Вибираємо хостинг і домен

2916
  • Що таке доменне ім’я і whois і хто такі реєстратори
  • WHOIS — перегляд даних про власника доменного імені
  • Реєстратори і реселери доменних імен
  • Перевірка домену на зайнятість і його купівля
  • Напевно, ця стаття повинна була відкривати рубрику, але якось так вийшло, що пишу її тільки зараз. Хочу розглянути в подробицях і деталях всі аспекти покупки доменного імені для вашого ресурсу, покупки хостингу для розміщення файлів і бази даних, а так само розповісти про те, як потім зв’язати їх один з одним. Тут написано що таке домени в загальних рисах, а сьогодні ми звернемося саме до конкретики.

    Вибираємо хостинг і домен

    Найважче знаходити відповіді на прості та очевидні багатьом питання. Сам недавно стикався, так і продовжую стикатися з подібними ситуаціями. Так що ті, хто відчуває себе в цій темі як риба у воді, цілком можуть переглянути матеріал по діагоналі і, можливо, висловити свої зауваження чи уточнення. Ну, а ми приступимо і почнемо, напевно, з початку.

    Що таке доменне ім’я і whois і хто такі реєстратори

    Доменне ім’я (скоротимо його до ДІ) служить для ідентифікації вашого ресурсу в мережі. Набравши його в адресному рядку браузера (воно входить до складу URL) або перейшовши за посиланням, користувач повинен буде потрапити саме на ваш інтернет проект. Для мого блогу — це . Саме так, без приставки http://, яка вказує протокол (у даному разі HTTP), за яким йде звернення.

    ДІ призначений для адресації вузлів мережі інтернет (тут ви можете ознайомитися з історією появи всесвітньої павутини та її основних складових) і розташованих на них мережевих ресурсів (веб-сайтів, серверів електронної пошти, інших служб) у зручній для людини формі.

    Відразу обмовлюся, що будь-який сайт (розташований на хостингу) можна пов’язати з будь-яким доменним ім’ям, за умови, що ви є власником обох. Як здійснюється така прив’язка ми розглянемо трохи пізніше.

    Головна умова в організації системи DNS (Domain Name System) — будь-яке ім’я має бути унікальним у межах однієї зони. ДІ включає в себе назви всіх зон, в які він входить. Ці назви розділяються крапкою. Наприклад, позначає домен другого рівня.

    Рівні вважаю справа наліво і, відповідно, ktonanovenkogo є доменом другого рівня, який входить в кореневу зону ua. Такий приклад: forum. буде ДІ третього рівня.

    Оскільки головною умовою отримання Domain Name є його унікальність, а так само в силу того, що права людей, які вже володіють якими-небудь ДІ, повинні бути захищені — була введена обов’язкова реєстрація доменів першого і другого рівня, а іноді навіть і третього, яка здійснюється уповноваженими на це реєстраторами.

    За первісним задумом відомості про власника будь-якого зареєстрованого ДІ повинні бути загальнодоступними, але зараз практично всі реєстратори надають можливість приховати цю інформацію.

    WHOIS — перегляд даних про власника доменного імені

    Однак, ви все одно можете скористатися послугами сервісу whois і побачити ту інформацію, яку власник домену вирішив не закривати для загального доступу. Для цих цілей ви можете використовувати, наприклад, WHOIS-сервіс Технічного центру зони RU або Універсальний WHOIS-сервіс.

    У будь-якому випадку ви можете отримати інформацію про те, на якому хостингу розташований той чи інший ресурс, ip адреса цього хостингу і його територіальне розташування, а також дату реєстрації ДІ і дату, до якою воно сплачено. Наприклад, для з whois можна дізнатися, що:

    Source: whois.r01.ru
    Реєстратор: Garant Park Telecom
    Created: 2009.08.22
    Expires: 2010.08.22
    IP адреса: 69.10.52.130
    Ім’я хоста: server2.progoldhost.net
    Location: United States United States New Jersey — Secaucus — Interserver, Inc

    Реєстратори і реселери доменних імен — у чому відмінність

    Реєстратор доменних імен — це певна організація, у якої є право реєструвати нові і продовжувати термін дії вже існуючих в зоні, для якої передбачена обов’язкова реєстрація (першого і другого рівня).

    Для різних зон реєстрація і продовження може здійснюватися за різну ціну. Реєстрацією кореневих зон займається організація ICANN. Право на реєстрацію доменів в зоні ru мають право близько двадцяти реєстраторів, список яких ви можете подивитися тут.

    Але реєстрація доменного імені можлива ще й у партнерів (дилерів) офіційних реєстраторів, наведених у цьому списку. Найчастіше це буде навіть значно дешевше, ніж безпосередньо у офіційного реєстратора. При цьому все одно буде вважатися, що домен був куплений у офіційного правовласника в зоні ru і всі виниклі проблеми ви можете вирішити через нього.

    Як ви можете бачити з даних whois — це ДІ зареєстровано у реєстратора Garant Park Telecom. У нього ціна в зоні ru становить 590 рублів в рік, а продовження на черговий рік — 410 рублів.

    Я ж здійснював реєстрацію через посередників — Reghouse, де ціна покупки і продовження однакова і дорівнює 89 рублів.

    Такий ось коленкор виходить. Чому ціни так різняться — не знаю, а так же, чим я ризикую, купуючи домен за такою низькою ціною — теж не уявляю. Якщо хтось знає відповідь, то прохання відписатися в коментарях, т. к. сам не зміг знайти чіткого пояснення цьому феномену. Ну, а тепер давайте я коротенько розповім про кроки щодо реєстрації.

    Перевірка домену на зайнятість і його купівля

    Першою і головною умовою отримання є незайнятість потрібного вам ДІ. Як це перевірити? Всі реєстратори, природно, надають таку можливість. Вам досить буде ввести у відведений для цього форму бажане доменне ім’я і через кілька секунд ви дізнаєтеся, включена воно або вільно.

    Перевірку можна проводити як по якійсь конкретній зоні, наприклад, тільки по ru, так і по всім зонам, в яких даний реєстратор має право продажу.

    Можете так само перевірити на зайнятість домен на відомому сайті. Або просто введіть в розташовану нижче форму бажане доменне ім’я для свого сайту:

    Введіть ім’я домену:
    Перевірити
    Приклади: google, google.com

    тиснете на кнопку «Перевірити» і отримуєте результат:

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Дане ім’я вільно у всіх зонах крім зони ru. Якщо замість зелених галочок стоять червоні хрести, то це означає, що в даній зоні це ім’я вже зареєстровано. І вам залишиться всього лише придумати інше. Але можна, наприклад, клацнути по посиланню з написом whois, поруч з хрестом.

    Таким чином, ви зможете дізнатися дані власника цього доменного імені та при необхідності зв’язатися з ним з приводу його покупки. Ціна, правда, при цьому швидше за все буде значно вище номіналу, але якщо вже потрібно буде за заріз саме таку назву, то можна і заплатити.

    Багато хто, до речі, заробляють на купівлі потенційно перспективних доменів з метою їх подальшої вигідного перепродажу. Такі люди називаються кіберсквотерами і їх бізнес є досить прибутковим, але нам вони заважають, т. к. захоплюють практично всі мало-мальськи перспективні ДІ. При цьому сайтів на них, природно, ніяких немає і вони просто відстоюються в очікуванні покупця, якому конче потрібно буде отримати саме таку назву.

    До речі, раджу перевіряти доменні імена на зайнятість лише на відомих і перевірених ресурсах. Можлива ситуація, що здійснюючи перевірку ви можете не отримати цього імені, навіть якщо воно виявиться вільним. Власник цього ресурсу може вас випередити і зареєструвати ваше вдале (і з його точки зору теж) доменне ім’я раніше вас. Бізнес то прибутковий і всі методи хороші для отримання прибутку.

    Припустимо, що ви підібрали вдале доменне ім’я і воно виявилося ще ніким не включена в потрібній вам зоні. Тепер варто не відкладаючи в довгий ящик зареєструвати його на себе. Як я вже говорив вище, ви можете скористатися для цієї мети безпосередньо послугами офіційних реєстраторів в зоні ru, а можете значно заощадити і зареєструвати домен у реселера.

    Особисто я користувався послугами наступних реселерів:

  • Reghouse — 89 руб/рік (купівля і продовження на черговий рік) в зоні ru
  • Webmoney Domains — 110 руб/рік купівля та 140 руб/рік продовження в зоні ru
  • При купівлі домену ви повинні будете отримати логін і пароль на сайті реселлера для того, щоб в подальшому могли керувати придбаними вами шедеврами (змінювати, наприклад, адреси DNS серверів при переїзді на інший хостинг — тут читайте подробиці про бекапи і переїзди) або ж їх докупити ще.

    При цьому вам буде запропоновано повідомити про себе дуже докладну інформацію аж до ПІБ, телефон та паспортних даних. Ви, звичайно ж, можете вказати тут все що завгодно, але в разі виникнення непередбачених ситуацій, наприклад, при втраті паролю для доступу до свого облікового запису у посередників, ви не зможете довести, що ви є власником даного ДІ.

    Але це, звичайно ж, важливо тільки для СДЛ (сайти для людей), а для дорвеїв або ж сателітів (ГС) вказівка реальних даних буде зайвою, оскільки такі ресурси, як правило, довго не живуть і їх втрата не буде носити катастрофічного характеру для власника. Але якщо створюваний вами сайт саме СДЛ і ви плануєте ним займатися всерйоз і надовго, то обов’язково вказуйте реальні ваші дані, т. к. потім за допомогою них можна буде відновити свої права на дане доменне ім’я.

    Оплачувати купівлю домену доведеться електронними грошима, як правило, це WebMoney, але можуть бути й інші способи оплати. Про те, як завести гаманці в найбільш популярних системах електронних платежів, ви можете прочитати в цих статтях — Як створити Яндекс Гаманець і способи управління і створення гаманця WebMoney . Можливо, що буде доступна оплата та через Ківі або ж РБК Мані (тут нюанси цієї системи платежів описані).

    До речі, покупка у Webmoney Domains буде особливо зручною для тих, хто маєте гаманець в системі WebMoney. Вам в цьому випадку не доведеться знову вводити свої дані, т. к. вони будуть взяті з тих, які ви повідомили при закладі гаманця.

    У загальному випадку, ви знаходите у вподобаного вам реєстратора посилання з назвою «Зареєструвати домен» або чимось подібним, прямуєте всім кроків майстра, заповнюєте всі дані про себе (правдиво чи ні, вирішувати вам), здійснюєте оплату за допомогою якої-небудь системи електронних платежів або ж за допомогою кредитної картки і стаєте власником даного Domain Name.

    На одному з кроків майстра вас можуть попросити ввести адреси DNS серверів вашого хостера, але це можна буде зробити і потім з панелі керування вашими доменами. У цю панель ви потрапите, природно, тільки після введення логіна і пароля, заданих на етапі закладу облікового запису.

    Вибираємо хостинг і доменВибираємо хостинг і домен

    Навіщо потрібно вводити DNS сервера вашого хостера, де їх взяти, скільки часу чекати делегування домену і як почати працювати з сайтом до цього моменту за допомогою налаштувань файлу Hosts , що з себе представляє хостинг, як його вибрати, а потім і придбати я розповім в інших статтях цієї рубрики.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу