Освоюємося з інтернет-грошима

4393

З 28 березня 2018 року ОкПей злилася з компанією MoneyPolo, яка придбала OKPAY в минулому році.

  • Що приваблює користувачів OkPay?
  • Реєструємося в платіжній системі
  • Підтвердження (верифікації) свого аккаунта в ОкПей
  • Функціонал гаманця OkPay
  • Відгуки про платіжній системі
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Продовження серії статей про електронних гаманцях (Отрути, платіжці Ківі, биткоинах, Паерах, Пейпалах та ін) уявляю вашій увазі матеріал про менш відому платіжну систему OkPay.

    Освоюємося з інтернет-грошима

    Розглянемо реєстрацію нового гаманця в ОкПей, особливості його використання, а також переваги і недоліки цієї електронної валюти в порівнянні з іншими світовими та рунетовскими аналогами. Отже, про все, але не відразу.

    Що приваблює користувачів OkPay?

    Платіжка ця досить молода (2009 рік) та зареєстрована на Британських Віргінських островах (зараз ніби як на Кіпрі базується). Однак, при цьому активно працює і в рунеті (має російськомовний інтерфейс і навіть підтримку по телефону російською мовою виявляють, що вже добре).

    Як і в Пайпал, в ОкПей прив’язка гаманця йде до поштової скриньки, а тому потрібно потурбуватися його безпекою (кращим варіантом, напевно, буде пошта Гугла з включеною двоетапної аутентифікацією).

    Так як OkPay з’явилася пізніше всіх своїх основних конкурентів, то цілком логічним виглядає те, що її власники постаралися взяти найкраще (за можливості) від інших платіжних систем:

  • Переказ грошей з гаманця можна зробити прямо через електронну пошту. Якщо користувач, з яким ви відправили гроші, вже зареєстрований у ОкПей, то після переходу по посиланню з листа буде автоматично проведений платіж.
  • Комісія за безготівковий введення грошей в систему нульова, що не може не радувати. Та й за переказ коштів усередині платіжної системи з вас багато не візьмуть (відсоток).

    Перевод денег с кошелька на кошелек в ОкПейОсвоюємося з інтернет-грошима

    Самі платежі відбуваються миттєво і практично по всьому світу, що є добре (підійде, наприклад, для отримання оплати за фріланс послуги).

  • Є можливість прив’язати до рахунку пластикову карту, а з неї можна буде здійснювати покупки в інтернеті, так і в реальних магазинах по всьому світу.

    Привязка к кошельку в OkPay платежной картыОсвоюємося з інтернет-грошима

    Особисто я цей метод віддаю перевагу в більшості випадків, бо комісії при такому «виведення коштів з рахунку» не справляється (якщо не знімати готівку через банкомат, а просто їх витрачати на реальні потреби).

  • Гроші з ОкПей також можна виводити на банківські рахунки або обмінювати (наприклад, все в тому ж чудовому БестЧейндже) на інші електронні валюти, або переводити їх на рахунок Альфабанк або ВТБ.
  • Можна працювати з системою анонімно (правда з обмеженням в обсягах перекладу трьома сотнями євро або доларів). Якщо верифікувати гаманець, то обмежень в обсягах взагалі не буде. Кому що важливе.
  • Кількість створюваних під одним аккаунтом гаманців не обмежена і вони можуть бути номіновані в десятках різних валют (включаючи рубль).
  • Так само в OkPay є цілком собі пристойна по прибутковості партнерська програма:

    Как заработать на партнерке в ОкПейОсвоюємося з інтернет-грошима

    Вона дозволить не тільки витрачати гроші в цій системі, але і заробляти (про принципи заробітку на реферальних програмах у мене є окрема стаття).

  • Реєструємося в платіжній системі ОкПей

    Отже, на офіційному сайті платіжної системи OkPay клацаєте по кнопці «Начать», розташованої прямо посередині екрану (щоб вже точно ви її помітили). Для створення нового аккаунта нам потрібно заповнити просту (для платіжної системи) реєстраційну форму. Спочатку відзначаємо, ким ми є – фізичними або юридичними особами (Окпей цілком підходить і для ведення бізнесу):

    регистрация на официальном сайте платежной системы ОкпейОсвоюємося з інтернет-грошима

    Далі необхідно вказати країну проживання та електронну пошту. Номер стільникового телефону, як і у випадку з Webmoney, можете не вказувати, але це все одно доведеться зробити згодом: і для розширення можливостей, і для підвищення ступеня безпеки роботи з гаманцем.

    Необхідно також вписати прізвище та ім’я (латинськими літерами: кирилиця сервером не сприймається, тому транслітерація прізвищ вам в допомогу). Вводите виключно власні дані, інакше надалі вам не вдасться здійснити верифікацію (та й відновити доступ у випадку форс-мажору теж не вдасться):

    ввод личных данных при регистрации в OkPayОсвоюємося з інтернет-грошима

    Придумуємо складний пароль (вже багато років користуюся зберігачем і генератором складних паролів Keepass, чого і вам раджу), підтверджуємо його і натискаємо на зелененьку кнопочку «додати рахунок»:

    придумываем сложный пароль для входа в ОкПейОсвоюємося з інтернет-грошима

    Тепер підтверджуємо реєстрацію кліком по посиланню в листі, який миттєво приходить на вказаний нами електронну поштову скриньку (нагадую, що в Окпей ваш гаманець зав’язаний саме на Емайл і потрібно сильно замислитися про його безпеку):

    подтверждаем регистрацию в OkPay кликом в письмеОсвоюємося з інтернет-грошима

    На сторінці бажано відразу вказати мету реєстрації гаманця в OkPay, щоб максимально комфортно використовувати його інтерфейс. В більшості випадків вибирається перший варіант, але якщо у вас є власний Інтернет-магазин, розумніше буде вибрати другий пункт:

    выбираем тип кошелька при регистрации на официальном сайте платежной системыОсвоюємося з інтернет-грошима

    Верифікація гаманця на офіційному сайті платіжної системи OkPay

    До тих пір, поки ми не підтвердили реальність своєї особистості, тобто не вислали адміністраторам паспортні дані, для нас діють певні обмеження, наприклад, поповнювати гаманець протягом місяця можна не більш ніж на 300 євро.

    Для повноцінного та ефективного використання гаманця ОкПэй необхідно передати таку інформацію, тобто пройти верифікацію (що це таке?):

    прохождение верификации на официальном сайте платежной системыОсвоюємося з інтернет-грошима

    Підтвердження номера мобільного телефону здійснюється за допомогою відправки смс-повідомлень. Якщо ви особливо сильно турбуєтеся за стан свого рахунку, можете вказати домашній телефон і факс, які верифікації, відповідно, не вимагають, але допоможуть адміністрації гаманця швидко зв’язатися з вами у разі потреби.

    подтверждение номера мобильного телефона в OkPayОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якщо ви проживаєте в Росії або на Україні, то для підтвердження адреси проживання знадобиться вислати скан квитанції на оплату комунальних послуг, або банківської виписки. Скани висилаються адміністраторам через форму:

    сканы администраторамОсвоюємося з інтернет-грошима

    Щоб підтвердити особистість, потрібно аналогічним чином відправити адміністраторам скани паспорта з пропискою. Зверніть увагу, що документи скануються повністю, кути обрізати не можна, інакше доведеться відправляти матеріали повторно.

    Функціонал гаманця OkPay

    Функції гаманця OkPay, в принципі, не відрізняються від функцій Яндекс-грошей, міжнародного PayPal та інших систем, однак ми повинні ознайомитися з ними хоча б коротко.

    Безумовно, користувачі можуть вводити валюту і виводити її. Напрямів для транзакцій надзвичайно багато, є навіть можливість здійснювати операції з биткоинами, про яких ми писали раніше (читайте статтю про биткоин гаманець). В частині виведення коштів – аналогічне різноманітність.

    До речі, якщо для переказу грошей з Вебмані на Яндекс необхідно здійснювати прив’язку одного гаманця до іншого, то в ОкПэй цього робити не обов’язково: транзакція здійснюється через сторонній перевірений адміністраторами обмінник (раджу шукати вигідні курси обміну через безкоштовну систему моніторингу обмінників Бестчейндж):

    транзакция с кошелька OkPay через сторонний обменникОсвоюємося з інтернет-грошима

    У нас є можливість відправляти гроші іншим учасникам системи ОкПэй, причому для здійснення платежу можна скористатися адресою електронної пошти одержувача, а не номером його гаманця (іноді запам’ятати адресу простіше, ніж номер):

    перевести деньги другому участнику платежной системы через ЕмайлОсвоюємося з інтернет-грошима

    Унікальна функція платіжної системи OkPay – можливість здійснення масового платежу. Наприклад, якщо ви хочете відправити різні суми грошей сотні людей, вам доведеться вписувати відомості про кожному у форму, що забирає дуже багато часу.

    Якщо ви створите вордівському документ (або таблицю в Exel з вказівками деталей платежу, адміністратори зроблять все самостійно, причому значно швидше. Вимоги до таблиці викладено на скріні нижче:

    требования к таблицеОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якщо нам потрібно отримати гроші від будь-якого користувача системи – вибираємо функцію «Отримати гроші». Заповнюємо всі текстові поля і відправляємо форму. Користувач, до якого ми звернулися, може здійснити платіж, а може і проігнорувати запит:

    запрос денег через ОкпейОсвоюємося з інтернет-грошима

    Замовлення платіжної картки прив’язаною до вашого гаманця у цій системі не настільки дешевий і беспроблемен, як, скажімо, в Яндекс Гроші або Ківі. Тут усе значно дорожче (випуск та доставка), але в ряді випадків це може бути виправдано подальшим зручністю використання і економією на виведення коштів з системи.

    Процес випуску карти OkPay описаний (російськими субтитрами) у цьому відео:

    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>

    Остання важлива функція – обмін валюти в межах платіжної системи ОкПей. Звичайно, обмінювати гроші, нікуди не виводячи їх з гаманця, дуже зручно, але курси обміну далеко не найвигідніші:

    курс и обмен валют в OkPayОсвоюємося з інтернет-грошима

    Якщо у вас на прикметі є більш перспективні варіанти, обов’язково скористайтеся ними, щоб не втратити зайву копієчку.

    Відгуки про гаманці ОкПэй

    На перший погляд, розглянуту платіжну систему OkPay можна віднести до категорії якісних (аля ОТРУТА, Вебмані або іже з ними), оскільки їй користується величезна кількість людей, і ошуканих серед них ніби як немає. Але негативні відгуки в інтернеті все одно є, як і за будь-якої іншої системи електронних платежів (майже всі з них борються з відмиванням грошей та іншими незаконними оборудками, що не може не викликати негативу у винно і безвинно постраждалих).

    Більшість з негативних відгуків пов’язано з блокуванням коштів (як і в інших платіжках). Розібратися в тому, фейки це чи реальні відгуки, дуже складно (зараз в інтернеті йде справжня «боротьба компроматів» і конкуренти всіляко топлять один одного, а себе намагаються обілити підробленими позитивними відгуками).

    Якщо говорити про своє відкликання, то можу сказати, що інтерфейс OkPay на рівні (досить зрозумілий, хоч і злегка странноват), робота служби підтримки ведеться в тому числі і російською мовою, відмінні можливості по висновку надає випуск платіжної картки OkPay, та й багато інші непрямі фактори знову-таки переконують нас у перспективності сервісу. Хоча зуб, звичайно ж, не дам.

    Використання гаманців ОкПэй стимулюється широким охопленням платежів по світу — робити їх дуже зручно і часто вигідніше, ніж в інших платіжних система (тут вони конкурують з Пайза, Скрілл, Перфект Мані і Пайпал). Але особисто я повністю не довіряю ні однієї платіжної системи, і будучи двічі обкраденим (в Вебманях і в Яндекс Гроші) засвоїв кілька правил безпеки роботи з ел.гаманцями:

  • Не переходити в платіжну систему з вхідних листів (тільки безпосередньо на офіційний сайт з закладок браузера або з пошукової системи — як знайти там офіційний сайт читайте за посиланням).
  • Не зберігати без необхідності зайві кошти в електронних грошах — банківський рахунок набагато надійніше (особливо в умовах сучасного страхування вкладів).
  • Вибирати в кожній платіжній системі максимально можливі настройки безпеки. Що стосується налаштувань безпеки ОкПей, то простіше буде підглянути це в їх відеоролику (з російськими субтитрами):
    Освоюємося з інтернет-грошима«alt=»»>
  • Не зберігати паролі для входу в платіжку в браузері, а використовувати для цього зашифроване сховище в Кипасе.
  • Нові платіжні системи (типу героя сьогоднішнього огляду) я починаю використовувати тільки для перекладу невеликих сум, щоб у разі чого не було б сильно їх шкода.
  • Завжди верифицирую свої гаманці і повідомляю максимум інформації про себе, щоб у разі виникнення форс-мажору було б простіше довести свою «білість і пухнастість».
  • На цьому завершуємо наш огляд ОкПей. Система для мене нова, тому ваші відгуки до цієї статті зовсім не будуть зайвими і допоможуть зрозуміти чи варто їм довіряти свої гроші.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу