Що використовувати вебмайстру

4071
  • Інструменти Yandex Webmaster доступні без реєстрації
  • Додавання нового сайту в Яндекс і перевірка його індексації
  • Пошук помилок і вірусів, видалення сторінок
  • Додавання сайту в Яндекс Вебмастер
  • Підтвердження прав на керування сайтом та доступ до панелі
  • Вхід в панель Яндекса для вебмайстрів
  • Перевірка індексування і вивантаження зовнішніх посилань
  • Аналіз robots.txt і Sitemap, вибір головного дзеркала
  • Аналіз запитів в панелі Яндекса для вебмайстрів
  • Прив’язка до певного регіону сайту
  • Як закріпити авторство на тексти в Яндекс Вебмастере?
  • Вигляд вашого сайту у видачі та попередження про віруси
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні мова піде про Яндекс Вебмастере. Це спеціально створений пошуковою системою сервіс, який покликаний допомогти нам ( вебмайстрам рунета), хоч в якійсь мірі стежити і впливати на долю свого сайту.

    Досить важко придумати причини, по яким можна було не радити додати свій проект в цю панель інструментів одразу після його створення. Нічого порочить ваш ресурс пошуковику ви цим самим не повідомте (чого б він так і не знав), а от виграш можна отримати реальний.

    Що використовувати вебмайстру

    Ви будете в курсі ступеня індексації вашого ресурсу цією пошуковою системою (і зможете навіть направляти робота для переобхода потрібних сторінок), а так само дізнаєтеся всі зовнішні і внутрішні посилання для всіх сторінок вашого ресурсу, які знає Yandex. При виникненні проблем з індексацією або ж зараженні сайту вірусом, вам оперативно про це повідомлять. Нещодавно з’явилася можливість перевірити ваш сайт на оптимізацію під мобільні пристрої, провести технічний аудит і дізнатися від накладених системою фільтрах ( порушення).

    У разі ресурсів комерційних ви зможете впливати на сніпет, тим самим підвищуючи його привабливість в пошуковій видачі або ж присвоїти сайту потрібний регіон. Ну, і ще дещо що може Yandex Webmaster, натомість не вимагаючи практично нічого. Але давайте про все по порядку.

    Інструменти Yandex Webmaster доступні без реєстрації

    Панель інструментів під назвою Яндекс.Вебмастер з’явилася у цієї пошукової системи вже досить давно, аж у 2007 році. Особливо сильно її функціонал з тих пір не змінювався, але деякі доробки (розробки) все ж велися і ведуться до цих пір (з’явилася перевірка на віруси і накладені фільтри, форма для підтвердження авторства текстів, привласнення регіону, валідація мобільної версії, інструмент впливу на снипеты, а так само валідація мікророзмітки карти сайту).

    Практично всі великі пошукові системи мають на даний момент подібний інструментарій і про багатьох з них я вже досить докладно писав — Google Webmaster, кабінет вебмайстра в Mail.ru і Webmaster Center від Бінга. Для рунета в першу чергу актуальні, звичайно ж, панелі від Яндекса і Гугла, ну і новий інструмент від Майл.ру зайвим не буде, оскільки там можна буде побачити наскільки ваш сайт люб відвідувачам (горезвісні поведінкові фактори оцінити).

    На жаль, через регламенту не можу в цій статті відволікатися на те, щоб розповідати про сніппети і те, як працюють пошукові системи, тому відсилаю вас до статті, яку ви знайдете за посиланням, а так само пропоную подивитися ролик від самого Яндекса для швидкого входження в тему (ролик старий, але відображає суть):

    Що використовувати вебмайстру«alt=»»>

    Що примітно, частина інструментів, які ви знайдете за адресою Webmaster.Yandex.ru (я буду розповідати про нову версію інтерфейсу, тому не застосуєте на неї перейти), не зажадають від вас реєстрації в системі, додавання свого сайту і підтвердження права керування, — ними можна буде користуватися анонімно. В деяких інструментах, у уникнення надмірних навантажень на свої сервера, розробники просять підтверджувати свої дії через капчу, намагаючись відсікти тим самим програмні запити.

    На головній сторінці сервісу раніше були виведені загальнодоступні інструменти, які в новому інтерфейсі тепер розташовані під кнопкою «Інструменти»:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Давайте коротко пробіжимося по ним.

    Додавання нового сайту в Яндекс і перевірка його індексації

  • Повідомити про новий сайт (зараз називається «Переобход сторінок») — якщо у вас з’явився новий проект, який ще не проіндексований ні одним пошукачем, то має сенс додати його у так звані аддурілкі (від слова Add url), приклад якої ви і знайдете перейшовши по першій посиланням із списку загальнодоступних інструментів Yandex Webmaster. Якщо плануєте повноцінно реєструватися і додавати свій проект з підтвердженням прав володіння, то аддурилка буде вже зайвою.
  • Перевірити сайт — дуже корисний інструмент, який дозволить оцінити ступінь індексації будь-якого ресурсу Яндексом не проходячи при цьому реєстрацію і не підтверджуючи права володіння ним. Досить буде ввести його доменне ім’я (урл без «http://») або ж, власне, урл головної сторінки і натиснути кнопку «Перевірити»:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Праворуч під формою ви побачите кількість сторінок, яке потрапило в індекс (на жаль, не все, що знаходить пошуковий робот на вашому вебсайті, удостоюється такої почесної долі). А нижче буде наведено їх повний список з посторінковим переглядом. Багато SEO плагіни для браузерів і програми беруть дані про кількість сторінок в індексі саме з цього інструменту Яндекс Вебмастера (наприклад, знаменитий Сайт Аудитор від Ашманова або плагін RDS бар)

  • Перевірити robots.txt — є такий інструмент в арсеналі вебмайстрів, який дозволяє заборонити пошуковим роботам (всім або тільки обраним) індексувати певні розділи або окремі сторінки на вашому сайті. Синтаксис цього файлу не так вже і складний, і я про нього досить докладно писав у статті про налаштування індексації через файл robots.txt, але все одно буде не зайвим перевірити його працездатність:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Для цього ви можете скопіювати через буфер обміну вміст цього файлу в ту частину форми, що позначена як «Robots.txt», або вставити url головної сторінки свого сайту в форму, розташовану в самому верху і натиснути на кнопку «Завантажити robots.txt». Далі потрібно буде розкрити та заповнити форму для введення списку Урлов вебсторінок вашого ресурсу, які потрібно перевірити на доступність роботу яндекса для індексації.

    Після цього тиснете на кнопку «Перевірити» і читаєте внизу вердикт з приводу правильності ваших дій при складанні Robots.txt. Щось пішло не так? Вносьте виправлення в роботс прямо у формі перевірки і знову тиснете на кнопку. Як тільки потрібний результат буде досягнутий — копіюйте текст отриманого роботса і замінюйте їм вміст однойменного файлу на вашому сервері (пам’ятаєте, що робити все краще через редактор Нотепад++ з можливістю відміни зроблених змін і через безпечний ФТП клієнт з захистом введених паролів через Кипас).

  • Перевірка орфографії, зараження, SiteMap і видалення сторінок з індексу

  • Перевірити орфографію — чудовий інструмент, яким я користуюся для перевірки всіх своїх статей відразу після їх публікації. Зрозуміло, що перевірку пунктуації не освоїв ще не один онлайн сервіс, але от з орфографією багато з них добре справляються. Однак, інструмент Яндекса для вебмайстрів відрізняється зручністю і свідомо відповідає поняттю цієї пошукової системи про правильність написання тих чи інших слів.

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Просто введіть Url потрібної сторінки свого або чужого сайта і тиснете на кнопку «Перевірити», після чого побачите трохи нижче вміст цієї сторінки з підсвіченими жовтим фоном орфографічними помилками. Залишиться тільки виправити їх у вихідному тексті статті і можна перебувати в повній упевненості, що з-за неписьменних текстів Yandex не знизить цю сторінку при ранжуванні (однією причиною менше — це вже добре).

  • Поскаржитися на спам і віруси — ось це вже в дусі буржуйських сервісів, бо «стукати» в рунеті вважається непристойним справою, що, загалом, і зрозуміло, бо на початку та в середині минулого століття половина всього населення пройшла через табори, і живемо ми тепер більше «по понятіям», ніж за законом. Хоча, особисто я вважаю, що погані сайти (ГС), фішингові ресурси та заражають наші комп’ютери вірусами (нехай навіть, найчастіше, і непреднамерено) повинні бути відомі пошуку, щоб він міг вчасно вжити заходів до видалення ГС і фішерів з індексу або повідомленням вебмайстрів про зараження зловредів. ІМХО.
  • Видалити URL — у загальному-те, не зовсім зрозуміло призначення цього інструменту, бо сам алгоритм пошуку повинен видаляти з індексу всі сторінки, які віддають у відповідь 404 помилку, або заборонені до індексації у файлі robots.txt або однойменному мета-тегу. Можливо, що таким чином можна буде трохи прискорити цей процес, підстьобнувши робота Яндекса на позачергову перевірку статусу зазначених сторінок. До речі, в Я. Вебмастере має місце бути і інструмент перевірки коду відповіді сервера, але доступний він лише для зареєстрованих користувачів, які підтвердили права на керування сайтом, сторінки якого перевіряються.
  • Валідатори мікророзмітки, XML-канали і файлів Sitemap — існують спеціальні коди мікророзмітки, які дозволяють комерційним та офіційних сайтів організацій додавати свою адресу в сніппет або ще щось інше, що обумовлено у відповідному розділі хелп Янедкса. Тут цю справу можна буде перевірити на помилки і відповідність прийнятим стандартам.

    Те ж саме стосується створених карт у форматі XML, які ви повинні мати для покращення та прискорення індексації. Файл карти сайту можна буде перевірити на помилки, а вже потім додавати в відповідну форму Яндекс вебмастера (вона доступна тільки після підтвердження права на керування) або ж прописувати шлях до нього у файлі robots.txt

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

  • На цьому набір загальнодоступних інструментів з арсеналу Вебмастера Яндекса можна вважати вичерпаним. Але куди більше можливостей приховано всередині, однак для цього потрібно довести володіння сайтом. Воно і зрозуміло, ви самі навряд чи захочете, щоб ваші конкуренти дізналися про ваш ресурс такі шокуючі подробиці.

    Додавання сайту в Яндекс Вебмастер

    Отже, для початку, якщо взагалі до цього моменту ви не мали ніяких стосунків з цим гігантом віртуальної індустрії, потрібно завести безкоштовний поштовий ящик на пошті Yandex Mail, використовуючи його ім’я і пароль надалі як «ключ доступу» до всіх інших сервісів (по іншому це називається отримати Яндекс Паспорт). Отримали? Вже було? Відмінно, тоді продовжуємо.

    На головній сторінці цього чудового сервісу (Webmaster.Yandex.ruвам потрібно буде натиснути на величезну зелену кнопку «Почати роботу». В результаті ви потрапите на сторінку, де вам коротенько описані можливості приватної зони сервісу Yandex Webmaster, ну і, власне, запропонують додати свій сайт:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Зверніть увагу, що в лівій колонці ви знайдете вже розглянуті нами трохи вище загальнодоступні інструменти Вебмайстра, але до них додалися ще два (Перевірити відповідь сервера і Порівняти пошук в різних регіонах). Причому порівняння пошукових видач по потрібним вам запитами в різних регіонах буде працювати і без додавання своїх сайтів в цю панель. Прикольна штука, до речі кажучи, яка багато кому може знадобитися:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Як бачите, в Томську і в Москві мій блог по цьому, як виявилося геозависимому запитом, ранжирується по різному. Хоча мені за великим рахунком все одно, але комусь може знадобитися. Результати видачі можна буде навіть вивантажити файл з допомогою розташованої трохи нижче форми відповідної посилання.

    Але повернемося до наших баранів, а саме до додаванню в Яндекс Вебмастер. Думаю, що посилання «Додати сайт» вгорі будь-якого вікна цього сервісу ви й самі вже помітили. На першому кроці майстра вам запропонують, власне, вставити в форму урл або доменне ім’я вашого ресурсу та натиснути на кнопку «Додати».

    Підтвердження і делегування прав на керування сайтом та налаштування

    Найцікавіше починається на другому кроці, коли вас попросять довести, що цей сайт має місце бути вашою власністю. На вибір пропонується чотири варіанти верифікації:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Якщо у вас є можливість завантажити на сервер файлик з ФТП (не важливо, через Файлзилу або ж через вебинтерфейс панелі управління хостингом, наприклад, cPanel), то найпростіше створити текстовий або на худий кінець Html файлик (у нього потрібно буде ще і зміст додати) на своєму комп’ютері, після чого закинути його по ФТП в корінь свого сайту.

    Як створити файл? Ну, просто у вікні провідника Windows або ж на вкладці Тотал Командера клацніть правою кнопкою миші по порожньому місцю, виберіть з контекстного меню пункт «Новий» і знайдіть варіант з розширенням .txt. Html файлик можна зробити так само, але просто розширення замінити, а сам файлик з допомогою Нотепада+ додати необхідну майстра Яндекс Вебмастера вміст.

    Додавати мета-тег трохи складніше, та й до того ж, це кілька захламняет Html код вашого сайту, що не бажано. Варіант з DNS потрібен тим, хто не має доступу до свого ресурсу, але може в панелі хостингу додати новий запис DNS. У мене є стаття про налаштування пошти домену через Google Apps і там ви зможете на прикладі подивитися, як і куди додається подібна запис. А якщо ця тема вам зовсім не зрозуміла, то почніть зі статті про DNS, яку я постарався зробити зрозумілою початківцям.

    Після того, як ви вибрали найбільш зручний варіант і реалізували всі його пункти — тиснете на кнопку «Перевірити». Якийсь час піде на перевірку, після чого вас перекине на головну сторінку Yandex Webmaster. Що примітно, з під різних акаунтів Яндекса підтвердити право володіння можуть відразу кілька осіб (наприклад, власник, розробник, продвиженец тощо).

    Однак, захаращувати сайт файлами підтвердження прав, напевно, не варто, бо простіше буде одній людині увійти в приватну зону Яндекс вебмастера (підтвердити права), а всім іншим ці самі права керування делегувати. Як це зробити? Ну, в лівій колонці сервісу в самому низу ви знайдете пункт «Права на управління», де буде мати місце така можливість:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Як видно з наведеного скріншота, зараз три людини мають доступ до «святая-святих», причому двоє з них підтвердили право керування за допомогою текстових файлів (назва у них унікальне і пов’язано з конкретним акаунтом у Яндексі), а третього товариша права були делеговані (вставлено назву його Yandex-аккаунта в нижнє поле і натиснута кнопка «Делегувати права»).

    І самостійно підтвердили права користувачі і ті, кому ви ці самі права делегували, мають у результаті одні й ті ж можливості по управлінню і доступу до інструментів Я. Вебмастера. До речі, якщо ви знайдете на цій сторінці якогось лівого користувача, то його сміливо видаляйте кнопкою «Скинути права», щоб уникнути, так би мовити. Про це ви дізнаєтеся з повідомлення, яке прийде вам на поштову скриньку.

    До речі, Яндекс Вебмастер може попереджати вас про зараження сайту вірусами, про зміну ситуації з індексацією, про оновлення пошукової бази і багато ще про що. Все це можна буде дізнатися і поміняти в налаштуваннях (однойменна кнопку в верхньому правому куті екрану) на вкладці «Типи повідомлень»:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Я поставив скрізь галочки навпроти поля «Переслати на електронну пошту», бо не так часто заходжу в дану панель. Змінити адресу поштової скриньки, на яку буде йти розсилка, можна буде на вкладці «Пересилання».

    Вхід в панель Яндекса для вебмайстрів

    На головній сторінці Webmaster.Yandex.ru (вкладка «Загальна інформація» у верхньому меню) ви побачите зведені данныеу, якими дана пошукова система готова з вами поділитися, а трохи нижче буде наведено графік зміни кількості помилок вашого сервера, які були зафіксовані.

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Що тут можна почерпнути цікавого? Ну, навряд чи ви не знали до входу в панель Яндекса те, як і де можна подивитися Тіц (індекс цитування) свого сайту. Але тут, як кажуть, інформація від першоджерела.

    А ось кількість зовнішніх вхідних посилань представляє інтерес, а так само кількість сторінок в індексі і кількість виключених сторінок. В останньому випадку, щоправда, набагато цікавіше дізнатися причину їх виключення, тобто перейти за цим посиланням. Але всьому свій час.

    До речі, клацнувши по зеленій кнопці «Я. Віджет, ви зможете додати на головну сторінку Яндекса віджет з поточною інформацією з панелі Вебмастера (як це робиться і які ще налаштування має головна сторінка цієї пошукової системи читайте за наведеною посиланням).

    Є дуже гарне відео з Вебмастерской Яндекса, де докладно розкриваються проблеми, які можуть виникнути при індексації сайту і як все це можна відстежити і виправити:

    Що використовувати вебмайстру«alt=»»>

    Перевірка індексування сайту і вивантаження зовнішніх посилань, що ведуть на сайт

    Давайте подивимося, що у нас ховається в випадаючому меню пункту «Індексування сайту»:

  • Структура сайту — пошукова система аналізує сторінки вашого проекту і виділяє ті розділи, де перебуває не менш як один відсотка статей, але обов’язково більше десяти. Таким чином формується структура, яка буде відображена на цій вкладці. Особливого сенсу в аналізі цих даних я для себе не виявив.
  • Сторінки в пошуку — це повний аналог загальнодоступного інструменту Яндекса вебмастера під назвою «Перевірити сайт», про який я писав трохи вище
  • Вхідні посилання — один з найцікавіших інструментів в Yandex Вебмастере. За замовчуванням у формі прописано значення «*», що означає відображення всіх зовнішніх вхідних посилань на всі сторінки вашого ресурсу:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Спочатку верхній перемикач стоїть в положенні «Зовнішні» і ви можете бачити загальна кількість сайтів (доменів), з яких на вас проставлені зворотні посилання і загальна кількість цих самих посилань. Саме по собі кількість беків багато чого значить, але іноді для аналізу може знадобитися їх повний список.

    Яндекс Вебмастер дозволить вам його отримати, якщо ви зайдете в його настоянки (посилання у верхньому правому куті екрану) і на вкладці «Вивантаження зовнішніх посилань« поставите галочку в полі «Я хочу вивантажувати зовнішні посилання у вигляді архіву»:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Протягом одного тижня після цього у вас під формою введення url сторінки на цій же вкладці з’явиться посилання на завантаження архіву, що містить всі знайдені цією пошуковою системою зворотні посилання з зазначенням дати її створення:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Можна у форму для введення url додати адреса вашої сторінки і побачити всі сайти, які на неї посилаються, або ж, якщо зрушити перемикач вгорі сторінки в положення «Внутрішні» — всі сторінки вашого ж власного ресурсу, з яких ведуть посилання на обернену:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Таким чином, досить легко можна оцінити достатність або надмірність як внутрішньої перелінковки, так і зовнішніх зворотних посилань для важливих сторінок. Частина урла в кінці можна замінити зірочкою (наприклад, так https:///vokrug-da-okolo/webmaster/*) і тоді ми побачимо зворотні посилання на весь розділ або підрозділ, але особисто мені це особливо без потреби.

  • Виключені сторінки — на цій вкладці ви побачите зведену таблицю всіх виключених з пошуку ваших сторінок. Вони розділені на три групи: «Помилки на стороні сервера або сайту»; «Сторінки заборонені до індексуванню вебмайстром або не існують» і «Не підтримується роботом». Помилки з першої групи виведені на головну сторінку Yandex Вебмастера і вважають найбільш важливими.

    Ви що-небудь розумієте в кодах відповіді сервера? Якщо ні, то пройдіть по наведеній посиланню і, можливо, почнете розуміти, хоча я і сам далеко не у всьому є «докою», але пояснив, як це розумію сам. Є сторінка Я. Вебмастера під назвою «Перевірити відповідь сервера» з формою, куди можна вставити url будь-якої сторінки вашого сайту і дізнатися, яку відповідь дає сервер на цей запит браузера.

    Домогтися повної відсутності помилок на цій вкладці неможливо, бо ви ж не все дозволяєте індексувати пошуку через файл robots.txt, однойменний мета-тег або мета-тег Canonical, так і крім цього завжди знайдеться хтось, хто зробить помилку при простановке посилання на ваш ресурс (не забудьте належним чином оформити сторінку 404 помилки, щоб користувачі, які перейшли з цієї битою засланні, все одно залишилися вашими відвідувачами).

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Але ось ті помилки 404, які видають внутрішні посилання на вашому власному сайті виправляти треба обов’язково, бо велика їх кількість може негативно позначитися на ранжуванні (пошуковик вирішить, що ваш проект покинутий і не варто звертати на нього увагу). В нелегкій справі виявлення битих посилань якраз і можуть допомогти інструменти для вебмайстрів, про що, власне, я і писав у статті за наведеним посиланням.

  • Історія індексування — не зовсім зрозуміла мені вкладка, яка складається з двох частин: графік з кількістю запитом робота Яндекса до вашого сайту і графік з колірною диференциацией кодів відповіді, які він отримав у відповідь на запит до вашого сервера. Поняття не маю, навіщо мені все це може знадобитися, але нехай буде.
  • Параметри індексування — аналіз robots.txt і Sitemap, вибір головного дзеркала

    Крім того, що ми можемо подивитися і оцінити правильність і повноту індексації нашого сайту Яндексом, на вкладці «Параметри індексування» ми зможемо спробувати якось вплинути на це неподобство:

  • Аналіз robots.txt — повністю збігається з загальнодоступним інструментом Яндекс вебмастера, який там обзивався «Перевірити robots.txt», роботу з яким я описав на початку статті. Не будемо повторюватися.
  • Файли Sitemap — в загальнодоступній області Вебмастера був тільки інструмент валідації наявного у вас файлу карти сайти, а ось у приватній області з’явилася ще й можливість повідомити про місцезнаходження цього файлу шановному Яндексу, щоб він зміг його завантажити та зрозуміти, які ваші сторінки слід індексувати і в якій кращою послідовності.

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Вказати шлях до карти сайту можна і у файлі robots.txt, де для цієї мети передбачена спеціальна директива. Але краще підстрахуватися. Так і є можливість сховати свій файл карти від сторонніх очей, щоб не парсили за нього контент. Ображаєте його якось загадково (наприклад, hfjdkd.xml) і ховаєте в найглибшу яму на своєму сервері. У файлі robots.txt його шлях не вказуєте, а ось у панелях для вебмайстрів від Яндекса і Гугла цей файл додаєте. Ось такий фінт вухами.

  • Головне дзеркало — банальна річ, про яку не знають або забувають деякі вебмастера. Рудимент інтернету у вигляді приставки WWW може бути присутнім в урлі, а може і не бути. Для пошуку це будуть два різних сайту з усіма витікаючими наслідками (наприклад, Яндекс вибере головне дзеркало без WWW, а посилання хтось буде проставляти на вас з WWW).

    Тому з цим анахронізмом прийнято боротися, причому є кілька способів:

  • У директиві Host файлу robots txt
  • Через панелі Yandex і Google Webmaster:
    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру
  • Через серверний 301 редирект з www без www або навпаки
  • Особисто я задовольняюся запису у файлі robots.txt і серверним редиректом, а в панелях для вебмайстрів залишаю все на розсуд робота.

    Аналіз запитів в панелі Яндекса для вебмайстрів

    Яндекс Вебмастер вміє не лише показувати нам хід індексації сайту і надає інструменти для впливу на цю справу, але і дозволяє поглянути одним оком на те, як і за якими запитами до вас приходять відвідувачі. Правда, він покаже лише верхівку айсберга — 25 найпопулярніших запитів, але ви можете додати від себе 500 додаткових запитів, що цей сервіс буде уважно відслідковувати в свою видачу і давати вам з ним докладний звіт. Зацікавив? Тоді читаємо далі.

    Отже, вся ця досить цікава інформація ховається в випадаючому меню пункту «Пошукові запити». Давайте пробіжимося по його вкладках:

  • Популярні запити — вам покажуть 25 найбільш популярних пошукових запитів (вгорі є движок «По показам\кліки», який вибере або 25 запитів, за якими ваш ресурс найчастіше бачили відвідувачі у видачі, або 25 запитів, зі сторінок яких найбільше було переходів на ваш сайт:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Дані надаються за останній тиждень, але можна вибрати і більш ранні тижневі інтервали. Так само можна буде зробити вибірку по регіону (за замовчуванням відображається загальна статистика). У колонці «Історія» будуть розташовані посилання для перегляду зміни положення вашого сайту у видачі Яндекса за даним пошуковому запиту. Те ж саме можна зробити перейшовши на наступну вкладку, про яку читайте прямо зараз.

  • Історія запиту — можна відстежити історію зміни позиції по одному з 25 популярних запитів, числа показів, кліків, співвідношення показів до кліки (С) і загальної частки цього запиту у всій масі кліків, що здійснюються користувачами в пошуковій видачі Яндекса:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

  • Мої запити — на вкладці «Налаштування» за допомогою наявної там форми ви можете додати до 500 запитів, позиції та переходи на ваш сайт, за яким ви хочете відстежувати:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

  • Через деякий час можна буде на вкладці «Статистика» побачити звіт Яндекса цікавлять вас фразам.

    Прив’язка до певного регіону сайту

    У розкривному меню «Географія сайту» ви зможете задати для нього регіон, якщо це необхідно. На жаль, через Yandex webmaster можна присвоїти тільки лише один регіон. Виходом із ситуації може служити додавання в Я. Каталог та отримання можливості присвоїти до 7 регіонів. Але в будь-якому разі на вашому ресурсі обов’язково повинні бути вказані відповідні регіону адреси і телефони, інакше модератори відхилять вашу заявку на присвоєння регіону.

    Зрозуміло, що регіон слід присвоювати в основному тільки комерційним проектам, сфера збуту яких обмежена їх географічним розташуванням. Для переважної більшості інформаційних ресурсів прив’язка до регіону не потрібна і може істотно знизити відвідуваність і, якщо пошукова система помилково це зробила, то Я. Вебмастере це можна буде поправити:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Якщо у вас сайт організації, то на вкладці «Адреси та організації« ви зможете додати дані про неї, щоб її адреса потім показувався в сніппеті, а більш повна інформація в Я. Довіднику.

    Прикрасити і зробити більш інформативним свій сніппет у видачі Яндекса можна буде за допомогою інструментів на вкладці «Вміст сайту«:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    З усього різноманіття у мене підключені тільки «Оригінальні тексти«. Чому? Так, тому що тематика сайту не підпадає ні під що інше.

    Як закріпити авторство на тексти в Яндекс Вебмастере?

    У вас, звісно, може бути інша ситуація і я настійно раджу користуватися цими додатковими інструментами з арсеналу Яндекс Вебмастера, бо ваш сніппет у видачі стане виглядати набагато привабливіше.

    Тим більше, що на цю тему є дуже непоганий вступний ролик — передача додаткових відомостей про сайт за допомогою семантичної розмітки:

    Що використовувати вебмайстру«alt=»»>

    А що таке «Оригінальні тексти»? Це реальна можливість показати Яндексу, хто саме володіє авторським правом на тексти (окрім знака копірайту), які публікуються на вашому сайті — ви або той «редиска», що у вас їх скопіпастив.

    Правда, чомусь досі присутній незрозуміле обмеження — сервіс доступний лише для ресурсів, Тіц яких відмінний від нуля. Здавалося б, молоді проекти потребують в такому інструменті не менше (а може бути навіть і більше), ніж ресурси з історією і авторитетом. Ан немає — варто обмеження. Мабуть, чим це обумовлено.

    За запевненням яндекса зараз через цю форму додається кілька тисяч текстів на день і приблизно третина з них не є оригінальними (хтось хоче закріпити за собою чужий матеріал). Однак, близько вісімдесяти відсотків доданих в цю форму унікальних текстів визнаються авторськими і це враховується при ранжируванні.

    Тому обов’язково перед публікацією нової статті (або перед глобальним оновленням старої) вставити текст у форму «Оригінальні тексти» з арсеналу Yandex webmaster. Таким чином ви застолбите свою перевагу перед тими, хто займається плагіатом. Можна, звичайно ж, самому потім за допомогою сервісів антиплагіат відшукувати плагіаторів і писати гнівні листи їм, їх хостерів і пошукових система, але краще все-таки піти більш простим шляхом.

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Тексти у форму слід додавати без розмітки Html (тільки текст статті таким, як його бачать відвідувачі сайту). Є обмеження в розмірах (від 2 до 32 тисяч знаків). Якщо стаття дуже велика, то її можна розбити на два або більше шматків, щоб вони змогли завантажитися в цю форму і були враховані при ранжируванні. Гарантію обліку вашого авторства пошук не дає, тому нам залишається лише сподіватися на удачу.

    Вигляд вашого сайту в пошуковій видачі і попередження про віруси

    Розкривне меню «Сайт в результатах пошуку» має дві вкладки:

  • Регістр імені сайту — штука корисна, бо дозволяє зробити більш читабельним ваші урли в результатах пошуку. Допускається виділення великими літерами перших слів в урлі, якщо він складається з декількох слів, наприклад, як . Просто вписуєте в форму бажаний варіант написання і тиснете на кнопку «Змінити». Якщо все відповідає вимогам, то незабаром у видачі ви побачите гарне написання url вашого ресурсу під фрагментів:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

  • Швидкі посилання — ви можете їх бачити над фрагментів на попередньому скріншоті. Yandex сам вирішує, що саме це будуть за посилання, але на цій вкладці Вебмастера ви зможете вибрати, які саме варіанти будуть відображатися. Швидкі посилання особливо актуальні для комерційних сайтів, коли в них виводиться посилання на контакти, доставку та інші важливі сторінки.
  • Ну, ось ми і дісталися до останньої вкладки «Безпека«. Якщо у вас там красується єдина напис «Шкідливий код на сайті не виявлено», то можна спати спокійно, єдине що, це поставити необхідні галочки у налаштуваннях панелі для вебмайстрів від Яндекса, щоб у разі виявлення вірусу до вас на вказаний e-mail прийшло б відповідний лист (читайте про це вище за текстом).

    Якщо ж при вході на головну сторінку цього сервісу ви побачили вгорі сторінки страшний значок і попередження про віруси, то негайно перейдіть на вкладку «Безпека» для з’ясування деталей:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Зазвичай там наводиться список сторінок сайту, які мають у своєму складі шкідливий код і які були заблоковані в пошуковій видачі, а так само в браузері від Яндекса і всіх інших браузерах, де встановлені Елементи Yandex:

    Що використовувати вебмайструЩо використовувати вебмайстру

    Далі вам потрібно буде тим або іншим способом спробувати перевірити і видалити віруси з сайту, наприклад, спираючись на зазначену статтю, де я наводжу свій досвід боротьби з цією напастю.

    Про те, як себе вести при зараженні сайту вірусами і як цього уникнути в майбутньому докладно розповідається у цьому відео:

    Що використовувати вебмайстру«alt=»»>

    На жаль, простих способів немає, але якщо у вас на хостингу або на комп’ютері буде знаходитися бекап, зроблений ще до зараження, то найпростішим варіантом буде відновитися з нього (тільки файли сайту, я маю на увазі, бо база найчастіше не страждає при зараженні).

    Коли зробите всі необхідні дії, то тисніть на кнопку «Перевірити», показану на наведеному трохи вище скріншоті. Через деякий час повідомлення про зараження вірусами сайту або зникне, або вам скажуть, що вірус досі живіша всіх живих. В особливо складних випадках без допомоги професіоналів обійтися не вийде. Удачі.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу