Використовуємо програми

3315
  • Що з себе представляє файл у форматі Djvu
  • Чим відкрити Djvu — програми для читання на комп’ютері
  • Djvu читалки для Android і iOs (iPad і iPhone)
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Напевно, вам зустрічалися на просторах інтернету відскановані книги у форматі Djvu (файли мають таке ж розширення).

    Зазвичай таким чином поширюється в мережі не художня література, а книги містять рисунки, графіки, формули та інші речі, які досить складно перевести в цифровий формат за допомогою програм розпізнавання текстів.

    Використовуємо програми

    Спочатку я вважав, що цей дивний формат djvu (дежавю — що це таке) представляє з себе звичайний набір растрових зображень (фотографій), які вийшли в результаті сканування книги. Але в цьому випадку розмір файлу був би дуже великим, а ми цього не спостерігаємо.

    Що ж являє собою файл з таким загадковим розширенням і яким чином його можна відкрити, щоб почати читання укладеної в «дежавю» інформації, і які програми при цьому краще всього використовувати. На всі ці питання я спробую відповісти в цій статті.

    Що з себе представляє файл у форматі Djvu

    Виявляється, що djvu був розроблений близько п’ятнадцяти років тому і представляє з себе дуже вдалу суміш тестових і графічних форматів. В принципі, при оцифрування книг можливо два варіанти розвитку подій:

  • Проводити розпізнавання тексту на відсканованої сторінці і зберігати його застосування алгоритмів стиснення, що дозволяє отримати дуже малу вагу підсумкового файлу. Недоліком є те, що губляться зображення, фон, записи на полях, загнуті куточки та інші речі, які можуть бути важливі в деяких випадках. Але зате з розпізнаним текстів можна буде вести повноцінний пошук.
  • Можна зберігати відскановані тексти у вигляді картинок, для чого підійдуть такі формати растрової графіки, як gif, png, jpeg або tiff. Однак при цьому вага навіть однієї відсканованої сторінки буде надмірно високий, якщо ми захочемо зберегти якість. Ну, і неможливо буде вести пошук по текстах.
  • Переваги описаних вище способів об’єднує в собі Djvu, при цьому практично не маючи недоліків. Формат Дежавю можна віднести до текстово-графічних, що саме по собі вже звучить незвично, але зате обіцяє масу дивідендів. Судіть самі:

  • Початкове відскановане зображення стискається в Djvu в десять разів щільніше, ніж це було б при використанні JPEG і при цьому практично не змінюється його якість. При цьому jpeg обов’язково розмиє і текст, і графіку, і все що тільки можна, а наш герой все залишить у первісному вигляді.
  • Аркуш формату A4, відсканований і переведений в дежавю, буде важити в районі 50 кілобайт (читайте про те, скільки кілобайт в мегабайте), якщо оригінал був з кольоровою графікою (або фоном), і в районі 10 кілобайт — якщо чорно-білий. Краса, і це з урахуванням того, що сканування проводилося у високому дозволі 300 DPI. Той же файл, збережений у форматі tiff (без втрати якості), важив би в кілька сотень разів більше.
  • Файл Djvu містить текстовий шар, по якому можна вести повноцінний пошук, а при бажанні можна залишити тільки його (видаливши колірну маску і фонову інформацію), що ще більше зменшить розмір.
  • Досягається все це завдяки досить оригінального підходу. Я можу помилятися, але, по-моєму, він полягає в наступному:

  • Розділяють між собою текст сторінки та її фон. Алгоритм відстежує багато факторів і при правильних налаштуваннях може навіть видерти текстову складову з обкладинки журналу, де слова можуть використовуватися і в якості фону.
  • Текст зберігається в однобитовом варіанті (чорно-білому) і стискається досить щільно.
  • Окремо зберігається фон, який стискається трохи менш ефективно.
  • Інформація про колір тексту і використовуваних у книзі ілюстрацій так само стискується, але вже за іншим алгоритмом.
  • Як я вже згадував, формат Djvu передбачає наявність окремого текстового поля, завдяки якому можна здійснювати пошук за сканованих книг.
  • Але питання створення та принципів формування даних у файлах дежавю нас цікавлять остільки-оскільки, а набагато цікавіше буде дізнатися, яким чином їх можна відкрити та прочитати Djvu.

    Природно, що для цієї мети використовуються спеціальні програми для читання (рідери), які мають місце бути і для комп’ютера, і для мобільних пристроїв на базі Android або iOs (ipad, iPhone). Зручно ж по дорозі додому чи на роботу підвищити свій рівень освіченості завдяки читанню на мобільнику розумною книжечки.

    Чим відкрити Djvu — програми для читання на комп’ютері

    Існуєте кілька програм, які орієнтовані на роботу тільки з файлами дежавю, а є низка універсальних рішень, які дозволяють читати книги практично в будь-якому вигляді. Так само є редактори Djvu, які дозволяють коригувати чи навіть створювати свої власні шедеври.

    Середовищі рідерів Дежавю, призначених для комп’ютера, варто виділити наступні читалки:

  • WinDjView — це перша програма, з якою я познайомився вже багато років тому і якій продовжую користуватися для читання книг і журналів у форматі Djvu досі.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Вона повністю підтримує російську мову і її навіть встиг запрягти «великий і жахливий» Yandex, примушуючи вас мало не силою зробити Яндекс домашньою сторінкою і пошуком за замовчуванням у всіх ваших браузерах:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Загалом вони дають можливість відмовитися від усього цього багатства (включаючи Елементи), але далеко не всі при установці програми звертають на це увагу. Звичайно ж, у тій же пошукової системи Вебальты все це виглядає ще більш нав’язливо, але і ведучий пошуковик рунета теж вже всі безкоштовні програми заполонив своїми надбудовами по саме «не балуйся».

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Як я вже згадував, в Djvu може бути зашитий текстовий шар, тому при читанні книг, що містять його можна здійснювати пошук за словами і фразами.

    Зліва у WinDjView є навігатор з мініатюрами сторінок, а вгорі розташована панель інструментів, де можна відкрити новий файл, змінити масштаб і тип відображення сторінок (нескінченна стрічка або імітація розвороту книги), а також повернути їх при необхідності на кут кратний 90 градусам.

    Що примітно, ця читалка формату дежавю відкриває нові книги на нових вкладках, що дозволяє працювати відразу з декількома матеріалами в одному вікні програми. Ще є можливість робити закладки і залишати коментарі (з контекстного меню правої кнопки миші). Можна використовувати екранну лупу з панелі інструментів і повноекранний режим перегляду (в цьому випадку можна гортати сторінки простим клацанням миші).

    Якщо вибрати з меню програми WinDjView «Файл» — «Налаштування», то на другій вкладці можна буде задати інвертування кольорів (наприклад, для того щоб читати білий текст на чорному фоні), а так само налаштувати яскравість, контрастність або гаму для кращого сприйняття документа у форматі Djvu.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    На початку статті я згадував, що в дежавю відсканований документ розбивають на чорно-білу текстову складову, фон та інформацію про колір переднього плану. Так от, в WinDjView все це можна наочно побачити, вибравши з меню «вид» — «режим».

  • DjVu Reader (DjVuReader) — кажучи, що WinDjView була моєю першою програмою для відкриття djvu, я трохи помилився, бо таким був саме дежавю рідер, який зараз вже авторами не підтримується.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Остання актуальна версія датується 2005 роком (версія 2.0.0.26) і її сумісність з сучасними ОС не гарантується, хоча на моїй Windows Vista він як і раніше працює, правда не так спритно, як його сучасний аналог описаний трохи вище. Установки він не вимагає і працює прямо з папки, куди ви розпакували архів з програмою.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Офіційний сайт розробника знаходиться на Народі від Яндекса (який зараз був відданий на поталу Юкозу) і представляє з себе не дуже красиве видовище. Власне, сам розробник радить використовувати замість його DjVu Reader сучасний WinDjView, що особисто я і роблю.

  • STDU Viewer — за посиланням доступна як портативна, так і звичайна версія універсальної програми-рідера, якій під силу не тільки відкрити Djvu файл, але і PDF, FB2, EPub, посторінковий TIFF і багато інші популярні формати. Загалом це комбайн, який дуже навіть непогано справляється зі своїм завданням.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    При установці потрібно поставити галочку, що ви не будете використовувати цю читалку в комерційних цілях, щоб не платити за програму.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Ну, і так само STDU Viewer запитає вас, з якими саме розширеннями файлів ви хотіли б його асоціювати, крім дежавю.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    В принципі, в цій читалці немає чогось такого глобального, чого не було б у WinDjView, але… По-перше, приваблює величезну кількість форматів, які можна відкрити та прочитати за допомогою цієї програми.

    По-друге, дуже зручний і продуманий інтерфейс.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Практично весь функціонал рідера виведений у вигляді панелей інструментів, розташованих по всьому периметру вікна програми. Те місце, де зазвичай відображають мініатюри сторінок читаної книжки, має цілих шість вкладок, розташованих внизу.

    Не всі вони застосовні до Djvu, але все ж. Ті ж вкладки, які можна буде оформити у вигляді дерева, цілком зможуть замінити відсутню навігацію за вашою настільною книзі або довідником.

    Налаштування яскравості і контрасту теж виведені у вигляді іконки в правому нижньому кутку, де так само знаходяться і кнопки перемикання режиму відображення документа.

    По-третє, є деякі приємні функціональні шедеври, які допоможуть при повсякденній роботі з STDU Viewer:

  • При закритті програми запам’ятовуються всі відкриті в цей момент в ній файли (разом з позиціями в них). Після того, як ви запустите рідер знову, вам буде запропоновано відновити сесію, тим самим позбавивши від необхідності згадувати, що саме і на якому місці було відкрито в читалці до цього.
  • Можливість швидкого поле знаходиться у верхньому правому куті програми) та розширеного (іконка бінокля під вкладкою лівій панелі) пошуку з відкритого у вкладці документа. У разі Djvu ця функція (як і копіювання фрагмента тексту) буде працювати тільки при наявності текстового шару у вихідному файлі.
  • Якщо формат дозволяє вам скористатися кнопкою виділення тексту з верхньої панелі інструментів (або з контекстного меню), то ви отримаєте можливість виділений фрагмент, наприклад, підсвітити, а іншими словами, відправити цитату в цитатник, який живе в лівій панелі.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    А можете зробити пошук по незрозумілою вам фразі в Google або Бинге, а ще надіслати посилання по електронній пошті.

  • З верхнього меню «Вікно» можна буде вибрати вертикальне або горизонтальне поділ, щоб можна було переглядати відразу два файлу. Рідко, але і таке може знадобитися.
  • Ну і, по-четверте, це величезна кількість налаштувань, які можна зробити в STDU Viewer, щоб даний рідер повністю підходив під ваші звички і потреби.

    Наприклад, можна налаштувати Файл — Налаштування програми) навіть зовнішній вигляд вкладок, що, звичайно ж, є дрібничкою, але досить приємним:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Djvu читалки для Android і iOs (iPad і iPhone)

    Чомусь читати книги у мене виходить в основному в дорозі, а за стаціонарним комп’ютером завжди знаходиться безліч інших, більш важливих і цікавих справ. У зв’язку з цим у мене постало завдання скачать який-небудь підходящий дежавю рідер для мого коханого iPad, отриманого в подарунок від Профіт Партнера, але і в купе до всього — для телефону на базі Android.

    При цьому я намагаюся перепробувати всі безкоштовні варіанти програм і додатків, перш ніж прийти до висновку, що іншого варіанту, як розлучитися з кровнозаработанными, у мене не залишається. Власне, основними кандидатами на місце Djvu читалки для iOs в інтернеті рекомендують DjVU Book Reader.

    Начебто все добре, і відгуки, і скріншоти, але ось просять за нього хоч і невелику, але все ж суму грошей (169 рублів). Мені подумалося, що на цій софтине світ клином не зійшовся і я в Apple Store ввів в пошуковому рядку слово Djvu і попросив відфільтрувати тільки безкоштовні програми.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Після тестування на предмет відкривання різних файлів у форматі дежавю і оцінки зручності використання і функціоналу, серед безкоштовних програм для iPad виявився однозначний лідер — KyBook.

    Унікальна програмка, на мій погляд, бо при своїй безкоштовності повноцінно підтримує EPUB, FB2, PDF, DJVU, CBR, CBZ і аудіокниги в форматі MP3, M4A, M4B.

    При читанні сторінки красиво перегораються (анімацію можна налаштувати), є маса налаштувань і функціональних можливостей, таких як створення закладок, залишення нотаток, пошук по вмісту книги і т. п. речей, які доступні з панелі інструментів.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Налаштувань у читалки KyBook несподівано багато:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    У тому числі є окрема група налаштувань цього рідера для форматів PDF і DJVU:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    В бібліотеці даного рідера можна здійснювати сортування книг, створювати для них полички, переміщати файли між ними, перейменовувати і робити все, що зазвичай потрібно від подібних програм.

    Крім цього, є можливість використовувати наявні у вас додатки для роботи з хмарним сховищами типу Хмари DropBox, Яндекс Хмари або Гугл драйв.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Правда, надаючи доступ до своїх файлів у Дропбоксе та інших хмарах, KyBook вас попереджає, що він їх навіть може змінювати, що особисто мені не дуже до душі.

    Тому я Djvu файли кидають в папку Dropbox на комп’ютері (Wi-Fi), після чого відкриваю однойменне додаток на Ipad і додаю їх в обране, щоб вони потім не тяглися по мобільному інету, який не завжди швидкий і до того ж лімітований.

    Коли хочу почитати одну з завантажених дежавю книг або журналів, то в Дропбоксе на Айпад просто клікаю по ньому, а потім вибираю варіант її відкриття в KyBook.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Мені здається, що так буде безпечніше.

    Теперича пора переходити до питання, як відкрити Djvu на Андроїд. Інтернет підказав мені, що найоптимальнішими варіантами є два безкоштовних додатки, які і використовуються мною досі, бо особливих нарікань на їх роботі у мене не з’явилося, але на всяк залишив їх обидва — раптом який-небудь крученный файл дежа вю один з них відкрити не зможе.

    Отже, представляю вам читалки дежавю для Андроїда:

  • EBookDroid — дуже красивий і цілком працездатний рідер форматів: PDF, DjVu, XPS, Comic books, fb2, EPUB і RTF. Для заливки файликів на пристрій я знову ж використовував Dropbox, який при спробі відкрити в ньому дежавю-книжку пропонує мені вибрати одну з двох встановлених на телефоні читалок:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Бібліотека в EBookDroid дуже класно стилізована під книжкові полиці з павутиною і вашими фоліантами, що стоять в рядок:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Перегляд книги у цій читалці здійснюється простим скролінгом пальців, а з верхнього меню можна отримати доступ до величезної кількості налаштувань цієї чудової програми:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

  • Orion Viewer — непогана альтернатива описаної вище читалці. Вміє практично все те ж саме, підтримує формати pdf, djvu, xps і cbz.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    З переваг перед попереднім рідером, можна назвати хитру систему розрізання великих листів (наприклад, журнальних) на фрагменти як по горизонталі, так і по вертикалі (наприклад, на чотири екрану кожну сторінку), які будуть подгружаться один за одним простим подвійним клацанням по екрану.

    Саме завдяки останній особливості Orion Viewer дозволяє досить комфортно читати большеформатный DjVu та PDF на порівняно невеликому екрані смартфона. Працює по суб’єктивному враженню швидше, ніж попередня читалка для Андроїда, хоча різниця не дуже велика.

  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу