Тестуємо онлайн-сервіси

2650
  • Кому потрібен Irie.рф і що він вам дає?
  • Як працює хмарний сервіс Irie.рф?
  • Як підключити цей сервіс до свого сайту?
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . У мене був період (кілька років тому), коли я вирішив активно зайнятися підвищенням швидкості завантаження сайту.

    Попередньо я прочитав одну або дві книги по цій темі, і все, що зміг реалізувати на практиці, докладно описав у статтях, які ви знайдете у рубриці по наведеній посиланням. В той час мені вдалося досягти певних результатів, але далеко не в тому обсязі, в якому хотілося б.

    Справа в тому, що мого «куцевого умишки» просто не вистачає для достатнього розуміння процесів, що ведуть до прискорення сайту (потрібні знання і досвід з адміністрування серверів і багатьом супутнім цьому заняттю аспектів). Навіть теоретично не завжди все було зрозуміло, а вже про практику і говорити не варто. До чого я все це кажу і згадую? Ну, очевидно, що не спроста, але перш нагадаю ще про одну свою епопею.

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Якийсь час назад я кілька місяців досить-таки неорганізовано і абияк боровся з засіли на моїх сайтах вірусами (читайте подробиці за посиланням). Пережив масу неприємних моментів від блокування сайтів в Яндексі і Гуглі, а також витратив масу нервів. Ще мені надходили погрози (а точніше натяки) Ддос атаки і спостерігалися деякі ознаки її проведення. Правда, вона була не сильною, і мій сервер в хмарі Инфобокса впорався, хоча і було помітно напруга і гальма в роботі.

    Ось, а тут виявилося, що рішення всіх описаних вище проблем може взяти на себе новий для рунета сервіс Irie.рф. Що він робить? Якщо коротко, то пристойно підвищує чутливість і швидкість завантаження вашого сайту порівняно з поточною. А також гарантує, що всякі шкідливі програми до вас не прорвуться (не сто відсотків, звичайно ж, але значно знижує ймовірність проникнення).

    Ну і від Ддос атак він може захистити укупі з усім вище сказаним. На мінімальному тарифному плані Irie.рф безкоштовний, а якщо потрібно більше, то доведеться платити, але спокій, напевно, варто цих витрат (особливо при веденні бізнесу в інтернеті). Використовувати сервіс Irie.рф чи ні — вирішувати вам самим. Я ж лише в загальних рисах опишу його можливості і ті принципи, на яких він працює. Ну, і в якості подарунка в кінці статті ви знайдете промо-код на 20% знижку.

    Кому потрібен Irie.рф і що він вам дає?

    Отже, припустимо, що у вас вже є свій сайт (блог, інтернет-магазин, сайт-візитка тощо). Він розташований на реальному хостингу, за який ви платите певну суму щомісяця (або щорічно). Після підключення до Irie.рф все так і залишиться, хіба що навантаження на ваш хостинг знизиться, бо даний сервіс візьме на себе майже всі ресурсомісткі процеси, пов’язані з роботою сайтів на базі CMS (про це читайте нижче).

    Що ж тоді зміниться? Багато. По-перше, істотно підвищиться швидкість роботи вашого сайту (відгук, швидкість завантаження сторінок). Причому ніяких чудес у методах немає. Щось подібне існує в буржуйському сегменті ринку і називається, по-моєму, CloudFlare (не варто плутати з [email protected]). Про технічні аспекти реалізації прискорення поговоримо трохи пізніше, а спочатку варто сказати про те, навіщо це взагалі потрібно?

    На якомусь семінарі з юзабіліті я чув, що якщо сторінка не завантажується за кілька секунд (по-моєму, до чотирьох секунд), то істотно збільшується ймовірність відходу користувача, так і не дочекавшись закінчення процесу. З кожної зайвої секундою число «мимоволі відмовилися» буде сильно збільшуватися. Ну, а якщо і інші сторінки будуть настільки ж «неспішними», то ймовірність лояльного ставлення до вашого проекту буде прагнути до нуля.

    До того ж є висока частка ймовірності, що пошукові системи використовують метрику «швидкість завантаження сторінки» при ранжируванні. Звичайно ж, факторів ранжирування багато, але при «кричущих гальмах» це може призвести до зниження позицій та спаду цільового трафіку (хоча б за рахунок погіршення поведінкових факторів).

    Наприклад, зниження часу відповіді лише на 0,15 с здатне підняти трафік з пошукачів на 20%. А регулярна недоступність сайту або значний час відповіді на зпросы пошукових роботів гарантовано закриває вихід сайту в топ 10, а з часом і в топ20. У всякому разі, на сайті, випустило книгу по прискоренню сайтів (я якраз її і згадував в самому початку), наводиться ось таке ось розподіл швидкості завантаження інтернет-магазинів, що входять в Топ 50 найбільших.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Як видно з графіка — три чверті успішних бізнес-сайтів вкладаються в ці самі горезвісні кілька секунд, які «спокійно дозволяють вкрасти з свого життя» відвідувачі вашого сайту до того моменту, як їх терпіння почне вичерпуватися. Крім того, при гальмах втрачається лояльність (довіру) користувача до вашого ресурсу, що призводить до зниження конверсії (дзвінків, замовлень, продажів). І навпаки, прискорення відкриття сторінок призводить до зростання лояльності і конверсії.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Для інформаційного сайту втрата лояльності може здатися не такою вже й страшною, але в кінцевому підсумку це позначиться на популярності ресурсу та витягуваної вами з нього вигоду. На жаль, використання сучасних движків сайтів (або онлайн конструкторів) значно збільшує вимоги до хостингу в плані навантажувальної здатності.

    Сучасні движки досить «важкі», а використання в них додаткових розширень (наприклад, VirtueMart 2 на Joomla) змушує власників або миритися з деякою тормознутості їх сайтів, або переходити на виділені сервера, що є дорогим рішенням і не завжди приносить очікуваний ефект, якщо не займатися оптимізацією навантаження сайту на хостинг.

    Однак, з’явився Irie.рф, як варіант вкрай простого і практично не трудозатратного прискорення сайту. Але крім швидкості і чуйності він вміє і захищати ваш ресурс від зловмисників, що намагаються його зламати або ж створити ситуацію, коли він буде недоступний користувачам («упустити» з допомогою Ддос атаки).

    Якщо взяти визначення з сайту розробників, то:

    Айрі — хмарний SaaS сервіс автоматичного підвищення доступності сайтів за рахунок застосування технологій клієнтської оптимізації, проактивного захисту та мережі географічних серверів, CDN нового покоління. Сайт, підключений до Айрі, одержує саму високу швидкість, відмовостійкість, захист від DDoS атак і на всіх рівнях, і максимальну ефективність роботи на всіх користувацьких пристроях (від настільних комп’ютерів до мобільних телефонів).

    Кому потрібен цей сервіс і його послуги? Напевно, всім, кому є що втрачати і хто хоче спати спокійно і не переживати за доступність і безпеку свого сайту в режимі 24 на 7. Насправді це чимало, особливо, якщо вашим основним заняттям є ведення інтернет-бізнесу, а не постійна боротьба з виникаючими проблемами в роботі сайту. У разі використання максимального захисту і прискорення Irie.рф дає вам дуже багато — спокій і відчуття «прикритої спини». Але за це доведеться платити.

    Платити багато чи мало? По-різному. У них є тарифна сітка, яка передбачає шість градацій: від 0 до 50 тисяч рублів на місяць. Скільки саме будете платити ви, залежить від того, який трафік за місяць генерує ваш сайт (враховується тільки вихідний трафік). Рахунок виставляється за фактом пройшов через Irie.рф трафіку вашого сайту (відданих гігабайтах вебсторінок).

    Давайте подивимося на прикладі. Дивіться, якщо у вас нішевий інтернет-магазин (у мого знайомого такий), куди ви залучаєте цільовий трафік (наприклад, з Діректа або Адвордса), то трафік, швидше за все, великою не буде, а значить вартість послуг від Irie.рф також високою не буде. Але що ви отримаєте натомість?

    В ідеальному випадку ви отримаєте:

  • Відкриваються вліт сторінки сайту (картки товарів, фільтри, кошик тощо) і пов’язаний з цим деяке зростання конверсії призведе до зростання ефективності контекстної реклами, в яку ви вкладаєте, напевно, чималі кошти.
  • Сайти ламають в 99.9% не за наводкою, а «під загальну гребінку» (наприклад, зібравши базу ресурсів на певному движку). У разі використання Irie.рф цей процес у зловмисників викличе масу непередбачених труднощів, і вони з великою часткою ймовірності «плюнуть на вас» і підуть шукати щастя в іншому місці.
  • В принципі, захист від Ддоса ставити на маленький (нішевий інтернет-магазин) не має сенсу, але для великого ресурсу це практично необхідно зробити, бо «кидати», швидше за все, будуть (або на замовлення конкурентів, або з метою шантажу). У цьому випадку Irie.рф знову ж таки допоможе. У своєму блозі вони заявляли про відображення Ддос атаки на популярний сайт. Потужність атаки доходила до 10 Гбіт/с.
  • Який би у вас не був чудовий хостинг, але він все одно коли-небудь, так буває у стані оффлайна (коли ваш сайт не доступний). Ви можете користуватися засобами моніторингу доступності сайту і, отримавши сигнал про проблему, бігти писати або телефонувати хостеру, рвати волосся в період вирішення проблеми, втрачати нервові клітини і т. д. А можете використовувати Irie.рф з відповідними налаштуваннями, і ваші користувачі момент недоступності взагалі не відчують.
  • Начебто чудовий сервіс (як він працює в технічному плані, читайте трохи нижче), але перш за все для себе треба оцінити рентабельність майбутніх вкладень. Все, що він пропонує, думаю, хотів би отримати будь-який власник сайту. Схоже, що тестового періоду для платних тарифів (у всякому разі поки що) не передбачено, тому для оцінки віддачі доведеться оплатити хоча б місяць використання Irie.рф, або тестувати його на безкоштовному тариф, але там є обмеження по трафіку і не всі опції захисту і прискорення доступні.

    Виходить, що хмара від Irie.рф буде стояти між вашим фізичним сайтом і відвідувачами, які його відкривають. Начебто посередник повинен сповільнювати хід обміну даними, але насправді все відбувається з точністю до навпаки. Давайте розглянемо докладніше, як виникає такий парадокс.

    Як працює хмарний сервіс Irie.рф?

    Давайте розглянемо методи, які дозволяють цього сервісу прискорювати сайти, підключені до нього. Це досить великий комплекс заходів. Але, загалом-то, основою посил тут дуже простий — все, з чого складаються вебсторінки і що разом з ними підвантажується в браузер користувачів, потрібно максимально зменшити в розмірі (і по можливості об’єднати).

    Тоді завантаження цих елементів буде відбуватися швидше. Крім того, ці дані кешуються не тільки в Irie.рф, але і даються відповідні інструкції на їх кешування в браузерах користувачів.

    Другим важливим чинником є використання великої кількості географічно розподілених оптимізують серверів і кешуючих ДНС серверів. Перші, грубо кажучи, зберігають копію вашого сайту зі стиснутими статичними файлами і знаходяться у всіх великих містах Росії. Вони дозволяють скоротити час передачі даних користувачам рунета, т. к. активується обмін з найближчим сервером. Те ж стосується і ДНС-серверів, у яких, крім усього іншого, дуже хороший пінг (час відповіді).

    Тепер давайте трохи детальніше розглянемо роботу Irie.рф по прискоренню сайту:

  • Використовується CDN (Мережа доставки змісту), яка являє собою розподілену по нашій величезній країні (і Європі) мережу оптимізують серверів, де здійснюється стиснення всіх статичних даних сайту (стилі, скрипти, зображення, службові файли і документи). Мережа дозволяє передавати дані з того сервера, який знаходиться географічно ближче всього до користувача, зайшов на ваш сайт. Це дозволяє швидше отримувати необхідні дані.
    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси
  • Як я вже згадав вище, всі статичні дані стискаються і при цьому використовується прогресивний алгоритм zopfli, що дозволяє отримати результати істотно краще, ніж при використанні gzip. Правда, навантаження на процесор при цьому зростає приблизно в 100 разів порівняно з gzip, зате декомпресія в браузері здійснюється з тією ж швидкістю. Ну, а так як навантаження всю приймає на себе Irie.рф (його CDN мережа), то ви отримуєте від цього тільки вигоду, бо сильніше стислі файли вебсторінок, стилів, скриптів і зображень будуть передаватися користувачеві швидше.
  • При підключенні вашого сайту до Irie.рф, всі статичні файли стискаються «на льоту» на цих серверах (після чого зберігаються в кеші серверів CDN) і віддаються користувачам набагато швидше із-за широких каналів зв’язку, більш близького географічного положення і, природно, за рахунок рази зменшеного обсягу переданих даних. Стискуються навіть медіа-файлів (зображень, PDF, SWF та інші) без втрати якості.
  • Об’єднуються всі файли, передані при запиті сторінок, які можна об’єднати (робиться це за допомогою Page Speed, а для захищених з’єднань використовується SPDY), що дозволяє зменшити кількість запитів до сайту, а значить скоротити час очікування при відкритті його сторінок. Такий метод прискорення завантаження сайту особливо помітний при перегляді сайту.
  • Для мобільних пристроїв використовуються окремі алгоритми, включаючи спеціальні зображення і полегшену верстку сайту.
  • Здійснюється «розумне» кешування динамічних сторінок, який добре працює для блогів, корпоративних сайтів та інтернет-магазинів. Зниження часу відповіді сервера на більшість запитів призводить до значного зростання позицій в пошуку (на 10-20%).
  • З приводу забезпечення безпеки сайту засобами Irie.рф. Для відображення хакерських атак використовуються алгоритми, блокуючі переважна кількість небажаних запитів до вашого сайту. В тому числі і блокується звернення незрозумілих ботів (які не мають відношення до пошукачів), що саме по собі ще й додатково знімає зайве навантаження на ваш хостинг (можна буде використовувати більш дешевий тариф).

    Якщо ви виберіть для себе дорогі тарифні плани Irie.рф, то для фільтрації будуть використовуватися вже WAF-фільтри, які практично стовідсотково захищають від переважної більшості можливих атак на ваш сайт (навіть масованих). Напевно, необхідність підключення такий «броні» буде зростати пропорційно зростанню популярності вашого ресурсу і збільшення ризиків злому «на замовлення».

    Також в Irie.рф здійснюється захист від Ддос (Ддос — це атака, спрямована на створення ситуації, коли ваш сервер відмовляє у доступі звичайним користувачам з-за того, що на нього ломиться купа «зомбі-комп’ютерів» з складу якого-небудь ботнету). Спрацьовує кілька рівнів захисту:

  • Всі запити до сайту приймаються хмарою з бездоганно налаштованих серверів, це гарантує обслуговування (зараз) близько 50 000 запитів в секунду. Запити попередньо фільтруються на валідність, це відсікає частину шкідливих атак.
  • При великій частоті запитів вони починають асинхронно відображатися через уповільнення відповіді. Таким чином атаки типу slow-DDoS не проходять.
  • При великій щільності запитів з однієї IP-адреси, він автоматично блокується на рівні системи (iptables).
  • На рівні транспортних атак хмара Айрі надійно захищене інфраструктурою Ростелекома.
  • Захист у Irie.рф ділиться на три типи:

  • Базова — відображення шкідливих запитів і запобігання злому сайту
  • Розширена — все, що входить в базову, плюс захист від Ддос атак
  • Максимальна — все, що входить в розширену, плюс SSL-сертифікат для сайту
  • Підсумувати все вище сказане можна скріншотом, знятим з самого сервісу:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Як підключити цей сервіс захисту та прискорення до свого сайту?

    Мене також зацікавив спосіб включення свого сайту в хмару Irie.рф. В принципі, нічого особливо складного тут немає. Спочатку зареєструватися, а потім додаєте Урл сайту:

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Після цього вибираєте з випадаючих списків потрібні вам дані і тиснете на кнопку «Розмістити сайт в хмарі».

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    Загалом, після цього в Irie.рф вже все має бути готове для роботи з вашим ресурсом. Єдине, вам доведеться виконати деякі вказівки, які будуть озвучені на наступному кроці. Оскільки у мене в якості головного дзеркала сайту використовується домен без WWW, то буде достатньо лише прописати адреси трьох NC серверів в панелі мого реєстратора доменних імен.

    Тестуємо онлайн-сервісиТестуємо онлайн-сервіси

    У разі використання головного дзеркала з WWW, зміни доведеться вносити вже MX-запису на вашому хостингу (буде додаватися інструкція, що і на що міняти). Ну, і після оплати все повинно запрацювати.

    Резюме

    На мій погляд, Irie.рф надає дуже цікаві можливості. Багато інтернет-бізнесмени зможуть заощадити на штаті адміністраторів серверів, бо налаштовувати сайт на оптимальну роботу і захищати його від атак буде хмара, яке постане щитом і прискорювачем» між сайтом і користувачами. А багато хто, хто не використовував працю адмінів, зможуть зітхнути вільніше, зваливши вантаж турбот на це «розумне хмара». Ну, і віддача від прикладених зусиль по просуванню проекту сильно зросте.

    Для власників інформаційних сайтів цей сервіс теж може бути безумовно цікавий, нехай і не всім поголовно. Відвідувані інформаційні ресурси потребують постійного захисту, так і прискорення через Irie.рф їм може обійтися дешевше, ніж нарощування серверних потужностей. Знову ж таки, потрібно пробувати, вважати та оцінювати. Менш відвідувані ресурси, думаю, теж зможуть знайти оптимальне для себе рішення (можливо, що в Irie.рф з’являться і нові тарифні ніші для задоволення різних аудиторій).

    Як і обіцяв, викладаю промо-код, який дозволить вам отримати 20% знижку в Айрі — knn2014.

    P. S. Якщо хтось вже пробував даний сервіс, то прохання відписатися про враження.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу