Шукаємо плагіни для WordPress

4059
  • Внутрішня пошукова оптимізація сайту
  • All in One SEO Pack — оптимізуємо блог на WordPress
  • Метатэг Canonical — захист від дублювання контенту
  • Можливі проблеми з Canonical при використанні All in One SEO
  • Видаляємо rel=’prev’ з вихідного коду блогу на WordPress
  • Налаштування Title для всіх типів сторінок в WordPress
  • Заборона індексації архівів або категорій
  • Мета-теги Title і Description сторінок і записів у WordPress
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Користувачам WordPress дуже пощастило, оскільки для цього движка є маса чудових плагінів, за допомогою яких здійснюється пошукова оптимізація сайту або ж, іншими словами, SEO.

    Розглянутий нами раніше WP плагін Google XML Sitemaps дозволяє істотно прискорити індексацію матеріалів вашого блогу Яндексом і Гуглом, а сьогоднішній наш герой плагін All in One SEO Pack, про який я і збираюся розповісти в цій статті, допоможе нам збільшити трафік (кількість відвідувачів) з цих самих пошуковиків (ну, принаймні не зменшити, особливо, якщо наявні у нього косяки поправите, про яких читайте нижче).

    Шукаємо плагіни для WordPress

    А пошуковий трафік є самим бажаним для будь-якого проекту, бо він стабільний (якщо під фільтр не потрапите) і для його підтримки не треба буде постійно анонсувати свої матеріали в різних соціальних мережах і сервісах, як це відбувається при SMO (Social Media Optimization — залучення відвідувачів з соціальних медіа). Але для того, щоб отримати на свій сайт постійний і високий пошуковий трафік, вам доведеться зайнятися внутрішньою оптимізацією контенту на вашому проекті.

    Внутрішня пошукова оптимізація сайту

    Хто б що не говорив, але трафік з пошукачів є головним джерелом для відвідувачів будь-якого ресурсу (що таке трафік і як його міряти?), і варто постаратися зробити його якомога більшим. Якщо розглядати таке поняття, як внутрішня пошукова оптимізація (те, що ми можемо налаштувати на самому проекті), то найвагомішим аргументом, що враховуються пошуковими системами в вашу користь, може служити заголовок веб-сторінки — Title .

    Якщо він складений грамотно і в нього включені ключові слова, за якими ви хочете зайняти високу позицію в пошуковій видачі, то і кількість відвідувачів з пошукових систем буде вище, ніж при безграмотному складанні заголовка. Щоправда тут слід врахувати, що мета-тег Title хоч і є найбільш вагомим аргументом при оцінці релевантності сторінки вашого вебсайту пошуковому запиту, але далеко не єдиним.

    Для успішного просування в пошукових системах потрібно враховувати всі нюанси, на які звертають увагу Гугл і Яндекс, а саме, по мірі убування важливості:

  • Прописати в HTML коді оптимізуємих вебсторінок потрібні метатеги

    • заголовок TITLE — найважливіший метатег, в який слід включати одне або кілька (але не перегинати палицю) ключових слів, за якими ви хочете просунути цей документ
    • DESCRIPTION — не впливає на ранжирування вашої сторінки в пошукових системах безпосередньо, але на перших порах може ними використовуватися в якості фрагменту , який знаходиться під посиланням вашого ресурсу в пошуковій видачі і представляє з себе шматочок тексту, вибраний пошукачем (як правило, з виділеним запитом користувача), як відображає суть веб-сторінки, на яку веде посилання
      СниппетШукаємо плагіни для WordPress
    • KEYWORDS — на даний момент не враховується пошуковими системами, але можливо, що їм може не сподобатися, якщо слова, прописані в keywords, не будуть знайдені ними в документі. Тому, якщо ви будете додавати цей мета-тег, то подбайте про коректність прописані в ньому слів
  • Теги акцентування
    • Внутрішні заголовки (Html теги Н1, H2), в яких знову ж таки мають бути ключові слова (без фанатизму в плані ключів і в плані кількості внутрішніх заголовків).
    • Вкрай обережно підходите до виділення тих самих ключових слів і словосполучень жирним або курсивом в тексті документа (теги STRONG і EM). Намагайтеся, щоб ці виділення були зручні читачам і їх було не багато. Ключі досить виділити один раз, і то можна в розбавленому вигляді.
  • Атрибути ALT і Title для тега картинок IMG — обов’язково прописуйте ALT, але включайте в нього ключові слова дуже акуратно, бо можна переборщити.
  • Правильна внутрішня перелінковка документів — пошукові системи, при визначенні статичної ваги (PageRank) тієї чи іншої веб-сторінки вашого ресурсу, враховують не тільки зовнішні посилання на них з інших ресурсів), але і внутрішні посилання (зі сторінок вашого ж ресурсу).

    Варто дуже серйозно підійти до написання тексту посилань (тут читайте про анкор в SEO). Слід відобразити в цих посиланнях ключові слова, за якими ви хочете просунути ту вебсторінку, на яку це посилання веде. Знову ж без фанатизму. І обов’язково прочитайте наведену статтю про анкор.

  • Мета-теги — спеціальні команди, прописують у початку кожної сторінки сайту. Варіантів метатегів досить багато, але всі вони прописуються в області між відкриваючим і закриваючим тегом HEAD. Подивитися їх можна, клацнувши правою кнопкою миші у вікні браузера і виберіть пункт контекстного меню «Вихідний код» в Опері, або «Вихідний код сторінки» у старому доброму Firefox, або «Перегляд коду сторінки» у новому Google Chrome, або «Перегляд HTML-коду» в старичке IE.

    У верхній частині вікна вихідного коду будь-якої сторінки вашого сайту шукайте потрібні вам метатеги. Виглядати все це неподобство може, наприклад, так:

    Примеры мета-тегов в исходном коде страницыШукаємо плагіни для WordPress

    На моєму блозі формування заголовка Title відбувається за наступним принципом: спочатку в ньому йде назва матеріалу, а потім, через знак «|», йде назва ресурсу. Навпаки робити, швидше за все, не варто, але от без назви ресурсу цілком можна обійтися, хоча… Звичайно, в назві матеріалу ви повинні використовувати ключові слова для просування саме цього документа, а в назву проекту включити ключове слово для просування проекту.

    Тепер пора переходити до того, як, власне, реалізувати внутрішню пошукову оптимізацію стосовно WordPress (у мене є також стаття про організацію правильної внутрішньої перелінковки в WordPress, і в цьому нам допоможе згаданий вище плагін All in One SEO Pack.

    All in One SEO Pack — оптимізуємо блог на WordPress

    Кілька загальних слів про сам плагін. Він гарний, але зовсім не унікальний і не ідеальний. Є цілком собі чудові аналоги і, напевно, ви мені про них нагадайте в коментарях. До того ж, All in One SEO Pack може «підкласти свиню», якщо не поставитися уважно до його налаштуванні і доопрацювання описаної трохи нижче. Але при все при цьому він стоїть у мене з моменту заснування блогу (майже сім років) і я не збираюся його міняти. Можливо, що для когось це буде аргументом на користь його використання.

    Для початку плагін потрібно завантажити та встановити на Вордпресс. Завантажити All in One SEO Pack можна звідси. Хоча, можна просто набрати All in One SEO Pack на сторінці пошуку плагінів в адмінці Вордпресс, але це вже хто як звик (більш детально читайте в статті про встановлення та налаштування плагінів для WordPress, вирішення можливих проблем.

    Якщо завантажили архів з плагіном, то метод його встановлення залежить від вашого позиціонування себе :

  • Метод «дівчаток» — завантажити його з адмінки WordPress на вкладці «Плагіни» — «Додати новий» — «Завантажити файл». Після установки тиснете на кнопку «Активувати».
  • Метод «брутальних пацанів»:
  • розпаковуємо архів з плагіном WP all-in-one-seo-pack.zip
  • отриману в результаті розпакування папку з файлами all-in-one-seo-pack закидаємо в директорію, призначену для установки плагіна wp-content/plugins/ на сервері хостингу. Для цього потрібно підключитися до сервера по протоколу FTP, наприклад, за допомогою програми Файлзила (або іншого FTP-клієнта).
  • далі входимо в адмінку WordPress (в моєму випадку — https:///wp-admin/) і вибираємо вкладку «Плагіни»- «Встановлені»
  • знаходимо рядок з нашим розширенням і тиснемо на «Активувати»
  • Тепер залишиться тільки усвідомити серйозність пророблених кроків і свою «крутість».
  • В обох випадках далі переходимо в адмінці в вікно налаштувань цього плагіна. Раніше воно розташовувалося за адресою: Налаштування -> All…Pack. Але в останніх версіях цього розширення розробники врахували його значимість і налаштування були винесені в окремий пункт «All in One SEO», який скромно розташували в самому верху лівого меню:

    Настройки плагина All in One SEO PackШукаємо плагіни для WordPress

    Трохи прокрутіть сторінку з налаштуваннями, щоб вже поставити мета-теги для головної сторінки сайту (Title, а також Description). Це актуально, якщо головна у вас динамічна (на неї виводяться всі матеріали блогу в міру їх старіння).

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Якщо вона статична (подробиці читайте в статті про вигляд головної сторінки і рубрик у WordPress), то зміст цих налаштувань втрачається (в редакторі самої сторінки теж саме можна прописати), тому можна буде перемістити галочку в полі «Use Static Front Page Instead»

    Мета-тег Canonical і його настроювання в All in One SEO Pack

    Галочка в полі «Канонічні URL» у вікні налаштувань All in One SEO Pack дозволяє уникнути дублювання контенту в WordPress (вмісту матеріалів вашого проекту) в індексі деяких пошуковиків.

    Настройка мета-тега Canonical в All in One SEO PackШукаємо плагіни для WordPress

    Давайте спочатку розглянемо, звідки може з’явитися дублювання контенту у Вордпрес. А воно може з’явитися в тому випадку, якщо один і той же матеріал доступний за різними адресами (URL). Наприклад, якщо ви використовуєте тег MORE для поділу тексту матеріалу на вступну частину, що публікується на головній, і повну версію, открываемую або за натисканні на заголовок матеріалу, або після натискання на посилання, що формується з допомогою тега MORE (наприклад, Читати далі…).

    Так ось, при клацанні в WP блозі по заголовку матеріалу, повна його версія відкриється за однією адресою, а при натисканні на посилання «Читати далі» — з іншого (відрізнятися вони будуть тільки написом типу #more-2788 в кінці URL-адреси). У другому випадку документ на тому місці, де він закінчився на головній сторінці блогу (де стояв тег more).

    В принципі, можна застосувати хак і прибрати в налаштуваннях движка WordPress додавання #more-2788 до Урлу, але тоді веб-сторінка буде відкриватися спочатку, що мені здається не дуже зручним для читача (доведеться шукати те місце, де він закінчив читання на головній).

    Але є альтернативний варіант вирішення проблеми дублювання контенту в WordPress, при якому і вовки будуть ситі, і вівці залишаться цілі. Вихід із ситуації придумала компанія Google, анонсувавши на початку цього року новий метатег Canonical, про підтримку якого відразу ж заявили Яху і Microsoft.

    Таким чином, якщо ваш ресурс має ідентичний або дуже схожий контент, доступний за різними URL, то новий тег Canonical дозволить вказати той URL , який повинен повертатися до пошукової системи. При цьому всі характеристики, такі як посилальну вагу тощо, передаються на потрібну (канонічну) версію адреси.

    З точки зору синтаксису Html, мета-тег Canonical додається між відкриваючим і закриваючим тегами HEAD в HTML коді вебсторінок з дубльованим контентом. В результаті Google, Yahoo, Bing, а з недавніх пір і Яндекс, зрозуміють, що всі дублікати посилаються на канонічний URL, зазначений у Canonical. Додаткові властивості веб-сторінки, такі як PageRank, також перенесуться з дублюючих вебсторінок на зазначену.

    В якості прикладу наведу вигляд цього Canonical для сторінки з матеріалом мого WP блогу, на яку я перейшов за посиланням «Читати далі». В адресному рядку я при цьому бачу адресу:

    https:///vokrug-da-okolo/hosting/fajl-hosts-gde-on-naxoditsya-v-windows-chto-delat-kak-udalit-virus.html#more-6188

    Але у вихідному коді, сформованому движком WordPress, (у верхній частині) можна знайти рядок:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Вона каже пошуковим системам, розуміючим Canonical, який саме адреса цієї статті вважати канонічним. По-моєму, відмінний нововведення, яке, мабуть, затьмарює лише той факт, що цей тег Canonical якийсь час не підтримувався Яндексом, але зараз все благополучно вирішилося.

    Завдяки плагіну All in One SEO Pack в WordPress, проблема дублювання контенту в індексі Yandex, Google, Яхоо і пошуковика Bing вирішується простою установкою галочки «Канонічні ДО s», яка, до речі, за замовчуванням вже включена. Але тепер ви знаєте, що таке тег Canonical і навіщо потрібен.

    Можливі проблеми з Canonical при використанні All in One SEO

    Якщо ви уважно подивитеся на наведений трохи вище скріншот, то побачите, що в мене зараз стоїть галочка в полі «Заборонити пагінацію для канонічних URL». Не знаю, чи стоїть вона за замовчуванням при активації плагіна, але після оновлення зі старих версій (де її в помині не було) вона знаходиться у скинутому стані, що може призвести до сумних наслідків. Дивіться самі (прохання відвести дітей від екранів ваших моніторів, бо це видовище не для людей зі слабкими нервами…).

    Минулого літа я абсолютно випадково глянув на сторінках цього блогу, які знаходяться в індексі, і був шокований — їх там аж 8000 тисяч. У Google трохи більше 1500 тисяч, що теж дещо більше звичайного.

    Число страниц блога  в индексе ЯндексаШукаємо плагіни для WordPress

    Перейшов по посиланню з вікна РДС бару (саме їм і дивився) на Яндекс зі списком сторінок мого сайту в його індексі. Погортав його смальцю і злегка «здивувався» (раніше стоїть тут слово було видалено цензурою), бо знайшов там купу дублів, які вели на одні й ті ж посади (статті, тобто записи в термінології WordPress), але Урли у них були різні (а зміст однакове). Вкрай неприємна ситуація, яку потрібно було терміново вирішувати, поки караючий меч не…

    Дублі в індексі Яндекса я знайшов приблизно такі:

    https:///seo/prodvizhenie-kommercheskix-sajtov/retargeting-vkontakte.html/122
    Ретаргетінг у Вконтакте — підвищуємо ефективність реклами в цій соціальній мережіШукаємо плагіни для WordPress«alt=»»>https:///seo/prodvizhenie-kommercheskix-sajtov/retargeting-vkontakte.html/124

    Пару хвилин я намагався сформулювати запит для пошуку відповіді в Яндексі на сформовану ситуацію. Нічого не придумав і поліз подивитися у вихідному коді, а який, власне, там rel=»canonical» прописаний. Якщо основний сторінки (без слеша і цифирек на кінці), то все ОК.

    Однак канонічний Урл мене дуже розчарував. На блозі https:// я це справа вже виправив, тому наведу скрін з іншого блогу на WordPress, де спостерігається та ж картина, що і була тут якийсь час назад:

    Неправильный Canonical в All in One SEOШукаємо плагіни для WordPress

    Абзац, причому повний. Пошуковик в цьому випадку був абсолютно правий, що загнав ці дублі в індекс, бо rel=»canonical» не вказує на основну сторінку.

    Та й до того ж трохи вище в коді стоїть rel=»prev», який містить посилання на сторінку з номером на одиницю менша від тієї, для якої ми переглядаємо вихідний код. Пошуковик з цієї службової link ссылке перейде (адже саме для нього вона тут і проставлена), у результаті чого індекс потрапить ще один дубль і так до нескінченності.

    Якщо уважно придивитися до скріншоту, то винуватця цього неподобства обчислити не складно — це той самий плагін All in One SEO Pack, який до цих пір мене не підводив. Однак, все в житті колись буває в перший раз. Що приємно — ця ситуація зараз практично повністю успішно дозволяється через налаштування даного плагіна. Все просто і логічно, але краще це зробити до потрапляння купи дублів в індекс, ніж як я робити налаштування вже після.

    Налаштування плагіна зараз винесені в окремий пункт «All in One SEO, який розташований в угорі лівого меню адмінки WordPress. В самому верху вікна налаштувань слід поставити галочку в полі «Заборонити пагінацію для канонічних URL».

    Це прибере злощасні слеш і цифирьки після Урла основної сторінки в тег rel=»canonical», який буде прописуватися для таких сторінок. Забув сказати, що ці цифирьки (на зразок .html/124) є ні що інше як пагинация, тобто розбиття поста на сторінки (про пагінацію можете почитати в статті про плагін WP-PageNavi).

    Хоча у запичей (постів) на моєму блозі ніякої пагинации в помині немає і не було, але WordPress (а точніше наш улюблений Ол ів Ван Сео) їх виртуализировал. Після установки зазначеної галочки, збереження змін і скидання кешу вихідний код проблемних сторінок з Урлами став виглядати інакше, що мене порадувало, бо в rel=»canonical» був вказаний дійсно канонічний Урл, а не сторінка псевдо-пагинации з цифрами на кінці. Уф, однією проблемою менше.

    Однак, в індексі Яндекса вже є купа дублів, від яких треба позбутися. Тому я прокрутив сторінку з налаштуваннями All in One SEO практично до самого низу і поставив галочку в полі «Використовувати noindex для сторінок/записів з пагінація».

    Запрет через All in One SEO индексации страниц с пагинациейШукаємо плагіни для WordPress

    Видаляємо rel=’prev’ з вихідного коду блогу на WordPress

    У підсумку, код формується цим плагінів в «шапці» став приблизно таким:

    Привольный CanonicalШукаємо плагіни для WordPress

    Однак, в коді, як і раніше, є абсолютно безглуздий і навіть шкідливий, в даному випадку тег rel=’prev’, в якому вказано посилання на попередню сторінку пагинации. Але, як я вже згадував, ніякої «розбиття на сторінки» у статтях у мене немає і цей тег тільки вводить в оману пошуковики, а значить його треба прибрати (розірвати, знищити, розтоптати…).

    Для цього потрібно буде відкрити на редагування (раджу використати зв’язку Файлзила+Нотепад, а не вбудований редактор файлів в WordPress) файлик functions.php з папки з використовуваної вами темою оформлення (wp-content/themes/назва) і додати в нього після «?php наступні рядки коду:

    function mayak_remove_prev_link( $data ) {
    return false;
    }
    add_filter( ‘aioseop_prev_link’, ‘mayak_remove_prev_link’ );
    add_filter( ‘aioseop_next_link’, ‘mayak_remove_prev_link’ );

    Власне, все. Тепер проблемну ділянку вихідного коду, що формується плагіном All in One SEO Pack для сторінок з дурної погинаций, у мене виглядає цілком собі пристойно (на мій погляд):

    Починили All in One SEO PackШукаємо плагіни для WordPress

    Приблизно через три тижні після проведених махінацій маніпуляцій в індексі Яндекса залишилося вже тільки близько 1000 сторінок, що приблизно відповідає їх реальній кількості на цьому блозі. Що і потрібно було довести.

    Налаштування Title для всіх типів сторінок в WordPress

    Продовжимо розбиратися з настройками плагіна — All in One SEO Pack. Якщо ви встановіть галочку «Перезаписувати з
    аголовки»
    , то зможете настроювати для різних типів вебсторінок в WordPress вид їх Тайтлов у відповідності з правилами, зазначеними в наведених нижче полях.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Вся принадність даного плагіна в тому, що вам практично нічого не треба міняти в його налаштуваннях за замовчуванням, щоб отримати максимальний ефект. Я поки нічого не міняв у наведених на рисунку полях, але ви можете вносити зміни по своєму розумінню і бачення кращого варіанту (користуючись нагодою, хочу запитати у вас: є думка, що Яндекс не враховує слова в тайтлі після символу «|» — так це насправді?)

    Трохи поясню напис:

    %post_title% | %blog_title%

    Це означає, що Тайтл буде формуватися з заголовку цієї публікації, плюс (вертикальна риса, якщо бути точним) назву блогу. Точно так само йде справа і з категоріями (%category_title% | %blog_title%), статичними сторінками (%page_title% | %blog_title%), архівами та іншими типами записів, що формуються нашим улюбленим движком.

    Заборона індексації архівів або категорій в All in One SEO Pack

    Область «Налаштування індексування (noindex)» в налаштуваннях All in One SEO Pack — дозволяють боротися з дублюванням контенту в індексі пошукових машин. Справа в тому, що в рубриках, тегах і архівах, які створює Вордпресс, можуть повторюватися анонси одних і тих же публікацій.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Ви можете заборонити індексацію категорій WP, архівів, тегів, сторінок внутрішнього пошуку, сторінок з пагінація і т. п… Індексація забороняється автоматично, за допомогою додавання між тегами HEAD вихідного HTML коду мета-тега ROBOTS такого змісту:

    Знімати галочки з усіх трьох пунктів я б не радив, т. к. в результаті, в індекс пошуковиків може потрапити багато схожих за змістом вебсторінок. Особисто я поки що дозволив індексацію лише категорій в WordPress, а індексацію архівів тегів і тимчасових архівів заборонив (див. скріншот розташовані вище).

    У зв’язку з тим, що я заборонив індексацію пошуковими системами архівів тегів, довелося прибрати зі всіх сторінок блогу посилання на веб-сторінки цих тегів. В іншому випадку, статична вага (PageRank) витікав б безповоротно на ці не індексуються пошуковими системами вебсторінки. Зверніть на це увагу.

    Чому саме я заборонив індексацію сторінок з пагінація — пояснив трохи вище, а сторінки з результатами внутрішнього пошуку по сайту (засобами WordPress) теж бажано заборонити, бо пошуковики сильно не люблять, коли їх індексну базу забиваю тонни «результатів пошуку».

    Генерація опису сторінок та підтвердження авторства

    Галочки на початку області «Розширені налаштування» активують автоматичну генерацію мета-тега Description, якщо ви не задали їх вручну при написанні статті в адмінці.

    Автогенерация описания страницШукаємо плагіни для WordPress

    Вміст береться з поля «Цитата», якщо воно було заповнене, або з початкової частини тексту. Я б не радив включати цю опцію в налаштуваннях. Краще створювати кожен раз вручну окремий опис (Description) для матеріалу при його написанні.

    C недавніх пір у функціонал цього плагіна додали ще і можливість підтвердження авторства ваших матеріалів у видачі Гугла за допомогою свого облікового запису в соціальній мережі Google+.

    Закрепление авторства через плагин Ол ин Сео ПакШукаємо плагіни для WordPress

    Після підтвердження авторства в пошуковій видачі, поруч з посиланням на ваш блог, з’явиться ваше фото взяте з Гугл+. Вийде щось на зразок цього:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Чесно кажучи, не експериментував з полями в самому кінці налаштувань цього плагіна. Судячи з усього, в перше поле потрібно ввести через кому веб-сторінки, на які не повинна поширюватися дія цього плагіна WP, а чотири наступних дозволяють щось додати в шапку відповідних сторінок Вордпресс блогу.

    У налаштуваннях можна також активувати показ додаткових полів для Сео налаштувань при редагуванні записів в адмінці, а ще додати пункти налаштувань цього плагіна в верхню панель адміністратора:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    У нових версіях плагіна з’явилася можливість активувати додаткові модулі, наприклад, «Продуктивність», але для мене головне не створювати занадто велике навантаження на сервер і цей модуль я відключив:

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Прописуємо Title і Description для кожної сторінки блогу

    Крім, власне, налаштувань. Тепер, завдяки All in One SEO Pack, при написанні або редагуванні статті у вас буде можливість, при бажанні (а воно у вас обов’язково повинно виникати), вказати для неї унікальне (обов’язково, і це дуже важливо) вміст мета-тегів «Title», «Description».

    Це можна буде зробити в адмінці WordPress у вікні редагування будь-якої сторінки або запису. Область для введення мета-тегів називається «All in One SEO Pack», яке ви можете знайти у вікні редагування матеріалу (при бажанні ви можете перетягнути його за верхню смугу в будь-яке зручний для вас місце в вікні редагування).

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Я зазвичай заповнюю тільки поле мета-тег «Description», оскільки той тайтл, який формується з заголовка публікації, мене цілком влаштовує.

    Якщо раптом під вікном редагування статті ви цього блоку не знайшли, то прокрутіть сторінку вгору і клікніть по розташованої праворуч вкладці «Налаштування екрану», а в випала панелі поставте галочку в полі «All in One SEO»:

    Настройки экрана в админке WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу