Як розкрутити сайт самому

2008
  • Платні та безкоштовні CMS — який двигун вибрати
  • Рейтинг та каталог платних і безкоштовних ЦМС
  • Огляд безкоштовних систем управління контентом (CMS)
  • Які з платних движків є найцікавішими
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про таке поняття, як движок сайту або ж, кажучи «по науковому», CMS (системи управління контентом).

    По суті, це програми для web-сервера, які суттєво спрощують створення і підтримка сайту. Ну, а сам по собі вебсайт дозволить вам заробити гроші в мережі без вкладень (якщо ви його створите самі і не буде витрачатися на його просування).

    Як розкрутити сайт самому

    Сайт — це веб-додаток, у якого потрібно постійно оновлювати і додавати інформаційне наповнення. Якщо уявити, що движків, або, інакше кажучи, систем управління контентом (ЦМС) не існує (ні платні, ні безкоштовних), то завдання створення свого власного сайту (будь-якого інтернет-проекту) істотно ускладниться і для багатьох це стане «непідйомною справою».

    Платні та безкоштовні CMS — який двигун вибрати

    Створюючи сайт без допомоги «движка», вам знадобиться наймати цілий ряд фахівців. Наприклад, того хто буде створювати інформаційне наповнення ресурсу, а також доведеться задіяти дизайнера, який намалює і сверстает макет для вашого майбутнього проекту, ну і до купи вам знадобляться послуги веб-розробника, який розмістить ваш ресурс на web-сервері і налаштує його коректну роботу. Звичайно ж, непогано було б найняти ще й фахівця з юзабіліті, який обійдеться дуже дорого, але, швидше за все, досить швидко окупиться.

    Швидше за все так і робиться при створенні і розробці дуже великих проектів, але для переважної більшості звичайних комерційних і некомерційних ресурсів такі витрати будуть невиправданими. В цьому випадку набагато простіше і вигідніше буде використовувати вже готовий движок для сайту — безкоштовне або платне CMS. При цьому вам уже не знадобляться послуги дизайнера, web-розробника, в усякому разі не в такому обсязі.

    Зазвичай логіку роботи будь ЦМС можна представити як кілька ключових моментів:

  • Будь платний або безкоштовний движок повинен надавати користувачам можливість зручного створення нових і редагування старих матеріалів проекту, а також організовувати структурування цих матеріалів. Зазвичай для цього в CMS інтегруються зручні візуальні редактори, дозволяють оформляти текст майбутніх статей за принципом визивиг — що бачу, то і отримую на сайті (приблизно як у Ворді). Глибоких або навіть базових знань в Html або CSS від вас при цьому, швидше за все, не буде потрібно.
  • Движок сайту повинен забезпечувати зберігання текстів усіх матеріалів проекту в базі даних. Хоча бувають системи управління, які не використовують БД зовсім і зберігають дані у файлах, але це швидше виняток, ніж правило.
  • При кожному звертанні до web-сервера CMS повинна створювати запитані користувачами сторінки нальоту, вставляючи в них інформацію з бази даних. При великій кількості відвідувачів це може значно навантажувати web-сервер, аж до повного його затыка. Але на цей випадок практично у всіх безкоштовних і платних движках передбачена можливість кешування — зберігання створених веб-сторінок на сервері у вигляді вже готових файлів, відкриття яких не буде сильно навантажувати процесор або займати оперативну пам’ять.
  • Так само, на мій погляд, движок повинен вміти формувати URL адреси таким чином, щоб вони представляли із себе транслітерацію заголовків сторінок Title (так звані ЧПУ — людинозрозумілі урли)
  • Т. о. головною перевагою движка, порівняно з іншими способами створення і підтримки сайтів, є істотне зниження рівня знань, якими повинен володіти майбутній власник або його наймані працівники.

    Над інформаційним наповненням сайту, на який-небудь платної або безкоштовної CMS, можуть працювати абсолютно не підготовлені користувачі, яким потрібно оволодіти лише навичками натискання на п’ять кнопок і навчитися користуватися візуальним редактором. Пізнань в вебмастеринге, нюанси роботи сервера, знань основ Html і навичок верстки за допомогою таблиць каскадних стилів, про яких я писав у довіднику CSS, від них, швидше за все, не буде потрібно.

    Так само при роботі з движок для сайту, який використовує базу даних, ви отримуєте можливість в два кліка змінювати зовнішній вигляд сайту (натягувати інший шаблон або тему) при цьому зовсім не зачіпаючи контент (інформаційне наповнення) і не маючи поняття про засади нюанси верстки. Залежно від використання того чи іншого движка, у вас буде можливість скачувати безкоштовно або купувати найбільш підходящі вам шаблони і теми, кардинально змінить вигляд вашого сайту.

    Зрозуміло, що ЦМС, володіючи таким набором корисних для майбутнього власника web-проекту властивостей, користуються суттєвим попитом. А попит, як відомо, народжує пропозицію. Тому на даний момент існує величезна їх кількість як платних, так і безкоштовних движків, вибрати з яких найбільш підходящий саме вам виявляється не завжди простий завданням.

    Так що ж вибрати — платний або безкоштовний варіанти? Однозначної відповіді на це питання не існує, бо все залежить від поставленої перед вами мети. У деяких випадках кращим рішенням буде використання халявної ЦМС, а іноді набагато простіше і оптимальніше — заплатити певну суму за платний продукт.

    І тут справа навіть не в тому, що безкоштовне завжди цікавіше платного, а платне завжди більш якісніше. Можна зробити дуже хороший сайт на CMS Joomla (приклади популярних сайтів на Джумла дозволяють це підтвердити) і зробити посередній web-проект на дорогому движку типу Бітрікса.

    Якщо у вас немає зайвих коштів, але є купа часу і бажання пробивати лобом стіни (набуваючи при цьому безцінний досвід), то будь-популярний безкоштовний движок підійде вам для створення сайту, наприклад, Joomla, SMF або Вордпресс). Т. к. ЦМС буде безплатною, то швидше за все ви не отримаєте жодної підтримки в разі виникнення проблем. Всі виникаючі з безкоштовною системою управління контентом проблеми стануть вашими, і ви будете мучити пошукові системи описом виникли у вас труднощів в надії відшукати в паблике відповіді на них.

    Причому, найскладніше буде саме спочатку знайомства з CMS, т. к. поставлені вами питання по движку будуть банальні і навряд чи вийде швидко знайти на них відповідь. В принципі, я намагався висвітлювати роботу з Joomla та WordPress в розрахунку саме на користувача-початківця, тому можете скористатися матеріалами відповідних рубрик.

    Якщо ж у вас абсолютно немає часу на те, щоб вирішувати постійні проблеми і нестиковки безкоштовних ЦМС, то варто серйозно задуматися про покупку якого-небудь платного рішення, що має достатній функціонал, щоб реалізувати на його базі стоять перед вами завдання.

    Разом з файлами платного движка сайту ви отримаєте і повноцінну технічну підтримку, яка допоможе вам вирішити всі виникаючі проблеми (принаймні так повинно бути). Таким чином ви значно заощадите свій час і нерви, зможете задавати техпідтримці абсолютно будь банальні запитання та отримати на них вичерпні та ґрунтовні відповіді. Саме в цьому і полягає головна відмінність безкоштовної ЦМС від платною.

    Що саме вибирати починаючому вебмастеру для створення свого першого сайту, залежить від його фінансових і часових ресурсів. Ну, а якщо ви є впевненим користувачів будь-якої безкоштовної системи управління контентом, то трата грошей на платний движок, швидше за все, не буде мати сенсу, бо щось істотно виграти в цьому випадку у вас навряд чи вийде. Він далеко не завжди буде вщент краще вільно розповсюджуваного аналога, а якщо немає різниці, то навіщо платити…

    В ідеальному випадку краще буде використовувати ту CMS, яку ви добре знаєте, бо движок сайту — це програма, з якою потрібно буде попередньо вивчити і витратити на це час. Є більш складні в освоєнні рішення, а є більш прості.

    Наприклад, серед безкоштовних CMS найбільш простий в освоєнні системою управління контентом мені видається WordPress або Joomla, а ось Drupal, при всіх його плюсах, досить складний в освоєнні і тому не так популярний, як два перших варіанти. Але зате маючи навички роботи в Drupal, можливостей у вас буде більше, ніж при використанні Вордпресс або Джумлы. Знову ж таки, все залежить від точки зору.

    Серед платних движків, мені здається, самим простим в освоєнні є S. Builder, хоча знову ж таки повторюся, що якщо у вас є досвід роботи з якою-небудь системи управління, то краще всього буде саме її і використовувати для створення сайту — заощадите купу часу, нервів і сил.

    Рейтинг та каталог платних і безкоштовних ЦМС

    На ресурсі iTrack періодично проводиться дослідження, що дозволяє побудувати актуальний на даний момент рейтинг CMS. На початок літа 2015 року були отримані наступні дані:

    Самый популярный движок для сайта на 2015 годЯк розкрутити сайт самому

    Як ви можете бачити, перші два місця займають безкоштовні ЦМС (Joomla та WordPress), на яких в цілому побудовано більше половини всіх досліджуваних сайтів.

    Власне, ці даний якоюсь мірою підтверджує діаграма найбільш популярних движків для сайту в рунеті (російськомовної частини всесвітньої павутини WWW), якою з нами поділився сам Яндекс:

    популярные в рунете движки сайтовЯк розкрутити сайт самому

    До речі, якщо розглядати тільки безкоштовні CMS, то Вордпресс і Джумла залишають іншим движка лише одну третину від загальної кількості досліджуваних ресурсів:

    Рейтинг бесплатных CMSЯк розкрутити сайт самому

    Серед платних движків сайту беззастережно лідирує 1С-Бітрікс:

    Популярные платные системы управления сайтамиЯк розкрутити сайт самому

    Якщо подивитися звіт iTrack за 2010 рік, то там, окрім рейтингу популярності платних і безкоштовних движків, можна знайти дуже цікаві графіки. Там буде приведена швидкість завантаження сайтів на різних ЦМС:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Не знаю, чи збільшилася швидкість роботи WordPress за останній рік, але під час тестування він показав найгірший час по швидкості завантаження. Можливо, тут зіграло роль те, що на Вордпресс створено дуже багато блогів, які розташовуються на не самих швидких, але зате на найдешевших або навіть free hosting. Тестування швидкості роботи різних движків, наскільки я розумію, проводилося під навантаженням.

    Є дуже цікавий ресурс, на якому зібрано каталог платних і безкоштовних CMS.

    Самые популярные ЦМСЯк розкрутити сайт самому

    Чим він мені подобається, так це тим, що там можна почитати відгуки (однойменна колонка) користувачів про даній конкретній ЦМС, але крім цього можна буде ще подивитися приклади сайтів на різних движках (колонка «Кількість робіт»), створених на ньому. Клікнувши по кількості сайтів у колонці «кількість робіт» можна, припустимо, докладно вивчити список сайтів створених на безкоштовному движку Joomla і відсортовані за значенням Тіц (тематичного індексу цитування Яндексу):

    Примеры сайтов на бесплатном движке JoomlaЯк розкрутити сайт самому

    Якщо захочете і свій ресурс додати в цей рейтинг, то не застосуйте скористатися відповідною кнопкою праворуч над таблицею.

    До речі, якщо ви вважаєте, що створити свій сайт самостійно вам буде важкувато, то можете подивитися рейтинг веб-студій, розташований на цьому ж ресурсі. Там ви зможете побачити створені даної студією проекти, натиснувши на посилання в колонці «Робіт».

    Рейтинг популярный веб-студийЯк розкрутити сайт самому

    Ну, а якщо вам самостійне просування і розкрутка сайту теж здадуться трудноватыми, то можете підібрати собі відповідну SEO компанію з відповідного рейтингу на тому ж самому ресурсі.

    Виявляється, що движки можна ділити не тільки за ступенем їх популярності, платності або ж по швидкості роботи сайтів, на них створених. У Яндекса є ще й статистика, де можна зрозуміти, які ЦМС найчастіше піддаються зараженню вірусами (читайте про перевірку сайтів на віруси онлайн в наведеній статті.

    Какие движки для сайтов самые безопасныеЯк розкрутити сайт самому

    У зв’язку з цим Яндекс дає ряд порад про те, як захистити свій сайт від злому:

  • Намагайтеся завжди вчасно оновлювати движок вашого сайту до останньої актуальної версії (читайте як оновити joomla і про оновлення wordpress).
  • Яндекс радить приховувати тип і версію використовуваної вами CMS, оскільки це може ускладнити процес злому.
  • На цьому скріншоті за кількістю зломів лідирує DLE, який дуже багато вебмастера використовують нелегально (не купуючи). Зламані версії цієї ЦМС дуже часто бувають вже заражені різними вірусами. Звідси висновок — використовуйте тільки легітимні (що це?) версії движків і завантажуйте їх тільки з офіційних сайтів розробника (як знайти оф.сайт).
  • Зламання деяких ЦМС (все той же DLE) можливий шляхом введення спеціальних запитів. Такі дірки в них обов’язково потрібно буде закрити за допомогою залучення сторонніх фахівців або ж самостійно, якщо ви володієте належним багажем знань.
  • Як не парадоксально звучить, але, як правило, самі движки непогано захищені від злому, а слабкою ланкою є розширення для них, які ви встановлюєте додатково. Тому намагайтеся використовувати тільки найнеобхідніші і захищені від злому для розширення своєї CMS.
  • Дуже часто зламують шляхом злому комп’ютера вебмастера (поставте надійний пароль на комп’ютер) і розкрадання паролів від Ftp-клієнта (читайте про захист паролів в Keepass) і т. п. речей. У зв’язку з цим потрібно з належним пієтетом підходити до питання захисту від вірусів свого робочого місця та використовувати безкоштовний і зручний Ftp-клієнт, наприклад, описану тут Файлзилу з усіма пересторогами.
  • Огляд безкоштовних CMS (систем управління контентом)

    Бесплатная WVC JoomlaЯк розкрутити сайт самомуСамої популярної безкоштовної ЦМС є Joomla. Даний движок існує і розвивається вже досить давно. Вже досить давно з’явилася остання версія Джумли 3.x, але в силу дуже великою інерцією розробників розширень, як і раніше актуальна і дуже популярна версія Joomla 1.5 (і наступні), про роботу з якою я дуже багато писав у самовчителі.

    Приблизно так виглядає статистика по використовуваних користувачами рунета движка (тут не тільки Joomla, але і взагалі всі популярні Цмс) в розрізі того, яка саме версія CMS використовується — нова або вже застаріла:

    Какие версии CMS используются на сайтахЯк розкрутити сайт самому

    На Joomla, крім звичайних сайтів, створюється досить багато безкоштовних інтернет-магазинів, завдяки наявному розширення магазину під назвою VirtueMart.

    Бесплатный движок WordPressЯк розкрутити сайт самомуНапевно, самий простий в освоєнні безкоштовний движок — це WordPress. Звичайно ж, в основному його використовують для досить вузької ніші (створення і введення блогів), але при бажанні на ньому можна реалізовувати і сайти і форуми, і галереї. Але насамперед WordPress — це дуже функціональна блоґова CMS.

    працює під управлінням Вордпресс (але це секрет, бо використовуваний движок і його версію потрібно приховувати, судячи з озвученої вище раді Яндекса). Про тонкощі і нюанси роботи з цим движком я писав і продовжую писати в рубриці WordPress для чайників, а про розширення для нього — у рубриці Плагіни.

    Судячи з наведеного трохи вище графіком швидкості роботи CMS WordPress є аутсайдером цієї гонки, але особисто я цього не відчував. А взагалі, WordPress цілком можна змусити швидко бігати і не створювати при цьому надмірного навантаження на сервер. Правда, для цього доведеться трохи витратити на це час, але зате ваш блог може стати дуже швидким і легким. Про збільшення швидкості завантаження сайту я писав в однойменній рубриці.

    Зараз мій блог розміщується на звичайному віртуальному сервері і при навантаженні в 20-25 тисяч відвідувачів на добу швидкістю роботи Вордпресс я поки що задоволений, особливо після доопрацювання шаблону і оптимізації всього, що тільки можна оптимізувати. Хоча при використанні великої кількості плагінів, без використання кешування і без додаткової оптимізації, WordPress стає досить-таки важким монстром.

    Зрозуміло, що існує ще маса безкоштовних CMS, які застосовуються для тих чи інших цілей. Це все той же Drupal або DLE (DataLife Engine), і для багатьох випадків їх використання буде виправдано, бо ідеальної ЦМС не існує, але згадані трохи вище WordPress і Joomla є найпопулярнішими. Причиною може служити їх досить простий пристрій і зрозумілість саме для початківців користувачів.

    Які з платних движків є найцікавішими

    БитриксЯк розкрутити сайт самому1С-Бітрікс — найпопулярніший платний движок для створення сайтів, інтернет-магазинів та інших web-проектів. На його основі працює кілька тисяч великих і не дуже ресурсів. Якщо ви самі не вирішите створювати сайт на цьому движку, то завжди зможете знайти фахівця, який допоможе вам це зробити (великий попит породжує пропозицію).

    Основний козир 1С-Бітрікс — це повна інтеграція з продуктами 1С (бухгалтерія). Тобто при створенні на його основі інтернет-магазину і його інтеграції з 1С, вносяться вашим бухгалтером зміни в ціни товарів відразу будуть відображені на сайті, а при замовленні товарів вони будуть відразу проведені і враховані в бухгалтерському софті вашої фірми.

    Ціни на движок 1С-Бітрікс варіюються в досить великих межах (від 2 до 250 тисяч рублів). Це схоже на вибір комплектації) при купівлі автомобіля. Якщо перейти на вкладку «Порівняти», то побачите за які опції вам пропонують заплатити — які модулі цієї ЦМС будуть працювати в обраній вами комплектації, а які не будуть. Для більшості проектів слід орієнтуватися на ціну комплекту модулів в районі 1000 баксів.

    До негативним чинникам використання 1С-Бітрікс в якості CMS можна віднести його не саму високу навантажувальну здатність. Поки ваш web-проект буде не надто популярним — все буде бігати і дуже спритно працювати. Але при перевищенні певного рівня відвідуваності почнуться гальма.

    Хоча, якщо говорити відверто, то низька навантажувальна здатність властива практично всім движка для сайтів написаних на мові PHP, в силу того, що ця мова є интерпретируемым, тобто виконується в реальному часі і вимагає певних ресурсів web-сервера (процесорного часу, оперативної пам’яті, звернень до бази даних).

    Борються з тормознутості PHP движків в основному за рахунок активації кешування і чистоти написання коду. Як правило, найбільш універсальні CMS мають великі гальма.

    Moguta.CMS — зовсім новий, але що вже став дуже популярним движок для інтернет-магазину. Кращого рішення поки не придумано. Докладніше читайте в статті про Moguta.CMS.

    Движок интернет магазинаЯк розкрутити сайт самому

    Система управления контентом S.BuilderЯк розкрутити сайт самому

    Як не дуже дорогий і досить швидкого платній ЦМС можна навести ще приклад S. Builder. Для розуміння того, як створювати сайти на цьому движку, швидше за все, у вас піде не дуже багато часу, оскільки він володіє досить низьким порогом входження (що називається, інтуїтивно зрозуміла). Ця система написана для кінцевого користувача — абсолютно не підготовлений і не має досвіду вебмастеринга (в Ворді вміє працювати і добре).

    S. Builder досить гнучкий і за допомогою нього можна зробити практично все, але, скажімо, на відміну від Drupal (на якому теж можна зробити практично все), на S. Builder можна все це зробити взагалі не втручаючись у код (є потужний конструктор модулів під ваші потреби).

    Ну, і як я вже згадав, ця CMS є одним з найшвидших движків і досить добре тримає навантаження, хоча він теж написаний на PHP. Пов’язано це, швидше за все, з хорошою чистотою коду (він писався з нуля) і хорошою роботою кешування.

    S.Builder - один из самых быстрых движковЯк розкрутити сайт самому

    S. Builder безкоштовно спробувати в роботі як онлайн, так і офлайн. У першому випадку вам потрібно буде перейти на сторінку «Демо-версія on-line» і вам створять тимчасовий сайт на цій ЦМС, де будуть доступні всі модулі для «проби пера». Якщо онлайн тестування вас не влаштовує, то можете завантажити зі сторінки «Завантажити CMS» повнофункціональну і абсолютно безкоштовну офлайн версію цього движка (як ніби ви сайт встановили на Денвер) — «Пробна версія ЦМС для установки на комп’ютері».

    Ну і, звичайно ж, перелік популярних платних систем управління контентом сайту не обмежується тільки цими двома ЦМС. Ви можете подивитися повний список в цьому каталозі. Там же можна буде почитати відгуки та подивитися проекти, зроблені і які працюють на цих движках.

    Наостанок хочу навести вам думка професійного оптимізатора з дуже відомої Seo компанії «Ашманов і партнери», який дав досить-таки розгорнуту відповідь на питання — Яка ЦМС краще:

    Какая CMS самая лучшаяЯк розкрутити сайт самому

    P. S. Іноді виникає бажання дізнатися, на якому саме движку працює той чи інший сайт. Виявляється, що зробити це можна досить просто і витончено. У статті про розширення для google chrome я як раз згадував про таке плагіні — Wappalyzer. Дуже цікава річ.

    Как узнать на каком движке работает сайт - wappalyzerЯк розкрутити сайт самому

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу