Як розкрутити сайт самому

3803

Здрастуйте, шановні читачі блогу . Пошуковики справедливо вважають, що досить багато можна дізнатися про якість ресурсу, просто уважно понаблюдая за ставленням до нього відвідувачів. Зібране таким чином «громадська думка» підмішується разом з іншими чинниками ранжирування і може вплинути на позицію, займану сайту в пошуковій видачі. Причому хороші поведінкові фактори (ПФ) дуже важливі не тільки для потрапляння в Топ, але і для утримання досягнутих позицій.

Само собою зрозуміло, що одним з основних методів оптимізації поведінки користувачів буде ваша робота над текстами (читайте про те, які тексти цінують пошукові системи і як їх краще оформити, щоб поліпшити ПФ), над дизайном сайту (читайте детальніше у статті про смерть СЕО), над зручністю навігації та іншими речами, які разом можуть сформувати позитивне «громадську думку» про вашому ресурсі (в тому числі і у асесорів Яндекса).

Як розкрутити сайт самому

Проте, існують і інші способи оптимізації ПФ, які можна використовувати для істотного посилення озвучених вище дій. Правда вони вже кілька виходять за межі «дозволеного пошукачами», але саме «сіра зона» пропонує один з найбільш дієвих інструментів просування (наприклад, все ті ж горезвісні зовнішні посилання, про зміну статусу яких ми говорили в наведеній статті.

Інструменти «сірої зони» ефективні, але в роботі з ними потрібна обережність. Головне правило — максимальна природність (наприклад, розміщення посилань у тематичних статей на тематичних сайтах, а не навпаки). Те ж саме можна сказати і про сфері поліпшення поведінкових факторів — чим природніше буде виглядати вплив, тим краще. Наша сьогоднішня розмова якраз і піде про появу нової можливості в одному з сервісів роботи з ПФ (Movebo) — самому керувати цією самою природністю, повністю задаючи сценарій поведінки користувача (засланого) на вашому сайті.

Поведінкові фактори і варіанти впливу на них

У разі посилального просування ми намагаємося додати до природної посилальної маси сайту якусь частку посилань проставлених «не з доброї волі», а за матеріальну винагороду. Практично та ж сама логічна схема працює і в разі поведінкового просування. Природний портрет поведінки користувачів на сайті ми намагаємося доповнити «гарною поведінкою» користувачів, що відвідали сайт «не з доброї волі». Головне завдання, щоб пошуковики не відрізнили одних від інших, а для цього потрібно буде не виходити за рамки природної поведінки користувача на вашому сайті.

Але давайте спочатку пригадаємо, що таке ПФ і які способи його вимірювання можуть використовувати пошукові системи. Розрізняють два місця, де пошуковики можуть збирати дані для формування «громадської думки» про вашому сайті:

  • У своїй власній видачі і Яндекс і Гугл можуть отримати ряд показників, які потім можна буде врахувати в оцінці ПФ.

  • По-перше, це СТР вашого оголошення в видачі (як часто за нього клацають). Зрозуміло, що клікабельність буде вище у перших позицій, але тут, я думаю, важливо саме відносне значення. Якщо по займаній вашим сайтом у видачі позиції клацають менше, ніж за нижчестоящим оголошенням, то пошуковик може порахувати ваш ресурс недостатньо цікавим користувачам.
  • По-друге, це так званий останній клік (LastClick). Зазвичай користувач при пошуку відповіді на свій запит переходить на кілька сайтів з видачі, якусь кількість разів повертаючись назад, поки не задовольнить свою цікавість. Вважається, що якщо його мыкания закінчаться саме переходом на ваш сайт, то це буде істотним плюсом у вашу скарбничку «хороших поведінкових факторів».
  • Для молодих сайтів ці значення визначити важко і не завжди можливо, бо вони мають досить низьку видимість в пошукових системах. Швидше за все, для них враховують тільки поведінку користувачів безпосередньо на їхніх сайтах (див. наступний пункт).

  • Чудовим рішенням з боку пошукових систем було б ще простежити дії користувача безпосередньо на сайті, куди він переходить з видачі. Там можна буде зняти масу непрямих показників ефективності даного ресурсу, таких як «Показник відмов», «Глибина перегляду», «Час, проведений на сайті» або «Повторні відвідування». Зрозуміло, що для сайтів різних тематик ці показники можуть відрізнятися і дуже навіть сильно. Але пошукові гіганти цілком здатні визначити, чи вкладається поведінку відвідувачів вашого сайту в «норму» або за якимись показниками ви програєте конкурентам.

    Важливим нюансом є те, що всю повноту картини пошуковики можуть отримати тільки в тому випадку, якщо у вас на сайті встановлені їх системи аналітики (Метрика і Аналітікс). В іншому випадку, інформація про внутрішніх поведінкових факторах вашого сайту в пошукових систем буде неповною. Братися вона може браузерів, через які заходять до вас відвідувачі, з різних надбудов для браузерів (той же Яндекс Бар) та гіпотетично з даних інших безкоштовних систем статистики і браузерів, які цілком можуть цією інформацією торгувати (з-під поли, що називається).

  • Виходить, що якщо хочете повністю відрити дані про поведінкових характеристиках вашого сайту, то ставте Метрику і Аналітікс. Хоча, якщо навіть і не поставите, то ймовірність виявлення поганих ПФ все одно залишається, і досить-таки висока. А як я вже згадував на початку статті, хороші ПФ важливі не стільки для потрапляння в Топ, скільки для впевненого знаходження в ньому на протязі довгого часу. Хороші поведінкові фактори — це гарантія стабільності.

    Підсумовуємо

    Крім підвищення позицій в пошукових системах за рахунок зростання ПФ вашого сайту, можливий побічний ефект. По-перше, це поліпшення соціальних факторів (вони теж враховується пошуковими системами при ранжуванні) за рахунок додавання в ланцюжки завдань з расшариванию і лайкам. А по-друге, завдання з додавання коментарів підвищують довіру до вашого сайту і здатні викликати деяке зростання природного трафіку.

    Власне, можете почати роботу з конструктором сесій прямо зараз, не відкладаючи в довгий ящик.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу