Як розкрутити сайт самому

3583
  • Авторське право (копірайт) в інтернеті
  • Знак Copyright — що означає і навіщо його ставити на сайт
  • Скільки потрібно заплатити за захист копірайту
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я в черговий раз хочу торкнутися тему авторського права (іншими словами, копірайту), яке досить часто не виконується на просторах всесвітньої мережі інтернет.

    Особливо плачевно справа йде з дотриманням вимог міжнародного положення про Copyright в рунеті. Я вже писав про цю проблему у статті про плагіат і способи антиплагіату, а також в опусі про copypast і деяких способи захисту від нього.

    Як розкрутити сайт самому

    Але абсолютного захисту від цього зла немає і не буде, напевно, навіть у майбутньому, у всякому разі до тих пір, поки такі великі комерційні організації, як Яндекс і Google, будуть усуватися від існуючої проблеми.

    Як тільки копіювання чужих текстів (порушення авторських прав) перестане приносити результат (наприклад, за рахунок попадання такого сайту під фільтр пошукача або ж простого неврахування дублів при ранжируванні), то і проблема копірайту в інтернеті вирішиться сама собою.

    Авторське право (копірайт) в інтернеті

    На жаль, сподіватися на такий сприятливий розвиток подій не доводиться, тим більше, що на пострадянському просторі віра в світле майбутнє почила в бозі. Ми сподіваємося тільки на себе, тому я і вирішив розвідати, як саме можна офіційно закріпити копірайт авторські права на тексти за собою, ну і заодно дізнатися побільше про це поняття.

    Відразу обмовлюся, що прийнятного рішення проблеми я для себе не знайшов, але можливо, що описане нижче наведе вас на істинний шлях джедая (борця з темною стороною сили). Точніше кажучи, те рішення, що має бути зараз, мене не влаштовує жахливої тяганиною і, можливо, марною тратою часу і грошей. Судова система у нас, м’яко кажучи, не так ефективна, як у штатах, де на копирайтах роблять цілі стану або примножують вже існуючі.

    Однак, саме поняття авторського права на інтелектуальну власність зародилася саме в буржуляндии і термін Copyright переступив поріг у дві сотні років. Перші законодавчі акти на цю тему були прийняті ще в кінці вісімнадцятого століття. Спочатку під захист потрапили інтелектуальні права літераторів, чиї книги виходили в друк.

    Потім під знак копірайту підвели композиторів, художників, фотографів і, нарешті, кінематографістів. Ну, а в кінці двадцятого століття, у зв’язку з бурхливим розвитком комп’ютерів, під захист потрапили і програмні продукти.

    Слово Copyright, власне, і означає авторське право (що це?). Але в наші дні ви можете зустріти похідне від нього слово копірайтер, що в свою чергу позначає людину пише унікальні тексти (наприклад, у таких біржах як Адвего, Текстсейл або Етхт) на противагу рерайтерам, які просто злегка змінюють вже існуючі тексти. У зв’язку з цим іноді під копірайтом розуміють замовлення на написання унікальних текстів (на противагу, наприклад, рерайту або вже згаданого копипасту).

    Насправді те, у що зараз перетворився закон про копірайт, не влаштовує багатьох людей у світі, які в загальному-то нічого не мають проти того, щоб автор інтелектуальної власності отримував заслужену винагороду, але в багатьох випадках обмеження, накладені інтелектуальною власністю, сильно надумані і сповільнюють в цілому прогрес людства.

    Як кажуть, будь-яке благе починання можна перетворити в інструмент необмеженого збагачення. В цьому випадку я згоден, що лейбли та інші великі власники патентів на інтелектуальну власність просто зарвалися і хочуть отримати нескінченно багато грошей за працю, який по-любому стільки не коштує.

    Але от щодо захисту авторських прав власників сайтів в інтернеті я дотримуюся діаметрально протилежної думки. І тут є ряд причин, які суттєво відрізняють обмеження на Copyright від лейблів (кіномагнатів і інших владу — і деньго-владоможців) і обмеження на тиражування від автора унікальних текстів викладених в інтернет.

    Ну, сидіть самі. Не треба бути Робін Гудом, щоб вкрасти у мене текст (який я, між іншим, пару днів чесно писав, вичитував і всіляко причісував) і зробити його доступним людям на своєму заштатному, маловідомому і ніким не шанованому ресурсі (ГС). Він і у мене на доступний усім бажаючим для прочитання, осмислення і вираження своєї думки в коментарях. Навіщо?

    А я вам скажу. За тим же, чим і відбувається будь-яка інша крадіжка — спроба збагачення за рахунок інших. Злодійство, воно і в Африці злодійство. Але в той же час під закон про копірайт потрапить і звичайний користувач завантажив трек безкоштовно і не там, де це дозволено правовласником. Він злодій? Та ні, звичайно. Але з точки зору закону, у другому випадку звичайна людина буде протистояти монстрові індустрії, а в першому випадку (крадіжка тесту з ) — ймовірність понести заслужену кару не в приклад менше.

    Адже я не монстр індустрії, а звичайний вебмастер, яких тисячі, а той хто може (і, на мою думку, повинен втрутитися — не діє. Я кажу про пошукових системах, адже сайти не з’являються самі по собі — вони є плодом праці, поту і навіть сліз вебмайстрів, яких при цьому безжально оббирають копіпастери (як липку обдирають). Пошуковики заробляють дуже багато грошей на агрегації інформації з інтернет-проектів і одночасно не хочуть витратити дещицю на наведення порядку в «датському королівстві».

    Не знаю як, не знаю чи можливо це в принципі, але я б вступив у профспілку вебмайстрів, коли він з’явиться. Для нас (власників інтелектуальної власності у вигляді тексту або іншого виду контенту на сайтах) пошуковики виконую роль держави (ми повністю від них залежимо), але дуже дивного держави, де злодій і праведник стоять на одній чаші ваг.

    Думаю, що у фінансовому плані пошуку не вигідно відокремлювати зерна від плевел, але з моральної точки зору і з точки зору чистоти пошукової видачі зробити це було б здорово.

    Знак Copyright — що означає і навіщо його ставити на сайт

    Але це ми помріяли, а тепер пора повернутися до суворих реалій дійсності. Майже всі вебмастера, намагаючись закріпити свої авторські права, прописують у футері конструкцію типу:

    © , 2009-2012 | Всі права захищені

    Причому роблять це і автори текстів і їх плагіатори. Особисто я поставив знак копірайту © на свій блог, просто тому, що все робили саме так. До речі, символ © можна вставити в текст використовуючи спеціальну таблицю символів, яка проживає в Віндос за адресою: Пуск — Програми — Стандартні — Службові — Таблиця символів.

    Як ви вже знаєте, в цій таблиці наведені символи в кодуванні юнікод (UTF 16), і для запису кожного з них використовується два байти (чотири цифри в шістнадцятковій системі числення).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Але це все не суть важливо, а важливо те, що для багатьох з цих символів (у тому числі і для знака копірайту) передбачений набір гарячих клавіш (він відображається в правому нижньому куті таблиці при виборі потрібного символу). Для введення в текст символу Copyright достатньо буде утримувати клавішу Alt і набрати 0169 на цифровій клавіатурі — бажаний знак з’явиться.

    Але, оскільки ми всі з вами вважаємося веб-майстрами, то негоже буде застосовувати «ламерские» способи для вставки цього значка. Адже ми з вами «великий і жахливий» Html вивчали і зрозуміли, що для введення деяких спецсимволов в цій мові гіпертекстової розмітки є набір спецсимволов (мнемонік). І в разі знака копірайту можна використовувати два варіанти:

    © та ©

    Спецсимволи починаються з амперсанда «&», а обов’язково закінчується крапкою з комою «;». Загалом, нічого складного тут немає. У багатьох CMS (движки для сайтів) можна буде налаштувати текст у полі, відведеному під Copyright з адмінки, але в будь-якому завжди можна покопатися в шаблоні. Наприклад, у папці зі своєю темою WordPress ви знайдете файлик footer.php, де і зможете зайняти свої авторські права на всі тексти свого блогу.

    За прийнятим стандартам спочатку вводиться значок ©, потім ім’я власника інтелектуальної власності або торгова марка, ну, а в кінці вказується часовий проміжок, протягом якого діє цей копірайт. Все, тепер ви попередили всіх нечистих на руку копипастеров про те, що цей контент належить вам.

    А вказівка фрази «Всі права захищені» означає, що ви володієте доказовою базою авторства (наприклад, завірені у нотаріуса копії текстів), яка може використовуватися при судовому розгляді.

    Взагалі, загальноприйняті світові норми закону про Copyright досить примітні, бо свідчать, що будь-який продукт інтелектуальної власності (твір) потрапить під дію цього закону відразу ж після створення. Тобто ви написали текст нової статті і відразу ж стали правовласником. Однак, у разі виникнення судового розгляду з приводу авторства, потрібно буде довести свою претензію.

    Знак копірайту є так званим повідомленням про поширення, але ви зовсім не зобов’язані це робити, бо за замовчуванням ваша нова стаття відразу потрапляє під дію закону про авторство. Крім цього, багато хто (і я в тому числі) для закріплення авторських прав використовують не тільки знак ©, але ще і опис правил розповсюдження — угода.

    Тепер досить важко буде довести, що копіпаста не попереджали, хоча, ще раз повторюся, авторське право набуває чинності відразу після створення твору і якогось додаткового патенту отримувати на це не потрібно. Треба лише мати доказ того, що саме ви є першоджерелом, а не копипастером.

    Для цього можна перед публікацією статті завірити її у нотаріуса, але це досить клопітно. Можна, кажуть, відправити самому собі рекомендований лист з цим текстом і не розкривати його до судового розгляду (дата відправлення буде служити доказом).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну і, як мені здається, Оригінальні тексти з сервісу Яндекс для вебмайстрів теж можуть служити доказом, бо дата і час додавання проставляються. А ви як думаєте?

    Скільки потрібно заплатити за захист копірайту

    До речі, є ще і можливість офіційно зареєструвати свій твір у спеціально орієнтованою на це організації Copyright.ru. Не можу позбутися думки, що все це зроблено в основному для витягування грошей, але чим чорт не жартує…

    Загалом у них (Російське суспільство по управлінню авторськими правами) можна зареєструвати копірайт на безліч видів інтелектуальної власності, включаючи і тексти сайту:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Я так розумію, після цього у вас з’явиться на руках має юридичну силу документ з підтвердженням авторства. Але вам доведеться роздрукувати всі сторінки свого сайту і принести в їх офіс. Крім цього заповнити ряд заяв, після чого комісія буде приймати рішення по закріпленню прав на ці матеріали саме за вами.

    Зрозуміти що-то на їх сайті виявилося вище моїх сил, тому я написав в техпідтримку і досить швидко отримав відповідь:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    У наступному листі я отримав докладну інструкцію по реєстрації авторського права і бланки заявок у вигляді прикріплених вордівських файлів. Крім цього там були вказані розцінки на послуги:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Дуже важко уявити кількість аркушів необхідних для роздруківки текстів . Вирішив уточнити деякі моменти і продовжив катувати техпідтримку:

    1. Потрібно роздруковувати всі вже наявні матеріали? Може піти величезна
    кількість паперу.
    2. Як бути з знову з’являються статтями? Щотижня роздруковувати та
    привозити їх до Вас в офіс?
    3. Частина матеріалів з перекопійована на інших сайтах з порушенням копірайту і ніякі вмовляння не допомагають їх звідти прибрати. Як в цьому випадку визначається авторство?

    Відповідь був такий:

    1. Так, все вірно. При такому порядку реєстрації потрібно роздруковувати всі, що Ви представляєте на реєстрацію.

    2. Або періодично реєструвати доповнення, або зареєструвати сайт як ЗМІ; в такому випадку реєстрація авторських прав вже не так важлива.

    3. Вам необхідно, по-перше, потурбуватися і знайти докази Вашого авторства. Тобто, припустимо, якщо статті писали фрілансери — знайти і роздрукувати листування з ними, де вказана дата створення матеріалів. Будь-які попередні матеріали, начерки також підійдуть, якщо можна встановити дату їх створення.

    Далі Вам потрібно забезпечити докази порушення: знайти, записати всі посилання на статті з порушеннями, зробити скріни і роздрукувати. Також можна завірити у нотаріуса, це було б дуже добре. Коли всі ці документи будуть зібрані, потрібно написати претензію кожному порушнику вашого копірайту. Тут вже наші спеціалісти можуть Вам допомогти. Вартість написання претензії — 5 тис. р.

    П’ять тисяч за викочування однієї претензії мене просто вбили. Треба спочатку, виходить, стати мільйонером, а вже потім думати про захист своєї інтелектуальної власності. Хоча я вже писав, що звичайне спілкування з веб-майстрами-копипастерами, їх хостерів і навіть з техпідтримкою пошукачів знімає багато проблем. Схоже, що я вже пару сотень тисяч заощадив того і не знаючи.

    Загалом, залишилося тільки з’ясувати в цій конторі, що саме мені дасть реєстрація ЗМІ. Так, ще згадав — в якості захисту своїх авторських прав вони також пропонують встановити на сайті їх баннерок, напевно, в якості амулета або оберега:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну, ось і подивимося, чи допоможе він зберегти унікальність даної статті в цілості або ж Copyright безсоромно буде порушений. А ви як думаєте?

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу