Як розкрутити сайт самому

2227
  • Який метод обрати — СЕО просування або контекст
  • Чесні плюси і мінуси SEO, контексту та SMO
  • Способи просування і розкручування наших сайтів
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про ті способи і методи Seo просування і розкручування сайту, які можна буде використовувати в разі комерційного або ж інформаційного проекту. Ну, а так ми подивимося, на що потрібно звернути свою увагу і що може вплинути на успішність цього процесу.

    Як розкрутити сайт самому

    Способів і методів розкрутки насправді не так вже і багато, але вибрати те, що найкраще буде підходити саме для вашого випадку, не так то просто. Є безкоштовні способи, а є і платні, причому дуже навіть сильнозатратные.

    Але заплативши гроші ви зовсім не отримаєте гарантії того, що ваші методи принесуть вам успіх. Тут дуже важливим є попередня оптимізації і технічна підготовка сайту до просування і розкручування, про що ми детально поговоримо в самому кінці статті. Ну що ж, поїхали.

    Який метод обрати — СЕО просування або контекст

    Метою цієї статті є зрозуміти, чи дійсно так важливо займатися SEO або ж можна буде скористатися якими-небудь способами і методами розкрутки. А також хотілося б зрозуміти, яка в такому випадку буде різниця і є гідні альтернативні способи залучення цільових відвідувачів на свій сайт.

    Але, по-перше, актуальність різних способів просування потрібно розглядати окремо для комерційних і некомерційних проектів. По суті, в обох випадках головним завданням, що стоїть перед власниками сайтів, буде залучення як можна більшої кількості цільових відвідувачів (як дізнатися і оцінити відвідуваність сайту), але у комерційних проектів є альтернативний спосіб у вигляді розміщення контекстної реклами в Яндекс Директе або Google Adwords, а ось власникам проектів некомерційної (інформаційної) спрямованості залишається сподіватися тільки на Сео, бо іншого методу вирватися з кола забуття у них не буде.

    Давайте спочатку подивимося, наскільки ж Сео необхідно саме для комерційних проектів (інтернет-магазинів, контор з надання різних послуг тощо), адже у них дійсно є в розпорядженні гідна альтернатива у вигляді Яндекс Діректа і Google Adwords. Ці інструменти належать Яндексу і пошуковій системі Гугл, а попутно ще й є їх основним джерелом доходу (до 90 відсотків від загальних надходжень в казну).

    Отже, пошукові системи кровно зацікавлені в тому, щоб власники комерційних проектів воліли їх сервіси послуг SEO просування, і прагнуть до того, щоб думка про Сео виникала в умах комерсантів як можна рідше. Давайте порівняємо можливості розкрутки і методів залучення відвідувачів на сайт за рахунок розміщення оголошень контекстної реклами.

    Заздалегідь скажу, що тут все далеко не однозначно і бодання йде дуже серйозне — пошуковці намагаються щосили подгадить Seo оптимізаторам, але й себе не зачепити (скасувати покупні посилання вони можуть, але видача в цьому випадку стане надто вже не релевантної), а сеошники колективним розумом шукають способи обходу тихою сапою підступів злих пошуковиків.

    Якщо узагальнити завдання комерсантів по залученню відвідувачів на сайт, їм потрібно вирішити лише одне завдання — потрапити на початкову сторінку видачі Яндекса і у Топ Google.ru за потрібним їм пошуковим запитам (тут описана статистика пошукових запитів яндекса і гугла і як їй можна користуватися).

    Причому, потрапити на першу сторінку можна двома основними способами:

  • займатися довгим, але часто дуже ефективним SEO просуванням (при наявності гідної сеоконторы)
  • альтернативний спосіб — почати витрачати бюджет на контекстну рекламу в Яндексі і Гуглі, і практично відразу ж отримати перших відвідувачів і клієнтів
  • Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну як? Ви як і раніше вважаєте, що пошукове просування є для вас єдиним способом? Зовсім ні. Можна обійтися і без нього і заманювати відвідувачів тільки чисто за рахунок розміщення оголошень контекстної реклами. Можна навіть внутрішню оптимізацію не проводити, а лише попрацювати над юзабіліті, щоб клієнти не втекли з вашого проекту як ошпарені.

    Головне тільки, щоб була рентабельність цього підприємства. Але такий спосіб все одно має право на життя і у нього є ряд переваг порівняно з контекстом, та й, зрештою, ніхто не заважає поєднувати планомірне просування в Топ пошукової видачі з розміщенням контексту.

    Коли ви і просунетеся в Топ за своїм запитом, то контекстні оголошення на цю тематику вже можна перестати розміщувати, заощадивши при цьому бюджет. А можна буде контекст все одно залишити, збільшуючи тим самим кількість продажів і не рахуватися з витратами.

    Для інтернет магазинів існує також можливість вивантажити свої товари в Яндекс Маркет, що теж може істотно підвищити продажі. Крім цього, отримує поширення і так зване SMO (розкручування бренду і залучення відвідувачів з соціальних мереж, форумом та інших соціальних медіа).

    Чесні плюси і мінуси SEO, контексту та SMO

    У кожного із способів є свої плюси і мінуси. Почнемо з того самого SEO, у якого багато неоднозначності:

  • Даний спосіб має досить тривалий ефект. Тобто на початковому етапі ви повинні добре вкластися в метод просування (оптимізація сайту, покупка посилань, розробка юзабіліті), але з часом, коли ваші зусилля досягнуть апогею, вам вже можна буде почивати на лаврах і насолоджуватися перебуванням в Топі пошукової видачі.
  • Швидше за все, цей метод допоможе вам у результаті отримати набагато більший потік відвідувачів, ніж це можна було б зробити за рахунок розміщення контекстної реклами. Але не факт, що це буде цілком ваша цільова аудиторія
  • Одним з найбільших недоліків цього способу розкрутки сайту є те, що це дуже, а часто і «дуже-дуже довго. При просуванні по НЧ і СЧ запитам це може бути 1-2 місяці, а для високо конкурентного ВЧ — від півроку до року (і більше) залежно від віку просувного сайту. Ви готові стільки чекати?
  • Якщо ви готові стільки чекати, то заодно і приготуйтеся бути повністю розчаровані результатами від цього методу. Незважаючи ні на які гарантії SEO контор (деякі з них навіть вписують гарантії в договір), ніхто вам не може гарантувати результат.

    Якщо справа дійде до суду, то ви неодмінно програєте, бо ваше невдале положення в Топі буде трактовано, як дія незалежної третьої сторони (Яндекса або Google), ніякого відношення до договору не має.

    Сеошники ж вам скажуть, що ми, мовляв, старалися, але, на жаль, підступний пошук змінив алгоритм ранжирування і визначення релевантності і у нас нічого не вийшло. В Сео немає гарантій і з цим доведеться змиритися, або відмовитися від цього способу залучення відвідувачів назовсім.

  • До того ж пошукове просування може бути дуже дорогим, залежно від ступеня конкурентності у вашій тематиці. Посилання коштують грошей, а їх може знадобитися дуже багато. Але навіть якщо ви готові витрачати величезні бюджети на посилальне і оплату контори, в деяких тематиках займатися Сео шаманством може виявитися практично безперспективно (пластикові вікна і подібні їм супер-мега-пупер конкурентні тематики) — вас неминуче чекає невдача.
  • Ну і найостанніше, що можна віднести до мінусів SEO просування — це завжди наявний ризик потрапити під санкції з боку пошукових систем. Використовуючи методи і способи розкрутки, ви по суті займаєтеся їх обманом і спамом, якщо дивитися на це чесно і говорити про це без купюр.

    Алгоритми пошуку постійно змінюються і за те, за що ще недавно не карали і що дозволяло просувати сайти в Топ, зараз вже карають і застосовують різні санкції (фільтри, пессимізації або навіть бан), вийти з під яких не завжди вийде просто і швидко.

  • Загалом, у просуванні під Яндекс і Гугл не так все гладко, як може здатися на перший погляд. Але незважаючи на це, даний ринок за деякими оцінками навіть перевершує по капіталізації ринок контекстної реклами, а значить методи і способи розкрутки сайтів працюють і, здебільшого, працюють добре.

    Але давайте тепер звернемо свій погляд на переваги і недоліки способів залучення цільової аудиторії за рахунок розміщення контекстної реклами в Директе або Адвордсе:

  • Основна перевага цього методу — швидка віддача, бо відразу ж після розміщення оголошень у вас підуть відвідувачі і дзвінки.
  • Також ви дуже чітко можете управляти і регламентувати свої витрати через настройки рекламної компанії
  • Залучення відвідувачів за рахунок контекстної реклами теж може бути дуже дорогим заняттям, залежно від конкуренції у вашій тематиці
  • При недолугої налаштуванні рекламної компанії і виявлення деякої необережності можна «неминуче» спустити весь чималий бюджет, так і не отримавши бажаний результат при використанні цього способу розкрутки
  • Тобто виходить, що контекстна реклама є дуже непоганий, але аж ніяк не однозначною альтернативної SEO просування. Але останнім часом дуже багато комерційні компанії пильно дивляться в бік різних способів розкрутки сайту в соціальних мережах та інших медіа.

    Тож давайте спробуємо розглянути плюси і мінуси і цієї альтернативи посилального просування. Отже, що нам може дати SMO:

  • Порушуючи традиційність опису плюсів і мінусів того чи іншого способу розкрутки, почну з мінусів. При використанні просування в соціальних медіа вам доведеться мати співробітника, який буде буквально жити в соцмережах і форумах. Інакше просто неможливо заслужити довіру користувачів мереж і тримати руку на пульсі.
  • В соціальних медіа існує досить високий рівень довіри до розміщуваних там матеріалів і посиланнях. Прийшли на ваш сайт відвідувачі з соціалок будуть більш прихильно до вас налаштовані, ніж відвідувачі, які прийшли з пошукових видач Яндекса і Google.
  • Високий рівень конверсії з соціального трафіку при грамотній роботі щодо вишукування оптимальних способів просування і розкручування бренду.
  • В принципі, якщо власник комерційного сайту хоче, щоб способи просування і розкрути були б ефективними, то, напевно, не варто зациклюватися на якомусь одному з них, а починати просуватися по всіх фронтах одночасно, тобто використовувати всі доступні способи для досягнення найбільшого результату (найпростіший варіант — встановити кнопки Google +1 і блок кнопок «Поділитися» від Яндекса для кожній сторінці сайту).

    Способи просування і розкручування наших сайтів

    Давайте тепер звернемо свій погляд на інформаційні проекти, на кшталт . Те, що мій проект некомерційний, зовсім не означає, що я на ньому не заробляю. Аж ніяк. Я якось навіть описував пару десятків способів дозволяють заробити гроші в інтернеті), наприклад, все на тому ж показі контексту рекламної мережі Яндекса (РМЯ), на банерній рекламі або на продажі посилань на біржах «вічних» посилань:

  • Міралінкс описаний тут огляд біржі статей читайте
  • ГоГетЛинкстут читайте про нюанси роботи з ГГЛ
  • ГетГудЛинкстут опис можливості щодо купівлі посилань зі сторінок мають PR (великий статична вага)
  • РотаПосттут повний огляд можливостей біржі Ротапост
  • Мій проект є некомерційним з тієї простої причини, що я нічого не продаю і не пропоную послуги, а отже пошукові запити, за якими він повинен просуватися, будуть інформаційними (читайте про нюанси просування по таким запитам в інтерв’ю з автором бірж посилань GoGetLinks і GetGoodLinks), що накладає дуже сильні обмеження на використовувані способи його розкрутки.

    Погодьтеся, що залучати відвідувачів за допомогою оголошень контекстної реклами не є перспективним методом у цьому випадку, тим більше, якщо основним видом доходу для некомерційного проекту може як раз і бути показ оголошень контекстної реклами Яндекса або Гугла і отримання за це оплати. Виходить як у тому старому анекдоті: вкрали ящик горілки і продали, а гроші пропили.

    Загалом, в цьому плані для некомерційних сайтів, Seo просування можливо, але способи повинні відрізнятися від розкрутки комерційних проектів. Але тим не менш у нас з вами залишається ряд інструментів для цього:

  • Внутрішня оптимізація і вилизування текстів (саме вилизування, а не переспам) укупі з продуманої внутрішньої перелінковкою з текстів статей на інші статті з добре продуманими анкорами (текстами посилань), включають підібрані в Яндекс Вордстаті ключові слова. Читайте докладніше про це у статті Самостійне просування і розкрутка сайту, а також у публікації Як розкрутити сайт.
  • Акуратний підбір відповідних за тематикою майданчиків в біржах вічних посилань типу ГоГетЛинкс і ГетГудЛинкс.
  • Акуратний обмін посиланнями з статей з іншими ресурсами схожою з вами тематики. Не варто експлуатувати цей спосіб посилального просування і розкручування занадто активно і доводити її до абсурду. Радять здійснювати не більше 20 — 40 обмінів. Я вже свій ліміт давно вибрав, тому до мене з пропозицією про обмін звертатися вже безперспективно.
  • Різні хитрі способи безкоштовно отримати посилання на сайт, наприклад, за допомогою моєї бази трастових сайтів
  • Мало просунутися в Топ пошукової видачі по потрібному запиту, потрібно ще там утриматися, бо поведінкові фактори часто можуть не дозволити це зробити. Вилизуйте свої тайтли і по можливості фрагменти, а також спробуйте поекспериментувати з підвищенням зручності та привабливістю навігації.
  • Ваш сайт повинен стовідсотково правильно працювати з технічної сторони:
  • Чи є у вас карта сайту у форматі XML?
  • Ви налаштували індексацію сайту через robots.txt?
  • Ви перевірили правильність відповідей сервера http при зверненні до існуючим або неіснуючим сторінок вашого проекту?
  • Чи перевірили ви правильність формування URL адрес і відсутність дублювання одних і тих же сторінок за різними Урлам?
  • Правильно пошукові системи обрали головне дзеркало вашого сайту? (301 редирект для WWW)
  • Додали ви свій ресурс в інструменти Яндекса для Вебмайстрів і панель Гугл Вебмастера для того, щоб своєчасно отримувати сигнали про виникнення у пошукачів проблем з вашим проектом?
  • Перевіряєте ви ваш сайт на биті посилання? Адже при великій їх кількості пошуковики можуть порахувати ваш проект покинутим.
  • А як у вас справи зі швидкістю завантаження? Google відверто говорить, що цей фактор враховується при ранжируванні.
  • А ви здійснюєте моніторинг доступності сайту (перевіряєте аптайм)? Якщо ваш проект буде якийсь час періодично недоступний, то санкції пошуку підуть негайно.
  • А ви знаєте як навчитися швидко друкувати? Хоча, це я чогось не з тієї опери слова висмикнув. Однак невміння швидко друкувати «неминуче потягне за собою труднощі в просуванні, бо унікальний контент набирається ручками, а точніше пальчиками, причому, бажано відразу десятьма.
  • Ну, а пошук помилок орфографії і пунктуації (наприклад, в онлайн сервісах) ви здійснюєте? Якщо ні, то дуже навіть дарма, бо численні помилки в текстах дуже сильно підривають поведінкові характеристики вашого проекту.
  • Якщо ви всі ці технічні проблеми вирішили, то просування буде якщо ні неминуче, то хоча б не буде ускладнюватися нікому не потрібними труднощами.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу