Як розкрутити сайт самому

2973
  • Копіпаст і як від нього захиститися
  • Як закріпити авторство в Google і протистояти copypast
  • Інструмент Яндекса для захисту від копіпаста
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Питання копіювання матеріалів сайту, а точніше крадіжки текстового та іншого контенту (читайте які види контенту бувають) в рунеті, стоїть дуже гостро. Можливо, що ви навіть не здогадуєтеся якої шкоди завдає вашому проекту копіпаст і копіпастери, які наповнюють і просувають свої сайти в основному за рахунок чужих унікальних текстів, не звертаючи уваги на знак копірайту (читайте про те, як перевірити текст на унікальність онлайн).

    Звичайно ж, якщо копіпастер буде тупо і сліпо красти тексти з будь-яких вподобаних йому ресурсів, то його сайт, швидше за все, потрапить під фільтр в Гуглі і Яндексі, але не завжди.

    Як розкрутити сайт самому

    Ось саме це «не завжди» найчастіше може проявлятися по відношенню до молодих проектам, які дуже слабо захищені від копіпаста в алгоритмах пошукових систем. Чому? Вся справа тут в індексації сайту Яндексом, а точніше в швидкості його індексації молодих проектів.

    Не знаю точно як саме йде справа зараз, але півтора роки тому, коли було ще молодим проектом, нова стаття на блозі могла індексуватися цим пошуковиком протягом тижня, а іноді й більше (у той час, як індекс російськомовної пошукової машини Гугл вона влітала практично відразу).

    Копіпаст і як від нього захиститися

    Сам по собі факт повільної індексації нових матеріалів на молодих проектах може здатися не таким вже й важливим. Ну, будуть нові статті потрапляти в індекс цього пошуковика з люфтом в один тиждень — нічого страшного. Але, на жаль, це буде справедливо тільки в ідеальному випадку, коли копіпаст ваших унікальних текстів нехорошими людьми ви не берете до уваги.

    Загалом, потрібно розуміти одну просту річ — поки ваша стаття (або стаття, написана копірайтером, наприклад, з біржі Адвего) з унікальним текстом чекає черги на індексацію, її може за допомогою ручного або автоматичного копіювання (наприклад, через RSS стрічку) запозичити собі не один десяток «не чистих на руку» вебмайстрів.

    Так, унікальний текст статті ви написали, але в індекс вона може швидше потрапити з одного ресурсу з вебмайстрів, які вміло скористалися кописпастом (від двох англійських слів Copy і paste, тобто скопіювати і вставити).

    Подивіться на це очима пошукача — ви вже не є для нього автором даної статті, а значить будете істотно знижені в ранжуванні за тим пошуковим запитам у видачі Яндекса, під які ви оптимізували свою статті, або ж взагалі не будете брати участь у цьому ранжируванні, незважаючи навіть на високу релевантність вашого тексту.

    Ситуація вкрай сумна, і хоча не у всіх вона складається саме таким чином, все одно копіпаст завдає дуже відчутну шкоду і без того зазнають масу складнощів початківцям вебмайстрам і авторам унікальних текстів на молодих проектах.

    І що найсумніше — немає радикальних способів боротьби з кописпастом. Ви можете спробувати захистити ваші унікальні тексти від копіювання, наприклад, за допомогою скрипта, що робить неможливим простий copypast (текст не можна буде скопіювати з
    про сторінки з допомогою звичних гарячих клавіш і з допомогою пунктів контекстного меню). Так, і перегляд вихідного коду сторінки також можна заборонити з допомогою скриптів.

    Але, по-перше, це не дасть стовідсоткової захисту, бо люди, які займаються цим професійно і заробляють на копіювання контенту чималі гроші (краще заробляти гроші білими способами), знають усі «входи і виходи», і тому для них ваша захист від копіювання не буде представляти серйозної перешкоди. Але ось ваші власні читачі можуть виявитися не задоволені тим, що не можна скопіювати який-небудь фрагмент вашого унікального тексту для абсолютно нешкідливих та повсякденних потреб.

    А невдоволення користувачів (нехай і небагатьох) виллється в погіршення поведінкових факторів, які можуть спричинити за собою зменшення відвідуваності вашого сайту за рахунок скорочення пошукового трафіку. Загалом, в SEO оптимізації все взаємопов’язано, і такий спосіб захисту від копіпаста, на мій погляд, може принести більше шкоди, ніж користі.

    Особисто я в свій час досить багато читав і розмірковував на тему боротьби з незаконним копіюванням текстів. Власне, нічого крім найпростіших і не завжди ефективних заходів захисту я так і не придумав. Хоча, можливо, від школярів, які промишляють на ниві copypast, мені в якійсь мірі вдалося захиститися. Що ж я зробив? Та нічого особливого.

    По-перше, я зрозумів, що раз для поліпшення загального враження від статті (з точки зору пошуковиків) в ній повинні бути представлені різні елементи мови Html, в тому числі і зображення (які самі по собі можуть брати участь у пошуках по картинкам Google Images або Tineye), то вирішив, що непогано б проставляти на цих зображеннях водяні знаки.

    Не бозна що, але іноді це може відбити охоту у вебмастера займається копіпастом зв’язуватися з моїм блогом, бо є маса інших, не використовують таку найпростішу захист від копіювання ресурсів.

    По-друге, я став вставляти в початок і в кінець всіх статей посилання на свій блог у вигляді . Та й взагалі, дуже суттєво збільшив кількість внутрішніх посилань з статей на інші матеріали свого ресурсу. У цьому випадку простий і нехитрий copypast міг навіть принести мені при вдалому збігу обставин певні дивіденди.

    Наприклад, якщо плагіат мав місце вже після того, як ця стаття була проіндексована пошуковими системами і недосвідчений копіпастер не потрудився яким-небудь чином обробити текст, то я отримував безкоштовні зовнішні посилання з потрібними мені анкорами. Думаєте, що це все нісенітниця?

    Можливо, але ось один шанований у світі SEO автор всерйоз розробляє цю тему для використання в просуванні (ось тільки він настільки шановний, що я забув, хто саме про це писав, але я точно пам’ятаю, що це читав і сильно дивувався нестандартність підходу «лову на живця» через копіпаст).

    Правда деякі лихі вебмастера при копіюванні взагалі начисто видаляють всі посилання з тексту для уникнення ускладнень, а є й такі, хто робить з них внутрішні посилання на аналогічні матеріали сайту, що зводить всі зроблені мною зусилля по захисту текстів від копіювання на немає.

    Але не все так сумно. У випадку, якщо вам вдасться на початковому етапі розвитку свого проекту вдало уникати масового і швидкого копіювання ваших унікальних текстів, то з часом Яндекс перейметься до вас пошаною і почне досить швидко індексувати нові тексти, тим самим не даючи копипастерам шансів на успішний перехоплення вашого контенту.

    Ще досить цікаве питання розшарювання в соціальні мережі. Можливо, що таке копіювання ніякої шкоди веб-проекту не завдає, бо рідко коли великі статті потрапляють туди повністю.

    Загалом, панацеї від цієї хвороби під назвою copypast, як я вже казав, немає (стосується в основному молодих проектів) або, точніше кажучи, не було до недавніх пір.

    Зараз Яндекс намагається повернутися обличчям до вебмайстрам і запропонувати їм інструмент, що дозволяє закріпити за собою авторство на унікальні тексти, що розміщуються на своїх сайтах. Після цього тиражування матеріалів вже не зможе завдати такого непоправного збитку вашому проекту.

    Ні, звичайно ж, ви могли і раніше запевнити ваші унікальні тексти попередньо у нотаріуса і потім вже виставляти офіційні претензії копипастерам, але хто у нас в країні «в здоровому глузді і тверезій пам’яті» буде це робити. Мабуть, що ніхто або ж одиниці.

    Як закріпити авторство в Google і протистояти copypast

    Коли з’явилася і набрала популярність соціальна мережа Google+, то і у вебмайстрів з’явився шанс закріпити авторство нескладним способом, який у всіх подробицях описав по наведеній посиланням (в кінці публікації).

    Більш того, в пошуковій видачі Гугла після цього буде відображатися ваше фото з аккаунта соціалки поруч з посиланням на ваш проект.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Можливо, що це трохи підвищить CTR вашого ресурсу і поліпшить його поведінкові фактори.

    Дана можливість знаходиться в стадії бета тестування і не гарантує нічого. Щоб скористатися нею, потрібно буде створити акаунт в Гуглі, якщо такого поки ще не є. Існує кілька способів підтвердження авторства в Google.

  • Перший спосіб найбільш простий, але для його реалізації необхідно мати пошту для домену, тобто поштову скриньку виду [email protected]. За наведеним посиланням описаний спосіб її отримання в Гугл Аппс, але аналогічна можливість є і у Яндекс.Пошти. Якщо такої у вас є, то досить буде його підтвердити на цій сторінці:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Досить ввести E-mail і натиснути на кнопку «Підтвердити». На вказану поштову адресу прийде лист, де буде мати місце відповідна кнопочка:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну і при такому способі підтвердження авторства через Google+ вам ще доведеться потурбуватися:

  • Розміщенням фотки в профілі, де чітко проглядається ваше обличчя
  • На всіх сторінках вашого сайту, авторство яких ви хочете приписати собі, повинно бути зазначено Ім’я та Прізвище, збігаються із зазначеними в профілі Гугл+ (див. приклад сайту Девакі, наведений трохи вище)
  • Подивитися, що саме Google зможе видерти з ваших сторінок в плані авторства, можна на цій сторінці.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

  • Другий спосіб підтвердження авторства трохи складніше, і використовувати його доведеться в тому випадку, якщо пошти домену у вас з якихось загадкових причин немає.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Потрібно буде, по суті, лише розмістити зворотну посилання зі сторінки свого сайту на ваш профіль в Google+, а також в його налаштуваннях область «Мої публікації») додати ваш Урл.

  • Інструмент Яндекса для захисту від копіпаста

    А Яндекс зовсім недавно запропонував нам (вебмайстрам) досить просте рішення — перед публікацією статті ви попередньо завантажуєте її унікальний текст у спеціальну форму, що знаходиться на панелі Яндекс Вебмастера вашого сайту (посилання на статтю про нього дивіться трохи нижче), і цей факт буде якимось чином враховуватися при ранжируванні документів.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Правда, вважати вас автоматично автором цього унікального тексту пошукова система, швидше за все, не буде. Адже можлива ситуація, що ви просто-напросто ще можете не знати про цьому чудовому інструменті, а ось спритний вебмастер, який займається копіпастом, вже про це знає і успішно підсовує пошуковику через панель Вебмастера ще не проіндексовані унікальні тексти вашого сайту. Тут ви навіть при всьому бажанні не доведіть Яндексу, що copypast робили не ви, а навпаки.

    Дуже хочеться сподіватися, що те нововведення, про який я хочу поговорити трохи нижче, виправдає надії багатьох вебмайстрів в плані боротьби з плагіатом. Тут ще потрібно з’ясувати, чи дійсно Яндексу важливо визначення авторства текстів чи зацікавлений він у витрати сил і засобів на створення відповідних інструментів.

    Можливо, що те, що зараз нам пропонує пошуковик як засіб боротьби з копіпастом, є лише наслідком настирливості авторів унікальних текстів, які були у них вкрадені за допомогою банального, але оперативного копіювання.

    Зараз проект по захисту від крадіжки контенту в Яндексі знаходиться на етапі лише альфа-тестування, і його подальша доля і вплив на ранжирування поки що не відомі. Можна припустити, що якщо Яндекс не буде мати комерційної зацікавленості в реалізації цього захисту, то все повернеться на круги своя.

    Потрібно розуміти, що пошукова система, як і будь-який інший проект, перш за все зацікавлений у забезпеченні зручності відвідувачів, а не нас з вами (вебмайстрів), завдяки яким, власне, вона й існує. Але нас багато (частиною можна і пожертвувати), а пошукачів мало (якщо посваритися навіть з одним з них, то вже величезну частину трафіку втратимо), і вони фактично всесильні і всевластны робити так, як вважатимуть за потрібне.

    До речі, інформація про намір Яндекса боротися з плагіатом з’явилася не тільки на блозі Я. Пошук, але і в хелпе. У будь-якому випадку, щоб взяти участь в альфа-тестуванні вам пропонують попередньо додати свій сайт в Яндекс Вебмастер (якщо ще не додали), а потім перейти по цьому посиланню.

    Там вам запропонують підключити новий розділ «Оригінальні тексти»:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Який з’явиться в лівому меню панелі Вебмастера, всередині розділу Вміст сайту»:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    В області праворуч з’явиться кнопка «Додати новий текст», натиснувши на яку, ви отримаєте можливість вставити унікальний текст вашої нової статті в спеціальну форму, а потім натиснути на кнопку «Зберегти».

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Але тут, правда, є не зовсім зрозумілий мені нюанс, який підкреслять на самому першому скріншоті — можливість спробувати захистити себе від копіпаста мають тільки ті сайти, чий Тіц більше, або дорівнює 10. В іншому разі вам дадуть відворот поворот при спробі активації додаткового розділу в Яндекс Вебмастер:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Хочеться сподіватися, що дана міра буде діяти тільки на етапі тестування нового інструменту, бо якраз проектів не мають ще Тіц=10 і потрібно в першу чергу уберегаться від копіпаста і його наслідків. Трастові ж ресурси і так досить швидко і якісно проіндексовані Яндексом в більшості випадків.

    Крім цього виникає питання — в якому вигляді потрібно додавати унікальні тексти у форму Яндекс Вебмастера? Чи То у вигляді чистого тексту, то у вигляді Html-коду. Ясності на цей рахунок я не придбав, навіть прочитавши куций FAQ з цього нового інструменту Яндекса для боротьби з копіпастом. Хоча, думаю, все ж чистий, бо наші теги пошуковику, швидше за все, абсолютно не цікаві.

    Загалом, альфа-тестування воно і є альфа-тестування. Ідея поки що, на мій погляд, хоч і гарна, але глевка, а можливий вплив цього інструменту «анти плагіат» на ранжування взагалі туманно і завуальовано. Чи воно вже є, то його ще немає. А що ви думаєте з цього приводу і з приводу загрози копіпаста вашим проектам, шановні читачі?

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу