Просуваємо свій сайт

2316
  • Що може SEOcillin зараз і що б ви хотіли, щоб він міг?
  • Як оцінити ефективність текстів на сайті через SEO-цилин?
  • Як скласти ТЗ для копірайтера з допомогою SEO-цилин?
  • Що я можу сказати на закінчення?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Посилання… Зворотні посилання… Беклінків… Просування сайту… якось само собою вийшло, що ці речі більшість з нас (вебмайстрів і сеошників) ототожнюють. Посилання втрачають вплив… Покупні беклінків призводять до потрапляння на Гугл-Пінгвін або Яндекс-Мінусинськ… SEO померло… ось Такі висновки робимо ми з вами, спостерігаючи за розвитком ситуації в епоху посилення покарань від пошуковиків.

    Проте, все не зовсім так. Чому? Тому що SEO це не тільки цінне хутро посилання (і вже навіть не стільки). Це завжди був комплекс заходів, а при зменшенні впливу одного фактора, істотно підвищується вплив іншого.

    Просуваємо свій сайт

    Загалом, я вже не одну статтю присвятив просування в народ меседжу — зараз рулять тексти:

  • 8 основних помилок і 6 порад по оптимізації текстів для успішного просування
  • Як зробити з тексту цукерку з допомогою правильного форматування
  • Але це були поради — як робити, а як не робити. А найчастіший з поширених питань звучало приблизно так: наскільки ефективні вже існуючі на сайті тексти і як оцінити рівень оптимізації тих текстів, що потрібно буде написати (замовити копірайту) для потрапляння в Топ по потрібному запиту. Відповідав я однотипно — подивіться на своїх конкурентів по Топу і робіть висновки. По великому секрету — це просто відмазка, бо конкретних варіантів я запропонувати не можу.

    Точніше не міг, поки на Серч не прочитав топік про сервіс (зараз він знаходиться в стадії бета-тестування і абсолютно безкоштовний для всіх при будь-яких реалізуються обсягах) під назвою SeoCillin. Ще раз підкреслюю — це безкоштовно, в усякому разі поки, тому раджу поквапитися з ним познайомитися і на всю котушку використовувати. В обмін автор просить тільки висловити ваші зауваження та побажання, щоб їх реалізувати (та й то в добровільному порядку).

    Що може SEOcillin зараз і що б ви хотіли, щоб він міг?

    Спочатку скажу кілька слів про автора і розробника це сервісу. Звуть його Костянтин Кулик. Працює він Seo-шником більше 7 років, сервіс розробляє у вільний час, а тому в бета-версії поки ще мають місце бути проблеми з юзабіліті, версткою і написанням туториалов (хелпов, мануалів), але при належному інтерес відвідувачів до проекту він планує зайнятися доопрацюванням всього цього ближче до релізу, тобто до виходу SeoCillin із стадії бета-тестування (імовірно цієї зими).

    Поки ж Костянтин робить основний упор на функціонал і його доведення під побажання відвідувачів. Тому йому категорично потрібний зворотний зв’язок з вами (ваші ідеї), щоб зрозуміти, що потрібно допилити, додати, доробити і т. п. Одна голова — добре, а багато — краще. Буде це сервіс платним після виходу з бети — поки ще точно не відомо, але по-любому бета-тестери в накладі не залишаться.

    Це було короткий виклад того, як йдуть справи і що автор хотів би отримати від вас, щоб зробити SeoCillin повноцінним, повноцінним і, що не мало важливо, зручним сервісом для SEO-шників і вебмастерів. Особисто мені ідея сподобалася, і на тлі зниження інтересу до посилальних бірж його дітище цілком може надати затребуване ринком.

    Цей сервіс не тільки дає оцінку і порівнює ваші тексти з конкурентами, але і дає поради — що можна змінити в тексті, щоб підвищити свої шанси на штурм Топа по потрібних запитах. Чи Не про це ми з вами мріяли? Давайте дивитися…

    Спочатку тезисно пробегусь за поточним можливостям сервісу:

  • Після його використання ви зможете зрозуміти, наскільки ваші тексти оптимізовані саме під сьогоднішні вимоги пошукових систем, бо їх алгоритми ранжирування (зокрема текстової складової) постійно змінюються.
  • Сервіс дозволяє детально вивчити сайти ваших конкурентів з Топ 50 з графіками і таблицями значень. Для «гурманів» будуть приведені серйозні аналітичні дані, а для звичайних користувачів — більш зрозумілі поради, щодо того, що треба поправити. Таким чином розробник йде як від зайвого спрощення, так і від зайвого ускладнення. Кожен може використовувати ту інформацію, яка йому цікавіше і яку він здатний переварити.
  • Також ви отримаєте рекомендації щодо поліпшення аналізованих текстів у SEOcillin сторінок, а при бажанні зможете автоматично сформувати ТЗ (технічне завдання) для ваших копірайтерів з переробки і доопрацювання вже існуючих на сайті текстів.
  • Зможете відслідковувати щоденну «середню температуру по лікарні» в Яндексі за кількістю точних входжень ідеального для знаходження в Топ 10, а також відстежувати ще п’ять інших показників, характерних для просування високочастотних (ВЧ), середньо-та низькочастотних запитів.

    Мониторинг Яндекса в SEOcillinПросуваємо свій сайт

    Загалом, зможете тримати руку на пульсі поточного текстового ранжирування Яндекса.

  • Людей типу мене цікавлять насамперед рад, що цей сервіс дає і які бажано було б виконати для збільшення своїх шансів потрапляння в ТОП (потрібно тим не менш розуміти і пам’ятати, що текстова складова в ранжируванні хоч і є однією з найбільш важливих і впливових, але далеко не єдиною).

    Однак, більш досвідчених людей можуть зацікавити методи, які використовуються у розрахунках. Про них можна дізнатися (і при бажанні щось уточнити) у цій гілці Серч, ну, а тут я просто тезисно згадаю основні моменти:

  • Сервіс прораховує релевантність по idf-tf і bm25 (в найближчому оновленні буде використовувати ще і bm25f). Загальну інформацію про цих термінах ви можете отримати в наявному хелпе, або у моїй публікації на тему роботи пошукових систем.
  • Здійснюється автоматичний пошук словоформ і пов’язаних слів для запиту. Як це робиться, можете детальніше прочитати у згаданому хелпе.
  • Відбувається зведення аналізів груп запитів в один загальний висновок
  • Проводиться порівняння показників з вашої просуває сторінкою і даються максимально прості рекомендації (типу, додати одне входження слова і т. п)
  • Враховуються залежності (це кореляція) для кожного показника, т. о. можна припустити, що дане значення параметра впливає на позицію документа в Топ.
  • Ще раз звертаю вашу увагу, що автору дуже важливі ваші фідбек (зворотній зв’язок) для того, щоб доопрацювати наявний функціонал і додати щось нове і сильно вам необхідне.

    Як оцінити ефективність текстів на сайті через SEO-цилин?

    Перш ніж почати знайомство з можливостями SEO-Цилин, раджу вам зареєструватися шляхом використання має у вас аккаунту у Фейсбуці, або аккаунта в Гугл+ (інших варіантів авторизації поки не передбачено — все ж це ще бета-версія сервісу).

    Регистрация в SEOcillinПросуваємо свій сайт

    Далі можна буде відразу брати бика за роги і спробувати перевірити будь-яку з сторінок вашого сайту на предмет ефективності її текстової оптимізації (або можете для початку вивчити демо-звіт по одному з популярних запитів). Для цього потрібно буде перейти на першу вкладку з лівого меню «Аналіз конкурентів» і заповнити наявну форму:

    Анализ конкурентов в SEO-цилинПросуваємо свій сайт

    Відразу зверну вашу увагу, що на сторінці є ще й верхнє меню (за замовчуванням відкривається його третій пункт «Проаналізувати ТОП 50», але для більшого занурення в принцип роботи SEOcillin ви можете спробувати ознайомитися з вмістом попередніх вкладок, які по суті являють собою бета-версії пояснення роботи алгоритму сервісу (пункт «Як аналізується ТОП») і опис «швидкого старту» (Туторіал по сервісу).

    Однак, повернемося до формі додавання даних для аналізу Топа. Тут є можливість пакетного додавання (у форматі «запит; сторінка вашого сайту), але ми розглянемо звичайний режим. Власне, вводимо запит (пошукову систему регіон і я залишив без змін), а також сторінку вашого сайту, яку ви хотіли б порівняти на предмет ефективності текстової оптимізації з вашими конкурентами за даним запитом з ТОП 50 і, що найважливіше, отримати рекомендації щодо її поліпшення (якщо це потрібно).

    У самому низу також є прапорець «Видаляти наскрізні блоки», який напевно має сенс залишити в положенні «включено». У цьому випадку з аналізу сторінок вашої і ваших конкурентів) будуть видалені тексти меню та іншого обважування, який однаковий для всіх сторінок. Для його видалення з кожного з аналізованих сайтів (включаючи ваш) скачується ще по одній сторінці (крім аналізованої) і виявляються ті текстові блоки, які на цих двох сторінках (одного сайту) однакові, після чого ці текстові блоки виключаються з розрахунку для підвищення чистоти вхідних даних.

    Незважаючи на те, що за одну операцію аналізу конкурентів з вас знімають 10 умовних одиниць, їх можна буде безкоштовно поповнити в розділі «Баланс» (цей пункт ви знайде в випадаючому меню при клацанні по цифрами у правому верхньому куті):

    БаллансПросуваємо свій сайт

    Сам аналіз займає зараз кілька хвилин (все залежить від поточної завантаження), після чого результати можна буде подивитися на однойменній вкладці, яка з’явиться у верхньому меню вікна «Аналіз конкурентів»:

    Результаты анализа в SEO-цилинПросуваємо свій сайт

    На жаль, посилання на сторінку з результатами привести не можу, бо вона у вас не відкриється, але ви можете розглянути свої власні приклади або тест з дуже рідкісним і малоконкурентним запитом «пластикові вікна».

    Більшості користувачів буде досить інформації наведеної на вкладці «Загальний висновок», де даються конкретні рекомендації щодо приведення тексту до ідеальним пропорціям за кількістю точних входжень всієї фрази (в тому ж відмінку, числі, роді тощо), за точним входженням містяться в ній слів, за кількістю входжень словоформ цих слів, а також по довжині тексту (в кількості використовуваних слів).

    Років п’ять тому я намагався вам наводити приклади середніх значень числа входжень і оптимальної довжини тексту, але, як ви зможете самі переконатися за допомогою сервісу Seo-циллин, ніякі загальні рекомендації не будуть вірні, бо все залежить від тематики і поточного алгоритму ранжирування пошукових систем. Причому, сервіс дає реальну картину на сьогоднішній день, що і визначає його цінність.

    Анализ текстов для их продвиженияПросуваємо свій сайт

    Вкладка «Загальний висновок» дозволить зробити висновки і внести в текст необхідні корективи у відповідності з виданими рекомендаціями. А от інші вкладки будуть цікаві людям схильними до аналітики, бо дозволять зрозуміти, на підставі яких даних були зроблені ці висновки (можливо, що хтось на підставі цих даних зробить свої висновки, дещо відмінні від того, що пропонує SEOcillin). Детальніше про вміст цих вкладок читайте в хелпе.

    Думаю, що призначення даних у стовпцях вам зрозумілі і без пояснень, але все ж зупинюся на цьому детальніше:

  • У першому стовпчику наведено середнє значення (точних входжень фрази або окремих слів, або довжини тексту тощо) в ТОП 10 по цікавить вас запитом. Обчислюється воно як середньоарифметичне значення даного параметра серед усіх значень в Топі.
  • Рекомендоване значення — округлене до цілого «середнє значення в топ 10». Причому округлення здійснюється в ту сторону, куди спрямований поточний вектор оптимізації (визначається по кореляції Пірсона, хоча я вже давно забув, що це таке — не факт, правда, що й взагалі знав).
  • Рекомендації на доопрацювання сторінки. Просто порівнюється поточне значення параметра на сторінці з тим, що рекомендує сервіс, і видається рекомендація про збільшення або зменшення поточного параметра.
  • Залежність — сервіс, на основі досить-таки складних для мого розуміння розрахунків, видає вердикт про те, чи знайшов він пряму (або зворотній) взаємозв’язок між цим параметром і можливим положенням сайтів в Топі.
  • Загалом, тут все більш-менш зрозуміло, особливо для тих, хто має схильність до аналітичних досліджень.

    Варто правда відзначити, що позиція сайту в Топ — це не тільки текстові параметри, тому всі можливі залежності можуть бути випадковими! Це треба розуміти і враховувати при своїх очікуваннях дива вчиненого сервісом. Так, текст може бути банально «поганим» (кострубатим, водянистим, безглуздим, порожнім), хоч і оптимізованим за всіма законами сучасного SEO. Тут вже дивіться в бік інструкції для асесорів Гугла і асесорів Яндекса.

    Як скласти ТЗ для копірайтера з допомогою SEO-цилин?

    Трохи вище ми аналізували ефективність оптимізації текстів на сторінках під якийсь певний запит. Проте, коли ви захочете переробити тексти на своєму сайті за рекомендаціями Seo-циллина, то зіткнетеся з тим фактом, що одна і та ж сторінка заточувалася, швидше за все, під кілька запитів (наприклад, ВЧ, СЧ і кілька НЧ). Це нормальна практика, хоча визначення тих запитів, які можна успішно просувати на одній сторінці, є не такою вже тривіальним завданням. Але зараз не про це.

    Для складання ТЗ (технічного завдання) копірайтеру (або вам самим, якщо тексти правити плануєте самостійно) в пропоновану форму на вкладці «Seo ТЗ копірайтеру» вам буде запропоновано як раз ввести ту групу запитів, під яку була заточена дана сторінка. Кожен запит потрібно вводити з окремого рядка, а в разі використання пакетного режиму розділяти групи запитів слід додаванням порожній рядок.

    Составление ТЗ копирайтеруПросуваємо свій сайт

    Варто відзначити, що сервіс буде аналізувати всі слова запитів і враховувати їх повторення і перетину. Тобто це буде не окремий аналіз, а саме груповий, що є добре, бо результат буде набагато ближче до істинного стану речей. Подробиці читайте в хелпе по створенню ТЗ копірайтерам.

    Знову ж таки, на розрахунок параметрів піде якийсь час (прорахунок рекомендованих значень, порівняння їх з вашої просуває сторінкою і формування стовпця з необхідними доробками), після чого ви отримаєте доступ до звіту на вкладці «Результати»:

    Отчет по ТЗ копирайтеруПросуваємо свій сайт

    Стовпці та параметри будуть ті ж, що і у звіті за конкурентам, але тільки щодо групи запитів просуваються на цій сторінці. Також, як і у випадку з звітом «Аналіз конкурентів», тут є можливість експорту ТЗ для копірайтера xlsx:

    Экспорт ТЗ копирайтеру из SEOcillin в ЭкселПросуваємо свій сайт

    Загалом, досить зручно і просто вийшло — ввели запити, вказали на цю сторінку та експортували результати в Ексел для передачі копірайтеру. Багато оцінять, як мені здається.

    Що я можу сказати на закінчення?

    Аналогів SEOcillin поки я не зустрічав, та й навіть якщо вони є — ніша автоматичної оптимізації текстів на сайті зараз практично не охоплена (порівнювати з чимось дуже складно). Частково це пов’язано зі складністю вирішення даної задачі, а частково за звичкою оптимізаторів впливати на видачу в основному тільки з допомогою посилань.

    По мірі того, як посилальне втрачає свою вагу і займатися зовнішньою оптимізацією стає просто-напросто ризиковано, погляд оптимізаторів знову буде повертатися в бік внутрішньої оптимізації — юзабіліті, тех. аудиту і текстової складової. Робота з текстами не так проста як здається, і будь-які методи її полегшення (а тим більше автоматизації) повинні бути зустрінуті з захопленням.

    З іншого боку, Seo-циллин займається аналізом і опрацюванням саме технічної складової текстів (щільності різних входжень і оптимальної довжини текстів), що має потенціал корисності текстів на вашому сайті, що знаходиться, як мінімум, на рівні конкурентів. Цей аспект вам вже доведеться оцінювати самим, або віддавати все на відкуп перевіреним копірайтерам.

    Якщо подивитися ще ширше, то текстове ранжування — це лише один з факторів оцінки сайту пошуковими системами (але дуже важливий). Потрібно розуміти, то на поганому сайті (з поганим юзабіліті, з помилками в його роботі, з битими посиланнями, з купою зворотних посилань проставлених з ГС, так ще все з точним входженням, тощо) навіть самі чудові і оптимізовані під ТОП тексти в цей самий ТОП сайт не витягнуть. Як казав Чехов: «у людині повинно бути все прекрасно: і обличчя, і одяг, і душа, і думки». Ось те ж саме можна сказати і про сайт.

    Цим я хочу трохи остудити ваші голови від надмірних очікувань від оптимізації текстів та огульних суджень про ефективність цього методу (ви не любите кішок? — просто ви не вмієте їх готувати).

    Тому, якщо у всіх інших аспектах ваш сайт відповідає тому, щоб бути гідним Топа, то SEOcillin зможе стати тим трамлином, який його туди підкине. А якщо не відповідає, то тексти будуть безсилі щось змінити в поодинці (так само, як і посилання). На сайті повинно бути все прекрасно і це треба чітко для себе з’ясувати.

    Ну, а подальша доля SEOcillin і його можливості багато в чому залежать від вас і ваших висловлених відгуків і побажань. Можете напевно і в коментарях до цієї статті відписуватись — думаю, що автор проекту буде їх відслідковувати і відповідати на запитання.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу