Добуваємо посилання на сайт

1939
  • TrustLink — оренда посилань на трастових сайтах
  • Задаємо ключові слова і вибираємо анкор в Сеопульте
  • Схеми і фільтри в PromoPult.PRO, ручна модерація донорів
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Досі я мав досвід роботи (як вебмайстер і як оптимізатор) тільки з так званими біржами вічних посилань або статей. Це всім відомий ГГЛ, статейная біржа Міралінкс, а так само ГетГудЛинкс і біржа посилань з блогів РотаПост, ну і з недавніх пір біржа статей WebArtex .

    При роботі з ними мені було все ясно і зрозуміло — налаштував фільтри, зберіг їх, а потім залишається тільки аналізувати відсіяні таким чином майданчика на предмет відповідності їх моїм високим вимогам. Якщо заявка приходить, то знову ж таки я оцінюю сайт візуально, дивлюся деякі його показники і приймаю рішення про купівлю або відмову. Я до цього звик, тому, напевно, ніколи не було бажання спробувати агрегатори.

    Добуваємо посилання на сайт

    Хоча ні, бажання було, але от не було довіри до того, що там без мене вирішують, де ставити посилання, а де ні. Завжди хотілося більше прозорості, можливості самому налаштовувати фільтри і самому приймати рішення про закупівлю. Ну, напевно, мені треба було б спробувати працювати безпосередньо з однієї з бірж тимчасових посилань, але як то не склалося. У всякому разі до сьогоднішнього дня.

    У силу відсутності досвіду я не сильний сказати, в який саме біржі тимчасових посилань більше шлаку або, навпаки, більше якісних донорів. Але судячи з назви і відгуками, які мені попадалися на очі, непоганим варіантом для роботи за тимчасовою схемою розміщення беклінків може стати біржа під назвою TrustLink. У мене чомусь склалася асоціація Сапи з Ротапостом, а Трастлинка з ГГЛ, якщо апроксимировать вічні посилання на тимчасові.

    Відбір посилань з погодинною оплатою на трастових ресурсах

    До недавнього часу проблема полягала в тому, що ТрастЛинк працював тільки в одну сторону, а саме на прийом майданчиків від вебмайстрів. Наскільки я розумію, їх строго модерували і намагалися відсіяти шлак, але оптимізатору від всього цього ні гаряче, ні холодно.

    У цій біржі не було можливості та інструментарію щодо закупівлі посилань, бо працювала вона цілком і повністю на забезпечення потреб Сеопульта (це самий перший з’явилися на ринку агрегаторів або, іншими словами, автоматизованих систем просування).

    Що примітно, про це агрегаторі я дізнався ще на етапі його становлення й навіть пробував у роботі, але з описаних вище причин він мене не задовольнив, втім як і деякі інші подібні системи, які я намагався освоїти. Наприклад, Мегаиндекс, у якого я використовую зараз тільки набір його безкоштовних інструментів.

    Проте в розсилці Сеопульта промайнуло повідомлення, що з’явилася його нова різновид. А точніше, там навіть не так говорилося — з’явилася надбудова над біржею TrustLink для доступу до неї оптимізаторів.

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Судячи по інформації, поданій на сайті PromoPult.PRO, вони себе дуже чітко відокремлюють від класичного Сеопульта, хоча назву вибрали схоже. До речі, якщо слідувати логіці, взятої з назви цього сервісу, то він призначений саме для професіоналів SEO ринку, тобто оптимізаторів, які крім ключових слів, за якими потрібно просувати проект, знають ще й основні критерії відбору донорів для закупівлі посилань.

    Нагадаю, що донорами прийнято називати сайти, з яких посилання проставляється, а акцептори — це ті ресурси, куди посилання. Загалом, акцептори закуповують, а донори продають. Зовнішні посилання що ведуть на сайт називають зворотними, ну, або ще беклинками.

    У класичному Сеопульте за фільтрацію донорів і закупівлю посилань повністю відповідав алгоритм, і системою цілком могли користуватися власники комерційних сайтів, інтернет-магазинів без будь-яких посередників в особі оптимізаторів. Досить було знати ключі, за якими потрібно потрапити в Топ. Посилання закуповувалися автоматично виходячи з внутрішніх уподобань алгоритму.

    Просто, але не завжди ефективно, бо останнім часом у просуванні однозначно рулить принцип — краще менше, та краще. Яндекс і особливо Гугл зараз всі стали більш жорстко ставитися до зовнішніх факторів ранжирування і намагаються затягнути гайки. Тому одна якісна посилання зараз може бути краще сотні неякісних.

    У зв’язку з цим і з’явився варіант з приставкою Pro, який дозволяє оптимізатору повністю взяти всю відповідальність за фільтрацію донорів і розміщення посилань на себе. З’явилася можливість налаштування ручних фільтрів, а з допомогою груп таких фільтрів можна формувати свої алгоритми (схеми) закупівлі.

    І навіть якщо сайт донора абсолютно точно потрапив в задані вами рамки, беклинк на ньому автоматично купуватися не буде — буде потрібно ваша резолюція (що це?). Подивилися донора, переконалися в його спроможності і тільки тоді даєте добро на розміщення.

    Система відповідає тільки за правильність виконання накладених вами фільтрів, що, до речі кажучи, поки що не зовсім в ідеальному стані, але на то воно і бета-тестування, щоб прибрати всі шорсткості і виконати всі побажання SEO оптимізаторів.

    У зв’язку з цим перенесення проектів з однієї системи в іншу неможливий, а реєструватися в Сеопульте з приставкою Про доведеться заново.

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Хоча зовнішній вигляд, принципи роботи майстра додавання нового проекту і багато іншого було успадковано від родича.

    Змінився, проте, сам підхід до просування — тепер все віддається на відкуп оптимізатору, а автоматизується лише те, що є рутинними операціями не вимагають втручання. Це вже не автоматизована система просування, а повністю ручна надбудова для закупівлі посилань на біржі Трастлинк.

    Майстер додавання проекту тепер вже складається з семи кроків, з яких найпростіший перший, коли ви додаєте Урл просувається ресурсу і вибираєте його регіон.

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Але щоб проект запрацював, потрібно буде пройти всі кола, хоча можна урватися, а потім повернутися до розпочатого, вибравши його на вкладці «Проекти в системі» і продовжити з того кроку майстра, на якому ви зупинилися:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    На другому кроці потрібно додати ключові слова, за якими даний ресурс повинен буде зайняти тверду позицію в Топ 10 (як правило, після першої десятки ймовірність заходу на ваш сайт знижується до рівня плінтуса). Хоча майстер стверджує, що цей крок перший, ну, йому видніше:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Ключові слова і фрази додаються по одному на рядок і завдовжки не більш 60 символів. Якщо ви підготували (або когось запрягли для цього) список ключових слів, то вам потрібно перейти на вкладку «Імпортувати» і знайти цей файлик зі словами на своєму компі. Проблема в тому, що крім ключів туди так само потрібно включити і інші стовпці (цільова сторінка і бюджет на цей ключ):

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Майстер трішки подумає і видасть на гора ваш список ключів з цілим рядом розрахованих для них параметрів:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    У першій колонці буде відображатися геозалежність даних запитів до Яндексу (цей пошуковик вже кілька років, як поділив всю нашу неосяжну батьківщину на сектори і ранжує сайти в кожному з них з урахуванням прив’язки до місцевості, якщо це потрібно — нерозумно ж видавати за запитом «таксі» користувачеві фірми, що знаходяться від нього на відстані кількох годин польоту).

    Задаємо ключові слова і вибираємо анкор в Сеопульте

    У графі «Покази» береться інформація з Яндекс.Вордстата (тут читайте про підбір ключових слів і відсів пустушок в Вордстаті). Це дозволяє оцінити перспективи просування по цим запитам в плані припливу відвідувачів, якщо ви таки потрапите в жаданий Топ. Хоча це можна побачити і в колонці з чоловічком і знаком суми.

    Ну, і ще є графи вартості просування (в місяць) для гарантованого попадання в Топ, а так само наступна з цієї інформації графа з вартістю залучення одного відвідувача. Зрозуміло, що Сеопульт існує вже не один рік і проектів у них маса, тому можна оцінювати вартість досить точно. Однак, є методи використання простого оператора АБО в пошуку, щоб заповнити ті ніші, за яким даних зібрано не було (я описував цей метод тут — як шукати в Google).

    Після наведених результатів я відразу ж відмовляюся від просування за запитом «створення сайту», бо, по-перше, їх не створюю, а по-друге, мені це явно не по кишені. Для цієї мети можна натиснути на хрестик в кінці статті, або перефразувати запит для його здешевлення скориставшись розташованої поруч кнопочкою з олівчиком (на її місці з’явиться дискетка, за якою клацніть після зміни ключа).

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Ось, це вже зовсім інша справа, тому натискаємо «Далі». Тепер нам пропонують вибрати цільові сторінки, ну, або ж погодитися з вибором системи (клацання по стрілочки праворуч від поля вводу посилання, або групова операція). Що це таке? Ну, по ідеї це має бути найбільш релевантна (тут читайте про релевантність і її облік в ранжуванні) сторінка вашого сайту тим запитом, для якого ви вибираєте.

    PromoPult.PRO просто бере видачу Яндекса і Гугла саме вашого ресурсу за цим запитом, і дивиться, яка там сторінка стоїть на першому місці (для вашого регіону враховується думка того пошукача, який в ньому популярнішими). Власне, ніхто не заважає вам самим скористатися розширеним пошуком (див. тут як шукати в Яндексі), щоб перевірити це.

    Можна вказати й іншу сторінку, якщо, наприклад, вона ще не потрапила в індекс пошуковиків або ж ви змінили її контент, ну або ще з якихось інших причин. Для цього має місце бути кнопочка з олівчиком. А ми тиснемо «Далі».

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Самий неприємний момент це те, що виявляється за всю цю казку доведеться платити. Однак, якщо покопатися в FAQ Сеопульта Про, то можна знайти інформацію про те, що за використання цієї надбудови вони беруть з вас всього лише жалюгідні 5% від вартості посилання. Гаразд.

    У нас є рекомендований бюджет і я не бачу сенсу йому не довіряти (клацніть по стрілках, розташованим поряд з полем вводу ціни), хоча ви можете виставити свої власні цифирьки, бо обмежень знизу, як це було в класичному Сеопульте, тут немає. Можна здійснювати і групові операції з цінами, шляхом встановлення галочки у лівому полі натисканні на кнопку «Операції з бюджетом».

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Поїхали Далі. Приїхали на вкладку «Анкор». Що таке анкор читайте тут, а так само там написано, навіщо і як їх можна і потрібно розбавляти. Чисте входження у великій кількості це зло та тексти посилань потрібно розбавляти. Наприклад, можна покопатися в статистиці свого лічильника Лайвинтернет або ж у звітах Яндекс Метрики, що б знайти НЧ запити, за якими до вас приходили відвідувачі і які включають дані ключові слова.

    Це не біржа вічних посилань, де вебмастер обов’язково повинен буде оточити вашу посилання тематичним текстом, щоб оптимально і органічно втиснути її в контекст поста або статті. Тут порятунок потопаючих є справою рук самих потопаючих — текст навколо посилань вам доведеться прописувати самим. Звичайні Html теги гіперпосилання замінюються конструкцією #a# (відкриваючий тег) і #/a# (закриває):

    ліве оточення #a#анкор#/a# праве оточення

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Для кожної ключової фрази ви додаєте свій набір анкорів (в моєму прикладі два чистих входжения і одне трохи розбавлене). Вибираються ключі з випадаючого списку показаного на скріншоті, а додаються за допомогою відповідної кнопки.

    Вже додані акноры для кожного з ключів можна подивитися внизу і при необхідності якісь з них видалити, відредагувати, або експортувати:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Власне, можна їх і імпортувати із заздалегідь підготовленого списку на призначеній для цього вкладці.

    Схеми і фільтри в PromoPult.PRO, ручна модерація донорів

    Це було все просто, бо ніяких особливих знань не вимагало. Інша справа наступний крок, який називається «Схеми закупівлі». Є дві засадничі речі — фільтри і їх комбінації, які називаються схемами або ж каскадними фільтрами. Суть полягає в тому, що в схемі ви задаєте процентне відношення кожного включеного в неї фільтра.

    За замовчуванням є чотири схеми (як я зрозумів, для висококонкурентних запитів, для СК, ПК, ну, і зовсім неконкурентних). Щоб ними скористатися, вам достатньо буде виділити галочками ті ключові слова, які будуть просуватися по даній схемі, а потім натиснути на кнопку «Вибрати схему»:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Ставите галочку навпроти потрібної схеми і тиснете на кнопку «Застосувати». Однак, це занадто просто, тому ми спробуємо щось створити самі. Для цього тисніть по кнопці «Додати схему», а у вікні по кнопці «Створити новий фільтр»:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Вашим очам відкриється ціле море налаштувань, які можна застосувати для фільтрації тільки потрібних вам майданчиків.

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Є підрозділ на параметри, що відносяться до всього сайту донору і до тієї окремій сторінці, з якої ви, можливо, заходьте купити посилання.

    Якщо сенс поля незрозумілий, то можна буде підвести до нього курсор миші і тоді з’явиться підказка. Більшість полів стандартні для багатьох бірж і ви, напевно, розумієте з призначення. Хоча є й особливий параметр, який унікальний і зустрічається тільки в PromoPult.PRO — SPR (СеопультПро Ранк). Він характеризує якість донора за десятибальною шкалою (чим вище — тим краще).

    На головній сторінці PromoPult.PRO ви, до речі, можете безкоштовно перевірити цей показник для десяти будь-яких сайтів, які вам цікаві як донори (правда, для цього мені довелося вийти з системи):

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Можна сказати, що двох ідеальних донорів я вже знайшов, але боюся, що вони ще не знають про біржу TrustLink, тому в неї не додано.

    Повернемося до нашого фільтру майданчиків. Щоб зрозуміти, наскільки ви звузили коло претендентів введеними даними в цьому фільтрі, достатньо буде натиснути на кнопку «Перевірити кількість майданчиків і сторінок:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Якщо ще є куди фільтрувати (майданчиків або сторінок задовольняють вашим вимогам більше одного), то можна буде продовжити. Якщо все налаштовано, то даєте фільтру ім’я і тиснете на кнопку «Зберегти».

    Для прикладу створю ще один фільтр і тепер можна буде створити свою першу схему в PromoPult.PRO. Для цього в списку фільтрів помічаємо потрібні з них галочками, визначаємо процентне співвідношення між ними, за яким будуть підбиратися майданчики, даємо їй назву та зберігаємо:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Після цього можна буде дану схему вже використовувати для просування будь-якого з ваших ключових фраз:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Все просто. Поясню тільки відсотки вводяться для фільтрів, які входять у схему. Для простоти сконцентруємося, наприклад, на Тіц (тут читайте про тематичний індекс цитування Яндекса). Нам потрібні для просування запиту сторінки з різним Тіц, причому низьких значень індексу цитування очевидно повинно бути більше, щоб все виглядало в очах пошуку найбільш природно (сто посилань з Тиц вище сотні і не однією менше, викличуть непотрібні підозри).

    Створюємо фільтр для закупівлі посилань з донорів мають Тіц, припустимо, від 10 до 50, а так само фільтр від 50 до 200, ну, і третій — понад 200. А вже у схемі для першого фільтра виділяємо 60 відсотків, для другого — 30, ну, а для останнього — 10. Відповідно, і майданчики для вас будуть підбирати в цих пропорціях. Ось, якщо я правильно все це справа зрозумів.

    І останній крок майстра створення нового проекту під назвою «Посилання» настільки ж простий, як і перший. Потрібно лише виділити ключові слова, які готові почати просувати (закуповувати на них посилання) і натиснути на кнопку «Запустити».

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Є правда одна деталь — на балансі повинна бути гріш. Але це і так зрозуміло. Система вас привітає з початком просування, якщо ви на попередніх кроках все зробили вірно. Ну, а потім вам почнуть надходити заявки, прям як біржі вічних посилань. Причому ці заявки будуть знаходитися в режимі очікування аж до того моменту, коли ви підтвердите своє бажання розміщувати на них свої беклинки.

    Там буде наведено Урл сторінки донора, яку можна буде подивитися, та й весь його сайт окинути пильним професійним поглядом досвідченого сеошника. Позначаєте тих донорів, які вам сподобалися галочкам і внизу вибираєте групову операцію «Підтвердити розміщення».

    У цьому ж списку, що задовольняють вашим фільтру (каскадного) донорів, можна буде відмовитися від розміщення. Так само можна буде невподобаних вам редисок додати в чорний список (або навіть в глобальний НС, який буде наскрізним для всіх ваших проектів).

    Звіти про хід просування ви будете отримувати поштою, якщо не вимкнути ці параметри у своєму профілі. Там же, до речі, ви зможете отримати і реферальне посилання (тут я писав про партнерки і рефералів досить докладно). Що примітно, там ви зможете отримати рефку на будь-яку сторінку сервісу — достатньо буде лише ввести її в форму, яка з’явиться після натискання на посилання «вказати мету»:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Партнерська програма у PromoPult.PRO така ж каскадна, як і їхні фільтри:

    Добуваємо посилання на сайтДобуваємо посилання на сайт

    Але в будь-якому випадку відсоток дуже навіть хороший. Якщо раптом знадобиться вивести кошти, то зробити це можна буде тільки на доларовий гаманець WebMoney.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу