Використовуємо соцмережі

4083
  • Установка і основні налаштування плагіна Uptolike Share Buttons
  • Інші налаштування плагіна і активація статистики Uptolike
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Щось мене останнім часом на плагіни потягнуло. Приваблює простота і зручність їх використання.

    Наш сьогоднішній герой є логічним продовженням вже описаного мною раніше онлайн-сервісу UpToLike, тільки укладеного в рамках WordPress плагін. При цьому весь багатий функціонал конструктора кнопок соцмереж був повністю збережений і з’явилося одне велике перевага — простота настройки і установки кнопок на свій блог (буквально в пару кліків).

    Використовуємо соцмережі

    З можливостями сервісу UpToLike ви можете ознайомитися з наведеною трохи вище посиланням, я ж лише у двох словах опишу основні з них. У ньому (і в описаному в цій статті плагіні) можна створювати блоки кнопок розшарювання контенту в популярні соцмережі (25 штук), при цьому можна вибирати різні розміри кнопок, їх фон та оформлення, а також розташування блоку кнопок на блозі (вгорі або внизу поста, зафіксованими з лівої і правої сторони, а ще вгорі або внизу екрану).

    Можна відображати блок з лічильниками кліків (для кожної мережі окремо або з загальним лічильником для всього блоку) чи без лічильника. Є можливість використання різних ефектів при підведенні курсору миші до кнопки. Крім цього, після розшарювання користувачеві може пропонуватися стати вашим фолловером (з’являється спливаюче віконце), а при виділенні читачем якогось фрагмента тексту, йому пропонують його розшарити. Ну і, звичайно ж, статистика, інтегрована в адмінку вашого блогу, допоможе вибрати найбільш вдалу тактику використання даного блоку з кнопок соцмереж.

    Установка і основні налаштування плагіна Uptolike Share Buttons

    По суті це офіційний плагін для WordPress, тому і завантажити його можна з офіційної сторінки плагінів — Uptolike Share Buttons. Але все ж простіше, на мій погляд, буде зайти з адмінки Вордпресс на вкладку «Плагіни» — «Додати новий» і вставити в поле «Пошук» слово UpToLike. Знайдеться лише один варіант, і вам залишиться тільки клацнути по кнопці «Встановити», розташованої під його назвою:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Не забудьте після цього активувати, натиснувши на відповідну кнопку по закінченню процесу установки. Після цього вже можна буде переходити до налаштувань цього плагіна, які живуть на вкладці «Налаштування» — «UpToLike».

    Давайте почнемо з першої вкладки налаштувань під назвою «Конструктор». Там, у свою чергу, розташовується ряд горизонтальних вкладок, перша з яких називається «Основні налаштування»:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Однією з основних налаштувань плагіна Uptolike Share Buttons є вибір місця розташування блоку з кнопками на сторінках вашого блогу. Існують такі варіанти (вони ілюструються в розташованому правіше області попереднього перегляду):

  • Вертикально та горизонтально — ваш блок з кнопками соціальних мереж буде розташовуватися у вигляді вертикальної або горизонтальної смужки безпосередньо над текстами усіх постів в вашому блозі або під їх текстами, або і те, і інше одночасно. Однак, виникає питання — а який варіант буде використовуватися? Власне, задати це можна буде на третій вкладці під назвою «Налаштування»:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Тут же можна буде задати показ блоку з кнопками соціальних мереж від UpToLike на головній сторінці вашого блогу. При цьому для кожної анонсований там статті цей блок з кнопками буде індивідуальний і дозволить розшарювати в соціалки саме ці пости, а не головну сторінку.

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

  • Зліва, справа, зверху чи знизу — смужка з вибраними вами соціальними мережами буде показуватися притиснутою до однієї з сторін екрану монітора користувача, переглядає цю статтю на вашому блозі. При прокручуванні сторінки цей самий блок з кнопочками буде висіти як прибитий, що трохи підвищує ймовірність його використання, бо він постійно буде знаходитися перед очима користувача (а також одночасно може викликати певне роздратування у відвідувачів — тому це «палка о двох кінцях»).
    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі
  • Наступна настройка дозволить вам додати до блоку з кнопками індивідуальні або загальний лічильник їх використання. Індивідуальні лічильники, як мені здається, кілька захаращують блок (якщо кнопок в ньому багато), а от загальний лічильник виглядає дуже навіть нічого:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Трохи нижче ви зможете активувати додаткові можливості:

  • Цитування — якщо відвідувач вашого сайту виділить фрагмент тексту на вашому сайті, то йому буде показана кнопка «Поділитися», з допомогою якої він зможе поділитися в будь-який з 25 соціалок цієї фрази і посиланням на сторінку, звідки вона була скопійована:
    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі
  • Following — після розшарювання вашої сторінки в будь-яку з соціалок, користувачеві буде показано спливаюче вікно, де йому запропонують приєднатися до вас у будь-яких соціальних мережах (яких саме, налаштовується на вкладці «Налаштування Follow», і там же можна буде змінити текст запрошення):
    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі
  • Кнопка Вгору — думаю, що все і так зрозуміло з наведеного трохи вище скріншота — в блоці з’явиться додаткова кнопка, яка дозволить відвідувачам вашого сайту швидко переміщатися до початку сторінки. Досить зручна штука, яку особливо актуально додавати в блок, який «стоїть як прибитий», до однієї з сторін екрану користувача (варіанти розташування блоку «ліворуч, праворуч, зверху або знизу), оскільки ця кнопка буде завжди перед очима відвідувачів.
  • Інші налаштування плагіна і активація статистики

    На вкладці «Вибір соціальних мереж» ви можете поставити галочки навпроти тих соціалок, кнопки яких ви хочете бачити в розміщується на сайті блоці. Всі інші мережі будуть доступні відвідувачам при натисканні на кнопку з трьома крапками. Примітно, що при підведенні курсору миші до назви однієї з соцмереж з’являється пиктограммка з трьома горизонтальними сірими смужками. Ухопивши за неї мишею, ви зможете змінювати положення кнопок соціальних мереж відносно один одного в блоці простим перетягуванням:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    На вкладці «Налаштування стилів» ви зможете докорінно змінити вигляд кнопок соціальних мереж у вашому блоці від Uptolike Share Buttons. Тут можна буде змінювати їх розмір, форму, стиль, фон і колір тексту, а також багато іншого (результати змін можна буде спостерігати в реальному часі в розташованої праворуч області попереднього перегляду).

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Примітно, що тут же можна буде вибрати один з двох можливих ефектів, які будуть проявлятися при підведенні користувачем курсору миші до однієї з кнопок в блоці UpToLike:

  • Збільшення кнопки
    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі
  • Поворот за годинниковою стрілкою
    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі
  • Про вкладку «Налаштування Follow» ми вже говорили трохи вище. Зосереджені в ній налаштування будуть вам доступні лише в разі встановлення галочки «Following» на першій вкладці основних налаштувань плагіна Uptolike Share Buttons. Власне, в «Налаштуваннях Follow» ви зможете вказати адреси своїх груп у соціальних мережах, куди ви хочете запрошувати відвідувачів свого сайту, а також налаштувати написи виводяться у вікні запрошення.

    Не забудьте зберегти зроблені зміни з допомогою розташованої внизу кнопки. Перевірте як виглядають кнопки соціальних мереж на вашому блозі і при необхідності внесіть необхідні корективи. Однак, для того, щоб усвідомлено вибрати той чи інший варіант їх розміщення і зовнішнього вигляду, потрібно буде провести ряд експериментів і зібрати по кожному з них вичерпну статистику. Як це зробити? Засобами самого плагіна.

    Для цього перейдіть на вкладку «Статистика» з верхнього меню налаштувань плагіна і насамперед скористайтесь кнопкою «Запросити секретний ключ». Після чого введіть свій контактний e-mail і натисніть кнопку «Відправити ключ на Емайл»:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Перевірте пошту (включаючи папку Спам, якщо Вхідні листи від сервісу UpToLike не виявиться) і скопіюйте отриманий набір символів у поле «Ключ», після чого натисніть кнопку «Зберегти». Все, статистику ви активували, і тепер на цій вкладці ви зможете переглядати по мірі накопичення). У мене поки що особливо ще нічого не зібралося, але вже видно, що інформації для аналізу буде достатньо:

    Використовуємо соцмережіВикористовуємо соцмережі

    Ось все-таки у чому краса плагіна порівняно з онлайн-конструктором коду:

  • Не потрібно мучитися питанням куди цей самий код вставити
  • У разі використання плагіна дуже просто вносити зміни (з адмінки WordPress), бо це не потребує заміни раніше вставленого коду
  • Що примітно, через якийсь час ви взагалі можете забути куди і яким чином вставляли код, отриманий в онлайн-сервісі, а налаштування плагіна відшукати в адмінці Вордпресс не складе ніякої праці
  • Та й статистику в адмінці відстежувати, на мій погляд, зручніше, ніж на сторонньому сервісі.
  • Загалом, мені ідея розробників про створення плагіна WordPress дуже навіть сподобалася. Ну, а для тих, хто створив свій сайт на іншому движку, як і раніше, відкриті можливості налаштування і отримання коду кнопок соцмереж безпосередньо в онлайн-сервісі UpToLike. До речі, найближчим часом очікується вихід подібного розширення і для нашої улюбленої Joomla. Як кажуть — «будемо почекати».

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу