Вибираємо хостинг і домен

3040
  • Мій перший free hosting — що визначило вибір
  • 10 безкоштовних хостингів для сайту з підтримкою php і mysql
  • Ще 10 варіантів безкоштовного розміщення сайту на хостингу
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Сьогодні я хочу поговорити про варіанти безкоштовного хостингу (від слова host) для сайту, який може вам знадобитися на початковому етапі знайомства з вебмастерингом, коли ви ще не впевнені, що будете продовжувати займатися своїм сайтом і витрачати на його підтримку гроші. Про те, що таке hosting і на що варто звертати увагу при його виборі, читайте за посиланням, щоб нам вже на це не відволікатися.

    Вибираємо хостинг і домен

    Так як практично всі сучасні движки для сайтів (і платні, і безкоштовні) вимагають підтримки PHP (мови веб-програмування) і MySql (баз даних), то саме такий хостинг і хотілося б отримати безкоштовно у своє повне розпорядження. У цій публікації я розповім про цілу плеяду подібних сервісів, а ви вже виберете собі щось одне, найкращим чином підходить для вирішення поточних завдань.

    Мій перший free hosting — що визначило вибір

    Сам я, в принципі, людина не жадібний, і в змозі був на початковому етапі розвитку свого блогу платити сто рублів або навіть більше в місяць за повноцінний хостинг. Але тим не менше цього не робив, і досить тривалий час сидів на так званому «free hosting» (від oxnull.net, який, до речі, працює й донині) і тут є кілька причин.

  • По-перше, читаючи відгуки розумів, що дешевий хостинг запросто може бути навіть дуже проблемним і глючним, а його адміністрація недоступна і не лояльна до користувачів. Безкоштовний хостинг теж цим може запросто страждати, але там хоч зрозуміло за що.
  • По-друге, як кожен користувач-початківець, я вирішив зробити свій перший інтернет-проект на безкоштовному движку (спочатку це була Джумла, а потім вже освоїв WordPress) і логічно було б розмістити його саме в безкоштовному «стійлі». Це ні до чого не зобов’язує і, якщо раптом набридне морочитися з сайтом (або ще щось незаладится), то можна буде спокійно все це господарство кинути не шкодуючи про витрачені гроші.
  • Як ви, напевно, знаєте, хостинги можна розділити на ті, які підтримують мову програмування PHP та бази даних MySQL, і ті, які їх не підтримують. Останні зустрічаються все рідше і рідше, але серед безкоштовних, як і раніше, трапляються.

    При наявності php і mysql ми зможемо використовувати хостинг для сайту «працює на движку» (що використовує систему управління контентом — CMS). Найпопулярнішими є Джумла, Вордпресс, Drupal, Бітрікс та ін Якщо ж підтримки php і mysql на безкоштовному хостингу не буде, то наша доля — тільки звичайні HTML сторінки і нічого більше (хоча для сайту-візитки або простенького лендінгем пейджа це цілком може підійти).

    Однак, саме по собі використання CMS (движка) обіцяє нам чималі вигоди при створенні та веденні більш-менш складних сайтів, блогів і вже тим більше форумів. Там і вбудовані редактори «аля ворд», і купа розширень для додавання нового функціоналу, так і знань Html, CSS (і вже тим більше PHP) не потрібно. Просто бери і роби! Загалом, саме то для початківця вебмастера.

    Сім років тому, розглянувши всі наявні на той час в наявності безкоштовні пропозиції про розміщення мого поточного блогу, я зупинився на Oxnull.net. При цьому я заходив на всі сайти фришных хостерів і уважно вивчав запропоновані умови. Крім наявності php і mysql, необхідних для роботи WordPress або Joomla, в основному мене цікавило надається місце на жорсткому диску. У той час халявний варіант на Oxnull.net пропонував мені 300 Мб на диску, що і стало вирішальним фактором в його користь. Так, власне, за сім років мало що змінилося:

    Мой первый бесплатный хостинг ОхнулнетВибираємо хостинг і домен

    Що ще сподобалося мені і можливо вам сподобається, так це можливість за одну або дві хвилини після реєстрації отримати вже працює сайт на одному з популярних движків. Для звичайних хостингів це стало справою обов’язковою, але для безкоштовного тоді це щось з чимось. Для користувача-початківця цей «free hosting» тоді взагалі був знахідкою, оскільки відразу відпадав цілий ряд проблем і питань, пов’язаних із встановленням движків (СМС).

    Залишалася справа за малим, аби додати контент і все — безкоштовний сайт, форум або блог готові до прийому відвідувачів. Хоча, звичайно ж, «додати контент» і є головним у створенні сайту, але по початку здається, що коли технічні проблеми вирішені, а платити за хостинг не треба, то контент написати проблем не складе. У будь-якому разі зниження порогу входження в моєму випадку саме і стало тоді основним приводом скористатися послугами Oxnull.net.

    Само собою зрозуміло, що якщо вам нічого з цього не потрібно, то можна встановлені движки спокійно знести. Відразу після реєстрації Вам надається інформація для доступу до сайту по FTP (логін і пароль) та дані вашої бази даних MySQL (ім’я бази, логін і пароль для доступу до неї). Також ви безкоштовно отримаєте доменне ім’я третього рівня (щось типу цього: ktonanovenkogo.oxnull.net), яку при бажанні можна буде потім замінити на домен другого рівня, наприклад, на (якщо дозрієте на його покупку, або якщо він у вас вже є).

    Особливо мене порадувало і по-хорошому здивувало в Oxnull.net — спілкування з адміністрацією. Я ніде не зустрічав таких доброзичливих адмінів. Спілкуватися з такою техпідтримкою одне задоволення! Я зовсім не перебільшую, бо очікувати такої чуйності від власників абсолютно безкоштовного хостингу не доводилося.

    Спочатку я звертався до них тільки з питань, пов’язаних з внутрішніми проблемами, а потім зовсім знахабнів і почав просити ради у питаннях, не мають до нього ніякого відношення. Що примітно, у всіх випадках я отримував більш ніж вичерпну відповідь і допомогу, аж до написання невеликих програмок для вирішення моїх особистих проблем. Во як!

    Але світ не стоїть на місці і за останні сім років з’явилося чимало гідних згадки безкоштовних хостингів, а також одержали розвиток ті, що вже існували раніше. Однозначного лідера серед них визначити складно, тому я просто наведу їх список і коротенечко пробегусь за їх характеристика і можливостях, що надаються. Ну, а ваші відгуки в коментарях стануть додатковим критерієм у виборі.

    Якщо хочете запропонувати відомий і схвалений вами варіант безкоштовного хостингу, то опишіть його коротенечко, щоб можна інфу оперативно перенести в статтю.

    10 безкоштовних хостингів для сайту з підтримкою php і mysql

    Я жодною мірою не хочу виділяти лідерів і аутсайдерів серед наведених нижче хостинг-провайдерів, що надають безкоштовний доступ до своїх ресурсів, бо у всіх свої завдання, так і певною мірою все залежить від горезвісного «пощастить/не пощастить» (на який фізичний сервер потрапить ваш сайт, які будуть «сусіди», будуть їх сайти ддосить та багато іншого). До речі, від Ддос можна безкоштовно захиститися в CloudFlare — це так, на всякий випадок. Загалом, вибираєте ви самі, а я лише спробую зробити цей вибір для вас трохи більш простим.

  • Hostiman — досить незвичайний гравець на ринку «free hosting», бо крім звичайного хостингу з підтримкою PHP і MySQL він ще й VPS безкоштовні надає, що взагалі є, за великим рахунком, «Вау». Тут можна отримати місце під 2 сайта розміром 2 Гбайта (з PHP і MySQL) на сучасному сервері DDR4 і SSD-дисками (швидкими). І все це безкоштовно!

    Параметры бесплатного хостинга от HostimanВибираємо хостинг і домен

    Однак є ряд нюансів (про них читайте в окремій статті про Hostiman), які покликані відсікти можливість використання цього сервісу в «чорних і сірих схемах». Як я вже згадував, тут також є можливість отримати безкоштовно VPS/VDS сервери (причому дуже спритні), однак нюансів для їх отримання буде ще більше. Але «2×3700 MHz + 6 gb DDR4 + 40 gb SSD» за безкоштовно! Це просто свято якесь…

  • Hut — непогано підійде для маленьких сайтів (безкоштовно надають лише 100мб дискового простору) або новачкам на момент їх навчання мистецтву вебмастеринга, бо є підтримка PHP і MySQL, а доступ до файлів надається не тільки по FTP, але і по SSH. За додаткову плату можна докупити місце, прикрутити домен другого рівня і багато іншого, але тоді це вже не буде безкоштовний хостинг.

    За замовчуванням присутня реклама, яку також можна вимкнути за гріш. Крім цього, є відгуки користувачів, що даний хостинг видаляє з безкоштовних тарифів сайти, які не мають відвідуваності або вона низька. Так ось.

  • Hostinger — досить «смачний» у них безкоштовний тарифний план:

    Бесплатный хостинг на HostingerВибираємо хостинг і домен

    Правда, під егідою боротьби з фішингом і т. п. напастю з початку цього року вони ввели SMS активацію, що багатьом не сподобалося, бо це повідомлення платне і дороге. Загалом, багато обурені і обурюються, бо до цього роками сиділи на безкоштовному тариф і у вус не дули.

  • 000webhost — буржуйський free hosting з PHP і MySQL, а також PHP mail і встановленими Curl, GD2, ImageMagick. Надають 1.5 Гіга місця під сайт і 100Gb під трафік. cPanel управління. Можна використовувати дві бази даних, прив’язати п’ять доменів. При цьому начебто немає реклами і аптайм дуже гідний, так само як і швидкість роботи сайтів. Але якось підозріло «гладко» виходить. Напевно є «дитячі хвороби» всіх безкоштовних хостингів — глючность. Але це тільки здогади…
  • CpanelHosting — молодий провайдер з безкоштовним тарифом, де є підтримка PHP і MySQL.

    Бесплатный тариф хостинга CpanelHostingВибираємо хостинг і домен

    Начебто все що треба є (навіть можна вибрати потрібну версій PHP від 4 до 7 і, природно, що панель управління — це популярна cPanel), але поки немає достатньої кількості відгуків, щоб робити якісь висновки про стабільність і зручність роботи з ним. Комусь важливо буде те, що хостинг видається фактично без реєстрації (вказує Емайл і на нього приходять всі потрібні дані і без всяких там СМС (як у Хостингере останнім часом).

  • nx0 — досить-таки приємні можливості у цього безкоштовного хостингу:

    Возможности бесплатного хостинга nx0Вибираємо хостинг і домен

    Правда багатьох користувачів засмучує те, що для створення свого акка доведеться верифікувати номер свого мобільного телефону. Тих кому важлива анонімність цей варіант може не влаштувати.

  • BestOf — цей проект можна порівняти з згаданим на початку Охнув.ні, бо підхід у прийнятті сайтів приблизно той же. Приймаються тільки російськомовні сайти і при цьому безкоштовні потужності надаються тільки тим, хто сподобається адміністрації. Наприклад, розважальні, ігрові та комерційні проекти вони принципово не розміщують.

    В іншому ж все начебто на рівні. Хлопці беруть під крило (в плані технічного забезпечення) ті проекти, що несуть користь людям і цілком корисні суспільству. Є підтримка PHP і MySQL і всього іншого, що може знадобитися. Але ще раз повторюся, що цей «безкоштовний хостинг не для всіх».

  • Byethost — ще один буржуйський free hosting і знову ж таки дуже навіть непоганий. Є все, про що тільки може мріяти вебмастер — гігабайт під файли, PHP і MySQL, п’ять баз даних, повноцінний файл .htaccess, а також відсутність реклами. Чого ще бажати? Напевно стабільності, але це можна перевірити тільки досвідченим шляхом.
  • ZZZ — провайдер, що надає послугу безкоштовного хостингу з досить непоганими заявленими параметрами і без реклами. Як йде справа насправді, можна перевірити тільки на практиці і відписатися трохи нижче в коментарях.
  • Beget — безкоштовний варіант хостингу від досить-таки великого провайдера.

    free hosting BegetВибираємо хостинг і домен

    Власне, на скріні все показано. Не те що б дуже щедро, але цілком легкотравно. Питання знову ж таки в надійності і стабільності. Можна сподіватися, що великий бренд дає якусь гарантію на осудність техпідтримки і стабільність серверів.

  • Ще 10 варіантів безкоштовного розміщення сайту на хостингу

    Описані вище варіанти реалізації концепції «free hosting» відрізняються тим, що при бажанні ви запросто можете зібрати свої манатки (файли сайту, бази даних) і спокійнісінько піти або на інший безкоштовний хостинг, або на платний, коли для цього дозрієте. У цьому, власне, і полягає їх принадність. Свобода.

    Однак, є й низка інших варіантів безкоштовного розміщення сайту в мережі, коли і з движком морочитися не потрібно, і проблем технічного характеру практично ніяких не буде, а можна відразу приступати до головного — наповнювати сайт контентом. Але часто така простота тягне за собою позбавлення тієї самої свободи, про яку говорилося вище. Піти зі своїм господарством на інше місце буде набагато складніше. Однак, ці способи однаково заслуговують хоча б згадки про них.

    Отже, безкоштовний хостинг можна отримати ще як мінімум в двох випадках:

  • Якщо ви зважитеся на використання безкоштовного (частково або безкоштовного) конструктора сайтів.
  • Якщо ви розмістите ваш сайт (найчастіше блог) на так званих блог-платформах, які теж надають цю послугу безкоштовно.
  • Основним недоліком цих способів (крім позбавлення свободи пересування) є ще і складність монетизації свого сайту (заробітку на ньому). За вас це буде робити хостер, або прибуток буде менше, ніж могла б бути у «вільної людини». Однак, якщо заробляти на цьому і ви не плануєте, то створити успішний проект навіть на безкоштовній платформі цілком можливо, і в мережі повно таких прикладів.

    Давайте почнемо з безкоштовних блог-платформ, де можна буде почати створювати свій сайт. Основним їх перевагою є простота налаштування майбутнього сайту і простота додавання на нього матеріалів. Серед безлічі подібних сервісів «безкоштовного хостингу» можна виділити:

  • WordPress.com — якщо ви вже знайомі з движком WordPress, то це варіант, коли вам надають практично всі ті ж самі можливості і в добавок ви ще і отримуєте хостінг безкоштовно. Правда, якщо захочете більше можливостей, то вже доведеться платити, але і на безкоштовному тариф є майже все, що тільки можна побажати:

    Бесплатный хостинг от WordPress.comВибираємо хостинг і домен

    У мене, наприклад, там живе блог (ktonanovenkogo.wordpress.com) для кроспостинга матеріалів з основного блогу (цього, який ви зараз читаєте).

  • LiveJournal — одна з найпопулярніших безкоштовних блог-платформ в рунеті. Реєструєтеся і отримуєте можливість вести там свій щоденник (блог). Я знову ж використовую цей сервіс для кроспостинга (ktonanovenkogo.livejournal.com)
  • Blogger — безкоштовне місце під ваш блог (сайт), про який подбав великий і жахливий Гугл. В плані можливих налаштувань, збору статистики і можливостей монетизації цей сервіс виділяється серед інших. Природно, що і там є «моє» представництво — «ktonanovenkogo.blogspot.ru»
  • LiveInternet — ще один чудовий варіант реалізації концепції «free hosting» на базі російської блог-платформи. Моє предствительство в цій мережі знаходиться тут liveinternet.ru/users/ktonanovenkogo. Забагато там реклами, на мій погляд, але зате безкоштовно.
  • Ну, на закуску можу запропонувати декілька варіантів отримання безкоштовного хостингу укупі з онлайн-конструктором сайтів. Базові можливості у них безкоштовні, а створення сайтів ведеться на інтуїтивно зрозумілому рівні (у багатьох методом «схопив і перетягнув»). Правда, є і ложка дьогтю — вихідний код сайтів, як правило, виходить «важким», а функціонал в деяких моментах все ж програє движка. Однак, «на халяву і оцет солодкий».

  • Ucoz — дуже популярний в рунеті. Не сказати, щоб створювати сайти на ньому архипросто, але все одно простіше, ніж це робити на движку. Функціонал досить розвинений, є докладні мануали, чуйна російськомовна підтримка, купа безкоштовних шаблонів, дружить з Php і MySql (хоча, це начебто за плату), але… Ось це саме «АЛЕ». Чим популярніший буде ваш сайт, тим більше буде на ньому реклами (іноді навіть настільки, що відвідувачі з нього будуть тікати).
  • Wix — дуже популярний у всьому світі. В базі безкоштовний і досить-таки зручний саме починаючим користувачам, бо підтримує їх улюблену концепцію — взяв і перетягнув мишкою. Це стосується буквально всього в тому числі і дизайну сайту. Багато барвистих (якщо не сказати чудернацьких) безкоштовних шаблонів. Докладніше можна почитати в статті про Wix. Рекламою не забивається до відмови як Юкоз, але якщо захочете трохи більше функціоналу або прибрати рекламу зовсім, то за це вже доведеться платити.
  • A5 — можна сказати, що це наш клон Викса. У своєму безкоштовному варіанті досить обмежений по функціоналу, але для простих сайтів цілком підійде. Працювати з ним досить просто і приємно.
  • Nethouse — якщо потрібен сайт для бізнесу (дивно, що при цьому ви шукаєте безкоштовний хостинг, ну, та це ваша справа), то цей конструктор допоможе вам сконструлить сайт-візитку або навіть магазин, але, правда, в безкоштовному варіанті ви будете досить сильно обмежені кількістю товарів та їх фотографій.
  • Jimdo — на безкоштовному тариф можна сконструлить цілком собі пристойний сайтик з адаптацією під мобільні пристрої, і навіть стороння реклама на ньому крутитися не буде, що є гуд. Але є і багато обмежень, які покликані «душити вашу жабу» і таки змусити розщедритися. Але ви не піддавайтеся!
  • Setup — ще одна «наша» виріб (дітище Сеопульта, як я розумію). Все просто і складно водночас. Просто конструлить сайт, але складно буде вміститися в прокрустове ложе безкоштовного тарифу.
  • Загалом, вибір завжди є. Професіонал «собаку з’їв» на створенні сайтів вибере безумовно платний хостинг, бо виникають проблеми не стоять витрати його часу. Новачок ж навпаки має основний вільний ресурс — час, а тому буде намагатися заощадити гроші і одночасно отримати необхідний досвід в набивання шишок. Особисто я так і робив у свій час.

    Якщо безкоштовні варіанти вас з якихось причин не устраили або хочеться ще чогось спробувати для порівняння, то раджу подивитися в бік цих рішень:

  • Инфобокс
  • Реєстр.ру
  • FASTVPS
  • AvaHost
  • NeoServer
  • Проголдхост
  • Offerhost
  • HandyHost
  • Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу