Просуваємо свій сайт

1506
  • Чому так вигідно використовувати тематичні посилання
  • Оптимізація TITLE — запорука успішного просування
  • Description й інші способи оптимізації контенту
  • H1 — H6 — структурування тексту і посилення ключових слів
  • STRONG і EM — використовуємо обережно
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У сьогоднішній статті ми поговоримо про значущість контенту, про те, яким чином пошукові системи визначають тематику для сайту, а так само в подробицях розглянемо основні способи оптимізації (іншими словами Сео).

    Просуваємо свій сайт

    Контент — це основний фактор, який враховується пошуковими системами при ранжуванні. Адже це і є те, з чого здійснює пошук Google і Яндекс.

    Чому так вигідно використовувати тематичні посилання

    Так, звичайно ж, його значення в останній час було суттєво зменшено порівняно з тим, яке воно було на ранніх етапах розвитку Інтернету і пошукових систем зокрема. Коли-то контент і його оптимізація були основним засобом просування сайту.

    В той час можна було, просто підвищуючи щільність ключових слів, досягати топа навіть при дуже невеликій зовнішньої посилальної маси. І це було справедливо навіть для високочастотних і висококонкурентних пошукових запитів.

    Але ті часи давно вже канули в лету, бо пошуковики прагнуть зменшити вплив на видачу різних маніпуляцій з контентом. Але тим не менш, навіть зараз на становище у видачі досі впливає те, наскільки грамотно і правильно оптимізований контент на сайті.

    Яндексом (тут описана його історія) і Google (а тут його історія) враховується частота вживання ключових слів у тексті, а так само їх укладення в різні HTML теги акцентування (Title, strong і т. д.).

    Але працює все це тільки до певної межі, після якого подальше збільшення частоти вже не зможе підняти ваш сайт вище, а навіть, навпаки, може призвести до накладення фільтрів за спамность.

    На поточний момент з високочастотним (ВЧ) і середньочастотним (СЧ) пошуковим запитам вже не можливо потрапити в топ лише за рахунок лише однієї оптимізації контенту на сайті. Потрібно буде підкріплювати свої позиції дуже пристойною зовнішньої посилальної масою.

    Але по низькочастотних (НЧ) запитам все ще можливо і цілком реально на даний момент попадання в топ, просто за рахунок грамотної і правильної внутрішньої оптимізації контенту (за рахунок досягнення оптимальної частоти вживання ключових слів, за рахунок оптимальної довжини текстів і за рахунок включення ключових слів в місця, описані тут).

    Але навіть при просуванні по ВЧ і СЧ грамотна оптимізація на сайті дозволить вам істотно заощадити на покупці зовнішніх посилань для досягнення того ж самого результату. Особисто я радив би для закупівлі використовувати біржі вічних, а не тимчасових посилань. Прикладами можуть служити ГоГетЛинкс або Міралінкс, описаний в публікації про цю біржу статей.

    Але крім оптимізації контенту є ще один фактор, враховуючи який можна суттєво заощадити і досягти бажаного результату за рахунок придбання меншої кількості зовнішніх посилань. Я кажу про таке поняття, як тематика. Зовнішні посилання з ресурсів тієї ж самої тематики будуть значно більш цінним придбанням, ніж аналогічні, але нетематичные.

    Один беклінків з ресурсу вашої тематики може коштувати кількох сайтів відмінною від ваших. Можна просуватися і за рахунок покупки посилань не вашої тематики, але це буде значно дорожче. Але перш за все нам потрібно буде визначитися, яким чином пошукові системи її визначають.

    По-перше, тут дуже важливу роль відіграє контент. І навіть не просто вміст, а те, наскільки воно добре оптимізовано. Адже алгоритми досі не вміють читати і розуміти тексти — вони оперують тільки окремими словами. І саме по частоті використання слів вони судять про належність цього тексту до певної тематики.

    Якщо контент добре і правильно оптимізований, тобто всі тексти заточені під певні ключові слова, то пошуку не складе праці віднести його до правильної групі. Для цього вам достатньо буде досягти частоти вживання ключів в 1-2 відсотки від загальної кількості слів у тексті.

    Крім вмісту в розрахунок беруться ще й анкор зовнішніх посилань, що ведуть на цей ресурс. Найкращим варіантом при цьому є ситуація, коли на вас будуть посилатися проекти тієї ж самої тематики, у яких вміст буде їй відповідати і зовнішні посилання не підведуть. Бо на даний період саме тематичні посилання грають дуже велику роль.

    Віддача від них може бути в рази, а іноді і на порядок більше, ніж від нетематичных. І тут навіть можна пожертвувати можливістю отримати беклінків з сайту володіє високим трастом на користь менш авторитетного ресурсу вашої тематики.

    Ще одним механізмом в привласненні тематики сайтів є найбільш вагомі глобальні каталоги. Для Google — це DMOZ, про який йшлося тут, Yahoo і т. п. каталоги, а для Яндекса – Я. Каталог (читайте про нього так само в статті наведеною трохи вище). У деякі з цих каталогів можна потрапити тільки на платній основі, а деякі і безкоштовно.

    Тематика сама по собі дає досить багато в плані полегшення і зниження витрат на просування сайту. При її дотриманні в наборі посилальної маси можна досягти набагато більших результатів, ніж без її обліку.

    Якщо запит, по якому ви рухаєтеся, дуже конкурентний, то іноді без використання тематичних лінків взагалі не вийде піднятися вище певної позиції у видачі.

    Оптимізація TITLE — запорука успішного просування

    Внутрішня оптимізація сайту включає в себе роботу з текстами, а так само внутрішньою структурою (перелінковка), таким чином, щоб вага, що передається по зовнішніх посиланнях, рівномірно перетікав на всі сторінки проекту. Т. о. статична вага буде накачуватися і на тих сторінках, які не мають зовнішнього посилального.

    Спочатку розглянемо оптимізацію тексту. Є кілька нескладних правил, яким потрібно при цьому слідувати. В принципі, всі ці правила за своїм важливі, і для досягнення успіху бажано все їх в тій чи іншій мірі виконувати.

    Основне правило говорить, що частота використання ключових слів повинна знаходитися в межах 1-2 відсотків від загальної кількості слів у тексті. При перевищенні цього відсотка ви вже не зможете піднятися вище у видачі, але зате зможете запросто потрапити під фільтр за спамность.

    Друге правило говорить, що частина ключових слів іноді може бути укладена у певні HTML теги. Найважливішим і значущим для пошукачів є, звичайно ж, TITLE.

    Важливо не тільки те, що пошукова система за змістом цього заголовку судить про вміст даної веб-сторінки і про тих словах, до яких вона відноситься. Але так само важливо і те, що вміст Тайтла відображається в пошуковій видачі і може впливати на рішення користувачів перейдуть на ваш сайт чи ні.

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Там відображаються тільки певну кількість знаків з заголовка сторінки TITLE (близько 65 знаків). При цьому інші символи однаково враховуються при ранжируванні. Ось приклад з видачі Яндекса, де моя стаття стоїть на першому місці, але при цьому всі ключові слова запиту розташовані в самому кінці довгого заголовка:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Google не зрушує TITLE до видачі (показує тільки перші 65 знаків з нього), але все одно враховує ті ключі, які були вжиті у не помістилася частини. Це я веду до того, що довгі заголовки статей мають таке ж право на життя, як і короткі. Тому прикладом може послужити мій блог, де вони дуже довгі.

    Дуже важливо, щоб для всіх сторінок вашого проекту тайтли були б унікальними. Ключові слова, укладені в них, будуть мати найбільшу вагу в порівнянні з усіма іншими способами їх виділення в контенті. Тому до вмісту TITLE потрібно ставитися з усією серйозністю, якщо ви хочете вдало просунути статтю.

    Різні движки систем управління контентом (Joomla, WordPress і т. д.) по різному формують вміст тега TITLE. Але за замовчуванням, як правило, в якості нього повинен використовуватися заголовок статті, розташований на цій сторінці.

    У більшості випадків у вас буде можливість заповнювати вміст Тайтла вручну при роботі над статтею. Але все ж простіше буде настроїти автоматичне формування в тому вигляді, в якому ви захочете. Зробити це можна за допомогою будь-яких налаштувань або розширення використовуваного вами движка.

    Вважається правильним, коли спочатку виводиться назва статті, а вже потім назву сайту. Про те, як налаштувати правильне формування TITLE в Joomla читайте тут і тут, а в WordPress за це діло у мене відповідає плагін All in One SEO Pack, описаний тут.

    Подивитися вміст заголовка сторінки ви можете прямо в браузері в його самому верхньому полі:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Так само побачити його вміст в самому верху вихідного коду веб-сторінки, який можна буде подивитися в браузері, клацнувши правою кнопкою миші по будь-якого місця і вибравши з контекстного меню пункт «Вихідний код» (Opera) або «Вихідний код сторінки» (FireFox):

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Ще раз звертаю вашу увагу на те, що Тайтл відображається в пошуковій видачі і кількість відвідувачів, які перейшли до вас, буде прямо залежати від привабливості ваших заголовків. Можна, при вдало складеному Тайтлі, отримати відвідувачів більше навіть, ніж вищі в топі пошукової видачі сайти. Про те, як зробити TITLE привабливим, читайте тут.

    Description й інші способи оптимізації контенту

    Є ще один мета тег, який слід окремо заповнювати для кожної сторінки — це Description, в якому задається опис сторінки. Чому він такий важливий? Адже всі знають, що вплив на ранжирування документів Description і Keywords останнім часом взагалі ніякого не мають.

    Тим не менш заповнювати дескріпшн слід, і при цьому потрібно буде вживати ключові слова, по яких просувається дана стаття. Пошукові системи, зазвичай, враховують у ньому перші 160 символів.

    Вся справа в тому, що його вміст може бути використано пошуковими системами (особливо Google) в якості так званого фрагменту, про який читайте тут. По суті, це текст, що відображається у видачі та характеризує зміст статті:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Звичайно ж, вміст фрагменту буде залежати від того запиту, у видачі якого він показується. Але вміст Description може виводитися в сніппеті в деяких випадках, коли пошукова систем сама ще не знайшла у статті більш кращого фрагмента.

    Тому не лінуйтеся і заповнюємо вміст цього метатега для кожної статті вашого ресурсу. В WordPress це можна зробити, якщо ви використовуєте вже згаданий вище плагін All in One SEO Pack (а його використовувати я вам настійно рекомендую).

    Якщо ви працюєте з Joomla, то можете скористатися цим, де йдеться про налаштування мета-даних (DESCRIPTION, KEYWORDS, TITLE і ROBOTS).

    Пам’ятайте, що Дескріпшн (так само як і Тайтл) — це, фактично, безкоштовна реклама вашого сайту в пошуковій видачі Яндекса або Google. Використовуйте цю можливість по максимуму.

    Ще зверніть увагу на те, що ви повинні використовувати Description ключові слова, т. к. вони будуть виділятися напівжирним шрифтом у видачі. Це допоможе ще більше привернути увагу користувачів до вашого ресурсу.

    Побачити вміст цього метатега можна, переглянувши вихідний код в браузері:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    H1 — H6 — структурування тексту і посилення ключових слів

    Теги заголовків H1 — H6 можете використовувати при написанні тексту статті. Ви вільні самі задавати для заголовків всіх рівнів у таблиці каскадних стилів потрібні розміри з допомогою відповідних CSS властивості Font, описаних тут.

    Але, як і раніше, залишилася неизменой кілька більш висока важливість тексту, укладеного в теги заголовків H1 — H6. Ключові слова в них потрібно використовувати, але обережно, без повторів, а так само без переспама. Головне дотримуватися максимальну природність.

    Слід дотримуватися правила, що один заголовок повинен припадати на текст не менше 1000 знаків і не частіше, інакше перестануть враховуватися і ви втратите додаткового бонусу при ранжируванні.

    Якщо тексту на сторінці мало, то буде достатньо одного H1, а використання додаткових заголовків H2-H6 буде зайвим.

    Багато радять використовувати тег H1 на веб всього один раз, оскільки в цьому випадку він буде сто відсотків працювати. У моєму блозі H1 взагалі однаковий для всіх сторінок, а заголовки статей укладені вже в тег H2. У самому ж тексті статей я використовую рівні H3-H5.

    H1 — H6, самі по собі, навіть без урахування посилення впливу ув’язнених у них ключевіков дозволяють поліпшити сприйняття статті відвідувачами, а так само тексти, що мають розгорнуту структуру заголовків, більше подобаються пошуковикам, особливо Google.

    STRONG і EM — використовуємо обережно збільшення значущості ключевіков

    Крім тегів заголовків можна, але дуже обережно, використовувати для виділення ключів і словосполучень такі теги як STRONG (виділення жирним) і EM (виділення курсивом). У цьому випадку ключі будуть мати більшу вагу в очах пошуковиків, ніж аналогічні, ніяк не виділені. Але з-за їх частого використання спамерами потрібно бути з цією справою обережніше.

    Теги STRONG EM і не слід зловживати, інакше вони перестануть працювати. На 1000 знаків буде достатньо по одному STRONG чи EM. Ні в якому разі не виділяйте чисті ключі двічі — це явний спам. Краще в розбавленому вигляді або просто за змістом, без урахування ключів.

    Якщо вам потрібно буде виділити жирним або курсивом в тексті фрази, які не є ключовими (залучити до цього слова увагу відвідувачів), то можете використовувати альтернативні теги — B і I. Слова, укладені в них, не будуть мати якогось особливого значення для пошукових систем.

    Так само для залучення відвідувачів з пошуку по картинках Яндекса і Google, про який йшлося тут, слід відповідним чином додавати опису зображень. Я вже докладно писав у цій статті про оптимізацію картинок.

    Т. к. бот, виробляє індексацію, зчитує інформацію з HTML коду вебсторінок, то не зайвим буде вживання ключових слів у всіх можливих теги і атрибути цих тегів, а не тільки в тексті сторінки. Той же атрибут ALT тега IMG Title або тега посилання A будуть прочитані ботом і ключі до них будуть враховані. Але з цим треба бути обережнішим, бо потрапити під фільтр можна запросто, як це вийшло у мене.

    Хоча, наприклад, ви можете за допомогою атрибута Title тега посилання «A» додати ключі на посилання, що ведуть з картинок. Тоді вміст цього атрибута буде враховано як анкора. Але знову ж таки, анкор потрібно використовувати різноманітні, тому обов’язково ознайомтеся з цією статтею, де йдеться про складання анкор-листів.

    Так само важливим фактором, що впливає на ставлення Яндекса і Гугла до вас, є те, на які ресурси у вас проставлені гіперпосилання. Якщо ви посилаєтеся на погані в їх розумінні сайти, то на вас можуть бути накладені санкції. Щоб цього уникнути, слід використовувати атрибут REL=»NOFOLLOW» для закрити від індексації зовнішніх посилань зі сторінок свого ресурсу.

    Особливо це стосується коментарів, де будь-хто може залишити посилання на який-небудь спамний або містить непотребщіну ресурс. Для блогу на WordPress закрити всі зовнішні посилання від індексації пошуковими системами можна за допомогою плагіна WP-NoRef, установка і робота з якими описана в цьому матеріалі.

    Ще раджу вам не нехтувати таким потужним інструментом для оптимізації контенту на сайті, як файл robots.txt описаний тут. За допомогою цього файлу ви зможете управляти індексацією вашого ресурсу пошуковими системами, тим самим закрити все зайве, зосередивши увагу ботів тільки безпосередньо на контенті.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу