Допомагаємо вебмайстру

2214
  • Що таке Clickbait
  • Як створити кликбейт-заголовок
  • Чи варто використовувати
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу поговорити про таке поняття, як кликбейт. Найчастіше зараз це слово застосовують по відношенню до вебмайстрам або ютуберам, які методом Clickbait намагаються збільшити доходи зі свого сайту або ютуб-каналу.

    Слово це має дещо негативний характер і це не дивно, бо часто з допомогою кликбейта користувачів просто вводять в оману (по суті, обманюють). Частково ми самі винні в цьому, бо віримо в чудеса («теорію змови» про те, що від нас приховують щось, але добрі люди про це нам хочуть розповісти).

    Допомагаємо вебмайстру

    Що ж таке кликбейт? А це так званий «кричущий (гучний) заголовок» (Clic — це клік, клік мишею, а Bait — це приманка, наживка). Дивлячись на нього дуже хочеться клікнути, щоб перейти на саму статтю і дізнатися, що ж там за «інформаційна бомба» захована. Як правило, потім настає розчарування, але принада свою роль виконала, бо користувач перейшов на сайт або подивився відео.

    Власнику сайту або ютуб-каналу це вкупі приносить дохід від перегляду реклами (або від партнерських програм), а значить завдання виконано. Крім мережі, кликбейт так само можна зустріти і в пресі, і на ТБ, і в онлайн-ЗМІ, і в рекламі. По суті він скрізь, але не завжди під кричущим заголовком криється пустушка. Якщо все зробити правильно і в міру, то це може стати гарним інструментом залучення трафіку. Головне не розчаровувати відвідувачів.

    Що таке Clickbait

    Кликбейт — це відмінний інструмент маркетингу (лінгвістичного), який приносить дуже швидкий і стабільний результат. Тому його так активно і експлуатують всі кому не лінь.

    Подивіться на заголовки «жовтої преси» і ви зрозумієте про що йде мова.

    Clickbait в желтой прессеДопомагаємо вебмайстру

    Дуже схожі методи використовують і на телебаченні (НТВ, РенТВ). Гучні анонси передач, які викликають бажання їх обов’язково подивитися — а раптом правда і від вас все це просто-напросто ретельно приховували, а ось тепер, нарешті, наважилися сказати правду.

    Але саме в інтернеті Clickbait вийшов на абсолютно новий рівень (найчастіше, «пробиваючи дно» за цинічністю і ступеня невідповідності заголовка новини її змісту). Тут дуже висока конкуренція. Вам потрібно якось відрізнятися від сусідів по площадках, де ви розміщуєте рекламу (платно або безкоштовно). Навіть в тій же пошуковій видачі заголовок дуже багато значить і вирішує, чи йти до вас користувачі чи ні.

    Ось, наприклад, шаблони для кричущих заголовків рекламних оголошень (напевно, щось подібне зустрічали в рекламних блоках на різних сайтах, та ще з резонансними картинками):

    Clickbait шаблоны для объявленийДопомагаємо вебмайстру

    На Ютубі та ж сутиация серед безлічі однотивных роликів за запитом користувача ваше відео своїм назвою має щось чіпляти. Бажано, щоб користувач його ще і дивився як можна довше, а тому в заголовок додають що типу «Жесть! Дивитися до кінця!!!» і використовують інші прийоми, описані нижче.

    Примеры кликбейт заголовков на ЮтубеДопомагаємо вебмайстру

    Так і з’являються кликбейтовые відео у величезній кількості, бо це приносить гроші і не малі (можна не ходити на завод, а просто складати кричущі заголовки до роликів).

    Приклади кликбейт-заголовків можна побачити на відносно популярному сервісі Яндекса під назвою Дзен. Це стрічка новин (нових матеріалів) з різних сайтів і внутрішніх блогів самого Дзена. Стрічка нескінченна, і щоб були переходи потрібно написати чіпляючий, збудливий і пробуджує бажання кликнути заголовок. Інакше не буде трафіку і не буде доходу.

    Йде війна за нашу з вами увагу. І ми стаємо мимовільною жертвою цієї війни. Щоб цього уникнути, достатньо буде зрозуміти, за якими принципами формуються Clickbait заголовки і потім їх безпомилково визначати. Крім цього, вам може стати в нагоді цей метод, тому що при помірному використанні він дійсно непогано працює не викликаючи негативу у відвідувачів. Все треба в міру. Але чого саме? Давайте дивитися.

    Як створити кликбейт-заголовок

    Як завжди, все вже винайдено до нас. Завдання оволодіти увагою гостро стояла і раніше, але в епоху інформаційних технологій, коли око користувачів замилилося і вже не реагує на звичайні заголовки, методи, описані нижче, використовуються все ширше. Засновані вони на досвіді і на знанні психології мас. Загалом, дивіться самі і все зрозумієте.

  • Часто кликбейт-заголовок створює інтригу, але не дуже зрозуміло її суть, що збуджуєте цікавість та бажання пізнати про що йде мова. В цьому випадку добре працює логічний наголос на союз або займенник. Головне заінтригувати і створити загадку, типу «ти не повіриш, ЩО вони можуть зробити з…», «ХТО винен» або «ЩО не можна їсти перед сном».

    Пример кликбейт-заголовка с интригойДопомагаємо вебмайстру

    Інтрига і загадка — у цьому запорука успіху. Інша справа, що матеріал куди потрапить користувач не повинен його розчарувати, як у наведеному вище прикладі.

  • Недомовленість або незакінченість, типу «стало відомо ім’я чемпіона світу з чогось там». Схоже на перший варіант — є інтрига, але немає повної інформації в заголовку. Доводиться переходити по посиланню і намагатися зрозуміти про що йшла мова.
  • Дуже здорово працює використання слово «це» і похідних від нього (ця, ці, цей, а так само синоніми). Вони як би вказують на щось і користувач за це чіпляється. Наприклад, «З цим ви забудете про щось там» або «Ви ЦЕ повинні побачити». Працює відмінно. Ось наскільки підвищилася клилабельность заголовка при використанні цього кликбейт-прийому:

    Пример ClickbaitДопомагаємо вебмайстру

  • Довірче звернення на «ТИ». Коли все навкруги викати, то такий підхід вигідно виділяється в загальній масі. Наприклад, «Ти не повіриш! …», «Подивися…» або «це змінить твоє життя». Тут як би звертаються конкретно до тебе (в однині, адресно), а не до абстрактної «ви» (до безликої натовпі).
  • Нестандартне використання різних знаків пунктуації — до місця і не до місця. Головне привернути увагу. Потрійні окличні знаки, їх поєднання з питальними, троеточия, написання окремих слів великими літерами, взагалі не використовуються знаки пунктуації (решітки, множинні дужки і т. п). Користувач чіпляється на цю «незвичність» поглядом і часто таки веде курсор миші саме до такого заголовку. Приклад дивіться трохи вище список роликів з Ютуба).
  • Дисонанс між звичайним початком і загадково-невідомим продовженням (що ж там такого могло статися за такої банальної зав’язці).

    Пример заголовка построенном на диссонансеДопомагаємо вебмайстру

    Зазвичай у першій частині такого роду кликбейт-заголовків йдеться про щось буденне, але потім нас інтригують, типу «ти не повіриш що сталося далі». Адже цікаво дізнатися, коли типова тяганина може мати несподівану розв’язку (і яку саме).

  • Різні перебільшення (це гіперболи) і епітети (звичайні і в найвищому ступені). Перші дають шанс залучити інтерес відвідувача («шокуюча правда», «нищівний ефект»), другі покликані як можна більш яскраво піднести «героїв» заголовка (наприклад, «фантастична історія…»), сподіваючись, що опис сподобається (зачарує).

    Пример завлекающего заголовкаДопомагаємо вебмайстру

    Трамп, до речі, подібним чином дуже часто будує свої фрази (як ніби кликбейт заголовками говорить).

  • Цифри (або числівники) в заголовках непогано привертають увагу і пробуджують бажання хоча б по діагоналі переглянути даний матеріал. Причому, це досить нешкідливий прийом, який використовують майже всі блогери (і я в тому числі).

    Использование числительных в кликбейт заголовкахДопомагаємо вебмайстру

  • Не цураються автори і прямої вказівки користувачам що їм робити, використовуючи наказове нахилення типу, «якщо хочеш дізнатися щось таке разъэдакое, то тисни СЮДИ». Грубо, але працює. А що? Колись нам нюні розводити — потрібно гроші заробляти.

    Пример заголовка с призывомДопомагаємо вебмайстру

    До речі, спрацьовує і заборона (не клікай). Багато тиснуть з почуття протиріччя.

  • Розповідь від першої особи типу «у мене досі холонуть руки, коли я це бачу». Ну, як тут не повестися. Я б сам клікнув по цій фразі, будь вона посиланням в цьому тексті.
  • У заголовки часто вставляють якісь штампи, крилаті фрази, розхожі вирази з повсякденного спілкування типу «а скринька просто відкривався», «бабуся надвоє сказала», «герой нашого часу», «питущий чоловік — лихо в сім’ї».
  • Непогано працюють і виклики типу «ти не повіриш», «ти ні за що не здогадаєшся хто», а так само вигуки типу «шок», «неймовірно», «жах», «догралися» і т. п.
    Это кликбейтДопомагаємо вебмайстру
  • Варто використовувати кликбейт?

    Всі ці методи дозволяють заголовку виділитися з натовпу (ряду аналогічних), але багато занадто сильно педалюють кликбейт і у користувачів мережі, з-за цього потихеньку починає знижуватися довіра до таких заголовків і навіть закрадається роздратування. Я сам вже втомився в стрічці Яндекс Дзена блокувати подібні «шедеври», але на місце заблокованих авторів приходять нові з ще більшим бажанням привернути мою увагу.

    Все треба в міру, але заробляють в мережі часто хочеться «всього і відразу», тому ми і маємо те, що маємо. Кликбейт — це більшою мірою «сірий» (або жовтий?) інструмент збільшення доходу і використовувати його в повній мірі на «білому» проекті я б не став. А ось окремі його елементи цілком можна взяти на озброєння, але не забуваючи про те, щоб заголовок відповідав вмісту.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу