Шукаємо плагіни для WordPress

2787
  • Користувацька статистика сайту — чи це так важливо
  • Установка і настройка YARPP (Yet Another Related Posts)
  • Висновок даних YARPP з допомогою слайдера схожих матеріалів
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу продовжити тему спроб поліпшення показників статистики свого сайту, які віднедавна стали дуже значущими факторами при просуванні та розкрутці свого проекту.

    Я маю на увазі так звані поведінкові фактори, про які писав в останніх статтях. Але однієї теорії в цій галузі буде не достатньо, треба пробувати щось покращувати і змінювати на практиці.

    Шукаємо плагіни для WordPress

    Звичайно ж, першим кроком для вас буде збір статистики відвідуваності сайту, який можна здійснювати декількома різними способами, докладно описаними в наведеній статті.

    Якщо говорити коротко, то для цього можна використовувати серверні системи збору, або вбудовані системи статистики движка (cms) вашого сайту, або скористатися одним або кількома безкоштовними зовнішніми лічильниками відвідувань, такими як ЛайвИнтернет або ж більш просунутими і навороченими, такими як система аналітики від Яндекс метрики.

    Користувацька статистика сайту — чи це так важливо

    Вам статистика потрібна перш за все для розуміння того, що у вас погано і на що потрібно звернути особливу увагу. Крім, власне, кількості унікальних відвідувачів в добу, з неї можна отримати масу корисної інформації.

    Наприклад, для інформаційного ресурсу, такого як цей блог вкрай важливим є, на мій погляд, глибина перегляду і час, проведений користувачем на сайті. Потрібно зробити блог лояльним до читачів, наприклад, включивши в коментарях Gravatar або налаштувавши підписку на нові повідомлення через Subscribe To Comments для WordPress.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Чому саме ці показники статистики я вважаю для себе найбільш важливими? Однозначної відповіді тут немає, бо все будується на здогадках і припущення, але тим не менш. Наприклад, є спостереження, що Яндекс проводить постійні експерименти, вводячи в Топ видачі по тим чи іншим пошуковим запитам ресурси, яких до цього в Топі не було (близько чотирьох відсотків від загального числа).

    Навіщо це потрібно Яндексу? Напевно, для того, щоб в Топі не застоювалися одні і ті ж ресурси, релевантність яких з урахуванням поведінкових чинників може вже не відповідати належному рівню. Очевидно, що статистика закинутого в Топ сайту піддається Яндексом всебічному аналізу, в результаті чого виноситься вердикт про його подальшої позиції в пошуковій видачі по даному запиту.

    У Топ новачка закидають для того, щоб дати йому рівні шанси на боротьбу за CTR в пошуковій видачі (як відомо, більша частина кліків у видачі припадає саме на Топ 10), але його доля вирішуватиметься в тому числі і через аналіз показників його статистики.

    Звідки пошуковики можуть отримати інформацію про нюанси відвідуваності того чи іншого сайту? Так звідусіль. Все, чим ви користуєтеся в своїх цілях для блукання по інтернету або ж для збору все тієї ж статистики, може служити джерелом даних для пошукових систем.

    Безкоштовні лічильники відвідувань існують не лише за рахунок альтруїстичних міркувань їх власників і те ж саме, до речі, можна сказати і про браузерах (Opera, FireFox), якими користується переважна кількість користувачів, які відвідують ваш проект. Ну, а такі браузери як Хром, Яндекс браузер і IE, взагалі належать власникам пошукових систем і негайно відправляють на переробку господареві всю таємницю статистики відвідувань вашого ресурсу.

    Крім того, пошукові системи активно поширюють (якщо не сказати — нав’язують свої бари і панелі (Яндекс Бар (Елементи) для Опери, FireFox і Хрому, панель Google тощо).

    Загалом, «великий брат дивиться за нами, але самі ми йому зовсім не цікаві, а от зведена статистика наших інтересів і переваг його реально цікавить. Тому зараз вже не вийде довгий час перебувати в Топі і при цьому не задовольняти вимоги і запити тих юзерів, які вводять цей пошуковий запит і не знаходять на вашому ресурсі того, що шукали. Вас обов’язково звідти витіснять більш хороші з точки зору користувачів ресурси, які точніше відповідають на поставлене юзерами запит.

    І тут вже не допоможуть такі фактори, як хороша оптимізація тексту або ж дуже серйозна посилальна маса. Множення на нуль, який дає пошуковикам статистика поведінки користувачів у видачі на вашому сайті, будь дасть нуль (горезвісні мономы в алгоритмі Яндекса).

    Мені якось недавно прийшов гнівний лист з вимогою «по совісті» піти з Топа видачі по одному з пошукових запитів, т. к. я вишу там вже дуже давно, але при цьому не даю відповідь на даний запит. Я відмовився, мотивуючи відмову описаними тут обставинами.

    Насправді, запит був «блокова верстка», а в мене на той момент в Топ вийшла стаття про цю справу, але зовсім для початківців. Зараз у мене є і більш «доросла» стаття на цю ж тему, але і та публікація знаходила свого користувача та була популярна. Навіщо мені йти добровільно, якщо користувачі голосують «за».

    Але при всій всеохопності контролю пошуковими системами над статистикою поведінки користувачів на наших сайтах, ми все ж таки можемо щось зробити для збільшення кількості запитів, за якими будемо висіти в Топі. Для цього, як мені здається, варто спробувати впливати саме на ті показники, про які я говорив трохи вище — глибина перегляду і час, проведений користувачем за переглядом матеріалів вашого проекту.

    Сьогодні мова піде про мою спробу збільшити глибину перегляду. Тобто навіть у випадку, коли користувач зайде на мій блог і не знайде в «приземляющей» статті того, що шукав, є ймовірність привернути його увагу до інших матеріалів мого ресурсу, які, можливо, будуть йому цікаві.

    В результаті відвідувач залишиться у мене ще якийсь час і перегляне ще якусь кількість сторінок, не испоганив тим самим статистику мого сайту. Що і потрібно було довести.

    Але проблема полягає саме в пошуку такого рішення. Потрібно, щоб абсолютно не лояльний до вас відвідувач, пробігши очима по статті, яка йому за великим рахунком не цікава, все ж зачепився б поглядом за те, що спонукало б його не йти з вашого ресурсу (і не поганить його статистику в очах пошуковиків), а подивитися чогось ще.

    Мені здається, що для цих цілей найбільш підходять посилання на схожі матеріали вашого проекту, виконані у вигляді тізерів — картинок з текстом (заголовками статей).

    Ось саме таку ідею заощадження статистики поведінки відвідувачів від вандальних дій деяких несвідомих їх представників я і вирішив спробувати втілити на . Для цього використовував два плагіна WordPress — Yet Another Related Posts Plugin (YARPP) і Related Posts Slider.

    При цьому перший потрібен лише для того, щоб хитрим способом, ґрунтуючись на багатьох чинниках, виділяти з усієї маси статей на блозі саме ті, які будуть найбільш релевантні даної публікації. А другий служить для того, щоб ці самі найбільш релевантні пости відобразити в дуже красивому і наочному вигляді, взявши зображення з початку статті і додавши до нього заголовок або, при бажанні, навіть частина вступного тексту статті.

    P. S. Зараз у мене реалізована трохи інша схема заощадження статистики від наруги — під статтями я виводжу список постів з тієї ж рубрики з картинками:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    А при прокручуванні сторінки до початку коментарів, праворуч у мене з’являється выплывающая панель на основі плагіна upPrev, який знову ж використовує статистику зібрану описаним трохи нижче Yet Another Related Posts. О, як.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Мінус цієї ідеї полягає у використанні відразу двох плагінів WordPress, що дещо може підвищити навантаження на сервер хостера. Плюс полягає в тому, що ми до дуже гарної вибірці плагіна YARPP додаємо дуже красиве оформлення результатів цієї самої вибірки з допомогою плагіна Related Posts Slider, або ефектна поява выплывающей панелі з допомогою upPrev.

    Установка і настройка YARPP (Yet Another Related Posts)

    Власне, починати, напевно, варто з того, щоб скачати YARPP, а потім завантажити Related Posts Slider. Після того, як ви распакуете архіви, в яких знаходяться папки з їх вмістом (якщо цікаво, то тут наведено плагіни WordPress, які стоять на ), вам потрібно буде підключитися до сервера по Ftp вашого хостингу і скопіювати ці папки в папку /wp-content/plugins.

    Більш детально про встановлення плагінів WordPress і рішення виникаючих проблем читайте у наведеній за посиланням статті. Після того, як копіювання папок на сервер завершиться, можете зайти в адмінку, вибрати меню «Додатки», а потім у вкладі «Неактивні» по черзі активувати обидва цих розширення. Власне все, тепер залишилося тільки налаштувати цей тандем, покликаний захистити власну статистику сайту від нападів вандалів.

    Давайте почнемо з налаштувань Yet Another Related Posts, в які ви зможете потрапити з меню адмінки, вибравши меню «Параметри» — «Пов’язані пости (YARPP)». Тут є одна тонкість, яка спочатку ввела мене в подив. У цього плагіна повинні бути параметри, що дозволяють задати спосіб визначення пов’язаних постів, а також дозволяють налаштувати поріг відповідності.

    За замовчуванням поріг стояв дуже високий (5) і у багатьох моїх постів цей плагін не знаходив пов’язаних з ними статей, що трохи мене засмучувало.

    Виявилося, що скринька просто відкривався. На сторінці налаштувань YARPP у правому верхньому куті є кнопка «Налаштування екрану», при натисканні на яку у вас буде можливість налаштувати відображення тих чи інших блоків налаштувань даного плагіна. Саме там з якихось не дуже зрозумілих мені причин виявилися не активні перші два блоки налаштувань: Контент і Критерії подібності:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    У налаштуваннях вмісту я нічого не міняв, хоча там можна виключити з розгляду частину категорій або тегів. А ось в налаштуваннях «Критерії подібності» я поставив трієчку замість стоїть там п’ятірки і, о диво, у всіх моїх постах з’явилися пов’язані записи в потрібному мені кількості. Статистика сайту від цього тільки виграє.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    До речі, кількість виведених Yet Another Related Posts Plugin пов’язаних записів ви так само можете задати в налаштуваннях в області «Перегляд опцій для вашого сайту». Там же ви активуєте автоматичний показ пов’язаних постів в записах вашого блогу.

    Якщо ви захочете налаштувати висновок схожих постів в іншому місці, то доведеться лізти в код шаблонів вашої теми WordPress і вставляти в потрібне місце відповідну конструкцію:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Далі вам, напевно, потрібно буде відразу ж вирішити, що ви хочете бачити — слайдер з превьюшки картинок із статей (створюються плагіном Related Posts Slider) одночасно з текстовими посиланнями на ці ж самі статті (створюються в YARPP), або ж все-таки вам дублювання посилань на одні і ті ж матеріали вашого блогу буде ні до чого.

    Я вибрав другий варіант, тобто у мене показується тільки слайдер, пов’язані пости в якому формуються плагіном Yet Another Related Posts Plugin, але який свої власні посилання не виводить. Зробити все це чисто за рахунок налаштувань плагінів у мене не вийшло і тому довелося піти на хитрість.

    Справа в тому, що плагін YARPP підтримує шаблони оформлення, які підключаються досить-таки незвично — файли потрібно буде скопіювати в папку з використовуваної вами поточною темою Вордпресс (/wp-content/themes/Название_темы).

    Самі ж файли шаблонів живуть в папці «/plugins/yet-another-related-posts-plugin/yarpp-templates». Загалом, з допомогою FileZilla здійсните нескладне копіювання і у вас в налаштуваннях плагіна з’явиться можливість вибрати з випадаючого списку потрібний вам шаблон оформлення:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Вибирайте тепер будь-який шаблон і починайте займатися вандалізмом в цілях поліпшення статистики відвідувань — відкрийте обраний вами файл шаблона (який лежить у директорії з вашою темою, не забувайте про це) і видаліть з нього все, що відповідає за висновок пов’язаних постів. На цьому налаштування YARPP можна вважати закінченими.

    Висновок даних YARPP з допомогою слайдера схожих матеріалів

    Тепер дайте подивимося на налаштування Related Posts Slider, яких дуже багато і які ви зможете знайти в адмінці Вордпресс, вибравши з лівого меню потрібний пункт на вкладці «Параметри». По-перше, потрібно сказати, що слайдер формується цим плагіном може бути двох видів (який з них буде більше впливати на поліпшення статистики сайту, я не знаю — треба дивитися на практиці):

  • Власне, слайдер з можливістю вставки не тільки зображень і заголовків пов’язаних статей, але і додавання тексту з її початку і кнопки «Читати далі»:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Для слайдера в налаштуваннях плагіна Related Posts Slider ви можете задати декілька шаблонів оформлення, які у мене працювали не зовсім чітко, але після «доопрацювання напилком» у файлі CSS (знаходяться в папці «/plugins/related-posts-slider/styles/назва шаблону») все стало на свої місця.

    Та й взагалі, налаштувань у цього плагіна дуже багато, ну а якщо ви ще і в CSS внесете свої зміни, то зможете отримати найкращий варіант.

  • Карусель — пов’язані пости зможуть виводитися плагіном у вигляді горизонтальної карусельки з можливістю прокрутки. Відображатися будуть тільки перші картинки у статтях (розмір превьюшек можна налаштувати в CSS файлі, який лежить в папці «/wp-content/plugins/related-posts-slider/formats/h_carousel/styles/назва шаблону») і заголовки статей під цими картинками.

    В результаті чого ви отримуєте повну аналогію тізерів, які, на мою думку, можуть дещо поліпшити поведінкову статистику сайту за рахунок меншого показника відмов.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

  • Вибрати, який саме варіант слайдера вам підійде більше, ви можете в призначених для цього установках, які мають свою власну кнопку «Зберегти»:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Я сам не міг зрозуміти, який саме варіант краще, тож запитав про це у дружини і вибрав протилежний варіант (перевірений часом спосіб).

    У самому низу налаштувань плагіна ви зможете вибрати з випадаючого списку варіанти його виведення на сторінці зі статтями (до або після), а також можна вибрати ручний режим, але тоді вам доведеться лізти в файли використовуваної вами теми WordPress і вставляти в потрібне місце код:

    На цьому, мабуть, все. Думаю, що з іншими налаштуваннями ви розберетеся при бажанні самі. Вдалого вам поліпшення вибіркової статистики.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу