Освоюємося з інтернет-грошима

2108
  • Платіжна система Рапіда
  • Реєстрація та налаштування свого профілю в Rapida Online
  • Виведення коштів з Гугл Адсенс через Рапіду
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про платіжну систему Рапіда. Якщо ви заробляєте гроші, розміщуючи на своїх сайтах контекстну рекламу від Гугол Адсенс, то безумовно про цю платіжну систему ви чули.

    В іншому ж випадку назва Rapida Online вам, швидше за все, ні про що не говорить. І це, на перший погляд, здається досить дивним, бо вона існує вже близько одинадцяти років (з 2001 року) і по ідеї повинна бути на слуху нарівні з Яндекс Грошима, Вебмані або Ківі.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Більш того, навіть буржуйські платіжки Пейпал (основний спосіб оплати товарів на Ebay) чи Skrill (раніше називалася Moneybookers) є в рунеті більш популярними і відомими ніж Рапіда.

    Але «скринька просто відкривався». Вона при тому ж самому назві (платіжна система) займає дещо іншу нішу, бо повернена обличчям і зацікавлена у співпраці в першу чергу не з фізичними особами (кінцевими платниками), а з організаціями в особі банків та інших комерційних підприємств (по суті, «оптовик»).

    Рапіда — платіжна система відома не всім

    Звідси, напевно, і стає зрозумілим вибір компанією Гугл її для виведення зароблених веб-майстрами коштів з свого аккаунта в Адсенс. Саме її орієнтованість на корпоративних клієнтів стало, думаю, вирішальним аргументом. До 2008 року, до речі, грошики з AdSense можна було вивести лише з допомогою чека, який теж приходив на пошту, але чек від Google ще потім потрібно було переводити в банку (суще мука).

    Рапіда ж може за замовчуванням переводити всі зароблені вами долари з Адсенс найближчим до вас поштове відділення, де грошики вам видадуть вже в рублях за курсом (відразу видадуть на руки по квитанції грошового переказу).

    Якщо пошта вас з якихось причин не влаштовує, то за допомогою реєстрації в «Рапіда Онлайн» ви зможете налаштувати транзакцію ваших коштів через неї на свій гаманець Вебмані, Яндекс Гроші, W1 единый кошелек, на рахунок у банку і т. п. Про це я напишу трохи нижче по тексту.

    Взагалі, найкращим способом заробітку на своєму сайті я як і раніше вважаю додавання ресурсу в мережі Яндекса (РМЯ) і подальшу роботу з нею не безпосередньо, а через Цоп Профіт Партнер. Але… По-перше, в РМЯ беруть не всіх і потрібно переступити поріг в 300 унікальних відвідувачів в добу, що не так вже й просто. По-друге, вона не у всіх тематиках буде вигідніше аналога від Google.

    Потрібно пробувати. Але зате гроші виводити з Профіт Партнера простіше і варіантів більше, ніж з Адсенс. Однак, завдяки Рапіді цей недолік можна вважати вже не істотним.

    Якщо ви оформили індивідуального підприємця для легалізації своїх доходів, то можна буде з допомогою rapida online знайти спосіб легального виведення коштів. Наприклад, на вебмані, а потім вже їх виводити через гарантійне агенство на розрахунковий рахунок ІП (подробиці дивіться в наведеній статті.

    Але однієї тільки роботою з клієнтами AdSense функція цієї платіжної системи (у плані надання послуг фізичним особам) не обмежується. Інша справа, що це не є переважаючою діяльністю. Але, тим не менш, нею цілком зручно користуватися для оплати товарів в інтернет-магазинах, рахунків за комунальні платежі, поповнювати баланс свого мобільного телефону або ж оплачувати інтернет. Загалом-то, все той же набір, що і в інших популярних систем електронних платежів.

    Що примітно, Рапіда має два основних сайту: Rapida.ru .

    За допомогою першого сайту можна оплачувати різні повсякденні речі:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Зробити це можна кількома способами:

  • Через мережу терміналів (10000 по Росії).
  • Через популярні і повсюдні місця прийому платежів («Евросеть», «Зв’язковий», «Ельдорадо», «М-Відео», «DOMO», «Техносила»), вказавши там ідентифікатор платежу або ж просто повідомте номер свого стільникового і мета
  • Цілодобово і з будь-якого місця в світі через систему онлайн-платежів Rapida Online.
  • Кредити тепер через неї можна буде оплачувати навіть з особового рахунку вашого мобільного телефону (Білайн і Мегафон), що досить-таки кумедно:
    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима
  • Зовсім нещодавно з’явився новий спосіб оплати товарів в інтернет-магазинах через Рапіду — отримуєте на сайті магазину платіжний код і робите з нього оплату в найближчому до вашого дому салону «Зв’язковий» і «Евросеть». Оплата проходить миттєво і без комісії.
  • Платежі можна здійснювати навіть з мобільного телефону, відправляючи на певний короткий номер номер шаблону, за яким ви хочете здійснити переказ коштів.
  • Другий же сайт як раз і являє з себе «Рапіду онлайн», яка дозволяє оплачувати кредити, штрафи Даі, ЖКГ, інтернет, стільниковий та іншу лабуду (на жаль, не для всіх регіонів і не для всіх банків) у будь-який час доби і з будь-якої точки світу за допомогою інтернету.

    Вона дозволяє всі ці платежі автоматизувати (настроїти шаблон), а ще виводити свої кошти в інші системи (QIWI, RBK Money, WebMoney, Єдиний гаманець, Яндекс Гроші).

    Як я вже згадував, у Рапіди немає стовідсоткового охоплення всіх можливих одержувачів, але тим не менш список (він вкладений, тому не застосуйте ознайомитися з його деталями) навіть дуже масштабний. Та й взагалі, на ринку платежів це дуже серйозний гравець. Ну, а для простих смертних (фізичних осіб) найбільш підходящим варіантом, напевно, є онлайн версія, про реєстрацію і в роботі якої ми і поговоримо зараз.

    Реєстрація та налаштування свого профілю в Rapida Online

    Відразу обмовлюся, що для повноцінної роботи з Rapida вам доведеться надіслати їм скан свого паспорта і повідомити номер мобільного телефону (це пов’язано зі зміненими в 2011 році вимогами зверху).

    Якщо цього не зробити, то виводити кошти з Адсенс все одно вийде, але лише поштою, а налаштований вами шаблон в Рапіді працювати не буде. Для мене це не відразу стало очевидним, тому вирішив заздалегідь акцентувати на цьому вашу увагу.

    Все ж орієнтованість цієї платіжної системи на роботу з юридичними особами прозирала раніше саме в тому, що її інтерфейс дуже важко було назвати інтуїтивно зрозумілим і сильно ергономічним (по-моєму, їх старий сайт робив програміст). Розібратися, звичайно ж, при бажанні можна, але не все очевидно, а дизайн так взагалі прийшов з минулого тисячоліття — таке відчуття, що весь світ ще працює в текстових браузерах.

    На популярний зараз мінімалізм це теж не тягло, бо інформація на сайті присутній в надлишку, але вона при цьому не дуже зрозуміла (ніби лог-файл переглядаєш). Все це викликало бажання у користувача якомога швидше піти і не морочитися. Добре, якщо б це був контентний проект, на кшталт мого блогу .

    А тут грошовий сервіс, який повинен викликати бажання ним скористатися, відповідати на всі питання користувача і бути йому зрозумілим, виглядав як незрозуміло що. Не можна ж так економити на юзабіліті, навіть для системи, у якій робота з фізичними особами не стоїть на першому місці.

    Загалом, через півроку після публікації цієї статті вони повністю змінили дизайн Pps.rapida.ru і я з одного боку був цьому радий, бо стало реально краще і зручніше, а з іншого — мені довелося переписувати всі другу половину цієї статті.

    Реєстрація в Рапіді Онлайн проходить в три етапи. Спочатку вам пропонують заповнити форму із зазначенням номера вашого мобільника (він виступає в платіжній системі в якості логіна):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Тиснете на ОК і вам на вказану поштову скриньку прийде лист з кодом, який потрібно буде вставити у форму другого кроку реєстрації:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ну, і на третьому кроці реєстрації вам потрібно буде ввести у форму PIN-код, який прийде у вигляді SMS-повідомлень на ваш мобільний телефон (збережіть його, бо він тепер буде паролем для входу в ваш обліковий запис на Рапіді Онлайн, а логіном буде служити номер вашого мобільного).

    Тепер вам запропонують увійти під своїм логіном і паролем, що і слід буде зробити. Верхнє меню платіжної системи дозволяє вибрати глобальні опції, а вже при їх виборі в лівій колонці з’явиться меню, що відноситься саме до цього розділу. Можливостей у Rapida насправді досить багато.

    В розділі «Мій профіль» ви зможете подивитися свій поточний баланс, а ще переконатися в тому, що вами ще не були надані (або, навпаки, як у моєму випадку) в систему паспортні дані (скани).

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Але посилання на форму, куди можна було б завантажити скани паспорта, немає. Якщо пройдете по кнопці «Допомога», то зможете знайти інструкцію по своїй ідентифікації (особисто я волів поїздку в їх офіс):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ну, і там же (в хелпе) прояснилася ситуація, чому я не отримував гроші з Гугл Адсенс через Rapida Online на Вебмані (зараз, до речі, з висновком Вебмані виникли проблеми), навіть незважаючи на те, що налаштував відповідний шаблон і вказав його в налаштуваннях платежів Адсенс:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Загалом, не полінуйтеся і пройдіть ідентифікацію під уникнення проблем з проходження платежів через цю систему. Для з’ясування деталей мучте їх техпідтримку — особисто я так і робив.

    Також при бажанні з свого профілю ви зможете змінити при необхідності пін-код (пароль до вашого облікового запису).

    На вкладці «Оплатити» (з верхнього меню) вам будуть надані інструменти для здійснення переказів зі свого гаманця у Рапіді будь-якому одержувачу, список яких там же і буде представлений:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якщо раніше у них був невдалий дизайн і низька юзабіліті, то в новій інкарнації першу проблему вони вирішили, але ось друга, як і раніше, залишилася. На сторінці «Оплата послуг» багато чого перераховано, але як, скажіть, будь ласка, мені здогадатися, що в кожній з підрубрик вказана лише частина можливих варіантів. Наприклад, якщо я кликну за «Платіжні системи», то побачу вже куди більш розширений список:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    А як я повинен був про це здогадатися? Жах, а не юзабіліті. Ну, гаразд. Нам потрібно створити звичайний шаблон платежу для виводу прийшли з Адсенс в Рапіду кошти на рублевий гаманець Вебманей. Для цього клікаєм по вказаним на скріншоті пунктом:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Вказуєте номер гаманця в WebMoney, номер мобільника (логін) та максимальну суму 15 000 рублів. Після цього тиснете на кнопку «Створити з шаблону». Але це тільки півсправи, бо потрібно буде зайти в свій обліковий запис і дещо там налаштувати.

    Виведення коштів з Гугл Адсенс через Рапіду

    Зараз дуже багато вебмастера заробляють на своїх сайтах, ставши партнерами Google Adsense. Справа хороша і особливо прибуткове. По ідеї, в цьому випадку, у вас є кілька способів виведення грошей в Rapida Online:

  • Можна відразу ж налаштувати шаблон, по якому ваші грошики з системи контекстної реклами Гугла, не затримуючись в Рапіді, проскочать на ваш гаманець WebMoney, особовий рахунок стільникового телефону, банківський рахунок та ін. (описано нижче). У цьому випадку у налаштуваннях Адсенс ви вкажіть номер створеного вами у Рапіді шаблону.

    Для цього у своєму акаунті вам потрібно буде вибрати з лівого меню «Платежі» і перейти по посиланню «Налаштування платежів»:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    В середині відкритої сторінки потрібно буде перейти за посиланням «змінити спосіб оплати».

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Потім ставите галочку напроти «Налаштування Rapida» і тиснете на кнопку «Далі».

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Ну, і залишиться тільки уважно заповнити вказану форму (адреса потрібно писати повністю російською мовою, а не за правилами транслітерації з російської в латинською, як це було у випадку чека).

    У самому нижньому полі вкажіть номер вашого шаблону в Рапіді:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

  • Однак існують обмеження для клієнтів Адсенс — вони можуть створювати шаблони платежів тільки для одержувачів з груп «Банки та перекази» і «Платіжні системи». Якщо виникне необхідність подальшого переказу грошових коштів одержувачам з інших груп, то в налаштуваннях Адсенс замість номера шаблону можна буде вказати свій логін в Rapida Online (номер стільникового телефону виду 9123456789).

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    В цьому випадку гроші капнуть у ваш гаманець в цій платіжній системі, а ви вже потім вручну зможете здійснити переклад будь-якого з доступних одержувачів на вкладці «Оплатити».

  • У кожному з описаних вище випадків ваші грошики повинні потрапити в платіжку. Правда, якщо ви ще не пройшли описаних трохи вище способом ідентифікацію особистості в Рапіді, то гроші з AdSense будуть автоматично переведені в найближчий до вашого будинку поштове відділення, а вам впаде в поштову скриньку (звичайний, який з жерсті) повідомлення про це. Тому має сенс потурбуватися наданням своїх паспортних даних.

    Тепер давайте подивимося, як можна створити шаблон в Rapida, наприклад, для автоматичного перенаправлення грошей з Адсенс в ваш гаманець з Вебманями. Для цього потрібно перейти на вкладку «Оплата» — «Платіжні системи» і вибрати потрібного одержувача платежу:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Відразу обмовлюся, що в Рапіді існують певні комісії, які вона може утримувати з вас:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Далі вказуєте ваш логін (номер стільникового), номер рублевого гаманця в WebMoney і максимальну суму до висновку (15000):

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Після того, як ви натиснете на кнопку «Створити з шаблону», на ваш мобільний прийде SMS з кодом (сесійна PIN), який потрібно ввести на наступному кроці. Ну, і потім вам запропонують придумати шаблоном назва (не більше 8 латинських цифр і букв, причому починати назву з цифри не можна) і опис (можна і по російськи).

    Після того, як ви натиснете «Зберегти шаблон», він буде збережений в базу і доступний з пункту меню «Шаблони».

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Переглянувши дані цього шаблону, ви побачите його унікальний номер, який знадобиться для прив’язки його до Google Adsense:

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Звіт про здійснені платежі можна буде подивитися, перейшовши за посиланням «Історія платежів».

    Освоюємося з інтернет-грошимаОсвоюємося з інтернет-грошима

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу