Знайти гроші в мережі

2489
  • Що захистить вас від шахрайства в мережі?
  • Як відрізнити навчальний курс від лохотрону?
  • Де і яким чином представлений автор у мережі?
  • Шукаємо ознаки лохотрону на пабликах автора
  • Фейкові відгуки
  • Що ще?
  • Лохотрон обіцяє новачкові неможливе
  • Чому новачок не зможе отримати багато і відразу?
  • Поради початківцям в інтернет-бізнесі
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Пам’ятаєте, я писав про те, що таке спам, яким він буває і як з ним поборотися або хоча б зменшити його кількість. Але за великим рахунком спам — це лише один з каналів реклами. Та що там найчастіше рекламують? Мені так здалося, що в лідерах ходять розсилки пропонують стати багатшими — швидко заробити, «обдурити лохотронщиків», використовувати «чарівний гаманець, отримати переклад незрозуміло від кого і т. п.

    В народі такі схеми називають лохотронами, що по суті означає шахрайські схеми збагачення. Слово не дуже милозвучне, але зате точне. Чому-то в реальному житті ми вже не ведемося на подібний «безкоштовний сир», але ось в інтернеті розслабляємося і «віримо в чудо» і добрі наміри тих, хто нас розводить.

    Знайти гроші в мережі

    Заробити в інтернеті цілком реально, але в 99.9% випадків ви не отримаєте багато і відразу (а адже саме це і є гасло багатьох лохотронів). Є способи швидкого, але невеликого заробітку, а є способи виходу на великі доходи, але за тривалий термін (для цього як і в житті потрібно вчитися, а потім працювати). Правда, серед навчальних курсів з цієї теми лохотронів теж хоч греблю гати.

    Інша справа, що робота в інтернеті (а точніше онлайн бізнес, тобто підприємництво) все ж таки має свої привабливі сторони (тут простіше знаходити клієнтів, будувати схеми і виходити в плюс). Це властивість інтернету — зближувати продавця і покупця. Загалом, заробляти в мережі цікаво, але потрібно навчитися відрізняти зерна (ділову інформацію) від полови (розлучень).

    Що вас захистить від лохотронів і шахрайства в мережі?

    Знаєте стару байку про тренінг (вебінар — що це), на який довго збирали слухачів, бажаючих напевно дізнатися «як заробити мільйон» (доларів, самому собою, хоча й рублів теж було б не погано)? Ціна «входу» була вкрай висока (тисяча баксів), але зате результат гарантувався. Цікаво ж, правда?

    Коли ж, нарешті, потрібну кількість слухачів набралося, то ведучий тренінгу поставив лише кілька питань і пішов. По-перше, він повідомив, що вебінар зібрав цілу тисячу учасників. Потім він запитав скільки кожен заплатив за участь, і отримавши відповідь попросив порахувати, скільки він (ведучий) на цьому заробив. Після цього вебінар на тему «як заробити мільйон» він оголосив закритим, бо відповідь на нього була дана.

    Напевно, це казка, але добре ілюструє вам, що не все золото, що блищить. Навіть якщо автор курсу про збагачення виявиться з вами чесний, то це не значить, що ви зможете повторити його досвід і заробити стільки ж. Найчастіше повторення (як у наведеному прикладі) вже неможливо.

    Але це все ж порівняно чесний спосіб лохотрону, бо в багатьох випадках вас просто дурять без жодної аргументації (що називається — кинуть).

    Взагалі, головний спосіб захисту від лохотрону — це здоровий глузд.

  • Задавайтеся питанням, а навіщо авторові ділитися з вами схемою заробітку мільйонів в обмін на ту невелику суму, що він з вас отримає за прилучення до «вищого знання». Думаєте він бере обсягами? А навіщо ця метушня з «дрібницями», коли в руках велика риба?
  • Якщо автор дійсно вміє заробляти собі ці мільйони, то купуючи машини, вілли та все інше він буде мовчати, щоб за ним не прийшла податкова, бандити або побратим шахрай. Гроші люблять тишу — це прописна істина. А він кричить на всю мережу про своє вміння, викладає фото будинків, машин, грошей. Не дурний він? Швидше лохотроншик.
  • Якщо ви раптом виявите «чарівний гаманець» (Яндекс грошей, Ківі або іншої системи електронних платежів), який з невідомої причини (баг, помилка програміста, діра зроблена програмістом для себе і т. п.) всі перекладені на нього гроші відправляє назад, та ще й подвоює, то ви будете про це кричати? Будете витрачатися на розсилку спаму з подібними листами (а це коштує грошей)? А хто буде? Правильно, той, хто хоче заробити на вас (вашої наївності і вірі в чудеса інтернету).
  • В інтернеті гроші не беруться з повітря. Все, на чому тут можна дійсно заробити, зав’язане на продажу. Або ви продаєте своє, або чуже (наприклад, через партнерські програми, за схемою дропшипинга або ще якимись іншими посередницькими шляхами). Все інше від лукавого.
  • Чудес не буває, навіть у такій «чарівної» середовищі, як інтернет. Вам помилково не нарахують кілька тисяч (і вже тим більше десятків і сотень тисяч) на якийсь рахунок в якомусь сервісі або платіжній системі. Якщо ви отримали такий лист, то вас просто хочуть кинути (використовуючи фішинг або ще якісь методики соціального інжинірингу), ну або в кращому випадку заманити невеликий подачкою.
  • Лохотронщики найчастіше використовують спам (масову розсилку) для залучення клієнтів, бо цей канал реклами сам перебуває поза законом, і, відповідно, найчастіше використовується для реклами незаконних або шахрайських схем. Тому просто перевірте відправника, і якщо він не з вашої контактної бази і не є сервісом Емайл-розсилок, то це вже привід не довіряти такому повідомленню.
  • Загалом, включайте логіку, не піддавайтеся спокусам і знайте, що добрих самаритян (альтруїстів, які витрачають свої гроші на те, щоб дати вам можливість швидко збагатитися нічого не отримуючи взамін) в інтернеті немає. А є шахраї, які хочуть здерти з вас три шкури нічого не давши взамін. Мережа набагато більш небезпечна в плані шахрайства, ніж реальний світ, бо тут має місце бути анонімність і пов’язана з нею безкарність.

    Як навчитися заробляти і не вляпатися у лохотрон?

    Це ми з вами в основному говорили про те, як не стати жертвою «активних» шахраїв, які самі шукають спосіб заповзти вам в душу і там напаскудити. Просто включаємо голову і посилаємо таких доброзичливців куди подалі (про себе, звичайно ж, бо відповідати спаммеру собі дорожче), так як живемо ми з вами в епоху капіталізму (з нечеловечиским особою), коли обман вважається цілком прийнятним способом ведення бізнесу.

    Але в той же час, інтернет дійсно є неораним полем для заробітку. Піднятися тут можна набагато швидше, і працювати, як правило, приємніше, ніж на заводі або в офісі. Але для цього, як вже казав, потрібно почати цей самий інтернет (схеми заробітку) вивчати. І проблема тут в тому, що цього поки не вчать у Вузах, коледжах і школах.

    А значить єдиним і безальтернативним способом отримання знань є знову ж мережу — сайти, відеокурси, тренінги, вебінари, індивідуальне навчання (по скайпу, припустимо) і т. п. А в інтернеті, як ми з’ясували, лохотрон на лохотроні сидить і ним же поганяє. Загалом, знову засідка. Куди діватися?

    Инфопродукты з навчання заробітку (в тому чи іншому вигляді) зараз, по суті, є основним методом навчання мережевого бізнесу. Як відрізнити хороший продукт від поганого? Як відрізнити лохотрон від нелохотрона? Насправді тут все досить просто, і не зовсім зрозумілі ситуації, коли люди купують інфо-лохотрони, а потім скаржаться що їх обдурили.

    Все це визначається на рівні звичайної загальнолюдської логіки — логіки покупця. Ми чомусь в реальному житті не робимо таких непробачних помилок (рідко купуємо неякісний товар), а от в інтернеті мозок у нас часто відключається і вся базова логіка кудись дівається. Давайте я вам нагадаю дещо з цієї «життєвої мудрості» і може бути надалі ви будете трошки акуратніше.

    Наведу кілька критеріїв, за якими я б вибирав навчальні курси (по заробітку або будь-якої іншої тематики), якщо б у мене виникла необхідність в їх придбанні.

    Де і яким чином представлений автор курсу в мережі?

    Першим ділом я б подивився, як і з допомогою чого представлений автор даного курсу в інтернеті — блог, сайт, публічна сторінка (сиріч паблік) або ще щось (лендінгем або продає сторінка курсу не в рахунок). Якщо ніяких слідів автора в інтернеті ми не знаходимо, то все, питання закрите. Я не буду купувати цей навчальний курс, тому що інфобізнес без особистості не існує.

    Навчальний курс, який ви збираєтеся придбати, по своїй суті є інформаційним продуктом (скорочено — инфопродкут). А те, чим займається автор цього курсу, називається інформаційний бізнес (інфо-бізнес). Як влаштована стандартна модель інфобізнес (не лохотрону)? Зазвичай створюється сайт, блог, або ведеться паблік у Вконтакті, Фейсбуці, Однокласниках (або ще десь, де сидить ваша потенційна аудиторія). Там публікується корисний і безкоштовний контент, який потрібен як наживка, щоб зібрати базу передплатників.

    Потім вже цим «підігрітим» (довіряють вам) передплатникам пропонується платний продукт. Ця схема є класичною, багаторазово обкатаною і однозначно успішною. Іноді схема трохи змінюється (для прискорення отримання прибутку), але завжди має місце присутність автора в інтернеті у вигляді пааблика, сайту або блогу. Це обов’язково.

    Тобто якщо ви знайшли у мережі підходящий вам за тематикою курс, але погуглити на тему автора ви нічого осудного не знаходите, то це означає, що навколо цього курсу немає ніякого інфобізнес. Значить за цим курсом нікого і нічого немає — варто задуматися, а не лохотрон це? Велика ймовірність, що «таки да».

    Шукаємо ознаки лохотрону на сторінках автора в соцмережах або його сайті

    Якщо ви «знайшли» автора курсу в інтернеті, то має сенс перевірити не фейк це (підробка). Наприклад, з лендинга (продає сторінки курсу) може йти посилання на сторінку в соцмережі, яка, по суті, теж буде лендингом (сторінкою самопіару і розхвалювання курсу). Там буде тільки «продаж» і нічого з особистого життя (у автора адже повинні бути інші захоплення та інтереси).

    Тому варто уважніше поглянути на рахунок автора і пошукати там іншу (відмінну від піару курсів) інформацію. Якщо її немає, то це фейковая сторінка, створена для підвищення довіри до курсу і збільшення продажів, але не несе ніякої корисної для вас (критичної) інформації.

    Яскравий маркер шахрайства — вам намагаються втюхати продукт говорячи тільки про нього, даючи на нього постійно посилання і наповнюючи сторінку в соцмережі тільки позитивними відгуками (нудотно, як в індійському кіно — все було погано, поки не попався цей чудовий курс тощо). Фейковая сторінка буде просто кричати — купи! Варто задуматися, а не лохотрон це? Велика ймовірність, що «таки да», а якщо ні, то автор курсу дещо не в собі і знову ж таки варто замислитися.

    Загалом, продає сторінка перенесена в соціальні мережі — це швидше ознака лохотрону, ніж добротного продукту (в усякому разі — тривожний дзвінок).

    Фейкові відгуки

    На самому лендинге або на сторінці (сайті) автора ви, напевно, знайдете відгуки, найчастіше оформлені у вигляді невеликих роликів (так звані відео-відгуки). У кожному такому відео-відкликання вдячний покупець видає купу позитивних характеристик як самому курсу, так і його автору. Ніби все ОК? Не зовсім.

    Якщо ви коли-небудь створите свій інфопродукт і почнете його продавати і піарити, то до вас рано чи пізно звернеться хтось із когорти тих, хто такі відгуки створює. Їм все одно, що у вас за курс платите їм три-п’ять сотень рублів, даєте лібрето (що це?) і вони співають оду вам і вашому продукту.

    Це якраз ілюстрація заробітку для початківців — можна прямо зараз почати шукати авторів курсів, пропонувати свої недорогі послуги і писати відгуки пачками (хоча б на мобільний телефон на своїй кухні). Але по мені, так це згубний шлях, бо торгувати своїм обличчям в інтернеті лише за три-п’ять сотень карбованців не айс (вже краще вводити капчу або на лайку заробляти). Подумайте, чи варто воно того.

    Наявність таких відеороликів від «вдячних» слухачів на даний момент вас швидше повинно насторожити (а не лохотрон це?), чим схилити до купівлі. Є винятки, коли такі відгуки записують аторитетные в своїй області люди (фахівці), але в більшості випадків підносять хвалу «поденники», читають написані ним тексти з папірця стоїть перед камерою.

    Такі фейкові відгуки досить легко розпізнати. Вони зазвичай короткі (тому що людина не в змозі запам’ятати довгий текст) і цього відгуку просто не віриш (акторська гра так собі). Біда в тому, що це працює і багато авторів (у тому числі і не лохотронів) будуть їх робити прагнучи підвищувати продажу.

    Що ще?

    Дивіться на те, як оформлена сама продає сторінка курсу. Якщо там повно кидаються в очі барвистих картинок машин, вілл, будинків, квартир та інших «багатств» автора курсу, і при цьому вони тупо взяті з Гугла або Яндекса (адже можна спробувати пошукати по картинці і зрозуміти, що вона не унікальна, а значить вас вже в цьому обманюють), то це дуже такий сумнівний момент.

    Якщо на лендинге є продає відео, в якому говорить автор, то має сенс переглянути на предмет чи є автор на цьому відео (не ховається від людей). Повторюся, що інфобізнес побудований на особистості автора, якщо її немає, то немає і бізнесу, а є, швидше за все, лохотрон.

    Лохотрон обіцяє новачкові неможливе

    Ще одним важливим критерієм якості курсів по збагаченню допомогою інтернету є те, в які терміни і якого розміру вам обіцяють заробіток. В принципі, тільки за цією ознакою можна зрозуміти, що знаходиться всередині курсу це — точно лохотрон або «ще треба подивитися».

    Якщо ви бачите на лендинге (продає сторінки) слова типу: швидкий заробіток без обмежень, пасивний дохід на повному автоматі тощо, то далі вже дивитися і аналізувати бессмыслено. Це лохотрон — йдемо і не повертаємося сюди ніколи.

    Справа в тому, що для новачка швидкий і стабільний (дозволяє на це жити) заробіток в інтернеті неможливий. Як додатковий дохід — так, є такі схеми заробітку, коли потрібно отримати трохи грошей, але відразу (якщо орати, то можна і більше вичавити, але все одно це мало відрізняється від оранки на заводі). Виключення тільки підтверджують правило.

    Чому новачок не зможе заробляти в інтернеті багато і відразу?

    Чим би ви не займалися, але средестатистический шлях новачка працюючого в інтернеті тернистий. Ви спочатку спробуєте щось реалізовувати (наприклад, ідею почерпнуту в одному з курсів). Не отримавши належного результату кинете, візьметесь за таку ідею і так далі. Це нормально, це життя і вона не буває простою.

    Тим більше не можливий для новачка пасивний дохід. Неможливо купити один дешевий курс і почати заробляти на повному автоматі. В інтернеті все як і в житті. Спустіться на землю. Поки ви не дізнаєтеся які можливі варіанти заробітку, не вивчите основи роботи з трафіком (потоком відвідувачів), з рекламою, з цільовою аудиторією, поки ви не зрозумієте — стабільних заробітків у вас не буде.

    Все це потрібно відчути на власній шкурі. Витратити час, набити шишки. Швидко не вийде. Навіть якщо куплений вами курс буде не лохотроном і там ви знайдете подрбнейшие покрокові тотальні інструкції, то з першого разу ви все одно навряд чи щось зробите розумне.

    У мережі все взаємопов’язано, кожна дрібниця має значення. І якщо ви хочете заробити, то все у вас повинно бути зроблено добре. В інтернет-маркетингу дуже багато деталей і дрібниць. Але для новачка цих дрібниць просто не існує, тому що він ще нічого не розуміє. Для нього це просто один суцільний незрозумілий ком чого-то з чим-то.

    А кожна дрібниця в інтернеті має своє значення і служить визначеної мети (підвищити довіру, залучити трафік, очистити цільову аудиторію, утримати її, сконвертувати тощо). Тут складніше виокремити головне, що визначить успіх, бо часто його просто не існує. Все важливо і все впливає на успіх. Це складно зрозуміти новачкові і це складно вкласти йому в голову (поки не дійде на практиці).

    Новачок просто не знає про це і цих дрібниць для нього не існує. Вони як би лежать перед ним, але він їх не бачить, бо не знає навіщо вони потрібні і на що впливають. Досвідчений вебмастер, подивившись на якусь схему заробітку, в першу чергу її оцінює, дивиться статистику, дивиться що можна поліпшити. А для новачків все це дрібниці, на які не звертають уваги (побачивши суть), але саме через них або йдуть продажу (ви заробляє), або ні.

    Поради новачкові в інтернет-бізнесі

    Ось чому новачок не зможе заробити в інтернеті швидко, багато і без вкладень. Тому що спочатку ви повинні вибрати свою схему, вивчити її, паралельно вибудовувати її і тому вже починати отримувати гроші. Зазвичай все так (винятки лише підтверджують правило).

    Порада новачкам: завантажуйте собі на комп (а потім в голову) як можна більше інформації (купуйте курси, шукайте їх в паблике) і вивчайте, вивчайте, вивчайте. А паралельно робіть, робіть, робіть. При цьому не скачіть з одного на інше. Будь-яка схема може принести вам грошей — головне в ній розібратися.

    Якщо вам здається, що купивши курс на штуку рублів у вас відразу все вийде і весь інтернет закрутиться, щоб набити ваші кишені, то ви глибоко помиляєтеся. Зазвичай такого не відбувається з описаних вище причин. Потрібно вивчати як, що, скільки, де, коли і скільки. Ви не один такий, всі через це проходять — просто знайте, що ось так все це відбувається (як правило).

    Якщо хочете «швидко стартанути», то тут вже потрібно буде витратити зовсім інші гроші (раз в сто більше). На дорогому тренінгу (швидше за все, індивідуальному) вас просто візьмуть за руку, створять вам бізнес під ключ і навчать керувати ним (якщо це знову ж виявиться не наддорогий лохотрон).

    Отже, швидких грошей (в значних обсягах), так само як і пасивного доходу для новачка в інтернеті немає (це химера і саме це предалагают лохотрони). Прийнявши це як даність ви зможете вибрати правильний шлях, перестанете метушитися і почнете планомірно вивчати те, на чому захочете заробляти. Без шуму і пилу підете до заповітної мети, не звертаючи уваги ні на які лохотрони.

    Навіть досвідченому вебмайстру повністю пасивного доходу ніяк не досягти — потрібно все одно періодично надавати прискорення розкрученому маховику онлайн бізнесу. Новачкам же це взагалі не світить ні в якому вигляді. Власне, все те ж саме, що і в реальному бізнесі — повністю усунутися не вийде, тим більше на початковому етапі.

    Інтернет тільки і відрізняється від реала тим, що тут можна знайти більш швидкий шлях до серця (мозку) клієнта, якщо знати що робити. Ось і всі відмінності. А всі інші закони бізнесу точно так само будуть працювати. Спочатку вивчаєш, паралельно напрацьовуєш досвід шляхом нескінченних проб, помилок і зливу грошей. І це завжди так. Скаржачись на це, виходить ви скаржитеся на світоустрій. Просто перестаньте нарікати і вивчайте матчастину далі. Тільки так і ніяк інакше.

    Напевно, я пішов в сторону, але сподіваюся, що відступ було корисним. Ще раз повторюся — вивчайте, вивчайте, вивчайте. Головне — навчитися відрізняти правильний контент від неправильного (лохотронів), а як це зробити я вам пояснив.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу