Вибираємо хостинг і домен

3120
  • Що таке віртуальний виділений сервер
  • Ідеальний VPS — що враховувати при виборі?
  • Що можна порадити (від себе)
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Я вже не раз писав про те, якими критеріями варто керуватися при виборі хостингу для свого сайту. Але хостинг буває різний.

    Здебільшого я торкався у своїх статтях так званого «віртуального хостингу», коли на одному фізичному сервері (комп’ютері) розміщуються десятки і навіть сотні сайтів. Основний цимус тут ціна, а основна проблема — обмеження споживаних ресурсів і можливий вплив інших сайтів на швидкість роботи (і навіть просування вашого ресурсу.

    Вибираємо хостинг і домен

    Зазвичай у міру розвитку сайту приходить розуміння, що потрібно міняти віртуальний хостинг на так званий VPS (віртуальний сервер). Тут основний цимус криється в незалежності вашого ресурсу від того, хто і в якій кількості хоститься на цьому ж фізичному сервері.

    Ви від них будете ізольовані — як у плані впливу на навантаженні, так і в плані сидіння на окремих IP адрес. Основним мінусом тут буде виступати «високий поріг входження» (після звичайного хостингу складно занурюватися в адміністрування сервера). Особисто я останній мінус нівелюють замовленням потрібне мені послуг у техпідтримки хостингу.

    Деякі принципи, які важливі при виборі звичайного хостингу, будуть так само відігравати важливу роль при виборі VPS, але є і свої особливості. В якості прикладу я вирішив взяти FASTVPS.

    Причин кілька. По-перше, цей провайдер спеціалізується саме на серверах, а, по-друге, серед читаних мною блогерів більшість сидять саме на ньому (на вскидку — Шакін, Сосновський, Тод) і навіть Серч з Авіто там же розміщуються. Та я і сам на нього три рази збирався перенести цей блог, але мій хостер примудрявся на етапі моїх сумнівів таки вирішити виникаючі проблеми (йому щастило).

    Що таке віртуальний виділений сервер (VPS/VDS)

    Давайте для початку пару абзаців напишу чисто за VPS — що це таке, з чим його їдять, як влаштований і навіщо потрібен. Якихось «глибин» торкатися не буду, бо сам в цьому «не секу», але по поверхні пробегусь.

    Отже, VPS — це абревіатура від Virtual Private Server, що, власне, в перекладі й означає «віртуальний виділений сервер». Є ще і VDS (абревіатура від Virtual Dedicated Server), але означає приблизно те ж саме (відрізняється деталями реалізації віртуалізації), тому у провайдерів дуже часто можна побачити зведене позначення VPS/VDS.

    Виходить, що і VPS, і традиційний «віртуальний хостинг» передбачають розміщення на одній фізичній машині (серваці й) відразу цілого ряду сайтів. Так в чому ж відмінність? Справа в тому, що VPS дозволяє з дуже високим ступенем вірогідності відокремитися від ваших сусідів по серваку. Використовувані технології віртуалізації дозволяють використовувати на VPS/VDS свою власну операційну систему з будь-яким набором софта, а також отримати незалежність в плані унікального IP-адреси, індивідуального root-доступу і т. п. речей.

    Загалом, з поза віртуальний сервер буде виглядати як реальний виділений, як ніби вся фізична машина належить тільки вам. До речі, останній варіант теж активно використовується власниками сайтів, але в основному під «серйозні» проекти або людьми сильно перестраховывающимися. У цьому випадку «домінування» вже буде реальна без будь-яких «виртуальностей», що є гуд, але за ціною буде істотно вище.

    Друга основна відмінність віртуального (або реального сервера) від віртуального хостингу — це чітко обумовлену кількість ресурсів, яке вам надається в безроздільне користування. Як правило, провайдер FASTVPS пропонує сітку тарифів з різною кількістю наданих ресурсів (процесора, жорсткого диска, оперативної пам’яті):

    Тарифы на виртуальные выделенные сервера в FASTVPSВибираємо хостинг і домен

    Іноді може бути більш гнучка система тарифікації, коли сам користувач задає потрібні параметри, а система робить калькуляцію. Але найбільше поширені саме фіксовані тарифні плани (так простіше, мабуть), іноді з можливістю докупити якісь ресурси за фіксованою ціною, наприклад додатковий (понад тарифу) місце на диску. Здати ж «надлишки» навряд чи вийде, а іноді дуже хотілося б.

    Плюси і мінуси віртуальних серверів

    Наскільки я розумію, в рунеті найбільше поширені так звані «непідтримувані» віртуальні сервери. В цьому випадку вам представляють «простір», а вже чим і як його наповнювати — це ваша турбота. Добре ще, якщо йде встановлена в комплекті графічна панель.

    Однак, часто навіть ОС (операційну) доведеться самостійно накочувати. По суті, VPS — це аналог віртуальної машини, яку ви напевно користувалися, встановлюючи, наприклад, XP з-під Вісти або т. п. Спочатку це «чистий аркуш» заданого формату і з заданими характеристиками.

    Зате «непідтримувані» VPS істотно дешевше, але для роботи з ними в ідеалі потрібно мати навички адміністрування (вміти працювати в юнікс середовищі, в тому числі і вміти встановлювати ОС), яких, наприклад, у мене немає і я не поспішаю їх отримувати. Чому? Тому що пам’ять людська в більшості випадків обмежена, а значить забивати її інфою, яка стане в нагоді раз або два — буде справою дуже марнотратним. ІМХО.

    Тому на один з перших планів, як мені здається, виходить техпідтримка провайдера. Вона може бути «ніякої» або, навпаки, «розуміючої» (найчастіше зустрічається щось середнє). Наприклад, мені мої «хотілки» виконували часто безкоштовно, але часу й сил на обговорення йшло дуже багато (аж до переходу на інший хостинг в особі FASTVPS справа доходила — писав про це на початку публікації, але не вистачало буквально останньої краплі, хоча навіть файли і бази переносив вже, але останній крок зробити так і не наважувався).

    Ще один важливий, на мій погляд, аспект. Років п’ять тому я вирішив-таки перейти на VPS з звичайного хостингу з тієї причини, що там мінімальний тариф коштував дешевше, ніж мій на віртуальному хостингу. Як було не скористатися такою «халявою», адже судячи з вищесказаного VPS/VDS по любому будуть краще. Але після «проби пера», тобто перенесення файлів і бази, я зрозумів, що працює сайт досить-таки швидко. Чому це сталося? Все дуже просто.

    Віртуальний виділений сервер суворо обмежує ваш сайт споживаним ресурсів — вище не стрибнеш, хоч трісни. А от у випадку віртуального хостингу вам надається по суті вся міццю фізичної сервака, і у хорошого провайдера, при невеликому числі сайтів на сервері та їх відносно малої навантажувальної здатності кожного з них ваш сайт може «літати».

    Але, на жаль, все це до пори до часу. Сервак звичайного хостингу, напевно, з часом набъется під зав’язку сайтами і вони почнуть один на одного впливати (адже у всіх повне право наїсти всі ресурси).

    Возможные проблемы с VPSВибираємо хостинг і домен

    Шибко нероб (що перевищують допустимий поріг по захопленню ресурсів процесора) будуть попереджати і блокувати, але те ж саме може бути застосовано і до вашого ресурсу (мені як раз трохи пізніше все ж довелося зробити перехід, але тариф VPS довелося брати вже не мінімальний).

    Хоча зараз, звичайно ж, у провайдерів тарифи на VPS/VDS (навіть найдешевші) припускають такий ресурсний потенціал, що… Все у того ж FASTVPS за 280 рублів (в залежності від курсу євро ціна коливається) можна отримати Гіг оперативы, а п’ять років тому за великі гроші пропонували лише чверть від цього.

    При цьому движки для сайтів (на відміну, наприклад, від ігор) не стали настільки ж вимогливішою, а значить можна буде у ряді випадків істотно заощадити. Хоча знову ж таки з досвіду, на мінімум я б не закладався…

    Ідеальний VPS — на що дивитися і що враховувати при виборі?

    Відразу почну суперечити тексту заголовка — ідеальних хостингів (і VPS) не буває. Чому? Тому що неможливо поєднати дві несумісні речі — отримати максимум якості і можливостей за мінімум грошей. У будь-якому випадку виходить компроміс і часто не завжди вдалий. Віртуальні сервера за викидними цінами навряд чи будуть гарантами стабільності, а максимально стабільний і потужний хостинг-центр буде для багатьох вкрай дорогим.

    Багато в чому вибір ми все одно будемо робити «на удачу». Навіть якщо ви присвятіть величезну частину свого часу процесу вибору. Інформації в інтернеті багато, і тут навіть питання не в тому, що не можливо перевірити її достовірність. Вона найчастіше є просто застарілою. Хостинг, наприклад, вже давно змінив елементну базу і домігся високої стабільності при прийнятних цінах, але в мережі, як і раніше, буде купа старих відгуків. Або навпаки — добротний провайдер може з часом «скотитися» і почати «гнати пургу».

    Та навіть в рамках одного хостингу вам може пощастити або не повезти з конкретним фізичним сервером (або хост-машиною). Я в свій час замучив техпідтримку переїздами на інший хост з-за виникаючих проблем. Зрештою знайшов відмінний варіант і поки задоволений. Тому це по-любому буде лотереєю, але ряд параметрів допоможуть вам увійти в більш-менш потрібне русло. Які саме? Ну, от давайте про це і поговоримо.

    Техпідтримка

    Як і в разі вибору хостингу, для віртуальних серверів це, можна сказати, один з найбільш важливих аспектів, що впливають на вибір. Швидкість відгуку техпідтримки і її бажання допомагати у виникаючих проблемах (а вони будуть практично завжди і далеко не завжди з вини хостера) визначає ступінь вашого душевного спокою і благополуччя, бо простий сайт — це за будь-погано (а найчастіше це пов’язано з прямою втратою грошей і навіть позицій в пошукових системах при частих і тривалих простоях).

    На жаль, перевірити цей аспект роботи в повній мірі вийде тільки вже працюючи з провайдером. Однак, можна почитати відгуки на hosting101.ru (список VPS ви знайдете в лівій колонці, прокрутивши список хостингів). Звичайно ж, дуже важко буває відрізнити фейк від реальних відгуків, але «на безриб’ї». Хоча, я після ознайомлення зазвичай впадав в апатію, бо у всіх (крім зовсім новачків) є купа негативних відгуків (а ложка дьогтю, зараза, псує бочку меду будь-якого обсягу).

    Рейтинг VPSВибираємо хостинг і домен

    Наш піддослідний FASTVPS має надшвидку підтримку (за його словами), що працює в режимі 24/7/365, тобто цілодобово і цілорічно (ну, по іншому у великого провайдера і важко уявити).

    Якщо в середньому по ринку швидкість вирішення типової проблеми з сайтом становить приблизно 1-2 години, то у FASTVPS вона не перевищує 30 хвилин (при цьому слід розуміти, що існують особливо складні проблеми, які неможливо вирішити і за добу). До речі, досить багато операцій їх техпідтримка готова виконати безкоштовно (за багато чого з цього я у себе платив).

    Работа техподдержки виртуальный выделенных серверовВибираємо хостинг і домен

    У ціновому сегменті FASTVPS конкурує з буржуйскими провайдерами, але на відміну від них, з вами в техпідтримці говорять російською, а також українською та англійською мовами. Загалом, хто орендує сервера у цього провайдера — прохання відписатися, бо хочеться мати реально перевірений «запасний аеродром», а якість техпідтримки — це дійсно важливо.

    Параметри пропонованих серверів

    Сюди відносяться не тільки частотно-об’ємні показники, але й елементна база, на якій ці сервера фунциклируют. Наприклад, зараз актуально вибирати VPS на SSD дисках (а не на HDD), бо вони забезпечують кращу чутливість сайтів. У цьому плані наш піддослідний відповідає. Але не в одних швидких дисках щастя…

    Параметри серверів відповідають за швидкість роботи сайтів та за навантажувальну здатність, яку VPS зможе на себе прийняти (від відвідувачів або від атакуючих редисок). Добре, якщо провайдер надає широку лінійку тарифів, тоді можна буде вибрати оптимум, щоб не платити зайвого, але і з «гальмами» не жити.

    Все залежить від відвідуваності вашого сайту, використовуваного движка, налаштоване у вас кешування, а також від використовуваних плагінів і розширень. Загалом, заощадити можна просто оптимізувавши свій сайт, якщо знаєте як (я, наприклад, включенням одного хипер кеша економлю пристойну суму).

    Крім цього, як мені здається, важливо, кому належить обладнання. Тут варіантів два: перший – устаткування може бути орендованим, другий – власним, тобто належить безпосередньо хостингової компанії. На перший погляд, для користувача немає особливої різниці.

    На ділі ж власний дата-центр і парк серверів – показник надійності, необхідний для довготривалого планування бізнесу. На відміну від орендованого обладнання і дата-центру, який не контролюється компанією-хостером на 100% і може бути закритий з незалежних від неї причин.

    Трохи вище я наводив скрін основних тарифів на FASTVPS — їх шість, що дає можливість маневру. У випадку конкретно цього провайдера раджу звернутися до техпідтримки для допомоги у виборі тарифу (мені вони кілька разів вважали і виходило зразкову відповідність поточним реаліям). Обладнання в них теж свій, яке або розміщується в своїх дата-центрах, або в орендованих (залежно від країни). З цієї точки зору начебто все «як доктор прописав».

    Географія розташування серверів

    Якщо потенційна аудиторія сайту в основному розташована в Росії, то і сервак краще брати з російською пропискою. Якщо аудиторія — весь світ, то розміщувати сайт краще в штатах, ну або в Німеччині (імхо). Це зовсім не догма, а лише дещиця здорового глузду. Якщо відмінний VPS хоститься в сусідній країні і вона вас повністю влаштовує — беріть і не замислюйтесь.

    Местоположение выделенных серверовВибираємо хостинг і домен

    За FASTVPS. У них досить багато варіантів розміщення — Росія, Естонія, Німеччина, Штати. Тарифи при цьому можуть відрізнятися, бо, наприклад, в Естонії (на кордоні з Росією) у них є свій власний дата-центр і тут вони можуть запропонувати особливо «смачні» тарифи на SSD. А в США і Росії вони дата-центри орендують (розміщуючи в них своє обладнання).

    Взагалі, можна з назви тарифу зрозуміти, в якій країні фізично розташований сервак: US-EVO — Сша, UK-EVO — Росія. Вибрати можна на вкладці «Тарифи»

    Тарифы VPSВибираємо хостинг і домен

    Стабільність

    Є ще ряд важливих характеристик. Наприклад, стабільність або аптайм (відсоток безперебійної роботи сервера), але як його об’єктивно виміряти? Хіба що тільки за відгуками судити. У нашого піддослідного використовується (далі цитата) «високошвидкісна багаторазово резервована мережева система Дата-Центру на базі технології 10GE Ethernet компанії Extreme Networks з повною підтримкою новітнього протоколу IPv6». Звучить красиво…

    Комусь важливий тип використовуваної віртуалізації — яким чином з одного фізичного сервака отримують багато віртуальних. Найчастіше використовують OpenVZ, бо для більшості випадків це підходить, але для когось це не цимус (в основному для тих, хто сам адмініструє і має переваги).

    У FASTVPS, для відомості, своя платформа управління хмарою — Fast Cloud Platform. Хоча для мене все це другорядне, бо не знаючи ні аптайм, ні тип віртуалізації свого поточного VPS, якихось особливих незручностей не відчуваю…

    Ціна

    Опаньки! Забув-таки найголовніше для багатьох згадати. Ну, краще пізно, ніж ніколи. Ціна — це те, що в першу чергу привертає початківців користувачів VPS. Чим нижче — тим краще.

    Хоча, звичайно, важливий саме баланс ціни/якості. Провести невелике маркетингове дослідження перед покупкою, напевно, може кожен. На ринку є компанії «з ім’ям», що деруть за свої послуги втридорога як раз із-за цього самого імені. В той же час технічна оснащеність всіх лідерів ринку приблизно однакова.

    У нашого героя ціни нижчі, ніж у інших лідерів ринку з обладнанням порівнянного рівня (є ціни і приємнішими, але при більш слабкому технічному оснащенні). Тут все-таки дэловские сервера, SSD, системи балансування і резервування, свої дата-центри… загалом, за інших рівних — ціни дуже навіть конкурентні (VPS – від 300 руб\місяць, виділені сервери – від 3 600 руб\місяць).

    Але особисто для мене питання ціни на даному етапі другорядне, на головному місці — надійність. Однак, всі знаходяться на різних етапах розвитку проектів, і в мене був час, коли безкоштовний хостинг змушував закривати очі на наявні при цьому проблеми.

    Резервне копіювання

    Важливе питання. Особисто я його в основному вирішую по-старому — періодичним ручним резервних копій баз даних та файлів. Але VPS може мати купу специфічних налаштувань (наприклад, у мене nginx разом з апачем працює, та й багато всього ще налаштований).

    Було б шкода (хоч і не критично, у порівнянні з втратою файлів і баз сайту) все це втратити. Тому має сенс відразу потурбуватися можливістю створення копії усього віртуального сервака (образу, по суті) і його зберіганні або на хостингу, або у себе на компі. Нехай хостинг сто раз надійний, але форс-мажор на те і форс-мажор.

    Т. к. розміри сучасних VPS (а вже тим більше реальних виділених серверів) досить-таки великі (десятки гігабайт, а значить і способу будуть «важкими»), то FASTVPS, наприклад, пропонує орендувати у них місце під резервні копії (з гарантією їх збереження, але ось сто відсотків гарантії відновлення з них не дають, бо будь-який спосіб може бути битим, а тому краще мати їх декілька), які будуть автоматом створюватися і туди поміщатися.

    Правда, коштує це не дешево при великих обсягах (для виділених серверів) і ціна залежить, само собою, від орендованого простору (від 10 Гб за 1.9 євро до 10 Тбайт за 79.9 євро).

    Що можна порадити (від себе)

    Повторюся, що у кожного свої завдання, побажання, різні стадії розвитку сайтів (без доходу, з доходом або з супердоходом) і переваги, тому і вибирати все будуть щось своє (ціну, надійність, простоту).

    Але є загальні рекомендації, які підійдуть для більшості випадків:

  • Краще, напевно, все ж зв’язуватися з тими, хто вже давно працює на цьому ринку. Як правило, майстерність набувається з роками. До того ж, довго існуючі компанії мають велику власну мережу, що дозволяє зараз більш-менш стримувати зростання цін за рахунок великих обсягів (немає необхідності вичавлювати всі соки з наявних клієнтів).

    Наприклад, наш піддослідний FASTVPS працює більше 10 років (з 2006 року, наскільки я пам’ятаю) і на даний момент обслуговує не менше 50 тис. сайтів тільки в зоні .ru і більше 16 тис. віртуальних і реально виділених серверів. Загалом, досвіду хоч відбавляй.

  • Технічні характеристики та тарифні сітки у більшості гравців схожі, тому дивитися на це варто, але лише частково. Головне ж, на що потрібно звертати увагу — робота саппорта. Це одна із самих мовців рис будь-якого сервісу, проекту, послуги, компанії — адекватна та оперативна підтримка, яка дійсно може допомогти, а не відповідати шаблонами з FAQ.

    Проблеми можуть виникнути у всіх (без цього ніяк, бо має місце бути описаний вище компроміс), але не у всіх хостерів їх вийде оперативно вирішити без зайвого нервування. Тому пробуйте і тестуйте.

  • Якщо говорити про недоліки конкретно FASTVPS, то мені кинулося в очі:

  • Хоч це і дочірня компанія буржуйського сервісу, але на відміну від багатьох американських і європейських хостингових компаній, FASTVPS не має безлімітних тарифів. Мабуть це пов’язано з тим, що на нашому ринку ця послуга поки що не дуже поширена.
  • Не займається віртуальним хостингом взагалі, хоча цей вид хостингу в силу ряду описаних вище аспектів і поступається оренду віртуального сервера, але він комусь на певному етапі розвитку сайту може бути «тупо» більш вигідний.
  • В іншому цей провайдер об’єднує всі можливі параметри дійсно якісного і надійного хостингового сервісу. Широкий асортимент надаваних послуг, адекватні ціни (без націнок за «гучне ім’я»), розміщення дата-центрів у Росії і за кордоном – все це робить FASTVPS хорошим прикладом успішної хостинг-компанії.

    Однак до головних переваг FASTVPS все ж хотілося б віднести техпідтримку, яка доступна онлайн в режимі 24/7/365 (як і належить) і реагує на запити в рази швидше, ніж аналогічні служби у більшості конкурентів (судячи з відгуків, але ваша думка в загальній оцінці теж врахується — контора пише).

    Для порівняння раджу також подивитися в бік цих рішень:

  • Инфобокс
  • Реєстр.ру
  • AvaHost
  • NeoServer
  • HostiMan
  • Проголдхост
  • Offerhost
  • HandyHost
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу