Як розкрутити сайт самому

3050
  • Історія Yahoo — від інтернет-каталогу до мега-порталу
  • Яхоо по-російськи (ru.yahoo.com)
  • Пошта Yahoo Mail, реєстрація та налаштування
  • Яху каталог — платна і безкоштовна реєстрація
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У рунеті можна виділити кілька пошукових систем, які хоч якимось чином впливають на розподіл уподобань користувачів: Яндекс (тут я писав про настройку його головної сторінки), Гугл, поступається лідерам Майл.ру, і зовсім непомітний Рамблер.

    Однак на ринку пошукових систем в інтернеті серйозних гравців всього лише три: все той же Google, відхопив більше 60%, а ще Yahoo і Bing, які, в світлі останніх подій, можна вважати єдиним цілим.

    Як розкрутити сайт самому

    Останні двоє практично не роблять впливу на пошук в рунеті. Однак, сьогодні я хочу поговорити саме про один з цих аутсайдерів — компанії Яху. Дивно, але навіть відмовившись від свого власне пошукового движка на користь движка Bing, компанія продовжує лідирувати за відвідуваністю серед усіх сайтів у світі (четверте місце за версією Alexa) і продовжує приносити власникам феноменальні доходи.

    Історія Yahoo — шлях від інтернет каталогу до мега-порталу

    Якщо трохи зануритися в історію даної компанії, то ми побачимо багато спільного в історії створення Яхоо і все того ж Google. Обидві компанії з’явилися приблизно в один і той же час (середина дев’яностих), і організували їх дві пари друзів із Стенфордського університету.

    Тільки у випадку Yahoo це були не Ларі Пейдж і Сергій Брін, а Джеррі Янг і Девід Філо. Вони вчилися в Стендфорда трохи раніше засновників Гугла і, відповідно, трохи раніше, навчаючись в докторантурі, прийшли до ідеї спрощення пошуку в інтернеті і створення своєї компанії на цьому спеціалізується.

    В іншому ж шляхи цих двох всесвітньо відомих компаній різняться. Гугл починав як пошукова система в чистому вигляді (як працює пошукова машина), а ось власники Яхоо в першу чергу створили дуже докладний і структурований каталог інтернет-ресурсів. Він складався вручну з деякою ступенем автоматизації і досі є одним з найбільш авторитетних агрегаторів посилань у світі, куди можна потрапити як за гроші, так і безкоштовно.

    Якщо подумки перенестися у вже став далеким 1994 рік, то можна буде побачити, що проблема пошуку набирає популярність інтернеті стояла тоді досить гостро. Янг і Філо в цей смутний час шукали в мережі матеріали для своєї докторської, і по ходу справи зібрали досить велику базу посилань на корисні ресурси.

    Вирішивши, що вони не одні в цьому світі мають проблеми з пошуком потрібних їм документів, майбутні власники Яху вирішили запустити на піддомені Стенфордського університету каталог корисних ресурсів в мережі (путівник по всесвітній павутині від Джері і Девіда), який лише за рік отримав дуже велику популярність в світі.

    Бачачи, що потенційні доходи буквально витікають у них між пальців, вони вирішили зареєструвати компанію Yahoo! (саме так, зі знаком оклику, бо цей бренд вже використовувався до цього на ринку харчової промисловості) і перший серйозний каталог інтернет ресурсів переїхав на домен yahoo.com.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    І це було початком надзвичайно швидкого зростання компанії. Основна їхня стратегія полягала в додавання все нових і нових сервісів, які з’являлися не тільки завдяки розробкам самої компанії, але і завдяки купівлі існуючих і успішно функціонують інтернет-проектів.

    Так, наприклад, сталося і з поштою Yahoo. Колись це був самостійний поштовий сервіс (до 1997 він називався RocketMail), а зараз він агрегує в собі величезну частину користувачів зі всього світу, успішно конкуруючи з поточним лідером в особі пошти Gmail від Гугла.

    На стику століть Яхоо дуже вдало провів IPO і їх акції через деякий час дуже здорово піднялися в ціні. Це був золотий час для даної компанії, однак після краху доткомів на початку двотисячних, їх акції подешевшали майже на два порядки.

    У наступні роки керівництво продовжує активно купувати різні сервіси (2002 вони навіть зробили пропозицію Google про купівлю оного за три мільярди зелені, але отримали відмову, після чого погодилися використовувати їх індексну базу для реалізації свого пошуку) і нарощувати м’язи, але багато зроблених кроків не дадуть результату і навіть призведуть до збитків.

    У 2002 році керівництво Яху остаточно прийшов до висновку, що одного пошукового каталогу (нехай навіть і самого великого у світі) не достатньо, і було прийнято рішення про запуск пошукової системи зі своїм роботом. Перші два роки (до 2004) для цієї мети використовував індекс Гугла (зараз теж саме робить рунетівский пошуковик mail.ru).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Після цього Yahoo використовував вже свою власну індексну базу (під цю справу були скуплені на корені відразу кілька пошукачів, включаючи не безызвестную AltaVista), що, однак, було не найкращим рішенням, бо не так давно керівництво було змушене повністю перейти на всіх своїх сервісах на движок від компанії Бінг (належить МелкоМягким). В результаті цієї маніпуляції пошукова система Bing впевнено посіла друге місце в пошуку по США і всьому світу.

    У 2008 році Дрібном’які пропонують купити Яхоо з усіма потрохами за сорок п’ять мільярдів зелені, але керівництво компанії після декількох місяців роздумів фактично зриває угоду. Через деякий час вони приходять до угоди, що все ж дозволило Бінгу стати номером два у світі.

    У наступні роки компанія в основному займається тим, що намагається позбутися від усього того добра, що вони зуміли понакупать у період свого розквіту. Причому вони продають деякі сервіси істотно дешевше, ніж купували, а те, що не продають, то віддають на аутсорсинг (на управління іншій компанії).

    Окремі проекти просто закриваються (наприклад, аналог Яндекс Народу безкоштовний хостинг GeoCities, який до цього Yahoo купила за шалені гроші). Загалом, перспективи у цієї компанії, напевно, не дуже райдужні.

    Яхоо по-російськи (ru.yahoo.com)

    З недавніх пір їх головний сайт подружився з російською мовою і здійснювати пошук по сайтах рунета можна на сторінці Yahoo! по-російськи. Нічого екстраординарного движок Бінга у них не демонструє, але і ніяких особливих огріхів мною помічено не було.

    Цей пошуковик цілком оперативно і повно індексує сайти в рунеті, якщо ви не заборонили індексацію robots.txt іхнім ботом, наприклад, з метою зниження навантаження на сервер хостингу.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Цей бот дуже настырен, однак Bing вебмастере ви можете задати години, коли йому буде дозволено терзати ваш ресурс, і вказати допустимий рівень створюваної при цьому навантаження.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Як і будь-який пошуковик, Яхоо прагне заробити на бажанні користувачів знайти відповідь на питання, що цікавлять їх. У свій час Гугл придумав досить компромісний і ненав’язливий (у всякому випадку за задумом) спосіб заробітку — розміщення контекстної реклами з аукціонним формуванням ціни (можете почитати про його принципи в моїй статті про Яндекс Директ).

    Що стосується якості пошукової системи, то у всякому випадку за деякими перевірених мною запитам даний блог займає в ній приблизно ті ж позиції, що і в Яндексі або Гуглі. Інша справа, що пошукова частка Yahoo (та й Бінга теж) в рунеті зникаюче мала, внаслідок чого і трафіку з цих пошуковиків я практично не спостерігаю.

    Але ж не рунетом єдиним живуть вебмастера — буржунет набагато щедріший на винагороду трудів праведних (в adsense, наприклад, кліки будуть на порядок дорожче) і багато звертають свій погляд в його бік. Ну, а там хороші позиції в Бинге (а значить і в Яху) зайвими не будуть.

    Тут також має місце бути пошук по картинках, який набагато більше схожий на Google Images або Tineye, ніж на пошук по зображеннях від Яндекса.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Має місце бути і розширений пошук, який по суті мало відрізняється від аналогів з провідних пошукових систем рунета (читайте мої статті про те, як швидко шукати в Яндексі і як правильно гуглити).

    Взагалі, у світі відбулися в останні роки подій і пертурбацій, розглядати його як пошукову систему вже не варто, однак на цьому мегапортале є цілий набір популярних сервісів, таких як Яху пошта, фотохостинг Flickr, месенджер повідомлень і багато іншого.

    Наскільки ці сервіси краще або гірше тих, що пропонують конкуренти, судити важко, однак по всьому світу мільйони користувачів, якось підсів на Yahoo, вже з нього не злазять (особливу популярність він має в Японії).

    У рунеті теж є бліді відображення цього гіганта інтернет індустрії (mail.ru і rambler), але їх частка в світовому інтернеті набагато нижче, і балансує на рівні шуму. Для користувачів вони є першим сайтом (порталом), який вони відвідують при вході в інтернет. Там вони читають новини, перевіряють пошту, пишуть миттєві повідомлення, дивляться погоду і займаються іншими повсякденними дрібницями.

    Все це можна зробити на головній сторінці російськомовного порталу — Яхоо по-російськи:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Як ви можете бачити, ця компанія співпрацює з низкою вітчизняних новинних агентств, чиї вкладки відразу ж показуються користувачеві на головній сторінці. З лівого меню можна перейти до перегляду міжнародної сторінки порталу, переглянути пошту і дізнатися погоду на найближчі дні в будь-якій точці світу. Далі в лівій колонці ви знайдете посилання на найбільш популярні в рунеті сервіси, наприклад, Однокласники, Твітер, Фейсбук, Афіша та інші.

    Правда немає явного лідера рунета — Вконтакте, але сервіс люб’язно вам самим надає можливість додати в ліву колонку потрібні посилання за допомогою наявної в самому низу «Додати в обране». Правда для цього вам доведеться зареєструватися та отримати в навантаження безкоштовний поштовий ящик, що, можливо, зайвим не буде.

    Пошта Yahoo Mail, реєстрація та налаштування

    Отже, реєстрація в Яху цілком стандартна (проте, раджу вам звернути увагу на мої рекомендації при реєстрації в пошті). Можна увійти, використовуючи свій аккаунт на Фейсбуці або Гуглі, але в цьому випадку поштову скриньку ви вже не отримаєте. Якщо всі поля заповнили і вибране ім’я не включена, то вас відразу ж перекине на головну сторінку ru.yahoo.com, але вже як авторизованого користувача.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    При першому вході на сторінку свого профілю вас попросять його активувати. Заповніть особисту інформацію на цій сторінці та додайте адресу свого сайту, якщо такий має місце бути.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Раджу поставити движки в положення «Відкриті» для того, щоб це посилання була б доступна для індексації пошуковими системами укупі з околоссылочным текстом (в полях «Про мене» та «Інтереси»). В цьому плані Yahoo не скупиться, бо не закриває цю посилання на nofollow:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Після збереження вироблених в профілі змін, вгорі сторінки з’явиться повідомлення про це, а поруч буде наведено посилання на ваш публічний профіль (слово «Оцініть»). При бажанні можете додати її в аддурілкі, бо зайвий беклінків ніколи не завадить, хоча може і не сильно допоможе. Але це вже ми відволіклися від теми статті.

    Створений вами поштову скриньку буде доступний за адресоюmail.yahoo.com. Можна буде імпортувати контакти з вже наявного у вас поштової скриньки Гмайл або Hotmail (від мелкомягкіх), або аккаунта в фейсбуці:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Особисто я вже багато років працюю з кореспонденцією виключно через Гмэйл (правда починав все ж з ел. пошти Майл), але в той час, коли робив вибір, чув багато хороших відгуків про спаморезке у Yahoo Mail, але можливо, що зараз ситуація змінилася. На поточний момент їх інтерфейс неприємно здивував мене засиллям реклами, причому вражає її розмір, який часом стає зовсім вже жахливим (420 на 600 пікселів):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Якихось особливих фішечок я не виявив, хіба тільки що можливість додавання фоток в листи з фотохостингу Flickr, який знову ж належить Яху. Фільтрів і ярликів, до яких встиг звикнути Гмэйл, я тут не знайшов, але можливо, що просто погано шукав.

    Мені не дуже сподобалася стандартна фіолетова тема, але виявилося, що її досить просто змінити, вибравши з верхнього меню пункт «Параметри» — «Теми». Там же ховаються основні «Параметри пошти», які можна буде підігнати під себе, якщо ви все ж зважитеся юзати Yahoo Mail.

    Враховуючи ту швидкість, з якою компанія останнім часом продає, закриває і віддає на аутсорсинг свої проекти, я б остерігся переносити свій основний поштову скриньку в цю пошту — а раптом прикриють. Хоча там можна завести другорядне ящик і налаштувати переадресацію кореспонденції. ІМХО.

    Яху каталог — платна і безкоштовна реєстрація

    Зазвичай, просуваючи сайт в рунеті, вебмастера прагнуть додати його в популярні каталоги. Найбільш значущими в рунеті вважаються Яндекс і Dmoz, ну і ще іноді згадують про каталог Mail.ru і Апорт.

    Коли мова йде про просування в буржунете, то раніше вебмастера завжди додавали сайт і панель Yahoo Site Explorer. Однак вона почила в бозі разом з пошуковою системою:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ця подія зіпсувала настрій не тільки вебмайстрам працюючим в буржунете, але і взагалі всьому інтернет спільноті. До складу цієї панелі входив приголомшливий інструмент, що дозволяє отримати масу інформації про посилальної маси сайту. Сумно насправді, бо конкуренція завжди приносить користь звичайним користувачам.

    Ну, а додати свій сайт в Яху каталог при просуванні в буржунете, напевно, вже стало правилом. Живе він за адресою Dir.yahoo.com доступний тільки англійською мовою, але зовсім не проблема перевести всю сторінку за допомогою онлайн-перекладача.

    Раніше правда існували локалізовані версії спеціально для Німеччини, Іспанії, Італії і Франції, але в кінці 2009 Yahoo порахував їх підтримку розкошами і перестав цим займатися. До підтримки російськомовної версії каталогу справа так і не дійшла, та й, напевно, ніколи вже не дійде.

    Отже, можливо два види розміщення в Яхоо каталозі:

  • Платне для комерційних сайтів (299 вічнозелених в рік)

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Погоджуєтеся з усіма умовами і потім заповнюєте поля форми на англицком (обов’язковими є тільки Title сайту і його URL-адресу)

    :

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну, а далі вам запропонують ввести атрибути своєї кредитної картки.

  • Безкоштовне розміщення для некомерційних сайтів. Для цього можете зайти в розділ, що цікавить вас каталогу і тиснете на розташовану вгорі праворуч посилання «Suggest a Site», після чого вам запропонують вже розглянутий трохи вище платний варіант розміщення в Яху або ж безкоштовний варіант для некомерційного сайту:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Знову ж заповнюєте всі поля на англицком і відправляєте форму на модерацію:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    У дивне поле «Email Security ID» я вставив свій Гмайловский адресу і після цього мене повідомили, що мій сайт був успішно представлений і доведеться почекати закінчення модерації, яка може затягнутися на невизначений час. Подивимося.

  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу