Вибираємо хостинг і домен

1648
  • Що вибрати: хостинг або ж виділений сервер
  • Перші враження від хостера ІNFOBOX
  • Перенесення сайту на інший хостинг (INFOBOX.RU)
  • Як зробити бэкпап файлів і бази даних
  • Як створити нову базу даних в ІNFOBOX
  • Як правильно скопіювати файли сайту на новий хостинг
  • Як прив’язати доменне ім’я сайту до нового хосту
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Ця стаття навіяна тільки що трапилася зі мною неприємністю, яка, загалом-то, вже не раз відбувалося і раніше, але менш неприємною вона від цього не стала.

    Мій блог виявився недоступний (не працював сервер з базою даної), але що набагато сумніше, недоступна виявилася і техпідтримка мого улюбленого хостера (що таке хостинг я писав тут, а із зростанням відвідуваності мені прийшло переїхати на виділений сервер в Инфобокс). Знайома ситуація? Якщо ні, то вам дуже пощастило з вибором хостера або ж ви просто везунчик, і вас обходять всі неприємності у світі.

    Вибираємо хостинг і домен

    Дуже мені набридла така ситуація, коли техпідтримка не доступна в самий потрібний момент. І це при тому, що співвідношення ціни і якості у них (Инфобокс) знаходиться на дуже пристойному рівні. Про нього я прочитав багато хороших відгуків і прочая, і прочая.

    Але ось неможливість виправити неполадку в будь-який час дня і ночі — це величезний мінус, з яким я вирішив не миритися і зайнявся пошуком такого хостингу, у якого б техпідтримка працювала на всі сто відсотків. Забігаючи вперед скажу, що мені пощастило знайти такий хостинг і зветься він ИнфоБокс.

    Що вибрати: хостинг або ж виділений сервер

    Я вирішив зосередити свій пошук на хостерах, що надають можливість отримати віртуальний виділений сервер (VPS), бо поточна моя відвідуваність 2000 уніків на добу навіювала на думку про те, що звичайного віртуального хостингу під таке навантаження не вистачить. Давайте я розповім трохи про відміну звичайного хостингу від віртуального виділеного сервера.

    Відмінностей з одного боку досить багато, але з іншого боку, напевно, найважливіше відмінність — це підхід до обмеження навантаження на сервер, який буде створювати ваш ресурс, размещайся він на звичайному тарифі або ж на VPS.

    У першому випадку вам виділяється папка на сервері (обумовленого в тарифному плані розміру), в яку ви завантажуєте файли вашого проекту. Таких папок на цьому ж реальному фізичному сервері може бути дуже багато, відповідно, багато буде і сайтів, розміщених на цьому фізичному комп’ютері.

    Всі вони, скоріше всього, будуть побудовані на якій-небудь системі управління типу Joomla, WordPress і т. д. Статичних сайтів, побудованих лише на HTML файлах, зараз вже практично немає.

    Так от, всі ці проекти, включаючи ваш, розміщені на одному фізичному комп’ютері, будуть ділити його ресурси, а саме: оперативну пам’ять, процесорний час, кількість звернень до бази даних, ємність дискового простору для розміщення файлів движка.

    Якщо ваш проект буде від’їдати занадто багато ресурсів сервера (це буває при високій відвідуваності, або при помилках в роботі будь-яких компонентів вашого творіння), то вас спочатку попередять, а потім просто заблокують ваш ресурс, щоб він не заважав іншим проектам, розташованим на тому ж комп’ютері (залізниці).

    У випадку віртуального виділеного сервера складається інша ситуація в плані розподілу ресурсів сервера між розміщеними на ньому проектами. Так, так, ви не помилилися, у VPS ви знову не будете єдиним користувачем віддаленого комп’ютера, а будете ділити його з іншими вашими сусідами). Але тут ресурси будуть чітко розділені заздалегідь і при спробі вашого творіння захопити більшу їх кількість нічого не вийде.

    При купівлі ВПС ви платите саме за обсяг наданих ресурсів фізичного сервера (наприклад, тариф може включати в себе 512 мегабайт оперативної пам’яті і 400 мегагерц частоти процесора). Тобто створюється еквівалент розміщення на реальному виділеному сервері, правда, що володіє досить мізерними ресурсами, як у наведеному вище прикладі.

    Тому виходить, що в цьому випадку перешкодити іншим сайтам, з дуже великим споживання ресурсів загального для вас залізного сервера, ви не зможете, але якщо визначених тарифом ресурсів вашого проекту буде не вистачати, то на ньому розпочнуться гальма (повільне відкривання сторінок, труднощі з роботою адмінпанелі і т. д.)

    Для вирішення цієї проблеми вам доведеться переходити на більш дорогий тариф VPS з більш потужними ресурсами. Але сайт вам за перевищення навантаження ніхто вже не заблокують, зате ви будете спостерігати характерне гальмування в його роботі, що теж не є гуд.

    До речі, ціни на нижню лінійку нереальних серверів досить близькі до цін на середні тарифи звичайного (віртуального) хостингу. Тому багато користувачів спокушаються низькими цінами ВПС і переносять свої проекти на них.

    Чи Правильно вони роблять? Можливо так, а можливо ні. Адже це не панацея. Якщо вас не влаштовує звичайний хостинг саме з-за того, що ваш проект генерує занадто велике навантаження, то перехід на дешевий віртуальний сервер може призвести до банально повільній роботі вашого сайту. Так, вас не заблокують за перевищення навантаження, але багато хто з ваших користувачів будуть миритися з многосекундным відкривання сторінок?

    Так, ще один з плюсів VPS це те, що навантаження, створювана іншими сайтами, що ділять з вами фізичний сервер, ніяк не позначиться на вашому. На відміну від найпростішого варіанту, де занадто велике навантаження у ваших сусідів (або їх Ддос) може призвести до підгальмовуванню або падіння і вашого ресурсу.

    Так, забув сказати найголовніше. Можливо когось це зупинить від придбання ВПС замість стандартного хостингу. Це просто ресурс фізичного сервера з голим дисковим простором і часто навіть без операційної системи. Установка комплекту серверного програмного забезпечення зазвичай здійснюється за додаткову плату. Встановлення зручної панелі керування теж обійдеться в копієчку.

    Виділений сервер в першу чергу потрібен людям, добре розбирається в його налаштуванні і ті додаткові можливості, які він надає в порівняння з найпростішими, але не вимагають глибоких знань аналогами. Так, можливості досить потрібні і корисні, але тільки в тому випадку, якщо ви володієте достатнім знаннями щодо їх використання.

    Управління ним може виявитися істотно більш складним заняттям, ніж управління стандартним хостингом, так що подумайте, перш за все обґрунтованість переходу на VPS.

    P. S. через Два роки з моменту написання цієї статті, мені все ж довелося переїхати на виділений сервер від все того ж Инфобокса, але він був зовсім не простий, а VPS від Parallels, тобто створений і працює за сучасною хмарної технології. Чудова штука, скажу я вам, але за адміністрування мені довелося викласти малу копієчку, про що ви зможете прочитати в наведеній статті.

    Перші враження від хостера ІNFOBOX

    Як бачите, проблема вибору стоїть досить гостро і тому я вирішив перекласти її на плечі техпідтримки того провайдера, до якого намірився перейти. Ах так, я ж його ще не представив. Знайомтеся, один з найстаріших хостерів рунета — Infobox.ru. Чому саме він? З-за хороших відгуків про роботу його техпідтримки.

    Намыкавшись з цією проблемою у молодих хостерів, коли відповідь на питання та рішення доводиться чекати по пів дня, я вирішив, що питання цілодобово працює служба підтримки хостера буде для мене основним при виборі. Подивимося до чого мене призведе така тактика.

    Першим ділом я вирішив протестувати саме службу підтримки. Не реєструючись в ІNFOBOX я задав через тиккет питання про те, який тарифний план мені краще всього вибрати для забезпечення стабільної роботи мого блогу. При цьому я написав про відвідуваність і движку. Відповідь послідувала хвилин через п’ять-десять.

    Як не дивно, але мені порадили взяти найпростіший тариф віртуального хостингу, спробувати, як буде себе вести мій блог на ньому, і вже потім приймати рішення або про зміну тарифу або типу, або просто залишитися на ньому (150 рублів на місяць, одна база даних, 5 гігабайт дискового простору (читайте про те, скільки байт в гігабайті) і півтора відсотка допустимого навантаження від ресурсів трехгигагерцового процесора фізичного сервера).

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Як з’ясувалося пізніше, в панелі керування є можливість відслідковувати навантаження створювану вашим проектом на фізичний сервер. На питання про санкції за перевищення допустимого навантаження мені відповіли, що у разі десятикратного перехльости, мені буде надіслано попередження, в якому запропонують протягом трьох днів усунути причину. У разі стократного перевищення мій блог буде заблокований автоматично і без попереджень.

    Умови начебто прийнятні, але остаточно про це можна буде говорити тільки після якогось досвіду роботи на цьому тарифному плані. Є ще деякі обмеження, пов’язані з кількістю одночасних з’єднань з FTP і т. п.

    Але є і солодкий пряник у вигляді 30 денного халявного періоду користування будь-яким тарифному плану. Це час вам дається на те, щоб прийняти остаточне рішення про те, чи залишитеся ви жити у цього хостера або ж підете шукати щастя біля іншого.

    Дуже щедру пропозицію на мій погляд. На практиці все здійснюється наступним чином: ви вибираєте потрібний тариф, тиснете на кнопку «Замовити», заповніть обов’язкові поля і вам на пошту приходить лист з логінами і паролями для доступу до панелі управління для підключення до свого проекту по FTP.

    Тобто вам надаються всі дані, щоб ви змогли перенести на ваш новий хостинг файлів і бази даних свого проекту. Про гроші вас ніхто і не спитає, але правда рівно через місяць ваш сайт заблокують, якщо ви не оплатите черговий місяць розміщення, а ще через два тижні всі ваші дані потруть. Що, загалом-то, справедливо. Халява не може бути вічною.

    Другою приємною (на мій погляд) особливістю Инфобокса є наявність власної панелі управління, яка хоч і здається на початку незвичної (сам звернувся в техпідтримку з питанням про те, а де ж моя улюблена cPanel, описана тут), але варто трохи попрацювати і розумієш все її зручність.

    Справа в тому, що вона унікальна і заточена під роботу саме з цим хостингом, в слідстві чого має досить широкий функціонал і зручність використання. Але це знову ж таки відноситься до питання переваг.

    Перенесення сайту на інший хостинг (INFOBOX.RU)

    Отже, якщо ви теж з якихось причин вирішите потестувати INFOBOX.RU, то я коротенько розповім про те, як перенести свій сайт туди. Будемо вважати, що потрібний тариф ви вже вибрали (у мене зараз «Mini») і не заплативши при цьому ні копійки отримали можливість протягом місяця розмістити свій проект у них. Питання полягає тільки в перенесенні файлів і баз даних на нове місце проживання.

    Смію припустити, що у вас немає екстреної необхідності переїзду, у зв’язку з падінням вашого поточного хостингу (як це сталося у мене). Тому у вас є час спокійно копіювати файли і бази даних вашого проекту, а потім завантажити їх вже на ІNFOBOX. У мене такої можливості не було (обвал підкрався непомітно), але на щастя у мене була звичка регулярно копіювати БД і періодично завантажувати файли для резервного зберігання у мене на комп’ютері.

    До речі, дуже не погана звичка, яка мене вже кілька разів виручала. Я ніколи не сподіваюся на хостера в питанні резервного копіювання, бо якщо ви хочете щось зробити добре, то зробіть це самі, тим більше, нічого складного і незрозумілого тут немає. Якщо ж біда прийшла, коли не чекали (немає бекапів, а все звалилося), то можна спробувати відновити з архіву веб інтернету (якщо пощастить, звичайно ж).

    Я вже у всіх деталях описував резервне копіювання в цій статті і там же писав про перенесення сайту на інший хостинг, а для сайту на Joomla я описав дуже зручний спосіб створення бекапа або перенесення з допомогою Akeeba Backup.

    Начебто і писати нічого, все вже обговорено, але я хочу показати перенесення сайту саме стосовно до ІNFOBOX, бо на ньому використовується не стандартна панель управління, яка може викликати деякі труднощі при роботі з нею. У мене виникали питання і проблеми, і я не соромлячись тероризував питаннями техпідтримку. Вони відповідали, потім спробували послати мене в FAQ, але я не здавався, бо найшвидший спосіб отримання відповіді — це створити тиккет. Вони відповідають на протязі 15 хвилин і досить докладно (і це у вихідний день).

    Як здійснити резервне копіювання файлів і бази даних на старому

    Для копіювання бази даних я використовую phpMyAdmin, про який писав тут і який є у будь-якого хостера. У цій програмі базу даних потрібно буде попередньо вибрати у лівій колонці (клацнути по її назві), а потім, перейшовши на вкладку «Експорт», зберегти її в будь-яку папку на своєму комп’ютері.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    На вкладці «Експорт», перш ніж зберігати базу даних, ви зможете вибрати спосіб її упаковки (архівування) внизу сторінки. Я зазвичай вибираю GZIP:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Резервне копіювання файлів вашого сайту здійснюється взагалі дуже просто з використанням програми FileZilla, докладно описаної тут. Підключаєтеся до сервера вашого хостера по протоколу FTP: вибираєте в правому вікні кореневу папку, а в лівому вікні папки на вашому комп’ютері, куди ви будете здійснювати копіювання. У правому вікні виділяєте, утримуючи SHIFT на клавіатурі, всі папки і файли, що знаходяться в кореневій і клацаєте по ним правою кнопкою миші.

    Вибираєте з відкритого контекстного меню пункт «Завантажити» і все, чекаєте закінчення процесу. Для зменшення займаного на жорсткому диску вашого комп’ютера місця, після закінчення завантаження ви можете все помістити ці файли в один архів. Архівація проходить швидко, незважаючи на велику кількість файлів.

    Тепер нам є з чим працювати. У нас є ІNFOBOX і є бекап нашого проекту, зроблений на старому хостингу. Залишилося тільки все це поєднати. Як не дивно, але для цих цілей ми будемо використовувати ті ж самі програми FileZilla і phpMyAdmin, правда перед копіюванням потрібно попередньо створити на Инфобоксе базу даних для копіювання таблиць з резервної копії.

    Ну, а потім ще потрібно зробити деякі налаштування в конфігураційному файлі движка сайту (я розповім про Joomla, WordPress та SMF, а на інших движках вам потрібно буде зробити це за аналогією), для того, щоб сайт успішно запрацював на новому місці проживання.

    Як створити нову базу даних в ІNFOBOX

    Отже, наше найближче завдання — це створити нову БД в Инфобоксе, де використовується оригінальна (власного виготовлення) панель управління.

    Входите в неї зі своїм логином і паролем, надісланими вам в листі, після замовлення потрібного вам тарифного плану. Вибираєте з лівої колонки пункти «Хостинг» — «Бази даних» і на сторінці побачите форму для додавання нової БД, в яку ви повинні ввести її назву (перша частина назви буде завжди тримати ваш логін на цьому хостингу) і пароль. Все, в результаті побачите дані вашої нової БД. Скопіюйте та обов’язково збережіть їх.

    Звертаю вашу увагу, що хост БД не стандартний LOCALHOST, який використовується у 90 відсотків випадків, а MYSQLSERVER. Це потрібно обов’язково врахувати при внесенні змін в конфігураційний файл движка вашого проекту. Тепер давайте здійснимо відновлення бази даних на новому хостингу з резервної копії, створеної нами трохи раніше на старому.

    Для цього знову виберіть з лівої колонки в панелі управління ІNFOBOX пункти «Хостинг» — «Бази даних». Відкриється сторінка з таблицею, в якій буде рядок з вашої нової БД. Клацніть по кнопці Керування:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    У підсумку побачите вікно вводу логіна і пароля для входу в програму phpMyAdmin, призначену для роботи з базами. Полі «Користувач» буде заповнено автоматично, а в полі «Пароль» потрібно буде ввести пароль для цієї БД, який ви задали при її створенні трохи раніше:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Якщо введете пароль правильно, то відкриється стандартне вікно phpMyAdmin. Виберіть в лівій колонці з назвою вашої БД і на сторінці, що відкриється, виберіть вкладку «Імпорт». У верху сторінки знайдіть і натисніть на кнопку «Огляд», знайдіть на вашому комп’ютері копію бази даних, яку ви нещодавно створили на старому хостингу. Після цього натисніть кнопку «OK», розташовану внизу вікна праворуч.

    Почекайте кілька хвилин, поки буде завантажено файл з архівом бази. Після чого вікно phpMyAdmin зміниться і ви побачите, що в лівій колонці поруч із назву вашої БД з’явилася цифра, що показує кількість таблиць у ній. Все, можна вважати, що з нею покінчено. Переходимо до копіювання файлів движка на новий хостинг.

    Як правильно скопіювати файли сайту на новий хостинг

    Знову відкриваєте лист, отримане після замовлення тарифу в ІNFOBOX, і знаходите в ньому адресу хоста, логін і пароль для доступу до сервера по FTP. Використовувати ці дані для створення нового підключення в програмі FileZilla (посилання на мануал по роботі з нею була приведена трохи вище).

    Якщо ви зробили все правильно, то після підключення побачите в правому вікні FileZilla кілька директорій, одна з яких буде називатися HTDOCS — це так звана коренева папка вашого проекту, в яку вам потрібно завантажити всі файли і папки з створеної раніше резервної копії.

    У лівому вікні Файлзилы відкриваєте папку на вашому комп’ютері, створеної раніше резервної копією вашого проекту (якщо ви їх архівували, то попередньо розпакуйте архів), а в правому вікні заходьте в директорію HTDOCS. Виділяєте в лівому вікні всі об’єкти і тиснете по ним правою кнопкою миші.

    З контекстного меню потрібно вибрати пункт «Завантажити на сервер». Все, чекаєте закінчення закачування і починаєте потирати руки в передчутті вдалого перенесення сайту на новий хостинг. Але не будемо поспішати, залишилося виконати ще деякі дії.

    По-перше, після перенесення файлів проекту вам потрібно зайти в конфігураційний файл того рушія, який ви використовуєте і прописати в ньому назву і пароль до бази даних на новому хостингу, а так само, в нашому випадку, потрібно буде ще замінити хост БД на MYSQLSERVER. Як це зробити для Joomla, WordPress, SMF, докладно описано тут:

    Ще раз нагадаю вам, що для Инфобокса потрібно буде, крім описаних у цих матеріалах параметрах, поміняти ще і назву хоста БД з LOCALHOST на MYSQLSERVER. Без цього нічого працювати не буде. Так само хочу звернути вашу увагу, що після закачування файлів на новий хостинг всім каталогів автоматично отримають права доступу 755 (тут).

    Але ж деякі папки вашого проекту повинні мати права доступу 777. Це може бути, наприклад, папка для зберігання файлів кеша. Не забудьте пройтися по таких винятків і вручну за допомогою програми FileZilla проставити їм права доступу 777. Якщо у вас на сайті автоматично створюється файл карти сайту SITEMAP.XML про створення якого ми говорили тут, то на нього теж потрібно буде виставити вручну права 666.

    Як прив’язати доменне ім’я сайту до нового хосту

    Ну, що ж, ось ми і вийшли на фінішну пряму. На даному етапі ваш ресурс на новому хості (що це?) уже буде доступний за адресою ЛОГИН.INFOBOX.RU. Але нам ця адреса не вперся. Нам потрібно прикрутити до свого проекту його власне доменне ім’я. Як це зробити? З допомогою двох складних маніпуляцій в панелі управління ІNFOBOX і в панелі реєстратора вашого доменного імені. Почнемо з першого.

    В панелі керування Инфобокса вибираєте з лівої колонки пункти «Хостинг» — «Список сайтів». На сторінці побачите таблицю з однією єдиною строчкою, у стовпчику «Назва» якій буде написано ЛОГИН.INFOBOX.RU (поточний адресу вашого сайту). Для прописування доменного імені вам потрібно буде натиснути на кнопку «Редагувати» і заповнити дві перші строчки відкрилася форми за аналогією з наведеним нижче малюнком:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    У полі «Ім’я сайту» вводите домен, а в полі «Аліаси» (дзеркала) вводьте його ж, але вже з префіксом WWW. Це потрібно зробити для того, щоб ваш проект відкривався як з WWW і без WWW. Зберігаєте зміни і ваш сайт буде доступний за введеним доменному імені через півгодини.

    Але доступний він буде не всім користувачам, а лише вам, та й то, якщо ви зробите деякі комбінації в файлі HOSTS, як я про це писав тут не так давно (додати потрібно буде всього лише одну сходинку).

    А ось для того, щоб будь-який користувач, який набрав в адресному рядку доменне ім’я вашого проекту або перейшовши за посиланням на будь-яку сторінку вашого ресурсу, отримав би шукану інформацію саме з нового хостингу, а не зі старого, вам потрібно буде зайти в панель керування доменами вашого реєстратора. Ще не забули логін і пароль для доступу туди? А то нічого не вийде, та й доменне ім’я своє ви не зможете продовжити.

    Зайшовши в панель реєстратора перейдіть на сторінку, де можна буде змінити адреси NS серверів, які дозволяють визначити, де шукати файли сайту, що має таке доменне ім’я.

    Взяти адреси NS серверів хостера ІNFOBOX можете в панелі керування, вибравши з лівої колонки пункти «Дані про клієнта» — «Загальна інформація». В крайній правій колонці побачите в області «DNS» потрібні вам дані. Скопіюйте та вставте у відповідне поле на панелі реєстратора.

    Я, наприклад, користуюся послугами реєстратора Reghouse і про те, як змінити адреси DNS серверів у цього реєстратора доменних імен, ви можете прочитати в цьому матеріалі. Після зміни адрес NS серверів вам доведеться почекати кілька годин або днів (у мене зазвичай на це йде близько 6 годин) поки зроблені вами зміни пропишуться в усі DNS бази інтернету. Після цього ваш сайт на новому хостингу буде доступний усім бажаючим, з чим вас і вітаю.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу