Як розкрутити сайт самому

1836
  • Який функціонал має новий сервіс від SEObuilding
  • Які показники використовуються при порівнянні сайтів
  • Як використовувати цей сервіс для аналізу донорів
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Зовсім недавно я публікував невеликий огляд безкоштовного сервісу SEObuilding.RU для онлайн аналізу свого або чужого сайту на предмет його трастовості (якості в очах пошукових систем), ймовірної вартості та загальної придатності для покупки з нього посилання. Параметрів, що відносяться до аналізованому ресурсу, видається дуже багато, і частина з них виводиться у вигляді графіків.

    Сервіс цей потихеньку набирає обертів і в його базі зараз вже зберігаються і періодично оновлюються результати аналізу сотень тисяч сайтів. Напрошується думка, що цю справу можна було б використовувати на користь людям і на радість розробникам. Що, власне, і сталося. Не так давно я їх розсилці отримав повідомлення про відкриття сервісу для масового порівняння сайтів.

    Як розкрутити сайт самому

    Навіщо це потрібно? Ну, наприклад, щоб помірятися «інтелектом» зі своїми колегами по цеху або конкурентами (у зведеній таблиці відображається близько 60 Сео показників для кожного порівнюваного ресурсу і можна провести сортування по кожному з них). Особисто мені це здалося досить кумедним і багато в чому приємним (там, де я був вище за інших).

    Ну, а головне призначення, як мені бачиться — це вибір найбільш перспективних донорів при купівлі посилань на просувний сайт. На будь-якій біржі можна тим або іншим способом отримати список Url-адрес потенційних кандидатів, а потім завантажити його на SEObuilding.RU і отримати табличку, яку можна аналізувати онлайн або викачати у вигляді файлу. Краса, але подивимося, як це все працює на практиці.

    Який функціонал має новий сервіс від SEObuilding

    Відразу обмовлюся, що існують деякі обмеження на кількість порівнюваних сайтів і число проведених порівнянь на добу для тих користувачів, хто ще не зареєстрований в SEObuilding.RU. Також буде істотно обмежена і кількість параметрів, які будуть видаватися для кожного аналізованого ресурсу.

    Якщо виразити в цифрах, то вийде: не більше 10 Урлов за раз, не більше 10 перевірок на добу і 7 показників по кожному сайту.

    Щоб зняти ці обмеження, досить пройти реєстрацію. Після цього ви отримаєте можливість бачити всі шість десятків Сео параметрів для кожного аналізованого сайту і зможете робити на добу скільки завгодно багато порівнянь, проте за один раз у форму можна буде увігнати не більше п’яти десятків Урлов. Мабуть це зроблено для того, щоб не навантажувати надмірно сервера.

    Отже, на сторінці цього сервісу потрібно буде вставити в пропоновану форму список Url-адрес інтернет-проектів, які вам цікаво порівняти між собою на предмет трастовості, гіпотетичної вартості, пузомерок, відвідуваності та інших цікавих параметрів і показників.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Тиснете кнопочку «Продовжити» і отримуєте досить об’ємну (по ширині) таблицю, де спочатку всі сайти, які беруть участь в порівнянні, будуть відсортовані за передбачуваною ціною. Виражена вартість в доларах, а кома не означає відділення тисячних від цілого числа, а розбиття його для підвищення наочності (зазвичай для цієї мети використовують прогалини):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ну, як бачите, із запропонованих учасників порівняння мій блог є потенційного одним з найдорожчих (87 тисяч вічнозелених, як ніяк). Відразу зауважу, що вгорі розташовані кнопки для вивантаження даних в CSV форматі або для відкриття цієї таблички в Excel.

    Спочатку мені здалося, що це буде оптимальним способом вивчення зібраних даних, але виявилося, що функціонал онлайн версії таблиці на сервісі SEObuilding.RU цілком собі зручний і функціональний. Дивіться самі:

  • Вкрай лівий стовпець (з Урлами сайтів) завжди залишається вкрай лівим. Тобто він буде видно завжди при горизонтальної прокрутки таблиці, щоб ви могли чітко розуміти, для якого саме ресурсу наведені ті чи інші параметри. Цимус.
    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому
  • Всі назви стовпців клікабельні і дозволяють відсортувати дані в таблиці за зростанням або спаданням значень саме в цьому стовпці.
  • При кліці по будь-якому рядку вона змінює колір тла (виділяється) і це виділення залишиться активним навіть при зміні сортування даних у таблиці описаним в попередньому пункті способом. Тобто ви зможете, наприклад, виділити рядок з певним сайтом (ваших або ж імовірним кандидатом в донори), щоб наочно і швидко оцінити його позиції по ключовим для вас параметрами. Цимус.
  • Можна змінювати кількість рядків у таблиці і вести по ній пошук (шукаються сайти по мірі введення вами літер його урла), хоча це і не так важливо при п’яти десятках рядків, але все ж.
  • Перехід за Url адресою сайту з лівої колонки приведе вас на сторінку з його аудитом (Сео аналізом) все там же SEObuilding.RU. Таким чином, до речі, ви зможете відновити дані з даного ресурсу використовувані в таблиці, якщо вважаєте, що вони застаріли (дата їх отримання відображаються в самому останньому стовпці). Щоб перейти на сам ресурс, потрібно клікнути по стрілочки праворуч від його Url (ну, прям, як в Миралинксе).
    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому
  • При підведенні курсору миші до назви стовпця ви побачите пояснює напис, що може бути важливо, наприклад, для таких параметрів:
    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому
  • Загалом, користуватися онлайн таблицею досить-таки зручно і немає особливої необхідності працювати з даними в ексель, хіба що тільки можна використовувати можливість вивантаження для архівування зібраної інформації при порівняння великої кількості сайтів.

    Які показники використовуються при порівнянні сайтів

    Коротенько пробегусь по стовпцях, які доступні зареєстрованим у SEObuilding.RU користувачі:

  • Ціна — сильно гіпотетична величина, але тим не менш дозволяє дати незалежну оцінку забезпеченості даного ресурсу
  • Траст — знову ж гіпотетична величина, яка покликана відображати авторитет того чи іншого сайту в очах пошукових систем. Крім цифровий диференціації від 0 до 10, він має і колірну. Коричневий — небудь ще молоді, або не зовсім якісні ресурси. Зелений і темно зелений — цілком придатні кандидати для закупівлі посилань.
  • РПР — реальний Пейдж Ранк. Напевно, ви знаєте, що всі пошукові системи використовують подібне значення для розрахунку і обліку в ранжируванні статичної ваги сторінок (він залежить від кількості і якості посилань без урахування їх анкоров, тобто текстів). Сервіс SEObuilding.RU дозволяє побачити те, що іншими засобами неможливо побачити. Звичайно, все це приблизно, але формули розрахунку не так вже й складні, щоб їх не можна було інтерполювати.
  • ПР — а це звичайний тулбарный Page Rank, який роздає Гугл всіх сторінок сайтів (у всякому разі, він це робив до останнього часу).

    У світлі останніх подій, пов’язаних з безчинствами фільтра Google під назвою Пінгвін, який скидає в нуль пейджранк ресурсів, запідозреним у торгівлі посиланнями, варто звертати особливу увагу на донорів, головна сторінка яких має значення ПР дорівнює нулю. Якщо ресурс не новий, то це буде вам дзвіночком, щоб утриматися від покупки посилань з такого сайту.

  • ВЗ — перестрибну трохи вперед, бо згадав вік проекту, який у таблиці порівняння сайтів від SEObuilding.RU також наводиться.
  • Тіц — тематичний індекс цитування, який присвоюється сайту цілком і був придуманий Яндексом. Наступний за ним стовпець ЯР означає Yandex Ранг (не має нічого спільного з Віц), який теж є похідною величиною від Тіц. Хто-небудь з вас користувався плагіном Яндекс Бар (Елементи) у якому-небудь браузері?

    Там для наочності значення Тіц відображається у вигляді п’яти різновисоких паличок, які можуть мати шість можливих значень (від палиці сірі, всі помаранчеві).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Ось цифирьки беруться саме звідти і означають приблизно наступне:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

  • Alexa — найстаріший сервіс в інтернеті, який збирає дані завдяки своєму плагіну Alexa Toolbar для браузерів (хром, ИЕ, файерфокс). За його значенням можна побічно судити про відвідуваності сайту.
    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому
  • Lidv — ще раз забіжу вперед, щоб зробити скріншот відвідуваності тих самих ресурсів за версією лічильника Лайвинтернет (LI). Виявляється, що він встановлений практично на всіх порівнюваних мною ресурсах.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Як не дивно, але Алекса приблизно правильно розподілив місця.

  • Спам — наскільки я розумію, дані беруться з сервісу Соломоно, проте за деякими ресурсів (включаючи мій блог) її просто немає, а за деякими стовідсоткова заспамленность (наприклад, у Шакіна, Соснівського або Алтайського блогера) викликають сумнів. Але дещо можна вицепіть корисного і з цієї інформації.

    Схоже, що в Соломоно ділять число доменів, на які посилається сайт на число доменів, які посилаються на нього, і якщо виходить більше одиниці, то дають 100 відсотків таких ресурсів. Хоча, остання ситуація напевно виникне, наприклад, якщо у блогу багато коментарів і в них дозволено залишати посилання авторам.

    Як я розумію, в розрахунок беруться всі посилання, включаючи і закриття через nofollow, звідси і ілюзія заспамленности, яка може бути присутнім на деяких ресурсах. Тому дивитися на цей показник треба обережно, бо можна забракувати хорошого донора.

  • ЯК, TD, OD, YD, Мк — наявність ресурсу в каталогах Яндекса, Дмоз або Майл.ру, а так само у внутрішньому каталозі сервісу SEObuilding.RU і Яху.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Що примітно, жодного сайту, з взятих мною для аналізу, ні в Яху (я так і не зрозумів, як туди потрапити і чи потрібно це робити), однак більшість з них присутні в ЯК і ще більше в Дмоз. У Майр.ру чомусь меншу кількість присутній, хоча туди потрапити зовсім не складно (описано за наведеною трохи вище лінком).

  • WA — наявність в сервісі архіву сайтів інтернету Webarchive (archive.org). Про щось особливе це не говорить, бо туди потрапляють практично всі ресурси мережі, якщо тільки у налаштуваннях файлу роботс.тхт не заборонена індексація цього вебсайту роботом вебархива. Хоча сам по собі сервіс Webarchive просто надає унікальні можливості, про які можна прочитати в наведеній за посиланням статті.
  • ЯБ, ГБ, МБ — наскільки я зрозумів, це відомості про те, що сайт не вважається Яндексом, Гуглом і McAfee (напевно, мається на увазі його SiteAdvisor) небезпечним в плані зараження вірусами. Правда, замість цифр тут були б доречні, напевно, якісь слова (хоча б «Так» або «Ні»).
    Загалом не дуже зрозуміло, але сама по собі проблема зараження зараз актуальна і я писав не так давно про свою епопею боротьби з вірусами на сайтах і способи їх перевірки, виявлення і видалення. Купувати посилання з заражених донорів з будь-якого не варто.
  • GLS — вхідні посилання на сайт за версією Гугла. Як відомо, цей пошуковик не любить розкривати інформацію про беклінках кому (хоча, в Google Webmaster Tools ви знайдете докладний звіт на цю тему за своїм ресурсу, права на який ви підтвердили), тому це число ні про що особливо не говорить.
  • GLpg, ЯндСтр і BnPg — кількість проіндексованих сторінок в Гуглі, Яндексі та Бинге (читайте про найпопулярніші пошукові системи рунета та інтернету в цілому). Навіщо це може знадобитися?

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Справа в тому, що нещодавно анонсували реліз нової версії АГС фільтра (та й старі версії працюють не покладаючи рук), і якщо кількість сторінок в індексі за версією Yandex у потенційного донора буде менш 50, а в Google і Bing — в рази більше, то такий ресурс краще буде поки не брати до розгляду (до прояснення ситуації).

  • Ян. регіон — вже кілька років Яндекс формує різну видачу за одним і тим же пошукових запитів для різних регіонів Росії. Для попадання в регіональний Топ було б краще купувати посилання з сайтів з того ж регіону. Природно, що це актуально тільки для запитів, які можна вважати геозависимыми (в основному це комерція, наприклад, замовлення піци або виклик таксі). У сервісі Wordstat від Яндекса можна перевірити видачу та частотність запитів по потрібним вам регіонам.
  • Ян. і Bn. згадки — всі відомі Яндексу або Бінгу безанкорниє посилання з Урлом як анкора або просто згадки доменного імені сайту (або неактивні посилання) в індексовані цими пошукачами текстах. Напевно, цей показник може побічно свідчити про популярності чи непопулярності аналізованого ресурсу в інтернеті.
  • Лайки в соцмережах — ну, власне, кількість лайків (напевно, враховуються тільки ті, що відносяться до головній сторінці сайту) може давати якесь загальне уявлення про те, що ресурс цікавий комусь, бо накручувати лайки більшість власників ГС не будуть (зайві витрати).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

  • Majestic Seo — дані по посилальної маси сайту, взяті з цього популярного умовно-безкоштовного сервісу. Особливо важливі, на мій погляд, колонки MCF і MТF (індекси цитованості і довіри, відповідно).

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    За ним можна побічно оцінити якість посилальної маси, яку встиг набрати ваш потенційний донор. Чим вище цифирьки, тим краще. Подробиці читайте у Девакі.

  • Solomono (Линкпад) — аналогічний попередньому сервіс, за даними якого формується вміст наступного десятка колонок. Найцікавішою, як мені здається, є колонка з iGood донорів (мається на увазі тих сайтів, які посилаються на аналізований ресурс).

    Для кожного донора (тих ресурсів, хто посилається на вашого потенційного донора) розраховується співвідношення кількості посилаються на нього доменів, до кількості доменів, на які він посилається. Потім це число підсумовується з усіма і усереднюється. Якщо не зрозуміло, то я не винен.

  • Статистика лічильника LI — далі у таблиці порівняння від SEObuilding.RU слідують колонки з різними показниками відвідуваності сайтів — місячна аудиторія і кількість переглядів сторінок, те ж саме за тиждень, а так само глибина перегляду (думаю, що цю величину беруть у розрахунок пошуковики при аналізі поведінкових факторів) і добова аудиторія.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Особисто я вважаю, що не варто купувати посилання з ресурсів, у яких добова відвідуваність менше 50 відвідувачів (хоча, природно, що ця цифра залежить від тематики) або у яких глибина перегляду близька до одиниці. ІМХО.

  • Ну, і в останніх колонках ви зможете дізнатися, на якому движку працює сайт, де територіально розташоване його хостинг, скільки у нього конкурентів і коли була останній раз розрахована для нього вся наведена в таблиці інформація. Як я вже згадував, щоб її зробити актуальною потрібно перейти по Урлу ресурсу з таблиці порівняння, тим самим запустивши для нього повторний аналіз.
  • Як використовувати сервіс порівняння сайтів аналіз донорів

    Як я нещодавно писав у статті про біржу ГоГетЛинкс, при підборі майданчиків у різних біржах посилань ви будете вільні застосовувати різні фільтри, але в результаті, швидше за все, залишиться все одно досить багато кандидатів для розміщення і всі їх потрібно буде переглянути вручну і оцінити їх Сео показники.

    Зазвичай я це робив за допомогою досить-таки розумного плагіна РДС бар, який можна встановити практично в усі сучасні браузери. Однак даний плагін, після декількох аналізів різних сайтів, замість кількості проіндексованих сторінок в Яндексі або Гуглі почне видавати повідомлення, що активізована капча.

    В силу останніх подій (появи нового фільтра в Яндексі під назвою АГС-40) важливо відстежувати кількість сторінок в індексі потенційного донора. Якщо воно менше 50, а при цьому в Гуглі їх в рази більше, то є сенс відкласти такий сайт поки і не приймати його розгляд. Даний сервіс порівняння не постійно звертається до пошукачів при аналізі, а бере вже зібрані трохи раніше дані, тому капча повинна бути не перешкодою.

    При роботі в ГоГетЛинкс і ГетГудЛинкс як оптимізатора ви використовуєте інструмент «Пошук майданчиків». Вибравши тематику майданчиків, бажаний Тіц і Пр головної сторінки, виключивши, наприклад, з розгляду сайти торгують в Сапі і задавши потрібний вам діапазон цін, ви отримуєте список ресурсів, які потрібно буде проаналізувати.

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Тепер вам потрібно буде його експортувати з допомогою відповідної кнопки в нижньому правому куті (показано на скріншоті). У вікні ставите галочку в полі «Урл» і тиснете на «Експорт».

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    В результаті отримуєте файлик в форматі КСВ, який можна відкрити, наприклад, все в тому ж Нотепаде++ і скопіювати наявні там Урли у форму сервісу для порівняння сайтів від SEObuilding.RU. Правда, варто не забувати, що за один раз можна буде проаналізувати не більше п’яти десятків Урлов.

    Якщо якісь із завантажених вами SEObuilding.RU сайтів там ще не разу не аналізувалися, то під таблицею ви побачите список і пропозиція виправити це прикре непорозуміння:

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Після перевірки всіх нових для цього онлайн сервісу ресурсів, вам тільки залишиться ще раз запустити створення таблиці порівняння, натисніть кнопку «Продовжити». Все просто, а головне — безкоштовно.

    В РотаПосте теж все просто — переходите на вкладку «Купити» — «Сайти», виставляєте в лівій колонці потрібні фільтри, після чого в правому нижньому кутку під списком майданчиків клікаєте на кнопку «CSV» (подробиці роботи з цією біржею описані в статті про Rotapost):

    Як розкрутити сайт самомуЯк розкрутити сайт самому

    Правда, там крім Урлов завантажаться та інші параметри, тому список доведеться почистити. Можна відкрити його в ексель і скопіювати вміст лише одного стовпця з Урлами.

    Я зовсім недавно написав мануал про роботу в новому інтерфейсі біржі статей MiraLinks, проте до цих пір не можу знайти там можливість вивантаження списку майданчиків. Можна це було зробити у старому інтерфейсі, я чогось теж забув.

    Загалом, як вивантажити список відібраних майданчиків з МираЛинкса я не знаю. Якщо знаєте, то поділіться секретом, будь ласка.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу