Як розкрутити сайт самому

1915
  • Линкбилдинг або крауд-маркетинг — що вибрати?
  • Суть Crowd Marketing і кому має сенс його використовувати
  • Методи реалізації партизанського маркетингу
  • Підводимо риску
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Ну що, я вас вітаю — ми вступили в еру Мінусинська в Яндексі і продовжуємо жити під гнітом Пінгвіна в Гуглі.

    Досить складно в цій ситуації ігнорувати зміни відбуваються в SEO і продовжувати «тупо» купувати посилання (за «прямолінійність» зараз можуть покарати і досить-таки жорстоко). Настав час трохи включати голову і відходити від стереотипів минулого. Особисто для себе, я в пошуку рішення відкриваю потихеньку крауд-маркетинг (партизанський маркетинг).

    По суті, це управління відгуками (додавання рекомендацій) про бренд, товар, сайті або чимось ще в глобальній мережі інтернет. Тобто шукаються відкрито обговорюються теми, пов’язані з вашим родом діяльності або тематикою сайту, після чого здійснюється акуратне підключення до бесіди і видавання на гора ради від доброго дядька» або опису «як вчинили особисто ви», іноді із зазначенням анкорной посилання, але частіше безанкорной, а то й просто текстової. Можливо і просте згадування назви бренду або сайту (наприклад, так: «КтоНаНовенького.ру»). Все йде в залік.

    Як розкрутити сайт самому

    І в цьому криється запорука успіху. Чому? Ну, в деталях це буде описано в самому пості, а в анонсі скажу лише, що тут ви реально вбиваєте відразу п’ять зайців. По-перше, ви знижуєте ризик потрапити під згадані вище Мінусинськ і Пінгвін, бо частина зворотних посилань вашого сайту будуть реально клікабельними (трафиковыми). А адже саме такими вони і повинні бути, про що, безсумнівно, знають пошуковики.

    По-друге, ви розбавляєте анокорную посилальну масу (отриману раніше або набираемую зараз) безаркоными, а також закритими від индексациии або взагалі текстовими посиланнями (на зразок цієї — https://). У третіх, ви істотно розширювати джерела трафіку (крім пошукового та контекстного у вас буде йти і реферальний трафік), що добре сприймається пошуковими системами.

    По-четверте, ви популяризируете свій бренд або сайт, що підвищує його впізнаваність і довіру (у тому числі згадки враховуються і пошуковими системами). Ну, і по-п’яте, трафік буде йти цільової, а значить його можна буде з легкістю перетворити на дзвінку монету. Цікаво? Тоді читайте далі.

    Линкбилдинг або крауд-маркетинг — що вибрати?

    В принципі, справа це не новий і давно вже кимось успішно здійснюється. Правда говорити про це, як про важливий елемент просування сайту, було чомусь не прийнято. Завжди на перше місце виходила закупівля посилань, а все інше втрачалося з поля зору. Однак, останнім часом в рунеті намічається та ж тенденція, що була раніше притаманна буржунету — пошукові системи висловлюють своє «фе» з приводу засилля активних гіперпосилань у ссылочном профілі сайтів.

    Можна, звичайно, спробувати не звертати на це уваги, а можна стати дбайливим буржуям і подивитися в бік Crowd Marketing (формування голоси натовпу), який на сьогодні у них вже є найбільш значущим інструментом у просуванні сайтів. Можете бути спокійні, і у нас це теж в швидкості буде саме так. Чисто посилальне просування має ряд недоліків (хоча воно і працює), які важко не помітити:

  • Активні анкорные посилання якщо і починають працювати, то не відразу, бо пошуковики, по суті, бачать по ряду ознак їх Сео-характер і створюють штучний часовий лаг в їх обліку при ранжируванні.
  • Найчастіше вони не починають працювати взагалі. Все на тій же Сапі, за грубими підрахунками, відсотків п’ять цілком собі добре працюючих посилань (в абсолютних цифрах це дуже багато), але їх треба шукати, фільтрувати ГС і нетематические, перевіряти вручну і т. п. Ймовірність напоротися на шлак без належного підходу близька до ста відсотків.
  • SEO-посилання можуть завдати шкоди, як це стало ясно після введення в дію Пінгвіна в Google, а ось тепер і Мінусинська в Яндексі.
  • У статті про поточний стан з посилальним просуванням я писав, як і які саме посилання зараз враховуються пошуковими системами. Одним з ключових факторів все ж є клікабельність посилання. Не важливо, внутрішня чи зовнішня, але якщо за неї переходять користувачі (живі люди, а не боти), то це є для пошукових систем яскравим свідченням її якості, бо вона затребувана. Щоправда, отримати їх не так-то й просто. Ще складніше буде отримати одночасно SEO-значиму (жирну) посилання і при цьому клікабельну — такий варіант можна по праву вважати дивом.

    Другим аспектом, пов’язаним з набором посилальної маси сайту, є її природність. Якщо ви подивіться природний посилальний профіль якого-небудь успішного (але «не просувається») сайту, то побачите, що частка тих беклінків, які ми (сеошники) вважаємо «оптимальними» (активна, dofollow, анкор з прямим або розведеним входженням) буде досить мала. А зате у природничому профілі буде багато nofollow, безанкорных, не активних (текст, а не гіперпосилання) та інших «убогих» і сміттєвих (на наш «професійний погляд) посилань, які і посиланнями якось язик не повертається назвати.

    Здається, що цей контрольний обвіс зайвий, але пошуковики думають по-іншому. Їх алгоритми постійно посилюються щодо «правильних» беклінків, і багато SEO-фахівці вже роками (в буржунете і того більше) працюють в області крауд-маркетингу, про який і піде сьогодні мова. Його краса полягає в тому, що тут немає небезпеки отримати «по шапці» від пошукових систем, і навіть більше, партизанський маркетинг може нівелювати загрози бана або фільтра за посиланнями методи просування, оскільки розмиває профіль і робить його схожим на природний.

    Особливо реліз нового оновлення Пінгвіна в Google і активація Мінусинська змушують діяти ще обережніше, слідуючи постулату «не нашкодь» при нарощуванні посилань. При цьому постійно зростає роль поведінкових факторів у Яндексі, що робить посилання не приносять переходи на сайт майже марними.

    З точки зору пошуковиків, ефект від проведеного вами крауд-маркетингу також виливається у зростання кількості згадувань і цитувань сайту, що призводить до зростання його авторитету і трастовості, а ще до зниження рівня спамности всього посилального профілю. Не варто думати, що якщо посилання на сайт не вказана за всіма правилами оформлення гіперпосилань, а представляє з себе щось на зразок ктонановенького.ру, то пошуковик не зарахує це як цитування.

    Зарахує, але без жодних бонусів у вигляді передачі статичного і динамічного ваги. На жаль, ми виросли в часи «Сео — простіше нікуди», коли «отримувати все й одразу» було нормою. Зараз же все стало складніше і не варто гнатися за «ідеальними бэклинками», які і траст наростять, і трафік приведуть, і вага передадуть. Це вже утопія, не сильно кореллирующаяся з реальністю.

    Також в якості згадки можна буде використовувати назву бренду, ім’я компанії, вставляти картинки з просувного сайту (для пошукача це теж адже посилання на ваш сайт, нехай і ведуча на зображення) і навіть зазначення юридичної адреси компанії (якщо на сайті використовується микроразметка).

    Тому роблю проміжний висновок (для себе) — мухи окремо, котлети окремо. Тобто нарощування посилальної маси (активно-анкорной та відритої для індексації) як і раніше актуально, але з поправками на існуючі реальності.

    Але крім цього потрібно займатися тим, що в буржунете обізвали крауд-маркетингом, а саме нарощувати цитування сайту, згадування бренду і т. п. речі, не звертаючи уваги на те, чи будуть такі посилання відкриті для індексації, чи вони активні і будуть вони посиланнями взагалі. «На коні» зараз саме згадки, які крім усього іншого нівелюють спамность SEO-посилань. Мені так бачиться (ІМХО).

    Тому, відповідаючи на питання позначений у заголовку цього розділу, можна сказати, що робити вибір між линкбилдингом і крауд-маркетингом не має сенс, бо вони чудово доповнюють один одного (з застереженням, що ликбилдингом потрібно займатися керуючись сучасними реаліями, а не вже давно минулих років).

    Суть Crowd Marketing і кому має сенс його використовувати

    Думаю, що і про практичну реалізацію Crowd Marketing прийшов час поговорити, а то не зовсім зрозуміло виходить, про що йде мова. Ну, «голос натовпу» і що? Як його, цей самий голос, повернути собі на користь? Ось в чому питання. Хоча, цілком можливо, ви цим вже в тій чи іншій мірі займалися, навіть не знаючи як це називається.

    Трохи вище я згадував термін «реферальний трафік» без його пояснення. По суті, це варіанти заходу на ваш сайт відвідувачів з інших ресурсів (досить легко простежити джерело переходу), але відмінних від пошукових систем і систем контекстної реклами (або прямих заходів з закладок браузера). Пошукачами такий трафік сприймається як рекомендаційний (реферальний), бо розміщуючи посилання на ваш сайт вебмастер як би рекомендує його відвідати.

    Дуже важливо, щоб частка реферального і прямого трафіку (з закладок браузера або при його наборі в адресному рядку) була б досить великий. Крауд-маркетинг якраз і служить інструментом для отримання таких переходів на ваш сайт.

    Ви, напевно, не раз помічали, що з якихось запитами (можливо, що не суто комерційним) ваш ресурс випереджають у видачі сторінок обговорень на форумах, в сервіси «Питань і відповідей» та інших публічних місцях, де кожен бажаючий може висловити своє бачення розв’язання якоїсь проблеми (допомогти порадою).

    Пример маркетингаЯк розкрутити сайт самому

    Так от, це і є ті самі місця, де варто розміщувати згадки про ваш бренд, сайті, продукт і т. п. Таким «хитрим» способом ви перетворюєте пошуковий трафік, що йде, наприклад, на сторінки питань Майл.ру, в свою реферальне (якщо вдається поставити активне посилання) або прямий трафік (якщо ставите посилання текстову) . Фінт вухами, так сказати.

    Але зверніть увагу, що крауд-маркетинг покликаний знижувати спаммность, але ні в якому разі не підвищувати. Отже, всі ваші «включення в обговорення» повинні бути максимально органічними, і проставлені посилання (або назва бренду, продукту, сайту) повинні сприйматися зовсім не як спам, а як послугу зроблене з вашого боку.

    Примеры крауд-маркетингаЯк розкрутити сайт самому

    Крауд-маркетинг максимально природний і передбачає проставляння посилань тільки в релевантних теми на форумах, обговореннях тощо Причому, необов’язково використовувати активні посилання (гіперпосилання) — можна просто текстові (або згадки). Та й активні в більшості своїй будуть закриті через nofollow і не мати анкора, а це дуже здорово, хоч і звучить як марення божевільного.

    Справа в тому, що це ознаки, за якими пошукові системи відносять посилання до природної (людської), а не заради поставленої SEO-ефекту. Якщо ви працювали з біржею ВебАртекс, то напевно не могли не помітити, що у них з’явилася можливість закуповувати безанкорниє, не активні, закриті від індексації, трафиковые (з головних сторінок) беклінків.

    Все це говорить про те, що тенденція відходу від роботи з посиланнями («в лоб» набирає обертів. Але все ж, просто покупка підходять під опис природних беків це далеко не ідеальне, хоча і більш просте рішення. Наша відповідь — це Crowd Marketing у всій його красі.

    Таким чином, ви вбиваєте цілу купу нещасних зайців (картинка взята з презентації Юрія Тіткова):

    Эффект от Crowd MarketingЯк розкрутити сайт самому

  • Ви отримуєте цільової потік відвідувачів на свій ресурс, які вже в якійсь мірі готові генерувати для вас ліди (продажу, реєстрації тощо), бо вас їм порекомендували, а це, ой як багато значить у нашому світі. Наприклад, за даними компанії Nielsen аж цілих 70 відсотків користувачів при прийнятті рішення про купівлю спираються на залишені в мережі відгуки людей, яких вони, по суті, не знають і ні разу в житті не бачили (як, наприклад, ви мене).
    Crowd Marketing через отзывыЯк розкрутити сайт самому
  • Ви отримуєте в свої руки важіль для управління репутацією, формованої в інтернеті про ваш бренд, сайті або продукті. Причому, все це має накопичувальний характер, коли користувачі починають більше дізнаватися про ваш продукт, сайті або послуги, то це веде до збільшення взаємодій (лідов), підвищення конверсії і лояльності користувачів. Але все це буде справедливо лише в тому випадку, якщо якість наданих послуг, продуктів або інформації знаходиться на належному рівні. Піарити пустушку буде собі дорожче.
  • Підвищення частки реферального (з інших ресурсів) і прямого (копіювання текстового посилання, наприклад, і вставити її в адресний рядок) трафіку на сайт не залишиться не поміченим пошуковими системами. Чим різноманітніші джерела трафіку, то апріорі краще.
  • Зростання природної посилальної маси дозволяє отримати більш оптимальний посилальний профіль і дещо замаскувати ваші SEO-посилання.
  • Зростання кількості згадувань і цитувань в інтернеті покращує відношення пошукових систем до вашого сайту. Це знизить ймовірність попадання під фільтри Яндекса і Гугла, бо вони накладаються в більшості своїй сукупності факторів, а не за якусь одну певну провину.
  • Залучення цільового (зацікавленої) трафіку призведе до поліпшення поведінкових факторів, що, в свою чергу, може вплинути на поліпшення видимості сайту в пошукових системах (в основному за рахунок попадання в Топ по НЧ).
  • Резюмуючи можна завантажити, що крауд-маркетинг при його правильному використанні вирішує цілий комплекс завдань і знімає ряд проблем, які могли б виникнути без його використання. Грунтуючись на перерахованих вище «зайцях» можна зробити припущення про те, кому може бути цікавий і корисний цей метод просування бренду або сайту:

  • Линкбилдерам (сеошників), бо велика кількість зворотних СЕО-посилань ведуть на сайт і відсутність згадок про нього свідчить про спамний тактики просування. А вам це треба? От і я так думаю, тому і зацікавився крауд-маркетингом. Також варто сказати, що згадки сайту самі по собі вчиненого безпечні для просування, але при цьому істотно розширюють межі безпечних методів линкбилдинга.
  • Інтернет-маркетологам, бо цитованість і часте згадування бренду підвищує його впізнаваність в мережі, що позитивно впливає на продажі.
  • Власникам сайтів і онлайн-бізнесу, бо дозволяє отримати ліди (продажу, реєстрації, заявки та інші конверсійні дії), у поєднанні з покращенням Seo. Посилання, за якими йдуть ліди, завжди позитивно впливають на просування сайту, бо пошуковики вміють чудово оцінювати ефективність комерційних сайтів.
  • Загалом виходить, що Crowd Marketing корисний практично всім, хто щось намагається робити в інтернеті, але займатися ним не так-то вже й просто, як може здатися спочатку. Цей процес дуже важко автоматизувати, бо буде великий ризик впасти в банальний спамм. Їм потрібно буде займатися цілеспрямовано, з почуттям, з тактом, з розстановкою, не шкодуючи часу і сил. Саме так вже багато років працюють буржуї і доведеться вчитися працювати нам. А що робити? Така селяві.

    Методи реалізації партизанського маркетингу

    Як ви вже напевно зрозуміли з усього вищесказаного, партизанський маркетинг являє собою інструмент, який дозволяє привернути увагу користувачів до вашого бренду, зацікавлений отримати трафік і ліди, а також максимально природні згадки бренду (сайту) і посилання, які будуть корисні для Seo. Найскладніше в цій справі, звичайно ж, реалізація. Ось про неї ми зараз і поговоримо.

    Перше, що доводиться в голову — спробувати все це робити самому. Думка, до речі, цілком має право на життя, особливо, якщо просувати за допомогою Crowd Marketing ви плануєте невеликий нішевий бізнес (сайт) в якомусь обмеженому регіоні.

    У цьому випадку віддавати цю справу на аутсорсинг або наймати фрілансерів може бути просто-напросто не рентабельно (та й вони не можу взятися за таку «дрібничку», бо йде багато часу на вивчення рекомендованого продукту, послуги або веб-сайту) — п’ят інший згадок на всіх нечисленних підходять за тематикою та регіону ресурсах ви зможете самі потихеньку реалізувати.

    Звідки починати танцювати? Давайте подивимося. Нам потрібно вкладати потрібну інформацію в потрібні вуха. На відміну від SEO та SMM, крауд-марктинг орієнтований тільки на тих користувачів, які вже готові купити ваш товар і їх потрібно лише підштовхнути в потрібному напрямку. Для цього достатньо буде зобразити із себе такого експерта, зійшла до потрапив у скрутне становище (вибору) користувача або ж вже успішно вирішив цю проблему іншого користувача.

    Інше питання, де шукати ті самі місця, де можна було б згадки залишити. Тут важливо знайти потрібну тематику обговорення на ресурсі, орієнтованому на ваш регіон. Ви повинні визначити ті місця в інтернеті (соціальні мережі, сайти, форуми), де знаходяться ваші потенційні покупці, з грошима і сумніви (наприклад, «вибрати»). Завдання не така вже й проста.

    Вже згадуваний мною вище експерт по імені Юрій Тітков рекомендує для вирішення цієї задачі використовувати наступні можливості:

    Методы Crowd MarketingЯк розкрутити сайт самому

    Наприклад, можна використовувати оператори пошуку в Google, щоб знайти обговорення потрібної вам проблеми на форумах:

    Поиск обсужденийЯк розкрутити сайт самому

    Можна і Google Alerts використовувати для відстеження нових згадок, про який я досить докладно писав у статті за наведеним посиланням. З деякими з наведених Юрієм інструментів я взагалі не знайомий — треба буде витратити час на їх вивчення, але його, як завжди, не вистачає і доводиться розставляти пріоритети.

    Раджу подивитися невеликий виступ Юрія в одному з випусків «На дошці» від СеоПрофи:

    Як розкрутити сайт самому«alt=»»>

    Взагалі це дуже трудомісткий процес, і іноді за цілий день виходить залишити всього пару-трійку гідних згадок в добре придатних для цього місцях. Вся складність в тому, щоб знайти свіже обговорення того, на що вже є відповідь на вашому сайті і залишити дійсно корисну посилання.

    Особливо складно залишити посилання на комерційну сторінку продукту або замовлення послуги – це практично нереально на модерованою майданчику з новим обліковим записом (по-хорошому треба там реєструватися і прокачувати аккаунт, перш ніж займатися безпосередньо розміщенням згадок, інакше це справа однозначно кваліфікується як спамм).

    Зневажати прийшов до висновку, що якщо є можливість це все віддати на аутсорсинг гідного виконавця, то краще буде поламати голову над розгорнутим ТЗ (техзавданням), ніж стільки часу «вбивати». Власне, це і є другий метод реалізації крауд-маркетингу — віддати все це на аутсорсинг. Питання: кому віддати?

    Ну, Юрій Тітков радить у своїй презентації referr.ru (на скріні навіть промокод видно). Його ж, до речі, радить і Девака (тут і тут), причому коментарів до цих постів у нього просто море (багатьох, до речі, дивує цінова політика, але це ж хенд мейд, а не робота скрипта). Є і на Серч гілка, присвячена цій компанії. Відгуків там менше, але в цілому вони однозначно позитивні. Думаю саме з ними замутити співпраця з просування поки що одного пілотного проекту (на пробу, так би мовити).

    Так само з певною натяжкою до цієї когорти можна віднести і біржу коментарів Кьюкоммент, але там дещо інший підхід до роботи, але зате і розцінки теж інші. Правда, здебільшого організаційні питання доведеться вирішувати вам самим…

    Поки що планую прокачати згадками російськомовний проект, але в буржунете Crowd Marketing вже давно є налагодженим бізнесом, і в силу свого нового інтересу до заробітку в забугорном інтернеті може бути в нагоді і brandcitations.com (той же referr, але для буржуйських ринків англійською, іспанською, польською та німецькою).

    Підводимо риску

    Тема крауд-маркетингу безумовно дуже цікава, і чим більше я поринаю в неї, тим більше приходить розуміння, що це дійсно повинно працювати. Ось тільки вона складна і трудомісткий. Скажімо, для посилального просування достатньо вивчити роботу з декількома біржами і потроху витрачати час на замовлення і перевірку розміщення. Тут же повністю ручна праця з безліччю нюансів і практично без шансів щось автоматизувати.

    Але при цьому дуже заманливо і не має побічних ефектів неприємного спрямування, як, наприклад, Сео-посилання або накрутка поведінкових. Буржуї (які прийшли до крауд-маркетингу набагато раніше за нас) все-таки в основі своїй вважають за краще вкладатися в перспективу, а не прагнути отримати «відразу і багато» (як ми), але з великим ризиком все це найближчим часом втратити. Тому вони і використовують в якості основного саме цей безризиковий метод, правда більш трудомісткий. Але краще день втратити, ніж потім за п’ять хвилин полетіти» (з Топ — пару років тому я перевірив це на собі).

    Напевно розуміння того, що крауд-маркетинг є працюючим інструментом і просувні їм сайти отримують все більше ваги в алгоритмах Яндекса і Гугла, приходить нині до багатьох (а не тільки до мене) і стоїть над цим серйозно працювати. Але процес формування «голосу натовпу» займає дуже багато часу і варто задуматися над тим, щоб віддавати все це на аутсорс.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу