Як розкрутити сайт самому

2903
  • Що таке Twitter і як ним користуватися?
  • Реєстрація в Твіттері
  • Як змінити фон сторінки?
  • Як користуватися Твітером?
  • Сьогодні я хочу поговорити про таке популярному явищі, як Twitter. Стосовно до вебмайстрам ця соціальна мережа може допомогти залучити на ваш сайт додаткових відвідувачів, так само як і інші соціалки. Приміром такі, як Фейсбук, Вконтакте і Гугл Плюс, а так само Твітер може служити своєрідним аналогом RSS стрічки.

    Наприклад, наскільки я знаю, багато відвідувачів мого блогу стежать за оновленнями саме через цей сервіс мікроблогів. Але для того, щоб це все запрацювало як треба, потрібно буде зрозуміти, що таке Твіттер, як пройти в ньому реєстрацію і як ним користуватися.

    Як розкрутити сайт самому

    До речі, з недавніх пір форма реєстрації і інтерфейс цього сервісу були повністю переведені на російську мову, що не може не радувати. Правда, коли писалася ця стаття, ця соціалка з російською мовою ще зовсім не дружила, тому мені довелося дещо переписати і доповнити.

    Що таке Twitter і як ним користуватися?

    Отже, що ж таке Твіттер — в першу чергу це сервіс призначений для спілкування. Він прийшов на зміну (чи на додаток) набили оскому традиційним соціальним мережам, причому його аудиторія росте як сніжний ком. Зараз, напевно, вже важко зустріти людину яка ніколи не чула про нього або подібним йому сервіси мікроблогінгу (FriendFeed тощо).

    Тим не менш, для багатьох суть цих сервісів залишається досі не зрозумілою і тому варто відповісти на питання «Що таке Твітер» трохи детальніше. У цій серії статей я постараюся детально розповісти про те, як пройти в ньому реєстрацію (тепер уже російською мовою), як з ним працювати, як набрати передплатників (фоловерів), як автоматично постити в нього заголовки нових матеріалів вашого сайту (це буде корисно при самостійному просування сайту).

    Twitter був створений в 2006 році, а на початок 2007 вже придбав достатню популярність. Іноді його характеризують як мікроблогінг з-за того, що розмір залишається в ньому повідомлення обмежений 140 символами. У зв’язку з таким обмеженням, посилання скорочуються в повідомленнях Твітера з допомогою спеціальних сервісів до приблизно такого вигляду: http://bit.ly/4J2b1R.

    З-за невеликої довжини повідомлень спілкування з нього дуже зручно вести з мобільного телефону. Власне, Твітер і був на це розрахований, т. к. в ньому обмеження становить 140 символів на повідомлення, а в мобільному телефоні, як відомо, обмеження одно 160 символів (в SMS повідомлення). Решта 20 символів можуть бути використані для імені відправника.

    Для відправки повідомлень в twitter.com з мобільного телефону через SMS ви можете користуватися рядом безкоштовних сервісів. Крім стільникового телефону, повідомлення можна відправляти через Аську, gtalk, aim, jabber, а також через специфічні клієнти, призначені саме для цього.

    Раніше, у разі блогів, соціальних мереж, для того, щоб стежити за їх новинами та брати участь в обговоренні, вам потрібно буде мати доступ до комп’ютера. Для спілкування в Твіттері буде достатньо мобільного телефону.

    Відсилаються вами текстові повідомлення довжиною до 140 символів будуть відображатися у вашому профілі, а так само відразу відсилатися вашим передплатникам (фоловерам) знову ж таки на стільниковий телефон, або на сайті, або по icq, в залежності від налаштувань вашого облікового запису.

    Реєстрація в Твіттері (тепер російською)

    Перейдемо від слів до справи. В першу чергу потрібна реєстрація, тобто нам потрібно буде завести власний аккаунт. На щастя, на даний момент реєстрація проходить повністю російською мовою і Гугл перекладач стає вже не потрібен.

    Перейшовши на головну сторінку цього сервісу, тиснете на кнопку Реєстрація, заповнюєте запропоновані поля і тиснете на кнопку «Створити обліковий запис».

    Коли будете заповнювати поле «Ім’я користувача» зверніть увагу, що воно буде тут же перевірено на зайнятість. В результаті, праворуч від цього поля, або з’явиться напис «ok», у випадку незайнятості вибраного вами юзернейма, або «Ім’я вже зайнято» — у випадку, якщо хто-небудь з більш ранніх адептів Твіттера вже його підступно застовпив за собою.

    На наступному кроці реєстрації вам запропонують знайти ваших друзів на основі адресної книги, взятої з вашої пошти на Gmail, пошті Yahoo.com або AOL.

    Але для цього вам доведеться повідомити логін та пароль для доступу до свого Емайлу. Мій основний ящик знаходиться як раз на Gmail, але я якось не наважився передати його пароль в Твітер.

    Якщо ж ви зважитеся на цей крок, то судячи з усього, на основі вашої адресної книги, будуть знайдені всі користувачі з неї, які так само мають акаунт у цьому сервісі мікроблогів. Ну, і ви зможете додати їх у свої друзі.

    Твіттер за час, що минув з моменту написання цієї статті, встиг не тільки почати підтримувати російську мову, але обзавівся новим інтерфейсом. Тому, одразу ж після успішного проходження реєстрації ви потрапите на сторінку, на самому верху якої будуть розташовані піктограми ваших подальших кроків.

    Описаний у попередньому абзаці крок тепер називається «Друзі» і має номер 3:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    В новому інтерфейсі з’явився новий крок, що відкривається після проходження реєстрації — «Інтереси». На цій вкладці ви зможете розповісти, які саме тематики вам цікаві. Відкривши одну із запропонованих тематик ви побачите наявні в ній стрічки.

    Для підписки на них вам потрібно буде всього лише натиснути на кнопку «Читати», розташовану поруч. В результаті кнопка змінить свій вигляд і на ній з’явиться напис «Читаю»:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Як змінити фон для Твітера?

    За замовчуванням фон вашого профілю буде оформлена в блакитних тонах, але ви можете змінити його, а так же колір панелей, колір шрифту і посилань на вашій сторінці на свій розсуд. Наприклад, мій Twitter виглядає так.

    Можете так само подивитися, як виглядав інтерфейс цього сервісу раніше. Для цього вам потрібно буде з випадаючого списку поруч з вашим «ім’я користувача» (розташований в правому верхньому куті) вибрати варіант «В старий Твіттер»:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Для налаштування дизайну вашої сторінки виберіть з верхнього меню пункт «Налаштування» (див. скріншот вище), а у вікні — пункт «Оформлення».

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Для налаштування заднього фону вашої сторінки в Твітері ви можете користуватися запропонованими варіантами, просто клацнувши по ним мишею. Якщо нічого з запропонованих фонів не довелося вам до смаку, то можете використовувати свій графічний файл в якості фонового малюнка.

    Для цього клацніть по кнопці «Змінити фонове зображення» під ескізами фонів, натисніть на кнопку «Виберіть файл» і знайдіть на своєму комп’ютері потрібний графічний файл.

    Натиснувши в налаштуваннях Твіттера на кнопку «Змінити кольори оформлення» праворуч під ескізами, ви отримаєте можливість:

  • залити фон одним кольором, який зможете вибрати, клацнувши по квадрату з написом «background»
  • задати колір тексту на сторінках вашого аккаунта, клацнувши по квадрату з написом «текст»
  • вибрати відтінок для оформлення всіх посилань, клацнувши по квадрату з написом «links»
  • вибрати колір фону і колір рамки для правої бічної панелі на вашій веб у Твітері можна, клацнувши, відповідно, по квадратах «панель» і «кордон»
  • Після того, як ви закінчите займатися естетичними ідеями, не забудьте зберегти зміни, натиснувши на відповідну кнопку в самому низу. Я спочатку її не помітив і, в результаті, довелося налаштовувати фон та оформлення свого Twitter аккаунта заново. У цьому ж діалоговому вікні на вкладці «Профіль» ви можете прикрутити аватарку, вибравши потрібну картинку в області «Зображення».

    Виберіть з верхнього меню налаштувань пункт «Профіль». Тут ви можете внести зміни у вже наявні дані вашого профілю, а так же я раджу додати в полі «More Info URL-адресу вашого веб-проекту. Що примітно, він буде закритий від індексації Google і Яндексом з допомогою rel=nofollow .

    Але останнім часом пошукові системи можуть все ж враховувати в тій чи іншій мірі зворотні посилання з цього сервісу мікроблогів, у якого дуже високі показники Пр і Тіц.

    Як користуватися Твітером (тепер уже російською)?

    Вибравши з верхнього меню налаштувань пункт «Повідомлення» ви зможете налаштувати: з приводу якихось подій вам будуть надсилати повідомлення на E-mail, наприклад, коли хтось підписався на вашу стрічку (зафоловит вас). Прямо з надісланого листа ви зможете перейти на вебсторінку цієї людини, клікнувши по його ім’я:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ознайомившись зі змістом його повідомлень ви можете прийняти рішення про підписку або неподписке на його твіттер стрічку. Для підписки вам потрібно буде натиснути на кнопку «Читати» (в англійській версії інтерфейсу — «Follow», звідки ростуть ноги у термінів фоловити, зафоловить або фолловер) у верхній частині вікна:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Підписатися на повідомлення будь-якого користувача або, по іншому, «Слідувати» за ким-то в Твіттер (Follow), означає додати когось у список своїх контактів. Це те, що ми тільки що зробили, натиснувши на кнопку «Follow» (Читати).

    Але цей користувач не зможе бачити ваші новини, поки він не додасть вас в свій список контактів. Найлегше створити список контактів в Twitter, додавши користувачів зі схожими інтересами. Ви додасте їх, а вони додадуть вас.

    Для цього можна користуватися пошуком по Твитера — http://search.twitter.com/. Задайте в пошуковому рядку свої інтереси і в результаті ви отримаєте величезний список мешканців цього сервісу, яких цікавить теж саме. Запити, само собою, можна вводити і російською теж.

    Як тільки ви станете додавати користувачів у свій список контактів, їх повідомлення з’являться у вас в стрічці. Щоб потрапити у свою стрічку новин , вам потрібно всього лише зайти за адресою TWITTER.COM натиснути на посилання Увійти» в самому верху вікна і ввести свої логін і пароль, вказані при реєстрації.

    Якщо браузер запам’ятав логін і пароль, то після переходу за вказаною вище адресою ви відразу потрапите в стрічку новин з повідомленнями користувачів твіттера, за якими ви стежите.

    Якщо пости будь-якого користувача вам не сподобаються і ви не захочете їх більше читати, то можете відписатися від отримування повідомлень цього користувача, зайшовши на його сторінку (стрічку). Для цього потрібно буде натиснути на його ім’я, або на його аватарку в повідомленні. На його сторінці в Твіттері підведіть курсор миші до кнопки «Читаю», яка при цьому зміниться на кнопку «Скасувати»і клацніть по ній:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Там є ще кілька маленьких кнопок, які допоможуть отримувати повідомлення цього користувача на стільниковий телефон і т. п. Написати своє повідомлення в Twitter ви можете у відведеній для цього формі в самому верху головної сторінки з написом «Що відбувається?». Коли почнете набивати повідомлення, то побачите праворуч знизу від цієї форми кількість символів, яке ще можна набити. В Твітері можна використовувати смайли, але для цього доведеться завжди мати їх під рукою, бо вбудованого зринаючі підказки Вконтакте в цій соцмережі ви не знайдете.

    Для того, щоб відповісти на вже наявне повідомлення в Твіттері, просто підведіть до нього курсор миші і натисніть на інформацію, що з’явилася внизу повідомлення напис «Відповісти» (в англійському варіанті — «Reply»).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Після цього у форму відповіді автоматично додасться ім’я користувача, на чиє повідомлення ви збираєтеся написати відповідь, а перед цим ім’ям буде стояти знак @, означає, що це, власне, відповідь.

    Найчастіше повідомлення читають через спеціалізовані програми, а не через інтернет браузер. Програм таких досить багато. Можна надсилати приватні повідомлення через Твітер, які не будуть бачити інші користувачі. Для цього адресат повинен стежити за вами, тоді ви можете на його веб, за аналогією з розглянутим трохи вище способом відписки, натиснути на стрілочку біля кнопки, що нагадує сонечко, і вибрати з випадаючого списку «Direct message ім’я користувача».

    Підводячи підсумок можна зробити узагальнення і сказати, що Twitter — це сервіс, який є гримучою сумішшю блогу з ICQ. Але все ж це не зовсім блог. Він саме засіб спілкування і отримання інформації. З допомогою нього ви можете познайомитися з цікавими вам людьми, навіть якщо ви не додані один в одного лист контактів.

    Якщо потрібний вам людина не підписаний на ваші оновлення, ви все одно можете відповідати на його повідомлення, просто вставляючи в форму відповіді його ім’я зі знаком @ попереду. У підсумку він вас помітить і ви зможете законтачиться в будь-якій зручній для вас формі (icq тощо).

    Ну а крім цього, звичайно ж, Twitter може приводити на ваш сайт відвідувачів у кількості, пропорційній кількості ваших фоловерів, якщо ви, наприклад, налаштуйте автоматичний постинг заголовків ваших нових матеріалів. Але про це і про те, як зареєструватися в FriendFeed і налаштувати постинг туди заголовків нових статей з вашого вебсайту, я розповім в наступній статті.

    До речі, розробники Твіттера нещодавно запустили ще одні соціальний проект, щоправда, орієнтований на користувачів мобільних гаджетів — онлайн додаток Periscope. Воно зараз здорово швидко набирає популярність, тому раджу ознайомитися з наведеною за посиланням статтею, щоб, так би мовити, не відставати від життя…

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу