Просуваємо свій сайт

3137
  • Навіщо возитися зі статистикою пошукових запитів
  • Сервіси статистики Яндекса, Google і Rambler
  • Як працювати зі статистикою запитів Яндекса
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні буде, мабуть, досить нудна стаття про роботу зі статистикою пошукових запитів від Яндекс, Google, Рамблер. Ну, що може бути цікавого в аналізі частоти або кількості, які вводяться користувачами в пошукачі питань?

    Абсолютно нецікава і досить втомлива тема, яку хочеться скоріше засунути в довгий ящик, тим більше головне, що може допомогти в просуванні проекту (Самостійна розкрутка сайту) — це унікальний контент (читайте про онлайн перевірку на плагіат).

    Просуваємо свій сайт

    Тому виходить, що якщо ви пишете статті самі, то ваш проект просто приречений на успіх і високу відвідуваність, левову частку якої будуть забезпечувати переходи з Яндекса і Google (пошуковий трафік). Але, на жаль, в реальному світі це далеко не так і всьому виною та сама горезвісна статистика пошукових запитів, будь вона грець.

    Навіщо возитися зі статистикою пошукових запитів

    Справа в тому, що статистика запитів Яндекса, Google або Рамблера (найбільшою популярністю користується зазвичай Вордстат) здатна перекреслити всі ваші спроби залучати користувачів з пошукових систем за рахунок написання цікавих, абсолютно унікальних статей, але оптимізованих наосліп під навмання вибрані запити.

    Саме так сталося з більшою частиною статей на моєму блозі коли я все ж зважився на те, щоб провести повний аналіз всіх ключових слів, які можуть мати відношення до мого блогу в статистикою Яндекса.

    Результати мене здебільшого засмутили, хоча і були деякі вдалі статті, здатні залучати відвідувачів з різних пошуковиків відразу по величезній кількості ключевіков, часто мають дуже високу частоту. Але давайте все ж таки почнемо розбиратися з проблемою обліку даних статистики пошукових запитів Яндекса і в меншій мірі Google (ну, і Рамблера, про який я писав тут, хоча цю систему, напевно, вже можна зарахувати до розряду живих мерців).

    Проблема полягає в тому, що працюючи наосліп (без попереднього складання семантичного ядра хоча б для тієї статті, яку ви пишіть в даний момент) ви можете здорово промахнутися і оптимізувати текст статті і внутрішню перелінковку (анкор посилань з інших сторінок свого сайту на цю сторінку) зовсім не під ті пошукові запити, які зможуть привести вам велику кількість відвідувачів.

    Промахнутися з інтуїтивним підбором перспективних запитів дуже просто, але зате потім дуже прикро бачити у статистикою Яндекса або Google, що вони виявилися пустушками (тобто користувачі пошукачів вкрай рідко використовують саме таке поєднання ключових слів у своїх питаннях).

    Ні, звичайно, якби все вебмастера були в однакових умовах і ні у кого не було б можливості перегляду і аналізу статистики все в тому ж Яндексі, то і проблеми такий, напевно, не було б. Але ж статистика запитів користувачів пошукових систем доступна всім без обмежень і ви, не користуючись нею, просто самі ставите себе в не вигідні умови.

    Не варто слухати «тролів», які кричать про те, що ви опустили свій СДЛ (проект для людей) до рівня ГС (проекту для заробітку, розрахованого на недовгий життєвий цикл) склавши попередньо маленьке семантичне ядро для майбутньої статті, використовуючи для цього онлайн сервіси статистики пошукових запитів Яндекса або Google і Рамблер.

    Це вони від заздрості або від свого природи «троля». Але не варто заспамливать ключовими словами текст статті — в цьому випадку ви можете все зіпсувати.

    Давайте спочатку я наведу фактичну інформацію, а вже потім наллю води з приводу свого досвіду роботи зі статистикою пошукових запитів, в основному Яндекса (писати коротко не вмію, тому буде багато букв; вибачте, але мені здалося, що це все важливо). Отже, факти. Як ви думаєте, навіщо пошуковикам типу Яндекса, Google або Рамблер давати вам можливість копатися в статистиці?

    Адже оптимізатори (Seo-шники) завжди були по інший бік барикад по відношенню до пошукових систем. Знаєте чому? Тут немає місця всяким там принципових міркувань або ж ідеологіям. Все банально просто і впирається, як і слід було очікувати, в гроші, бо оптимізатори відбирають у пошуку частина їх основного джерела доходу від контекстної реклами. Велика кількість потенційних клієнтів Діректа або Adwords отримують відвідувачів на свої проекти з допомогою послуг оптимізаторів (сеошників).

    Тому виглядає дуже дивно, що Яндекс і Гугл відкривають оптимізаторам (нас з вами) доступ до статистики пошукових запитів. Відповідь тут знову ж зав’язаний на основний спосіб заробітку пошуковиків — контекстну рекламу. Справа в тому, що рекламодавцям контексту потрібна ця інформація для складання найбільш оптимальних оголошень для Яндекс діректа або Google Adwords. Саме завдяки їм ця статистика запитів доступна і нам теж, і гріх буде їй не скористатися в своїх особистих (шкурні) інтереси.

    Сервіси статистики Яндекса, Google і Rambler

    На мій непрофесійний погляд, можна виділити три або навіть чотири основних джерела одержання прямої (є сервіси, які збирають дані з цих сервісів в автоматичному режимі — парсят їх) статистики пошукових запитів:

  • Статистика запитів Яндекса — напевно, основний інструмент для більшості вебмайстрів, включаючи і мене. У Вордстаті дані представляються у дещо спрощеному вигляді — об’єднуються всі можливі словоформи (відмінки, числа тощо), у більшості випадків не враховуються прийменники, а так само питальні форми (наприклад, «що таке» тощо).

    Правда, за допомогою спеціальних операторів ви зможете домогтися конкретизації статистики Яндекса саме вас цікавить словоформі пошукового запиту. Зазвичай для цього досить буває укласти потрібну фразу в лапки (будуть враховуватися тільки ці слова, але в будь-допустимої словоформі) або ж разом з лапками можна буде додатково поставити знак оклику перед кожним із слів (зобов’язавши тим самим при вибірці враховувати тільки ці слова і тільки в даній словоформі).

    Дуже здорово, що там наводяться не тільки похідні (хвости) від введених вами слів (у лівій колонці якраз будуть показані ці самі розширені варіанти запитів з додаванням інших слів), але ще додатково в правій колонці будуть показані асоціативні запити, які набирали ті ж самі користувачі в Яндексі разом з введеними вами словами (за одну і ту ж сесію пошуку). Ця можливість дозволяє іноді дуже істотно розширити семантичне ядро.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    На першій вкладці статистики запитів Яндекса під назвою «За словами» наводиться загальна кількість показів введених вами слів, але на вкладці «регіонами» ви можете зрозуміти, як часто вводять це ж питання в різних регіонах, на які російський пошуковик розбиває свою зону пошуку (близько 300 регіонів).

    На вкладці «на карті можна побачити частоту використання вакансій, що вас слів на карті світу. Крім цього, можна відстежити зміна частоти даного питання з плином часу, використовуючи вкладки «по місяцях і тижнях» (напевно, найбільш актуальними ці вкладки будуть при аналізі сезонних запитів).

  • У Google є цілих два сервіси, які можна було б інтерпретувати як статистику пошукових запитів. Правда я не користуюся ні однієї з наведених нижче систем, але згадати про них все одно варто:
  • Сервіс для підбору ключових слів — вона може послужити непоганою підмогою для розширення семантичного ядра сайту або окремої статті. Зазвичай Гугл сам визначає мову і регіон пошуку, а вам залишиться тільки придумати і запровадити стартовий набір слів.

    В результаті вам будуть запропоновані аналогічні ключові фрази із зазначенням частоти їх показів в місяць, конкурентністю (напевно, це відноситься до конкуренції саме всередині Google Adwords) і середньою за останній рік частотою показу по обраному вами регіону.

  • Статистика пошуку Google — як мені бачиться, за допомогою неї можна порівнювати популярність декількох ключових фраз між собою. Зміна динаміки популярності з плином часу для наочності подано у вигляді графіків, правда там ви не побачите абсолютні цифри по частоті використання введених вами слів — використовуються відносні значення, ні про що, загалом-то, не говорять. Область застосування даної статистики для своїх цілей я поки що не намацав.
  • Як працювати зі статистикою запитів Яндекса

    Я не професійний сеошник, тому мені для розуміння загальної картини і складання семантичного ядра цілком достатньо статистики Яндекса, хоча можливо, що при просуванні проекту з дуже високочастотним фразам буде мати сенс в уточненні даних сервісах Рамблера або Google, але мені цього не потрібно.

    Трошки теорії. Пошукові запити і ключові слова дуже часто плутають між собою, поетом спробую внести ясність. Пошуковий запит — це набір слів, що їх набирає користувач в рядку пошуку. Існують набори слів, які шукають дуже часто (високочастотні запити або ВЧ), існують менш популярні поєднання слів (середньочастотні або СЧ), ну і, природно, є рідко зустрічаються набори слів (низькочастотні або НЧ).

    Я не проводжу для себе чіткої межі між цими запитами по частоті їх показів, але зазвичай вважають, що якщо набір слів має частоту понад 10 000 показів в місяць, то він високочастотний. Якщо фраза має частоту нижче 1 000 показів в місяць, то це НЧ, ну а СЧ лежить десь посередині. Але ці цифри більш ніж умовні і сильно залежать від тематики.

    Зрозуміло, що краще всього вибирати для майбутнього семантичного ядра більш частотні запити, бо у разі потрапляння на першу сторінку пошукової видачі ви отримаєте дуже великий приплив відвідувачів. Але ось просунутися по ВЧ або РАХ буде дуже складно, бо напевно знайдеться безліч інших таких же розумних як ви вебмайстрів.

    Тому при підборі пошукових запитів для майбутнього семантичного ядра сайту як цілком, так і для окремої статті, слід правильно розраховувати свої сили в іншому випадку можна взагалі не отримати жодного відвідувача по ВЧ, т. к. вам не вдасться пробитися навіть близько до Топ 10 (перша сторінка видачі).

    Правда, не завжди буде багато охочих просуватися по високочастотним і середньочастотним запитам. Бувають випадки, коли конкуренція по ВЧ і СЧ досить низька і шанси пробитися є у всіх. Тут потрібно дивитися і аналізувати ті сайти, які знаходяться в Топі по обраному вами запитом. Якщо там не дуже трастові ресурси, то можна буде спробувати поборотися.

    Коли ми підійшли безпосередньо до оптимізації, то отут мова і заходить про ключові слова, які представляють по суті окремі слова з обраних вами запитів, за якими ви будете намагатися просунутися і потрапити в Топ (перша десятка сайтів у видачі).

    Дуже часто десяток обраних (в якості семантичного ядра) для даної конкретної статті пошукових запитів можуть складатися всього лише з декількох ключових слів, які вам потрібно буде N-ну кількість разів вжити в тексті статті і обов’язково включити їх в Title. Причому, початок Title увімкніть слова більш частотного запиту і далі за зменшенням. Наприклад, семантичне ядро цієї статті, можна сказати, складається з:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Частотність пробивав за статистикою Яндекса, укладаючи наведені слова і словосполучення в лапки, щоб відсіяти очевидні пустушки. Тобто я набрав для початку щось на кшталт «статистика запитів» і отримав купу можливих варіантів з цими словами, а так само купу асоціативних запитів в правій колонці. Кожен із запропонованих варіантів я перевірив на реальну частоту показів за допомогою укладення його в лапки і в результаті отримав наведений трохи вище список.

    Як ви можете бачити, при всьому багатстві фраз з семантичного ядра статті, ключових слів, під які мені слід оптимізувати текст, не так вже й багато. Тепер потрібно тільки скласти правильний Title сторінки зі статтею, щоб на початку стояли ключі з найбільш частотного запиту, і вжити кожне ключове слово в статті від одного до двох відсотків від загального числа слів в статті.

    Бійтеся заспамить текст і довести щільність входження ключів до 3 і більше відсотків — можливо виключення статті з індексу пошукової системи. Ключові слова краще вживати в різних словоформах (не треба намагатися впихнути в текст одні лише прямі входження), у відповідності з логікою вашого оповідання. Я якось згадував той онлайн сервіс, де можна провести онлайн аналіз тексту статті на щільність входження ключів.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Як бачите, у цій статті начебто все в порядку, хіба що тільки частоту першого слова (не наводжу його, що б ще більше не збільшити щільність його входження), треба б зменшити. На показник нудоти можете не звертати уваги, оскільки він обчислюється там як квадратний корінь з самого часто вживаного слова, а значить, чим більше текст, тим вищим буде нудота, що не логічно. Та й взагалі, нудота вже канула в лету.

    Ще раз підсумуємо. Після того, як ви набросаете на листочку ті запити (аналіз статистики в Яндексі зазвичай займає кілька хвилин), з яких ви розраховуєте отримати приплив відвідувачів, вам потрібно буде виділити з цього семантичного ядра статті ключові слова і обов’язково спожити їх в Title просуває сторінки (чим більше частота, тим ближче до початку тега Title) і вжити вибрані з семантичного ядра ключові слова в тексті статті з частотою від 1 до 2 відсотків від загальної їх кількості.

    Зізнаюся, що писати статті з урахуванням статистики запитів Яндекс я почав тільки трохи менше року тому, а робити це з повністю відкритими очима — тільки близько місяця тому. І причина зовсім не лінь (її у мене не багато), а скоріше деяка відсталість (не гнучкість) по відношенню до чогось нового. Ну, типу, завжди так робив і далі буду продовжувати в тому ж дусі.

    Але іноді потрібно перевести дух, озирнутися і зрозуміти, чи в тому напрямку ви рухаєтеся. Ось саме використання Вордстата для аналізу свого проекту і дозволяє озирнутися і змінити при необхідності напрямок руху. Останні пару тижнів я займаюся тим, що намагаюся виловити з статистики Яндекса всі варіанти, які можуть мати відношення до мого блогу.

    Роблю я це вручну, що досить утомливо, але зате у мене поступово складає розуміння загальної картини всієї цієї кухні (відкриваються очі). Мозок при цьому вже плавиться, але аналіз затягує і поступово виявляє явні промахи, а так само дозволяє визначити тематику майбутніх статтею, бо те, що найчастіше користувачі набирають у пошукових системах, їх найбільше цікавить. А йти в ногу з побажаннями майбутніх читачів це, по-моєму, прямий шлях до успішного розвитку проекту.

    До речі, проводячи аналіз проекту за допомогою статистики запитів Яндекса, може знадобитися дізнатися, а чи має ваш сайт вже якісь позиції по цікавить вас слову або словосполученню. Для цього я використовую можливості програми Site Auditor, про яку вже писав, але забув згадати про можливості визначення видимості сайту по потрібним вам ключів за допомогою цієї чудової програми.

    Вам потрібно буде перейти на вкладку «Підбір» програми Site Auditor, ввести цікавлять вас слова в області «Перевірити» і натиснути на стрілку, розташовану праворуч. Вас перекине на вкладку «Видимість сайту», де вам потрібно буде ввести URL свого ресурсу та натиснути на кнопку «Перевірити».

    В результаті ви побачите позиції вашого сайту по певному ключовому слову в пошукових системах Яндекс і Гугл. Якщо позицій не з’явилося, то значить ваш проект займає місце у видачі нижче п’ятдесятого.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу