Шукаємо плагіни для WordPress

3651
  • Навіщо потрібен плагін WP-Recall?
  • Що входить в базову версію WP-Recall?
  • Установка плагіна
  • Проміжне резюме
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Давно не писав про нові плагіни для WordPress, а тому вирішив трохи урізноманітнити стрічку постів тим, з чим сам зараз розбираюся — варіанти соціалізації сайтів. Як ви знаєте, в Вордпресс є вбудована можливість реєстрації і авторизації користувачів, а, отже, і можливість оформлення та налаштування свого профілю.

    Але наявний функціонал «умолчательного» особистого кабінету в WP досить сильно обмежений, а вже якщо «ставати ближче до людей», то на повну котушку (профіль, лічка, групи, додавання повідомлень з морди, рейтинги і т. п. атрибути спільнот).

    Шукаємо плагіни для WordPress

    Отже, має сенс пошукати підходяще стороннє розширення. Т. к. тема для мене нова, то довелося трішки покопатися в кандидатах. Подивився у бік BuddyPress, поизучал, але все ж схилився у бік вітчизняного продукту WP-Recall. Все ж у нього є російськомовний форум підтримки, так і можливість використання його для організації продажів з сайту мене дуже надихнула (підключаються платіжні системи, особистий рахунок ведеться, кошик додається). Сам плагін розширюється за рахунок модулів, а тому зайве завжди можна прибрати, а потрібне доставити.

    Навіщо потрібен плагін WP-Recall?

    Відразу обмовлюся, що знайомство з WP-Recall я тільки починаю, а тому прошу не копати, якщо щось не так зрозумів, або щось не згадав. Потихеньку освоююсь і, можливо, що опишу якісь моменти роботи з ним більш детально, а поки лише загальне враження викладу і ваші коментарі обов’язково послухаю.

    Власне, необхідність в цьому плагіні (або йому подібних) виникає тоді, коли ви хочете таки вийти за типові рамки соціалізації свого проекту (як правило, «стандарт» полягає в можливості коментування постів — це вже непогано, але для людей вирощених в соцмережах все ж замало буде). Іноді має сенс дати «кістяка» аудиторії вашого сайту зареєструватися та отримати можливість набагато активніше брати участь у житті вашого ресурсу.

    Як я вже згадував, стандартні можливості профілю в WordPress, м’яко кажучи, не дотягують до ідеалу. Користувачам хотілося дати функціональний і легко настроюється під себе профіль (фотки, теми, потрібні поля і т. п.), звідки він зможе спілкуватися з іншими користувачами сайту за допомогою особистих повідомлень публікувати свої власні записи (без заходу в адмінку Вордпесса, що досить важливо) і навіть організовувати власні спільноти користувачів або брати участь у вже існуючих. Ну, а у випадку з WP-Recall ви зможе навіть спробувати себе в ролі власника інтернет-магазину по продажу товарів або послуг) або прикрутити до сайту партнерку.

    Плагін не новий (вже 15 версія йде), з’явився близько чотирьох років тому. З часом він здорово обріс функціоналом і, що примітно, зростає і репозиторій аддонов до нього (різних модулів, що додають той чи інший функціонал). Правда, незважаючи на те, що сам безкоштовний плагін, багато аддони до нього платні (або доступні тільки при оплаті віп-доступу, тобто щомісячної абонентської плати). Це трохи засмучує, але це досить поширене явище (приблизно так само справа йшла з Виртуемартом для Joomla).

    Невеликий путівник по можливостям плагіна доступний в цьому ролику (щоб наочніше уявити — що, навіщо і як):

    Шукаємо плагіни для WordPress«alt=»»>

    WP-Recall, як я вже згадував, вміє додавати рейтинги до коментарів і користувачам, а також дозволяє, наприклад, створити свою форму входу та реєстрації (в віджеті або спливаючому вікні, за вашим вибором). Крім класичного варіанту авторизації можливий вхід через всі популярні соцмережі:

    Вход на блоге через плагин WP-RecallШукаємо плагіни для WordPress

    Але також він має і досить непогані задатки комерціалізації сайту, щоб на ньому можна було б сконструлить свій магазинчик під WordPress. Навіть в базовій версії є модуля «Магазин» і «Особовий рахунок», які разом дозволяють перетворити звичайний профіль відвідувача в профіль покупця, де у нього буде можливість покласти гроші на цей рахунок через Робокассу або Интеркассу.

    Що входить в базову версію WP-Recall?

    У базовій версії WP-Recall, яку можна безкоштовно завантажити з офіційного сайту WordPress (і яка представлена в GitHub — «соцмережі» для розробників, де представлені тільки проекти з відкритим кодом) ви вже отримаєте достатній набір для творчості — вісім основних модулів.

    Дополнения WP-Recall, которые идут с ним по умолчаниюШукаємо плагіни для WordPress

  • Rating System (Система рейтингу) — дуже важлива, на мій погляд, мулька. Я, наприклад, дуже часто на новинних сайтах читаю коментарі тільки з найвищим рейтингом, щоб даремно не витрачати свій час. Якщо ж рейтингу немає, то відразу стає незатишно. Дана система дозволяє додати рейтинг не тільки до комментам, але й до самих постам і, звичайно ж, до користувачів (карма).

    Шукаємо плагіни для WordPress

    Причому, можна буде подивитися, хто і за що вам карму зіпсував або, навпаки, наростив. Детальніше читайте тут.

  • Public Wp-Recall (Публікація) — якщо у вас є намір зробити відвідувачів активними учасниками проекту, то без цього доповнення вам не обійтися. Воно дозволяє з морди сайту (зі спеціальної сторінки або зі свого особистого кабінету) користувачеві додавати свої публікації на ваш блог, які будуть потрапляти у відведені для цієї справи категорії. У розпорядженні користувачів буде все, що потрібно — визивиг редактор, можливість додавати зображення і прочая, прочая, прочая.

    Возможность публикации постов пользователями в WP-RecallШукаємо плагіни для WordPress

    Користувач в своєму особистому кабінеті отримає можливість бачити всі залишені їм записи і при необхідності їх редагувати. Подробиці дивіться тут.

  • User Profile (Профіль користувача) — у особистому кабінеті завдяки цьому додатком з’являється вкладка «Профіль» в лівому меню, де можна буде щось додати або поміняти пароль, статус, особисті дані тощо).

    Профиль пользователя в WP-RecallШукаємо плагіни для WordPress

    Детальніше читайте тут.

  • Rcl Chat (Чат) — можна організовувати особистий (приватний) чат з особистого кабінету, а можна зробити окрему сторінку публічного чату, в залежності від ваших потреб відвідувачів. Детальніше дивіться тут.
  • Recall Magazine (Магазин) — досить просунутий модуль, що дозволяє продавати товари з сайту (найкраще, мабуть, цифрові, бо не зажадають від вас необхідності організації доставки, але це не принципово). Начебто все потрібне вже є в базовій версії:

    Возможности магазина на WP-RecallШукаємо плагіни для WordPress

    Дуже багато інших корисних подробиць з цього модуля можна знайти тут.

  • Groups Wp-Recall (Групи) — можна створювати свої групи і адмініструвати їх (призначати ролі для користувачів, керувати публікуються контентом тощо). Загалом, мало чим відрізняється від подібних інструментів в популярних соцмережах, але тільки це все буде у вас на сайті. Тут можна подивитися трохи детальніше і задати питання при необхідності.
  • Feed Wp-Recall (Передплати) — на порталі (типу хабра, наприклад) дуже важко буде орієнтуватися і стежити новими матеріалами з тематики, що цікавить вас, якщо не буде можливість підписки на новинні стрічки цікавих авторів. Власне, Feed Wp-Recall якраз таку можливість і реалізує.

    Шукаємо плагіни для WordPress

    Як організувати се річ у себе на сайті читайте і питайте тут.

  • User account (Особовий рахунок) — тут користувачі можуть акумулювати свої кошти. Рахунок можна поповнювати, наприклад, для покупок з сайту або, навпаки, виводити з нього кошти, наприклад партнерські нарахування. Думаю, що в тій чи іншій мірі з таким поняттям ви напевно зустрічалися.
  • Установка плагіна

    Ставиться WP-Recall звичайно (як встановити плагін в WordPress). Простіше всього буде в адмінці WP зайти в «Плагіни» — «Додати новий» і ввести WP-Recall в пошуковий рядок. Після встановлення плагіну його необхідно буде активувати, після чого можна буде потихеньку переходити до його вивчення, налаштувань і використання.

    В адмінці Вордпресс він створює окреме меню «WP-Recall» з кількома підпунктами:

    WP-Recall в админке WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Спочатку йдуть численні налаштування плагіна, яких буде тим більше, чим більше модулів ви підключіть до нього. Самі підключені модуля можна буде побачити на наступній вкладці «Доповнення» (див. скріншот на початку цієї глави). Якщо щось вам не потрібно, то цей модуль можна буде вимкнути або видалити, але потрібно враховувати, що багато базові модулі можуть бути потрібні для правильної роботи додаткових модулів, які ви захочете встановити з «Сховища» (така вкладка теж знайдеться в адмінці WP в розділі WP-Recall).

    Досить корисною може виявитися вкладка «Документація», де ви знайдете посилання на мануали по найбільш затребуваним при роботі з плагінами питань. Наприклад, як додати особистий кабінет на свій сайт після встановлення плагіну (найпростіше, звичайно ж, з допомогою створення нової сторінки з доданим на неї коротким кодом, але є і альтернативний варіант). Є навіть інструкція для створення своїх власних доповнень до цього плагіну, якщо в цьому виникне необхідність чи ви захочете його продавати (або безкоштовно роздавати) в репозиторії.

    У мене поки немає готового прикладу, на якому можна було б продемонструвати роботу модулів і самого плагіна. Однак, сайт розробника використовує цей плагін (в тому числі і для продажу), так що можна на ньому зареєструватись і подивитися як буде почувати себе користувач, будь у вас на сайті подібний інструментарій і функціонал. Там, звичайно ж, не весь функціонал продемонстрований (інакше був би явний перебір), але скласти враження цілком можливо.

    Проміжне резюме

    На даній стадії знайомства з плагіном у мене поки немає негативу. Можливо, щось випливе при більш глибокому зануренні. Власне, сподіваюся і на вашу думку, якщо вже маєте досвід роботи з WP-Recall і подібним йому рішеннями для WordPress (особливо цікаве порівняння). До речі, даний плагін адаптується під екрани мобільних гаджетів, що їсть гуд, бо зараз від сайтів вже не тільки Гугл, але і Яндекс теж вимагає адаптивності.

    З того, що визначило мій поточний вибір:

  • Дуже широкий інструментарій і, що важливо, настроюваний (можна зайві не ставити, або прибрати встановлене за замовчуванням)
  • Постійно оновлюється (поки писав статтю вже встигла нова версія вийти)
  • Є російськомовне співтовариство, де можна проконсультуватися і навіть надати правильний напрямок для розвитку плагіна, якщо ваші побажання знайдуть підтримку серед користувачів WP-Recall
  • У «базі» безкоштовно
  • Багато сторонніх додатків на будь-які випадки життя, причому до них теж випускаються оновлення, про вихід яких буде повідомлятися повідомленнями (оновлюються прямо з адмінки)
  • Загалом, десь так. Чекаю ваших коментарів з цього приводу…

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу