Просуваємо свій сайт

2367
  • Seo — що це таке, як впливає на просування
  • Сео оптимізація та просування — навіщо потрібно
  • Які чинники враховують сучасні SEO-оптимізатори
  • Зовнішня оптимізація — де набирати посилальну масу
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про те, що таке Seo, показати на конкретному прикладі свого блогу, як Сео оптимізація (зовнішня і внутрішня) здатна буквально творити чудеса в просуванні сайту і відповісти на питання, чому не варто ні в якому разі нехтувати Search Engine Optimization.

    Насправді, хоч ця стаття адресована в першу чергу початківцям вебмайстрам, але зі свого досвіду можу судити, що багато досвідчені вебмастера Seo просуванням просто нехтують і навіть не намагаються зрозуміти його суть, як би соромлячись виглядати упередженими в очах своїх читачів. Дурниці. Я сам перший рік не займався Сео взагалі і думав, що так і треба.

    Просуваємо свій сайт

    Є дуже побита фраза, яка чомусь стала для багатьох догмою — пишіть статті для людей і успіх не змусить себе чекати. Так, контент (вміст) безумовно є основним стовпом успішного розвитку інтернет-проекту, але далеко не єдиним і аж ніяк не достатнім. Коли позаминулого літа я почав займатися внутрішньою оптимізацією, то відвідуваність мого блогу за пів року зросла в двоє (приблизно до 5000). Вражає, так?

    Seo — що це таке, як впливає на просування

    Але коли на початку цього літа я серйозно зайнявся нарощування посилальної маси, то відвідуваність знову ж за півроку зросла удвічі (приблизно до 10000). Тут навіть і я сам був вражений. Ну да, мені довелося заплямувати себе SEO оптимізацією текстів, купівлею посилань і т. п. речами, але зате є результат. Ви думаєте, що все це дуто і за вуха притягнуте? А ось і ні.

    Є у сучасних пошукачів така річ, як облік поведінкових факторів, яка дуже чітко дає Яндексу і Гуглу інформацію про цікавинки цього інтернет проекту відвідувачам. Раз я як і раніше в Топі (перша десятка сайтів у видачі), то значить, що мій контент цікавий користувачам. А ваш контент цікавий користувачам?

    Припустимо, що так, але хто зможе його оцінити? Ви ж не визнаєте, що Сео — це сила, здатна привести на ваш сайт безліч відвідувачів. А це, тим не менш, так. Ваша ж подальша (після просування) завдання буде полягати лише в тому, щоб утримувати цих відвідувачів (прийшли з пошукових систем) якісним і відповідає на питання користувача контентом. Але без Search Engine ви не отримаєте такого шансу, принаймні зараз, на поточному етапі розвитку пошукових систем.

    А вислів про те, що одного якісного і потрібного контенту буде достатньо для успішного просування і ніякої магії не потрібно, трохи випереджає свій час, ну або висловлюється людьми знаючими, але не бажають створювати зайву штовханину в Топі пошукової видачі і тому вводять вас в оману.

    Цією статтею я хочу відкрити вам очі на реальний стан справ (як його бачу я) і спробувати переманити вас на «темну сторону сили» (адже Seo це не зовсім і не завжди білі методи). Взагалі займатися оптимізацією, як внутрішньої, так і зовнішньої, потрібно обов’язково з чітким розуміння того, що саме ви робите і до чого це може призвести (раджу ознайомитися з моїм списком форумів і блогів для оптимізаторів, які варто подивитися). Вже страшно? Хочеться все кинути і сказати: «ну його на фіг, нехай все йде як йшло»? Теж вихід, але не найкращий.

    Продовжу для тих, хто все ж залишився послухати, про що у нас тут співають. Так… Давайте почнемо з суті поняття, що ж таке Сео, звідки у нього ростуть ноги і як його використовувати в мирних цілях просування свого сайту. На початку, напевно, буде багато води, особливо для тих, хто вже в темі, але для початківців, думаю, це допоможе прибрати деякий сумбур з голови.

    Почнемо з кам’яного століття. Інтернет формувався як велика смітник, де поряд з алмазами сусідили величезні маси гумна. Власне, він і досі залишається таким. Головна проблема як користувача, так і вебмастера створив якісний ресурс, це знайти один одного.

    Не думайте, що це тільки вам потрібні користувачі. Користувачам ваш якісний сайт потрібен нітрохи не менше, а може навіть і більше. Вся проблема в тому, що вам досить складно зустрітися у цій всесвітній звалищі потрібного і непотрібного, званої мережею інтернет.

    Рішення є і його запропонували розробники пошукових систем (читайте про те, як працюють пошукові системи). Вони створили майданчика (щось схоже на біржі), де користувач міг знайти ресурси відповідають на поставлене ним запитання. Але це рішення має деяке обмеження. Реальні шанси на переходи з пошукової видачі мають тільки ті ресурси, які змогли потрапити на її першу сторінку (так званий Топ 10). А це означає, що рано чи пізно за місце в Топ 10 почнеться гризня і ця почалася гризня.

    Основною зброєю в боротьбі за місце під сонцем стало це саме горезвісне Seo (абревіатура від англійського Search Engine Optimization). За великим рахунком, це мистецтво потрапляння на першу сторінку видачі Яндекса або Гугла по цікавить вас пошуковому запиту. Пошуковики досі не можуть запропонувати якесь рішення, що дозволяє сайтів, що знаходяться у видачі істотно нижче 10 позиції, отримувати хоча б капелюшечку від числа тих відвідувачів, які вводять в пошуковику їх цікавить питання.

    Фактично виходить, що життя за Топ 10 немає. Тому бійка йде не жартівлива і будь-які методи Сео оптимізації, здатні перетягнути гущавину терезів на свою сторону, використовуються обов’язково. Взагалі ситуація дуже схожа на те, як це було зображено на головній картинці в статті про ранжування і релевантність сайтів в пошуковій видачі:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Тепер про те, чому Seo не по душі пошуковикам. Знаєте? Причин, напевно, кілька. Якщо ви прочитали статтю про релевантність і ранжування, то, напевно, розумієте, що оптимізатори своєї штучної накруткою істотно спотворюють і погіршують якість видачі пошуковиків. Але з цією проблемою пошуковики худо-бідно навчилися боротися за допомогою вже згаданих мною на початку статті поведінкових факторів (проектів з поганим контентом в Топ 10 вже не втриматися, в усякому разі, надовго).

    Але ж Сео-це не тільки технологія, але ще і величезний бізнес. Знаєте скільки зароблять провідні компанії з цієї галузі? В сумі, думаю, сотні мільйонів доларів, що цілком можна порівняти з доходами Яндекса. Як, ви не знали, що пошукачі це надприбутковим і надприбуткові підприємства? Ну, ось тепер знайте. Заробляють пошукові системи Google і Яндекс на показі контекстної реклами (Директ і Адвордс).

    А хто замовляє у пошукачів рекламу? В більшості своїй власники комерційних ресурсів для залучення відвідувачів до себе. І вся фішка в тому, що обидва ці бізнесу (контекстна реклама і надання послуг Сео просування) є по відношенню один до одного конкурентними. Судіть самі. Якщо ви власник комерційного сайту, то зможете потрапити на першу сторінку видачі пошуковика цілими двома способами:

  • Замовити послугу Seo оптимізації і просування, після чого опинитися в числі десяти найбільш релевантних запиту ресурсів в пошуковій видачі (потрапити в Топ 10 або, іншими словами, в органічну видачу)
  • Заплатити гроші Яндексу або Гуглу для того, щоб ваше оголошення показувалося по тому ж самому запитом на все тій же першій сторінці видачі
  • Якби Сео технологій не існувало або вони б не були настільки ефективним, то весь прибуток отримували б одні лише пошуковики, а так вони втрачають на тих клієнтів, які воліли контекстній рекламі просування в Топ 10 органічної видачі. Власне, про це я досить докладно писав у статті про методи розкрутки і просування, і наводив там досить-таки наочний скріншот:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Тобто ви повинні розуміти, що Seo реально працює і не використовувати його було б великою помилкою. Ваші потенційні читачі, які не зможуть знайти ваш чудовий сайт через Яндекс або Гугл, вам цього не пробачать. Мало створити хороший проект з унікальним і необхідним контентом, його обов’язково потрібно просунути в Топ 10 хоча б по ряду не дуже частотних запитів, щоб почати залучати до себе увагу читачів.

    Сео оптимізація та просування — навіщо потрібно

    Ви думаєте, що зможете обійтися в питанні залучення відвідувачів без оптимізації? Можливо, що з якихось запитам і ви вилізете в Топ без зусиль, але по величезній масі запитів так і залишитеся в невидимій зоні для своїх потенційних читачів (у статті про Megaindex я говорив про те, як оцінити видимість свого ресурсу в інтернеті), навіть незважаючи на те, що ваш контент буде хороший. Поки пошукові системи не стануть ідеальними, ви будете втрачати потенційну аудиторію нехтуючи Сео технологіями.

    Ви можете сказати, що не тільки цим живуть сайти. Адже є ще й соціальні мережі Facebook, вКонтакте, Гугл плюс, сервіс мікроблогінгу Twitter і т. п. речі (тематичні соціалки, наприклад, або ж все ті ж поштові розсилки в Subscribe). Поспішаю вас розчарувати, бо просування в цих соціалках не так просто, як здається на перший погляд, і до того ж дуже дорого.

    Ні, звичайно ж, є способи отримання трафіку окрім пошукового і я про це вже досить докладно писав у статті Залучення відвідувачів на сайт. Але все це працює в дуже обмежених межах. Ви не можете створювати стільки анонсів і проявляти таку неймовірну активність, щоб залучати таким способом тисячі відвідувачів. Вам просто не залишиться часу на написання якісних статей.

    Дивіться самі. Коли я по максимуму використовував все не пов’язані з Seo способи залучення відвідувачів, то отримував лише надбавку в кілька сотень чоловік в день. Ну хто скаже, що це вже багато, але врахуйте, що часу у мене це забирало неабияк і дуже швидко набридало. Та ви всі проклянете через пару місяців такого життя.

    А що я можу сказати на користь Сео оптимізації і просування? А чого говорити? Подивіться на статистику лічильника liveinternet стосовно джерел, з яких приходять на мій блог відвідувачі. Давайте спочатку подивимося переходи за добу з пошукових систем:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Досить багато, навіть більше заявлених на початку статті 10000. Як і слід було очікувати, основна частина відвідувачів приходить з двох гігантів — Яндекса і Гугла. Велика частина цих відвідувачів знайшла мій блог в пошукових ведучих тільки завдяки внутрішньої і зовнішньої оптимізації.

    У той час як загальне число відвідувачів мого блогу за ці ж добу склало трохи більшу цифру:

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Таким чином, якщо б я нехтував Seo просуванням в цілому, то відвідуваність сайту становила б лише п’ять відсотків від поточної. Це не аргумент на користь пошукового просування і не доказ його ефективності? Мені так здається, що з переконаннями з приводу необхідності вчитися подобатися пошуковим системам можна закінчувати і переходити до конкретики.

    Ні, ще трохи пофлудить треба з приводу того, а як же так вийшло, що якісь маніпуляції з сайтом (внутрішня Seo оптимізація) або ж простановка вхідних посилань з інших ресурсів (зовнішня) здатні впливати на ранжирування. Ну, тут все досить просто.

    Пошуковики в день обробляють сотні мільйонів запитів користувачів і по кожному з них мають видавати релевантний список сайтів з інтернету. Робити це вручну немає ніякої можливості, тому цей почесний обов’язок виконують роботи (програми). Ну, а робота завжди можна ввести в оману. Пам’ятаєте, як Яндекс пояснював роботу свого Матрікснета на прикладі яблук?

    Робот яблука спробувати не може, але зате може оцінювати їх по сотням інших параметрів. Яблука ж пробують спеціально навчені люди — асесори. Вони виносять свій вердикт, спробувавши невелику кількість яблук, а робот всебічно вивчає їх і вже на основі накопичених даних далі буде сам здатний відрізняти зерна від полови. А причому ж тут Сео?

    А оптимізатори якраз і намагаються знайти ті самі точки впливу, натиснувши на які можна буде поліпшити ранжування свого проекту (піднятися в Топ 10). Якщо робот при ранжируванні спирається на кілька сотень параметрів, то вплинувши хоча б на частину з них, ви зможете суттєво покращити просування вашого сайту. Це означає рух у бік першого місця пошукової видачі по потрібному запиту.

    Ще раз звертаю вашу увагу, що зараз у Топ-10 вже практично не буває шлаку або ж він там надовго не затримується. Але хороших сайтів набагато більше 10 і тому йде боротьба за Топ, головною зброєю якої виступає Seo у всій своїй красі. Якщо ви в цій боротьбі не берете, то і місця під сонцем вам не дістанеться. Думаю, що ця думка повинна бути вам зрозуміла, принаймні зараз.

    Які чинники враховують сучасні SEO-оптимізатори

    Тепер все ж давайте перейдемо до конкретики. Зазвичай методи просування поділяють на три групи:

  • Внутрішня оптимізація тексту, заголовків, мета тегів, видалення дублювання контенту і т. п.
  • Зовнішнє Seo — отримання безкоштовними і платними способами вхідних посилань на свій сайт
  • Юзабіліті і якість контенту — для отримання адекватної поведінки користувачів на вашому ресурсі та у видачі пошуковиків, яке буде типово для вашої тематики
  • Перші дві групи факторів спрямовані на залучення максимальної кількості відвідувачів з пошукових систем (за рахунок просування в Топ 10 по потрібних запитах), а ось третя група Сео чинників спрямована на утримання завойованих позицій.

    Насправді, саме третя є самою трудомісткою по її забезпеченню. Потрібно мати дійсно потрібні і цікаві користувачеві матеріали, на створення яких доведеться витрачати величезну кількість свого особистого часу. Пам’ятайте, що зараз важливий тільки унікальний контент, але ніяк не копіпаст (скопійований вміст). За це пошуковики можуть накласти санкції у вигляді фільтра або бана.

    Я вже дуже багато і докладно писав на тему Seo і тому зараз спробую систематизувати все це і дати посилання на додаткові матеріали, де ці питання розкриті зі всіма нюансами і подробицями:

  • В одній із статей мною були описані фактори ранжирування пошукових систем. Обов’язково з ними ознайомтеся, бо це основа в розумінні Search Engine Optimization. Тут потрібно ще враховувати, що слова «просування» та «ранжування» мають приблизно однаковий зміст. Для пошукачів — це ранжування, а для Сео-оптимізаторів — це просування.
  • В іншій публікації я наводив приклади тих перегинів в оптимізації, за які можливе накладення санкцій з боку Яндекса і Google — Песимізація і фільтри при ранжируванні. Я вже згадував, що Сео не завжди буває білим і пухнастим, і тут головне чітко бачити межу, за яку переходити не можна. Тому обов’язково ознайомтеся з цими застереженнями.
  • Так само дуже важливо розуміти, що ваш сайт оцінює робот, а не людина (якщо він подобається вашим родичам, то це не значить, що він сподобається Яндексу). Робот бачить його в дещо іншому світлі (Html код, текст, директиви robots.txt карта сайту у форматі xml тощо), а про юзабіліті і красивості він може судити лише по поведінці користувачів на вашому інтернет проекті.

    Ваш ресурс, крім хорошої Seo оптимізації, повинен відповідати певним технічним вимогам пошукових систем (заборона індексації дублів сторінок, правильні коди відповіді сервера тощо). Чи замислювалися ви про правильність формування Урл адрес на вашому сайті? А 301 редирект з WWW без WWW (або навпаки) налаштували? Доступність свого сайту (аптайм) моніторите? Періодична недоступність може звести нанівець всі ваші зусилля.

    Обов’язково додайте свій сайт в панелі для вебмайстрів від Яндекса і Гугла не тільки для того, щоб стежити за успішністю вашої оптимізації, але і для того, щоб відразу ж дізнаватися про всіх виникли технічні проблеми на вашому сайті. Биті посилання не забуваєте перевіряти? А зі швидкістю завантаження сайту у вас все в порядку? Адже це зараз один з численних факторів Сео, який враховується при ранжируванні.

  • Внутрішня Seo. Ви складаєте перед написанням статті її приблизне семантичне ядро? «Навіщо?» — запитаєте ви мене. Напевно, для того, щоб не працювати в сліпу і не писати на тему, яка нікому в рунеті не цікава. А як дізнатися, що цікаво користувачам рунета? Елементарно! І допоможе вам у цьому Яндекс Вордстат (Wordstat.Yandex.ru).

    Просуваємо свій сайтПросуваємо свій сайт

    Насправді, підбір ключових слів та аналіз статистики запитів яндекса допоміг мені не тільки у внутрішньому Сео, але і при проведенні зовнішньої оптимізації, бо давав відразу ж і анкор посилання, і цільову сторінку, на яку вона повинна буде вести. Але про це трохи нижче.

    Тепер я повинен буду привести купу посилань на різні матеріали по Joomla та WordPress для пояснення того, як саме потрібно проводити внутрішню оптимізацію. Але я не буду цього робити, бо коли-то це вже робив у наступних публікаціях:

  • Просування, розкрутка і оптимізація самостійно
  • Як розкрутити сайт
  • В двох словах скажу. Обов’язково використовувати ключові слова в Title — на початку найбільш частотні. В тексті десь один відсоток ключів від загальної кількості слів і не більше одного ключа в одному абзаці. У проміжних Html заголовків H1 — H6 використовувати ключові слова теж бажано, плюс в мета теги Description і, при сильному бажанні, в Кейвордс, хоча про останнє можна забути.

    Так само не забувайте про атрибути Alt і Title тега Img. Дуже акуратно додані в них ключові слова будуть враховуватися при ранжируванні в звичайному пошуку, а також допоможуть зображень з вашого сайту брати участь в пошуку по картинках Яндекса і Гугла.

    Ще одним дуже важливим чинником внутрішньої Сео оптимізації є здійснення перелінковки, причому не плагінами і розширеннями, а саме контекстними посиланнями з тіла статей (як, наприклад, в цій публікації). Знаєте, навіщо вона потрібна? Так просто таким чином ви зможете істотно заощадити на купівлі посилань.

    Внутрішні посилання чинять на Seo точно такий же вплив, як і зовнішні, передають статичну вагу, і при ранжируванні пошукові системи враховують анкор (тексти) цих посилань.

  • Ще є ряд заходів, які теж можна віднести до Seo просування. Реєстрація сайту в пошукових системах може знадобитися на початковому етапі розвитку проекту, для прискорення його виявлення цими самими пошуковими системами. Коли ж ваш проект набере деякий вагу і авторитет, то можна спробувати додати його в каталоги Яндекса, Dmoz та інші трастові каталоги, які можуть дати певний додатковий імпульс до входження вашого проекту в Топ (додати трасту).
  • Поведінка користувачів на сайті і в пошуковій видачі зараз враховується усіма пошуковими системами, і саме цей аспект здатний перекреслити всі ваші зусилля по Сео оптимізації. Мало потрапити в Топ 10, там ще потрібно утриматися.

    Якщо говорити коротко, то вам потрібно буде досить обережно займатися Seo копірайтингом, бо це може призвести до переоптимизации текстів і погіршити поведінкові фактори. Для їх же поліпшення треба робити «продають» Тайтли і Дескрипшены, працювати над юзабіліті і навігацією по сайту, а еше на забувати про таку дрібницю, як Favicon, який показується у видачі Яндекса.

  • Після публікації матеріалу або ж під час його написання обов’язково перевіряйте правопис. Безграмотні тексти призведуть до погіршення поведінкових факторів і подальшого вильоту з Топа. Існує безліч способів перевірки орфографії онлайн або ж при написанні тексту безпосередньо в браузері.
  • Зовнішня оптимізація — де набирати посилальну масу

    Зовнішня оптимізація має на увазі під собою купівлю або безкоштовне отримання зовнішніх посилань на свій сайт. Пошукові системи використовують їх в якості одного з важливих факторів ранжирування вже протягом десятиліття і, думаю, ще десяток років заслання будуть впливати на Сео. Інша справа, що роль посилального ранжирування поступово знижується.

    Цей фактор зараз дуже сильно заспамлен оптимізаторами і далеко не всі посилання, і далеко не з усіх ресурсів, що враховуються пошуковими системами, а якщо і враховуються, то не завжди зрозуміло в якій мірі. Це одна з основних проблем зовнішньої оптимізації на сьогоднішній день — підбір хорошого сайту-донора.

    Крім цього є ряд правил, яких слід дотримуватися при роботі в цій галузі SEO:

  • Посилальна маса не повинна нарощуватися швидко. Для зовсім молодих сайтів краще не проставляти більше однієї зворотного посилання в день, інакше можуть послідувати санкції за надто велике завзяття.
  • Краще отримати 10 посилань з 10 ресурсів, ніж ті ж 10, а всього лише з трьох сайтів. Оптимальною витратою бюджету буде отримання по одній зворотного ссылке з одного домену, але в той же час, хороших донорів в рунеті не так вже й багато, і тому цілком можна буде проставити і кілька беклінків на різні сторінки свого ресурсу з різних сторінок хорошого донора.
  • Бажано при Seo просування отримувати різноманітну посилальну масу, як за типом донорів, так і за типом анкорів (прямі входження ключів, розбавлені входження, безанкорниє посилання) — Анкор листи і які тексти в них повинні бути.
  • За інших рівних умов краще вибирати донорів з вашої тематики. В цьому випадку разом з позиціями і відвідуваністю зростатиме і показник Тіц (індекс цитування Яндекса).
  • Пошуковики краще і швидше за все враховують природні зворотні посилання. Тому найкращим варіантом розміщення будуть беклінків з біржі статей Міралінкс (самі статті можна замовляти на етхт або текстсейл), так як вони будуть з’являтися в індексі Яндекса і Гугла одночасно з самою статтею. Хоча, якщо ви поставите умови розміщення посилання тільки в новій статті, то і в біржі Гогетлинкс беклинки теж будуть близькі до природних.
  • Найкраще зворотні посилання розміщувати в самому тілі статті, а не в футері. До таких бэклинкам пошуковики поставляться прихильно.
  • Бажано, щоб на сторінці донора не було б інших продажних посилань, т. к. це може звести нанівець вплив вашого бэклинка на Seo оптимізацію та наближенню до Топу.
  • Ваші беклінків повинні проставлятися саме на цільові сторінки з використанням ключових слів з тексту цієї самої сторінки. Не треба всі посилання проставляти на головну, та ще й з безліччю різних анкорів. Зрозумійте, що тексти посилань (анкор) як би підшиваються до тексту сторінки і допомагають їй у просуванні.
  • Так, а тепер давайте розглянемо всі доступні нам способи проведення зовнішньої Сео оптимізації (отримання зворотних посилань):

  • Почати я раджу з безкоштовних способів, бо вони хоч і зажадають від вас витрати часу, але зате не грошей. Коли застосовані способи заробітку в інтернеті почнуть приносити плоди, то можна буде почати застосовувати і платні способи, економлячи тим самим свій час.

    Безкоштовні посилання можна отримати з різних рейтингів або лічильників відвідувань, а також з профілів трастових ресурсів. У паблике можна знайти дуже багато таких варіантів, але ви можете просто скористатися матеріалами рубрики Де взяти зовнішні посилання

  • Є бази трастових сайтів, які ще не були палені паблике, але вони вже коштують грошей і існує висока ймовірність того, що вас обдурять і підсунуть туфту. За наведеним посиланням ви знайдете мою пропозицію, де все без обману і безкоштовно.
  • Обмін посиланнями з іншими ресурсами теж може принести якусь користь в Seo просування, але тут потрібно бути обережним, бо пошуковики обміни не схвалюють. Я мінявся тільки бэклинками з статей і лише з обмеженим числом сайтів (кілька десятків). Зараз мій ліміт на обмін вже вичерпано.
  • Далі слідують платні способи поліпшення зовнішньої оптимізації, а просто — покупка посилань. В Сапі і Блогуні я вам закуповуватися не раджу, бо там суцільний шлак з рідкісним вкрапленням алмазів. Краще, по-моєму, для свого проекту закуповуватися вічними посиланнями, за які ви будете платити один раз. У довгостроковій перспективі вони виявляться більш вигідними:
    • Miralinks — ви пропонуєте вебмайстрам вже готову статтю, в яку додали зворотні посилання на сторінки свого ресурсу. Найкращий, але досить дорогий спосіб зовнішнього Seo оптимізації, бо вам доведеться крім розміщення статті сплачувати ще і її написання (або витрачати час на це). Трохи вище я наводив посилання на свою статтю, де ділився хитрощами в роботі з цією біржею.
    • Gogetlinks — напевно, оптимальний спосіб проведення зовнішньої Сео оптимізації. У налаштуваннях цій біржі ви зможете задати розміщення тільки в нових статтях, тим самим зробивши такі беклінків максимально природними.
    • GetGoodLinks — практично теж саме, що і в попередньому пункті, але майданчика там відбираються виходячи з пузомерок, які важливі для просування в Google (Пейдж Ранк і Алекса).
    • RotaPost — тут я закупляюсь не тільки посилання з блогів, але і з Твітера. Детальніше читайте про це у статті про біржі Ротапост.
  • Є ще способи зовнішньої Seo оптимізації — прогін по каталогах, сіток сайтів і т. п. у мене був невеликий досвід в цьому, але, за великим рахунком, це краще не вплутуватися.
  • Начебто про все розповів. Вдалого вам просування і розкрутки. Головне не переборщити.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу