Занурюємося в інфобізнес

2585
  • Як вибирати найбільш дохідні партнерські програми?
  • Як окреслити цільову аудиторію для партнерки?
  • Розширення числа запитів для просування партнерки
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу почати більш щільний і предметна розмова про заробіток на партнерських програмах. Насправді це дуже широкий пласт, бо партнерські програми бувають абсолютно різноманітними.

    Наприклад, при розповіді про агрегатор партнерок Адмитад ми в основному згадували програми по продажу товарів і послуг. Крім цього, багато онлайн-сервіси мають свої власні партнерки, за якими вони виплачують відсоток від заробітку залучених вами клієнтів (про них я розповідав у статті про заробіток на партнерках).

    Занурюємося в інфобізнес

    Ну, а сьогодні я хочу поговорити про заробіток на партнерських програмах інфопродуктов. Їх безліч (наприклад, Глопарт), і основною їх рисою є досить високий відсоток, який вам готові виплачувати власники цих самих інфопродуктів (навчальних курсів у просторіччя) за кожну зроблену продаж. З багатьох галузей знань і умінь альтернативи авторських курсів може і не бути. До того ж, багатьох приваблює можливість отримати знання, не виходячи з дому. Загалом, ринок інфопродуктів продовжує активно рости і на цьому можна непогано заробити.

    Ідеальним варіантом, напевно, було б випустити свій власний інфопродукт і почати його активно розкручувати, в тому числі і з допомогою відкриття партнерської програми з його продажу. До речі, збираюся почати писати цикл статей по інфобізнес (курси, коучинги, тренінги), включаючи і опис робочих способів збільшення продажів і доходів (підписуйтесь на розсилку, щоб не втратити свою вигоду). Ну, а якщо свого інфопродукта у вас немає, то тут на допомогу прийдуть партнерські програми, про нюанси роботи з якими ми і будемо сьогодні говорити.

    Як вибирати найбільш дохідні партнерські програми?

    Що таке партнерські програми взагалі? Тут все досить просто. Уявіть, що є послуга (фізична, або віртуальна — наприклад, платний онлайн-сервіс або програма) чи товар (реальний або віртуальний у вигляді навчального курсу, коучингу, тренінгу, або електронної книги), які потрібно продати. Як це зробити?

  • По-перше, автор може розраховувати тільки на свої сили і кошти — почати його розкручувати, розміщувати контекстну рекламу, задіяти соціальні мережі, збирати базу передплатників і т. п. В цьому випадку автор не буде ні з ким ділитися, а весь прибуток покладе собі в кишеню (заплативши податки, природно). Але обсяги продажу його товару або послуги будуть визначатися тільки його талантом, працелюбністю та розміром гаманця.
  • По-друге, можна істотно збільшити дохід з продажів, просто переставши бути жадібним і дати заробляти на своєму продукті (товарі, послузі, інфопродукті, онлайн-сервісі, програмі) всім бажаючим. Для цього і використовується партнерська програма. У ній визначаються умови, на яких ви (партнер) погоджуєтесь продавати товар або послугу. Це можуть бути відсотки від вартості, або фіксована плата за здійснення конверсійної дії. Але як власник дізнається, що дана продаж зробили саме ви?

    Для цього використовуються спеціальні унікальні реферальні посилання, які і працюють при просуванні продукту. Всі переходи по ній будуть враховані в партнерській програмі, і в разі вчинення конверсійного дії (продажу, замовлення, заповнення форми) ви отримуєте належну оплату. Правда, все залежить від чесності автора партнерки, але «правильний» власник буде намагатися грати чесно (якщо розраховує на розвиток і підтримку свого бізнесу).

    У разі партнерських програм з продажу інфопродуктів, про яких ми сьогодні і будемо говорити, за продаж курсу зазвичай виплачують відсоток від його вартості. Причому цей відсоток досить високий — від третини до половини вартості продукту, що робить цей вид заробітку досить привабливим. Ну, а для власника партнерки — це додаткові продажу, заради яких він «палець об палець не вдарив», що теж приємно, хоча і доводиться ділитися частиною прибутку. Але краще дві третини або половина вартості, ніж взагалі нічого.

  • В принципі, ідеально було б створити свій власний інфопродукт і прикрутити до нього партнерку. Якщо надумаєте цим займатися, то раджу звернути увагу на систему JustClick, що включає в себе повний набір інструментів (партнерку, магазин, сервіс e-mail розсилок тощо). Якщо ж таких сил ви в собі не спостерігаєте, то залишається продавати чужі продукти.

    Одним з найважливіших моментів, який може стати визначальним в успішності цього заходу, є процес вибору партнерської програми (або декількох програм), з якими ви будете працювати. Вибір насправді величезний, бо люди відчувають певний вакуум в своїх знаннях і намагаються їх якимось чином заповнити. Вони шукають відповіді в мережі і досить часто виходять на різні инфопродукты, що обіцяють їм дати знання, яких бракує.

    Ринок цей широкий і потрібно спочатку вибрати хороший продукт, який можна успішно продавати. Постає питання: як це зробити? Власне, простого і очевидного рецепту немає, бери ось «це» і крути — не спрацює, бо різко підвищиться конкуренція і ви мало що зможете заробити. Шукати і оцінювати доведеться вам самим, але я можу дати кілька порад, спираючись на які ви можете зробити усвідомлений вибір, а не покладатися на інтуїцію або випадок.

  • В першу чергу слід оцінити автора даного курсу і скласти хоча б загальне уявлення про якість наданих матеріалів. На самих «продажниках» (сторінках, де описується інфопродукт і пропонується його купити, натиснувши на кнопку) можна подивитися ту інформацію, яку автор вирішив повідомити про себе (дипломи, сертифікати, досягнення учнів тощо). Ви повинні повірити в спроможність автора, інакше і користувачі, які залучаються вами по партнерці, в нього не повірять.

    Якість навчального курсу ви можете оцінити або на власному досвіді (купивши його або отримавши від автора за домовленістю на пробу), або опосередковано скласти про нього думку все того ж продажнику (подивитися скріншоти уроків, демо-матеріали, оцінивши якість оформлення і подачі) або зробити висновки, спираючись на відгуки розміщені на сторонніх ресурсах, де цей інфопродукт обговорюється або описується.

  • Навчальний курс, який ви будете продавати, має бути затребуваний аудиторією рунета, інакше на нього не буде попиту, не буде достатньої кількості продажів. Як можна оцінити затребуваність інфопродукта, а точніше тієї тематики, до якої він відноситься? Досить просто. Нам знову ж таки допоможе наш незамінний Вордстат Яндекса.

    За допомогою одного-двох слів ви визначаєте тематику продукту, з партнерською програмою якого хочете почати працювати. Вводьте їх у Вордстат і дивіться на цифирьки. Тут не потрібно укладати запит в лапки або ж ставити перед словами окличні знаки (це спеціальні оператори Вордстата, про які можна прочитати за наведеною трохи вище посиланню), бо нам важлива загальна частотність запитів, які містять дану фразу.

    Занурюємося в інфобізнесЗанурюємося в інфобізнес

    Якщо ви вперше «крутите» партнерки інфопродуктів, то краще брати такі тематики, де цифри статистики запитів перевищують двадцять-тридцять тисяч в місяць. При менших цифрах новачкам досить важко буде працювати з такими партнерськими програмами.

  • Також слід звернути увагу на рівень конкуренції в даній тематиці. Побічно його можна оцінити по кількості відповідей, яке пропонує пошукова система при введення даного запиту. Яндекс останнім часом поміняв дизайн видачі і я цих цифирек не знайшов, але в Google вони як і раніше на місці:

    Занурюємося в інфобізнесЗанурюємося в інфобізнес

    Загалом, високий рівень конкуренції говорить про те, що ви, швидше за все, не даремно будете витрачати свій час на розкрутку цієї партнерки, бо гроші там є. Звичайно ж, просуватися буде трохи складніше, але не так, щоб вже зовсім неможливо.

  • Напевно, не варто зв’язуватися з партнерками, які вам не імпонують. Наприклад, мені неприємно крутити продукти, які побудовані на обмані (двадцять п’ятий кадр, схуднення за тиждень тощо).
  • Ще одним важливим аспектом, що впливає на успішні продажі вибраного вами курсу, може бути «наявність його в паблике», тобто на ресурсах, де поширюються піратські версії платних продуктів. І тут навіть важливо не саме по собі наявність (рано і пізно практично будь інфопродукт витікає в паблік), а те, як багато посилань на різні торренти ви побачите в Топ-10 видачі Яндекса або Гугла при введенні назви даного відеокурсу. Бажано, щоб в Топі цих посилань взагалі не було або вони хоча б не маячили на верхніх позиціях (першому екрані).

    Користувачі інтернету усе більше підвищують свою грамотність особливо в області «де б що-небудь дістати на халявку» і тому можуть перевіряти наявність інфопродукта з вашої партнерки на предмет наявності в безкоштовному доступі. Доставка по країні дуже часто здійснюється післяплатою, а значить у замовив його покупця буде ще купа часу на те, щоб передумати, знайшовши даний продукт в публічному доступі.

  • Існують різні способи розкрутки партнерської програми. Деякі з способів вимагають наявність рекламних матеріалів (як правило, це банери), які можна розміщувати на своїх чи чужих сайтах (у мене на блозі іноді теж розміщують банери з партнерок). Бажано буде подивитися наявність цих матеріалів на сайті партнерської програми вибраного вами інфопродукта.
  • Також важливим є питання вартості курсу і тих відсотках, що автор інфопродукта готовий платити. Якщо вартість курсу або відсотки, які відраховуються вам з продажів, будуть занадто малими, то ви не зможете відбивати гроші, вкладені в рекламу (зазвичай, партнерки крутять в системах контекстної реклами, соціалках та інших системах арбітражу трафіку, хоча можливі схеми використання свого розкрученого сайту або розміщення медійної реклами на тематичних проектах).

    Комісійні відрахування, на мій погляд, повинні бути не менше 30% від вартості продукту, і бажано, щоб з ростом продажів цей відсоток збільшувався (може бути це вже передбачено спочатку, або ви самі можете вийти з цією пропозицією до автора самостійно).

  • Є універсальні тематики, які можуть гарантувати вам продажі, бо в них, незважаючи на велику кількість пропозицію, спостерігається величезний попит:
  • Заробіток в інтернеті та інші способи добування грошей без занудного відвідування офісу по вісім годин п’ять разів на тиждень.
  • Все, що стосується здоров’я та з ним пов’язаного (схуднення, фітнес тощо)
  • Курси за захопленнями та інтересами (фото, відео, рукоділля, ремонт, будівництво, сад/город, навчання гри на гітарі тощо)
  • Діти і тварини (як виховувати дитину, дресирувати собаку тощо)
  • Як окреслити цільову аудиторію для обраної партнерки?

    Однак, на виборі відповідної за всіма показниками партнерці процес не закінчується. Точніше, не закінчується процес аналізу, який допоможе вам не витрачати даремно кошти, а «бити відразу і напевно». Що для цього потрібно?

    Як не банально і нудно це б не звучало, але знову доведеться виявляти потенційну цільову аудиторію, якій буде цікавий даний інфопродукт (його тематика) до такої міри, що вони захочуть придбати. Без цього нікуди (і при створенні кампанії в Директе ми говорили за цільову аудиторію, і про розгляді Адвордса, і при загальному розгляді методів розкрутки комерційного сайту знову ж мова йшла про це). Але зараз ми поговоримо про конкретні способи збору даної інформації, а не про теоретичних дослідженнях.

    Вам потрібно буде зрозуміти, для кого призначений просувний вами продукт? Тобто скласти уявлення про конкретних людей, кому даний навчальний курс може бути цікавий. Самий очевидний спосіб для вирішення цієї задачі, який приходить в голову — це вивчення аудиторії форумів з тієї ж тематики, що і просувається партнерська програма (інфопродукт).

    Ви вже, напевно, продумали пул запитів, за якими плануєте залучати користувачів на ефективну сторінку обраного курсу. Ну або хоча б основні ключі, що характеризують дану тематику, підібрали. Тепер ви можете ввести їх по черзі в пошуковий рядок Яндекса або Гугла, додавши слово «форум». Трохи полазивши видачу ви знайдете, по всій видимості, не один тематичний форум, де тусується ваша потенційно цільову аудиторію.

    Занурюємося в інфобізнесЗанурюємося в інфобізнес

    Почитайте тематичні гілки і ви побачите, якою мовою вони спілкуються, що їм цікаво і багато іншого. А також уважно вивчіть профілі користувачів. Зрозуміло, що не всі вони будуть повністю заповнені, але витративши якийсь час ви зможете скласти уявлення про їх вік, місце проживання, професії, інтереси і т. п.

    Також буде корисно пошукати і тематичні блоги, де має місце бути реєстрація, а значить і можливість переглянути профіль. Напевно, і тематичні групи в соціальних мережах непогано можуть підійти для вирішення даної задачі — складання портрета потенційного покупця даного інфопродукта (цільового користувача).

    А за якими критеріями слід оцінювати потенційну цільову аудиторію? Давайте подивимося:

  • Підлога — досить багато партнерських програм, які має сенс просувати або тільки для чоловіків, або тільки для жінок (схуднення, омолодження тощо). Висновки про це можна зробити, лише вивчивши цільову аудиторію даного інфопродукта описаним вище способом.
  • Вік — теж дуже важливий фактор для таргетування, що дає змогу відсікти не цільову аудиторію за віковим показником (курси по танцям будуть мало цікаві літнім людям тощо).
  • Професія, інтереси і спосіб життя — іноді корисно знати цю інформацію
  • Місце проживання — деякі инфопродукты можна орієнтувати або на міське, або на сільське населення
  • Рівень доходу — користувачі з низьким доходом важче будуть залучатися (у них мало коштів і, швидше за все, мало часу, які вони можуть не захотіти витрачати на навчання), що може знизити конверсію
  • Буває також важливо з’ясувати, чого боїться цільова аудиторія даного інфопродукта (набрати вагу, виглядати старою або недоладної, упустити шанс заробляти більше, захворіти і т. д.)
  • Після проведеного аналізу профілів користувачів тематичних форумів, блогів і груп у соцмережах у вас повинна скластися картинка вашого потенційного клієнта, з яким ви будете робити комерційну пропозицію (Купи! Адже це прям те, що тобі треба), а він при цьому навряд чи зміг встояти і відмовитися.

    Потрібно спробувати поставити себе на місце потенційного клієнта (влізти в його шкуру) і зрозуміти не тільки хто він такий, але і розділити з ним усі сподівання і надії. Якщо цього не зробити, то безліч сил і засобів, спрямованих на розкрутку партнерки, будуть витрачені даремно, і прибутковість даного підприємства буде істотно нижче можливого.

    Якщо цільова аудиторія для вашого продукту досить широка (наприклад, в тематиці заробітку в інтернеті), то потрібно буде скласти опис для кількох «ідеальних клієнтів», які можуть ставитися до різного статтю, віком, інтересам і т. д. тобто все одно не узагальнювати, а деталізувати, але вже у вигляді декількох типових прикладів. Сподіваюся зрозуміло пояснив, а то перечитав і взяли сумніви.

    Розширення числа запитів для реклами обраної партнерки

    Доцільно розширити число запитів, за якими ви будете рекламувати вибраний інфопродукт (в SEO це називається збором семантичного ядра). В принципі, залучати трафік на партнерку можна різними способами, але найбільш часто це роблять з використанням Яндекс Діректа (або його аналога від Гугла).

    Очевидні запити, які відразу ж вам приходять в голову при погляді на даний навчальний курс, можна буде доповнити різними способами:

  • Можна більш уважно вивчити ефективну сторінку інфопродукта і подивитися, які там ще використовуються фрази для позначення порушеної в цьому інфопродукті тематики. Зібрані таким чином фрази потім можна буде перевірити на частоту їх вживання користувачами пошукових системі (наприклад, в Яндекс Вордстаті)
  • На тих же самих тематичних форумах, блогах і групах соціальних мереж, де ми збирали «портрет цільової аудиторії» для даного інфопродукта, теж можна буде зібрати чимало придатних для рекламної кампанії в Директе (або Адсенс) фраз (ключових слів), які мають пряме відношення до даної партнерці (намітити можливі цільові напрямки просування).
  • Ну і, нарешті, сам Яндекс Вордстат допоможе нам у цій нелегкій справі. По-перше, у лівій колонці можна знайти масу варіантів фраз, поставивши, наприклад, одне з ключових слів (докладніше про роботу з цим інструментом читайте в статті про збірку семядра). Але нам також буде корисна і права колонка Вордастата, де Яндекс надає список асоціативних запитів, які користувачі вводили разом з тією фразою, за якою ви переглядаєте статистику. Там теж, напевно, буде, чим поживитися.
    Занурюємося в інфобізнесЗанурюємося в інфобізнес
  • Таким чином, можна відійти від шаблону» і знайти ряд очевидних, але разом з тим популярних і безпосередньо відносяться до тематики обраної вами партнерської програми запитів, якими знехтували чи не змогли побачити ваші конкуренти. У цьому випадку ви за рахунок низької конкуренції зможете при відносно невеликих вкладеннях зібрати досить-таки багато продажу і істотно підвищити конверсію всього комерційного підприємства.

    Правда, слід розділяти цільові запити, які безпосередньо мають відношення до тематики інфопродукта, а також запити з суміжних тематик, які теж можуть бути вам корисні, але вже в меншій мірі. Зазвичай спочатку збирається пул цільових запитів (ключових слів) і на їх основі створюються рекламні кампанії, а вже потім для її розширення можна буде додавати запити з суміжних областей (коли вже схема почне ефективно працювати, але потрібно її трохи масштабувати в напрямку збільшення обороту коштів).

    Наприклад, для тематики «інфобізнес» цільовими будуть також і запити «заробіток в інтернеті», «додатковий дохід в інтернеті» і т. д. Для тематики «східні танці» цільовими будуть «арабські танці», «танці живота» і т. п. А от прикладом запитів із суміжних областей може служити фраза «плоский живіт», бо це один із результатів, до якого прагне потенційний покупець цього курсу, але все ж прямого відношення до танців ця фраза не має.

    На сьогодні все. У наступній статті поговоримо про сторінки-прокладки, які дозволять при належному до них підході істотно підвищити конверсію, тобто збільшити частку користувачів, що купили рекламований вами інфопродукт при тих же самих витратах на їх залучення. Сподіваюся, що буде цікаво. Спасибі.

    Продовження >>> (Тут можна підписатися на поштову розсилку з анонсами нових статей)

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу