Як створити інтернет-магазин

2347
  • Створення нової категорії в VirtueMart
  • Додаємо фото для категорій і створюємо їх мініатюри
  • Створюємо список виробників в VirtueMart
  • Додавання нового товару в інтернет магазин на Joomla
  • Налаштовуємо відображення кнопки додавання в корзину
  • Налаштування додається товару на вкладці статусу
  • Вітаю вас, шановні читачі блогу . Перш ніж приступати до додавання товарів в наш інтернет магазин, необхідно буде попередньо створити список можливих виробників виробів, а так само продумати і створити ієрархічну структуру категорій, в яких вони будуть розміщуватися.

    Все це дуже схоже на стандартне додавання статей в Joomla і це не дивно, оскільки VirtueMart є компонентом (розширенням) для неї. Якщо ви пам’ятаєте, то там перш, ніж починати створювати статті, потрібно було продумати і створити систему розділів і рубрик, в які потім вже будуть додаватися статті.

    Як створити інтернет-магазин

    Інакше кажучи, ми спочатку заготовляємо тару (ящики і контейнери), а вже потім починаємо наповнювати їх змістом. Ця ж сама логіка перенесена і на Виртуемарт – спочатку продумується і створюється система вкладених категорій, а вже потім створюються товари і розпихуються за ним. Причому, рівень вкладення тут, на відміну від Joomla не обмежений.

    Ви вільні закопувати підкатегорії як завгодно глибоко в інші підкатегорії, головне, щоб це створювало зручність відвідувачам, а не вносило додаткові складності при знаходженні потрібного виробу. Отже, вам спочатку потрібно продумати, скільки у вас буде основних категорій, які будуть видні відвідувачам відразу ж після заходу в ваш магазин, а так само вирішити, скільки буде підкатегорій в кожній з них і т. д.

    Створення нової категорії в VirtueMart

    Для цього вам потрібно зайти в панель управління (в адмінпанелі Joomla вибрати з верхнього меню пункт «Компоненти» — «VirtueMart») і вибрати з меню пункт «Товари» — «Список категорій». Відкриється вікно зі списком вже створених рубрик.

    Для додавання нової вам потрібно буде натиснути на кнопку «Новий» вгорі вікна. В результаті відкриється вікно з двома вкладками.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    На першій вкладці з аналогічною назвою ви зможете задати назву, а в полі «Опис» ви можете додати, використовуючи візуальний редактор Joomla (можна вставляти зображення, створювати таблиці та інші), її опис, але врахуйте, що воно буде видно тільки на сторінці зі списком товарів даної категорії (вгорі).

    В наступному полі «Батьківська рубрика» ви зможете задати:

  • Буде вона основної, тобто відвідувачі вашого сайту будуть бачити її відразу ж після заходу в інтернет магазин. У цьому випадку з випадаючого списку потрібно буде вибрати варіант «Default-Top Level»
  • Або ж ця нова категорія буде вкладена в іншу, вже існуючу. У цьому випадку, з випадаючого списку потрібно буде вибрати назву батька, в якого вона буде вкладена.
  • В полі «Показувати x товарів в рядку» можете вказати, скільки продуктів буде відображатися в одному рядку (по ширині сторінки магазину) при заході в створювану вами категорію. Яке число тут поставити, напевно, буде залежати від розміру фотографії та короткого опису виробу. У будь-якому випадку варто спробувати різні варіанти, і вибрати найбільш підходящий для вашого випадку.

    У полі «Сторінка зображення» вам надається можливість вибрати шаблон для налаштування зовнішнього вигляду даної категорії. У цьому полі з випадаючого списку слід вибирати той шаблон, в якому присутня цифра, яку ви проставили в попередньому полі. Якщо ви хочете відображати 3 продукту в рядку, то і шаблон слід вибирати browse_3.

    У полі «Перегляд вистави (fly-сторінки)» вибираєте шаблон картки товару, який вплине на їх відображення в даній категорії. У випадаючому списку наведено вже наявні в VirtueMart шаблони сторінок виробів. Спробуйте різні варіанти і вибрати найбільш підходящий.

    В шаблони можна буде вносити зміни (відкриваючи на редагування його файл) для більш тонкої настройки зовнішнього вигляду того, що за допомогою нього виводиться. Про це я буду розповідати в наступних статтях цієї рубрики.

    Таким чином, створюючи нову категорію в VirtueMart, ви зможете налаштувати для неї індивідуально, як будуть розташовуватися продукти і як будуть виглядати їх картки. Для іншої категорії можете використовувати інші шаблони, тим самим змінюючи відображення виробів в ній.

    Додаємо зображення для категорій і створюємо з них мініатюри

    Тепер переходимо на другу вкладку налаштувань категорій VirtueMart у вікні «Інформація про категорії» під назвою «Зображення». На цій вкладці у вас з’явиться можливість завантажити зі свого комп’ютера зображення на віддалений хост.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Нове зображення буде відображатися в списку категорій з підписаним внизу назвою, наприклад, так:

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Зверніть увагу, що після назви в дужках відображається кількість продуктів в ній. Про те, як включити відображення кількості товарів в категорії і як вирішити проблему з урахуванням їх числа у підкатегоріях, читайте за посиланням.

    Для завантаження картинки вам потрібно буде в правій області під назвою «Велика картинка» натиснути на кнопку «Огляд» і знайти на своєму комп’ютері потрібне зображення. Потім поставити галочку в полі «Автоматично створювати зменшені зображення» і натиснути кнопку «Зберегти» вгорі вікна.

    При цьому, як ви здогадуєтеся, з завантаженого великого фото буде створена мініатюра об’єкта, розміри якої можна задати в загальних налаштуваннях компонента інтернет магазину.

    До речі, для того, щоб у вас була можливість скористатися автоматичним створенням зменшених копій з великих фото, вам потрібно буде активувати цю опцію в глобальних налаштуваннях (читайте про глобальних налаштуваннях VirtueMart тут). Для цього в панелі управління «Налаштування» — «Сайт».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    В області «Вид» вам потрібно буде поставити галочку в полі «Включити динамічна зміна розмірів для міні-зображення», а в полях ширина і висота мініатюр задати розмір в пікселях для створюваної прев’юшки. Після проведених налаштувань не забудьте натиснути на кнопку «Зберегти» вгорі вікна.

    Після того, як ви створите усі потрібні вам категорії і підкатегорії, ще раз зайдіть на сторінку «Товари» — «Список категорій і перевірте отриману структуру. Зліва від назви ви побачите цифру, що позначає рівень вкладеності даної рубрики. Цифра 1 означає, що вона основна. У стовпці «Товари» у подальшому, після наповнення магазину виробами або продуктами, ви зможете побачити кількість.

    Створюємо список виробників в VirtueMart

    Якщо ви плануєте продавати вироби тільки одного виробника, то вам створювати їх список буде ні до чого. Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазинУ цьому випадку, ви можете взагалі відключити відображення інформації про виробника на сторінках магазину.

    Для цього вам доведеться зайти в налаштування шаблону, вибравши на панелі управління VirtueMart з меню пункт «Настройки» — «Сайт». В області «Вид» в полі «Виберіть шаблон» натискаєте на посилання «Налаштування». У вікні ставите галочку в полі «Show Manufacturer Link» у позиції «NO».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Але якщо ви будете продавати у своєму інтернет магазині багато товарів різних виробників, то для того, щоб під час додавання вироби ви могли б вказати його виробника (вибравши його зі списку у відповідному полі), вам потрібно буде попередньо створити їх перелік.

    Відвідувачі зможуть бачити інформацію про виробника на сторінках товарів (картках) у призначеному для цього поле, а так само вони зможуть отримувати додаткову можливість переглядати продукти, відсортовані за виробникам.

    Отже, спочатку потрібно додати одну або кілька категорій для додавання виробників. Для цього в адмінці VirtueMart обираєте пункт «Виробники» — «Додати категорію».

    У вікні вписуєте у відповідне поле її назву і натискаєте на кнопку «Зберегти» вгорі вікна. Повторюєте це дійство потрібне число раз. Після цього можна вже створювати самих виробників. Для цього вибираєте «Виробники» — «Список» і на сторінці, що відкрилася, натисніть кнопку «Новий».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    У вікні, ви повинні будете ввести його назву та URL-адреса офіційного сайту у випадку, якщо хочете, щоб ваші покупці мали можливість туди переходити. З випадаючого списку в полі «Категорія виробника» ви зможете вибрати ту, до якої буде віднесений даний вендор. Ви так само можете створити опис для нього. Після закінчення налаштувань не забудьте натиснути на кнопку «Зберегти» вгорі вікна.

    Тепер на всіх сторінках продуктів у вашому магазині буде відображатися поле з назвою його вендора. Клацнувши по назві цього покупець зможе побачити у спливаючому вікні всю введену вами інформацію (адреса оф. сайту, E-mail, опис та ін).

    Додавання нового товару в інтернет магазин на Joomla

    Для додавання нового товару необхідно буде зайти в налаштування VirtueMart і вибрати в меню пункт «Товари» — «Додати».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    В області «Артикул» вам потрібно ввести унікальний ідентифікатор цього виробу. Простіше всього буде придумати яку-небудь серію з номером, який буде збільшуватися з кожним додаванням нового пункту. Так ви не заплутаєтеся.

    Потім вам потрібно буде вписати назву виробу в полі «Найменування». Якщо ви додасте в поле «URL» адреса якої-небудь сторінки, то при клацанні по зображенню продукту буде відкриватися ця сторінка, а не збільшене зображення товару, як у звичайному випадку.

    Поле «Продавець» вже буде заповнено, якщо ви не задали попередньо список продавців (в цьому випадку ви зможете вибрати потрібний з випадаючого списку).

    У полі «Виробник» з випадаючого списку зможете вибрати вендора для цього виробу (його ми створили трохи вище). У полі «Категорії» ви повинні будете вибрати категорію, у якій буде перебувати додається зараз виріб.

    У графі «Ціна товару» можете вказати ціну і вибрати валюту. У полі «Короткий опис» — задати опис даного продукту, яке буде відображатися на сторінці категорії.

    Крім цього виробу, там, напевно, будуть ще інші продукти, тому це опис має бути коротким, але в той же час достатнім, що спонукати відвідувача вашого інтернет магазину клацніть за посиланням «Докладніше», для перегляду більш детальної інформації та, можливо, покупки.

    Налаштовуємо, буде відображатися кнопка додавання в корзину

    А ще краще буде, якщо покупець, вже при перегляді сторінки категорії, натисне на кнопку «Купити» поряд з потрібним йому виробом.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Що саме буде відображатися, посилання «Докладніше» або кнопка для додавання в корзину, ви можете вибрати самі на сторінці налаштування шаблону.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазинДля цього вам доведеться зайти в пункт «Настройки» — «Сайт». В області «Вид» в полі «Виберіть шаблон» натискаєте на посилання «Налаштування». На сторінці ставите галочку в полі «Show the Add to cart Button on the product list»:

  • в позицію «YES», для відображення кнопки додавання в корзину
  • або ж у позиції «NO», для відображення посилання «Докладніше», веде на картку продукту
  • Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Ви це знали? Ні, тоді вважайте, що я вас просвітив. Хоча, загалом-то, нічого в цьому складно немає, просто треба знати, де і що потрібно підкрутити, щоб все запрацювало так, як ви хочете.

    Ми трохи відволіклися і пора повернутися. Наступне поле, яке нам потрібно буде заповнити при додаванні нового товару це – «Опис». Створене вами в цьому полі опис буде відображатися в його картки. Тут можна буде використовувати всі можливості візуального редактора Joomla для додавання зображень, створення таблиць і т. п.

    Ще раз підкреслюю, що коротка інформація про товар відображається тільки тоді, коли ви переглядаєте в категорії, а повну інформацію ви побачите лише після того, як відкриєте його картку.

    Налаштування додається товару на вкладці статусу

    Перейдіть на вкладку «Статус».

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    У першому полі «На складі» ви можете ввести кількість виробів на складі. Якщо ви в глобальних налаштуваннях VirtueMart встановили галочку про перевірку наявності продуктів на складі, то після їх закінчення покупець такий продукт вже не зможе замовити.

    Для того, щоб активувати цю опцію в глобальних налаштуваннях, вам потрібно буде вибрати в адмінці компонента «Налаштування» — «Загальні налаштування». У розділі «Додаткові» в полі «Перевіряти наявність на складі» потрібно буде поставити галочку.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    На вкладці «Статус товару» ви так само можете вказати мінімальне і максимальне кількість виробів для замовлення у вашому магазині (якщо це необхідно), прописавши потрібні цифри у відповідних полях. У графі «Доступно з» ви можете ввести дату, починаючи з якої додані вами продукт буде доступний для замовлення.

    Це може знадобитися у разі представлення товару ще до того моменту, як він з’явиться у вас на складі. Замість дати ви можете в полі «Доступний» вибрати відповідне зображення, говорить про терміни доступності даного виробу для замовлення.

    Ви так само можете поставити галочку в полі «Спеціальна пропозиція». У цьому випадку даний продукт буде відображатися в модулі VirtueMart — «Спеціальна пропозиція», який буде виводитися на всіх сторінках вашого магазину. Зазвичай в такому модулі розміщують вироби, на які в даний момент пропонується суттєва знижка або ті, які потрібно терміново реалізувати.

    Для того, щоб ви в подальшому могли з легкістю знайти всі вироби, які позначені галочкою «Спеціальна пропозиція», вам буде досить вибрати з меню панелі управління VirtueMart пункт «Товари» — «Спеціальна пропозиція». Поля у налаштуваннях вироби, що дозволяють надати йому певні властивості (Список властивостей і т. д.), ми розглянемо в наступних статтях, т. к. це дуже об’ємна тема.

    Графи на вкладці «Габарити та вагу» має сенс заповнювати, якщо ви, наприклад, плануєте установку в Виртуемарт плагіна, що дозволяє розраховувати вартість доставки у залежності від ваги виробу. Якщо нічого такого не плануєте, то ці графи заповнювати не обов’язково.

    В області «Зображення товару» ви зможете завантажити зі свого комп’ютера фото і автоматично створити з нього мініатюру, яка буде використовуватися для відображення його і категорії, і в картці. Для цього у графі «Велика картинка» потрібно буде натиснути на кнопку «Огляд» і знайти потрібне фото у себе на комп’ютері. Не забудьте перевірити, стоїть галочка навпроти поля «Автоматично створювати зменшені зображення».

    На вкладці «Супутні» можете задати супутні продукти, список яких буде показуватися під описом виробу в магазині. Ви, напевно, часто зустрічали на сторінках інтернет магазинів фразу – «Зазвичай з цим товаром купують», а потім буде слідувати список продуктів, які ви виберете на цій вкладці.

    Після внесення всіх потрібних налаштувань для створюваного товару на всіх вкладках, не забудьте натиснути на кнопку «Зберегти або Застосувати» розташовані вгорі вікна.

    Як створити інтернет-магазинЯк створити інтернет-магазин

    Після цього ви можете, зайшовши на свій сайт, перейти в магазин, знайти категорію, в яку ми додавали продукт і подивитися, як все це виглядає в реалі. Перейдіть на картку вироби і подивіться, як там йдуть справи. Якщо щось вас не влаштує, то заходьте знову в налаштування даного виробу і внесіть потрібні зміни, не забуваючи зберігати результат.

    Також раджу почитати:

    «VirtueMart — інтернет-магазин на Joomla» — серія статей з встановлення та налаштування інтернет-магазину VirtueMart. Поради, допомога, вирішення проблем з VirtueMart.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу