Використовуємо програми

3495
  • Призначення QR-кодів і їх використання
  • Як створити QR-код — онлайн генератори
  • Як його розшифрувати — програми та онлайн сервіси
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . При написанні минулій статті про Liqpay виявив на їх головній сторінці, ще не став звичним, хитрий код для смартфонів. Сам недавно познайомився з цією темою і тому сьогодні хочу поговорити про таку річ, як QR-коди.

    Для багатьох ця різновид barcode стала вже буденністю, а хто-то ще не зовсім розуміє, про що, власне, йдеться. Ось саме для таких товаришів (до яких до недавніх пір я і сам ставився) присвячена ця стаття.

    Використовуємо програми

    Почнемо з того, що популярність такого типу кодування інформації пояснюється насамперед розвитком технологій і практично повсюдним поширенням телефонів з хорошої фотокамери і пристойною продуктивністю. Щоб розшифрувати QR-код досить мати звичайний мобільник і встановлену на нього програму декодування.

    Що ж зазвичай зашифровують таким способом? Ну, перш за все це логістика (тобто заміна звичайного штрих коду), банківські квитанції для прискорення зчитування з них інформації, а так само буденні речі: посилання на рекламних плакатах або сайтах і дані візитних карток, які одразу ж будуть відкриті в браузері вашого стільникового телефону, або занесені в його адресну книгу.

    Призначення QR-кодів і їх використання

    QR-коди — це насамперед зручність. Але давайте подивимося, як можна самим створювати в онлайн генераторах, а так само читати і розшифровувати на ваших сотових телефонах. Ну, і в силу приналежності цього блогу до тематики вебмастеринга розглянемо плагіни для WordPress, які дозволять відображати на кожній сторінці сайту barcode з її URL-адресою, наприклад, для додавання її в закладки смартфона.

    Виглядає ця варіація баркода приблизно так:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Представляє він з себе зображення, на якому, як правило, завжди можна виділити три великих квадрата. Вони служать орієнтирами при розшифровки коду програмами для його зчитування — допомагають визначити рівень нахилу і чітко прив’язатися до масштабу. Раніше повсюдно використовувався більш простий одномірний (лінійний) barcode (штрих-код):

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    З допомогою штрих-коду можна зашифрувати лише від 20 до 30 символів і цього цілком вистачало, наприклад, для потреб складської логістики. QR ж є однією з різновидів двомірного баркода і дозволяє істотно збільшити обсяг укладеної в ньому інформації. В ідеалі з його допомогою можна перевести у відносно невелике зображення до двох з половиною друкованих сторінок тексту.

    В реальності ж кодують від декількох десятків до сотень символів, бо більшу кількість може викликати складнощі у розшифровці мобільними телефонами в неідеальних умовах. До того ж до 30 відсотків інформації може бути віддано на надмірність, яка дозволить розшифрувати QR-код навіть при його частковому пошкодженні або в поганих умовах.

    Підсадили весь світ на цю «заразу» японці. Одна з компаній розробила принципи кодування та розшифрування у середині дев’яностих років минулого століття. Ну, а повсюдне поширення стільникових у країні висхідного сонця забезпечило більшість населення персональними сканерами баркода.

    Крім товарів, рекламних плакатів, візиток, вуличних покажчиків і всього іншого, в Японії навіть інформація про небіжчиків на кладовищах кодується за допомогою нього. Детальніше можете прочитати в цій публікації.

    Мода на QR-коди потихеньку захльостує і пострадянський простір. У всякому разі на сайтах або в метро-рекламі ці хитромудрі малюнки зустрічаються досить часто. Та й на візитці розмістити barcode буде хорошим рішенням, що дозволяє одним кліком додати всі ваші координати в мобільний телефон вашого потенційного партнера (програма сканера не тільки розшифрує закодовану інформацію, але і відправить дані в контакти або відкриє посилання в браузері):

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Якщо ви, наприклад, захотіли додати цікаву статтю в закладки мобільного (для його прочитання в дорозі), то для всіх сучасних браузерів передбачені доповнення і плагіни, що дозволяють закодувати URL адреси QR, а потім ви зможете його вважати камерою мобільного телефону і зазначена сторінка буде відкрита в мобільному браузері. Теж саме стосується виділених фрагментів тексту.

    Я вже якось писав про плагіни для Firefox і згадував там про розширення під назвою Mobile Barcoder, яке дозволяє створювати їх для будь посилання або виділеного фрагмента тексту (пункт меню Create barcode):

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Якщо захочете передати з допомогою QR-коду в свій стільниковий фрагмент тексту, то результуюча картинка вийде істотно більш інформаційно-наповненої і вашому мобільнику, швидше за все, доведеться трохи попрацювати щоб її розшифрувати:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Якщо Мазило не є вашим улюбленим браузером, то можете скористатися розширенням для Гугол Хрому — Goo.gl URL Shortener (правда, він призначений в першу чергу для скорочення посилань, але і баркоды з посилань він теж вміє робити). В Опері можна використовувати в якості генератора QR Code Generator.

    Як створити QR-код — онлайн генератори

    Трохи вище ми розглянули генератори інтегровані в браузери, але набагато більш функціональними виглядають онлайн-версії, які можуть закодувати потрібну вам інформацію (URL адреса, текст, особисті дані з візитної картки, SMS, номер телефону тощо) і створити картинку потрібного вам розміру. Результуюче зображення barcode ви зможете зберегти на своєму комп’ютері або отримати на нього посилання.

  • QR Hacker — служить для створення ексклюзивних зображень з баркод, які ви зможете розфарбувати, скруглить їм кути і навіть додати свій логотип. Т. к. в цій технології спочатку закладена надмірність коду (до 30%), то дані знущання не призведуть до втрати інформації.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Спочатку в лівій панелі генератора вибираєте тип даних — це потрібно, щоб програма розшифровувача у вашому мобільнику знала, чого з цими даними робити надалі — відкривати посилання в браузері, показувати текст, додавати дані в контакти або ще чогось робити. На наступному кроці в розташованої трохи нижче формі вводите те, що ви хочете закодувати (в моєму випадку це URL — https://) і тиснете на кнопку «Generate».

    У вікні редактора з’явиться звичайний чорно-білий QR-код, який можна буде зберегти в такому вигляді, або прикрасити. Всі інструменти редактора знаходяться в правій панелі. Якщо розглядати їх зверху вниз, то спочатку йде движок скруглення кутів у елементів, потім інструменти для завдання фону кольором, або завантаження і налаштування прозорості фонового зображення.

    Ну, а трохи нижче розташовані інструменти для малювання самих елементів (прям як дитячі розмальовки Пет Шоп) та розміщення логотипу на поверхні утворюється баркода. Під зображенням, над яким ви знущаєтесь, розташована шкала, яка побічно характеризує його читабельність. На наведеному трохи вище скріншоті читаність знаходиться на межі, хоча мій телефон з встановленою програмою розшифровки I-nigma (співзвучно з пошуковою системою Nigma, чи не правда) впорався з цим завданням на ура.

  • QR Coder.ru — простенький генератор barcode з інтерфейсом російською мовою. Спочатку слід вибрати той тип інформації, який ви хочете зашити в картинку (текст, візитка, SMS або URL) для того, щоб програма для зчитування запропонувала б вам потрібні варіанти подальших дій. Наприклад, у разі візитки вам буде запропоновано заповнити наступні поля:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Для посилань це буде відкриття в браузері, а для даних візитної картки — збереження в контактах (або набрати номер з візитки):

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

  • Qrmania.ru — ще один російськомовний генератор QR-кодів з дещо більш розширеним функціоналом, який в першу чергу пов’язаний з великою різноманітністю типів інформації, яку можна закодувати і колірними параметрами підсумкової картинки:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Має місце бути можливість кодування E-mail адреси і цілого поштового повідомлення із зазначенням адресата, теми і тексту листа. Крім цього можна закодувати номер телефону (було б зручно, якби дівчата носили значки або сумки з таким баркодом), Твіттер повідомлення і навіть координати на картах Google. Чума!

    Взагалі, звичайно ж, сервіс Qrmania можна назвати апофеозом QR генераторів, бо створене зображення можна буде не тільки зберегти на своєму комп’ютері, але і замовити його друк на футболці, бейсболці, інструментів, сумки та іншої дрібниці за цілком прийнятні гроші:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

  • Qrcc.ru — менш пафосний, але теж функціональний російська онлайн генератор з можливістю замовлення друку створеного QR-коду на шмотках і речах.
  • Є ще кілька генераторів від сервісу Kaywa (один і другий), які нічим особливим не виділяються, але мають місце бути.
  • Є свій творець баркодів і у розробників популярного мобільного сканера i-nigma.
  • Ах, так, ще один буржуйський сервіс Goqr.me варто згадати, бо приємний дизайн. Ну і вистачить, мабуть.
  • Так, я на початку статті заїкався про плагінах для WordPress, які б дозволяли генерувати на льоту QR для сторінок вашого блогу. Майже вже забув про це, але все ж наведу посилання на сторінку автора цих плагінів. Сам я ще не усвідомив необхідність прикручування barcode для всіх сторінок блогу, але, можливо, з часом передумаю.

    Ну, і наостанок не премину привести посилання на статтю, де можна буде побачити кілька десятків високохудожніх баркодів. Примітно, але всі перевірені мною картинки з цієї статті впевнено розшифровуються мобільником.

    Як розшифрувати баркод — програми та онлайн сервіси

    Інше питання — чим можна розшифрувати такі хитромудрі малюнки на мобільному телефоні. Набір подібних програм досить великий і багато чого буде залежати від типу вашого телефону, а точніше від тієї ОС, на базі якої він працює (Android, Ios і т. п.).

    Особисто я юзаю телефон Nokia E72 і найбільше мені сподобалася I-nigma — просто переходите з стільникового за посиланням, сайт розробників автоматично визначить тип вашого апарату і запропонує закачати програму для зчитування і розшифровки QR-кодів. Підтримується, по-моєму, все, що тільки можна придумати (в плані моделей телефонів). Скріншот роботи I-nigma ви зможете знайти трохи вище по тексту.

    Однак, перш, ніж розглядати далі програми сканування для мобільних телефонів, я хочу зупинитися на онлайн сервіси, що допомагають розшифрувати будь баркод. Навіщо це може знадобитися з ходу і не придумаєш, але якщо такі сервіси мають місце бути, то і потреба в них є теж.

  • Почнемо з сервісу ZXing Decoder Online.

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Працює він дуже просто. Вам пропонують вказати URL зображення з QR-кодом, яке розташоване в інтернеті або ж завантажити його зі свого комп’ютера. Після того, як ви натиснете кнопку «Надіслати», відкриється сторінка з результатами розшифровки. Все дуже просто.

  • Теж саме може робити і онлайн генератор Qr.foxtools.ru. Вибираєте варіант розшифровки і знову ж отримуєте два варіанти завантаження картинки з barcode:
    Використовуємо програмиВикористовуємо програми
  • Думаю, що більшої кількості онлайн сервісів, що дозволяють декодувати будь баркод, і не потрібно, бо це швидше форс мажорні дії, які нічого спільного з зручністю мобільного розпізнавання не мають.

    Так, ще варто згадати десктопну програму, бо теж має право на життя. Називається вона BarCapture.
    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Досить буде просто обвести область з QR-кодом і після відпускання миші ви дізнаєтеся відповідь, що саме в ньому зашифровано. На мій погляд, ця програма працює гірше, ніж її аналоги на стільниковому телефоні, тому особливо користуватися їй не рекомендую, хіба що тільки у випадку форс-мажору і відсутності мобільника під рукою.

    Ну, і тепер саме час переходити до найбільш популярних програм зчитування та розшифрування баркода для мобільних телефонів:

  • I-nigma — вже згадував цю програму, яка існує для різних мобільних платформ
  • Barcodes Scanner — популярний додаток, яке існує в варіації для Андроїда і для Ios.
  • QuickMark — підійде практично для будь-якого мобільного пристрою
  • BeeTagg — ще одна універсальна програма для сканування і розпізнавання QR-коду, що підходить для величезного числа моделей мобільників
  • UpCode — знову ж мультлатформенный сканер і дешифратор
  • Neo Reader — ну, ви зрозуміли
  • Розшифрувати QR-код самому — стаття на Хабре про те, як обійтися без програм для зчитування
  • Ну, і хочу попрощатися в нетрадиційній манері:

    Використовуємо програмиВикористовуємо програми

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу