Вивчаємо відвідуваність сайту

3024
  • Можливості та принцип роботи Google Analytics.
  • Реєстрація в Гугл Аналітікс і робота коду
  • Установка коду відстеження Google Analytics на сайт
  • Як працює JavaScript код відстеження на сайті
  • Як працює SDK від Analytics в мобільних додатках
  • Обробка в Гугл Аналитиксе даних з лічильників
  • Як Аналітікс розрізняє користувачів і сеанси
  • Конфігураційні установки Аналитикса
  • Універсальний Analytics
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сервіс аналітики від Гугла по праву вважається одним з самих функціональних на ринку рунета, і при цьому він є абсолютно безкоштовним.

    У цій статті я хочу вас познайомити з принципами роботи цієї системи та базовими поняттями, закладеними в її основу, щоб вже при більш тісному знайомстві з нею ви розуміли що до чого і не плутали користувачів, сеанси (сесії) і взаємодії (хіти), а також розуміли взаємозв’язок параметрів і показників.

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    В поточний період система Google Analytics переживає етап оновлення, бо на зміну їй йде більш досконалий комплекс під назвою Universal Analytics, чий код відстеження вже зараз пропонується для установки. Тому в цій статті я опишу і нові можливості, які отримає Гугл Аналітікс після своєї реінкарнації в UA (отримання даних з будь-яких пристроїв підключених до мережі, більш точна ідентифікація користувачів тощо).

    Можливості та принцип роботи Google Analytics.

    Гугл Аналітікс — це система аналітики, далеко виходить за межі можливостей звичайних лічильників відвідуваності, таких як LI, каталог Рамблера Топ100, OpenStat і навіть Метрика Яндекса. Система ця настільки ж потужна, як і складна в освоєнні, особливо для непідготовлених користувачів. При своєму вражаючому функціоналі дітище Гугла має досить високий поріг входження, і багато цієї аналітикою або не користуються або користуються, але лише дуже малою часткою від усіх наданих їй можливостей.

    З допомогою Google Analytics ви можете збирати і аналізувати дані різних пристроїв і цифрових засобів. Таким чином, наприклад, можна зрозуміти, як клієнти знаходять ваші вебсайти або мобільні додатки і як вони з ними взаємодіють (оцінити поведінку користувачів). Сама система аналітики складається, можна сказати, з чотирьох блоків, які виконують наступні функції:

  • Збір даних
  • Блок, що дозволяє зробити налаштування
  • Блок обробки даних
  • Висновок звітів у максимально наочному вигляді
  • Завдяки цим чотирьом компонентів ви можете збирати, налаштовувати і аналізувати дані по своєму сайту. Давайте почнемо по порядку, а саме з блоку збору даних. Як здійснюється вилучення потрібної інформації? Правильно, за допомогою встановленого на сайт (або мобільний додаток) коду лічильника. Загалом, як завжди.

    У цьому коді відстеження міститься ряд інструкцій до системи Google Analytics, які кажуть, на які саме взаємодії користувача з сайтом варто звертати увагу і які саме дані потрібно збирати. Спосіб збору даних визначається цифровий середовищем, в якій працює лічильник. Наприклад, при установці його на вебсайт використовується JavaScript код відстеження. А для інтеграції коду лічильника в мобільний додаток використовується так званий пакет засобів розробника (SDK).

    Користувач своїми діями викликає до життя код відстеження Гугл Аналитикса (відкриває сторінку вашого сайту або переходить в новий екран вашого додатка). В результаті збирається інформація про всі проведені дії, включаючи заголовки і Урли переглянутих сторінок, і інші речі, які потім збираються в пакет (hit). Цей пакет відправляється на сервер системи для виконання наступного кроку — обробки даних.

    Всі ці «сирі» дані на сервері Google проходять через сито зроблених вами настройок (вашу конфігурацію), що дозволяє відсіяти зайве у відповідності з заданим планом вимірювань і закладеними цілям (бізнесу). Що це означає на практиці? Ну, наприклад, можна поставити фільтр у налаштуваннях Аналитикса, щоб відсіяти дані відвідування сайту або мобільного додатку вашими співробітниками. Надалі вони не будуть оброблятися і впливати на результати, представлені у звітах. Причому, ці дані не будуть збиратися, і навіть після скасування фільтра ви їх подивитися не зможете.

    Крім збору даних за допомогою лічильника, є можливість імпортувати ці дані з інших сервісів «корпорації добра». Наприклад, ви можете пов’язати свій акаунт Google Analytics з аккаунтом в Адсенс, Адвордс або в інструментах для вебмайстрів від Google. В принципі, імпорт даних в Аналітікс можна здійснювати навіть з джерел, що не належать Гуглу (наприклад, зібрані вашими власними силами).

    Що примітно, саме на етапі обробки система всі ці дані з різних джерел (включаючи зібрані своїми лічильниками) об’єднує і вони будуть вносити свій внесок у кінцеві звіти. Система звітності Google Analytics включає в себе досить-таки зручні інструменти для наочного представлення даних. Однак, при бажанні, доступ до звітів можна отримати і по API, якщо ви, наприклад, хочете створити свої власні системи звітності поза інтерфейсу GA.

    Давайте в загальних рисах розглянемо, як Аналітікс збирає необхідні дані про вашому сайті. Сама модель збору враховує три речі — користувачів, сесії (сеанси) і взаємодії.

  • Користувач — це відвідувач вашого сайту або мобільного додатка
  • Сесія (більш зрозумілим, на мій погляд, є термін сеанс) — це час, проведений на сайті або в додатку
  • Взаємодія — це дії користувачів на сайті.
  • Ця схема має ієрархічну структуру, що опускається від користувача до взаємодії. Користувачів розрізняють на тих, хто відвідує ваш сайті всього лише раз, і тих, хто заходив на нього кілька разів за день. В системі Гугл Аналітікс кожне відвідування вважається сеансом (сесією), що передбачає здатність розпізнання в рамках декількох сеансів одного і того ж користувача (повернувся).

    У свою чергу, сеанс, вчинений на вашому вебсайті, складається з окремих дій. Наприклад, користувач може зайти на головну і відразу ж її покинути, що призведе до реєстрації Гуглом тільки одного взаємодії — перегляд головної сторінки. У рамках іншого сеансу (сесії) користувач міг би ще і подивитися ролик, а також зробити покупку. Вийшло б три взаємодії.

    Ці окремі взаємодії в рамках одного сеансу (сесії) називаються хітами, які, в свою чергу, поділяються на групи, що відносяться або до хітам, пов’язаних з переглядом сторінок, або з транзакціями, або з подіями. Ще раз підкреслю ієрархічність схеми збору даних, прийнятої в Google Analytics — кожне отслеживаемое системою взаємодія належить до якогось сеансу, а кожен сеанс пов’язаний з відповідним користувачем.

    Як ви вже зрозуміли, безпосередньо збором даних (інформації про дії користувача) займається код відстеження, який ви встановили на свій сайт, мобільний додаток або в іншу цифрову середу. Зібрану інформацію він відправляє у ваш аккаунт Аналитикса з метою їх обробки та формування звітів.

    Прив’язка зібраних кодом відстежування до вашого аккаунту здійснюється за допомогою унікального ідентифікатора, вшитого в код. Наприклад, у наведеному прикладі коду Google Analytics для вебсайту або програми.

    Реєстрація в Гугл Аналітікс і робота коду відстеження

    Насправді, зараз із стадії бета-тестування вийшов новий спосіб відстеження, який назвали Універсальний Analytics (про нього поговоримо трохи пізніше) і код якого вже зараз пропонують встановити при реєстрації на офіційному сайті Google.com/analytics/:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Зверніть увагу, що ви вільні вибрати з допомогою розташованих кнопок угорі, де саме ви хочете збирати статистику на сайті або в мобільному додатку. Після заповнення всіх полів форми реєстрації в Аналитиксе вам буде запропоновано погодитися з умовами і скопіювати на свій сайт код відстеження з унікальним ідентифікатором, правда вже від Universal Analytics:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Давайте спочатку розглянемо аспекти роботи GA, а вже потім поговоримо про те, чим новий UA (Universal Analytics) від нього відрізняється і що спонукало корпорації Гугл на його розробку і поступовий перехід до класичного GA. Тобто зараз продовжимо розмову за Гугл Аналітікс. Отже…

    Код відстеження збирає інформацію про взаємодію користувачів з веб-сайту або веб-додатком. Ця інформація збирається в пакети і відправляється на сервер Гугла (наприклад, у вигляді списку параметрів в Урлі). Також код відстеження вміє розпізнавати нових і повернулися користувачів. Всі зібрані дані пристібаються до вашого акку в Гугл Аналітікс завдяки використанню унікального ідентифікатора, вкладеного в код відстеження. Ми про це тільки що говорили.

    Установка коду відстеження Google Analytics на сайт

    Для відстеження та збору даних на вебсайтах використовується фрагмент JavaScript-коду, який був показаний на попередньому скріншоті. У ньому міститься посилання на бібліотеку analytics.js, яка регулює тип стягуються на сайті даних. Природно, що для збору всієї статистики цей код повинен бути присутнім на кожній сторінці вашого сайту.

    (function(i,s,o,g,r,a,m)function(),i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
    m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
    )(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
    ga(‘create’, ‘UA-51939022-1’, ‘slaviali.ru’);
    ga(‘send’, ‘pageview’);

    Для цього його зазвичай додають в той файл шаблону вашого сайту (якщо він працює на одній з CMS, наприклад). Так, наприклад, ви можете відшукати у вашій темі оформлення файл, у якому формується «голова» документа (веб-сторінки), складається з закриває і відкриває тегів Head. От як раз перед закриваючим тегом і можна буде вставити код відстеження Універсальний Analytics.

    У статті про Bootstrap я говорив, що підключення бібліотеки jQuery між тегами Head не зовсім правильно. Краще виклик скриптів робити перед закриваючим тегом body. Чому? Справа в тому, що, наприклад, виклик файлів стильової розмітки необхідно зробити ще до, або одночасно із завантаженням контенту, щоб він правильно відображався. А ось JS файли відповідають за функціональність сторінки, а не за її зовнішній вигляд. Значить до повної завантаження документа цей функціонал нам не знадобиться, тому і немає ніякої необхідності пхати виклик джава скрипт файлів між тегами Head.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Однак, код відстеження Google Analytics завантажується асинхронним методом, тобто паралельно з завантаженням сторінки, ніяк не впливаючи на її швидкість. Тому перед закриваючим тегом Head йому саме місце. Як знайти закриваючий тег Head в надрах файлів вашого движка читайте, наприклад, в статті про встановлення лічильників на Joomla! і WordPress.

    Як працює JavaScript код відстеження на сайті

    Якщо код відстеження розміщений на всіх сторінках сайту, то кожен її виклик (відкриття користувачем) буде формувати хіт (елемент взаємодії). Якщо це правило порушиться, то ви не отримаєте повну картину всіх взаємодій (здійснюється у межах конкретної сесії-сесії). Крім цього, додавання коду відстеження в саму верхню частину вихідного коду сторінок гарантує, що браузер при розборі цього коду (починаючи зверху і йдучи вниз) активує виконання скрипта Аналитикса.

    Тому, навіть якщо користувач піде до закінчення завантаження сторінки, його взаємодія з вашим сайтом буде враховано. Код Аналитикса виконується асинхронно, тобто запускається на задньому фоні, поки браузер виконує інші завдання щодо завантаження елементів веб-сторінки. Це знову ж таки дозволяє почати збирати дані ще до повного завантаження сторінки.

    Після того, як код відстеження на цій сторінці виконався, система створює анонімні унікальні ідентифікатори, призначені для розрізнення користувачів. Існує кілька способів створення таких ідентифікаторів. За замовчуванням, Google Analytics використовує власний файл куки (читайте що таке куки (cookie) і з чим їх їдять), але у вас є можливість створити і використовувати свій власний код.

    При завантаженні сторінки JavaScript код лічильника збирає інформацію про самому веб-сайті, наприклад, Урл адресу поточної сторінки. Також лічильник збирає інформацію про браузер, в якому ця сторінка відкрита, наприклад, його назва або налаштування мови. І навіть про операційною системою, під управлінням якої працює цей браузер. Вся ця інформація пакетувальними і відправляється на сервер Гула у вигляді хіта перегляду сторінок. І цей процес повторюється кожного разу, коли в браузері завантажується сторінка.

    Що примітно, все це буде чудово працювати і без будь-яких попередніх налаштувань. Зареєструвалися в Гугл Аналітікс, отримали код і все буде чудово працювати, а ви будете дивитися зібрані дані у вигляді підсумкових звітів. Однак, є і додаткова можливість налаштування коду, що дозволяє збирати більше інформації про користувачів, їх сеансах (сесіях) і взаємодіях з вашим сайтом.

    Як працює SDK від Analytics в мобільних додатках

    З допомогою Analytics можна також збирати й аналізувати дані про вашому мобільному додатку. При цьому процес дещо відрізняється від того, як це робиться у випадку вебсайту. Використовується не ДжаваСкрипт код, а так званий SDK (пакет засобів розробки), який буде різним для різних операційних систем (Android, iOS). При цьому збираються дані про те, що саме людина переглядає в додатку, як часто він його відкриває і т. п.

    Ці дані знову ж пакетируются в хіти і відправляються в ваш аккаунт Гугл Аналітікс, але не відразу, а попередньо накопичуючись на мобільному пристрої. Чому це робиться?

  • По-перше, мобільний пристрій (на відміну від сайту) не зобов’язаний завжди бути підключено до мережі, та й навіть у момент підключення бувають мертві зони прийому, перевантаженість сот і т. п. обставини.
  • По-друге, сам процес відправлення даних на сервери Гугла в режимі реального часу (як це робиться лічильниками, встановленими на вебсайтах) може істотно скоротити термін роботи мобільного пристрою від батареї.
  • Тому зібрані хіти (пакети знятих даних) накопичуються на пристрої і відправляються службою SDK на сервера Google кожні півгодини у разі використання ОС Андроїд і значно частіше для iOs (кожні дві хвилини). Що примітно, ви можете змінювати цей інтервал на свій розсуд, щоб контролювати термін роботи батареї мобільника у користувачів програми.

    SDK, так само як і ДжаваСкрипт-код лічильника, вміє диференціювати (розрізняти) користувачів (точніше мобільні пристрої, на яких додаток запускається). При запуску програми генерується анонімний унікальний ідентифікатор, який потім і відстежується. Тобто ототожнюється мобільний пристрій і його користувач (мітять саме перше, бо друге позначити складніше).

    При оновленні програми на нову версію ідентифікатор пристрою не змінюється. Правда, при перевстановлення (видалення і подальшій установці додатка) старий ідентифікатор буде вилучений і замінений на новий. Такий користувач буде зараховано не як повернувся, а як новий. SDK теж можна модифікувати для збору додаткової інформації про ваших користувачів, їх сеансах і взаємодіях з додатком.

    Що примітно, Google Analytics може збирати дані не тільки з вебсайтів або мобільних додатків. Підтримує він і іншого пристрою, які, здавалося б, підключити до цієї системи зовсім вже ніяк не можливо (термінали для прийому платежів, касовий апарат тощо). Ан, немає. Існує спеціальний протокол з важковимовною назвою (Measurement Protocol), який дозволяє відправляти дані з будь-якого пристрою, підключеного до інтернету.

    При роботі з сайтами та мобільними додатка код лічильника сам створював хіти (пакети зібраної інформації) і відправляв їх у ваш аккаунт в Гуглі. Тут же ці самі хіти вам доведеться формувати самим. Як це робиться якраз і описано в згаданому сложнопроизносимом протоколі сторінці для розробників.

    Обробка в Гугл Аналитиксе даних зібраних лічильниками

    Отже, про збір даних ми в загальних рисах поговорили, пора переходити до блоків, які відповідають за їх обробку та налаштування. Взаємодія цих двох блоків дозволяє структурувати і перетворювати зібрані дані ту інформацію, яку можна побачити в звітах Аналитикса. Як же це працює?

    Система розділяє зібрані дані за користувачам і сеансів (сесіям), причому, змінюючи налаштування можна впливати на цей процес. Крім цього в загальну масу підмішуються дані, зібрані з інших джерел (не за допомогою коду відстеження Google Analytics).

    Це можуть бути дані з Адвордса, Адсенс, Гугл Вебмастера (шляхом зв’язування облікового цих систем) та інших джерел, що не належать «корпорації добра» (шляхом завантаження підготовленого файлу вручну або за допомогою спеціально написаної програми, що використовує можливості API Аналитикса). Також можна використовувати інструмент «імпорт даних про витрати», який використовують для додавання інформації про кошти, витрачені на сторонню рекламу (не гугловскую), щоб потім можна було б оцінити ефективність даних рекламних кампанія.

    Всі ці сумарні дані пройдуть через сито фільтрів, які ви вкажете в налаштуваннях. Ці налаштування повідомляють системі, які дані включити, а які виключити з майбутніх звітів. Також вони можуть впливати на способи форматування зібраних даних. Ну і в фіналі вся зібрана інформація структурується і збирається в таблиці бази даних (БД). Згенерувати потрібний користувачеві Аналитикса звіт на основі цих БД не складе ніякої праці.

    Як Аналітікс розрізняє користувачів і сеанси (сесії)

    На стороні сайту дані про користувачів, сеансів (сесіях) і взаємодіях пакетируются в хіти, а вже в самій системі Аналитикса вони обробляються. А як Гугл Аналітікс створює користувачів? Коли ваш сайт або мобільний додаток вперше завантажується на пристрій (мобільному або стаціонарному комп’ютері), то разом з першим хітом (пакетом зібраних даних) створюється унікальний ідентифікатор, що відповідає цьому пристрою, і надалі він буде прикріплюватися до кожного хіту, яке направляється на сервери системи.

    При аналізі зібраних даних Analytics кожен такий унікальний ідентифікатор розглядає як унікального користувача (хоча в реалії це «тупа» залізка, а не людина). Кожен виявлений при аналізі вмісту хітів новий ідентифікатор буде вважатися новим користувачем. Якщо в черговому хіті ідентифікатор виявиться вже раніше зустрічалися, то такий користувач («тупа» залізка) буде вважатися повернулися.

    Якщо користувач очищає файли кукі (наприклад, задавши у налаштуваннях браузера їх очищення при закритті програми), то такі ідентифікатори знищуються. Теж саме відбувається у випадку видалення та повторного мобільного додатку. В результаті такої користувач буде вважатися новим, а не повернувся, як це є насправді.

    Якщо людина заходить на ваш сайт з телефону, планшета, ноутбука і настільного комп’ютера, то Гугл Аналітікс за замовчуванням вважатиме їх за чотирьох різних користувачів, т. к. код відстеження присвоїть всім цим пристроям різні ідентифікатори. Правда в налаштуваннях системи ви можете змінити спосіб створення і присвоєння ідентифікатора. По суті, це дозволить об’єднати взаємодія користувачів в рамках декількох пристроїв, тобто одержувати на виході більш достовірні дані.

    А як система створює сеанси (сесії)? В Analytics сесія (сеанс) — це сукупність взаємодій конкретного користувача (складаються з окремих типів хітів) протягом заданого періоду часу. Цими взаємодіями можуть бути перегляди сторінок, подій або операцій (здійснення покупки) в інтернет-магазині. Один і той же користувач може робити кілька сеансів, які можуть відбуватися протягом одного і того ж дня або з проміжками в кілька днів, тижнів або навіть місяців.

    Після закінчення одного сеансу (сесії) може бути розпочато іншого. Але як же система Гугл Аналітікс дізнається про те, що черговий сеанс закінчився? Виявляється, що за замовчуванням сесія вважається завершеною після півгодинного бездіяльності користувача. Цей період називається тайм-аутом сеансу і характеризується тим, що в цьому проміжку часу система не отримує хіти (пакети даних про діях на сайті) від даного користувача.

    При цьому нова сесія (сеанс) почнеться після того, як система отримає новий хіт про дії користувача. Півгодинний тайм-аут взято як середнє число, що підходять для більшості сайтів. Але в налаштуваннях конфігурації системи ви зможете встановити той тайм-аут, який на ваш погляд буде оптимальним. Головне, щоб це дозволяло вам точніше відстежувати статистику і розуміти процеси, що відбуваються на вашому сайті. Наприклад, якщо у вас багато відеороликів довжиною більше 30 хвилин, то має сенс збільшити тайм-аут автозаповнення сеансу.

    Конфігураційні установки Аналитикса

    Поняття користувачів і сеансів лежить в основі роботи сервісу Google Analytics і усвідомити, яким чином з необроблених масивів вичленяються ці дані, важливо для отримання максимуму інформації з створених звітів. Також важливо розуміти, що як система застосовує до зібраним даними конфігураційні установки (зроблені вами) і як готує їх для звітів.

    Налаштування конфігурації можуть впливати на кінцеві звіти таким чином:

  • Включати дані
  • Виключати дані
  • Змінювати спосіб відображення даних у звітах
  • В Гугл Аналитиксе існує величезна кількість варіантів настройки конфігурації. Мабуть, навіть занадто багато, бо новачка це дуже сильно відлякує. Однак, якщо серед них виділити найбільш важливі групи інструментів, то вийде не так вже й багато:

  • Фільтри — з допомогою них можна змінювати дані, які потрапляють в звіти (включати або виключати щось), а також змінювати спосіб відображення в звітах таким чином, щоб вони краще підходили під поставлені перед вами завдання. Наприклад, можна створити фільтр, що виключає трафік з конкретної Ip-адреси або цілого діапазону адрес (для того, щоб, наприклад, заходи ваших співробітників не спотворювали статистику, оскільки вони не є вашою цільовою аудиторією). Фільтри застосовуються ще на етапі обробки даних (при прийомі хітів від коду відстеження — вони або не приймаються, як у нашому прикладі з IP, або модифікуються).
  • Цілі — в процесі налаштування цілей в Гугл Аналитиксе створюються нові показники для звітів, наприклад, конверсія або коефіцієнти конверсії. Цілі дозволяють вказати, які хіти (наприклад, перегляди сторінок або екранів) необхідно використовувати при розрахунку конверсії. Можна зробити метою, наприклад, відстеження підписок на новинні розсилки, і при кожній черговій підписці, досконалої користувачем на сайті, ваш обліковий запис буде зареєстрована конверсія. Ну, а з допомогою показників конверсії можна буде через деякий час визначити, чи досягли ви цілей покладених на сайт або мобільний додаток (рівень продажів, реєстрацій тощо).
  • Групування — ще один спосіб перетворення зібраних кодом відстежування даних, що дозволяє сполучати певні фрагменти даних, щоб проаналізувати загальну ефективність. У Аналитиксе можна створювати групи каналів (маркетингових заходів — наприклад, медійна реклама, соціальні мережі, e-mail розсилки тощо) і групи контенту (використовуються для створення і аналізу сукупності вмісту — наприклад, в інтернет-магазині можна об’єднати всі сторінки товарів в одну групу, а всі інформаційні статті в іншу, щоб зрозуміти, яку роль відіграє кожна з груп).
  • Всі описані вище конфігураційні установки Google Analytics застосовуються до даних до їх агрегування (останнього кроку етапу обробки даних). А ось вже протягом самого процесу агрегування система створює і розподіляє параметри звіту за таблицями (для кожного параметра заново розраховуються показники). Коли ви у своєму акаунті відкриваєте який-небудь звіт, то насамперед надсилає запит до таблиці агреговані заповнені даними. У відповідь на це в звіт повертаються конкретні параметри і показники. При використанні API запити на дані зі зведеними таблицями відправляє створене вами додаток.

    Всі зібрані кодом відстеження дані, які пройшли обробку, будуть вам доступні у вигляді звітів у веб-інтерфейсі Аналітика, або в вашому власному інтерфейсі, який отримує дані по API. Найчастіше для доступу до звітів використовується веб-інтерфейс системи. Його можна розглядати як шар, розташований поверх ваших даних, який дозволяє структурувати їх, сегментувати і фільтрувати за допомогою набору аналітичних інструментів. З допомогою ж API можна програмно додавати користувальницькі додатки аналітичні дані (наприклад, в адмінку вашої CMS).

    В основі всіх звітів лежать комбінації параметрів та показників:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Комбінуючи різні параметри і показники система Google Analytics може сформувати практично будь-який звіт, необхідний для оцінки маркетингових дій і поведінки користувачів на сайті (або в мобільному додатку).

    «Параметр» призначений для опису характеристик даних. Наприклад, параметром сеансу може бути джерело трафіку, звідки на ваш сайт прийшов відвідувач:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    А прикладом параметра взаємодії користувача з вашим сайтом може служити назва показувалася сторінки:

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    «Показники» — це кількісне вимірювання даних, які можуть використовуватися для підрахунку частоти подій, що відбуваються, наприклад, загальної кількості користувачів на сайті або в мобільному додатку.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    В якості показників можуть використовуватися і середні значення, наприклад, середня кількість переглянутих сторінок користувачем на сайті в рамці одного сеансу (той самий горезвісний показник глибини перегляду, який, як вважають, впливає на поведінкову оцінку сайту пошуковими системами).

    Найчастіше параметри та показники відображаються у звітах Гугл Аналитикса у вигляді таблиць, в першому стовпці якого міститься значення конкретного параметра, а в інших стовпцях — відповідні показники. Однак, можна комбінувати не всі параметри і показники при створенні звітів, бо кожен з них має свою область дії (що відповідає певному рівню ієрархії аналітичних даних, що відносяться або до користувачам, або до сеансів, або до хітам-взаємодій).

    У більшості випадків має сенс комбінувати в звітах тільки ті параметри і показники, які належать до однієї і тієї ж області дій. Наприклад, «кількість відвідувань» є показником сеансу (сесії), тому його можна використовувати тільки з параметрами рівня сеансу (наприклад, з параметром «джерело трафіку» або «географічне положення»).

    Було б не логічно комбінувати «число відвідувань» з параметрами рівня хітів (взаємодій), наприклад, з параметром «заголовок сторінки». Або, наприклад, показник «тривалість відвідування» (вимірює час, що провів користувач на сторінках вашого сайту) відноситься до рівня хітів і його не можна використовувати разом з параметрами рівня сеансів (все з тими ж «джерело трафіку» або «географічне положення»).

    Якщо ви вникніть в суть параметрів і показників, то вам це допоможе в результаті отримати більш значущі дані, необхідні для аналізу ефективності роботи вашого сайту або мобільного додатку.

    Універсальний Analytics

    Сервіс Універсальний Analytics – це новий стандарт Google Analytics. Незабаром для всіх акаунтів буде обов’язково використання Універсальний Analytics. Не так давно він вийшов із стадії бета тестування і зараз на сторінках вашого облікового запису на вкладці «Адміністратор» висить пропозиція перейти на нього.

    Вивчаємо відвідуваність сайтуВивчаємо відвідуваність сайту

    Код відстеження (якщо ви звернули увагу) вже включає в себе ідентифікатор UA, а значить одне з переваг Універсальний Analytics буде реалізовано автоматично — можливість збирати дані з будь-яких електронних пристроїв підключених до мережі інтернет (за допомогою джава скрипт коду, або за допомогою SDK, або з допомогою Measurement Protocol). Про це ми вже говорили трохи вище.

    В UA стала доступною озвучена вище можливість створення своїх власних ідентифікаторів користувачів, які не будуть прив’язані до пристрою. Пам’ятаєте, я наводив приклад про заходи з мобільного телефону, планшета, ноутбука або комп’ютера одного і того ж людини? У класичному GA ці заходи були б враховані як чотири різних користувача, а от завдяки налаштуванням Універсальний Analytics можна вручну вибрати для свого сайту ідентифікацію користувачів, і в нашому прикладі враховано один користувач.

    Переходити на Універсальний Analytics або залишитися поки сидіти на GA — вирішувати вам.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу