Використовуємо контекст

3602
  • Налаштування облікового запису Google AdWords
  • Автоматична відмітка Урлов в Адводсе (GCLID)
  • Компонувальник UTM
  • У чому секрет успішної роботи з Гугл Адвордсом?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Продовжуємо вивчення основ ефективної роботи з системою контекстної реклами Google AdWords. Трохи раніше ми з вами вже встигли познайомитися з наступними перипетіями цього нелегкого в освоєнні, але ефективного віддачі справи:

  • У першій статті ми розібрали принципи роботи Google AdWords і схему організації облікового запису (що це?). А також поговорили про складові частини оголошень, їх CTR і створили свою першу рекламну кампанію (для показу оголошень у пошуковій системі).
  • У другій статті ми попрацювали з інструментом для підбору ключових слів в Google AdWord, а ще познайомилися з поняттям груп оголошень (в Директе вони не використовуються), ну і пройшлися по всім етапам створення ефективного оголошення.
  • У третій статті ми закінчили вивчати інструмент добору ключових слів і повністю зосередилися на створенні кампанії для показу оголошень в медійній мережі (КМС — сайти додані в Адсенс).
  • Четверту статтю ми присвятили роботі з планувальником КМС і створення графічних оголошень в Гугл Адвордсе для показу в медійній мережі.
  • Використовуємо контекст

    Сьогодні ж ми пробіжимося по налаштувань нашого аккаунта в Адвордсе, активуємо автоматичне формування позначок за методом GCLID, а також познайомимося з компановщиком UTM, який дозволяє в ручному режимі додавати мітки до цільових Урлам (посиланнями) ваших оголошень. Подивимося навіщо все це потрібно, а також навіщо потрібно пов’язувати свій аккаунт з вашими ж акками в Аналитиксе та інструментах для вебмайстрів від Гугла. Ну і в кінці публікації розглянемо декілька базових принципів, які при належному підході дозволять вам вичавити з контекстної реклами максимум користі при мінімумі вкладень. Сподіваюся, що буде цікаво.

    Налаштування облікового запису Google AdWords

    Дані налаштування ховаються в випадаючому меню кнопки у вигляді шестерні, яку ви без праці знайдете у верхньому правому куті будь-якої сторінки вашого аккаунта в Адвордсе.

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    Відкриється основне вікно налаштувань. Встановлений там мова впливає на інтерфейс вашого аккаунта, а завдання вірного часового поясу необхідно для правильного відображення звітності. Але саме важливе криється в області «Відстеження». За замовчуванням цей механізм відключений, але ми можемо це змінити натиснувши на кнопку «Змінити» і поставивши галочку в полі «Автоматична відмітка цільових URL»:

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    Після цього потрібно буде скористатися кнопкою «Зберегти зміни». Що ж це ми таке зробили? Трохи нижче поясню для чого нам ця настройка облікового запису, вам може знадобитися.

    На що ще варто звернути увагу в налаштуваннях облікового запису Google AdWords? На цій же сторінці трохи нижче ви зможете анулювати свій аккаунт, тобто закрити його, якщо виникне необхідність. Також в лівому меню ви можете бачити вкладку «Доступ до аккаунту», перейшовши на яку отримаєте можливість надати доступ до вашого акку необмеженого числа користувачів.

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    Спочатку буде доданий тільки один користувач (ви) з правами адміністратора. Але за допомогою наявної там кнопочки можна буде надати при необхідності комусь ще доступ до вашого аккаунту, причому з потрібними правами доступу, суть яких добре продемонстровано на цьому скріншоті:

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    У того, кому ви хочете надати доступ, повинна бути обліковий запис у Гуглі (аккаунт):

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    У лівому меню ви ще знайдете вкладку «Пов’язані акаунти». Пов’язати свій аккаунт в Адводсе можна з Гугл Аналитиксом і з Інструментами Google для вебмастерів. Зв’язка з Аналитиксом нам обов’язково потрібна, щоб грамотно і ефективно керувати рекламною кампанією за допомогою звітів цієї системи аналітики (вона дозволить зрозуміти чи в правильному напрямку ми рухаємося). Інтеграція з панеллю вебмайстрів дає можливість, наприклад, відключати покази оголошень якщо ваш сайт не доступний, що дозволить економити бюджет.

    Для зв’язки з Гугл Аналитиксом і інструментами для вебмайстрів необхідно, щоб всі ці акаунти (включаючи Адвордс) перебували б під одним обліковим записом. В іншому випадку зв’язати акки не вийде. Інструкцію щодо зв’язування можна подивитися тут і тут. Одним з умов, до речі, буде установка прапорця «автоматична відмітка URL», про який ми говорили трохи вище.

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    Схожим чином можна буде прив’язати та інструменти для вебмайстрів, якщо ваш сайт туди вже був доданий і він висить у вас на тій же облікового запису Гугла.

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    Ще в налаштування свого аккаунта в Google AdWords ви знайдете вкладку «Налаштування сповіщень», де можна буде вибрати ту інформацію, яку вам було б цікаво оперативно відстежувати. На мій погляд, важливими є оповіщення про відхилення оголошень і порушенні правил, а також оповіщення пов’язані з обслуговуванням кампанії. Решта вже на ваш розсуд, тим більше, що за замовчуванням усі вони включені.

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    Однак, ми зайшли в налаштування облікового запису саме з метою поставити одну галочку в полі «Автоматична відмітка цільових URL» (див. трохи вище по тексту). Для чого це потрібно і що ми можемо з цього отримати?

    GCLID і UTM — автоматичний і ручний методи позначки Урлов

    Після установки цієї галочки Урли будуть автоматично позначатися за допомогою інструменту Гугл Аналитикса, який називається GCLID (це унікальний параметр, який присвоюється при кожному натисканні по вашому оголошенню в Адвордсе). В оголошенні Адвордса ви вказуєте відображувана Url (зазвичай це головна сторінка сайту) і Урл цільової (посадкового) сторінки. GCLID дописується як раз до останнього (реальному) Урлу переходу. Виглядати це може приблизно так:

    https:///stranica.html?gclid=CLzkq4Lcz5ECFQcKGgodwjgiyA

    Використання GCLID і зв’язування свого акка з Google Analytics дозволяє точно відслідковувати ефективність ключових слів, оскільки ви можете визначити за яким словом користувач перейшов на ваш сайт, звідки цей користувач, з якою кампанії це слово і яка вартість цього кліка. Спираючись на ці показники ви зможете обчислити рентабельність своїх інвестицій у певну кампанію, зв’язавши ці дані з цілями або лидами (конверсійними діями). На основі всього цього ви зможете максимально оптимізувати свою рекламну кампанію.

    Додавання до Урлу GCLID мітки ніяк не впливає на адресу сторінки, на яку буде здійснюватися перехід, бо все що стоїть в URL-адресі після знака питання на шлях до веб-документу ніякого впливу не робить. Мітки ці автоматично підставляються Гуглом і вони завжди будуть різними (унікальними) для кожного кліка по вашому оголошенню. Вся описана вище інформація (що? де? коли?) буде надана Аналитиксом, який ці самі GCLID мітки вміє розшифровувати. Звіти аналітики можуть будуватися по кожному окремому рекламному оголошенню (текстового або графічного).

    На всяк випадок перевірте роботу вашого сайту з параметрами стоять після знака питання, щоб на сто відсотків бути впевненими, що вас нікуди не перекине або не видасть помилку (мало які налаштування можуть бути у вашого сервера, хоча це й малоймовірно). Для цього просто додайте до будь-якої сторінки сайту, який ви будете рекламувати в Google AdWords, текстовий параметр «?gclid=abcd»:

    https:///?gclid=abcd

    Описаний вище метод відстеження ефективності рекламних кампаній в Гугл Адвордсе є автоматичним — нам потрібно лише перевірити коректність роботи свого сайту з GCLID мітками і поставити одну галочку в налаштуваннях облікового запису (див. на початку публікації).

    Як додати UTM мітки до цільового Url-адресою оголошень в Google AdWords

    Але можна використовувати і ручний метод позначки Урлов. Погуглите за запитом «Компонувальник UTM« та перейдіть по верхньому варіанту з видачі. В результаті ви потрапите на сторінку невеликого сервісу Google, яке допоможе вам додати до ваших посиланнях потрібні UTM мітки.

    Відкрилася сторінка дозволить вам зробити ручну позначку ваших Url адрес. Навіщо це потрібно? У більшості випадків достатньо буде просто автоматичної позначки з допомогою GCLID. Однак, в окремих випадках буває необхідно (наприклад, при створенні яких текстових кампаній в Адвордсе) відстежувати оголошення з особливими UTM мітками, щоб в аналітиці їх можна було відстежити.

    Мітка з допомогою конструктора UTM створюється досить просто.

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

  • На першому етапі вам потрібно буде ввести Урл тієї сторінки, на яку буде вести посилання з вашого оголошення (посадкова сторінка).
  • У полі «Джерело кампанії» забиваємо, природно, Google.
  • В наступному полі потрібно вказати канал кампанії. Якщо ви хочете відслідковувати звичайні текстові оголошення AdWords, то вказуйте CPC (що це таке?), а якщо хочете оцінити ефективність графічного оголошення (у попередній статті цієї рубрики ми вчилися їх створювати), то в це поле слід вставити «banner».
  • Наступні два параметри не обов’язкові і можна їх пропустити. Використовувати слід тільки латинські символи. Ці дані потрібні нам, щоб точно зрозуміти при перегляді аналітики, про який саме оголошенні йдеться.
  • Ну і в останньому полі конструктора потрібно вказати назву кампанії (воно не обов’язково має збігатися з назвою тим, що ви дали їй в Адвордсе).
  • Після натискання кнопки «Відправити», трохи нижче ви побачите ваш підсумковий Урл з вже вбудованими в нього UTM мітками, приблизно такого вигляду:

    https:///joomla/joomla-1-5/kak-zashhitit-joomla-1-5-virusov-vzlomov-postavit-zashhitu-adminku-joomla-wordpress.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=ktona

    Можна знову ж перевірити ваш сайт на коректність обробки подібних посилань, просто скопіювавши даний Урл і вставивши його в адресний рядок вашого браузера. Ось саме цю адресу і потрібно буде використовувати в якості посадкового Урла для якогось оголошення в використовуваної вами кампанії Адвордса.

    Якщо захочете додати Урли з UTM мітками до вже існуючих у вас в кампанії текстових оголошеннях, то врахуйте, що при цьому за ним скинеться вся статистика, включаючи дані по CTR. Тобто для оголошень з високим CTR подібна операція може спричинити підвищення витрат на рекламу, бо СТОР просто напросто обнулиться, так само як і зникне зниження ціни кліка на його високе значення.

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    Після внесення змін можете прямо з аккаунта Гугла перейти по посиланню цього оголошення і переконатися, що в адресному рядку будуть присутні додані вами UTM мітки.

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    До речі, використовувати Утм мітки можна не тільки для контекстної реклами, але і для будь-яких подібних цілей. Наприклад, нещодавно я про це писав у статті про Створення ефективних оголошень для таргету Вконтакте. Також для оцінки ефективності Емайл-розсилок їх використовують і в багатьох інших випадках, бо це дуже популярний інструмент аналітики.

    Давайте тепер поговоримо про статистику та оптимізації рекламної кампанії.

    У чому секрет успішної роботи з Гугл Адвордсом?

    Є кілька моментів, на яких варто акцентувати свою увагу.

  • Ваш аккаунт в Google AdWords повинен бути добре структурований. Про це ми, власне, і говоримо впродовж практично всіх статей в цій рубриці.
  • Правильний підбір і правильне використання ключових слів. Задача ця не така вже й проста. З одного боку потрібно, щоб запити були максимально конкретизовані, для чого слід використовувати типи відповідності (широке, фразова, точне). У цьому разі оголошення буде високий CTR (низька ціна кліка) і хороша конверсія.

    А з іншого боку, при використанні занадто жорстких рамок можна втратити частину цільової аудиторії, бо ви апріорі не зможете вказати всі ключові фрази, які вводять в пошуку Гугла ваші потенційні клієнти. Тому я б рекомендував використовувати не занадто жорсткі типи відповідності, щоб не уникати занадто багато цільових відвідувачів, але при цьому додавати всі можливі мінус-слова, щоб відсікти нецільову аудиторію. Детальніше про це ми поговоримо в наступній статті (не пропустіть).

  • Саме по собі оголошення має бути привабливим для вашої цільової аудиторії. В цьому випадку воно збере більше кліків, у нього виросте CTR, що в свою чергу дозволить вам розміщувати його за нижчою ціною на більше високих позиціях у видачі Google (або в мережі КМС).
  • В Google AdWords також обов’язковим критерієм успіху є переконлива посадкова сторінка, куди користувач потрапляє після кліка по рекламному оголошенню. Справа в тому, що Гугл використовує так званий коефіцієнт якості, який оцінює наскільки посадкова сторінка відповідає вмісту оголошення (бути релевантна того ключовому запиту, на якому показується оголошення).
  • Ну і, нарешті, без відстеження ефективності вашої рекламної кампанії (конверсії) неможливо буде оптимізувати витрати на рекламу.
  • Яким чином можна оцінювати ефективність рекламної кампанії? Для цього є два основних шляхи:

  • Використовувати вбудовані інструменти Гугл Адвордса
  • Або у додатку до нього використовувати зовнішні сервіси аналітики, наприклад, Гугл Аналітікс.
  • У першому випадку ніяких додаткових рухів тіла від вас не потрібно, а от при бажанні задіяти аналітику доведеться ставити лічильник на свій сайт, а також пов’язувати облікових записів і Аналитикса (трохи вище я наводив посилання на опис цього процесу). Ну і, звичайно ж, потрібно буде активувати або автоматичну позначку Урлов методом GCLID, або вручну підготувати посилання в компановщике UTM. Знову ж, про все це читайте вище.

    Чому потрібно підключати додаткові системи аналітики? Справа в тому, що Адвордс дозволяє відстежувати всі дії відвідувача до моменту його відходу з пошукової видачі або з майданчика медійній мережі. Що з ним станеться далі ми вже знати не будемо, тобто далі контроль над відвідувачем відсутня. У звітах AdWords ви зможете дізнатися тільки те, що відвідувач ввів таке ключове слово в Гугл-пошук і зробив клік по вашому оголошенню. Ну, ще інформацію про CTR вашого оголошення можна буде отримати відомості про вартість кліка.

    Однак нам, як власникам бізнесу, цікаво трохи інше. Нам важливо знати — приніс нам цей користувач якийсь прибуток. Купив він товар, замовив чи послугу, підписався на розсилку і т. п. Т. е. нам, за великим рахунком, цікаво дізнатися про те, що він робив на нашому сайті після переходу по оголошенню. Саме ці відомості дозволять оцінити ефективність кожної кампанії групи оголошень, якогось конкретного оголошення і навіть ключового слова, за яким воно показувалося.

    А як Аналітик і Адвордс можуть зрозуміти, що це один і той же користувач? Правильно, завдяки GCLID або UTM мітках, які додаються до цільового Урлу для кожного вашого оголошення. З допомогою установки цілей в Аналитиксе можна буде відстежити цільові дії (додавання в корзину, оформлення замовлення, реєстрацію, а ще й дзвінок по телефону можна відстежити, наприклад, за допомогою підключення CoMagic). Крім цього ви отримаєте дані по відвіданим їм сторінок і витраченому на вивчення вашого сайту часу, а також багато, багато іншого.

    Я планую написання серії статей по роботі з Google Analytics (поки написав лише вступну статтю з базовим принципам його роботи). Система ця вельми складна, але зате дозволяє відстежити дуже і дуже багато. Починаючи від переходів з Урлом, тривалості перебування на сайті, числа переглянутих сторінок на одне відвідування і закінчуючи цільовими діями.

    Використовуємо контекстВикористовуємо контекст

    Вона дає можливість налаштовувати і відстежувати виконання різних цілей, які будуть вам служити метриками з оцінки ефективності реклами (натискання кнопок, додавання товару в корзину, оплата, запуск відеоплеєра і будь-які інші мислимі дії відвідувача). Цілі задаються саме в системі аналітики, а не в контекстній рекламі.

    В результаті кожної рекламної кампанії і по кожному оголошенню ми можемо отримувати звіти про кількість переглядів, кліків, витратах, а також дані по CTR (популярність оголошення), CPC (ціна за клік) і навіть обчислювати ROI (рівень прибутковості або збитковості бізнесу, тобто окупність інвестицій у рекламу) і будь-які інші економічні параметри.

    За сім дозволю собі закінчити. У наступній статті поговоримо про списки мінус-слів, програми для управління кампаніями в Адвордсе, а також про багато іншого.

    Продовження >>> (Тут можна підписатися на поштову розсилку з анонсами нових статей)

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу