Як створити інтернет-магазин

3254
  • Не жадібні!
  • Тихим галопом
  • Пробуємо інші делікатеси
  • Розширюваність
  • Валюти, адаптивність і вартість використання
  • Здрастуйте, дорогі читачі блогу ! Два роки тому я вже робив огляд Moguta.CMS (ось він). За цей час розробники змогли не тільки утримати движок на ринку з високою конкуренцією, але і розширити функціонал, підвищити стабільність системи.

    Як створити інтернет-магазин

    Давайте розбиратися, наскільки їм це вдалося!

    Не жадібні!

    Так як я з «бувалих», то відразу скажу, що ця не жадібна CMS: надає відразу кілька варіантів для ознайомлення. «Помацать» можливості торгового движка можна як на сайті компанії, так і завантаживши безкоштовну версію на ПК. Але для цього потрібен встановлений локальний Денвер або хостинг з підтримкою PHP.

    Якщо вибрати останній варіант, то раджу в процесі інсталяції активувати опцію наповнення створюваного магазину демонстраційними даними. Так ви зможете повністю «скуштувати» і відчути принади Moguta.

    установка mogutaЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Але теж саме і в повному обсязі надається на ресурсі Moguta. Для цього перейдіть у розділ «Демо» і виберіть, що будете «клацати»: адмінку або сайт магазину. Звичайно ж, нас цікавить адміністративна частина і чого там новенького «наваяли» розробники.

    демо админки Moguta.CMSЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Тихим галопом

    Торгового функціоналу валом! Тому будемо зупинятися на самих «делікатесних». Почнемо з SEO. Зрозуміло, що для магазину головне – «продажні» інструменти, але правильна пошукова оптимізація теж важлива.

    В адмінці переходимо в розділ головного меню «Налаштування», «SEO». Розробники і тут постаралися на славу».

    настройки seo в mogutaЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Спочатку йдуть основні параметри:

  • Об’єднання файлів стилів і скриптів JS — дозволяє збільшити швидкість завантаження сторінок.
  • Короткі посилання — врятують від помилок індексації, які виникають при проходженні сторінок пошуковими роботами.
  • Управління описом — дозволяє уникнути дублювання description на кожній сторінці товарів з однієї категорії.
  • OpenGraph — є визнаним стандартом мікророзмітки. Його використання гарантує коректне відображення посилань магазину в популярних соціальних мережах і месенджерах.
  • Але це ще не все! Як вам «Сторінки з застосованими фільтрами»? Завдяки їм можна створити сторінку з набором товарів, що володіють певними характеристиками. А після цього встановити для неї конкретні метатеги. Виходить, що одна сторінка буде просуватися по безлічі ключевіков, «спираються» на задані характеристики товару. Ух!

    добавить выборкуЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Наступна налаштування («Додати запис перенаправлення») призначена для управління редиректами. Ще одна можливість уникнути небажаних помилок індексації.

    Вони ще й шаблони для SEO примудрилися «забацати». Перший раз таке зустрічаю! Але зручна «штучка», яка заповнить за вас опису метатегів товарних сторінок, якщо вони не були вказані через редактор.

    шаблоны для seo в Moguta.CMSЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Швидким «галопом» явно не вийде описати навіть самі «смачні ласощі». Тому йдемо по адмінці «тихим галопом».

    Пробуємо інші делікатеси

    В розділі «Налаштування» бачимо, що магазин можна підключити до 1С.

    подключение магазина к 1сЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    До речі, в Moguta мені готують ще одну безсонну ніч: скоро буде випущена нова редакція CMS для інтернет-гіпермаркетів. У ній реалізована купа функціоналу для управління оптовими складами і магазинами. А це вже інший рівень роботи з даними (Big Data)!

    Плавно переходимо в «Оплата» і дивимося на список платіжок, які підтримує движок. Всі вони рідні і знайомі нашому користувачеві. Це ще раз доводить, що магазини, розгорнуті на Moguta, адаптовані для роботи на ринку Росії і прилеглих держав. При цьому популярні «оплатні» модулі поставляються вже в коробці, і вам не потрібно витрачати час на установку. Достатньо лише налаштувати їх.

    список платежек в админке магутыЯк створити інтернет-магазин

    Наприклад, в списку є навіть «Приват24». Це великий український платіжний сервіс.

    Розширюваність

    Однією з ключових характеристик будь-якої CMS є можливість розширення функціоналу. Простіше кажучи, різноманітність і доступність модулів, що підключаються (плагінів).

    Кожна версія Moguta поставляється зі своїм набором розширень. Він включає в себе не тільки торговий функціонал, але і «традиційні» засоби.

    У деяких движках і конструкторах розділ з модулями «затикають» в який-небудь «темне» місце адмінки. Повірте, при написанні оглядів мені нерідко доводилося бігати по таких закутках. Але тільки не в Moguta!

    Для роботи з плагінами виділено окремий розділ. При натисканні на нього «випадає» список з встановленими розширеннями.

    список с расширениямиЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Клік по потрібному елементу «перекидає» користувача на сторінку налаштувань плагіна. Наприклад, в «Блог».

    настройки плагина для магута ЦМСЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Доступні операції виводиться в кінці рядка кожного запису. Якщо потрібно опублікувати новий пост, то для цього достатньо натиснути на зелену кнопку «Додати запис», і ви потрапляєте в текстовий редактор.

    текстовый редактор в МогутеЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Структура адмінки продумана: все на місці.

    Але як не безмежний функціонал за замовчуванням, все одно доведеться розширювати під свої умови «проживання». Глянемо на колекцію плагінів, доступних для завантаження на сайті CMS.

    В асортименті представлено дев’ять основних категорій. У кожній з них по 7-15 примірників. Серед них «зустрічаються», за які не потрібно платити і платні. Причому ціни на останні не сильно «вкусять» ваш гаманець.

    платные и бесплатные плагины для Moguta.CMSЯк створити інтернет-магазин

    Валюти, адаптивність і вартість використання

    Натрапив ще на одну класну фішку в Moguta. У ній реалізований окремий розділ для встановлення курсів основних валют. Виходить, що ціни в магазині можуть зазначатися не в одній, а в декількох валютах. При цьому конвертація вартості буде відбуватися автоматично.

    добавить валюту МогутеЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Мультивалютність – зручна річ. Наприклад, при завантаженні прайса у постачальника можна вказувати вартість товарів в євро. При цьому конвертація в «рублеві ціни, що відображається на сайті, відбувається автоматично.

    Вирішив я в адмінку Moguta з мобільного увійти. Думаю, хоч додам ложку дьогтю в цю бочку достатку. Але не вийшло! Адмінка-то виявляється адаптивна, тому легко підлаштовується під будь-які діагоналі екранів. В тому числі і зовсім «мобільні».

    вход с мобильника на сайт созданных при помощи Могута ЦМСЯк створити інтернет-магазин

    Ось тепер залишилося дізнатися, скільки Moguta. Ось пояснює скрін.

    стоимость mogutaЯк створити інтернет-магазин
    *при кліці по картинці вона відкриється в повний розмір у новому вікні

    Починаючи від «безкоштовно» і закінчуючи 30 тис. руб. Але останній варіант – це для гіпермаркетів. А для торгівлі в невеликих обсягах підійде варіант за 6900. Думаєте, дорого? Давайте «прикидати» разом!

    Оренда магазину на спеціалізованому конструкторі обійдеться в 300-600 руб. щомісяця. Тобто за півтора року Moguta точно окупиться. При цьому ви отримуєте хороший торговий движок з безкоштовним оновленням. Стаєте його власником і можете переїжджати на будь-який хостинг.

    А при використанні конструктора ви «прив’язані» до його рідного домену. Та й просувати інтернет-магазин, розгорнутий на основі SAAS, проблематично. Зрозуміло, що про цьому «косяку» в конструкторах замовчують, але так воно і є.

    Та що я все розповідаю! Ви можете «розкуштувати» смаколики Moguta самостійно 🙂 .

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу