Як розкрутити сайт самому

3640
  • Майл.ру — становлення і роль пошуку Go.mail.ru
  • Який движок пошуку використовується на Mail.ru
  • Просування під пошуковик Майла на моєму прикладі
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Продовжуємо огляд пошукових систем рунета, який ми почали, природно, з Google. Також ми вшанували пам’ять канули в лету пошукачів Рамблер і Aport, ну і тепер черга прийшла препарувати Поиск@Mail.ru.

    Його особливість полягає в тому, що своїм власним пошуковим движком він обзавівся відносно недавно, а всю свою величезну аудиторію зібрав завдяки наявності у своєму складі дуже потужних трафикогенерирующих сервісів.

    Як розкрутити сайт самому

    Власне, історія Майл.ру і починалася з одного з таких сервісів — надання всім бажаючим безкоштовних поштових скриньок з закінченням @mail.ru. Це вже потім, отримавши величезну популярність і скуштувавши плодів слави і великих грошей, компанія почала перетворюватися в мега-портал.

    Зараз їй належать такі монстри, як «Однокласники» та «Мій світ», Афіша, «Питання і відповіді», Облако@Майл.руАгент, Майл Гроші — в загальній сумі близько 40 найбільших сервісів в рунеті, серед яких опинився і пошук.

    Майл.ру — становлення і роль пошуку Go.mail.ru

    Загальна аудиторія цього гіганта становить зараз близько 80 мільйонів відвідувачів в місяць. З них більше третини припадає на сервіс Почта@майл.ру, чверть — на «Однокласники» та «Мій світ». Кількість відвідувачів, що використовують пошукову системи, підбирається до цифри в 20 мільйонів, якщо вірити статистиці лічильника LI (http://www.liveinternet.ru/stat/ru/searches.html):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    У процентному співвідношенні це становить близько 10% від загальної частки пошуку в рунеті, що дозволяє Mail.ru займати почесне третє місце після таких гігантів, як Яндекс і Google. Якщо б цього результату досяг пошуковий сервіс без урахування всього обважування у вигляді соціальних мереж, найбільшого в рунеті поштового сервісу, блог-платформи, рейтингу сайтів, каталогів та інших витребеньок, то я б сказав, що це просто чудовий результат.

    Однак говорити про пошук у відриві від всього того, що належить компанії Майл.ру Group і де доступна пошукова рядок, не доводиться. Саме по собі якість видачі, навіть на думку самих розробників, не блищить вишукуваннями порівняно з основними конкурентами.

    Але давайте про все по порядку. Сама офіційна сторінка пошуковика розташована за адресою Go.mail.ru і являє собою сплав мінімалізму Гугла, функціональності Яндекса, і має можливості підключення картинки аля Bing (Бінг)) (дизайн став таким зовсім не давно і викликає лише приємні асоціації):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Додати свій ресурс пошук майла можна буде тут, а про те, як додати сайт в інші пошуковики, читайте за посиланням. Що примітно, існує й інша пошукова система, розташована за адресою O.go.mail.ru — це тестова площадка, де вдосконалюються всі нововведення, які з’являться в основному пошуку тільки через тиждень-іншу.

    Ну і, звичайно ж, рядок пошуковика присутній і на головній сторінці мультипортала, яка порівняно недавно зазнала редизайн:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Минулого літа по телебаченню почали демонструвати ролики, що рекламують саме пошуковик Майл.ру, які викликали подив і обурення у веб громадськості. Адже всі знають, що зараз він у них працює на базі движка Гугла і немає ніякого сенсу рекламувати його, як окремий сервіс.

    Проте все не так просто і рекламувати його, як окремий самостійний сервіс, у цієї компанії є всі підстави. Але давайте почнемо спочатку і подивимося на це питання в історичному масштабі.

    Отже, в далекому 1998 році група програмістів, які працюють на буржуйські компанію, але територіально базуються в Пітері, вирішила викласти на тестовий сайт своє програмне забезпечення за підтримки поштового сервісу (для тестування і налагодження).

    Несподівано можливість отримати безкоштовний ящик з закінченням @mail.ru викликало великий інтерес у користувачів рунета, і вже через кілька років число зареєстрованих користувачів перевищила мільйон (сьогодні щоденний трафік сервісу пошти перевищує 10 мільйонів чоловік).

    Поступово компанія стала обзаводитися новими сервісами, серед яких були Агент (сьогодні це 20 мільйонів користувачів щомісяця), Мой Мир (приблизно стільки ж), Ответы@майл.ру та нещодавно придбані «Однокласники» і ICQ.

    Усіма цими багатствами зараз володіє і розпоряджається об’єднана компанія, якій, до речі, належать ще близько 40% акцій соціальної мережі Вконтакте і пару відсотків Facebook. Загалом, люди дуже серйозні і заможні. Але нас у цій статті більше цікавить історія розвитку саме пошукової системи.

    Який движок пошуку використовується на Mail.ru

    Зрозуміло, що такого великого проекту просто необхідний був пошуковик не тільки по своїх власних ресурсів, але і по всьому інтернету, бо це один з найнеобхідніших інструментів порталів (точок входу користувачів у всесвітню павутину WWW). До 2006 у них використовувався движок від російського сегменту Google. Але потім він був замінений на пошукову систему Yandex.ru.

    Причому, Яндекс і Гугл теж зацікавлені у використанні їх движка на такому великому шматку пирога розміром в половину рунета (за даними статистики Alexa, мультіпортал майла має 3 місце по відвідуваності):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Справа в тому, що заробити хороші гроші у цих монстрів виходить досить ефективно тільки з контекстної реклами (Яндекс на Директе і Гугл на Адвордсе, відповідно). У мене, до речі, основний дохід теж приносить контекст від РМЯ (рекламна мережа Яндекса).

    Ось саме на грунті розподілу доходів з показу контекстної реклами Діректа у видачі пошуку mail.ru і виникли тертя у цих двох гігантів. В результаті з 2010 року там знову використовується движок пошуку від Гугла і крутиться реклама Адвордса. Кажуть, що Google зміг зробити пропозицію, від якої було важко відмовитися (60 відсотків з кожного кліка по його контексту).

    Але це зовсім не означає, що зараз на Майл.ру використовується движок Гугола. Це так і не так одночасно. Справа в тому, що він використовується при пошуку по закордонному інтернету, а от при рыскании по рунету використовується свій власний движок, який активно розроблявся компанією з 2006 року.

    Движок називається GoGo.ru (при переході за цією адресою вас перекине на Go.mail.ru). Т. о. на відміну від Яндекса, пошук Go.mail.ru може шукати по всьому світовому інтернету.

    GoGo.ru має свої особливості, і саме цей движок визначає якість даної пошукової системи в цілому, яке ми маємо можливість спостерігати зараз. Навіть на прикладі мого скромного блогу за даними Метрики можна побічно оцінити якість цього пошуковика за показником відмов користувачів, які зійшли до мене з майла:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Як ви можете бачити, процентне співвідношення відмов користувачів, що прийшли з пошукової системи mail.ru, приблизно в три рази вище, ніж у її основних конкурентів. Та й середній час, проведений цими користувачами на моєму сайті, не дуже висока.

    Однак, це пояснюється в основному тим, що в ньому вилізли тільки жирні односложники, за якими в будь-якому пошуковику йде високий відсоток відмов. Що таке відмови та інші метрики, якими оперують системи статистики різних лічильників, ви можете дізнатися зі статті про відвідуваність.

    Навряд чи движок Гугла при пошуку по рунету міг би дати такі сумні результати, у зв’язку з чим не зовсім зрозуміла аргументація при використанні власного пошуку GoGo.ru якщо він апріорі буде гірше і на його розвиток потрібно витрачати гроші. Загадка, однак.

    Ще однією особливістю є його так звана соціалізація. Т. к. цієї корпорації належить «Мій світ», то зі збором даних з цієї соціальної мережі проблем не виникає, у зв’язку з чим в пошуковій видачі Go.mail.ru з’являються рекомендації користувачів цієї соціалки (було б здорово, якщо б відображався і негатив з «-» для повноти картини):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Взагалі, на прикладі успішного співробітництва пошуковика Bing соціальній мережі Фейсбук (разом з Яху вони вже з’їв третину ринку в штатах, де Google раніше правил безроздільно), можна сказати, що у соціального пошуку є майбутнє.

    Якщо говорити про алгоритми роботи цієї пошукової системи, то має місце машинне навчання аля Матрікснет. Зрозуміло, що воно вимагає наявності штату асесорів, які є у Майл.ру в кількості близько ста осіб. У загальній складності використовується близько 250 факторів ранжирування, серед яких, звісно, присутні і поведінкові фактори.

    До речі, у панелі Mail.ru для вебмайстрів є можливість відслідковувати ці поведінкові характеристики для свого сайту, чого немає в панелях Яндекса і Гугла. І тут вони зуміли виділитися.

    Ну, а в майбутньому розробники клятвено обіцяють реалізувати підтримку регіональності в Go.mail.ru на зразок тієї, яка є поки що тільки у дзеркала рунета (до речі, це основний чинник, що визначає популярність даної пошукової системи в обивателів бажаючих щось купити, а Гугол залишається в основному відповідати на інформаційні запити користувачів рунета).

    Аудиторія цього пошуковика має постійне ядро, яке, напевно, утворено тими, хто звик входити в інтернет через Майл. Також відзначено, що ця аудиторія зміщена у бік регіонів, її середній вік вищий, ніж в основних конкурентів, і в ній має місце більший відсоток представниць прекрасної статі.

    Просування під пошуковик Майла на моєму прикладі

    Звичайно ж, це непрямі показники якості пошуку і взяті вибірково для окремого сайту, але тим не менш. До речі кажучи, якщо продовжувати аналізувати мій блог в якості піддослідного кролика, то з показників того ж ливинтернета стає видна ще одна закономірність. Кількість відвідувачів, які прийшли на Майла, буде прямо залежати від тієї посилальної маси, яку накопичив ваш проект.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Поясню трохи графік, але перш перейду на шепіт, щоб пошуковики не почули того, що буде написано в наступних абзацах (для цього існують спеціальні Html-теги, якщо ви пам’ятаєте). Отже, до літа 2011 року я пропагував абсолютно безкоштовне просування сайту самостійно, щоб не платити за посилання і роботу.

    Насправді все це працює (в тому числі і база жирних сайтів, хоча її я зарядив вже після помаранчевої лінії), що видно за графіком зростання трафіку з Яндекса і Гугла до першої пунктирної лінії оранжевого кольору.

    Але ось на пошукову систему Майл.ру мої рухи з внутрішньої оптимізації та безоплатного отримання посилань з профілів взагалі ніякого враження не справили:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Перша пунктирна лінія (помаранчева) знаменує собою перемогу над жабою (яка душила мене до цього). Десь у травні минулого року я зважився на експеримент із закупівлею посилань на біржах ГоГетЛинкс, ГетГудЛинкс і РотаПост.

    Нічого в цьому складного не виявилося, в чому ви можете переконатися, ознайомившись з оглядовими статтями по роботі в Ротапост і Gogetlinks (в GetGoodLinks все аналогічно, бо обидві ці біржі мають однаковий функціонал і належать одному власнику — Олексію Куракову, який у свій час навіть погодився дати інтерв’ю для цього блогу).

    Отже, якщо повернутися до нашого графіку, то саме з цього моменту (помаранчева лінія і починається зростання трафіку з пошуку Майла. Тобто виходить, що зворотні посилання мають превалююче значення при ранжируванні сайтів в цій пошуковій системі. До речі, в цей період я купував посилання виключно на тематичних майданчиках, що не забарилося позначитися на істотне зростання Тіц (тематичного індексу цитування) до кінця літа і початку осені.

    Якщо говорити про інші пошуковики, то Яндекс реагував на появу посилальної маси з деяким лагом (відставання) порівняно з Google, який вже через тиждень-іншу поліпшував позиції сайту по тим запитам (а вони, в свою чергу, підбиралися Вордстаті під семантичне ядро), на які закуповувалися посилання (читайте статтю про підбір анкорів посилань).

    Гугл швидко реагує на появу посилань порівняно з Яндексом, однак з часом їх вплив може знижуватися. Мабуть, за цей час встигають учесться поведінкові фактори за даними запитам і відсівається все наносне і штучно притягнута за вуха. Ну, а mail.ru так взагалі тільки після цього (початку покупки посилань) зрушився з мертвої точки по відношенню до мого блогу.

    Як ви думає, що позначає вертикальна пунктирна лінія фіолетового кольору на наведеному трохи вище графіку? Ну, власне, в цей період я переключився з уже згаданих бірж вічних посилань на біржу статей Міралінкс.

    Для цього було кілька передумов, але найбільш вагомою стала та, що мені не потрібно було витрачати гроші на написання статей або ж писати їх самому. Я маю на увазі статті, які ви вставляєте зворотні посилання і розміщуєте їх потім на сайтах донорах через Міралінкс (читайте докладну статтю про роботу біржі статей MiraLinks).

    Саме метушня зі статтями для Миралинкса і була основним каменем спотикання для моєї жаби. Але в Профіт Партнері (Цопе рекламної мережі Яндекса) на той час у мене накопичилося неабияку кількість бонусів і я їх вирішив конвертнуть в долари біржі контенту і копірайтингу, наприклад, в Адвего (хоча можна було б і Текстсейл з Etxt.ru віддати перевагу):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну, а потім я пару місяців переміщував статті з Адвего в Міралінкс і проставляла в них потрібні мені зворотні посилання (зазвичай по три штуки на статтю, бо менше рука не піднімалася) з потрібними анкорами на потрібні цільові сторінки блогу.

    Саме після цього і почався сильний зростання трафіку з пошуковика Майл.ру (після фіолетовою пунктирною лінії). Правда і потік відвідувачів з Google теж дуже швидко почав рости після цього. Настільки швидко, що навіть випередив Яндекс, який за звичаєм відстає в реакції на зовнішні подразники (головне, щоб взагалі зреагував в плюс, а не проігнорував їх). Така ж тенденція зберігається й донині:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ось такий короткий приклад просування під цю загадкову пошукову систему. Але знову ж таки, все це вилами на воді писано, бо один єдиний сайт не є доказом чого б то не було. Однак, це може бути комусь і стане в нагоді, особливо на додаток до власноруч набраної статистикою.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу