Вивчаємо відвідуваність сайту

2800
  • Реєстрація, налагодження та отримання коду лічильника Mail.ru
  • Вхід і робота зі статистикою лічильника відвідувань Майл.ру
  • Що ще можна відзначити з даних, зібраних в Топ@Майл.ру
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Раніше я вже писав про реєстрацію і отримання коду лічильників відвідувань, а саме Google Analytics, Yandex Metrica, HotLog і Рамблер топ 100 , а також Openstat (колишній SpyLog). Сьогодні ж я хочу написати про встановлення лічильника від Mail.ru

    Вивчаємо відвідуваність сайту

    Якщо раніше можна було сказати, що він чимось сильно відрізнявся від Рамблера або Лайвинтернета (Метрика і Аналітікс стояли окремо та їх порівнювати з дітищем Майл.ру не було сенсу), то зараз його функціонал істотно розширився (команда Майл.ру взагалі непогано працює — у них і Майл-пошта підросла) і він вже став ближче до Метриці і Аналитиксу.

    Загалом, я опишу процедуру отримання коду лічильника, установку та роботу зі статистикою (з дуже цікавими можливостями, треба сказати), а ви вже вирішуйте: потрібен він вам чи ні. Домовилися?

    Реєстрація, налагодження та отримання коду лічильника Mail.ru

    Для того, щоб отримати код лічильника Майл.ру, потрібно спочатку зареєструватися їх рейтингу, пройшовши за цим посиланням — http://top.mail.ru/add. Заповнюєте поля з інформацією про ваш веб-проекті, читаєте правила додавання веб-ресурсу і ставите галочку внизу, після чого тиснете на кнопку «Зареєструватися».

    Регистрация в top.mail.ruВивчаємо відвідуваність сайту

    Але перш визначаєтеся з найбільш підходящої для вашого ресурсу категорією цього рейтингу (про інші трастові рейтинги та каталоги читайте в наведеній статті. Спочатку з лівого випадаючого списку вибираєте категорію, а потім з’явився трохи правіше списку — підкатегорію. Вибір небагатий, але щось підходяще все ж підібрати можна.

    Галочку «брати Участь у рейтингу» краще залишити, бо це може приносити якийсь трафік при вдалому збігу обставин (до речі, як і реєстрація в каталозі того ж Майл.ру, про яку я вже писав) — зайвим не буде.

    Приховувати або відкривати статистику лічильника для всіх — це вже вам вирішувати. Вже пізніше, в даних статистики ви зможете налаштувати «Права доступу» до кожного окремого розділу і навіть пункту (як для публіки, так і для ваших довірених осіб, наприклад, рекламодавців, які введуть гостьовий пароль):

    Настройка прав доступа к статистикеВивчаємо відвідуваність сайту

    Ну, а призначення решти полів, я думаю, і так зрозуміло.

    Після цього вам покажуть номер вашого лічильника, а також запропонують перейти за посиланням, щоб отримати його код і встановити його собі на сайт:

    Получение счетчика mail.ruВивчаємо відвідуваність сайту

    Не турбуйтеся, якщо випадково закрили цю сторінку — копія всієї цієї інформації прийде на вказаний вами при реєстрації в top.mail.ru поштову скриньку.

    Якщо перейдете по посиланню після слів «Отримати його можна тут», то на сторінці побачите, що за замовчуванням вам пропонують отримати код, що складається з двох частин (сторінку для цього до низу прокрутіть):

    Получить код счетчика рейтинга top.mail.ruВивчаємо відвідуваність сайту

    Що це означає? Ну, все просто. Код інформера (логотипу) встановлювати не обов’язково — це лише картинка з цифирьками, яка потрібна для показу ваших відвідувача (або рекламодавцям) наскільки у вас висока відвідуваність (зрозуміло буде з одного погляду). А ось код основний потрібно ставити обов’язково, бо саме він збирає статус і дозволяє її потім аналізувати перейшовши за посиланням top.mail.ru/stat?id=номер_счетчика.

    Але є ще один нюанс. Код основний лічильника для підвищення точності розрахунків буде краще розмістити в Html код вашого сайту вище (наприклад, після відкриваючого тега BODY, а ось код логотипу потрібно вставляти саме в те місце, де він повинен з’явитися. Знаєте як це робиться у випадку вашого сайту(движка)? Ну, якщо у вас WordPress, то можна зробити все за аналогією з цим описом.

    До речі, зовнішній вигляд (функціонал, розмір і колір) логотипу (інформера) можна налаштувати. Для цього просто клацніть по спойлеру «Змінити зовнішній вигляд»:

    Настройка логотипа счетчика рейтинга топ майл.руВивчаємо відвідуваність сайту

    За аналогією з Лайвинтернетом, у цьому вікні ви вибираєте потрібний тип інформера, виходячи з його розміру і відображеному на ньому інформації. Натиснувши на відповідний по функціоналу логотип, можна буде вибрати в розташованої трохи вище панелі колірне рішення для нього. Трохи вище ви також можете вибрати спосіб розміщення — з картинкою (информером) або просто збір статистики для подальшого перегляду на сторінках даного сервісу.

    Власне все. Встановивши лічильник ви через деякий час зможете змінити зміна показань на інформері. Правда для цього доведеться оновлювати сторінку, бо аякс тут не використовується, зате все гранично спрощено:

    Так может выглядеть счетчик от Майл.ру на вашем сайтеВивчаємо відвідуваність сайту

    Якщо клікніть по лічильнику мишею, то потрапите в той розділ рейтингу top.mail.ru, який обрали при реєстрації (див. вище). Фокус буде наведено якраз на позицію саме вашого сайту, а для доступу до статистики потрібно буде клацнути по пиктограмке перед назвою вашого сайту:

    Место сайта в рейтинге mail.ruВивчаємо відвідуваність сайту

    займає не саме значне місце в рейтингу, але це при тому, що код лічильника в мене вже кілька років як був знятий, хоча з рейтингу мене за це не викинули.

    Вхід і робота зі статистикою лічильника відвідувань Майл.ру

    Я відмовився від використання даного лічильника не тому що він поганий, а тому що потрібно було щось вибирати, інакше сайт просто-напросто починав повільно грузиться з усіма цими додатково встановленими кодами. У той же час, за ті роки, що я ним не користувався, в його функціонал багато чого додалося і він в якійсь мірі навіть переплюнув Лайфинтернет, але останній вже досить давно є чи не обов’язковим атрибутом кожного сайту в рунеті.

    Зараз я дещо здивований можливостями статистики відвідуваності від Майл.ру (навіть рот відкрив від здивування, коли побачив наскільки все змінилося і яка зараз прірва між тим що було і що стало). Навіть поставив код лічильника знову на сайт, щоб зібрати статистику і проаналізувати через цей інструмент деякі показники. Власне, можете самі перевірити.

    Вхід у стату осущетсвляется за наведеною нижче посиланням, токмо номер свого лічильника підставте:

    https://top.mail.ru/stat?id=2768496

    Наприклад, відстеження «Наявності adBlock» в браузерах відвідувачів я взагалі ніде не зустрічав, а для тих, хто заробляє на контексті, це дуже важливий показник — говорить про те, скільки ви приблизно втрачаєте. Прикольно!

    Проверка на наличие adBlock в браузерах посетителейВивчаємо відвідуваність сайту

    Статистика в реальному часі — це взагалі чудова річ, раніше тільки в Аналитиксе (і останнім часом в Метриці) спостерігається. Є навіть можливість відстежувати похвилинну динаміку. Причому в Майл.ру це все дуже навіть непогано обігрується і досить доступно (і зручно) подається. ІМХО.

    Статистика в реальном времени в рейтинге от Майл.руВивчаємо відвідуваність сайту

    Мало того, на основі статті в реальному часі (а саме вкладки «Топ заголовком») на свій сайт можна інтегрувати їх інформер, який цей самий Топ транслюватиме (див. приклад пару абзацами нижче). Вийде дуже цікавий інструмент, що дозволяє читачам вашого сайту отримувати максимально актуальну інформацію, що саме на вашому сайті зараз викликає найбільший інтерес у відвідувачів. Погодьтеся, досить цікаве рішення.

    Для його відображення достатньо буде вставити в потрібне місце шаблону сайту (або через розширення) такий код:

    Єдино, що номер лічильника у другому рядку замініть на свій (його можна буде скопіювати з коду лічильника, який ми розглядали трохи вище). Виглядати це неподобство може як завгодно (подробиці налаштування, в тому числі і зовнішнього вигляду описані на цій сторінці хелп — CSS вам в руки). Особисто я ніяких налаштувань зовнішнього вигляду не робив і отримав ось такий вигляд інформера (прикольно, що вміст постійно оновлюється — він живий!):

    Информер Майл.руВивчаємо відвідуваність сайту

    Причому цей інформер можна вставляти будь-якого сайту, наприклад, на ще один свій же сайт близької тематики, або обмінятися нею з тематичним ресурсом для отримання додаткового трафіку (ніяких посередників при цьому не потрібно і немає ризику отримати в навантаження вірус або злив трафіку). Загалом, цікава річ.

    Що ще можна відзначити з даних, зібраних в Топ@Майл.ру

    Такі «банальні речі» як час, проведений на сайті, глибина перегляду, демографія та інші я опускаю, бо є практично у всіх поважаючих себе (і шанованих користувачами) системах статистики (раджу ознайомитися з публікацією на тему «що можна почерпнути з статистики відвідуваності вашої і чужого сайта»). Зупинюся тільки на моментах, які відрізняють (або підвищують рівень) статистику зібрану в рейтингу top.mail.ru від інших:

  • На самому початку лівої колонки статті ви зможете знайти пункти, що відповідають за відображення репутації та безпеки (в плані зараження вірусами) даного сайту. Репутація береться з даних WOT (вони збираються плагінами — наприклад, однойменною розширенням для Фаерфокса).

    Отображение репутации и безопасности сайта в рейтинге Топ майл.руВивчаємо відвідуваність сайту

    Дрібничка, а не завадить.

  • Є можливість формування складних звітів, які відповідають вашим хотінням. Є можливість формування цілей (банально, але це є) і оцінки можливостей сайту за утримання відвідувачів.
  • На вкладці «Сторінки і переходи» можна наочно (наприклад, для якої-небудь конкретної сторінки, адресу якої введено в розташованому внизу фільтрі) побачити графи і процентне співвідношення переходів на неї і з неї:

    Страницы и переходы в рейтинге Майл.руВивчаємо відвідуваність сайту

    Взагалі, багато пунктів розділу «Вміст сайту» вельми цікаві. Тут і швидкість завантаження сторінок сайту можна проаналізувати, і точки входу (у тому числі з соцмереж) пошукать, та список сторінок по зменшенню їх популярності отримати (у вигляді Урлов, так і у вигляді заголовків).

  • А от розділ «Націлювання» — це взагалі чума. Ну, в статистиці якого ще лічильника ви зможете оцінити відсоток аудиторії вашого сайту, які дивляться телевізор (багато, мало, середньо), мають певний дохід, працюють (або туниядничают), мають вищу освіту або одружені. Який лічильник вам це скаже?

    Таргетинг в майл.руВивчаємо відвідуваність сайту

    А Майл.ру може, бо під його крилом живе аж дві соцмережі, а значить частина ваших відвідувачів цій системі відома (вони можуть їх ідентифікувати та використовувати ту інфу, що ці користувачі залишили про себе при реєстрації в їх соціалках.

  • З іншим, думаю, що і самі розберетеся. Якщо знайдете щось вартісне, то негайно телеграфіруйте (опосередковано через коментарі), бо сам ще перебуваю в стадії знайомства з цим дивом природи під назву Топ@Майл.ру.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу