Тестуємо онлайн-сервіси

2995
  • Прямо тут виміряти швидкість доступу до мережі
  • Як перевірити швидкість мобільного інтернету
  • Якими ще сервісами можна скористатися?
  • Спидтест (speedtest.net)
  • Интернетометр від Яндекса
  • Тестуємо швидкість в 2ip і Укртелеком
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Є маса онлайн-сервісів, які дозволяють це зробити, і про них мова піде нижче. Але часто цього не потрібно — потрібно лише швидко протестувати свій інтернет канал і зрозуміти, наскільки він відповідає тому тарифним планом, за який ви платите гроші провайдера.

    Мені не так давно буржуйський сервіс «nPerf Speed Test» запропонував встановити на їх сайт скрипт. Працює він дуже наочно і відмінно справляється зі своїм завданням — перевіркою якості вашого з’єднання з глобальною мережею. Просто натисніть на кнопку «Почати тестування» трохи нижче (це не скріншот, а цілком собі робочий спідометр).

    Спочатку вимірюється швидкість завантаження даних з мережі (як правило, цей тест є найважливішим для більшості користувачів), потім іде замір швидкості віддачі, ну і в кінці обчислюється пінг, тобто затримки з відповіддю при зверненні з вашого комп’ютера до сервера в інтернеті.

    Та, власне, що казати. Пробуйте самі. Трохи вище наведене вікно цього онлайн-вимірювача і вам потрібно лише натиснути на кнопку.

    Прямо тут виміряти швидкість інтернету на комп’ютері

    Незважаючи на те, що наведений вище швидкостеміром гранично простий у використанні і, що важливо, повністю переведений на російську мову, варто сказати про кілька нюансів пов’язаних з його використанням. На перевірку йде зазвичай одна-дві хвилини (залежно від швидкості вашого з’єднання), після чого в тому ж вікні ви зможете побачити результати тестування:

    Тестуємо онлайн-сервіси

    Основні показники ви побачите в правій колонці:

  • Швидкість завантаження — найважливіша характеристика для тих, хто часто викачує з інтернету щось «важке».
  • Вивантаження — тестування зворотнього каналу, по якому ви будете заливати файли в мережу. Важливо для тих, хто багато чого-то викладає в інтернет, наприклад, відео на ютуб завантажує, фото заливає (на Радикал, Picasa, Яндекс.Фотки) або щось ще тяжкий, або у великій кількості. Так само це важливо при активній роботі з хмарними сервісами. Хоча в останньому випадку важливі обидва значення швидкості.
  • Затримка — це по суті старий добрий пінг, який дуже важливий для тих, хто грає по мережі. Він буде визначати швидкість відгуку, тобто час реакції на ваші дії (тестується якість інтернет-каналу). Якщо затримка велика, то грати буде складно або взагалі неможливо.
  • У мене інтернет-провайдер МГТС (Gpon) і тариф із заявленою шириною каналу в 100 Мбіт. Як видно з графіків виміру швидкості, ні в одну сторону такої цифри не вийшло. В принципі, це нормально, бо у мене передача сигналу від роутера до комп’ютера йде по електричній мережі, в якій, мабуть, є наведення. До того ж працює ще кілька споживачів інтернету в квартирі, крім мене і змусити їх зупинитися не в моїх силах.

    Повернемося, однак, до нашого інструменту вимірювань. Справа в його вікні ви побачите назву вашого провайдера IP-адресу вашого комп’ютера. Під кнопкою «Почати тестування» є гайковий ключ, натиснувши на який можна вибрати одиниці вимірювання швидкості:

    Настройка теста скорости интернет соединенияТестуємо онлайн-сервіси

    За замовчуванням використовуються мегабиты в секунду, але можна вибрати і мегабайти, а так само кілобайти або кілобити. Скільки біт в байті, а кілобайт в мегабайте, можна подивитися за посиланням. А взагалі, швидкість в мегабайтах буде приблизно у вісім-дев’ять разів менше, ніж у мегабітах. В теорії має бути у 8 разів, але є службові пакети, які відбирають частину швидкості каналу.

    Измерение скорости канала в мегабайтахТестуємо онлайн-сервіси

    Пробіжимося трохи по можливостям вимірювача і відмінностей від конкурентів (про конкурентів мова піде нижче):

  • Як і інші подібні онлайн-вимірювачі він працює на Flash, але при цьому не вимагає якихось додаткових плагінів — працює у всіх браузерах включаючи і мобільні
  • Даний тест швидкості розроблений на HTML5 і вміє вимірювати канали шириною більше Гбіт/с, що недоступне багатьом іншим онлайн-сервісів
  • Перевірити можна будь-який тип з’єднання включаючи WiMAX, WiFi і локальні мережі
  • Так, ще даний снід-тест дозволяє вибрати місце, звідки будуть завантажуватися і куди вирушати дані, по швидкості передачі яких ви і будете судити про якості свого інтернет-каналу. За замовчуванням, для тестування вибирається сервер (що це таке?) найбільш близьке до вашого поточного місця розташування (його нескладно визначити за IP-адресу вашого комп’ютера).

    Але програма може помилитися, або вам самим з якихось причин знадобиться заміряти якість з’єднання вашого комп’ютера з сервером з іншої країни. Зробити це нескладно, просто клацнувши по відповідному рядку внизу вікна (див. скріншот вище).

    Выбор сервера для тестирования скоростиТестуємо онлайн-сервіси

    Як перевірити швидкість інтернету на телефоні

    В принципі, можна точно так само. Відкрити цю сторінку на мобільному телефоні, після чого натиснути на її початку на кнопку «Почати тестування і дочекатися результату». Скрипт вимірювача досить коректно відпрацьовує на мобільних девайсах і видає характеристики прямого і зворотного інтернет-каналів, а так само швидкість відгуку (пінг).

    проверить скорость интернета на телефонеТестуємо онлайн-сервіси

    Якщо цей спосіб здається вам дещо незручним, то можете спробувати поставити на свій мобільний телефон додаток «Speed Test» від nPerf. Воно досить популярне (півмільйона установок) і багато в чому повторює те, що ви вже бачили:

    Тест скорости интернета на телефонеТестуємо онлайн-сервіси

    Але після тестування швидкості прямого і зворотного каналу, а так само вимірювання пінгу, додаток Speed Test ще заміряє час завантаження популярних соцмереж (веб-серфінг) і визначає наскільки ваше інтернет з’єднання підходить для перегляду потокового відео (стрімінг) різного якості (від низького до HD). За результатами тестування формується зведена таблиця і видається загальна оцінка (у папуг).

    Де ще можна заміряти швидкість інтернету?

    Нижче я хочу привести приклади безкоштовних онлайн сервісів, які дозволяють виміряти швидкість вашого інтернет-з’єднання, дізнатися мій або ваш IP адреса, з якого ви виходите в мережу, визначити ваше місце розташування, перевірити сайт або файл на вірус, дізнатися, відритий потрібний порт у вас на комп’ютері та багато іншого.

    Скорость интернетаТестуємо онлайн-сервіси

    Найвідомішими з них є Спидтест (speedtest.net), Я. Интернетометр (internet.yandex.ru), а так само універсальний онлайн сервіс 2IP (2ip.ru), який крім вимірювання швидкості з’єднання і визначення IP адреси вміє робити багато різних речей, аж до анонімного (anonim) серфінгу по інтернету. Давайте розглянемо їх все по порядку.

    Спидтест (speedtest.net)

    Найпопулярніший онлайн-сервіс з тестування швидкості інтернету носить горду назву Спидтест (від слова speed — швидкість).

    В результаті його використання ви дізнаєтеся вхідні та вихідні швидкості свого інет з’єднання. Однак можливості повноцінного інструменту ви зможете відчути, лише відвідавши сайт розробників. Знаходиться він за адресою SpeedTest.net (спидтест точка немає), а не .ru, бо в останньому випадку ви потрапите на бруд ресурс.

    Я познайомився з спидтестом відразу, як тільки підключив свій перший безлімітний тариф, бо хотілося перевірити, не обманює мене мій новий провайдер з приводу швидкості наданого каналу. Це вже потім мене зацікавили більш розширені можливості 2ip та інших подібних йому, про які мова піде у продовженні цієї публікації.

    Для активації тесту швидкості достатньо буде натиснути на кнопку «Почати». Хоча ви можете попередньо вибрати місця розташування сервера, з якого буде здійснюватися перевірка (кнопка «Змінити сервер»):

    Начать проверку интернет-канала в SpeedTestТестуємо онлайн-сервіси

    Правда, мені їх старий дизайн набагато більше подобався. Раніше вимірювання швидкості інтернету в спидтесте відбувалося дуже наочно (відображалася перекачування даних між вибраним містом і комп’ютером) і очікування результату не викликало негативних емоцій:

    Как выглядело измерение скорости канала в СпидТест раньшеТестуємо онлайн-сервіси

    Тепер же суцільна скучища (поверніть старий дизайн SpeedTest!):

    Как проверить скорость интернета в онлайн сервисе спидтестТестуємо онлайн-сервіси

    Через півхвилини буде сформовано остаточний результат вимірювання, який буде включати пінг, вхідну і вихідну швидкість інтернет з’єднання. Якщо вам потрібно буде опублікувати отриманий результат перевірки швидкості, наприклад, на форумі, то по закінченні снід-тесту достатньо буде натиснути на кнопку «Поділитися», щоб отримати можливість скопіювати код вставки:

    Результаты измерений параметров канала в онлайн-сервисе SpeedTestТестуємо онлайн-сервіси

    Интернетометр від Яндекса

    Якщо результати перевірки швидкості в Спидтесте вас не влаштують або ж здадуться недостовірними (а може просто флеш у вас не запускається), то вам на допомогу прийде онлайн сервіс Яндекса — Интернетометр (раніше він називався Яндекс Інтернет — internet.yandex.ru):

    ИнтернетометрТестуємо онлайн-сервіси

    Відразу після заходу на сайт, ви побачите унікальну адресу свого комп’ютера, з якого ви зайшли на Интернетометр, а так само іншу зведену інформацію про вашому браузері, здатності екрана і місцезнаходження (визначається на основі IP).

    Для того, щоб визначити швидкість вашого інтернет з’єднання, достатньо буде натиснути на цьому сервісі yandex internet кнопку у вигляді зеленої лінійки «Виміряти» і почекати хвилинку до закінчення роботи тесту:

    Яндекс ИнтернетометрТестуємо онлайн-сервіси

    В результаті ви дізнаєтеся наскільки ваш канал відповідає заявленим провайдером характеристиками, а так само зможете отримати код для публікації результатів тестів. Загалом, сервіс Интернетометр від Яндекса простий до неподобства, але свою головну задачу (вимірювання ширини каналу або, іншими словами, швидкості з’єднання) виконує цілком стерпно.

    Тестуємо швидкість в 2ip і Укртелеком

    З 2ip я знайомий досить давно, але в той час, коли тільки починав їм користуватися, мене мало цікавили всі його можливості, які могли б стати в нагоді і вебмайстрам. А може бути раніше цих можливостей там і не було.

    При заході на головну сторінку 2 ip ви відразу ж отримаєте можливість дізнатися свій IP адреса і скористатися цілим рядом інших міні-сервісів:

    Узнать IP своего компьютера в 2ipТестуємо онлайн-сервіси

    Ну,і крім усього іншого ви можете виміряти швидкість свого інету в 2IP. Перед початком тестування вимкніть всі закачування, закрийте вкладки у ваших браузерах з онлайн відео, після чого можете заповнити поля з заявленої інтернет провайдером шириною каналу на скачування та віддачу, а можете просто забити на це і натиснути на кнопку «Тестувати»:

    Тестирование скорости интернета в 2ipТестуємо онлайн-сервіси

    На перевірку вхідної та вихідної швидкості вашого інтернет-з’єднання буде потрібно якийсь час, після чого ви зможете оцінити результати тестування, а заодно і отримати код для вставки віджета з результатами вимірів, наприклад, повідомлення на форумі, або ще де-то:

    Результаты измерения скорости интернет-соединенияТестуємо онлайн-сервіси

    Перевірити швидкість інтернет з’єднання можна не тільки в описаних вище сервісах, але і в ряді інших. Наприклад,
    Спидтест Укртелеком — дуже лаконічний, треба сказати, онлайн сервіс. Нічого зайвого — тільки цифри швидкості і пінгу:

    Спид тест в УкртелекомТестуємо онлайн-сервіси

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу