Створюємо Емайл розсилки

3392
  • Що таке push повідомлення і чим вони краще Емайл розсилки?
  • Як їх безкоштовно налаштувати SendPulse?
  • Робота з push-повідомленнями в інтерфейсі СендПульса
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Ви напевно вже зустрічалися з так званими push повідомленнями? Їх часто можна зустріти на мобільному телефоні або планшеті (наприклад, з повідомленням, що оновилося будь-який з встановлених додатків), так і в звичайних браузерах на звичайному комп’ютері або ноутбуці вони теж стали активно з’являтися (можна сказати, що це новий тренд).

    Причому спливає push-повідомлення не обов’язково у вікні браузера, а як би без прив’язки до нього (поверх всіх вікон). Виглядає це як якесь нагадування (приклад на скріншоті):

    Створюємо Емайл розсилки

    У мене спочатку з push-повідомленнями була одна проблема — як закрити цю фігню, щоб вона знову не з’являлася в моєму браузері. Виявилося, що потрібно клікнути по пуш-повідомлення правою кнопкою і відмовитися від його отримання (хто б міг подумати!). Але тут всі заговорили про прикручування цієї справи до сайту, і я, природно, не міг залишитися осторонь, щоб не спробувати, а заодно про це не написати. Основний плюс тут у тому, що для підписки просто потрібно погодитися, нічого не вказуючи (навіть адресу знято з підписки).

    Не знаю, оптимальний спосіб підключення підписки на push повідомлення я вибрав, але для експерименту, думаю, згодиться. Використовував я сервіс SendPulse, який дозволяє налаштувати, підключити та відслідковувати статистику по пуш абсолютно безкоштовно (у всякому разі поки що). Власне, все просто, але нюанси все ж поясню.

    Що таке push повідомлення і чим вони краще Емайл розсилки?

    Як я вже говорив, пуш-повідомлення спочатку використовувалися для інших цілей. Наприклад, мій улюблений ДокторВеб надсилав повідомлення про появу нових оновлень баз даних або закінчується термін ліцензії. Показувалися вони в правому нижньому куті над треєм. У мобільних ж пристроях, як вже говорив, джерелами розсилки подібних інформаційних повідомлень були додатка.

    Останнім же часом набирають популярність браузерні push повідомлення, де ініціатором їх розсилки є сайт. Власне, саме це справа ми і будемо намагатися сьогодні використовувати своє благо. Вдаватися в технологію не буду вам, наприклад, цікаво як ел.пошта працює чи достатньо того, що вона працює?), бо це зайве, та й не знаю я, багато. Зосередимося саме на використанні.

    Очевидно, що такий тип повідомлень серйозно конкурує з вже стала класикою маркетингу — Емайл розсилкою (до речі, ви в курсі, що смартреспондер того — наказав довго жити) або, принаймні, є непоганою альтернативою. При цьому у push технології є ряд відмінних рис, які можна було б розглядати як плюси в порівнянні з Емайл-розсилкою:

  • На «пуш» простіше підписатися, бо не треба вказувати Емайл, а потім підтверджувати його у отриманому листі (у мене, наприклад, в Фідбернере більше третини охочих підписатися свій Емайл так і не підтвердили, а це близько 5 тисяч втрачених для мене і нещасних від цього людей). В залежності від налаштувань повідомлення про підписку може автоматично спливати і пропонувати підписатися:

    Вариант подписки на push уведомленияСтворюємо Емайл розсилки

    Або буде з’являтися по натисненню на кнопку (стаціонарну або рухається по екрану). Це я описую саме можливості сервісу SendPulse по налаштуванню «пуш», а так-то ви вільні робити все, що вважаєте за доцільне. Але сам факт більш простий підписки на push повідомлення, ніж на e-mail розсилку, залишається непорушним.

  • Хто займався Емайл розсилкою підтвердить, що там є проблема з відсотком доставки повідомлень (спаморезки лютують), а ще більша проблема з відсотком їх відкриття і переходів з них. З push-повідомленнями поки справа йде значно краще, і приблизно дев’ять з десяти повідомлень доходять до свого адресата, а що ще більш важливо — по половині з них здійснюються переходи. Вельми і вельми обнадійлива статистика, доповім я вам.
  • Не сказати, що це були саме плюси, але встановити (підключити) передплату на «пуш» на свій сайт зовсім не складно (у прикладі з SendPulse — це просто маленька рядок коду). Так само як і відправляти push повідомлення не складно — можна вручну, а можна і через RSS (останній варіант поки не з’ясував як реалізується на практиці).
  • Для будь-яких маркетингових цілей можна використовувати push повідомлення? Та, власне, для тих же, що і Емайл розсилку — новини (новий матеріал на статейнике, наприклад), продажу (втюхивание), події (акції, розпродажі, халява), нагадування («ви не оформили кошик» і т. п.), привітання і т. д. і т. п. Ну, і ті ж правила діють без спаму, бо якщо будете набридати, то від вас отпишутся (ті, хто знає як це зробити, звичайно ж).

    Як безкоштовно налаштувати push повідомлення SendPulse?

    Ну, тут все просто. Спочатку реєструєтеся на SendPulse, після чого входите в свій кабінет «Мій аккаунт» (за замовчуванням у вас буде активований тариф «Безкоштовний», який для наших цілей цілком підійде). Потім переходьте на вкладом «Push» з верхнього меню і починаєте налаштовувати се.

    Push в SendPulseСтворюємо Емайл розсилки

    Додаємо свій сайт, після чого відкриється вікно майстра налаштування push повідомлень у SendPulse:

    Настройка push уведомлений в SendPulseСтворюємо Емайл розсилки

  • Спочатку потрібно буде вказати використовуваний протокол передачі даних на сайті (із шифруванням або без). Нам скажуть, що звичайний http не айс, але жити можна. До речі, має сенс ліпити https на сайті, де не використовується реєстрація (немає передачі даних від користувача)?
  • Потім завантажуєте зображення, яке будуть бачити користувачі при проході повідомлення на їхній комп’ютер або мобільний (краще, мабуть, щоб це був вже звичний їм логотип сайту, але це на ваш розсуд).
  • Далі вибираєте один з двох можливих способів підсовування форми підписки (спрощеної, до речі кажучи, де тільки погодитися або відмовитися потрібно) — автоматом при заході на сторінку або ж по кліку на кнопці.
  • Ну, і ще трохи нижче обираєте місце, де ця сама форма підписки буде вилазити. Мені сподобався варіант з плаваючою праворуч кнопкою, тому для початку і протестую. В
    цьому випадку можна буде ще виправити заголовок і текст форми підписки, а також поворожити з колірним рішенням кнопки.
  • Якщо посилання на сервіс SendPulse в цій формі підписки вас не влаштовує, то ви можете за денежку це справа прибрати за допомогою розташованої в самому ніжу кнопки.

    Бесплатный и платный тариф на push уведомления в SendPulseСтворюємо Емайл розсилки

    Мене жаба душить стільки платити за відсутність посилання. Нехай буде, зате все інше (необмежене число передплатників і повідомлень) безкоштовно отримаю. Ох вже це солодке слово — халява.

  • Після цього вам запропонують встановити код (одна строчка) на свій сайт. Він повинен відображатися на всіх сторінках і його радять запхати перед закриваючим тегом HEAD (в WordPress цей фрагмент коду можна знайти зазвичай у файлику header.php з папки з використовуваної вами темою оформлення):

    Код для размещения формы подписки на пуш уведомленияСтворюємо Емайл розсилки

    Після цього скиньте кеш на сайті (якщо використовуєте) і клацніть по кнопці «Перевірити налаштування». Власне, можна просто перейти на сайт і побачити (в моєму випадку) з’являється внизу праворуч закличну кнопочку. При підведенні до неї миші користувач побачить створене вами повідомлення, а при кліці йому буде запропоновано підписатися:

    Как выглядит подписка на push уведомления вашего сайтаСтворюємо Емайл розсилки

    Якщо він таки підпишеться, то більше до нього з цим приставати вже не будуть кнопку підписки перестане з’являтися на інших сторінках вашого сайту, за яким він буде ходити.

    Створення push повідомлень і їх статистика в SendPulse

    Якщо що-то ще захочете підредагувати, то на вкладці «push» головної сторінки особистого кабінету SendPulse потрібно буде клацнути по шестірні у рядку з потрібним вам сайтом:

    Настройка пуш уведомленийСтворюємо Емайл розсилки

    Налаштування не хитромудрі і зводяться до редагування того, що ви робили при створенні цієї форми підписки на push повідомлення.

    Настройки сайта в SendPulseСтворюємо Емайл розсилки

    Тут хіба що ще вітальне повідомлення можна активувати і поставити. Коли вид і тип форми підписки підберете і остаточно оформіть (код міняти при цьому не треба — зміни й так наберуть чинності), то саме час розібратися з тим, як ці самі push повідомлення створювати і відправляти. Для цього потрібно буде на вкладці «push» (з верхнього меню) клікнути по розташованої вгорі кнопку «Відправити push»:

    Как отправить пуш сообщениеСтворюємо Емайл розсилки

    Власне, тут і так все зрозуміло. Можна для даного повідомлення, наприклад, вибрати іншу картинку, а також клікнувши по кнопці з шестірнею можна буде задати час життя цього повідомлення, відкласти його відправку на певний час, а також додати свою UTM мітку, якщо виникне необхідність.

    Після відправки розсилки ви можете перейти з лівого меню вкладку сервісу SendPulse під назвою «Мої розсилки» і подивитися статистику по доставці та переходами:

    Мои рассылки в SendPulseСтворюємо Емайл розсилки

    Статистику по сайту можна подивитися знову ж вибравши з лівого меню відповідний пункт (з потрібним сайтом):

    Статистика push уведомлений вашего сайта в SendPulseСтворюємо Емайл розсилки

    Власне, якщо читати було лінь і ви по діагоналі добігли очима до цього місця, то подивіться ролик від SendPulse про те ж саме, але трохи наочніше:

    Створюємо Емайл розсилки«alt=»»>

    Ну і як вам взагалі все це діло? Варто морочитися з цими push повідомлень або ну його на фіг? Ідеальний для цих цілей SendPulse чи є ще цілком гідні варіанти? І, до речі, як би зробити розсилку «пуша» на автоматі після появи нового поста в RSS стрічці?

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу