Як розкрутити сайт самому

2799
  • Як і навіщо просувати сайт в інтернеті?
  • Як просувати сайт контекстною рекламою
  • Як просувати сайт в пошукових системах
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Відразу обмовлюся, що дана публікація має своєю метою внести ясність у питання про те, як і навіщо просувати свій сайт, який незмінно виникає у початківців вебмайстрів на початковому етапі їх знайомства з реаліями сучасного вебу.

    Багато хто з власників власних проектів або оптимізаторів вже, мабуть, забули, що слова «релевантність», «анкор» та інші терміни з галузі SEO були їм коли-то не зрозумілі.

    Як розкрутити сайт самому

    Став і я ловити себе на думці, що останнім часом всі статті на цю тему їжу в основному з розрахунком на більш-менш підготовлену аудиторію, забуваючи роз’яснювати основоположні моменти, які для мого замылившегося погляду стали самі собою зрозумілими.

    Це не правильно і йде врозріз з ідеологією блогу тому в цій статті я спробую виправитися і адресувати всі ниженаписанное саме початківцям вебмайстрам, які тільки-тільки почали роботу над своїм новим проектом або ж тільки вивчають основи сайтобудування по одному з відеокурсів (сам починав з них кілька років тому і анітрохи цього не соромлюся, навіть взяв у їх автора Євгена Попова інтерв’ю).

    Як і навіщо просувати сайт в інтернеті?

    Давайте припустимо, що свій проект ви вже створили, тобто встановили движок, виробили відповідні налаштування і починаєте потихеньку наповнювати його матеріалами.

    Якщо ж створення свого сайту у вас тільки у планах, то це може бути навіть на руку, бо ви вже на початкових етапах розвитку проекту зможете вносити в нього всі необхідні коректування для майбутнього успішного просування. Але все ж припустимо, що проект ви вже успішно запустили і відвідувачам ніщо не заважає заходити на нього і насолоджуватися читанням опублікованих вами матеріалів.

    Проблема на даному етапі розвитку проекту як раз і полягає в тому, що цих самих відвідувачів, здатних гідно оцінити виконану вами роботу, у вас не буде в силу різних причин. Бувають, звичайно, винятки, коли новий проект відразу отримує високу відвідуваність, але ці винятки лише підтверджують правило.

    Отже, найактуальнішим завданням для початківців вебмайстрів стає залучення відвідувачів, але от тільки не зовсім зрозуміло звідки їх взяти. Якщо розглядати всі можливі варіанти, то найбільш очевидним для багатьох може здатися анонсування своїх матеріалів в різних форумах або соціальних мережах, вам підходять по тематиці. Читайте про це у статті — Залучення відвідувачів засобами SMO.

    Але цей спосіб набору відвідуваності (а без відвідувачів будь-який проект можна вважати мертвим) з соціальних медіа (форуми, тематичні мережі тощо), описаний по наведеній посиланням вище, не є ідеальним і гарний лише на початковому етапі, коли важливий кожен новий відвідувач і можна витрачати багато часу на написання анонсів.

    Але перспектив збільшення відвідуваності проекту у такого способу просування немає, хоча для початківців вебмайстрів це може бути дуже гарною підмогою (на безриб’ї і рак — риба). Однак, дуже важливо відразу ж зрозуміти, що для того, щоб у вашого проекту були серйозні перспективи розвитку, потрібно прагнути до одержання максимально можливої кількості відвідувачів з пошукових систем.

    Саме тому потрібно проводити оптимізацію, щоб як можна більше сподобатися Яндексу і Гуглу (власне, в цьому і криється сенс просування).

    Нехай навіть ви є на даний момент тільки початківцям (але перспективним) вебмайстром і ще не можете чітко відповісти на питання, як просувати сайт в пошукових системах, але зате ви досить досвідчений користувач інтернету можете зрозуміти і простежити той шлях, який повинен пройти потенційний відвідувач вашого ресурсу на шляху до цього.

    Отже, він повинен буде ввести в пошуковому рядку запит. У відповідь на це відкриється вікно зі списком сторінок, взятих з різних сайтів, яке називається пошукова видача. Якщо ви звернете увагу, то в ній буде приведено лише 10 перших результатів (так званий Топ), які на думку пошукача найбільш відповідають введеному запиту.

    Тут ми впритул підійшли до такого основоположного терміну, як релевантність сторінки пошуковому запиту. Саме високої релевантності ми добиваємося, оптимізуючи статті під ті чи інші ключові слова. Чим вона вище, тим вище ви зможете піднятися у видачі.

    Найкращим варіантом є попадання вашого ресурсу в перші десять (горезвісний Топ 10), бо більшість користувачів інтернету не йдуть у видачі далі першої сторінки і, перебуваючи на місцях нижче десятого, ви практично не будете позбавлені припливу відвідувачів, набирають цей запит.

    Але яким чином пошукові системи визначають те, наскільки сторінка релевантна того чи іншого запиту? А визначати це вони повинні досить добре і точно, а отже, для цього є відповідні механізми. Справа в тому, що в Топ 10 повинні перебувати сайти, вміст яких відповідає на питання користувача — і Яндекс і Гугл в цьому кровно зацікавлені.

    В ідеалі в Топ-10 видачі не повинно бути сміття, хоча зробити це по всій базі запитів просто нереально. Але яким чином Яндекс і Гугл визначають релевантність сторінок того чи іншого запиту вводяться користувачами?

    Якщо ви дізнаєтеся відповідь на це питання у всіх деталях і з урахуванням всіх нюансів, то станете одним з найбільш затребуваних фахівців з просування в інтернеті (після мене, звичайно ж). Але, на жаль, знати на всі 100 відсотків, як саме пошуковики рангують (роздають місця у видачі грунтуючись на вашому) не можливо, проте можна і потрібно знати основні фактори просування, які на це впливають.

    Як просувати сайт контекстною рекламою

    До речі, поки ми ще не пішли далеко від пошукової видачі, хочу звернути вашу увагу на те, що при введенні будь-якого запиту, користувач буде бачити не тільки ті десять кращих відповідей, але йому ще будуть так само в обов’язковому порядку показуватися блоки контекстної реклами, які і є основним джерелом доходу як Яндекса, так і Google.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ті ресурси, посилання на які містяться в оголошеннях контекстної реклами, зовсім не повинні бути оптимізовані (там взагалі може бути чорті-що і збоку бантик) і вони потрапляють на сторінку видачі суто за гроші. Причому, вище буде показуватися оголошення, яке має більш високу ціну за клік (рекламодавці платять за кожен перехід по їх рекламному оголошенню).

    Блоки контекстної реклами займають все більше місця у видачі з часів їх першого появи там (у пошукачів, як і всіх інших, грошей багато не буває), а отже, все частіше користувачі будуть переходити саме нею, а не з органічним результатами видачі Яндекса або Google.

    Отже, якщо ваш майбутній проект є комерційним підприємством (інтернет-магазин, надання послуги тощо), то вам варто всерйоз розглянути можливість попадання не в Топ 10, а в гарантовані покази Діректа або Адвордса (у нашому прикладі це блоги Яндекс Діректа, про який я писав >тут).

    Так, вам в цьому випадку доведеться платити за кожного залученого відвідувача, але потік трафіку (цим нехорошим словом оптимізатори узагальнюють всіх відвідувачів сайту) на вашому проекті з’явиться відразу ж після розміщення оголошення, що не може не радувати, бо методами просування SEO (оптимізація сайту під вимоги пошукових систем — спробувати їм сподобатися і заслужити в них повагу, яке в середовищі оптимізаторів називають ще трастом) дадуть результат лише через як мінімум кілька місяців, а то й років. Серйозно — Сео штука біса інертна, особливо в Яндексі.

    Причому, в разі комерційного проекту можна просуватися як за допомогою SEO оптимізації, так і за допомогою контекстної реклами, що дозволить отримати ще більше прибутку з проекту, а так само швидше змусить його приносити прибуток. Але якщо ви створюєте інформаційний сайт або блог, то сенсу купувати контекст немає, бо ви не зможете окупити свої витрати нічого не продаючи.

    Для некомерційних проектів відповідь на питання «Як просувати сайт» має, як правило, один відповідь — проводити пошукову оптимізацію з самого початку існування проекту, а на ранньому етапі розкрутки можна буде скористатися методами просування в соціальних медіа, про яких я згадував на початку статті.

    Питання дуже хороший і знання, хоча б у загальних рисах, відповіді на нього може принести успіх вашого проекту, а вам пристойний заробіток, одним з описаних тут способів. Відразу обмовлюся, що ваш абсолютно не комерційний проект (як, наприклад, цей блог ) може приносити істотний дохід при вдалої розкрутки.

    І основний заробіток, до речі, для подібних проектів буде так само як і в пошукових систем йти з розміщення блоків контекстної реклами. У Яндекса така система називається РМЯ (рекламна мережа) і тут ви знайдете детальний опис, а в Гугла — Адсенс, про який тут великий мануал має місце бути.

    Сама можливість, нехай і в деякій перспективі, пристойно заробляти на своєму некомерційному проекті і є відповіддю на одне із запитань, поставлених мною у заголовку статті — Навіщо просувати свій сайт.

    Відповідь: для отримання морального та матеріального задоволення. В ідеальному варіанті це може дозволити зробити ваше хобі вашим основним джерелом доходу, але це тільки в ідеалі і по закінченні певного часу необхідного на розкручування, просування, оптимізацію та придбання постійної читацької аудиторії. Хоча цілком можна вкластися в рік-півтора при належній наполегливості та працездатності.

    Як просувати сайт в пошукових системах

    Отже, давайте повернемося до наших баранів — як просувати сайт в пошукових системах Яндекс і Google. Загалом-то, для цього потрібно всього лише зробити всі сторінки свого проекту релевантними обраним вами заздалегідь пошуковим запитам, які з певною частотою запитують у пошукачів користувачі (ваші потенційні відвідувачі). Добре б при цьому заздалегідь знати які запити і як часто запитуються.

    Ви зрозуміли основну передумову? Потрібно визначитися, які саме ключові слова будуть вам наводити відвідувачів на ваш проект, а потім написати статті, які потрібно буде оптимізувати під них. Все це називається скласти семантичне ядро і я про це докладно писав.

    Коли закінчите вивчати цю статтю, обов’язково почитайте про підбір найбільш підходящих вам пошукових запитів за допомогою статистики Яндекса (про це написано в наведеній вище статті про семантичне ядро). Насправді це один з найбільш важливих і визначальних моментів у мистецтві успішного просування і розкрутки.

    Загалом-то, я сам не становив семантичного ядра для всього проекту , але незмінно це роблю перед написанням конкретної статті. При цьому підбираю відповідні ключові слова, які користувачі шукають в пошукових систем не дуже часто, але і не дуже рідко — низькочастотні запити (іноді близькі до середньочастотним).

    Для цієї статті, я, наприклад, вибрав запит «Як просувати сайт», який за даними Яндекс Вордстата запитують приблизно 400 разів в місяць (він був взятий в лапки для визначення точної частоти, докладніше читайте про це у статті про семантичне ядро).

    Оптимізація текстів для додання їм релевантності, обраним Вордстат запитам, називається внутрішньою оптимізацією і включає в себе декілька базових дій, здійснивши які ви зможете розраховувати на адекватне ставлення Яндекса і Гугла до вашої статті при її ранжуванні (див. посилання наведену на початку публікації).

    Це лише перша з трьох статей на тему «Як просувати сайт самостійно», написана з усіма подробицями в розрахунку на початківців вебмайстрів і оптимізаторів. Хоча стаття і писалася, що називається, на одному диханні і спочатку замислювалася як величезних розмірів мануал, але я все ж вирішив розбити її на три частини, бо багатьох бентежать довгі тексти.

    P. S. Читайте також продовження мануала:

    Як просувати сайт самостійно ч. 2
    Як просувати сайт ч. 3

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу