Шукаємо плагіни для WordPress

2492
  • Навіщо потрібні WordPress плагіни?
  • Де брати і як шукати потрібні плагіни
  • Гаряча п’ятірка моїх Вордпресс-плагінів
  • Ще ряд розширень, які стоять у мене на блозі
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні хочу навести список плагінів WordPress, які встановлені на моєму блозі. Навіщо це потрібно? Ну, багато хто так роблять, так і не раз мене просили про це розповісти. Загалом, з тих чи інших причин я вирішив написати цю статтю, а вже читати чи ні про розширення для Вордпресс встановлені на блозі вирішувати вам.

    Шукаємо плагіни для WordPress

    Дозволю собі представитися тим читачам, які прийшли з пошукової видачі і зі мною ще не знайомі. Мене звуть Дмитро, а мій проект має співзвучне з доменом назва — . Базується він, як ви вже, напевно, здогадалися на движку WordPress (тут я писав, де скачати і як встановити Вордпресс) і при цьому має досить високу відвідуваність, що створює на даний движок (ЦМС) дуже пристойну навантаження.

    WordPress плагіни — навіщо і де краще завантажити

    Тим не менш мені досить довго вдавалося вписуватися в допустимі навантажувальні рамки мого тодішнього самого звичайного віртуального хостингу, вартістю всього лише в кілька сотень рублів за місяць використання. Зараз я все ж переїхав на VPS Virtuozz Parallels від Инфобокса (теж не дуже дорогий — по моєму, шість сотень за місяць).

    При цьому блозі споживає відносно невелику частку ресурсів віртуального сервера і все завдяки в основному кешуванню і планомірного вылизыванию все, що можна вилазити не маючи особливих знань в мовах програмування та адміністрування серверів (подробиці дивіться нижче по тексту).

    Потребление WordPress ресурсов процессора и памяти виртуального сервераШукаємо плагіни для WordPress

    Ніякої магії, а лише коректне використання абсолютно безкоштовних плагінів і дотримання основного правила — якщо можна обійтися без нього, то це треба буде зробити. Так, наприклад, я описував використання хлібних крихт без плагінів або ж створення списку попередніх статей у Вордпрес з тієї ж рубрики (зараз, правда, замінив цей блок на інший, але знову без використання плагінів).

    Будь-яке, навіть написаний самими прямими руками в світі розширення, буде створювати додаткове навантаження на сервер хостера, і перш ніж зважитися на його використання потрібно зважити всі за і проти. Але обійтися зовсім без плагінів WordPress теж не вийде.

    Також дуже багато функціоналу може додати файл functions.php, який ви знайдете в папці з використовуваної вам темою оформлення (підключившись до блогу по ФТП).

    При всій своїй ідеальності цей безкоштовний движок (який би я погодився купити, будь він платним) не задовольняє всім моїм потребам по Seo оптимізації і за допустимою навантажувальної здатності. Але цього від WordPress і не потрібно, адже якщо в нього напхати все те, що може знадобитися мені, вам і всім іншим користувачам, то він негайно перетвориться у неповороткого монстра, який втратить будь хостинг навіть при мінімальній відвідуваності ресурсу. Та й зорієнтуватися у всіх перипетіях налаштувань цього гіпотетичного монстра буде неможливо.

    Тому розробники Вордпресс пішли, на мій погляд, найбільш правильному шляху — відпрацювали і довели до досконалості ядро цієї чудової CMS, а вже всі додаткові можливості, необхідні користувачам, віддали на відкуп розробникам плагіна. Цих плагінів для WordPress існує безліч і, як правило, основні з них постійно розвиваються і підтримуються своїми розробниками. Для вирішення будь-якої проблеми ви напевно знайдете навіть не один, а цілу плеяду розширень.

    І питання вже буде полягати не в тому, щоб вирішити виниклу у вас проблему будь-яким способом, а в тому, щоб вибрати оптимальний, який вирішив би ваше завдання найкращим чином і не створював при цьому надмірно сильну навантаження на сервер хостера.

    Тому вибір найбільш зручних та відповідних плагінів для вашого блогу на Вордпресс є не таким вже і тривіальним. Я, звісно, не претендую на істину в останній інстанції, тому всі наведені в цій статті розширення є лише моїм ІМХО з приводу доцільності їх використання. У зв’язку з цим, чекаю в коментарях ваших варіантів кращих Вордпресс плагінів, але тільки хотів би попросити аргументувати і озвучувати ті принципи, якими ви керувалися при виборі.

    Відразу обмовлюся, що майже про всіх наведених у цій статті розширення я вже докладно писав, а значить тут лише висловлю своє враження від використання цих плагінів, а то де їх можна буде завантажити, встановити, русифікувати або налаштувати, зможете прочитати за наведеними посиланнями. Хоча, напевно, наведу, все ж кілька корисних з моєї точки зору посилань.

    Де брати і як шукати потрібні плагіни для Вордпресс

    Основним джерелом доповнень для Вордпресс, де ви зможете знайти найсвіжіші їх версії, побачити скріншоти, познайомитися з можливостями і, звичайно ж, завантажити потрібний вам плагін, є безумовно ресурс WordPress.org (47 000 розширень доступно для скачування на сьогоднішній день).

    Плагины на wordpress.orgШукаємо плагіни для WordPress

    Інтерфейс WordPress.org не дуже який, та ще й англійською мовою (хоча його можна перевести на російську Google перекладачем, але читаність все одно буде не ахти), ну і пошук плагінів здійснюється, на мій погляд, не самим вдалим з точки зору юзабіліті способом, але цей ресурс є першоджерелом і під уникнення ексцесів краще скачувати усі потрібні вам розширення саме звідти.

    Где скачивать плагины для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Однак, все теж саме проробити можна і не покидаючи адмінки Вордпресс. З лівої колонки вам достатньо буде вибрати «Плагіни» — «Додати новий» і скористатися вбудованим пошуком якщо ви знаєте його назву, ну, або подивитися що вам запропонують на вкладках «Популярні», «Обрані» або «Рекомендовані».

    Добавить новый плагин прямо из админки ВордпрессаШукаємо плагіни для WordPress

    Тобто спочатку з’ясовуєте з допомогою інтернет пошуку (як правильно шукати в Яндексі і гуглити), який саме плагін краще всього підійде для ваших потреб (проводите, по суті, маркетингове дослідження, як перед покупкою якої-небудь електронної приблуди в магазині), а вже потім йдете на WordPress.org (або в адмінку движка), щоб завантажити потрібну вам розширення, просто вбивши його назву в рядок пошуку.

    Так у всякому разі я роблю сам. Але також можна скористатися і засобами навігації по плагинам самого сайту WordPress.org або адмінки. Наприклад, можна почати з перегляду самих популярних плагінів для Вордпресс. «Більшість» хоч і не завжди, але часто виявляється ближче до оптимуму, ніж «меньшенство».

    При пошуку розширення для вирішення певної задачі, можна буде скористатися і найбільш популярними тегам, наведеними в лівій колонці ресурсу WordPress.org або ж перейти на сторінку з повним списком тегів. Але мені все одно цей сервіс здається не дуже зручним у використанні, особливо для таких як я, тобто не вільно володіють англійською.

    Це ми всі говорили за плагіни, але є ще один чудовий ресурс під назвою кодекс WordPress, який іноді буває корисний навіть такому нубу, як я. У кодексі движка розробники розповідають нам, як навіть не будучи семи п’ядей у лобі зробити з ним практично все, що може тільки прийти в голову. Це так званий інсайд, про який багато користувачів навіть не підозрюють.

    Русский кодекс WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Ну що може бути хитрого в цьому движку — адже його адмінка і легкість входження в те, як додати нову статтю або відредагувати старе, просто гідні усіляких похвал. Все здається таким простим і доступним, що про внутрішніх (прихованих) можливості цієї CMS багато хто і не здогадуються. Але тим не менш, кодекс зможе вам розповісти багато нового. Правда переведений він не повністю, так і те, що вже перекладено, може спочатку спантеличити. Але треба просто спробувати впертися рогом і розуміння прийде обов’язково.

    Я, наприклад, вже писав про пристрій тим для WordPress, розуміння якого було мною взято в основному з кодексу. Так само, коли я писав про різні способи виведення рубрик в WordPress, то дана інформація була взята звідси. Загалом, якщо виникають питання по налаштувань Вордпресс, які не виведені в адмінку, то можна спробувати пошукати на цю тему кодекс.

    Так, а тепер знову давайте перенесемося до наших баранів. Я вже писав окремо про те, як встановлювати плагіни в WP (і вирішувати виникаючі при цьому проблеми), але тим не менше при описі кожного окремого розширення я все одно намагався повторитися, бо не всім охота переходити по посиланнях і копатися в пошуках потрібної інформації. Так чому ж про те, що буде описано нижче, я писав в статті Що таке блоґ і як його створити, але не в такому обсязі.

    Плагіни для WordPress — гаряча п’ятірка

  • All in One SEO Pack — почну з плагіна мастодонта, який реалізує левову частку всієї необхідної блогу на WordPress Seo оптимізації. Звичайно ж, ви можете прочитати про це дуже докладно, перейшовши за наведеним посиланням. Але я дозволю собі все ж таки в двох словах розповісти про його можливості.

    Отже, All in One SEO Pack цілком і повністю це саме назва виправдовує. Дивіться. Коли ви пишете статтю, то вам необхідно прописувати для неї унікальні мета-тегів Description, Keywords і Title. Цей плагін дає вам таку можливість:

    плагин All in One SEO PackШукаємо плагіни для WordPress

    Як ви цього не робите? Ну, це ви даремно. Особливо це стосується Description. Тайтл-то автоматом створиться з заголовка статті, Keywords має мале значення в просуванні, але Дескріпшн адже може стати хитрою штукою під назвою сніппет (безкоштовна реклама вашої статті в пошуковій видачі). Загалом, почитайте про самостійне просування сайтів та про облік поведінкових факторів при ранжування і визначення релевантності ваших статей.

    Ну, і головна задача, яку вирішує All in One SEO Pack WordPress — він позбавляє ваш блог від дубльованого контенту. Особисто я закрив за допомогою нього від індексації тимчасової архів та архів тегів, залишивши доступними для індексації тільки рубрики. Плагін це робить за допомогою додавання мета-тега robots, про яке ви можете прочитати в статті про налаштування індексації сайту в robots.

    Хлопці, будь ласка, зверніть увагу на один важливий момент, який я спочатку випустив з уваги. Готові? Так от, якщо архів тегів в Вордпрес ви закрили від індексації, то обов’язково видаліть посилання на ці теги статей вашого блогу. Робиться це зазвичай через файл Single.php з папки з вашою темою оформлення. В іншому випадку статична вага буде витікати з вашого блогу в нікуди.

    Тут не допоможе навіть закриття гіперпосилань у nofollow. Про статичний і динамічний вага посилань можете почитати ще й десь (Анкор — що це таке). Ну і, нарешті, плагін під скромною назвою All in One SEO Pack, що додає до всіх дублям сторінок тег Canonical, що розуміють і враховують зараз і пошукова система Googleі Яндекс.

    Сторінки з таким тегом вже не будуть вносити негатив у просування. В WordPress такими дублями можуть бути сторінки статей, відкриті за посиланням із заголовка на головній або ж за посиланням «Читати далі» (more). Раніше це було проблемою, а зараз вирішується простим додаванням Canonical за допомогою All in One SEO Pack. Проте, є у нього і косяки, про яких можна прочитати тут.

  • Hyper Cache — ну, тут все зовсім просто. Не встанови я це або аналогічний йому плагін на свій блог WP і не було б в ефірі. Хоча, звичайно ж, я міг би орендувати за три-чотири тисячі рублів на місяць виділений сервер, який би витримував навантаження в двадцять тисяч відвідувачів без кешування, але це ж не наш метод. Правда ж?!

    Нам потрібно, щоб було дешево і сердито. І в цьому немає нічого поганого. Hyper Cache дозволяє реалізувати таку концепцію. Зараз я сиджу, як згадував вище, на досить таки дешевому VPS і при цьому навантаження взагалі не відчувається саме завдяки цьому чудесному, безкоштовного і стабільного плагіну для WordPress. Дуже вдячний його розробнику.

    Плагин Хипер КэшШукаємо плагіни для WordPress

    Пару слів про кешуванні і його значенні для всіх динамічних движків. Взагалі, я вже це досить докладно описував у статті про Cms Joomla, але повторюся. Отже, движок сучасного сайту при узагальненому підході являє собою програму, яка на виході видає користувачам готові і красиві веб сторінки. Для роботи цієї програми (встановленої на сервері хостера) потрібні ресурси — процесорний час, пам’ять і звернення до бази даних.

    Якщо у вашого проекту висока відвідуваність, то звернення до даної програми (движку) будуть відбуватися часто і ресурси сервера будуть від’їдатися відчутні. А при використанні звичайного хостингу на одному сервері буде висіти кілька сотень таких як же сайтів, тому і квота ресурсів відводиться дуже маленька.

    З цієї ситуації є два виходи — ви можете захопити весь хост одноосібно (купити виділений сервер), або включити кешування, що дозволяє в переважній більшості випадків віддавати користувачам збережені в кеші вже сформовані веб сторінки. Тобто ваш блог як би частково стане статичним і навантаження на сервер знизиться в десятки, а то і в сотні разів. Саме другий варіант і реалізується в Hyper Cache.

  • Google XML Sitemaps — цей плагін створює і оновлює за необхідності карту блогу у форматі Xml для Вордпресс (Xml це мова розмітки відрізняється від Html тим, що в ньому немає заздалегідь жорстко заданих тегів).

    Це не та карта, яка призначена для відвідувачів і не так, що пропонує нам вставити на сайт Яндекс. Ця карта блогу у форматі Xml потрібна для того, щоб передавати пошуковим системам інформацію про появу на вашому блозі нових матеріалів.

    Тобто Google XML Sitemaps створює файл карти sitemap.xml і поміщає її в кореневий каталог вашого блогу на WordPress (останні версії використовують більш складний шлях). Потім ви йдете в панелі Яндекс і Гул Вебмастера і додаєте посилання (шлях до цієї самої карти сайту) у відповідні розділи. І все. Ви і ваш блог WP в шоколаді завдяки такому чудовому плагіну.

  • reCAPTCHA (Я не робот!) — спам у коментарі страшна річ і кожен блогер вирішує цю проблему по своєму. Я знайшов для себе ідеальний варіант — плагін reCAPTCHA (офіційна капча від самого Гугла). Раніше у мене стояла DCaptcha і реалізовувала приблизно той же функціонал, але в нових версіях WordPress вона перестала працювати. Ідеальна стовідсоткова броня. Досі його не пробив Хрумер, а вже скільки говорили, що довго під натиском цього монстра даний скрипт не встоїть.

    Плагин reCAPTCHA для ВордпрессаШукаємо плагіни для WordPress

    Встояв. Раджу беззастережно. За наведеним посиланням ви знайдете опис всіх тонкощів його налаштування і установки на WordPress блозі. Один раз напружуєте мозок, а потім зможете назавжди забути про автоматичний спам в коментарях.

  • Subscribe To Comments — даний плагін дозволяє реалізувати в WordPress таку можливість, яку, по-моєму, вже давно потрібно було б додати в цей движок за замовчуванням — можливість читачам підписуватися на появу нових коментарів до статті по електронній пошті.

    З’явився новий комент до статті — Subscribe To Comments відправить всім підписалися користувачам повідомлення про це. Все можна дуже гнучко налаштувати під себе і під дизайн вашого блогу. Загалом, плагін — повний «цимус», який давно пора додавати в Вордпресс по дефолту (може зробили, я не в курсі?).

  • Інші плагіни для Вордпресс на

    Я дуже радий, що у мене стоять описані вище розширення функціоналу Вордпресс, бо вони реально необхідні, і без них мені було б обійтися досить складно.

    Але пора приступати до другої частини «марлезонського балету» — продовжимо розглядати плагіни стоять на блозі .

  • WP-PageNavi — кращий (не побоюся цього слова) плагін для створення посторінкової навігації (пагинации) у Вордпрес. Ну, що сказати? Він на порядок покращує зручність користування блогом (юзабіліті), а у світі повсюдного обліку пошукачами поведінкових факторів — обов’язковий до установки, бо здатний вплинути в кращу сторону на просування. За посиланням ви знайдете докладний опис установки і установки цього плагіна.

    Плагин WP-PageNaviШукаємо плагіни для WordPress

  • DD Sitemap Generator — плагін для створення карти сайту для відвідувачів, а не для пошукових систем, яка буде з себе представляти фактично зміст всього проекту. Він досить зручний, просто настроюється і стабільно працює. Всі нюанси описані за наведеним посиланням. Раджу до застосування, якщо не знайдете чогось більш гідного.
  • Postman Mailer SMTP/Email Log (раніше я використовував Configure SMTP , але достовірно не пам’ятаю, чому його поміняв). Причина установки цього плагіна в тому, що мій чудовий у всіх відносинах хостинг не підтримує відправку пошти з блогу з допомогою наявного в WordPress Php скрипта. Тому мені і треба встановити цей плагін, який дозволяє відправляти пошту використовуючи протокол SMTP, а просто — використовуючи мою поштову скриньку на Gmail, а так само ряду інших популярних безкоштовних поштових сервісів. Ну, і ще ряд унікальних можливостей, які у нього є, якими я іноді користуюся.

    Якщо у вас пошта з блогу відправляється без проблем, то й потреби в ньому ніякої не буде. А ось якщо проблеми з поштою у вас є, то цей варіант її рішення буде досить вдалим, на мій погляд. Опис налаштувань плагіна наведено за посиланням (на англицком, правда).

  • Ozh’ Better Feed — на мій погляд дуже корисний плагін, який дозволяє налаштувати під себе вміст RSS стрічки, яку WordPress віддає в Feedburner.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Він обрізає статтю в RSS стрічці по тегу More і додає внизу інформацію про копірайт (див. мій фід). Начебто дрібничка, а приємно.

  • Yet Another Related Posts Plugin — у статті описані два плагіна, які у сукупності дозволяють зробити дуже приємну і корисну для просування внутрішню перелінковку в WordPress. Але другий використовувати не обов’язково, бо YARPP і сам уміє досить цікаво представляти «Схожі статті». Один час замість Slider використовую upPrev (виїжджаючу панель), який теж бере дані з YARPP. А зараз і зовсім від другого доданка відмовився :

    Плагин YARPPШукаємо плагіни для WordPress

    Раніше я для мети перелінковки використовував інший плагін під назвою WordPress Related Posts, який зовсім недавно замінив на зазначені в цьому пункті розширення. Як би особливої різниці по збільшенню глибини перегляду і показником відмов я не помітив, але YARPP чомусь прижився.

  • SyntaxHighlighter Evolved — він дозволяє вставляти код у статті блогу в досить зручному вигляді з підсвічуванням синтаксису. Я правда грунтовно покопався в його Css файлі і створив на його основі щось лише віддалено нагадує оригінал. Чого на мене тоді найшло не знаю, але поки що бажання повертати установки цього плагіна WordPress до дефолтних у мене немає:
  • WP-NoRef — плагін, що дозволяє автоматично додавати в усі зовнішні посилання зі статей і коментарів вашого блогу спеціальний атрибут Rel зі значенням Nofollow. Знаєте що це таке? Таким чином ці зовнішні посилання закриваються від індексації пошуковими системами і за ним не здійснюється передача статичної ваги.

    Оскільки зараз Яндекс теж став враховувати nofollow, то використання тега Noindex для зовнішніх посилань втратило актуальність. Тому я відкрив файл цього плагіна (він, по-моєму, був єдиним /wp-content/plugins/wp-noref.php і просто прибрав з коду відкривають і закривають теги Noindex. Файлик плагіна дуже маленький, тому думаю, що ви і самі будете здатні знайти потрібне місце в коді.

  • RusToLat — цей плагін потрібен у тому випадку, якщо ви зробите так звані ЧПУ посилання в WordPress. А використовувати їх я вам настійно раджу, бо це може дати невеликий бонус у просуванні вашого проекту. За замовчуванням, ЧПУ налаштовується прямо в адмінці. Url адреси сторінок після цього будуть містити слова із заголовків цих самих сторінок (Title). Т. к. заголовки у вас будуть російською, то і Урли будуть містити російські символи.

    Спочатку здається, що так навіть краще — просто і зрозуміло. Але ось пошукові системи думають інакше і для них найкращим варіантом буде, якщо ви проведете транслітерацію російських символів в латиницю. Саме для цих цілей в WordPress використовується плагін RusToLat і йому подібні. Він виробляє транслітерацію заголовків сторінок нальоту і підставляє їх в якості Url адреси сторінок блогу.

  • Anti-XSS attack — плагін, що дозволяє захиститися від XSS-атак в Вордпресс. Що це за такі атаки — не знаю, але тим не менш, судячи за відгуками знавців, це розширення є обов’язковим для встановлення. Загалом-то, безпека перш за все, навіть якщо ти не розумієш цих мудрованих термінів.
  • Russify Comments Number — ще один маленький, але тим не менш дуже корисний плагін, який дозволяє правильно змінювати кількість залишених коментарів до статті (з розряду — дрібничка, а приємно). Він досить старий і сайт автора вже чомусь не доступний. Тому на посилання я повісив використовувану у мене версію цього плагіна. Збережіть його по посиланню, розпакуйте і закиньте файл в папку на вашому сервері /wp-content/plugins (використовуйте будь-безкоштовний ftp-клієнт), а потім активуйте його з адмінки WordPress.
  • WP Typograph Lite — цей плагін додає в Вордпресс дуже багато дрібних доповнень пов’язаних з російської друкарні, оформлення тегів в коді і в чому іншому. Як-то я його вимкнув, і частина моїх статей, де використовувалися знаки тегів, просто перекосило. Налаштувань він ніяких не має — встановили і забули про всі можливі проблеми з блогом.
  • Public Post Preview — плагін для публічного перегляду чернеток. Навіщо це може бути потрібно? Ну, припустимо, що ви верстаєте інтерв’ю або пишіть рекламний огляд, які перед публікацією обов’язково потрібно буде показати того, у кого брали інтерв’ю або рекламодавцю, який замовив огляд.

    Шукаємо плагіни для WordPressШукаємо плагіни для WordPress

    Немає нічого простіше. Після написання і збереження статті в якості чернетки, вам потрібно буде в правій колонці в області «Опублікувати» поставити галочку «Enable public preview» і трохи нижче з’явиться посилання, яку ви можете надати тому, хто має з цим чернеткою ознайомитися. Пошукові системи про неї не прознают, якщо ви, звичайно ж, самі її не разрекламируете.

  • Ну, ось ніби і все. Хоча, є ще один корисний Вордпресс плагін, який я періодично використовую — Broken Link Checker. Він допомагає мені у пошуку й виправлення битих посилань на блозі. Справа дуже важлива, бо пошуковики при великій кількості битих лінків можуть почати дуже косо дивитися в бік вашого проекту — а не покинутий він автором.

    Тепер точно все. Чекаю вашої думки з приводу використання тих або інших плагінів WordPress, але прохання аргументувати своє ІМХО.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу