Як розкрутити сайт самому

4507
  • Можливості SE Ranking по зніманню позицій та їх аналізу
  • Додаємо сайти і запити для перевірки позицій
  • Підключення Аналитикса і конкурентів, створення звітів
  • Скрипт-версія SE Ranking
  • Основний функціонал сервісу
  • Безкоштовний експрес-аналіз всіх сторінок вашого сайту
  • Моніторинг зворотних посилань в SE Ranking
  • Маркетинг-план (покроковий чек-лист) для SEO-оптимізації
  • Як переконати клієнта, що SE Ranking створили саме Ви?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу поговорити про один із варіантів перевірки позицій, займаних сайтом в тій чи іншій пошуковій системі, в тому чи іншому регіоні Росії або навіть світу. Сайти бувають різні: комерційні і регіональні або ж інформаційні, яким регіон зовсім не важливий, але наш сьогоднішній герой задовольнить потреби їх усіх.

    Не завжди і не у всіх знайдеться час, щоб витрачати його на ручний з’їм позицій, наприклад, Сайт-Аудиторові. До того ж, ця набридлива капча… Зручно, коли статистика оновлюється щодня і автоматично, коли можна бачити динаміку в порівнянні з вчорашнім днем або місяцем, коли все це багатство можна повертіти в руках і подивитися на графіках. Загалом, настав час зробити крок вперед.

    Як розкрутити сайт самому

    Сьогодні хочу поговорити про нового, але перспективного гравця на цьому ринку — SE Ranking. Сервіс зовсім молодий, але це тільки на руку, бо його інтерфейс і функціонал відповідає всім основним вимогам наших реалій (дуже схоже на оновлені Міралінкс і Профіт Партнер).

    Крім цього у них є можливість використовувати онлайн перевірку позицій (є в арсеналі навіть додаток для мобільних пристроїв), а можна встановити скрипт на сервер і взагалі забути про якісь обмеження на кількість і глибину пробиваються позицій.

    Причому позиції можна відслідковувати не тільки в Яндексі і Гуглі, але і в Бинге і в Яху, і для кожної пошукової системи можна буде вибрати будь-який доступний їй регіон по всьому рунету (аж до міста) і навіть світу (тим, хто робить сайти для буржунете, останнє буде актуально).

    Можливості SE Ranking по зніманню позицій та їх аналізу

    Що дає SE Ranking оптимізатору або ж звичайному власнику сайту, який докладає зусиль до його розкручування і хоче своєчасно відстежувати результати зроблених ним дій:

  • Вибір між двома видами сервісу: онлайн і скрипт.
  • У першому випадку, турботу про зміну IP адрес, при запиті до пошукових систем і практично миттєвої зніманні позицій, бере на себе SE Ranking (використовуються його проксі і його сервера в хмарі), але при цьому існує граничне число запитів, які можна буде пробивати таким чином.
  • При використанні скрипта, який встановлюється на хостинг користувача, всі обмеження щодо кількості запитів, числа досліджуваних сайтів і глибині їх пробиття знімаються, але ось проксі вже вам доведеться налаштовувати самим, так і навантаження ви будете створювати при перевірці позицій саме на сервер свого хостингу.
  • Більшість користувачів орієнтовані на пошукові системи Росії, України, Білорусі (рунета), де правлять бал Google і Яндекс, тому SE Ranking вміє знімати позиції окремо для будь-якого регіону цих країн (аж до міста) в будь-який з основних пошукових систем (Яндекс, Гугл, Бінг, Яху).

    Але далеко не всі сайти орієнтовані на рунет, бо в буржунете трафіку набагато більше, а значить, більше можливостей для заробітку, тому даний сервіс дозволяє пробивати, наприклад, видачу по Гуглу для будь-якої країни світу.

  • Мені сподобалася можливість прив’язати Гугл Аналітікс до цього сервісу і одержувати додаткові корисні дані для аналізу. Наприклад, разом з позиціями за запитами (та їх динамікою) показується той трафік, що можна буде залучити саме в тому регіоні, який цікавить користувача.
  • Для кожного запиту і обраної пошукової системи SE Ranking показує посилання на релевантну сторінку, що досить зручно.
  • Якщо у вас є конкуренти, то актуально буде відслідковувати і їх позиції по тим же самим пошуковим запитам, які пробиваєте ви самі. Можна буде відстежити ефективність їх дій спрямованих на просування і спиратися на цю інформацію при власної розкрутки. Для кожного проекту можна додати п’ят сайтів конкурентів
  • Згаданий трохи вище Сайт-аудитор пробиває перші п’ятдесят позицій у видачі в пошуках вашого ресурсу. Іноді цього достатньо, а іноді ні. Даний сервіс дозволяє задавати глибина збору позиції, яка варіюється аж до 300 в разі онлайн сервісу і до 1000 — у випадку використання скрипта.
  • На основі отриманих даних, SE Ranking можна буде вручну або автоматично формувати звіти у форматі PDF, CSV або Excel. Ви самі задаєте, що саме має бути у звіті, також є можливість додати своє лого, що може бути актуально для SEO компанії, що передає звіт клієнту. Їм же буде корисна і можливість надання гостьового доступу до певного проекту, щоб замовник міг сам переглядати позиції свого сайту (оцінювати роботу оптимізатора).
  • Будь-який зареєстрований користувач отримує в своє розпорядження безкоштовний доступ до сервісу (за тарифним планом «лайт») на два тижні. Також має місце схема повернення коштів, у разі незадоволення можливостями сервісу протягом місяця.
  • Ну, і відеоролик пояснює можна подивитися:

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Відразу хочу обмовитися, що надаються цим сервісом можливості не безкоштовні. Власне, було б дивно, якби було навпаки. Хоча є певна халявка, якою можна скористатися — два тижні безкоштовного тестування SE Ranking на мінімальному тарифному плані. Цілком достатньо, на мій погляд, щоб зрозуміти його суть і оцінити його корисність для вирішення ваших завдань.

    Щоб отримати ці самі халявні 14 днів, вам достатньо буде зареєструватися на сервісі — небудь з допомогою придумування традиційних логіна і пароля, або за допомогою підключення до ваших облікових записів з соціальних мереж Фейсбук або Гугл+:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    У разі використання соціалок вам потрібно буде реєструватися в SE Ranking в тому ж браузері, через який ви у ці соціальні мережі і ходіть. Достатньо буде лише прийняти те, що даний сервіс отримає доступ до адреси вашої пошти і даних, які ви вважали за потрібне повідомити цій соціалці. В общем-то, такий спосіб авторизації став вже цілком звичним.

    У разі реєстрації шляхом придумування логіна та пароля — відразу запропонують авторизуватися без непотрібного підтвердження e-mail адреси. У будь-якому випадку порадують тим, що вам доступний двотижневий тріал:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Якщо у вас раптом інтерфейс відобразився на незнайомою вам мовою (для мене, наприклад, вони не знайомі, крім «великого і могутнього»), то достатньо буде зайти в налаштування (значок з трьома смужками в правому верхньому куті) і на першій вкладці в самому низу вибрати потрібний вам мову:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    З іншого боку, якщо 50 пробиваються запитів і 5 сайтів для перевірки на безкоштовному тарифі (двотижневому) вам буде недостатньо для оцінки працездатності SE Ranking, то ви можете сплатити на місяць і більш високих тариф. При цьому, якщо вас щось не влаштує, то гроші вам повернуть:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Підвищити свій тарифний план можна буде все в тих же самих настройках (три палички, як у Гугл Хрому в правому верхньому куті) на вкладці «Онлайн-передплата»:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Зверніть увагу, що вартість тарифного плану залежить не тільки від періоду, за який ви оплачуєте (чим більше, тим дешевше), але і від того, як часто ви хочете знімати позиції по тим запитам, які додали.

    Сервіс за замовчуванням це робить кожну добу, але якщо вам так часто це робити не потрібно, то ви можете отримати дуже суттєву знижку при виборі триденного періоду знімання позицій (20 відсотків), тижневого (40 відсотків знижка) або можна навіть визначати нові значення позицій тільки після чергового апдейта Яндекса (знову ж 40% у мінус, що приємно).

    Ну, а поки писав цей абзац, я побачив, що у них у Фейсбуці є повідомлення про проведення першої акції — додаткові 20% знижки тим, хто стане передплатниками у їх групах в соціалках. Загалом, ще трішки знижок і SE Ranking повинен вам за використання їх сервісу. Хоча, якщо серйозно, то зараз саме час сплатити річний абонемент, бо вийде зовсім дешево.

    Крім цього є можливість отримати демо-доступ до адмінки SE Ranking, щоб переглянути наявні інструменти та оцінити функціонал. Але все ж на своєму сайті (сайтах) випробувати це справа буде набагато цікавіше, бо будуть пробиватися і аналізуватись саме ваші запити, за якими саме ви намагаєтеся потрапити в Топ і отримувати трафік, а не чиї-небудь ще.

    Додаємо сайти і запити для перевірки позицій через SE Ranking

    Як я вже згадував, інтерфейс мені сподобався. У них існує три мовні версії (російська, англицкая і німецька) і в усякому випадку до російської у мене жодних претензій немає. Для початку на головній сторінці вам запропонують додати свій перший сайт (однойменну кнопку ви знайдете відразу в трьох місцях сторінки, що не дозволить вам загубитися).

    Майстер додавання нового проекту SE Ranking складається з трьох кроків:

  • Спочатку вам буде запропоновано вказати назву сайту і його Урл, а також погодитися з тим, що позиції почнуть зніматися відразу по закінченні додавання даного проекту. Якщо хочете це справа поки що відкласти, то виберіть інший варіант з випадаючого списку «Збір даних».
    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому
  • На другому кроці вам буде запропоновано додати пошукові запити, позиції яких ви хочете відслідковувати для вказаного на першому кроці сайту. У безкоштовної тріал-версії можна додати 50 запитів для п’яти сайтів.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Вводяться вони стандартно — по одному в кожному рядку, ну а трохи пізніше ви отримаєте можливість, при необхідності, розбити їх на групи. Не забудьте натиснути на кнопку «Додати», розташовану трохи нижче.

    Після цього ви побачите рядки з уведеними ключовими словами, які можна буде переміщати мишею один відносно одного, видаляти зайві і редагувати набрані з помилкою.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Можна буде їх і групувати, за допомогою кнопки «Перенести в»:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Кнопка «Далі» перенесе вас в майбутнє.

  • На третьому кроці вам буде запропоновано вибрати відповідні пари: пошукова система — країна і регіон в ній. Таких пар сервіс SE Ranking дозволяє додати п’ять штук, наприклад, Яндекс-Росія, Яндекс-Україна, Google-Росія і Гугл-Україна.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Для створення кожної з них потрібно натиснути на кнопку «Додати» і вони будуть показані у наведеному трохи нижче переліку. Також для кожної пари потрібно вибрати регіон, наприклад, місто, в якому ви рухаєтеся. Ну і, власне, залишиться тільки натиснути на кнопку «Завершити».

  • В принципі, через хвилину-другу можна вже переходити на вкладку «Позиції» і дивитися результати знімання. Якщо щось захочете змінити у даному проекті, то на першій вкладці «Проекти» буде можливість відредагувати щойно введені дані.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    На вкладці «Позиції» вам потрібно буде в першу чергу вибрати той сайт (проект), для якого хочете подивитися статистику.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Після цього у ваше розпорядження на першій вкладці буде надано фільтр, за допомогою якого можна задати діапазон дат, для яких будуть відображатися зняті позиції, прибрати, при бажанні, зайві пошукові системи, обмежити кількість запитів або вибрати конкретну групу, дані за якою ви хотіли б дослідити.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Кнопочка «Налаштування» дозволить перейти до вже описаного вікна налаштування проекту (з трьома вкладками), а сусідня з нею кнопка дозволить додати до даного проекту коментарі, які потім допоможуть освіжити в пам’яті ті дії, які ви здійснили в плані розкрутки сайту і які призвели до настільки сумних (або, навпаки, радісним) подій.

    Підключення Аналитикса і конкурентів, створення звітів

    Дані по всім пошуковим системам виводяться послідовно, тому прокрутіть список до кінця, щоб з ними ознайомитися. Дуже наочно видна динаміка процесу зростання або спаду позицій за різними запитами (зелені та червоні стрілочки), а також за допомогою іконки у вигляді ланцюжка можна завжди подивитися тут на сторінку, яку даний пошуковик вважав найбільш релевантної цим ключовим словом.

    При бажанні, ви можете експортувати дані по позиціях у файл за допомогою відповідної кнопки (адреси цільових сторінок теж копіюються):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    У колонці «Трафік» на цьому скріншоті можете бачити цифирьки, які відображають не що інше, як кількість відвідувачів в місяць, які вводять даний запит в цій пошуковій системі у вибраному регіоні. Цифирьки ці досить корисні, щоб представляти потенціал просування сайту і попадання з цим ключам в Топ.

    Правда для того, щоб у цій колонці цифри відображалися, вам потрібно буде підключити свій аккаунт в Гугл Аналитиксе до сервісу SE Ranking (якщо такий лічильник був встановлений у вас на сайті). Для цього достатньо всього лише перейти на вкладку «Аналітика і трафік» і натиснути на відповідну кнопку:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Вас попросять підтвердити повноваження додатки SE Ranking з доступу до вашої статистики відвідувань:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Після чого вам повідомлять про успішне підключення Гугл Аналитикса до вашого аккаунту та на цій же вкладці «Аналітика і трафік» ви зможете побачити багато цікавої статистики на ваших запитах, яка була витягнута з цього мега-лічильника.

    Але навіть якщо ви не маєте коду Аналитикса на сайті, на цій вкладці все одно є на що подивитися, хоча б взяти «Огляд позицій», де наведено кількість запитів в різних Топах (три, десять і т. д.):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну, і варто ще сказати про третю вкладку на сторінці «Позиції», яка обзивається «Конкуренти». Навіщо вона потрібна? Припустимо, що по тим же самим запитам у вас йде нерівна боротьба з низкою «колег по цеху» і вам важливо буде відслідковувати їх успіхи в цій війні.

    Власне, на цій вкладці ви можете додати п’ят самим завзятим «друзів», щоб SE Ranking зняв позиції з тих же ключів і для них. Тиснете на кнопку «Додати конкурента» і просто вводите його назву і Урл сайту:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Через кілька хвилин система зніме позиції, і ви зможете подивитися ці дані на цій же вкладці, натискаючи на показані іконки:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    А трохи вище буде показаний порівняльний графік.

    Давайте перейдемо на вкладку «Звіти». Тут є можливість створити звіт за вимогою (ручний), або запланувати автоматичне створення. Натиснувши кнопку «Настройки», ви можете додати назву своєї СЕО компанії (якщо такий є) і завантажити її логотип, щоб ці дані потім фігурували на сторінках звіту в форматі PDF.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Для створення звіту задаєте потрібний період, вибираєте, при необхідності, конкретну групу запитів, а так само ставите або знімаєте галочку для виведення статистичної інформації з вкладки «Аналітика і трафік» і вирішуєте, чи буде відображатися кількість переглядів видачі за даними запитам за місяць.

    Створений звіт буде зберігатися на сервері SE Ranking і ви завжди зможете завантажити його або в PDF, або в CSV.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    На вкладці «Облікові записи» можете створити профіль для ваших клієнтів чи компаньйонів.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Після цього ви зможете розподілити клієнтів, яким дані про позиції яких сайтів слід показувати:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Так, ще пару слів скажу про мобільний додаток SE Ranking. З одного боку можна просто зайти на їх сайт, увійти в свій обліковий запис з мобільника і подивитися те, що потрібно — динаміку зміни позицій після апдейта Яндекса або ще що.

    З іншого боку, робота з сайтом через мобільник, наприклад, в дорозі може бути складна в силу великої кількості елементів управління, які, за великим рахунком, для швидкого перегляду і не потрібні. Ось тут, як мені здається, мобільний додаток сильно виграє у сайту, нехай і оптимізованого під маленькі екрани.

    Правда воно існує поки тільки для Ios (погрожують і під Андроїд створити подібне). На мій Айпад воно прекрасно встало. Природно, що спочатку потрібно авторизуватися:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну, а потім вибрати потрібну пошукову систему і подивитися останні зміни в динаміці позицій ваших сайтів:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Скрипт-версія SE Ranking, тарифи на її купівлю й оплату онлайн перевірок позицій (можливі знижки)

    Судячи з усього, скрипт надає у ваше розпорядження той самий інтерфейс, що і онлайн версія, але він не має обмеження на кількість перевіряються пошукових запитів, в той час як навіть на самому дорого тариф онлайн-сервісу має місце бути обмеження в 2500 запитів.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Внизу на скріншоті розташований движок терміну оплати, який я зсунув на рік, щоб подивитися мінімальні тарифи. Тут ще треба врахувати, що, наприклад, при зниженні частоти перевірки позицій до одного разу в тиждень, ви отримаєте ще сорокавідсоткову знижку (детальніше дивіться трохи вище по тексту), що дозволить суттєво знизити тарифи.

    Крім цього зараз діє акція, за якою можна отримати ще двадцять відсотків знижки за вступ до групи SE Ranking в соціалках. Тому мінімальний тариф стане дорівнює кільком доларам на місяць, що зовсім не важко навіть для звичайних вебмайстрів, а не Сео компаній.

    Кому-то цієї кількості запитів буде достатньо і він не хоче возитися з установкою скрипта і ймовірним розширенням можливостей хостингу, бо з’їм великого числа позицій буде від’їдати якісь додаткові ресурси сервера вашого хостера. Так і з проксі теж доведеться повозитися, бо з однієї ip відправляти таку величезну кількість запитів пошуковики не дозволять.

    Але всі ці труднощі меркнуть перед тим кількістю ключових слів, яке можна буде щодня пробивати. Взагалі, презентація скрипта виглядає дуже заманливо:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Є два варіанти сценаріїв, перший з яких, напевно, розрахований на звичайних вебмайстрів або оптимізаторів-фрілансерів, а другий — на Сео контори (клієнтські акаунти доступні):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Розробники обіцяють працездатність скрипта SE Ranking на будь-хостингах і серверах з підтримкою PHP і MySQL, що обнадіює. Інша справа, що тріалу у скрипта немає, а хотілося б його потестувати, бо штука цікава.

    Раз вже мова зайшла про оплату скрипта або абонентської плати за автоматичне визначення і перевірку позицій в онлайн версії SE Ranking, то варто згадати, що вони використовують не зовсім звичайну систему прийому платежів під назвою Avangate, яка дозволяє проводити оплату як кредитними картками, так і звичними Вебманями, Ківі і Пайпалами (можна і банківським переказом):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Для користувача, як я розумію, жодних додаткових витрат у вигляді комісій це не потягне, але зате гарантує конфіденційність переданих даних, наприклад, при оплаті всі з тих же карток. Схоже, що серйозна штука, хоча я про неї чую вперше.

    Трохи про основний функціонал сервісу — перевірку позицій

    Як я і анонсував, в основному ми сьогодні будемо говорити про безкоштовні можливості цього сервісу (яких раніше, якщо не брати в розрахунок безкоштовний тестовий період, і не було зовсім), але все ж для початку дозволю вам коротенько нагадати, що він із себе представляє і які послуги надає. Основна послуга — це перевірка позицій вашого сайту за заданими вами пошуковими запитами в основних пошукових системах рунета. У зв’язку з тим, що зараз у всю використовується регіональність, то знімати позиції можна буде з точністю до міста (якщо вам, звичайно ж, це буде потрібно).

    У попередньому огляді я досить докладно описав можливості SE Ranking і варіанти роботи з ним: можна використовувати або онлайн-сервіс, оплачуючи кількість перевіряються запитів, або купити скрипт і поставити його до себе на сервер, повністю звільнена від будь-яких обмежень. Якщо зі скриптом все зрозуміло (заплатили близько дев’яти тисяч рублів і користуйтеся), то в плані тарифів онлайн-сервісу є певний поділ:

  • Ви можете вибрати щомісячну абонентську плату по одному з тарифних планів (ціна залежить від числа що перевіряються запитів і кількості доданих сайтів):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Зараз, до речі, можна в кожному тарифі змінювати кількість запитів за допомогою випадаючого списку, що ще більше підвищує гнучкість. Зверніть увагу на повзунок з кількістю місяців, розташований під цією тарифної таблицею. Порівняйте ціни при виборі оплати за місяць та за рік, щоб відчути різницю (знижка досить пристойна виходить). Так, ще і ціни для рунета тепер стали в рублях відображатися, що знову ж плюс при поточному нестабільному курсі.

    До речі кажучи, рамочкою на попередньому скріншоті я як раз і виділив безкоштовні ті опції, які зараз стали доступні всім SE Ranking, але про них трохи нижче ми поговоримо.

  • Або вибрати варіант оплати за кожну проведену сервісом перевірку. Тарифи тут в буквальному сенсі копійчані і залежать від глибини перевірки видачі (серед скількох перших сайтів знайдених пошукачем за даним запитом сервіс буде відшукувати ваш).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

  • Який же варіант краще вибрати? Тут все залежить від числа регіонів і пошукових систем, за якими ви хочете проводити перевірку. Якщо їх більше п’яти, то вибирайте варіант з абонентською платою, бо в ній враховується не кількість перевірок, а число запитів.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Всю іншу інформацію по роботі з сервісом SE Ranking ви можете почерпнути з наведеної за посиланням статті.

    Якщо спробувати стисло висловити основні особливості SE Ranking, то вийде, напевно, приблизно так:

  • Можлива настройка різної глибина і періодичності перевірки (наприклад, тільки після чергового апдейта Яндекса), що може істотно знизити витрати, наприклад тим, хто просуває свої власні проекти.
  • Протягом 14 днів доступний безкоштовний доступ, необхідно лише зареєструватися.
  • Окрім вже існуючої з моменту відкриття сервісу можливості підключення Аналитикса (для аналізу трафіку по просуваються запитам), тепер те ж саме можна виконати і з Яндекс Метрикою (якщо Аналітікс у вас на сайті не встановлений). Це дозволить не просто «тупо» відстежувати позиції за вашим запитам, але і виявляти, наприклад, серед них пустушки, які трафіку не приносять. Подивитися це все можна, перейшовши в «Позиції» — «Аналіз трафіку» — «Трафік»:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну, і плюс вся інша статистика вашого сайту буде доступна в цьому ж інтерфейсі, що досить-таки зручно.

  • У системі має місце бути збереження релевантних Урлов (адрес сторінок вашого сайту, які цією пошуковою системою були визнані найбільш придатними для відповіді на даний запит). Якщо раптом станеться зміна такої сторінки (пошуковики — примхливі створення), то SE Ranking вам про це просигналить, щоб ви терміново приймали заходи, бо нова сторінка може бути не готова для прийому відвідувачів за даним запитом.
  • За останній місяць система зберігає пошукову видачу і ви можете, наприклад, подивитися як змінювалося становище сайтів (не тільки вашого) в ній за останній час. Іноді це буває корисно.
  • SE Ranking розраховує таку штуку, як видимість сайтів. По суті, він бере до уваги всі займані позиції вами по просуваються запитам, але співвідносить їх з частотністю цих запитів. Таким чином, за значенням видимості ви чітко можете відстежувати успішність просування, бо часто масовий підйом НЧ може створювати помилкове враження зростання, коли СЧ і ВЧ стоять на місці або падають. Видимість, в цьому плані, все розставить по місцях і ви зрозумієте вектор руху, в тому числі і по відношенню до ваших конкурентів, для яких цей показник теж буде розраховуватися (вкладка «Конкуренти» — з випадаючого списку «Видимість».

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

  • Особисто мені подобаються в системі досить-таки наочні графіки та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс (не перевантажений). В ньому досить складно заблукати, а це дуже важливо.
  • Можна налаштувати створення автоматичних звітів у форматах pdf, xls, csv, html, наприклад, для показу їх вашим клієнтам, чиї сайти ви продвигате. При бажанні процес створення звіту можна буде ініціювати вручну.
  • В добавок до мобільного додатку для iOS з’явилася ще й версія для Андроїда. Обидва вони дозволяють при мінімумі рухів оперативно (на ходу) відслідковувати положення просуваються сайтів.
  • Розширений моніторинг конкурентів, який передбачає відстеження конкурентів по тим же запитам, що і ваш власний сайт (інформація про Топ-10 за кожним запитом), а також загальний список всіх конкурентів з можливістю перегляду їх параметрів і даних про відвідуваність.
  • Дуже висока швидкість збору даних навіть при великій кількості запитів (мої 700 запитів буквально за хвилину-дві знімаються). Ну, і судячи за відгуками фахівців — висока точність знімання (самому лінь перевіряти було).
  • Ну, як би ще багато всього, але вже ви це самі дивіться або в демо-режимі, або замовивши безкоштовне двотижневе тестування сервісу. При цьому функціонал постійно допрацьовується, і розробники на прохання користувачів можуть додати будь-яку функцію. Так, ще для зручності роботи може бути створено необмежену кількість облікових записів з доступом до окремих проектів (наприклад, для клієнтів, чиї сайти ви просуваєте).
  • Безкоштовний експрес-аналіз всіх сторінок вашого сайту

    Перший з безкоштовних сервісів, про які я хотів би згадати — це експрес-аналіз сайту. Причому аналіз здійснюється не просто для домену, як це відбувається в більшості безкоштовних сервісів, а для всіх сторінок сайту. SE Ranking особисто мені дуже сподобався своєю наочністю, зручністю і швидкістю роботи. Як-то я говорив про схожий сервіс від Мегиндекса, але поточний продукт мені сподобався більше.

    Як провести аналіз свого сайту? Досить буде просто створити обліковий запис SE Ranking (є можливість входу допомогою Фейсбуку або Гугл плюс), після чого натиснути на сторінці на кнопку «Додати сайт». У разі відображення сторінки не російською, потрібно буде зайти в налаштування (значок з трьома смужками в правому верхньому куті) і на першій вкладці в самому низу вибрати потрібний вам мову.

    При додаванні запитів (в пробному режимі можна додати до 50 штук) вам запропонують підключити Аналітікс або Метрику до аккаунту, що бажано зробити, бо звідти вам може бути запропоновано додати найбільш перспективні для відстеження запити.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Власне, після завершення процесу додавання сайту і буде активовано проведення експрес-аналізу. Причому, вам на пошту прийде лист з короткими результатами цього аналізу і повідомлення про виявлених критичних і особливо важливих недоліки. Незважаючи на швидкість проведення аналіз виходить досить глибоким і зачіпає багато сфер, що впливають на успіх просування:

  • На початку як зазвичай наводиться інформація стосовно домену (головної сторінки), а також вказується загальна оцінка вашого сайту і наводиться кількість просканованих сторінок і знайдених істотних недоліків.
    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому
  • Технічний аудит — перевіряється склейка дзеркал з WWW і слешем на кінці (дуже важливо для успіху просування), а також відсутність дублів головної сторінки (з index.php, index.html, index.htm і тд.). Ще перевіряється робота ЧПУ і правильність файлів роботс і карти сайту. Ну, і наявність флеша і фреймів на сайті. У мене їх знайшли (мабуть банери і відеоролики, які підключаються через айфрейм).
  • Аналіз мета-тегів — наявність title і description, а також їх відповідність оптимальних кондицій по довжині. Ще дуже важливим параметром є наявність дублювання тайтлов (заголовків сторінок). Від цього треба позбуватися. У мене раніше їх було багато (в основному сторінки створюються при пагинации, але я їх закрив від індексації в роботсе, додавши директиву Disallow: */page/).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Однак, SE Ranking знайшов у мене дубльований тайтл у статті та рубрики (вони однаково називалися), а також у карти сайту створеної на основі Sitemap Generator, яка розбивалася на сторінки. Довелося і це справа почікать в роботсе.

  • Аналіз сторінок — перевірка кодів відповідей сервера при зверненні до сторінок і наявності тега rel=»canonical», який є дуже важливим інструментом для боротьби з частковим і повним дублюванням контенту.
    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому
  • Аналіз посилань і перелінковки — тут ви побачите кількість битих посилань (з помилкою 4** — я їх якраз нещодавно пофиксил), кількість посилань закритих rel=»nofollow», а також число сторінок з кількістю вихідних посилань більше сотні (у мене одна така знайшлася — «Перевірка сайту»).Ну, і ще посилання без анкора (у мене це кнопочки соціалок).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Причому все це можна деталізувати, натиснувши на посилання «Показати посилання». Наприклад, у разі битих посилань можна буде знайти сторінки сайту, де вони проставлені.

  • Аналіз текстів на сторінках на предмет їх дублювання, також пошук сторінок з малою кількістю контенту і не заповненим або відсутнім тегом заголовка H1. Теж справа важлива, як втім і все інше в сучасному Сео.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

  • Оцінка юзабіліті — наявність фавикона, сторінки 404, перевірка швидкості сайту, валідація (Html і CSS коду) і т. п.
  • Ще раз хочу підкреслити, що сервіс аналізує всі сторінки сайту, і всі знайдені помилки і критичні місця можна буде детально розглянути і поправити. Та й просто кинути погляд на загальний стан справ у вас на сайті завжди буває корисно, бо часто втрачені дрібниці якраз і є каменем спотикання для успішного просування і підкорення Топів.

    Моніторинг зворотних посилань в SE Ranking

    Прикольна можливість. По суті, ви можете безкоштовно проаналізувати 1000 зворотних посилань, які є у вашого сайту. Йде перевірка на їх наявність та показники сторінки, з якої це посилання проставлена.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Під спойлером «Фільтри» криється маса інструментів для добору цікавих вам донорів. Самі зворотні посилання ви можете ввести вручну або списком (наприклад, Яндекс або Гугл Вебмайстрів, як буде показано нижче). Параметри донорам витягають з Моза (колишній СеоМоз), з Ахрефса та інших авторитетних джерел.

    Сервіс, на мій погляд, можна використовувати для:

  • Відстеження долі куплених вами посилань (наприклад, ГоГетЛинкс, РотаПост, Міралінкс або WebArtex ) або одержаних по обміну. Тобто моніторити їх на наявність та предмет авторитетності донора.
  • Ну, а також можна використовувати його для загальної оцінки вашої посилальної маси. Для цього можна буде витягнути все зворотні посилання, які зібрали Гугл і Яндекс Вебмастери за час їхнього спостереження за вашим сайтом. Хто ж краще за самих пошуковиків може розповісти про ваших беклінках? Як витягнути ці посилання? Досить просто.

    Наприклад, в панелі Яндекса для вебмайстрів достатньо буде пройти цим шляхом і завантажити архів зі списком беклінків: «Індексування сайту» — «Вхідні посилання» — «Завантажити дані»

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Не спостерігаєте посилання для скачування? Не біда. Пройдіть по наведеної вище посиланням та ознайомтесь із вирішенням даної проблеми.

    В панелі Google Webmaster Tools все приблизно те ж саме, але шлях буде наступним:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Після чого можна буде імпортувати скачаний список з допомогою відповідної кнопки. До речі, у разі Гугл Вебмастера можна поступити простіше — зв’язати його аккаунт з SE Ranking з допомогою кнопочки «Підключити». А ось для Яндекса такої можливості не передбачено — тільки додавання заздалегідь скачаного архіву із зворотними посиланнями.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

  • Власне, додавання цього сервісу (хай і частково безкоштовного, бо за цифри понад 1000 беків доведеться доплачувати) дозволяє ще більше поглибити розуміння того, чи в правильному напрямку ви ведете просування (наскільки якісні посилання купуєте і контролювати їх наявність).

    Маркетинг-план вашого просування (покроковий чек-лист SEO-оптимізації сайту)

    Ще більш цікава і оригінальна задумка для подібного роду сервісів. Справа в тому, що далеко не всі вебмастера мають уявлення про те, які кроки повинні бути виконані для досягнення поставленої мети — підкорення Топів з «смачним» запитам. Ну, як би про посилання всі чули, а ось що крім цього і в якій послідовності виконувати? Так, навіть якщо ви самі не просуваєте, то все одно повинні тримати руку на пульсі і контролювати процес.

    Мені, наприклад, часто задають питання з приводу послідовності кроків. А пояснити це найпростіше саме з допомогою чек-листа, коли є список справ, які потрібно виконувати в заданій послідовності, проставляючи галочки навпроти вже виконаних операцій і відстежуючи відсоток виконаної роботи. Це дисциплінує, допомагає не пропустити щось важливе при оптимізації сайту і в той же час стимулює до досягнення ста відсотків від запланованого. Це саме маркетинг-план, яким потрібно слідувати, або слідкувати, щоб дотримувалися найняті вами виконавці.

    Живе він на однойменній вкладці вашого аккаунта в SE Ranking:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Пунктів (кроків) багато і всі вони розбиті на ті ж розділи, що ми могли спостерігати трохи вище при перегляді сторінки з експрес-аналізом сайту. Однак, автори не відбулися просто найменуванням завдання. Вони забезпечили їх пояснюючою інформацією під спойлерами «Детальніше» і посиланнями на статті з даної тематики. Дуже комплексний підхід, який я теж хотів би реалізувати у себе на блозі, але поки ось руки не доходять (та й очі бояться обсягу роботи).

    Молодці розробники, тепер буду на цей чек-лист відсилати тих, хто звертається до мене з питанням про кроки, які потрібно робити для просування та оптимізації сайту. Та й самому треба буде пробігтися по всіх цих пунктах — напевно щось було упущено при моєму досить-таки не системному підході до просування.

    White Label — для ваших клієнтів SE Ranking буде виглядати, як проект вашої власної розробки

    Ще одна неординарна опція, яка надається безкоштовно всім користувачам сплатили будь тариф. Зацікавить вона, напевно, в першу чергу власників SEO-контор і фрілансерів, які займаються просуванням і оптимізацією сайтів. White Label дозволяє надати вам солідності в очах ваших клієнтів, бо вони будуть думати, що ви використовуєте свій фірмовий софт, а не аутсорсите послугу SE Ranking (читайте що таке аутсорсинг?).

    Як ви напевно здогадалися, є можливість налаштувати інтерфейс онлайн-сервісу так, що в шапці і футері будуть відображатися дані вашої компанії, на сторінці входу (де пароль вводять) теж буде ваш лого висіти, так і листи будуть приходити з пошти вашого домену (і знову ж таки з вашим лого, а не з лого SE Ranking), ну і, нарешті, навіть в адресному рядку ваші клієнти при роботі з сервісом (коли ви їм надасте доступ) будуть бачити що-то виду seo. або top. (не важливо, бо це буде піддомен вашого домену), що викличе у клієнта повну впевненість, що це ви створили це чудове ПО.

    Загалом, White Label дозволяє по повній програмі пустити пил в очі клієнтові (причому навіть не треба нічого казати, бо він і сам все побачить і оцінить). При цьому якихось особливих зусиль реалізація всього вище описаного не займе. Просто перейдіть на вкладку «Налаштування»- «Персоналізація сервісу» і буквально на кількох екранах вам пропонують налаштувати все, про що я говорив вище:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Простіше, мабуть, що й не придумаєш.

    Підсумовуючи хочу сказати, що в SE Ranking дуже серйозно за цей рік попрацювали над своїм проектом (і схоже продовжують над ним активно працювати). Додалося багато того, що робить сервіс більш зручним і функціональним, ніж у конкурентів. Ну і, звичайно ж, безкоштовний аудит, моніторинг зворотних посилань і SEO чек-лист роблять його дуже привабливим для набагато більшого числа відвідувачів, частина з яких згодом стане клієнтами.

    Загалом, пропоную зареєструватися і потестувати все власноруч, бо краще один раз спробувати, ніж сто раз про це прочитати…

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу