Як розкрутити сайт самому

4116
  • Відвідуваність — як збільшити частку пошукового трафіку
  • Важливість пошукової оптимізації текстів статей
  • Вплив на відвідуваність сайту кросспостінг
  • Кількість передплатників на RSS стрічку, Alexa Rank і ТИЦ
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Перший рік розвитку проекту є звичайно самим важливим і знаковим — саме в цей час визначається його майбутнє (автор вирішує: чи як і раніше вкладати в розвиток проекту сили і, можливо, кошти або ж слід визнати його неспроможність і знайти інше джерело додатка сил); так само стають зрозумілі (може бути і не чітко) перспективи розвитку та комерційні можливості.

    Як розкрутити сайт самому

    У випадку більш-менш вдалого сценарію розвитку подій за рік набирається певний коло читачів, формується їх відношення до проекту та, при досягненні певних успіхів на цьому терені, автор починає відчувати деяку впевненість у своїх силах.

    З одного боку це, звичайно ж, добре, але іноді блоги, які було цікаво читати на початковому етапі розвитку, набравши певну вагу і відвідуваність, істотно погіршують якість публікованих матеріалів, зміщуючи акцент у бік отримання вигоди від своїх статей (роблячи огляди різних сервісів, привертаючи тим самим рефералів, на яких в подальшому планують заробляти).

    Відвідуваність сайту — як збільшити частку пошукового трафіку

    З цієї причини особисто я відписався від багатьох блогів, з початку пропонували дуже цікаві та актуальні матеріали, а набравши певну вагу і домігшись пристойною відвідуваності істотно знижують планку і публікують в основному комерційно вигідні автору статті.

    Дуже мені не хотілося б, щоб теж скурвился таким чином, але сподіваюся, що мені вдасться уникнути спокуси: нічого не роблячи — стригти капусту з рефералів. Поки що бажання писати докладні і якісні матеріали (якісні, у всякому випадку, з моєї точки зору) не пройшло, хоча і відбулося те саме знакова подія — блогу виповнився рік.

    Якесь дивне вступ вийшло і чому воно вийшло таке — не знаю. Писав те, що в голову прийшло, от і вийшло так, як вийшло. Ну, гаразд. Давайте я спробую похвалитися тим, що вдалося досягти за останні пару місяців, що пройшли з моменту виходу попереднього звіту, приуроченого до десятимісячної річниці блогу . В принципі, забігаючи вперед скажу, що прогрес мав місце бути і за два місяці, як кажуть, наступ йшло по всіх фронтах.

    Минулий звіт я почав з відвідуваності, тому і цей річний теж почну з неї ж. Тут, загалом-то, все добре, бо на даний момент вона складає приблизно 2500 унікальних відвідувачів в добу, причому, майже 2000 з них приходять з пошукових систем (це природно Яндекс і Google). Що примітно, останнім часом між ними не виявляється явного лідера. То Яндекс дає трохи попереду, то Google підтягується і обганяє його, але знову ж таки не на багато.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Іноді навіть не зрозуміло, як таке може бути можливо на протязі ось вже півроку. Таке відчуття, що одна з пошукових систем списує в інший. Власне, зростання відвідуваності почався тільки пару тижнів тому, а до цього був етап стагнації. Зростання я пов’язую з тими роботами, які проводив з деякими зі своїх старих статей.

    Справа в тому, що більшу частину статей, опублікованих на даний момент на я писав в сліпу, не проводячи аналіз тексту на щільність вживання ключових слів і не підбираючи найбільш вдалі ключі з допомогою Вордстата.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Чомусь мені здавалося, що попередній підбір ключів (щоб не вибрати з нагоди ті, що взагалі практично не зможуть привести відвідувачів на сайт) і подальша перевірка тексту статті на нудоту і щільність входження ключевіков — це зайве, і на це не варто витрачати час. Очевидно, що я помилявся. Але спантеличившись цим питанням і вирішивши перевірити деякі зі старих публікацій на предмет частоти вживання в них ключових слів я виявив, що все йде не кращим чином.

    Що я маю на увазі? Давайте спробую пояснити на прикладі. Є у мене одна велика стаття, присвячена додавання властивостей товарів в VirtueMart. Стаття нічим особливо не примітна, але досить об’ємна і, в принципі, вона повинна була б залучати певний трафік з пошукачів.

    Важливість пошукової оптимізації текстів статей

    Але його було зовсім не багато і після перевірки тексту цієї статті на сервісі для аналізу тексту (тут читайте про ті онлайн сервіси для вебмайстрів, якими я користуюся) стала ясна причина, по якій ця стаття не дуже добре позиціонувалася в пошукових системах.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Я скористався ISTIO і виявилося, що найпопулярнішим словом в ній було «товар» (170 разів воно зустрічалося в тексті), а слово «VirtueMart» вживалося у статті менше 40 разів. Такий розклад частоти хороший для випадку, коли потрібно було б просунутися по високочастотному запитом «товар», але у мене такого завдання не стояло.

    Мені потрібні були запити «товар VirtueMart» і тому подібні. Але, на жаль, у цій ситуації слово «товар», размножившееся в неймовірних кількостях в даному тексті, заважало ранжування за потрібною мені запитом.

    У підсумку довелося повністю перелопатити весь текст, намагаючись при цьому максимально зменшити зустрічальність в тексті «товару» і підвищити зустрічальність «VirtueMart». Перше я або просто видаляв, або заміняв на синоніми, намагаючись, щоб лаконічність викладу від цього не сильно постраждала.

    В ідеалі, частота вживання повинна бути приблизно однакова і знаходитися в межах 1-2 відсотків від загальної кількості слів у тексті. У цьому випадку стаття має всі шанси потрапити в топ пошукової видачі по низькочастотних запитах, що включає ці ключові слова.

    P. S. Минуло майже три роки з моменту написання цієї публікації я зараз займаюся зворотним завданням — перелапачиваю всі старі статті з наміром видерти з них ті ключі, які я туди рясно понапихав. Чому? Так, тому що фільтр від Яндекса і, можливо, Google підкрався непомітно. Будьте обережні і не слухайте мене попереднього, закликає до переоптимизации. Все треба в міру — головне, щоб було максимально природно.

    Звичайно ж, вина в такому частому вживанні паразитного слова у наведеному вище прикладі повністю лежить на мені (це мій косяк), але іноді така ситуація складається і без моєї участі. Як не дивно, але в зниженні деяких статей в пошуковій видачі з того чи іншого запиту побічно винні ви, мої шановні читачі і за сумісництвом коментатори цього блогу.

    Поясню на прикладі. Є у мене на блозі одна, загалом-то досить хороша, стаття про внутрішню пошукову оптимізацію сайту і про те, як це можна здійснити для блогу на WordPress за допомогою плагін All in One SEO Pack, яка живе тут.

    Ця стаття досить швидко стала приносити вельми відчутний трафік з пошукачів і була включена мною в 25 найбільш популярних (в сайдбарі справа є вкладка «Популярний»). Цей свій власний «Топ-25» я формую на основі статистики лічильника відвідувань LiveInternet, про яку писав тут.

    Так от, в його статистиці є можливість подивитися точки входу, або ж, інакше кажучи, сторінки сайту, на які найчастіше приходять відвідувачі. У самому верху буде розташована найпопулярніша, а далі за зменшенням відвідуваності підуть інші.

    Згадана вище публікація досить довго займала високу позицію по кількості заходів на неї користувачів, але з часом стала просідати і в результаті випала з мого Топа 25. Чому це сталося?

    Спочатку я і сам не зрозумів чому, але ось нещодавно, займаючись пошуковою оптимізацією старих постів, я провів аналіз тексту цього матеріалу і побачив досить сумну картину — знову якесь слово паразит (забув вже якийсь чи «сайт», чи «сторінка») пішла у відрив по частоті його зустрічальності в тексті.

    Слово паразит, що не має відносини до ключових, здорово обігнав їх все по частоті вживання, що і призвело до просідання статті в пошуковій видачі. Причому, спочатку воно зустрічалося не часто, а зростання його популярності стався через часте його вживання в коментарях до даної статті. Тому мені не довелося правити текст публікації, а чикати його в коментарях, яких було досить багато.

    З тих пір пройшло приблизно три тижні та стаття стала потроху підніматися в пошуковій видачі і приводити відвідувачів на блог. Такі ось пироги і нюанси пошукового просування по низькочастотних запитах.

    Вплив на відвідуваність сайту кросспостінг

    Так само можливо, що на зростання трафіку з пошукових систем вплинув той фактор, що разом з текстовою оптимізацією старих матеріалів, я здійснював кросспостінг їх анонсів по своїх блогів на безкоштовних блог-платформах.

    В якості анонсу я використовував вміст мета-тега DESCRIPTION, але при цьому на різних щоденниках додавав до нього унікальні заголовки (пробиваючи їх попередньо з Вордстату). Посилання в цих анонсах теж мали унікальний анкор. Про полегшення і автоматизацію кросспостінг я писав тут.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ось власне і все, з чим я пов’язую зрослу відвідуваність за минулий період. У зв’язку з великим навантаженням по оптимізації старих матеріалів, частоту публікації нових матеріалів мені довелося знизити вдвічі, але воно схоже того варто. Якщо темпи збережуться, то закінчу з ними я не раніше, ніж через чотири місяці, а можливо, і пізніше, оскільки іноді доопрацювання старого матеріалу буває порівнянна по часу з написанням нового.

    У зв’язку з усім вищесказаним в черговий раз раджу вам поставитися дуже серйозно до SEO. Унікальний контент — це вже саме по собі добре, але він повинен бути в обов’язковому порядку добре оптимізований.

    Пошуковики, на жаль, досі не навчилися читати і оцінювати якість текстів. Вони вміють працювати тільки з окремими словами, аналізуючи частоту їх використання, взаємне розташування, положення в тексті і т. п. речі. І саме на підставі цих даних пошукові системи дозволяють вашому проекту зайняти певне місце у видачі з того чи іншого запиту.

    В цьому блозі я намагаюся ділитися з вами своїм власним досвідом і вказувати на помилки, які вам не слід здійснювати, але при цьому я добре розумію, що чужий досвід найчастіше не береться в розрахунок, інакше б люди не наступали сторіччями на одні і ті ж граблі. Але все ж, можливо, комусь і допоможуть мої поради і мої помилки, які я зробив і усвідомив, і які не зробите ви, йдучи по найбільш короткій доріжці до успіху.

    Кількість передплатників на RSS стрічку, Alexa Rank і ТИЦ

    Давайте я ще трохи похвалюсь тими невеликими зрушеннями, які відбулися в ключових показниках блогу . Ну, по-перше, це кількість передплатників на RSS-стрічку. Два місяці тому їх було близько 800 чоловік, а зараз стало вже більше 1300.

    Темпи зростання досить вражаючі і я, в першу чергу, пов’язую з появою нової рубрики «Посилання на сайт», в якій публікую докладні мануальчики за отримання безкоштовних зворотних посилань з трастових ресурсів.

    Т. к. зростає відвідуваність, то слідом за нею зростає і показник Alexa Rank, про який я писав у цій статті. Зараз він знаходиться в районі 12 тисяч, що дуже навіть гідно, на мій погляд.

    Наприклад, у шановної і шанованого Глобатора показник Alexa Rank знаходиться приблизно на тому ж рівні. А у нього без сумніву дуже трастовий і досить старий проект, який служить орієнтиром для мене, як за якістю поданих матеріалів, так і за рівнем відвідуваності. Як говориться, наздогнати і перегнати Глобатора — ось наше завдання.

    Тематичний індекс цитування Яндекса, описаний тут, а просто ТІЦ, теж мав сміливість зрости після останнього апдейта (апдейти у Яндекса бувають різні, тому читайте за посиланням докладніше і просвіщайтеся).

    Зараз ТІЦ у мене дорівнює 40, що в принципі не погано, але можна було б і краще. Хоча для цього потрібно було б активно змінюватися постовими з блогами і сайтам схожої тематики, або витрачати гроші на покупку посилань в Міралінкс, РотаПост, ГетГудЛинкс або ГоГетЛинкс.

    Постовими я мінявся, але вкрай рідко і лише з абсолютно придатними за тематикою ресурсами, а ось до покупних посилань я поки ще не зійшов. Можливо, в майбутньому мені захочеться підняти ТИЦ і я буду їх купувати (напевно, вічні), але поки ще не вважаю це за потрібне і першорядним. Можливо, що в якійсь мірі зростання ТІЦ і підвищення відвідуваності сайту (через зростання трасту) вплинули жирні посилання, про яких я пишу в однойменній рубриці.

    Напевно, це все, чим я хотів похвалитися і про що поговорити в першу річницю існування блога . Може бути що-то і втратив, ну, гаразд. До речі, за збігом обставин сьогодні днюха не тільки у мого блогу, але і в мене теж. Стукнуло мені страшно сказати скільки, тому говорити і не буду.

    Буду чекати ваших коментарів, присвячених десятимісячної річниці, бо дуже цікаво і приємно було їх читати. Сподіваюся, що і до цієї статті коментарі будуть настільки ж конструктивними і позитивними. Ну, це вже як вийде.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу