Просуваємо бізнес-сайти

4673
  • Чому таке велике значення надається текстів?
  • Що не можна робити з текстами з точки зору сучасного СЕО
  • 7 доданків SEO успіху текстів на ваших сайтах
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Внутрішня оптимізація сайту є основоположним фактором ранжирування в пошукових системах.

    Що примітно, цей аспект досі не втратив своєї значимості і може зробити вирішальний вплив на потрапляння або непотрапляння вашого комерційного сайту в Топ Яндекса або Гугла по цікавлять вас пошуковим запитам. Ну, а одним з основних елементів внутрішнього SEO є саме робота з текстом, бо без нього про якийсь просуванні можна буде забути.

    Просуваємо бізнес-сайти

    Причому цей вид SEO оптимізації є по суті самим «білим» з точки зору пошуковиків, бо вони самі в своїх ліцензіях закликають нас (вебмайстрів) всебічно поліпшувати свій сайт і полегшувати їм задачу пошуку найкращих відповідей на поставлені користувачами питання.

    Як це зробити? Які тексти люблять пошуковики? Яка в них зараз повинна бути щільність ключових слів? Яка оптимальна довжина статті і скільки в ній повинно бути заголовків? На всі ці і багато інші питання ми спробуємо з вами відповісти у цій публікації і її продовження (не перемикайтеся).

    Чому таке велике значення надається контенту (текстів)?

    Контент (в загальному розумінні це насамперед тексти) є визначальним і превалюючим чинником в SEO просування. Чому? Тому що без нього ніякого просування і помислити неможливо. Сам по собі сайт, це всього лише каркас (стелаж для книг, в ролі яких виступає контент), який не має ніякої цінності ні для відвідувачів, ні для пошукових систем.

    Сайт повинен бути наповнений (ідеями, текстами, інструментами, зображення, відео) і тільки після цього він починає з себе представляти щось відмінне від порожнього місця і з’являється предмет для просування.

    Знову ж, чим грамотніше і продуманее буде ваш підхід до формування структури контенту і його змісту, тим легше буде такий сайт просувати. Напевно, ви вже зустрічалися з таким поняттям як семантичне ядро і розумієте, для чого Сеошники його збирають. Якщо не зустрічалися, то почитайте про семядро і підбір ключових слів в Яндексі, щоб зрозуміти суть даної стратегії, бо вона по-любому більш виграшна, ніж хаотичне метання з боку в сторони (хоча, кому як).

    Качественный контент для сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    Семантичне ядро, якщо говорити про нього в двох словах, дозволяє намітити зміст для майбутніх сторінок вашого сайту (або для коригування вже існуючих). Оптимальним буде варіант, коли одна сторінка буде вирішувати одну проблему користувача (проблема при цьому може формулюватися декількома схожими запитами).

    Також це дозволить приблизно зрозуміти структуру сайту — намітити розділи, навігацію і т. п. речі. Але по-любому, навіть якщо забити на «правильний підхід» — чим більше у вас буде якісного контенту на сайті, тим краще йтимуть справи:

  • Буде вище відвідуваність, ваш сайт буде видно в пошуку по більшому числу запитів і, швидше за все, вище будуть займані позиції сайтом, хоча б за рахунок великої кількості матеріалів з даної тематики
  • Якщо тексти будуть хорошими, тобто читабельними і не написаними спеціально для пошукових роботів, то краще буде і поведінкові фактори у вашого сайту (на їх поліпшення не доведеться витрачати гроші в різних сервісах типу Юзератора і йому подібних)
  • Якщо тексти будуть цікаві вашої цільової аудиторії, то може суттєво підвищитися і загальна конверсія вашого сайту за рахунок збільшення лояльності і довіри відвідувачів.
  • Але найголовніше — контент на сайті повинен бути (взагалі). Я маю на увазі текст, бо пошукові системи, як і раніше ранжирують сторінки в інтернеті на основі аналізу їх текстової складової. Якщо ви викладете на сотнях вебстраницах відскановані сторінки будь-якого паперового документа (книги, каталогу, прайса тощо), то пошуковики сприймуть їх саме як картинки (розпізнавання та облік тексту на зображеннях знаходиться у них поки що тільки в зародковому стані, та й то використовується воно тільки сервіси пошуку по картинках, а не в спільному пошуку).

    Три-п’ять сторінок з текстом в індексі пошукових систем — це ще не контент. Контенту повинно бути багато. Чому? У вибраній вами ніші існує маса питань, які зазвичай задають користувачі (саме для їх виявлення і потрібен інструмент Яндекса під назвою Вордстат, про роботу з яким ви можете почитати за наведеною трохи вище лінком). В ідеалі ваш сайт повинен відповідати на всі з них або хоча б на основні. Тоді з ранжируванням справа йде значно краще.

    Яндекс вордстатПросуваємо бізнес-сайти

    Ці самі користувачі, які визначають питання в Яндексі і Гуглі, є вашими потенційними клієнтами. А як можна відповісти на їхні запитання? Напевно, запропонувати їм текст. Причому він повинен бути заточений під інтереси користувача, а не під пошукові системи (без переспама, зі змістом, зі структурою, з хорошим викладом і одночасно стимулює до конверсійним дії на вашому сайті — замовлення, відправка запиту, звернення до калькулятору чого-небудь тощо). Іншими словами, він повинен відповідати потребам вашої цільової аудиторії.

    Що не можна робити з текстами з точки зору сучасного СЕО

    Отже, контент повинен бути обов’язково, але далеко не кожен текст буде відповідати тим вимогам, що пред’являють до нього пошукові системи і користувачі. Чого не повинно бути в текстах на ваших сайтах задля уникнення проблем з SEO просуванням?

  • Ні в якому разі не можна робити те, що дуже добре працювало ще якийсь десяток років тому — виділяти всі ключові слова в тексті жирним (або якусь їх частину). Це явно виражене бажання сподобатися пошуковикам (вони зараз за такі викрутаси пессимизируют і накладають фільтри) призводить до того, що текст стає важко сприймається. Іноді це виділення роблять копірайтери написали текст, щоб показати свою роботу «обличчям», а власники сайтів їх так і переносять, не потрудившись зняти виділення.

    Выделять ключевые слова в текстеПросуваємо бізнес-сайти
    Виділяти жирним (або яким-небудь іншим способом, наприклад, кольором або підкресленням) варто тільки те, що потрібно за змістом — основні і важливі фрагменти тексту, на яких ви хотіли б зробити акцент. Завдяки цьому читач легко зможе зорієнтуватися у статті і швидко засвоювати інформацію. Тобто виділяти можна і навіть потрібно, але ні в якому разі без прив’язки до ключів, а саме для зручності сприйняття.

  • Зараз неприпустимий і небажаний переспам ключовими словами (типовим прикладом може служити накладений на мій блог фільтр Яндекса за переоптімізацію). Часте вживання ключів робить текст складно сприймається, що само по собі призводить до погіршення поведінкових факторів, а у важких випадках до потрапляння під фільтр пошукових системах.

    Плотность вхождения ключевых словПросуваємо бізнес-сайти
    Зараз нормою можна вважати від одного до трьох примірників ключового слова на дві-три тисячі знаків тексту. Головне, щоб вміст залишався при цьому легко читаним. Точне входження ключів можна перефразувати (використовувати в інших словоформах), бо текст в першу чергу повинен виглядати природним (пошуковики запросто виявляють відхилення). Перевірити частоту використання різних слів на вашій сторінці можна, наприклад, в цьому сервісі.

  • Можуть нашкодити вашому сайту і безглузді тексти:
  • Написані виключно для пошукових систем, нехай там і витримується потрібна щільність ключових слів і немає їх виділення жирним. Приклади ви можете подивитися на якомусь дорвее (дуже схоже на автоматичний переклад з іншої мови).
  • Також не допоможуть вам і тексти від мало розбираються в темі і погано викладають свої недолугі думки «SEO копірайтерів». Зрозуміти сенс багатьох з цих «шедеврів» просто не можливо, не зламавши при цьому голову. Неузгодженість фраз один з одним дуже легко розпізнається алгоритмів пошуковиків, такі сторінки легко ними відсіваються.
  • Матеріали, написані з правильною частотністю ключів і гарним стилем викладу, але з підвищеною «водністю» (витриманий потрібний обсяг, але зовсім немає суті), теж дуже погано сприймаються пошуковими системами і відвідувачами вашого сайту.
  • Як би банально це не звучало, але писати потрібно грамотно (з точки зору орфографії та пунктуації), або наймати людину, яка буде редагувати наявні на вашому ресурсі тексти. Чому?
  • По-перше, у пошуку є алгоритми, що дозволяють оцінювати сторінки з точки зору орфографії і, напевно, є поріг кількості помилок, після якого ваші веб-сторінки вже добре ранжируватися не будуть. Крім цього існують асесори (працівники пошуковиків), які візуально оцінюють сайти і звертають увагу на граматику.
  • По-друге, багато користувачів (ваші потенційні клієнти втратять до вашого ресурсу довіру після виявлення декількох ляпів. З-за банальних помилок у текстах ви можете втрачати клієнтів і терпіти збитки.
  • Не унікальний контент (скопійований з інших ресурсів або отриманий яким-небудь іншим способом) теж не принесе бажаних дивідендів. На жаль, навіть спочатку унікальний контент може перестати бути таким у силу його тиражування в інтернеті (просто крадіжок). Як з цим боротися, ми вже намагалися міркувати в статтях про захист текстів від копіювання та перевірку на плагіат, але думаю, що ще повернемося до цієї теми і нових рішень, які можуть допомогти в цій «вічної боротьби».
  • Ще одна річ, якої багато нехтують — форматування вмісту. Що це таке? Ну, звичайне розбиваються на підрозділи з допомогою заголовків різного рівня і абзаців, додавання нумерованих або маркованих списків, виділення фрагментів (в тому числі і кольором), використання посилань, додавання зображень, а також при необхідності таблиць і форм.

    seo форматирование контентаПросуваємо бізнес-сайти
    Все це робить текст набагато більш читабельним, і з точки зору пошуковиків це теж йде сайту на користь (серйозно покращують поведінкові фактори). Форматування, наприклад, створює з того, що раніше називали «простирадлами», хороший і зручний для читання матеріал. Особливо важливі заголовки, бо вони дозволяють відвідувачеві швидко прийняти рішення — читати текст чи ні. Якщо їх не буде, то буде велика ймовірність відмови від подальшого читання.

  • Зараз не існує якогось ліміту на довжину текстів, т. е. немає вже такого поняття, як оптимальна кількість символів для однієї статті. Як ви могли переконатися, те, що раніше називали «простирадлами», може чудово сприйматися читачам і прийматися на «ура» за рахунок хорошого форматування і таланту копірайтера, який його написав. Головне, щоб статтю читали (або хоча б переглядали) від початку і до кінця.

    Тому на цьому зациклювати не варто. Якщо огляд якогось складного товару (наприклад, автомобіля) вимагає великого обсягу, то головним завданням написання цікавої статті (нехай і на п’ятнадцять тисяч знаків), яка буде добре ранжувати за рахунок хороших поведінкових характеристик. У той же час, якщо товар або послуга не вимагає складного і великого за обсягами опису, то і двох тисяч знаків написаних по справі буде достатньо.

  • Шрифты в тексте сайтаПросуваємо бізнес-сайти

    З приводу шрифтів, якими будуть набрані статті на вашому сайті, якихось особливих рекомендацій немає. Хіба що тільки він повинен бути читабельним, як і повинно бути розумним співвідношення контрасту між кольорами шрифту і фону, на якому відображається сторінка (думаю, що писати жовтим по яскраво-лілового не варто).

    Знову ж слід враховувати можливості вашої цільової аудиторії. Наприклад, якщо вона розрахована на людей старшого віку, то більш великий шрифт стане вашою конкурентною перевагою. Можна також додати можливість вибору розміру шрифту для різних користувачів.

  • Ви можете заперечити і привести приклади сайтів, де є виділення жирним ключових слів, або переспам, або ще щось з наведеного вище списку, і при цьому дані ресурси продовжують висіти в Топі. Варто починати сумніватися? Зовсім ні.

    Просто є таке поняття як траст або авторитет сайту (нехай і неофіційний), яке іноді має переважаюче значення в ранжируванні, ніж поточна формула матрікснета (самообучающегося алгоритму ранжирування сайтів в Яндексі).

    Однак, це зовсім не означає, що так буде завжди. Такі винятки з правил властиві старим сайтів давно стоїть в Топі, але існують вони до пори до часу (якщо на них довго і наполегливо «стукати», то процес випадіння прискориться). Новачкові в такі «виключення» ніяк потрапити не вдасться.

    7 доданків SEO успіху текстів на ваших сайтах

  • Хотілося б ще додати до наведеного вище списку. Найчастіше пошукові запити, що вводяться користувачами Яндекса і Гугла, з точки зору російської мови звучать неправильно («купити камін Москва») і вживати їх у цьому випадку у вигляді точного входження не варто, бо це сильно підвищить неприродність тексту. Загалом, потрібно строго слідувати вимогам російської мови, а не SEO.
  • Краще уникати різних лінгвістичних прийомів, які дозволяють на початку матеріалу перерахувати всі пошукові запити, під які він заточений. Пошуковики це справа досить швидко просікають і можуть при несприятливих обставинах покарати.
  • Я в своїх текстах можу починати абзаци з вступних слів, бо мені не треба конкурувати у видачі з тисячами інших сайтів, які намагаються зайняти моє місце в Топі по «грошового» ключового питання. Мені в цьому плані простіше. А ось власникам комерційних сайтів такого робити не слід. Починати абзаци треба з суті і намагатися підтримувати «мінімальну водність» всього тексту, щоб було якомога більше осмисленого змісту на одиницю площі.

    Знову ж таки в силу зниження водності, що наводяться в тексті факти краще не надавати складні форми з масою зайвих слів, які мало того, що розбавляють суть, але і у читача викликають якусь «втома». Просто описуйте факт мінімальним числом слів з максимальною кількістю заставленого сенсу. Іншими словами, текст повинен бути оптимізований в буквальному сенсі цього слова, тобто містити в собі якомога більше смислового навантаження при мінімальній кількості знаків.

    Просуваємо бізнес-сайтиПросуваємо бізнес-сайти

    Потрібно розуміти, що в інтернеті насправді тексти не читають — їх переглядають, чіпляючись оком за окремі його фрагменти. Якщо ви, як поважаючий себе графоман, зробите пару перших абзаців вступними (про те, як космічні кораблі борознять…), то зачепитись не буде за що.

    Відвідувач піде, так і не дійшовши до опису того, що ви хотіли йому сказати на цій сторінці та чим хотіли його зацікавити. Загалом, в третій раз вже закликаю — геть «воду», як всередині абзаців, так у вигляді повністю «водних» (вступних) параграфів.

  • Трохи вище ми говорили, що у ваших текстових матеріалах повинні обов’язково бути заголовки. Будь-який текст без заголовка сприймається дуже погано. Крім цього заголовок статті має бути добре видно , його не можна було б при цьому сплутати з чимось ще (рекомендується використовувати інший шрифт і більший розмір, відокремлювати від основного тексту пропуском рядків).

    Справа в тому, що за них в першу чергу чіпляється погляд читача, тому заголовки не повинні мати місце бути, але і зобов’язані бути як мінімум зрозумілими і як максимум — продають, бо їм приділяється до трьох чвертей усього уваги ваших потенційних покупців. Без добре видимого заголовка відвідувачеві доведеться вчитуватися у весь матеріал, щоб зрозуміти, що саме йому пропонують, а на такий подвиг готові далеко не всі.

    Использование заголовков в seo текстеПросуваємо бізнес-сайти

    З точки зору SEO, основний заголовок повинен бути один і оформляється він в коді тегів H1. Підзаголовків може бути декілька і вони вже оформляються тегами H2 (підзаголовки першого рівня вкладеності), H3 (подзалоголовки другого рівня) і так далі, якщо стаття досить об’ємна і вимагає великої кількості вкладених підзаголовків. Мова Html дозволяє задавати аж шість рівнів заголовків від H1 до H6.

    Всі вони (H1-H6) повинні бути різними за розміром шрифту, щоб наочно відображати структуру документа. Не можна всі підзаголовки пхати в H1, а вже засобами стильової розмітки (CSS) задавати їм різний розмір шрифту. H1 повинен використовуватися тільки один раз на веб-сторінці, а всі інші (H2-H6) можуть використовуватися стільки разів, скільки вимагає логіка побудови даного веб-документа немає такого поняття, як оптимальна кількість підзаголовків). H2 може йти відразу після H1 (без поділу текстом), так само як і H3 може йти відразу після H2, якщо так підказує логіка побудови документа.

    На сторінках акцій, сторінках наданих послуг, у картках товарів і в деяких інших випадках можна і потрібно використовувати продають заголовки, які будуть спонукати відвідувача до скоєння конверсійного дії (замовлення, додавання в корзину, дзвінку, заповнення форми тощо). Правда сама по собі написання продає заголовка є не простим завданням і думаю, що про це варто поговорити в окремій публікації (не забувайте підписуватися на розсилку, щоб не пропустити цікаву статтю).

    Ключові слова в заголовку вітаються, але вони не повинні бути неприродним вкрапленням і вже тим більше варто утриматися від їх банального перерахування.

  • З приводу розміру, форматування та ключових слів. Так як користувачі в інтернеті тексти не читають, а саме переглядають, то їх слід робити значно коротший (в рази) того, що ви використовуєте в якихось паперових варіантах (проспектах, каталогах) — вони повинні відображати тільки основну суть. Вашим кредо (що це?) повинні стати простота і грамотність викладу, щоб тексти легко читалися представниками вашої цільової аудиторії.

    форматирование текстов контентаПросуваємо бізнес-сайти

    При цьому використовувати форматування варто з розумом, щоб кожен абзац містив закінчену думку, а чи не мало місце бути «тупе» розбиття на рівні (красиві) блоки. Якщо у вас вийшло в результаті більше трьох абзаців, то буде розумним почати використовувати підзаголовки.

    Дуже добре на сприйняття інформації впливають списки (не важливо, марковані UL або нумеровані OL — з допомогою CSS властивості list-style можна запросто з одних зробити інші). Особисто я їх використовую в своїх статтях досить часто (може бути навіть занадто).

    Також важливою умовою успіху тексту в плані SEO оптимізації є наявність в ньому ключових слів, за якими ви плануєте отримувати трафік з пошукових систем. Пошуковикам потрібно показати про що ця стаття, але в теж час утримайтеся від багаторазових повторів ключів. Це працювало колись давно, а зараз за це по голівці не погладять (від одного до трьох ключевіков на дві-три тисячі знаків — це зараз вважається допустимою нормою).

  • Незважаючи на те, що я говорив вище про обсяги матеріалів, можна сказати, що довгі та дуже довгі тексти на комерційних сайтах, як правило, не читають. Особливо якщо вони погано отформотированы. Існують оптимальні розміри з точки зору підвищення ймовірності прочитання і надання всієї необхідної інформації — дві-три тисячі знаків. Але це саме параметри, виведені на основі юзабіліті (зручність сприйняття), а не з точки зору SEO.

    seo и длинные текстыПросуваємо бізнес-сайти

    Природно, що це не панацея, а просто статистика. Якщо ви пишіть огляд на кілька десятків тисяч знаків і його читають, обговорюють і додають в закладки, то це просто здорово і чудово (так тримати).

    Крім оглядів прикладом можуть служити багато посадочні (продають) сторінки (landing page), на які різними способами залучають трафік. Вони можуть бути ще більшого обсягу (докладний опис, відгуки), але у них при цьому відмінні поведінкові характеристики, а отже в даній ніші, що потрібно діяти саме так і саме такі обсяги текстів є оптимальними.

    Як бачите, тут мають місце бути якісь умовності і відносності, але все одно комерційних сайтів слід зменшувати викладаються в мережу обсяги (без втрати якості і змісту) в порівнянні з тим, що друкується (або друкувалося б) в паперовому вигляді, бо в інтернеті йде зовсім інше сприйняття інформації (повний варіант книги не розважальної тематики в мережі навряд чи хтось осилить, а ось стислий у кілька разів формат, відображає лише одну суть, може мати успіх — див. як це реалізовано в Вікіпедії).

  • Більш детально питання структурування та форматування тексту ми розглянемо у другій частині статті.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу