Просуваємо свій сайт

1843
  • Поведінкові фактори — історія появи
  • Розрахунок поведінкових факторів у видачі та на сайті
  • Як пошуковики дізнаються про поведінку людей на сайті
  • Аналіз користувальницьких факторів і їх поліпшення
  • Заборонені способи і методи накрутки ПФ
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні буде стаття на тему, про яку говорять вже всі кому не лінь — поведінкові чинники. Насправді вже багато хто в курсі що це таке, та й я сам близько півроку тому писав про користувальницьких характеристиках, як одному з трьох китів, на яких стоїть просування сайтів в сучасних умовах.

    Просуваємо свій сайт

    Особливий резонанс вплив поведінкових факторів, а точніше їх накрутка, набули останнім часом. Яндекс з кінця травня почав пессімізіровать ресурси, використовують різні методи накрутки поведінки користувачів на сайті. Причому, все це було зроблено з великою помпою, під гарячу руку потрапило дуже багато ресурсів і в тому числі лідери області SEO (платного просування). Все це набуло великого суспільного розголосу (ролик в новинах по ТБ, стаття у відомостях, маса публікацій та обговорень в інтернеті).

    Поведінкові фактори — історія появи

    Тобто Яндекс створив таку показову порку всіх тих, кого йому вдалося зловити за руку на накрутці поведінкових факторів просування (а з точки зору пошукових систем — ранжирування сайтів і визначення релевантності документів пошуковому запиту). Зрозуміло, що як тільки оптимізатори зрозуміли, що за накрутку поведінки відвідувачів можна потрапити під фільтр, то тут же стали намагатися завалити таким не хитрим способом своїх конкурентів.

    Начебто як навіть всього декількох оплачених, наприклад, в юзаераторе (один з численних сервісів пропонують послуги накрутки характеристик користувача) кліків по сайтах конкурентів з пошукової видачі Яндекса було достатньо для того, щоб відправити цього конкурента під фільтр. В результаті, по тим запитам, по яких просувався даний ресурс з допомогою накрутки ПФ, він різко випадав за Топ 100.

    Напевно, більшості з вас, шановні читачі, зрозуміло, що нескінченно так тривати не могло і зараз пошукача номер один в рунеті вже не карає за таку накрутку, але це зовсім не означає, що тепер всі можуть кидати це робити. Швидше за все у Яндекса зараз працює алгоритм, який просто нівелює (обнуляє) вплив накрутки, тим самим повністю зводячи нанівець результат від цього способу просування.

    Але давайте повернемося до того, що таке поведінкові фактори, на які групи вони поділяються, які способи накрутки ПФ існували (і продовжують існувати, але вже не будуть мати такої шаленої популярності), як Яндекс, та й ми з вами, можемо визначити, що на ресурсі проводилася накрутка ПФ, і які існують «білі» способи поліпшення впливу ПФ на просування (можливо просування сайту самостійно).

    Отже, звідки і коли саме з’явилося поняття користувальницьких факторів, і яка з пошукових машин стала його першою використовувати? Хтось вважає, що ще в 2004 році після появи алгоритму Флорида в Google (зараз поточний алгоритм вже називається Панда) ця пошукова система стала активно враховувати ПФ на ресурсі, і саме тоді сталося просідання багатьох штучно накручені і накачаних посиланнями сайтів.

    Також достовірно відомо, що не безызвестная компанія Мікрософт (має безпосередньо відношення до пошуковику Bing) в 2008 опублікувала документ, що пояснює принцип роботи такого показника як Browserank, який судячи з опублікованого документу повинен був стати набагато більш ефективним інструментом, ніж розроблений набагато раніше пошукачем Google всім вам відомий ПейджРанк.

    Якщо узагальнювати, то Browserank в якійсь мірі є аналогом pagerank, але при цьому вага окремих документів в мережі оцінюється не з проставленим посиланнями, а по конкретних здійсненим переходах по цих посиланнях, тобто по стовпцях. При використанні Browserank набагато більш високі позиції в пошуковій видачі повинні були отримати сайти соціальних мереж і інших ресурсів, де користувачі виявляють більшу активність (клацають).

    Ну, і відносно недавно про облік користувальницьких характеристик заговорив і Яндекс. Так чому ж усім без винятку пошуковикам, які хочуть мати актуальну і релевантну видачу, потрібно враховувати ПФ? Напевно, просто тому, що два інших основних фактори, на які звертали пошуковики свою увагу при ранжирування документів, себе вже вичерпали. Я кажу про аналіз безпосередньо вмісту документа і аналізу проставлених на цей документ посилань.

    Ні, звичайно ж, текст і посилання як і раніше впливають на ранжирування, але вони вже не можуть надавати вирішального впливу з-за того, що сильно дискредитовані, просто заспамлены. Спочатку оптимізатори (ось, гади) заспамили тексти і всі ті фактори текстової оптимізації, на які звертали особливу увагу пошукові системи (ключові слова в заголовках, тегах виділення, мета тегах тощо).

    А потім ці самі оптимізатори (щоб їм) заспамили і смітники фактори, на які пошуковики спочатку покладали дуже великі надії, бо текст оптимізувати зовсім не складно, а ось посилання на себе проставляти адже потрібно з інших ресурсів, що значно складніше.

    Але цю проблему вирішили біржі посилань, наприклад:

  • Міралінкс описаний тут
  • ГоГетЛинкстут читайте про нюанси роботи з ним
  • ГетГудЛинкстут опис можливості щодо купівлі посилань зі сторінок мають PR (великий статична вага)
  • РотаПосттут повний огляд можливостей біржі
  • Вони стали посередниками між тими, хто бажав заробити грошей в мережі продажем посилань зі свого сайту, і тими, хто бажав отримати перевагу в просуванні, купивши потрібну кількість беклінків з потрібними анкорами.

    Тепер використання в якості анкорів (тексту зворотних посилань) ключових слів, за якими просувається ваша стаття (підбір ключових слів в Slovoeb), стало рівнозначно тому, як ніби ви самі повідомили пошуковику (у письмовій формі) про те, що ці посилання є покупними. Ні, звичайно ж, вони хоч і знають, що посилання покупна, але все одно можуть її враховувати, але постає питання, а наскільки вони враховуються при ранжируванні.

    Для некомерційних пошукових запитів є велика ймовірність того, що купівельна посилання (з оптимізованим анкором) взагалі враховуватися не буде, а ось для комерційного запиту ці посилання як і раніше працюють, але з такими великими застереженнями, що, мабуть, вам ніхто не дасть точної відповіді, як саме. Всі оптимізатори купують беклінків, але багато вже починають покращувати позиції сайту не купівлею додаткових посилань, а, навпаки, зняттям свідомо поганих. Ось як перекрутили таку хорошу ідею.

    Загалом, Яндекс і Гугл як і раніше враховують оптимізованість текстів і проставлені зворотні посилання, але вже з дуже великою кількістю застережень. І тут дуже доречними поведінкові фактори.

    Якщо спробувати простежити за поведінкою користувачів у видачі, а так само на сайтах (сторінки яких повинна ранжувати пошукова машина), то при належному умінні можна отримати з цього дуже багато корисної інформації, що дозволяє краще налаштувати ранжування по всім запитам і отримати видачу ще більш релевантну їм.

    Виходить своєрідна зворотній зв’язок, коли самі відвідувачі своїми діями підтверджують або, навпаки, спростовують право знаходження даного ресурсу на даній позиції в пошуковій видачі.

    Але тут знову ж все не «здорово живеш». По-перше, знову виникає загроза того, що фактори дуже швидко заспамят (що, власне, і відбувається), а по-друге, потрібно не просто зібрати інформацію про поведінку відвідувачів і в пошуковій видачі (для пошукачів це не проблема), і на самих користувальницьких ресурсах (де їм статистику зібрати складніше, але теж можна), а ще її та інтерпретувати або плюс, або мінус.

    Але давайте про все поговоримо по порядку і спробуємо розкласти інформацію по поличках.

    Розрахунок поведінкових факторів у видачі та на сайті

    Отже, давайте подумаємо, на що і де саме можуть звертати увагу пошуковики при аналізі ПФ. Взагалі прийнято вважати, що вони відстежують поведінку користувачів в двох основних місцях:

  • у своїй власній пошуковій видачі
  • на сайтах ранжируемых
  • Давайте подивимося, на що можуть звертати увагу пошукові системи при обліку поведінки користувачів в пошуковій видачі:

  • CTR — співвідношення числа переходів на сайт з видачі до числа переглядів інформації про нього (title, фрагментом, Url) все в тій же видачі. Тобто по ідеї, чим вище CTR, тим більш привабливим повинен бути ресурс і тим вище він зможе переміститися. Зрозуміло, що тут все не так гладко, бо спочатку знаходяться у верхній частині сторінки ресурси будуть за замовчуванням мати більш високий СТОР.

    Хоча, звичайно ж, цей інтерфейс фактор допоможе відсіяти з топа сайти з зовсім вже незграбним фрагментів і тайтлом. Думаю, що методи підвищення цього ПФ для всіх проектів будуть однаковими.

    Як поліпшити поведінкові характеристики в пошуковій видачі:

  • Працювати над привабливість Title — він повинен буде одночасно і містити потрібні ключові слова, і спонукати до переходу на сайт з пошукової видачі.
  • Намагатися працювати над сниппета, вишукуючи способи впливу на їх вміст. Інтернет вам у цьому допомогу.
  • Налаштувати ЧПУ, щоб у видачі підсвічувалися ключові слова, що входять до складу URL адреси сторінки (деякі аналітики стверджують, що це може підвищити CTR відсотків на п’ять).
    СнипетПросуваємо свій сайт
  • Так само пошуковики, можливо, звертають увагу на такий поведінковий фактор, як повернення користувача назад у видачу після переходу на ваш сайт. Напевно, це в купе з іншими характеристиками може сказати про те, що користувач не знайшов на вашому ресурсі те, що він шукав. Думаю, що після певного моменту за такі повернення ваш проект може бути знижений у видачі, але знову ж таки все це, швидше за все, враховується в сукупності.

    До речі, однією з причин такої поведінки може бути те, що ви оптимізували (наприклад, закупівлею посилань) під той запит, суть якого не розкрита на приземляющей сторінці (тієї, на яку користувач перейде з видачі). Потрібно прагнути зробити трафік з пошукових систем максимально цільовим, бо в результаті аналізу характеристик користувача вас все одно рано чи пізно викинуть з Топа за «не вашим» запитам. Перевірено на власному досвіді.

  • Як пошуковики дізнаються про поведінку людей на сайті і на що дивляться

    Зрозуміло, що зі своєї власної видачі і Яндекс і Google зможуть витягнути всю необхідну їм інформацію про ПФ, але безпосередньо на проектах у них такої влади вже немає. Але тим не менш пошукові системи з успіхом вирішують дану задачу, а значить ми зможемо припустити як це їм вдається.

    Отже, як же Яндекс і Google зможуть оцінити поведінку користувачів на вашому сайті:

  • Лічильник Метрики від Яндекса володіє багатим функціоналом і при цьому є безкоштовним. Ніколи не замислювалися, навіщо його розробникам бути такими щедрими? Так просто вони отримують в разі встановлення їх лічильника на сайт всю необхідну їм інформацію для ранжирування ресурсу, спираючись на поведінкові фактори. Це цілком логічно.
  • Досить не складно продовжити логічний ланцюжок і прийти до висновку, що, швидше за все, такі програми для кращих браузерів як Бар (Елементи) від Яндекса для Мазилу, Опери та Хрому, панель Google або та ж тулбар Alexa здатні збирати потрібні дані про поведінку відвідувачів на ресурсах, які ті (в сенсі «обаренные» користувачі відвідують.
  • Ви, напевно, знаєте, що в інтернеті, і зокрема в рунеті, існує маса безкоштовних сервісів, що надають свої лічильники відвідувань. А яка їм вигода від того, що ви поставите на свій проект їх скрипт? Зворотній посилання? Можливо, але занадто дрібно. Тут, напевно, є більш привабливі варіанти. Якщо у одного гравця інтернет бізнесу є те, що потрібно іншому, то вони завжди зможуть домовитися про обопільної вигоди:
  • Лічильник liveinternet (LI) — є думка, що зливає за денежку набрану статистику відвідуваності сайтів Яндексу
  • Rambler Top 100 — судячи з того, що Рамблер зараз використовує движок для пошуку Яндекса, то і в області обліку поведінкових чинників при ранжируванні у них можливо така ж тісна співпраця
  • Напевно, можна і ще чого-небудь придумати, але і цього цілком вистачає, щоб зрозуміти, що поведінку відвідувачів на будь-якому ресурсі рунета для Яндекса (і Гугла) в тій чи іншій мірі не буде секретом.

    Але ж це користувачі не асесори Яндекса, яким спеціально платять зарплату за те, щоб вони давали оцінки веб проектів по цілому ряду позицій. Їм грошей ніхто не платить і те, як розуміти їх дії, Яндексу доведеться якось вирішувати самому, використовуючи логіку і силу программистской думки.

    Причому, один і той же показник поведінкових факторів для ресурсів різних тематик може означати в одному випадку добре, а в іншому — не дуже.

    Так, а тепер давайте подумає, які ПФ на сайті можуть враховувати пошуковими системами:

  • Ну, напевно, враховується багато факторів, але, напевно, така характеристика, як показник відмов, буде враховуватися обов’язково. Показник відмов показує відношення сесій з одиничною глибиною (точка входу збігається з точкою виходу) до загального числа сесій. Якщо вам це не зрозуміло, то обов’язково ознайомтеся зі статтею про відвідуваності сайту (посилання на неї була приведена трохи вище), де все це дуже докладно розжовано.
  • Думаю, що при аналізі поведінкових факторів пошуковими враховується також і тривалість сесії — час, проведений відвідувачем на сайті, поки він не зробив перерви у відкритті сторінок більше 30 хвилин або не закрив браузер.
  • Ну і глибина сесії (скільки сторінок переглянув користувач за одну сесію) ймовірно теж повинна прийматися в розрахунок.
  • Так само, на мій погляд, пошуковики повинні враховувати обсяг і, що більш важливо, джерела трафіку на сайт. Іншими словами, краще буде, якщо відвідувачі на ваш проект будуть приходити не тільки з видачі пошукових систем, але і з інших джерел, як, наприклад, закладки браузера, соціальні мережі і т. п.
  • Аналіз користувальницьких факторів і способи їх поліпшення

    Якщо з останнім пунктом все зрозуміло, то ось по першим трьом такої ясності і однозначності немає. Судіть самі, у інтернет магазину (а ще краще для прикладу підійдуть доставка піци або замовлення таксі) може бути дуже коротка сесія і показник відмов близька до ста відсотків (відвідувач зайшов на сторінку, побачив номер контактного телефону і пішов дзвонити), але тим не менше сам інтернет магазин може бути дуже хорошим і буде добре ранжируватися в Яндексі.

    Для новинного порталу ж або блогу, подібного до того що ви зараз читаєте, показник відмов у 100% (ваш ресурс користувачам, швидше за все, не цікавий) або навіть у 90% буде катастрофою, яка позбавить його левової частки трафіку з пошукових систем.

    Тобто ПФ враховуються Яндексом і іншими пошукачами суто вибірково. Мабуть існують певні зрізи сайтів за тематиками, для яких у Яндекса є усереднені показники поведінкових факторів і з якими будуть порівнюватися всі інші ресурси віднесені до цього ж зрізу.

    Тобто занадто низький показник відмов для магазину з доставки піци може бути інтерпретований пошуковими системами як не дуже позитивний ПФ (користувачі занадто довго шукають потрібний їм телефон для замовлення), і можливо що позиція цього ресурсу буде дещо скоригована в гіршу сторону. Але думаю, що по одному єдиному поведінковому показником таке рішення навряд чи буде виноситися.

    Як дізнатися, які значення ПФ будуть нормальними саме для вашого ресурсу? У Гугла є маса корисних сервісів, якими мало хто користується, наприклад, все той же DoubleClick Ad Planner, який я толком і не розумію для чого потрібен, але його дані можуть нам стати в нагоді в оцінці користувальницьких факторів власного проекту.

    Ввівши на цій сторінці (для входу на неї потрібно мати обліковий запис, тобто бути зареєстрованим в Google) в полі «Переглянути дані про сайті» URL свого ресурсу, ви отримаєте масу корисної інформації про своєму веб проекті. В області «Статистика по трафіку» у двох самих нижніх рядках ви як раз і побачите ваші користувальницькі характеристики:

    проверка поведенческих факторовПросуваємо свій сайт

    Сподіваюся, що ви знаєте інші ресурси у вашій тематиці, з якими можете порівняти наявні у них і у вас поведінкові фактори. Я, наприклад, порівняв свій блог з проектом Михайла Шакіна, який має на думку DoubleClick Ad Planner такі ПФ:

    Сравнение поведенческихПросуваємо свій сайт

    Якщо ви таких ресурсів не знаєте, то подивіться що вам присоветует сам Ad Planner в області «Також відвідані сайти». Як би це один з, мабуть, багатьох способів перевірки відповідності ваших поведінкових факторів стандартам, прийнятим у вашій ніші.

    Тепер ще залишилось сказати пару слів про білі способи поліпшення характеристик користувача для свого сайту:

  • Не втомлююся приводити в приклад Михайла Шакіна — він вже роки три як використовує дуже хороший спосіб збільшення тривалості сесії (часу, проведеного користувачами на його блозі). Напевно, і самі вже догадалися? Я кажу про відеоролики в кінці кожного його поста. Дуже хороша ідея, адже недарма Михайло впевнено орієнтується в буржуйському SEO, яка дещо випереджає Сео рунета.
  • Другий спосіб якнайдовше утримати користувачів на своєму сайті — це створення якогось цікавого чи корисного сервісу, який може зайняти ваших відвідувачів на деякий час. Чого саме варто зробити залежить, мабуть, від тематики вашого ресурсу. У мене особисто ніяких ідей з цього приводу для свого блогу немає, а шкода.
  • Напевно, самий побитий порада, яку дають всі з приводу поліпшення поведінкових факторів, це попрацювати над юзабіліті (зручність користування вашим ресурсом). Що тут сказати? Справа це не просто складна, а дуже і дуже складна, так що кожен вирішує в міру свого вміння.
  • Також дуже не погано буде зрозуміти, що спроба просування по пошуковим запитам тим, які не повно відображені на сторінках вашого ресурсу, може привести лише до погіршення користувальницьких факторів. Те, що потрапило на видачу пошукових систем випадково, саме по собі відсіється (користувачі проголосують за це високим показником відмов і короткої сесією), але робити це спеціально не варто.
  • Для кращої оцінки вашого сайту пошуковими системи з точки зору поведінки відвідувачів, вам потрібно буде сформувати кістяк своєї постійної аудиторії (RSS вам в руки, ну або поштова розсилка Subscribe) або ж намагатися постійно отримувати потік відвідувачів з джерел, відмінних від пошукових видачі (Залучення трафіку на сайт).
  • Така безневинна на вигляд річ, як часто зустрічаються помилки в текстах статей, може служити потужним стимулом для просідання поведінкових характеристик ранжирування. Дратує багатьох. На жаль і ах, але такі патологічно безграмотні типи, як я, змушені вдаватися до різних онлайн способів перевірки орфографії до і після публікації статті на блозі.
  • Швидкість завантаження, як не банально і не банально це звучить, у підсумку впливає на відвідуваність вашого проекту. Пошуковикам до лампочки, чому саме відвідувачі відразу покидають ваш проект так нічого не ньому і не подивившись. Це може бути поганої якості SEO контент, а може бути пауза в кілька секунд, яка супроводжує відкриття кожної його сторінки.
  • Заборонені способи і методи накрутки ПФ

    Так, а тепер давайте подивимося, які такі накрутки поведінкових факторів займали уми багатьох оптимізаторів і оптимізаторських контор до недавнього часу. Наскільки я розумію, накручували саме поведінка в пошуковій видачі Яндекса, а не безпосередньо на сайті.

    Причому, можна виділити два види накрутки:

  • Накрутка ПФ через ботнет, тобто через мережу зомбованих вірусом комп’ютерів по всьому світу. Власники комп’ютерів, заражених вірусом при цьому звичайно нічого не помічають і спокійно вештаються по інтернету, а скрипт вірусу заходить у видачу Яндекса по потрібному запиту і здійснює від імені цього користувача перехід на потрібний сайт.

    Що примітно, даний вірус ще вміє підміняти рекламні оголошення на ресурсах, по яких ходить власник зараженого комп’ютера на інші (замовлені). Але це лише з чуток (читайте про мою епопею зараження сайтів вірусами та їх перевірки). Взагалі, ботнет — це вже кримінальний злочин, а співпраця з його господарем, напевно, рівносильно скупці краденого. Власне, сам Яндекс говорить про те, що за такий спосіб накрутки (як за інші) він буде карати.

  • Накрутка поведінкових факторів вручну за рахунок армії не дуже дорогих клікер з бірж подібних юзератору. Тобто оптимізатор давав завдання набрати в пошуковому рядку Яндекса певний запит, а потім перейти зі сторінки відкрилася пошукової видачі на потрібний сайт.

    На перший погляд такий спосіб може здатися дуже навіть прийнятним, бо виходить дешево і сердито, а зв’язати кліки абсолютно різних (фізичних) користувачів з юзератором або іншим сервісом накрутки, здавалося б дуже складно. Але це тільки здавалося.

  • Власне, навіть не потрібно бути Яндексом, щоб зрозуміти, що, наприклад, найвідоміший з зафильтрованных проектів Megaseo накручував ПФ. Загалом-то, вони й самі це визнали, але тим не менш достатньо зайти на Alexa (до речі, Alexa з’явився навіть раніше Гугла, хоч і не став настільки успішним) і перейти на сторінку з даними по Megaseo:

    http://www.alexa.com/siteinfo/megaseo.ru

    Перейдіть на вкладку «Clickstream»:

    Накрутка поведенческих факторовПросуваємо свій сайт

    І бачите наступну картину:

    НакруткаПросуваємо свій сайт

    Як пояснюють знаючі люди, виділений на скріншоті домен є персональним сервісом накрутки, на який могли потрапити тільки зареєстровані користувачі Megaseo. Можливо саме тому вийшло так, що «вуха з-під шапки видно».

    Трохи поясню щодо останнього скріншоту. У верхній табличці наведені ресурси, з яких люди найчастіше заходили на Megaseo, а внизу, на які відвідувачі найчастіше йшли з цього зафильтрованного оптимизаторского ресурсу.

    Загалом-то, якщо вже звичайні смертні з їх куцими способами і засобами здатні запідозрити щось недобре, то що вже говорити про Яндекс. Він все знає і все бачить. І взагалі-то, він показово дав сильну ляпас самим зарозумілим накрутчикам ПФ, а далі він, швидше за все, взагалі перестане зважати на подібні речі (тобто буде обнуляти вплив накрутки поведінкового). Інакше в юзераторе конкуренти почнуть замовляти один одного на потрапляння під фільтр.

    На завершення хочу навести відео по темі використання поведінкових факторів у просуванні сайтів рунета — психологія поведінки користувачів на сайті:

    Просуваємо свій сайт«alt=»»>

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу