Освоюємося з інтернет-грошима

2649
  • Навіщо моніторити курси обміну валют
  • Біржі або обмінники кріптовалюти?
  • Чому сервіси моніторингу безкоштовні
  • BestChange
  • КурсЕксперт
  • OkChanger
  • Моніторинг обмінників другого ешелону
  • Оргвисновки
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У статті про сервіси обміну биткоинов та інших криптовалют я згадував, що має сенс шукати найбільш вигідний курс обміну валют за допомогою спеціально призначених для цього сервісів.

    Сервіси моніторингу безкоштовні і практично по кожному з потрібних вам напрямків обміну вони зможуть знайти кілька варіантів, щоб ви могли вибрати найкращий, виходячи з курсу і репутації даного обмінного пункту. Останнє дуже важливо, щоб не попастися на вудку лохотрону.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Можна, звичайно ж, використовувати якийсь один сервіс моніторингу обмінників, але краще все ж кілька. Особливо це стосується винесення вердикту з приводу довіри і недовіри.

    Краще переглянути хоча б по діагоналі відгуки на декількох сервісах моніторингу, щоб робити висновки. Так само варто пам’ятати, що зовсім без негативу ні один обмінник обійтися не може, але звертайте увагу на те, чи відповідають представники обмінника на цей негатив і що саме відповідають.

    Навіщо потрібні сервіси моніторингу обмінних пунктів

    Перш ніж перейти до розгляду конкретних сервісів, внесу ясність у питання, чому дані моніторинги (що взагалі таке моніторинг?) можуть бути вам корисні і чому при цьому вони безкоштовні. Отже, в мережі існує маса варіантів проведення платежів. Для цих цілей, як правило, використовують три варіанти:

  • Фіатні гроші (рублі, долари, євро) — для їх переведення в основному використовують банківські платежі або перекази на карту, або системи миттєвих переказів типу WesternUnion, Золота Корона, Юністрім. Детальніше про це читайте у статті «11 кращих сервісів для виводу або переказу грошей».
  • Електронні гроші й платіжні системи — це Яндекс гроші, Ківі, Пайпал, Пейер, Скрілл, АдваКеш, Перфект Мані та інші (більш детально читайте в статті за наведеною посиланням). Поміняти їх один на одного або на фіатні гроші можна, наприклад, у так званих обмінниках (посилання на їх список наведено на початку статті). Але проблема в тому, що курс обміну скрізь різний, та й не всім подібним сервісам можна довіряти.
  • Криптовалюта — це биткоины, лайткоины, ефіри і ще кілька сотень найменувань. По суті, це не зовсім гроші, але щось на них дуже схоже (завдяки технології блокчейна їх випуск обмежений, вони надійно захищені і володіти ними можна анонімно). Хто скаже, що це не гроші, нехай гляне на поточний курс биткоина і порівняє його з тим, коли на 10000 биткоинов можна було придбати лише дві піци (реальний випадок, до речі). Поміняти кріптовалюти на електронні або фіатні гроші можна знову ж таки в обмінниках.
  • Як правило, електронні гроші можна вводити на свій гаманець і виводити з нього без особливих проблем, використовуючи банківські рахунки, пластикові картки або щось ще подібне й цілком звична. Але іноді виникає ситуація, коли вигідніше спочатку поміняти, припустимо, Вебмані на Яндекс Гроші, а вже потім останнім виводити (можна і не виводити, а прив’язати до гаманця фірмову ОТРУТУ-івську карту — читайте про картку Яндекс Гроші детальніше за посиланням).

    Біржі або обмінники кріптовалюти — що краще?

    Що стосується кріптовалюти. Вона зараз цікавить багатьох, бо її курс практично постійно зростає, і купивши щось (хоча б биткоины) зараз, через деякий час можна продати набагато дорожче. Так, це високо ризиковані вкладення, але і доходи там божевільні, тому і число тих, хто ризикує дуже велике.

    Інше питання — як продати або купити криптовалюту? По суті, є два основних варіанти (якщо не брати в розрахунок майнінг і криптовалютные крани):

  • Використовувати біржі криптовалют — за посиланням ви знайдете список 10 кращих з них і їх короткі характеристики. Однак, біржі підійдуть далеко не всім. По-перше, там не так просто розібратися що до чого. По-друге, не завжди ви зможете купити, продати або обменать криптовалюту за кращим курсом (через відсутність досвіду, знань або просто через невигідність курсу обраної валютної пари).

    У першу дуже раджу звернути увагу на ці біржі:

  • BitexBook
  • Binance
  • BitMEX
  • EXMO
  • LocalBitcoins
  • Обмінники — вони бувають різні і не всі з них підтримують роботу з криптовалютой, але більшість все ж підтримує з-за крайньої популярності цього напрямку обміну. Трохи вище я наводив посилання на сервіси обміну биткоинов та інших криптовалют, але повторю ще раз. Головний їх плюс — крайня простота обміну. Вводьте що і скільки міняєте і через секунди або хвилини отримуєте у відповідь бажане.

    Є обмінники з накопичувальною знижкою «за обсяги», які дозволять з часом суттєво економити на обмін:

  • Ramon Cash
  • 60сек
  • Ychanger
  • Platov
  • BaksMan
  • ProstoCash
  • 24PayBank
  • Головна відмінність біржі від обмінника — торги. У першому випадку вони є, а в другому — ні. На біржі ви маєте справу з такими ж як ви людьми, які пропонують обмін на своїх умовах (багато пропозицій за різними напрямками обміну) чи готові погодитися на ваші умови (задовольнити вашу заявку). В обміннику ж курс фіксований і це головний його мінус.

    Але якраз тут і вступають у справу сервіси моніторингу. Вони, по суті, створюють якусь віртуальну біржу з обмінників, де будуть наведені всі пропозиції обміну по потрібному вам напрямку. Вам залишиться тільки вибрати найбільш вигідну пропозицію і перевірити відгуки залишені про це обмінному пункті.

    У підсумку ви отримуєте можливість провести обмін (купівлю або продаж) настільки ж вигідно, як і на біржі, але вам вже не потрібно буде розбиратися у всіх перипетіях роботи на ній. Правда доведеться спочатку зайти на сервіс моніторингу, а вже потім з нього перейти на сервіс обмінника з кращим курсом, але це все дрібниці. Це як з пошукачами (Яндекс, Гугл) — ви просто вводите свій запит (напрямок обміну) і отримуєте Топ ресурсів з відповідями.

    Чому сервіси моніторингу безкоштовні і чи варто їм вірити?

    Чому сервіси моніторингу безкоштовні для відвідувачів? Коли не знаєш, з чого одержуються прибути, то мимоволі починаєш підозрювати сервіс в обмані. До того ж може виникнути думка, що за плату вони видають нам з вами зовсім не найвигідніші пропозиції, а те, за що було заплачено. Останнє припущення однозначно не вірно (в більшості випадків), оскільки це підірвало б довіру користувачів до подібних моніторингами.

    А заробляють вони не на нас із вами. Дохід їм приносять обмінники. Додавання в сервіс моніторингу безкоштовне (і беруть не всіх підряд), але от за кожен перехід на сайт обмінника з сервісу моніторингу йде оплата. Хоча схема може бути і такий, що сервіс моніторингу сплачує відсоток від суми проведених обмінів, або від суми одержуваної обмінником прибутку. Не суть важливо. Головне, що з нас з вами грошей не беруть.

    Сервісу моніторингу по суті все одно, на якій обмінник піде відвідувач — головне, щоб він виявився задоволений і потім знову шукав кращий курс через цей же сервіс. Тому ліві обмінники, шахраї і просто не вміють працювати з клієнтами з бази більш-менш думаючих про своє майбутнє моніторингових сервісів оперативно видаляються. Але для себе все одно обов’язково читайте відгуки про обмінному пункті перед тим, як довіряти йому свої гроші.

    BestChange — самий популярний моніторинг обмінників

    У багатьох областях бізнесу є монополісти або хоча б ряд гравців, які відбирають левову частку ринку (як наприклад, Яндекс і Гугл на ринку пошуку рунета). Серед сервісів моніторингу обмінників таким монополістом є BestChange.

    Цього сервісу нещодавно виповнилося десять років і ним користується, мабуть, понад 90 відсотків усіх, хто моніторить курси обміну. Конкурентам дуже складно з ним битися, навіть незважаючи на те, що з обмінників він бере пристойні суми. У нього хочуть потрапити всі власники, бо він може призвести величезне число користувачів, що окупить всі витрати. Але беруть не всіх.

    Так само відмінною рисою саме БестЧейнджа є наявність величезної кількості відгуків практично по всім обмінників перебувають у його базі.

    Відразу хочу обмовитися (і це відноситься не тільки до BestChange) — завжди будуть негативні коментарі. Головне зрозуміти наскільки вони обґрунтовані і чи немає ознак заангажованості (конкуренція, знаєте, штука жорстока). Дивіться, що саме відповідає представник обмінника на негатив і відповідає взагалі.

    І невеликий рада. Якщо виникнуть якісь нерозв’язні проблеми з якимось обмінником (представленому в БестЧейндже), то можете продублювати свою претензію у відгуках на цьому сервісі моніторингу. Повірте, якщо власник обмінника чоловік розумний, то він постарається вирішити вашу проблему (якщо, звичайно, ви самі не напартачили). У всякому разі, вам підуть на зустріч з більшою ймовірністю. ІМХО.

    Так, є ще буржуйська версія цього сервісу моніторингу (вона просто на іншому домені висить) — BestChange. Крім тих же російськомовних обмінників, там є частина іноземних. Загалом, якщо є бажання включити і їх моніторинг, то можна скористатися англомовною версією даного сервісу.

    Так, до купи. На всяк випадок є дзеркало БестЧейнджа (на іншому домені), яке повністю дублює сервіс, але буде працювати у випадку з проблемами з доступом до основного сайту. Загалом вони підстрахувалися на всі випадку життя. Лідер ринку, що тут скажеш.

    Зазвичай, при оцінці самого сервісу моніторингу, я завжди переходжу на вкладку «Обмінники» і дивлюся там, по-перше, на їх кількість (чомусь завжди шукаю 60сек, як індикатор розвитку, а по-друге, на те, чи є по більшості з них відгуки. Без останнього буде дуже складно судити про те, чи не лохотрон чи пункт обміну з кращим курсом по обраному вами напрямку.

    Вкладка обменники в сервисе мониторинга БестЧейнджОсвоюємося з інтернет-грошима

    Зрозуміло, що БестЧейндж тут поза конкуренцією (по багатьом обмінників у нього тисячі відгуків, але я все ж намагаюся дивитися відгуки відразу на декількох сервісах моніторингу, бо самі власники можуть бути генераторами захоплених коментарів. Чудово, якщо власники обмінника відповідають на питання і вирішують проблеми.

    Природно, що варто звертати увагу на статус обмінника (працює зараз або немає), ну і на обсяги його резервів. Показники BL і TS мають відношення до Вебмані і показують рівень бізнес-активності гаманців цього обмінника і їх кредитоспроможність. В принципі, це можна враховувати, але далеко не всі займають обміном вебмані, так що тут все відносно.

    Сам же підбір найбільш відповідного обмінного пункту досить простий і приблизно однаковий для всіх сервісів моніторингу. Ви вибираєте що хочете міняти, потім те, що хочете отримати, і бачите результат у вигляді списку обмінних пунктів отранжированных за вигідністю курсу обміну.

    Поиск лучшего курса обмена по выбранному вами направлениюОсвоюємося з інтернет-грошима

    Зрозуміло, що обмінники таким чином зацікавлені в завданні оптимального курсу, щоб мати переходи до себе на сайт з сервісу моніторингу. Це схоже на Топ видачі пошукової системи, коли тільки перші в списку отримують скільки-небудь вагомий трафік.

    Деякі користувачі при обміні використовують тактику, коли невеликі суми змінюють в тому пункті, який пропонує найкращий курс, а якщо потрібна велика закупівля, то використовують той сервіс, що добре зарекомендував себе в плані надійності. Але це особисто ваш вибір — як і що робити.

    Трохи докладніше про БестЧейндж можна прочитати в статті за наведеною посиланням (там і про подвійний обмін, і про калькулятор, і про багато іншого).

    Сервіси моніторингу КурсЭксперт і OkChanger

    Як я вже говорив, на ринку моніторингових сервісів є один великий монополіст (див. вище). Всі інші гравці від нього дуже сильно відстають. Але є два сервіси, які хоч і не можуть на рівних конкурувати з Бестчейнджем, але при цьому вже істотно випередили всіх інших, що плетуться позаду. Це КурсЕксперт і OkChanger.

    Власники обох сервісів досить амбітні і активно просувають свої проекти. КурсЕксперт в основному просувається краудмаркетингом, а OkChanger — контекстною рекламою. Але при цьому так само досить багато сил і коштів вони вкладають в розвиток самого сервісу моніторингу і результати пошуку по ним можуть стати дуже навіть репрезентабельными.

    На обох сервісах представлена достатня кількість обмінників і по більшості з них є відгуки користувачів. Але про все по порядку.

    Можливості сервісу моніторингу КурсЕксперт

    КурсЕксперт — його власники більше не вкладаються в рекламу сервісу, а в його функціонал. Крім традиційних для сервісів моніторингу функцій пошуку кращого курсу за обраним напрямом обміну і відгуків про обмінниках, даний сервіс пропонує і щось зверху:

  • Розширення для браузерів, які дозволяють отримати доступ до курсів обмінників не заходячи на сайт моніторингу.

    Расширения для браузеров от сервиса мониторинга обменников КурсЕкспертОсвоюємося з інтернет-грошима

    Дуже зручно. Топ 5 кращих курсів по потрібному напрямку обміну відображаються у вікні розширення (з відображенням кількості і якості відгуків про них, а так само мінімальної суми обміну). Інші пункти, що підтримують цей напрямок обміну, можна подивитися вже перейшовши на сайт по кнопці «Подивитися весь список»

  • Телеграм бот (популярна нині мулька), який повідомляє про необхідному курсі та/або резерві на обміннику
  • Є чорний список і стоп-лист обмеников, з якими краще не зв’язуватися. Є й білий список. Все це можна подивитися на сторінці «Список обмінників»:

    Список обменников, по которым мониторится курс в КурсЕкспертОсвоюємося з інтернет-грошима

    У стовпці «Відгуки» відображається загальне число з, а окреме кількість позитивних, нейтральних і негативних відгуків відповідно. Дуже зручно.

  • В принципі, досить таки здоровий підхід власників сервісу, бо обіграти потужного конкурента на його ж полі дуже складно. Потрібно запропонувати щось таке, що може стати значною конкурентною перевагою.

    Особисто я вважаю, що КурсЕксперт можна цілком використовувати разом (або замість) з Бестчейнджем для отримання більш повної картини з обмінами за потрібним вам напрямами. ІМХО.

    OkChanger — ще один вартий уваги моніторинг обмінників

    OkChanger — сервіс дуже активно росте і розкручується. Функціонал у нього зручний, побудова сайту і його можливості, мабуть, перевершують всіх конкурентів (включаючи монополіста).

    Мониторим обменники и биржи в OKchangerОсвоюємося з інтернет-грошима

    Сервіс агрегировал в собі інформацію про безліч пунктів обміну валюти, криптобиржах, платіжних системах та ін.

    Працювати з ним досить просто, тим більше, що про OKchanger я вже написав окрему статтю, з якої і раджу вам ознайомитися. Тому повторюватися особливо не хочеться. Йдемо далі.

    Моніторинг обмінників другого ешелону

    Ось таких сервісів моніторингу дуже багато і постійно з’являються нові. Частина старих ж досить регулярно відмирає. Вони агрегують в собі, як правило, не дуже велике число обмінних пунктів і найсумніше, що у більшості з них дуже мало зібрано відгуків про тих чи інших обмінниках.

    Давайте все-таки спробуємо відшукати плюси від роботи саме з обмінними сервісами, які представлені на другорядних моніторингах:

  • Можна знайти більш цікавий курс обміну в потрібному вам напрямку
  • Ээээ. Не знаю, що ще можна віднести до плюсів
  • А мінуси можуть бути такі:

  • Як правило, дуже довга обробка заявок (годину, а то й два можна буде чекати і частково посивіти за цей час). У таких обмінниках просто немає ресурсів (людських і матеріальних), щоб забезпечити оперативність обміну. Як правило, але бувають і винятки.
  • Високі ризики, що обмінник, знайдений вами на сервісі второстепнного моніторингу, може вас кинути. Їх не настільки ретельно відбирають (хоч кого-небудь набрати і то добре).
  • Давайте тоді розглянемо плюси роботи користувача з обмінними сервісами, які представлені на Bestchange (або в КурсЕксперт і OkChanger меншою мірою):

  • Надійність — репутацію дуже складно набрати, але дуже просто розгубити. Всіх ошуканців відсівають, як правило, за першим підтвердженим негативу. Собі дорожче їх тримати в базі (на тлі сотень обмінників видалення десятка-іншого пройде непомітно).
  • Оперативність проведення кожної операції обміну. Обґрунтованої скарги користувача буде достатньо для видалення цього обмінника з бази топового моніторингу. Не шкода, бо на прибутковість це ніяк не впливає.
  • Мінуси користування Топових обмінників:

  • Ээээ… Не можу придумати. Ну, може бути, що одного сервісу для серйозного аналізу буде замало.
  • Все вищеперелічене свідчить про одне: хто перший встав — того і тапки. Складно залізти на конкурентний ринок за здорово живеш. Потрібні великі людські і матеріальні вкладення, інакше будете мати «блідий вигляд». Це, однак, не благає бажання ризикувати у тих, хто відкриває нові сервіси моніторингу.

    Справедливості заради я приведу їх невеликий список, бо в купе з топовими майданчиками можна їх використовувати у вашому маркетинговому дослідженні ринку обміну валюти:

  • Xrates
  • ChangeInfo
  • Glazok
  • Kurses
  • SuperObmen
  • Якщо знаєте ще щось вартісне або подає надії, то пишіть в коментарях — після модерації додам ваші варіанти в цей список.

    Організаційні висновки

    Мабуть очевидно, що орієнтуватися на якийсь один моніторинг обмінників (нехай навіть самий популярний) не раціонально. Краще використовувати їх декілька, щоб відсіяти наносне.

    Валюти (і особливо кріптовалюти) можуть сильно коливатися, а тому де-то може бути ще старий курс. Крім цього, багато моніторинги зі зрозумілих причин не додають в свої бази поки ще маловідомі обмінники (або ще гірше — ставлять за винагороду в рейтинги міняв, які мають завідомо гірші котирування).

    Відстежити такі нюанси новачкові буде вкрай складно, спираючись тільки на один сервіс моніторингу. Потрібно пробігтися швиденько декількома сервісів і вибрати той обмінник, який реально є найбільш вигідним за даним напрямом обміну в даний момент часу. ІМХО.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу