Як створити інтернет-магазин

2964
  • Що таке дропшиппинг очима постачальника
  • А що таке дропшипинг для нас з вами?
  • Мінуси при роботі з постачальниками з Китаю
  • Варто новачкам з цим зв’язуватись?
  • Вдала альтернатива Dropshiping
  • Здрастуйте, шановні читачі блогу . Останнім часом досить часто зустрічається в рекламі або просто в текстах і розмовах не зовсім зрозуміле російськомовному спільноти слово «дропшиппинг». Тим, хто не дуже добре знає англійську, важко відразу усвідомити значення цього словосполучення утвореного від англійської фрази dropshipping.

    Як створити інтернет-магазин

    Насправді цей термін безпосередньо пов’язаний з торгівлею і найчастіше саме з онлайн продажами. Якщо перекладати дослівно, то дропшиппинг — це прямі поставки. Але саме по собі це, напевно, мало про що говорить.

    Що ж це таке на практиці? Чому про це зараз всі горять? Чому такий спосіб ведення бізнесу вважається вигідним? І як, нарешті, можна долучитися до спільноти дропшиперов, щоб витягти з цього максимальну вигоду? А головне — чи варто це робити взагалі? Давайте про все по порядку.

    Що таке дропшиппинг очима постачальника

    Не так давно я детально описував що таке аутсорсинг і з чим його їдять. Якщо ще не познайомилися з тією статтею, то раджу неодмінно це зробити. Так от, аутсорсинг і дропшиппинг в чомусь поняття споріднені (а ще у них багато загального з франшизою).

    Справа в тому, що в сучасному, дуже швидкоплинному світі, щоб бути успішним не варто хапатися за все відразу і тягнути на собі весь безліч турбот починаючи від виробництва і закінчуючи продажем товарів або послуг. Можна надірватися навіть ще не стартувавши. Набагато ефективніше буває все це розділити з ким-то, щоб максимально віддатися виконання своєї частини завдання.

    Так от, дропшипинг це по суті один з варіантів реалізації аутсорса. Дивіться. Припустимо, що ви виробник якогось товару або групи товарів. Ви повністю зосереджені на випуск якісної продукції за доступною ціною. Так само ви готові забезпечити доставку товару (благо пошта зараз дозволяє зробити це досить дешево в межах практично всієї земної кулі) та його фінансовий супровід. А що ще треба?

    Так саму дрібниця — знайти покупців. Але часто це стає каменем спотикання, бо пошук покупців виливається у величезні додаткові витрати і, по суті, має мало спільного з вашим основним заняттям — виробництвом, зберіганням і доставкою товарів. Це зовсім інша область зі своїми хитрощами, проблемами і нюансами. І тут виробник замислюється — а чи не віддати все це справа на аутсорсинг? І віддає, назвавши такий спосіб співпраці з майбутніми продавцями його товару — дропшиппингом.

    Суть дроп шипинга

    Так що ж це таке? О, це дуже цікава форма аутсорсингу, яка дозволяє включитися у цей бізнес практично будь-кому. І я не перебільшую. Дропшипперу потрібно тільки продавати (найчастіше вони це роблять через інтернет — створюють онлайн-магазини, використовують соцмережі, торговельні майданчики, аукціони типу Ебай, дають контекстну рекламу тощо).

    Ні зберігання товару, його доставка, ні його оплата дропшиппера не хвилюють — це справа виробника. Заробляють вони на різниці оптових і роздрібних цін. І ті, хто включився в dropshipping, не ризикують закуповуючи партії товарів, намагаючись вгадати зможуть вони їх реалізувати. Все зберігається на складах виробника — вам лише повідомляється інформація про кількість наявних товарів. Як тільки ви знаходите покупця, то всі подальші проблеми стають проблемами продавця.

    Таким чином, ті, хто займається дропшипингом, не витрачають свої гроші на попередню закупівлю товарів, не витрачають гроші на його доставку і не займаються питаннями рекламацій (повернення, відмов, шлюбу тощо). Вони тільки знаходять покупця і все. Таким чином, фінансові ризики зведені до мінімуму. Чудово, правда? Бери і продавай все що завгодно нічим не ризикуючи. Ось саме тому такий вид співпраці зараз дуже популярний в світі і потихеньку починає набирати популярність в рунеті.

    Але само собою, що dropshipping (прямі поставки товару від виробника без попередньої їх закупівлі продавцем) не так простий, як може здатися з наведеного вище опису.

    Є маса нюансів і особливостей ведення такого бізнесу (особливо в рунеті), але факт залишається фактом — це суттєвий крок у бік того, щоб максимально полегшити можливість входження в цей бізнес будь-якого охочого, а успіх буде залежати виключно від вибору оптимального для вас постачальника і здібності майбутнього дропшиппера продавати товари будь-якими доступними способами.

    Типовий приклад реалізації принципу дропшиппинга

  • Ви знаходите постачальника(ів) потрібних товарів які працюють за цим принципом
  • Створюєте під цю справу інтернет-магазин
  • Починаєте тим чи іншим способом залучати в магазин відвідувачів-покупців (SEO, контекстна або таргетингова реклама, торгові майданчики типу Яндекс Маркету, соцмережі і т. п.)
  • Отримуючи гроші за куплений у вашому магазині товар, ви частина з них віддаєте постачальнику, заробляючи в міру свій жадібності і нахабства на різниці між оптовою ціною постачальника і вашої роздрібної
  • Все подальше вже не ваша справа, бо доставку товару, забезпечення гарантії і прийом рекламацій бере на себе постачальник
  • Схема работы по принципу dropshippingЯк створити інтернет-магазин

    Ще кілька нюансів, пов’язаних з дропшиппиногом і випливають з його суті:

  • При бажанні ви можете навіть не говорити відвідувачам свого магазину, що це чийсь товар. Тобто можна почати продавати його під своїм брендом. Ви можете дуже істотно вкластися не тільки просування магазину, але і в розкрутку бренду, що іноді буває дуже вигідне в довгостроковій перспективі (прикладом можуть служити рунетовские бренди типу Пролоджи, Полярис, Борк, Містичний і ін)
  • Для початку бізнесу практично не потребує ніяких вкладень. По ідеї, магазин можна буде за рік-два розкрутити, витрачаючи в основному тільки свій час. Якщо потрібно отримати віддачу відразу, то доведеться задіяти так званий арбітраж трафіку (контекстна і інші види реклами), але прибуток від продажів при грамотному підході тут же покриє витрати. Ну, і починати можна з малих обсягів реклами, збільшивши їх у міру отримання прибутку.
  • А що таке дропшипинг для нас з вами?

    З усього вищесказаного можна зробити висновок, що схема роботи під назвою dropshipp манить в першу чергу саме підприємців-початківців. Ну, як тут встояти.

    Очевидні плюси

  • Не потрібен товар, а значить не потрібні вкладення в його закупівлю, доставку і зберігання
  • Вайт Лейбл — можлива продажу товару під своїм власним брендом
  • Немає проблем, щоб розширити асортимент магазину
  • Тут ключове слово «манить». Але є таке прислів’я — гладко було на папері, та забули про яри.

    Біда в тому, що мінуси дроп шиппинга спочатку видно далеко не всім, а новачкам так вони взагалі спочатку навіть труднопредставимы. Але від цього вони не стають менш імовірними.

    Навіть навпаки, ніж у вас менше досвіду, тим більше проблем на свою голову ви отримаєте. Для того ж, хто вже з цим і чимось подібним стикався, частину граблів» вже буде пройдена і на них вони наступати не будуть.

    Мінуси схеми роботи під назвою Dropship

  • Коли ви створите інтернет-магазин, то природно повинні будете волею-неволею обіцяти клієнту те, чого гарантувати по суті не зможете при такій схемі роботи — відмінна якість товару, швидку доставку і чудову упаковку. Але насправді ви ж товар в очі не бачили, про реальну швидкість доставки можете судити лише зі слів постачальника (про який ви теж мало що знаєте), а в якому вигляді прийде товар на пошту можете тільки здогадуватися. А відповідати за всі негаразди доведеться вам, бо покупець не знає про хитрою схемою дропшипинга і ви для нього крайній, але від вас нічого не залежить.
  • Якщо у вас магазин буде більш-менш серйозний з великою номенклатурою (що це?), то і постачальників буде багато. Ви думаєте так просто буде відслідковувати, чи не закінчився той чи інший товар у того чи іншого постачальника? Він може забути вас попередити або не порахувати за потрібне це зробити. Точно так само може змінитися ціна на товар. А ви повинні чітко знати чого, скільки і за якою ціною залишилося на складі кожного постачальника. Складна задачка, коли ви не можете покластися на обов’язковість всіх постачальників.
  • Покупець, замовивши у вас товар, може передумати оплачувати його на пошті (в рунеті популярна доставка поштою з післяплатою). Чому? Ну, подумайте. Ви накрутили щодо ціни постачальника суму, необхідну для покриття витрат на рекламу плюс ваша маржа. Товар буде йти по пошті як мінімум кілька днів. А за цей час клієнта може «наздогнати» контекстна реклама, заснована на його користь з тим же товаром, але за істотно більш низькою ціною (від самого постачальника або від вашого конкурента, що працює з великими оборотами і, отже, несе менші витрати). Ви думаєте він не відмовиться від оплати посилки?
  • Маючи справу із звичайним інтернет-магазином ви, напевно, могли б у уникнення відмов оплати креативити і якось заохочувати (або хоча б приємно дивувати) покупця, щоб він ставав вашим фанатом і розповідав про вас своїм знайомим. Але дропшиппинг повністю позбавляє вас від цієї можливості. Ви навіть листівку в посилку додати не зможете, не кажучи вже про якийсь більш суттєве подарунку або бонус.
  • Так само при дропшипинге ви по суті позбавлені можливості робити допродаж, адже це чи не єдине, що дозволяє сучасним інтернет-магазинах триматися на плаву при таких високих цінах на рекламу. Адже допродаж (відразу або при повторному зверненні покупця) не буде коштувати вам рекламних бюджетів (по суті вони безкоштовні). Багато магазини доводять відсоток продажів до тридцяти і вище, але от у випадку dropshipping все це досить складно організувати, бо вибрані покупцем товари можуть бути від різних постачальників і ви не вільні особливо гратися з цінами. Ну, а на повторне замовлення складно розраховувати через описаних вище причин.
  • У інтернет-магазину є ще одна чудова можливість скоротити витрати на рекламу — використовувати розсилку накопиченої клієнтській базі. Але у випадку дроп шиппинга база клієнтів буде не у вас, а у вашого постачальника. Якщо він захоче, то він усіх клієнтів перехопить у вас як нема чого робити, бо він завжди зможе їм зробити більш вигідну пропозицію (йому ж не треба було витрачатися на рекламу). Та й посилки постачальник може свою рекламу вкладати, щоб вони потім у нього купували за більш низьку ціну, забувши про вас назавжди. Тільки бізнес і нічого особистого.
  • Дропшипинг приваблює відсутністю вкладень в товар, його доставку та забезпечення логістики. Але адже залучення покупців коштує грошей, і не малих. Новачкові в арбітражі взагалі-то судилося тільки одне — наступати на всі можливі граблі, сплачуючи на науку своїми грошима. Ви думаєте так легко відразу вибрати що саме краще спрацює для цього товару — контекст, таргетинг, тизери, соцмережі або ще щось. Та нічого подібного. А адже всі ці експерименти вимагають грошей і часу, а товарів у вас буде багато. Так що новачок витратить (зіллє даремно) у цій схемі грошей значно більше, ніж бувалий арбитражник. Власне, на цьому може і все закінчитися.
  • Мінуси дропшиппинга при роботі з постачальниками з Китаю

    Все вищезазначене відноситься в першу чергу до реалій такого виду бізнесу в рунеті. Якщо ж ви хочете зробити крок за межі цього простору і почати баригувати закордонними товарами (швидше за все китайськими в силу їх низької ціни), то тут на додаток до більшості з перерахованих вище пунктів додадуться ще кілька своїх, але не менш (а може бути навіть і більше) проблемних:

  • Один з плюсів дропшипинга (які були перераховані вище) — це те, що клієнт по суті нічого не знає про реальний постачальника — він думає, що ви зберігаєте товари на своєму складі. Тому покупець буде орієнтуватися на терміни доставки, які звичайні при пересиланні всередині країни. А адже товар насправді буде доставлятися з Китаю. Знай про це клієнт заздалегідь, він, можливо, і готовий був би почекати, але він думає, що склад в Росії. Таким чином плюс даної схеми перетворюється в її жирний мінус при роботі з постачальниками з Китаю.
  • Постачальники з Китаю працюють за передоплатою. Вам доведеться вмовити клієнта довіритися вам і оплатити заздалегідь хоча б вартість товару у постачальника і його доставку. Як ви думаєте, чи багато людей в нашій країні ризикнуть заплатити вперед? Це потрібно таку репутацію заробити, як, наприклад, у організаторів недавньої піраміди з Айфонами. Але вони то спочатку чесно торгували собі у збиток, щоб потім всіх разом кинути. А вам то потрібно відразу бути в плюсі.
  • Кому вигідний Dropship і місце новачкам в цьому бізнесі?

    Як не крутіть, але дропшипинг вигідний насамперед постачальникам, а не нам з вами, і навіть ні клієнтам (вони купують товар з істотною націнкою). Саме постачальник буде кінцевим вигодоодержувачем практично по всіх важливих пунктів цього бізнесу.

    Завдяки вам у постачальника купується товар, але на рекламу він грошей не витрачає. При цьому він по суті ні за що не відповідає (сховавшись за вашою широкою спиною і не видимий покупцю). Плюс у нього залишається вся зібрана вами клієнтська база, завдяки якій він може сам почати досить вигідно проводити продажу своїх товарів («скрипаль не потрібен», як ви пам’ятаєте).

    На вашу ж частку в цьому виді нерівноправного бізнесу випадає все найгірше, що тільки можна придумати. Причому все це не такі вже великі гроші, бо саме по собі залучення клієнтів справа дорога і на більшу маржу розраховувати не доводиться (б залишитися при своїх). Тобто ви ризикуєте всім, але в підсумку можете не отримати нічого, крім величезної купи великих і малих проблем. Можна навіть здоров’я чи психіку підірвати на цій справі, перебуваючи між молотом і ковадлом (покупцями і реальним постачальником).

    Я не кажу, що ця схема не робоча. Але це однозначно не підходить для новачків. Дропшиппинг вимагає роботи командою і бажано, щоб хоча б частина її мала досвід роботи в цій сфері. Потрібно буде працювати з клієнтами, працювати з постачальниками, працювати з рекламними компаніями і робити ще багато чого такого, про що ви навіть не замислюєтеся дивлячись на «маркетингові плюси цієї системи ведення онлайн-бізнесу на сторінках сайтів постачальників.

    Дуже багато ще залежить від того, яких постачальників ви виберіть для співпраці. Не візьму на себе сміливість щось радити, бо через півроку чудовий постачальник може несподівано скурвиться. Шукайте, читайте відгуки на форумах, питайте знайомих, що займаються цією темою, пробуйте і робіть висновки. Але в будь-якому випадку (навіть при ідеальному постачальника) просто не буде і, як я вже говорив, краще працювати командою.

    Частіше ж усього новачки просто не бачать всіх описаних вище проблем, до пори до часу, а загрузнувши в них можуть взагалі втратити всяку віру в можливість заробляти в мережі. А адже це не так. Є більш прийнятні схеми роботи і навіть у тій же області продажу фізичних товарів.

    Партнерські програми як краща альтернатива дропшиппингу

    Я кажу про партнерських програмах. Правда, я сам здебільшого використовую партнерки по залученню клієнтів в різні сервіси, але і з товарними програмами знайомий не з чуток. Наприклад, велика їх кількість можна знайти у відомому агрегаторі партнерок з оплатою за дію (CPA) Адмитад або партнерській програмі найбільшого в світі магазину AliExpress ePN.

    Є ще і партнерки з продажу (поширенню) послуг. Наприклад, партнерська програма готелів під назвою Hotellook. Платять тут за заповнення заявки на бронювання готелю. В якості рекламних матеріалів можна отримати форму пошуку готелю, віджет картки, мобільний додаток, лендінгем (посадочні сторінки з високим відсотком конверсій, тобто заповнених заявок) і багато іншого. Конверсія при належному підході виходить вельми непоганий.

    Так само як і при дроп шипинге в партнерських програмах не потрібен товар (його закупівля), відсутня логістика і не потрібно здійснювати доставку. Я знову ж не кажу, що це ідеальний варіант, але в порівнянні з дропшиппингом парнерки позбавлені ряду істотних недоліків:

  • Більшість партнерок пропонують вам вже готовий магазин (може бути за плату, але досить символічну) або сайт (частіше у вигляді лендингов, які не потрібно буде створювати самому) для продажу їх товарів. У будь-якому випадку, рекламні банери або ротатори ви отримаєте для будь-якого оффера.
  • Так само як і при dropshipping, ваше основне завдання в товарній програмі — це залучення клієнтів (покупців), але в парнерке вам не потрібно возитися з замовленнями (це повністю бере на себе постачальник).
  • У партнерці вже ви ховаєтеся за широкою спиною постачальника (господаря оффера), бо покупцям ви особливо не видно, а значить всі проблеми пов’язані з якістю продукції, її доставкою та оформленням вас взагалі не хвилюють.
  • Ваше винагороду за вироблене залученими клієнтом дію фіксоване і обговорюється на стадії прийняття умов партнерки. Головне, щоб вона була вище ваших витрат на залучення клієнтів. По суті, товар продається за ціною постачальника і ви з ним не конкуруєте, як часто буває в схемі дроп шиппинга.
  • У партнерці практично все автоматизовано — проведення замовлень, виплати, оновлення офферов і т. п. Тут немає ніякої рутини, яку необхідно було б розрулювати вручну шляхом переговорів, листування і т. п. Неври ви не витрачаєте свої, спіть спокійно і живете довше.
  • Тобто партнерка — це по суті той же самий Dropship, але тільки простіше (вам лише потрібно залучати клієнтів дозволеними методами і стежити за тим, що витрати на це не перевищувати доходи), автоматизированее (спілкуватися ні з ким не потрібно) і зрозуміліше. До того ж тут виграють усі сторони (і ви, і покупець теж, а не тільки постачальник).

    З недоліків партнерок:

  • Вам досить складно контролювати чесність партнера в плані оплати здійснених вами лідів (продажу, реєстрацій, замовлень, заповнень форм тощо). Щось ви, звичайно ж, може контролювати, але саме чесність партнера тут є ключовою. Тому до його вибору потрібно підходити ретельно, і іноді доводиться відмовлятися від співпраці при підозрі у його нечесності. Я вже наводив приклад агрегатора цілої групи перевірених партнерок — Адмитад. Є ще Actionpay, але тут я нічого сказати не можу, бо сам не тестував.
  • Партнер буде контролювати способи використовуються при залученні, і якщо вони виявляться непримелемымми (накрутки тощо), то вас можуть забанити без виплат раніше зароблених коштів.
  • По-любому, партнерками (і більшістю інших способів заробітку в мережі) займатися буде простіше (і в рази приємніше), ніж розгрібати купу проблем з удаваним спочатку ідеальним дропшипингом. І вже точно одному таку ношу не винести, особливо, якщо ви новачок. Це як сідати грати в шахи з гросмейстером, лише з’ясувавши як ходять фігури.

    Удачі вам! До зустрічей на сторінках блогу