Як розкрутити сайт самому

4413

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу поговорити на тему значущості коментарів для просування сайту, ну, або блогу, хоча і відгуки про товари в інтернет магазинах теж можна прирівняти до комментам (наприклад, на сайті Отзовик і i recommended). Наприклад, я маю більшу довіру до публікації (або товару), якщо вона має певну кількість відгуків у її читачів (особливо, якщо серед них зустрічаю знайомі граватары). Можливо, що і пошукові системи якимось чином це враховують.

Інша справа, що коли у тебе висока відвідуваність або велика кількість передплатників на RSS-канал новин, то всі твої нові публікації обов’язково будуть відкоментовані. Тут і думати не треба — все і так йде своєю чергою.

Як розкрутити сайт самому

Але от для молодого проекту отримання кожного коментаря часто є приводом для свята у його власника. Коли немає ні передплатників, ні пошукового трафіку, то і відгуків теж швидше за все не буде. І навіть ті, хто до вас прийде, не завжди вирішуватися розбити цей порочне коло (коли багато коментів, то спрацьовує щось на кшталт стадному почуттю). Обов’язково потрібно, щоб для затравочки було написано кілька відгуків.

Писати їх самому марно — шила в мішку не сховаєш. Виглядає це досить безглуздо і навіть «шкода» (приблизно рік тому в Грабре постійно постив анонси подібний проект, де автор разом зі статтею складав ще й десяток — інший відгуків). Як я розумію, зараз з’явилося вузькоспеціалізоване рішення цієї проблеми — біржі коментарів і зокрема Qcomment, про який сьогодні піде мова.

Чи впливає наявність коментарів на просування і заробіток

Насправді тема ця досить не однозначна, хоча зараз в SEO взагалі нічого однозначного немає. Ви знаєте, що далеко не всі зворотні посилання приносять вам користь, а після введення в Гуглі фільтра Пінгвін, так вони взагалі можуть бути навіть небезпечними. Напевно, і коментарі не всі корисні.

В них не повинно бути нецензурної лексики та інших слів, які, наприклад, могли б зарахувати ваш проект до дорослій категорії. Не повинно бути в них і посилань (принаймні відкритих для індексації — без nofollow), які вели б на ГС проекти або ж ресурси з сумнівною репутацією. Це зрозуміло всім і всі ми модеруємо відгуки перед їх публікацією.

Ще одна сторона медалі — це повальний спам в коментах, з яким кожен бореться за свого. У мене для цієї мети служить старий, але робочий плагін DCaptcha. Тут теж дуже важливо не перестаратися і не зробити капчу настільки складною і відразливою, що навіть ті, хто побажає залишити відгук, зарекутся це робити.

У мене на блозі є маса статей з сотнею коментарів до кожної, а є з одним-двома. Я не можу сказати, що в першому випадку потрапляння в Топ було стовідсотковим, а в другому — малоймовірним. Ні, бо факторів, за якими пошукові системи ранжирують документи у своїй видачі, досить багато, і думаю, що, наприклад, посилальне є більш переважним, ніж наявність коментів.

Однак, після накладення фільтра Яндекса майже всі публікації з величезних кількістю коментарів залишилися в Топі (відсотків вісімдесят, але вони практично всі заточені під НЧ). Коли я перевіряв ці статті на відсоток входження ключових слів, то найчастіше він був високий, у тому числі і за рахунок коментів — багато ненавмисно спамят в них, коли намагаються описати свою ситуацію.

Однак у мене склалося однозначне, але не підкріплене фактами відчуття (інтуїтивне), що публікації з величезною кількістю коментів стоять у видачі як на якорі, а ось статті без відгуків змушені лавірувати і триматися лише на постійно поповнюється посилальної маси. Я, на жаль, не схильний до аналітики, бо вона навіює на мене нудьгу, тому це лише моє ІМХО.

З іншого боку, якщо прокрутити мою статтю про встановлення Joomla до кінця, то судячи по маркеру смуги прокручування внизу залишиться набагато більший обсяг тексту. Про що це говорить? На мій погляд, одразу про кілька речей. Суджу я, звичайно ж, по собі, але:

  • По-перше, читач не тільки жахнеться такої кількості відгуків, але і почне по-іншому ставитися до прочитаного матеріалу автору взагалі. Цілком можливо, що у нього виникне бажання почитати ще якісь публікації на цьому ресурсі, бо індекс довіри до нього повинен буде різко підскочити. ІМХО.
  • По-друге, читання коментарів затримає відвідувача на сайті, що може бути враховано пошуковими системами при аналізі поведінкових характеристик. Хоча це теж не однозначно, бо сам обсяг тексту за рахунок коментарів теж зросте і нормативи, можливо, зрушаться.
  • По-третє, наявність відгуків вже само по собі підвищує ймовірність того, що відвідувач наміриться залишити свій коментар. І, навпаки, при повній відсутності коментів до статті або товару, рівень довіри до неї знижується і у відвідувача бажання висловитися, як правило, зникає.
  • Як бачите, тут знову ж таки утворюється своєрідний «порочне коло», який так само можна спостерігати при обліку поведінкових факторів у видачі. Якщо ваш проект в Топі, то у нього накопичують поведінкові, що дозволяє йому у ньому ж і втриматися.

    А для всіх сайтів, що в Топ 10 або 20 не потрапили — поведінкових взагалі немає. Пошук вирішує цю проблему тим чи іншим способом (колись закидали сайти в Топ на час, а зараз, можливо, щось інше використовується).

    Стосовно до коментарям спостерігається та ж сама картина. У той час, коли у мене ще була висока посещалка, можна було бачити, що при рівній популярності тих або інших сторінок відгуки частіше залишають там, де їх уже було достатньо. А там, де їх спочатку не було або ж було мало — спостерігалася вкрай низька або навіть нульова активність коментаторів.

    Ну, насправді, думки узагальнені в цій публікації вже досить давно витає у мене в голові, а зараз підвернувся привід їх об’єднати воєдино. Я схиляюся до думки, що коментарі потрібні і одразу з багатьох причин.

    Зрозуміло, що в них можуть зустрітися фрази, за якими може бути добре отранжирована вся стаття. У мене такі випадки були і я вже згадував якось про це. По суті, відгуки — це той же текст, але який з’являється вже після публікації основної частини і фрагментарно. Наскільки я розумію, періодичне оновлення вмісту добре сприймається пошуковими системами. Може бути це так важливо, як поява зворотних посилань, але все ж.

    Однак, після перевірки текстів старих своїх публікацій на спам, я став набагато серйозніше ставитися до модерації коментарів. Виникло таке відчуття, що хтось намагався спеціально загнати мене під фільтр, бо в двох абзацах залишеного повідомлення примудрявся десять разів вжити ключові слова. Примітно, що більшість із таких відгуків були підписані жіночими іменами (як правило, у особи чоловічої статі вони мають більше ймовірність бути схваленими — така природа речей).

    Загалом, коменти можуть нести як користь, так і шкоду. Повна їх відсутність є катастрофою, а наявність спамний відгуків може тягнути ваш проект до дна. Все треба в міру, ну і автор проекту повинен пильнувати і уважно вичитувати все, що він у себе публікує. Ті ж самі орфографію і пунктуацію перевіряти, бо коментарі це теж ваш контент і ви за нього відповідаєте.

    Це ми всі за СДЛ (сайти для людей) говорили, адже існує велике число ГС, яким теж потрібно кров з носу імітувати активність користувачів на своїх проектах, щоб не спалитися в очах пошуковиків. По-моєму, наявність коментарів може сильно допомогти в цьому випадку.

    Крім цього, наявність відгуків читачів може зіграти позитивну роль при прийомі сайту в біржі посилань з ручною модерацією майданчиків типу:

  • Міралінкс описаний тут про розміщення статей читайте
  • ГоГетЛинкстут читайте про нюанси роботи з ним
  • ГетГудЛинкстут опис можливості щодо купівлі посилань зі сторінок мають PR (великий статична вага)
  • РотаПосттут повний огляд можливостей біржі
  • У будь-якому випадку, навіть якщо модератор біржі пропустить майданчик без відгуків в лоно свого сервісу, то вже оптимізатори будуть звертати на це увагу. Особливо ті, хто відповідально підходить до своєї роботи або ті, хто просуває свій проект.

    Вони обов’язково дивляться на наявність коментарів, ну, а також на кількість RSS передплатників і загальну відвідуваність проекту. Посилання з живого сайту має велику ймовірність бути врахованою у пошукових системах, навіть якщо у нього буде більш низький Тиц, ніж у мертвонародженого аналога.

    Так, за «радянську владу» я поагітував, тепер залишилося ще розглянути способи отримання або залучення коментаторів на свій проект.

    Які способи залучення та отримання відгуків існують

    Насправді, існують методики провокації, коли заголовок і вміст поста самі по собі підштовхують читача висловити свою думку. Але зробити це виходить далеко не завжди, а особливо складно при написанні статті під якийсь певний набір пошукових запитів, де флудити було б не доречно.

    Та й це спрацює тільки в тому випадку, коли хоч хтось відвідає ваш проект і прочитає цю статтю. При високій відвідуваності це матиме ефект, а для початківця проекту може бути не дуже-то і ефективною.

    Також дуже добре коментуються проекти мають певне ядро постійних читачів. Прикладами можуть служити блоги Мауле, Олександра Борисова, Сергія Сосновського, Девакі, так і багатьох інших. Але постійну аудиторію збирають роками, або своїми неординарними здібностями або особливостями спілкування і викладу матеріалу.

    Наприклад, я із задоволенням читаю Мауле, хоча більшість його статей із спаленным темами просто-напросто не розумію. Чому? Мені дуже подобається читати коментарі до них. Мауль приголомшливо вміє провокувати свою аудиторію і навіть його рекламні пости дуже добре коментуються. Добре — не в сенсі позитивно (його постійно лають, вчать, не розуміють його підбивань тощо), а в сенсі активно.

    А ви думаєте йому просто так рекламодавці платять майже по тисячі доларів за один екран тексту (рекламні пости у нього бувають і більш великими, але не завжди) — у нього жива аудиторія, а значить чуйна до того, що він їм втюхує. Він талант, яких мало. Напевно, з цим треба народитися.

    Всім іншим доведеться задовольнятися малим, особливо на початку шляху. Ось тут якраз і може закрастися думка про створення видимості інтересу читачів до матеріалів проекту. Це схоже на «позитивний зворотний зв’язок» — якщо ви бачите, що стаття викликала інтерес у десятка осіб, то швидше за все ви її хоча б очима пробіжите.

    Отже, способи отримання коментарів або відгуків, які мені приходять в голову (ті, які прийшли в голову Вам, я сподіваюся побачити в коментах до цієї публікації):

  • Писати їх самому або просити це робити своїх знайомих. Варіант «так собі». Швидше за все, вийде ще гірше, ніж якщо б повідомлень від читачів на вашому проекті не було взагалі. Людина так влаштована, що в більшості випадків не зможе написати десяток повідомлень з абсолютно різним «почерком».
  • Можна замовити їх на біржах копірайтингу або сервісах, де оптимізатори платять за дії (переходи з видач, перегляд сторінок або ж написання повідомлення). В принципі, наскільки я розумію, до недавнього часу інших варіантів крім цих і не існувало.

    Спеціальні сервіси для накрутки поведінкових я ні разу не використовував, але ось, наприклад, з Адвего досить добре знайомий і там можна замовити виконання практично будь-якої роботи, включаючи і нас цікавить. Інша справа, що неадекватних виконавців там просто море, так і широкий спектр послуг передбачає, що на одну нормальну роботу припадатиме парочка посередніх або навіть бридких.

    До того ж, дух копірайтера незнищенний. На даному блозі у мене є три статті написані професійними копірайтерами про роботу в тій чи іншій біржі. До речі, статті дуже навіть хороші (в плані природності використання ключів і корисності для читачів). Однак, до однієї з статей, та біржа, про яку там йшла мова, вирішила, мабуть, додати позитивних коментів до неї.

    Ось. Я замучився їх відхиляти — те, що це писав не звичайний користувач інтернету, а «типовий» середньостатистичний масовий копірайтер, не викликає абсолютно ні у кого жодних сумнівів. Вони звикли писати шаблонні тексти і теж саме роблять у відгуках. І це впадає в очі.

  • Спеціалізовані біржі коментарів. З’явилися відносно недавно і відрізняються насамперед свій спеціалізацією і спрямованістю функціоналу саме на виконання цієї єдиного завдання. Є істотні моменти автоматизації, та й взагалі, як мені здається, вузькоспеціалізований інструмент в переважній більшості випадків буде краще універсального.

    Досвід роботи у мене з’явився тільки з біржею Qcomment і саме про неї я й говоритиму далі. В принципі, ціни за додавання одного коммент починаються з планки 4.5 рубля. Якщо порівнювати це з вартістю середньої посилання в ГГЛ, то виходить, що це раз у тридцять дешевше.

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Тому можна спробувати замість однієї або двох зворотних посилань з десяти купити коментарів, щоб рухатися відразу по всіх фронтах. ІМХО, знову ж таки. Для мене ця тема нова і судити з упевненістю поки ще рано.

    До плюсів замовлення коментарів ще можна віднести активність виконавців на вашому сайті. Вони приходять, дивляться статтю і вже існуючі відгуки, а потім проводять певний час за написанням свого шедевра.

    Все це може бути враховано пошуковцями в плюс, бо покращує поведінкові характеристики (час, проведений на сайті і навіть число переглянутих сторінок, якщо ви попросили автора самому вибрати ту публікацію, яку він хотів би прокоментувати).

  • Отже, в Qcomment можна працювати як в ролі автора (коментатора), так і в ролі власника сайту, форуму або інтернет-магазину, яким потрібні відгуки. Власне, можна бути і тим, і тим.

    Ті, хто планує планує заробляти в Кьюкоммент в якості автора, повинні будуть пройти обов’язковий тест, де перевіряється грамотність і здатність чітко викладати свої думки (так само раджу ознайомитися з публікацією «Гроші за відгуки»). Я вже публікував у себе на блозі матеріал, де перераховував найпоширеніші в рунеті способи заробітку. Так от, для багатьох, хто не має свого сайту і не здатний чи не бажає працювати копірайтером, залишаються тільки сервіси, де платять за виконання нескладної роботи, яку може робити кожен.

    Проблема в тому, що за некваліфіковану працю платять не дуже багато. От мені здається, що Qcomment буде як раз більш привабливим джерелом доходу для цієї аудиторії, бо коментують блоги, соціальні мережі або магазини практично всі (навичок тут не потрібно), а в цій біржі за це платять.

    Однак, нас цікавить дещо інша її сторона, а саме створення проекту, складання завдань, завдання частоти публікації і тому подібні речі, які сховані всередині інтерфейсу цієї біржі коментарів. Давайте ж у нього заглянемо.

    Робота з Qcomment і покупка коментарів

    Для початку потрібно зареєструватися тут, а потім перейти по посиланню з листа, яка прийде на вказаний вами при реєстрації поштову скриньку. Після чого авторизуйтесь і вам негайно запропонують створити свій проект.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Відкриється вікно створення нового проекту, де ви повинні будете його якось обізвати, вказати адресу головної сторінки, якщо хочете отримати коментар до будь-якої статті на сайті або Урл конкретної сторінки зі статтею, якій терміново потрібно додати відгук.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Мені сподобалося, що практично поруч з усіма елементами форми є знак питання, натиснувши на який, можна отримати розгорнуту довідку з приводу його призначення. Якщо у другому полі взагалі нічого не вкажіть, то отримаєте ваші коментарі у вигляді файлу з ними. Навіщо це потрібно — розуму не прикладу, але такий тариф має місце бути. До речі, тарифи можна оглянути тут.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Власне, далі вибираєте тематику вашого проекту з випадаючого списку та потрібні вам тариф, який крім типу роботи враховує і обсяг тексту. Взагалі, розробники розділили коментарі на:

  • Звичайні сайти, інтернет магазини і блоги, на яких відгук можна залишити без реєстрації
  • Теж саме, але з реєстрацією
  • Наповнення форумів
  • Коментування у соціальних мережах (Фейсбук, Вконтакте, Google+, Однокласники і всі інші)
  • Відгуки на роликах на Ютюбі
  • У живому журналі і в блогах Лайвинтернета
  • Яндекс Маркет — тут примітно, що якщо зроблений відгук не пройде модерацію протягом семи днів, то вам повернуть гроші
  • Не зрозумілий мені ручний експорт — напевно, потрібно тим, хто не хоче палити свій проект або ж хоче вставляти коментарі сам, але з плином часу, створюючи тим самим ілюзію активності. Якщо це так, то в першому випадку до складання завдання доведеться ставитися дуже серйозно і описувати всі докладно й нудно. ІМХО.
  • На наступній вкладці в Qcomment ви зможете додати цей проект в якусь групу, яку попередньо можна буде створити. Наприклад, якщо окремі проекти я буду створювати для коментування окремих статей свого блогу, то їх було б цілком логічно об’єднати в групу «КтоНаНовенького».

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Вибираєте мову коментаря, ранг авторів, яким буде дозволено виконувати вашу роботу (правила його нарахування наведено на скріншоті), а також можете вибрати певну команду авторів, яким ви готові буде довірити таку важливу справу. Конгломерат (що це таке?) авторів можна буде створити на вкладці «Налаштування» (з верхнього меню).

    Що зручно — в області «Тип коментаря» можна замовити і негативні відгуки, які додадуть більше достовірності купівельними відгуків. Власне, можна, мабуть, замовляти негативні коментарі і на конкурентів.

    Звичайно ж, на своїх ресурсах вони вам цього не дозволять зробити, але, скажімо, на тематичних форумах при належному підході це цілком можливо пропхати. Ми все більше занурюємося в жорстокий світ буржунете, а може і, навпаки, не можемо з неї вийти.

    На наступній вкладці створення нового проекту в Qcomment ви задаєте часові і кількісні обмеження. Без них дуже важко було б, наприклад, змусити авторів коментувати тільки вдень і не більше …дцати відгуків в добу.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Для рівномірного розподілу активності можна буде вказати кількість відгуків на годину чи на одного автора. Якщо на першій вкладці ви вказали Url головної сторінки, то коментатори будуть вільні вибирати будь-які статті. Щоб все не вибрали одну і ту ж (наприклад, останню опубліковану на блозі), то можна вказати кількість робіт для однієї сторінки.

    За все це відповідає сама біржа Qcomment. Вона виділяє завдання у відповідності з заданими вами вимог і веде активний діалог з авторами на предмет обраних ними для коментування статей. Автору дається 25 хвилин на виконання завдання, після чого воно знову стає доступним для замовлення.

    Ну, і на останній вкладці ви можете звузити список цільових сторінок для авторів, якщо спочатку вказали Урл головною. Тут просто перераховуєте Урли статей, де вам не вистачає коментів.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Прийшов час натиснути на кнопку «Створити проект».

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Власне, якщо у вас вже є на рахунку гроші, то можна сміливо натискати на кнопку «Купити коментарі» (або на перший квадратик того ж кольору в області «Процес»). Далі вибираєте найважливіше — яку кількість відгуків ви маєте намір придбати, і якщо на вашому рахунку необхідної суми не виявиться, то вам буде запропоновано поповнити рахунок аккаунта:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Поповнення здійснюється на вкладці «Фінанси», де ви можете ще й вивести зароблені в системі кошти. На обидва види операцій існує мінімальний ліміт в 100 рублів.

    Ну, на це висновок зрозуміло, що повинно бути обмеження, але ось на введення воно мені здалося зайвим. У мене залишилося в гаманці після останнього висновку 57 рублів, яких мені цілком вистачило б на закупівлю десятка коментів для проби, але мені довелося чекати, поки на кошель ще щось капне, перш ніж приступити до тесту. За цей час я цілком міг забути про свій первісний намір.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Поповнювати і виводити можна через Вебмані, Ківі і Єдиний гаманець W1.

    Модерація коментарів і партнерська програма

    Після поповнення рахунку ще раз тиснете на «Купити коментарі» та вибираєте потрібну кількість, після чого проект автоматично запуститься і замість кнопки плей з’явиться можливість призупинити закупівлю коментів.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Після виконання роботи авторами ви побачите кількість вже готових до вашої перевірці завдань (другий сірий квадрат в області «Процес»). Клацаєте з цього квадрату і, власне, модерируете виконану авторами роботу:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    На це відводиться три доби, після чого робота автора буде оплачена автоматично. У мене на блозі використовується обов’язкова премодерації, тому робот біржі не зміг знайти даних коментарів на сайті, про що свідчить червоний напис. А взагалі ця функція автоматичної перевірки виконання завдання є дуже зручним інструментом і значно зменшує рутину (на Адвего з цим намучився).

    . Коментарів на моєму блозі набралося вже багато (десятки тисяч) та виходячи із свого немалого досвіду можу сказати, що дані відгуки я б без сумніву схвалив, бо не побачив в них якоїсь незвичайності. Це великий плюс даної біржі — природність коментарів.

    До речі, якщо зняти обмеження по часу виконання роботи і кількості коментарів на годину, то замовлення виконується практично миттєво (півгодини десь). Це теж радує.

    Якщо робота вам не сподобалася, то клацає на кнопку «Відхилити» в рядку і вказуєте причину свого рішення. Причому можна поставити галочку в полі «Відправити на доопрацювання», щоб автор зміг протягом трьох діб внести потрібні виправлення. Можна буде також додати неугодного автора в чорний список або тільки за цим проектом, або в глобальний.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Чорний список доступний на вкладці «Налаштування» з верхнього меню:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Також можна буде набрати команду авторів для виконання певної роботи. Для цього даєте їй назву і додаєте в неї авторів, правда для цього потрібно знати його логін, тобто мати досвід роботи з ним. Ну, і ще можна при бажанні змінити налаштування свого аккаунта — номер гаманця для висновку, контактний e-mail та пароль для входу.

    Так, у Qcomment існує досить щедра партнерська програма — 20% з доходів залучених замовників і 10% з доходів залучених авторів. Реферальне посилання партнерки можна отримати на відповідній вкладці верхнього меню і там же ви зможете перейти на сторінку з рефматириалами (банерами), які можна буде розмістити на своєму сайті.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    На цій сторінці буде рости і список ваших рефералів, тобто тих замовників та авторів, які потрапили на біржу Qcomment по вашому партнерському посиланню. Рекламні банери мають приємну зовнішність і виконані в колірній гамі самої біржі:

    Тільки от різноманітності розмірів банерів не спостерігається. Наприклад, немає дуже популярного формату 728 x 90. Імхо.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу