Як розкрутити сайт самому

3379

Ніщо не створюється так довго і не зникає так швидко, як хороша репутація.
Федін Сергій

Здрастуйте, шановні читачі блогу . 57 мільйонів повнолітніх росіян щодня виходять в інтернет, мінімум один раз.

Вагомий аргумент за те, щоб потурбуватися громадською думкою про компанії. Класичний інструмент побудови репутації бренду — зовнішня реклама — сьогодні перейшов в ряди додаткових засобів, до яких вдаються в окремих випадках. Ключове значення в просуванні сайтів і створення позитивного образу компанії або товару набуває маркетинг «з вуст у вуста».

Як розкрутити сайт самому

Репутаційний менеджмент в інтернеті — систематичні заходи по створенню, підтримці і захисті реноме компанії. У зарубіжних компаніях ORM (online reputation management) — невід’ємний інструмент в кейсі стратегічного розвитку бренду. На вітчизняному ринку це новинка, яку помилково прийняли в якості антикризового заходу, коли необхідно відобразити атаку конкурентів. Проте побудова репутації — це рекламна стратегія, довгострокова і ефективна.

Управління репутацією компанії

Побудова добротної репутації складається з трьох базових дій:

  • Огляд думок. Періодичний моніторинг пошукової видачі і соціальних мереж на предмет згадок про компанії. Оскільки негативні новини та відгуки поширюються дуже швидко, огляд повинен проводитися не рідше одного разу на місяць.
  • Аналіз отриманих результатів. Дані розподіляються на різні категорії, в залежності від роду діяльності. По емоційному ознакою відгуки діляться на позитивні, негативні і нейтральні. Аналіз показує, чи потрібно втручання в інформаційний фон, які саме інструменти будуть ефективні.
  • Взаємодія з цільовою аудиторією. Контент-менеджмент, SERM, SMM-просування, крауд-маркетинг (типу Форумок) — прийоми для нівелювання негативного фону навколо компанії, побудова позитивного образу бренду. Рішення проблем користувача в рамках впливу компанії. Спонукання до початку дискусій позитивного характеру навколо бренду.
  • Інструменти для створення та підтримки репутації в інтернеті

    Відгуки. Так чи інакше, всі інструменти репутационого менеджменту зводяться до маніпуляції думками споживачів, партнерів, експертів та інших дійових осіб. Перед складанням стратегічного плану і підбором технічних інструментів, необхідно переконатися, що компанія дійсно надає якісні послуги, забезпечує кращий сервіс своїм клієнтам, має оперативний зворотний зв’язок з ринком. Впроваджувати репутаційний менеджмент безглуздо, якщо за красивими словами про бренд ховається хаотичний і недобросовісний бізнес.

    Контент-маркетинг. Регулярні публікації про компанії в блогах, соціальних мережах, новинних сайтах, форумах. Список майданчиків складається на основі інформації про цільової аудиторії. Показувати треба там, де хочуть бачити. Розміщувати можна новини, фотозвіти, досягнення, нові напрямки діяльності, благодійність та інші важливі події в житті організації.

    SERM і Reverse SEO. Маніпуляція пошуковою видачею. Просування сайтів з позитивними відгуками про компанії дозволяє витіснити з ТОПа негативні думки. Глибина впливу необмежена, залежить від цілей заходу і бюджету. Зазвичай робота ведеться з першою десяткою видачі Google і Яндекса за тематичними запитами про бренд. Метод особливо ефективний для новин.

    SMM. Social media marketing або просування в соціальних мережах. Facebook, Twitter, VK, YouTube — чудові майданчики для створення позитивної думки про компанію або продукт. Вдалі промоакції блискавично поширюються за мільйонами акаунтів. Той рідкісний випадок, коли брендова реклама може безпосередньо впливати на рівень продажів.

    Крауд-маркетинг. Новаторська технологія підвищення впізнаваності компанії в інтернеті, покликана частково замінити посилальне просування сайтів. Форуми, рекомендаційні сайти, ресурси «Питання-відповідь» та інші тематичні майданчики природно наповнюються позитивними відгуками про компанії. Дуже важливо, щоб пости дійсно вирішували проблему і були корисними для користувача. Пошукові системи враховують згадки про бренд в ранжируванні. Наявність посилання, при цьому не має значення. Досить назви сайту чи бренду.

    Адвокати бренду. Лояльні і вірні клієнти, які не тільки користуються послугами компанії, але активно підтримують її всіма доступними способами. «Золота команда», ініціатори сарафанного радіо. Чим більше таких представників вдасться роздобути, тим краще. Їх необхідно всіляко заохочувати, підтримувати високу думку про бренд. Ні в якому разі не можна нехтувати ними. Від любові до ненависті — один крок.

    Репутаційний менеджмент тільки зароджується в Рунеті. В умовах високої конкуренції великі бренди не мають права ігнорувати думки споживачів. Тому напрямок активно розвивається.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу