Як створити сайт

2019
  • Проблеми вибору движка форуму для Джумлы
  • Установка Simple Machines Forum
  • Основні налаштування форуму, що задаються при його встановленні
  • Налаштування бази даних для Simple Machines Forum
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У сьогоднішній статті мова піде про питання вибору кращого варіанту форуму сайту на Joomla 1.5, а так само ми в деталях розглянемо установку движка SMF на сервер. Отже, для чого нам потрібно інтегрувати (база користувачів загальна) зовнішній движок конференцій Джумлу?

    Як створити сайт

    Невже у цій ЦМС не існує власних конференцій, встановлюваних у якості розширень ? Звичайно, існують, але всі вони серйозно поступаються по функціоналу СМФ.

    Проблеми вибору конференції для Джумлы

    Перш, ніж зважитися на експеримент з установкою та інтеграцією вищезазначеного движка, я спробував у роботі кілька компонентів конференцій. Кращим з них, на мій погляд, виявився Kunena. Так що ви можете випробувати роботу цього компонента і вирішити для себе — чи підходить він вам.

    Якщо ви вирішите спробувати в роботі Simple Machines Forum, то слід враховувати, що остання версія 1.1.11 має альтернативу у вигляді бета-версії 2.0. Функціонал бети значно вище класичної версії, але саме те, що це ще бета версія, говорить про її не повної стабільності. Особисто я не став ризикувати і встановлював версію 1.1.9 (1.1.11 на той момент ще не вийшла) і саме на її прикладі буду розповідати про інтеграцію цього форуму з Джумлой 1.5.

    Тепер про компоненті JFusion для Joomla. Даний компонент забезпечує універсальну інтеграцію користувачів у всіх додатках, з допомогою розширення бази користувачів, яка не використовує «хакі» ядра. JFusion дозволить інтегрувати користувачів сайту і форуму. В даний час безкоштовна підтримка надається за наступними додатками: vBulletin, phpBB3, MyBB, SMF, Magento, Moodle, gallery2 і dokuwiki.

    Також додатково JFusion надає кілька корисних модулів, наприклад, модуль останніх повідомлень на конференції, що вставляється в шаблон сайту, а також плагін внутрішнього пошуку. Також тепер доступна синхронізація груп користувачів, завдяки якій ви зможете зв’язати групи між усіма використовуваними програмами.

    Цей Компонент безумовно хороший і багатофункціональний, можна сказати просто знахідка. І де ж завантажити це диво? Та, власне, на сайті розробника. Остання актуальна версія на поточний момент JFusion 1.7.8 RC. Ну ось, Joomla у нас встановлена, файли з пакетами локалізації (російська мова) для SMF і JFusion викачані, пора приступати до установки движка конференції та налаштування інтеграції їх взаємної роботи.

    Установка Simple Machines Forum

    Почнемо з установки движка форуму. Останні версії можна завантажити тут, а російська мовний пакет, як в кодуванні utf-8, так і в кодуванні 1251 можна завантажити тут.

    Встановлювати SMF будемо в окрему папку сайту. Припустимо, що сайт на Джумла відкривається за адресою http://dfdf.ru/, тоді форум повинен буде відкриватися за адресою http://dfdf.ru/forum/. Для цього потрібно підключитися до сервера по протоколу FTP через FileZilla і створити в основному каталозі (кореневій папці, де у нас знаходяться всі файли і папки, створені після установки Joomla), нову папку «forum», в яку ми встановимо движок конференції.

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Для створення нової папки в FileZilla, досить клацнути правою кнопкою миші в правому вікні програми, де відображаються файли і директорії на віддаленому хості, а потім вибрати з випадаючого меню пункт «Створити каталог». Отже, папка створено, тепер треба за допомогою все тієї ж Файлзилы скопіювати в неї файли нашого форуму.

    Ці файли потрібно заздалегідь дістати з архіву smf_1-1-9_install.zip, який ви завантажили з посиланням наведеної вище. Далі в ftp-клієнті, у лівому вікні, відкриваємо каталог smf_1-1-9_install з файлами движка Simple Machines Forum, а в правому вікні відкриваємо папку, створену нами в каталозі Джумлы.

    Виділяємо, утримуючи Shift на клавіатурі, всі файли в лівій папці (движка конференції) і клацаємо по кожному з них правою кнопкою миші. З випадаючого меню вибираємо пункт «Завантажити на сервер». Чекаємо закінчення закачування і приступаємо до наступного кроку.

    Відразу ж заливаємо на сервер і файли русифікації форуму. Попередньо ми завантажили російський мовний пакет для потрібної нам версії і потрібної кодування тексту з цієї сторінки. У моєму випадку, це smf_1-1-10_russian-utf8.zip. Потрібно його розпакувати і скопіювати перебуває в ньому папки Themes в корінь нашого движка SMF, де вже присутня папка з аналогічною назвою. В процесі копіювання будуть додані потрібні файли російського перекладу в різні вкладені папки Themes (більше 150 штук).

    Основні налаштування форуму, що задаються при його встановленні

    Переходимо в браузер і в адресному рядку вводимо www.proekt.ru/forum, де під www.proekt.ru мається на увазі адреса вашого сайту. В результаті повинен початися перший крок установки движка SMF, на якому ви спочатку повинні ввести назву вашої конференції в полі «Forum name». Для включення російської мови в майстрі установки потрібно вибрати його у правому верхньому куті вікна. Я покажу налаштування параметрів при вибраному англійською мовою.

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Далі у порядку слідування налаштувань при встановленні:

    • Forum URL (адресу або на іншій сторінці форуму SMF) — в принципі, введеться автоматично, ну, якщо вже ні, то введіть http://proekt.ru/forum
    • Gzip Output (Gzip стиснення), Database Sessions (сесії в Базі Даних), UTF-8 Character Set (використовувати кодування UTF-8) — тут скрізь ставимо галочки
    • Allow Stat Collection (дозволити збирати статистику) — тут на свій смак обираєте, ставити чи ні галочку

    Налаштування бази даних для Simple Machines Forum

    Потім слідують налаштування бази даних при установці форуму — MySQL Server Settings (якщо у вас виникла проблема, де взяти ці дані, то можливо тут ви знайдете відповідь на це питання: Як створити нову базу даних та користувача за допомогою інструментів cPanel) :

    • MySQL server name (адресу сервера, де знаходиться база MySQL) — в принципі, стандартно, в 90 відсотках випадків це localhost. Якщо не знаєте, уточніть на вашому хостингу)
    • MySQL username (ім’я користувача бази даних) — введіть ім’я користувача для підключення до Бази Даних. Т. к. я хотів використовувати для установки SMF ту ж базу даних, що і для Joomla, то я відповідно ввів в цьому пункті ім’я користувача, якого створив при установці движка сайту.
    • MySQL password (пароль для доступу до бази) — думаю, тут зрозуміло. В моєму випадку пароль до database конференції такою ж, як і при установці Джумлы
    • MySQL database name (назва бази даних) — введіть ім’я, яке Ви хочете використовувати. Я ввів сюди ту ж назву бази, що використовується для Joomla. Якщо database відсутня, інсталятор форуму спробує створити її. Але деякі безкоштовні хостинги не дозволяють створювати більше 1-ї бази, так що введете назву вже існуючої.
    • MySQL table prefix (префікс таблиць) — тут нічого не міняйте.

    Тиснемо «Proceed». Наступний крок установки — це створення облікового запису адміністратора форуму.

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Придумуємо собі логін і пароль для входу в адмінку SMF, вводимо свій e-mail і ще раз вказуємо пароль для бази даних. Натискаємо Готово. У наступному вікні ставимо галочку і натискаємо по напису «your newly installed forum» для того, щоб потрапити на тільки що встановлений нами Simple Machines Forum. Після завершення установки потрібно обов’язково видалити файли install.php і install_1-1.sql, якщо вони не пішли автоматично.

    Як створити сайтЯк створити сайт

    Як ми бачимо, в нашому випадку, інтерфейс форуму буде англійською, але якщо б ми на першому етапі установки вибрали російську мову, то і СМФ відкрився б відразу російською. Як зробити російським движок вже після його встановлення, а також налаштувати взаємодія форуму з сайту на Joomla 1.5 з допомогою компонента JFusion, я розповім у другій частині посту.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу